Aktív témák
-
Huma
addikt
Engem két egyszerű kérdés nem hagy nyugodni. Az űr hogy lehet végtelen? És mi az élet értelme?
Próbáltam elképzelni, hogy van valami ami végtelen, nincs eleje, nincs vége. Akármerre mész is benne mindig leszel valahol vagy éppen sehol. Olyan mintha egy végtelen sivatagban bolyonganál kiutat keresve. Nincsenek viszonyítási pontok csak egy-két homokkupac, olyan mint az űr végtelenje csak ott csillagok és galaxisok a homokdombok.
De tegyük fel, hogy van vége. És utána? Kilépsz egy fehér lapra mint a rajzfilmekben? De az is valami nem igaz? Vagy esetleg a tér visszagörbül magába?
Miután egyszer lehunytam a szemem a szabad ég alatt és hosszú perceken keresztül gondolkodtam ezen. Próbáltam magam elé képzelni a végtelent. A csillagok közt száguldást. A lebegést a nagy semmiben. Akkor jöttem rá, hogy jobb ha abbahagyom hacsak nem akarok diliházban kikötni.
Egyszerűen képtelen voltam felfogni. Amikor elképzeltem az egészet egy magányos kis pontnak éreztem magam a végtelenben. És minél többet gondolkodtam rajta annál inkább kisebb lett ez a pont. És annál folytogatóbb a sötét, végtelen űr.Az élet értelme meg ott kezdődik, hogy (ha elkanyarodunk a különböző teremtésmítoszoktól) mi vette rá azt az első pár molekulát, hogy összeálljon egy olyan valamivé ami semmit sem tud önmagáról az egyetlen dolog amire képes az az, hogy létezik és nem halott. Egyszer csak gondolt egyet pár ásvány és összeállt egy primitív létformává? Ennek mi az értelme? Nincsenek érzelmei, céljai, gondolatai, akarata, semmi. Még is valami rávette ezt a primitív lényt, hogy tovább fejlődjön. Egyre bonyolultabb és fejlettebb lények jöttek létre. Egy ember vagy akár egy állat esetében már látok valami értelmet a létben. Vannak érzelmeik. Ez fontos dolog. De pl. egy vírus miért kapaszkodik a létbe? Neki miért fontos, hogy éljen? És mondjuk egy növény? Olyan mintha ezek a lények csak azért léteznének, hogy segítsék vagy akadályozzák egymást. Folyamatos változást generálnak. Nem hagyják, hogy statikussá váljanak a dolgok.
Talán az egész evolúciónak az az értelme, hogy létrejöjjön, kifejlődjön valami? Azért fejlődik minden élőlény, azért kapaszkodik a létbe mert valami olyan célja van amit most még nem láthatunk? De ha van valami ilyesmi akkor mi az? Talán valami felsőbb erő okozza ezt? Vajon létezik ilyesmi?Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
Aktív témák
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Microsoft Excel topic
- Köszi, hogy el fogod olvasni.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Formula-1
- BestBuy topik
- Politika
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- LEGO klub
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest