- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
zetecR
addikt
Félig off, de nem tudja valaki ennek a zenének a címét?
-
WillChi
őstag
Nagyon megköszönném, ha valaki tudna nekem küldeni Action Replay MK5-6-7 kapcsolási-, beültetési-, és nyák rajzot. Természetesen, ha valakinek van ilyen ketyeréje, amit ki akar dobni, akkor megbeszélhetjük azt is...
-
c64nandi
csendes tag
Nagyon jò cikk lett.
Hasonlò képpen tettem én is, mikor 2011-ben ùjra elkezdtem Commodore -hozni. Első gépem volt nekem is 1988-ban. Csak sajnos nem a mostani példàny, ezt tenyleg hàrom éve vettem. Kalandos volt a beszerzése az biztos. Azòta megint aktìv C64-es vagyok! Mindenkinek nagy aktivitàst kìvànok a témàban! -
Dyingsoul
veterán
válasz
kriszpontaz #168 üzenetére
Én így elsőre a tápra gyanakodnék. :S Bár az S videót is érdemes lenne megpróbálni,kábelt szerintem még könnyebb és olcsóbb szerezni mint tápot. A legjobb az lenne, ha alkatrészenként tudnád kitesztelni mondjuk egy haver commodore cuccaival.
-
kriszpontaz
veterán
Eléggé kihalt a topik, de megpróbálok ide írni, és a segítségeteket kérni C64-II (C64C) javítás ügyben.
RF jellel van a gond. Amikor úgy tetszik neki ad képet és hangot, aztán egyszer csak fokozatosan elmegy, és nem jön se kép se hang, hiába kapcsolod ki 100X. Aztán lerakod pihenni, 1 nap múlva előveszed megint vagy működik, vagy nem, ...egy ideig.
Amikor nincs se kép se hang, a LOAD parancsot szépen beveszi, a kazettás egység működik, a lemezmeghajtót vezérli, valószínű be is tölti a dolgokat, csak semmit nem látok.
Nem tudom tesztelni az S-video jelet rajta mert nincs DIN kábelem hozzá. A műszerem meg nincs meg, így a tápot sem tudom tesztelni hogy megfelelő feszkót ad-e le.
Egy pincében volt 20 évig, de szinte gyári állapotban van, csak beadta az unalmast.
Nem tudjátok hogy ki javítja ezeket a régi gépeket Nyíregyháza környékén?A válaszokat előre is köszi!
-
Dyingsoul
veterán
válasz
idkfaiddqd #166 üzenetére
Nem tudom, hogy volt-e már de ezt a cikket én is megtaláltam azóta, de azért köszi!
-
idkfaiddqd
tag
ha volt már akkor bocs
[sárgaság ellen] -
Inhuman01
tag
Jó cikk lett. Street rod nagyot ütött akkoriban, talán az egyik legtartalmasabb játék volt anno. Még 286-s gépen is kipróbáltam :-) Felejthetetlen élmények. :-)
-
dfdfdf
őstag
valaki nem tudna segíteni nekem? C64 szervizelésben jártas embert keresnék mert a gépem kihalt vásárlás után. Pedig van egy rakat lemez kazettameghajtó és joyok.
-
3.Aragorn
addikt
Jó cikk lett.
Régi szép idők. Annak idején én is Commodore-ral kezdtem pc-s karrieremet. viszont nekünk sajnos nem volt. Volt viszont helyette a jó öreg "lengyelpiacos" "sárgakazettás" TV játék.
Amúgy nem rég édesapám előtúrt (szerzett) valahonnan egy Enterprise 128-at. Elvileg 2x gyorsabb a Commodore-nál.Valamint van egy olyan joystick, amilyet te is moddolgattál. + egy eredeti Commodore monitor. Durva darab. Ezen még mindent külön gombbal lehetett szabályozni. Beépített hangszórók is vannak...
Ha valakinek kell ilyen szóljon, mert lassan szétszedődnek alkatrésznek. -
KAMELOT
titán
még 6 éves voltam amikor édesapám hazhozta Bécsből az első commodore 64-et
imádtam vele jáccani később programoztam is rajta!jó cikk nagyon tetszik!
-
vanhalen
senior tag
Ku**ajó ez a cikk, élvezettel olvastam
-
usane
csendes tag
Azok bizony. Mikor a basic kód vagy éppen a karakterek ascii kóódjai között matattunk egy kis cheat-elés miatt
Grat a cikkhezjav: oppsz egy kicsit lemaradtam a válasszal
-
iday
aktív tag
Rám egy Commodore 128D vár hogy megtisztogassam.
Van hordozó fogantyúja, billentyüzet az alljábd tehető.
Igazi personal computer.
[link] -
Értekeztem faterral, fejből nyomta a joy csatiban a tűk kiosztását
Igen, testelni kell ha valamelyik irányt akarom nyomni. A +5V pedig ahhoz kell, egyes joyokon van autó tűzgomb és annak a chipjét hajtja meg.
-
smithi19
csendes tag
Hehe, de rég is volt, már legalább vagy 14 éve nem láttam ilyet. A cikked nagyon jól sikerült, grat.
-
Bithunter
tag
válasz
Dyingsoul #144 üzenetére
Azért inkább óvatosan, mint bátran a próbálkozással! A JOY portok közvetlenül a CIA chipekre vannak kötve, ami a SID mellett a leggyengébb pontja a C64-nek.
Egyébként eléggé általános szabály, hogy a vezérlő vonalakat földre kell húzni. Így van ez a joy vonalak esetében is. Vagyis az adott irány (ill. a tűz) vezetékét a joy a GND-vel kapcsolja össze.Szerk:
Ja, már látom, hogy időközben pontosítottál te is. -
fabko
tag
Valamelyik ősrégi SEGA konzol gamepad 100% kompatibilis volt a c64-el, a végén már azzal nyomtuk. Még a dugója is egyezett. Sok játékhot jobb volt gamepaddal játszani joy helyett.
Jó cikk, köszi! -
Daneeka
senior tag
Valaki nem akarja eladni a hangchipet belőle nekem?
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Dyingsoul #147 üzenetére
Húúú de jó vagyok! Már meg is találtam a választ!
Szóval ha jól értelmeztem a kérdésedet, azt nem tudod, hogy az irány vagy tűz érintkezői mivel érintkeznek (1-9 ig számozva belinkelted az érintkezőket illetve a csatlakozó részeit).
Íme a megoldás: LINKKiemelném az alábbi mondatot a joystick interface-ről:
"U1 also controls the joystick. Parallel port A accepts inputs from the B joystick connected to control port 2. Parallel port B accepts inputs from the A joystick connected to control port 1. When the joystick is moved up, down, left, right, or the fire button is depressed, a ground potential is applied to the appropriate input of U1. "Vagyis ha megnyomjuk a fel, le, jobbra, balra, tűz gombok valamelyikét, akkor a föld-del zárja össze.
-
Dyingsoul
veterán
hogy érted hogy mi hova van kötve a joystickban? Az ábra tökéletesen mutatja, hogy mi hova van kötve, ha a vezetékek színei kellenek, azt tudom, hogy mi it vezérel. Csak arról kéne vmi infó hogy mi mivel érintkezik. Ugye mior én szereltem a joy-t megvolt a 4 irány meg a tűzgomb +a fő érintkező. Azt nem tudom egyedül, hogy az mi volt, de lehet neten van vhol manual vagy nemtom, de utánanézek.
-
törölt tag
hű de rég volt.
-
válasz
Dyingsoul #144 üzenetére
Szerintem bátran próbálkozz, tesztelgess, elrontani úgy gondolom nem fogsz semmit
Sajnos az C64 egyik gyenge pontja pont a joystick vezérlés. Mivel a bekapcsológombot is oda rakták elég gyakori volt hogy a statikus feltöltöttség kisütötte az IC-t. Ez a gép is átesett egyszer egy IC cserén, mert a kettes joy csatija megadta magát. Szóval nem szeretném próbálkozásokkal tönkretenni a gépet. Inkább egy szétberhelt joy kellene és belenézni multiméterrel, mi hova van kötve.
-
Dyingsoul
veterán
Hali!
Szerintem egyértelmű, hogy mondjuk az up-ot nem zárja össze a down-al! Én úgy gondolom, hogy a +5VDC-vel zárja össze az összes többit, vagy a reserved-del esetleg! Ha otthon lennék simán megmérném neked, de most jöttem vissza Debrecenbe, 2-3 hét még mire hazamegyek. Ha rosszul írtam akkor félreérthettelek, bocsi, próbáld meg jobban körülírni a dolgot! Máskülönben ha van biztos infód a dologról, mindenképp tájékoztass légyszíves!Egyébként nagy thx ezért a képért! Faterom most azon tanakodik, hogy csinálhatnánk a commodore-hoz valami vezeték nélküli kontrollert... Ki tudja mi lesz belőle..
-
Sziasztok!
Nemrég vettem egy USB-s gamepadot abból a célból hogy rakok rá sima joystick csatlakozót. Ezzel nincs is baj, megtaláltam a joy csatlakozó kiosztását, de perpillanat nemtudom egy adot iránynál mit zár össze, stb.
Ki tudná valaki mérni multiméterrel? Csak egy működő joy kell hozzá
1.up
2.down
3.left
4.right
5.reserved
6.fire button
7.+5VDC
8.ground
9.not connected -
aquarius962
tag
Hahó!
Na megkerestem...ilyenem volt a C64-hez!
http://www.old-computers.com/museum/hardware/final-cartridge-III_1.jpg
Final Cartridge III.:
A Final Cartridge III (FC3) C64 és C128-hoz egyaránt használható modul, amelyben a menük és almenük segítségével több mint 60 új parancs és funkció közül választhatunk. Különböző nyomtató választási lehetőségek, BASIC toolkit, kényelmes gépi kódú és disk monitor, szövegszerkesztő program, kétféle lemezes gyorstöltő (tizenötszörös vagy huszonötszörös sebesség), magnós gyorstöltő, FREEZER, ami lehetővé teszi egy aktív program tetszőleges helyen megállítását, majd kazettára vagy lemezre mentését, vagy a képernyő kinyomtatását. A program később az FC3 nélkül is visszatölthető és futtatható. (Ezért használják a crackerek is.) A befagyasztott képernyőről hardcopy készíthető. Visszatöltéskor a program a befagyasztás helyétől folytatódik. A játékosok dolgát megkönnyítheti a sprite-sprite, vagy a sprite-háttér ütközések kikapcsolása, vagy az autofire, ami gyorstüzelő funkcióval ruházza fel az egyszerűbb botkormányokat. Ezenkívül előprogramozott funkcióbillentyűk, programtömörítés, beépített óra, naptár, számológép és még rengeteg más funkció, ami egy 30 oldalas leírásban van részletezve. Az FC3 a számítógép tárolóját nem használja, így a teljes RAM terület szabad marad. Ez a 64 Kbyte-os külső operációs rendszer 2 db 27256-os epromba van égetve.
-
Gabir
aktív tag
Üdv, a sárgulás eltüntethető valami súrolóporral...+ munka
Ha egyátalán megér annyit... -
szalai56
senior tag
Jó cikk lett.
-
válasz
pincehely #132 üzenetére
"Tudtommal az LCD tévék is hajlamosak erre a beégésre."
Azok igazából nem, mert a klasszikus beégést a foszfor "elfáradása" okozza, az meg nincs LCD-ben, csak CRT-ben meg plazmában. Az LCD-n is előfordulhat viszont egy hasonló jelenség (vagyis hogy ami sokáig rajta van, az ottragad), viszont ez jóval nehezebben alakul ki (a taskbar sem szokott ottragadni, pedig az irodai gépeken szinte állandóan ott van) másrészt nem feltétlenül végleges.
-
EczkE
veterán
Nagyon jó írás lett, köszi.
Nekünk is van elfekvőben egy. Régen én is bátyámmal játszottam sokat. Pár joy-t mi is hazavágtunk.
Emlékszem egyszer itthon voltam, talán beteg lehettem. Játszani akartam, de csak apu tudta a kódot. Kinnt dolgozott a reptéren és anya hívta fel telefonon, hogy mi a kód, mert a kissebbik fia játszani akar.Még ma is felemlegetjük.
Még valami: ez a színes tévé mítosz. Mi színes tvn használtuk és nem lett tőle semmi baja. -
kovy79
őstag
-
kovy79
őstag
válasz
pincehely #124 üzenetére
Az Simson volt. A Simpson valami rajzfilm, vagy micsoda! Már megint a média butító hatása...
Mod, h ON is legyek. Nekem is van egy Vaterán vett komplett C64 szett szépen eldobozolva, de ha elfog a retro érzés, inkább a kis C64 DTV-t veszem elő. Egyébként kölyökként C16-on nyomtam, a Timeslip volt a legbaróbb játék (ha valaki tud valami infót a játék jelenlegi játszhatóságával kapcsolatban, ne tartsa magában!). Meg a Fire Ant-tal is mennyit nyomattam...
Ren Hoek: a Krakout-tal szomszédnál játszottunk rengeteget. -
pincehely
addikt
Faterom 2db motorjától vált meg anno, hogy megvehesse nekünk a Commodore-t.
Egy 350-es Jawatól, meg egy 250-es Simpsontól.
utólag azért bántam egy kicsit a dolgot! -
Ren Hoek
veterán
Bocs a dupláért lejárt:
Maniac Mansion, ez volt a másik.... kissé befostam amikor jött az alien felém
Eh de sajnos anyu eladta 5000 Ft-ért mert kaptunk új gépet. Akkoris fájt a szívem... bátyámtól örököltem -
Ren Hoek
veterán
Jézusúristen de piszokjó nő
Commodore előtt nőttem fel én is. Sajnos sok gém nevére már nem emlékszem, de volt egy űrös-robotos-ufós, meg egy eléggé borult alternatív (valami macsekkal kellett menni), az autóversenyzős verdatuningolós is állat volt... Újra gyermek akarok lenni
-
uridium, boulder dash, david's nidnight magic........
-
Titan44
tag
Eszembe jutott végre az egyik legűberebb játék címe: Krakout
Egész család ezt nyomta nálunk, felváltva gémeztünk vele, szülők és gyerekek. Link, ha a nevéről nem ugrik be: Krakout -
pincehely
addikt
PH apróban nincsen eladó Commodore?
Lehet beruháznék egyre, habár akinek meg van még tuti ragaszkodik hozzá.mod.:
Találtam
vegyétek, vigyétek! -
G_P
tag
válasz
Realradical #6 üzenetére
nagyon tetszik a cikk!!
"A szerelgetés-tesztelés ideje alatt állatok nem sérültek meg, Pókékat áttelepítettük egy szimpatikus, kietlen sarokba." <-ez nagyon tetszett -
ZEN1TH
őstag
hehe jo volt olvasni, nekunk is volt commodoreunk, csak mar nem emlekszem ra
-
Yaye
őstag
válasz
pincehely #109 üzenetére
Wizard of WOr, emberek, Wor! Jegyezzük már meg, muszáj, készpénz, egyelőre, wizard of wor. Nna.
vitko: éppen hogy az UV sárgítja meg a műanyagokat. Ha megnézel egy régi monitort vagy fénymásolót, mindig az ablak felé eső oldala sárga, és ehhez még csak közvetlen napfény sem kell. Furcsa ez a szelektíven sárgulás jelenség, nekem a munkahelyi fénymásolóm egyik műanyag burkolati idoma sárgult meg durván, miközben a körülötte lévő többi ugyanolyan műanyag fehér maradt.
-
pincehely
addikt
Wizzard of War!!Ohh, apámat le se lehetett szállítani róla.
Nagybátyám, aki akkor még csak anyukám testvérének pasija címmel rendelkezett éjjel-nappal a Boulder Dash-t tolta. Alig tudtuk elküldeni -
Penyus
senior tag
Nekem anno hozott haza volt baratnom olyat hogy egy szetrugdosott c64 ami mar hetek ota egy parkban hevert darabokban. Ismert milyen vagyok hazahozta nekem. Televolt folddel rothado levelekkel hangyakkal(!) De durvan. Az egeszet kiaztattam/kisikaltam a kadban, osszeraktam, megragasztottam ahol szet volt torve a haz tobb helyen is. Osszedugtam, es tokeletesen mukodik azota is! Szal strapabiro joszagok ezek.
-
doc
nagyúr
otcsillagos cikk, grat
-
j2345
csendes tag
Milyen lesz ha a Play Station 3-at is így fogjuk előszedni a padlásrol.
-
Gabir
aktív tag
válasz
Realradical #6 üzenetére
Ugyan nem volt C64-em, de játszottam velük.
A Wizard Of War-t és a Commando-t kihagytad
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamescom 2025 - Az összes bejelentés egy helyen
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Battlefield 6
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen videókártyát?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R430 rack szerver - E5-2643v4 (6 mag / 12 szál, 3,4/3,7GHz), 64GB RAM, 95 000,-
- Topping DX5 (no lite)
- 14900k-hoz keresek delid kittet vagy valakit BP-en akinek van és használhatnám a sajátját!
- AMD AM5 Ryzen7 Win11 FullHD gamingPC 2-3év garanciával (8700G/4060Ti/32GB/1TB M2/WiFi6/BT/Win11)
- Exclusive ajánlat! Eladó Dobozos 14" colos LG GRAM 14 i7-1165G7/16gb ram/512SSD nincs 1kg!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra Ultra White Használt, karcmentes állapot, Kamerás csúcsmobil
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3201, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest