2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Commodore C64 szerelgetés - Modding

Szétszedtem, kitisztítottam és modoltam hozzá egy új kontrollert, mivel a régiek nem bírták a gyűrődést..

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

A Commodore C64 volt az első számítógép, amin a testvéremmel osztoztunk. Rokonoktól kaptuk valamikor nagyon régen 10-15 évvel ezelőtt (nagy kár, hogy nem emlékszem pontosan). Nagyon gyerekek voltunk még akkor, de szerencsére kaptunk hozzá szoftvereket és füzetet, amiben leírták, hogy milyen parancsokat kell begépelni, hogy például egy nagyfloppy tartalmát kilistázzuk vagy elindítsunk egy játékot. Azok voltak ám a szép idők! BASIC nyelven róttuk a bitek tengerét!

Az utóbbi időkben elkezdtem komolyabban foglalkozni a régi masinákkal. Jött is az ötlet, hogy vegyem elő a jó öreg Commodore-t és nosztalgiázzak kicsit. Szegénykém egy ideig csak a sarokban kucorgott aztán felkerült a padlásra, ahol -bár dobozban volt- a por az idő során szépen belepte. Időhiány miatt csak nemrég tudtam otthon újra elővenni több, mint tíz év után!

Mikor előkerült szörnyülködve láttam, hogy néz ki: az egy dolog, hogy a por királyi trónjának tekintette a Commodore-t, de el is felejtettem már, hogy gyerekekként teleragasztottuk mindenféle 5-10 forintos rágókban talált "tetoválásokkal" illetve matricákkal! Ahogy ránéztem beugrott milyen büszkén simogattuk a kaszást miközben a nagyfloppyról töltött a gép. De a matricák megkoptak, már csak csúfították a hajdani, szürke színben tündöklő masinát, ezért úgy döntöttem, hogy első körben megtisztítom, de ha már lúd, legyen kövér: szétszedem teljesen, úgysem láttam még szétszedett Commodore-t!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

  • Astro C40 TR Controller

    Nagyon igényes eszköz, átgondolt, tele van hasznos kis finomságokkal, de piszkosul drága.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.