- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoosty
őstag
válasz
Hieronymus #112 üzenetére
Nem is kell úgy vezetni, de ha van annyi időd, hogy megnyomd a féket, akkor kitámasztani is van időd. Sajnos tapasztalatból tudom. Lásd még Doeeg-nek a válaszom:[link]
-
-
Ghoosty
őstag
válasz
Hieronymus #108 üzenetére
Mennyivel könnyebb lenne, ha nem csak kiragadnál egy mondatot ami nem tetszik. Hanem megpróbálnád értelmezni, hogy mire született az adott mondat. Az egész arról szólt, hogy öv nélkül mennyire tudod megtartani magad.
A teszt 3 méterről is értelmes, csak már sérüléssel jár. Nyújtott láb esetében biztos. Hajlított láb esetében meg kondiciótól függően megúszhatod sérülés nélkül.
200-nál betonfalnál meg mindegy, hogy van-e öved, úgy is meghalsz. Csak tudnám, hogy jön ide. -
válasz
Hieronymus #108 üzenetére
teljesen jó dolog a kitámasztás. ha elég erős az ember, még csontot is lehet így törni
-
"Az a hsz az ember karjáról szólt, meg a lábról, ami alacsony sebességnél a test többi részét fékezi, mert ki van támasztva a kormányhoz és a pedálhoz."
Bármilyen hatása a testre csak az öv megfeszülésig lehet, utána már az öv tart.
Ha nincs, akkor semmi sem tart. Nagyon alacsony sebesség mellett hatása ennek a támasztásnak."De kipróbálhatod, próbálj meg leugrani 30 cm-ről úgy hogy érkezéskor nyújtva marad a lábad és úgy hogy hajlítod."
Három méterről már kevésbé értelmes ez a teszt. Harminc méter magasból már nem lesz kimutatható eltérés a két módszer végeredménye között. -
Ghoosty
őstag
válasz
Hieronymus #103 üzenetére
Szerintem ezt nem nekem akartad írni, vagy félreértetted meg miről szólt az a hsz.
Az a hsz az ember karjáról szólt, meg a lábról, ami alacsony sebességnél a test többi részét fékezi, mert ki van támasztva a kormányhoz és a pedálhoz.
De kipróbálhatod, próbálj meg leugrani 30 cm-ről úgy hogy érkezéskor nyújtva marad a lábad és úgy hogy hajlítod. Szerintem nem kérdés, hogy hogyan kellemesebb az érzekés. Pont azért mert berogyik a lábad és így hosszabb úton történik a lassulás. -
"Attól, hogy berogyik egy kicsit még semmi sem történik, sőt igazából puhább is a megállás, hosszabb úton történik a lassulás."
Nem.
A lassulás sokkal rövidebb úton történik meg.
Öv nélkül egy kicsit lassul a test, amíg elhagyja az ülést. Utána közel változatlan sebességgel repül tovább.
A légellenálláson kívül semmi semmi sem emészti a test mozgási energiáját.
A valódi lassulás a akkor kezdődik meg, amikor a mozgási energia átadása megkezdődik az utastéren belül található alkatrészeknek és elemeknek. Érintéskor negatív távolsággal számolva.Egy modern jármű esetében, aminek az eleje képes felgyűrődni. Az utastér a motor fölé csúszni, a betonfalhoz csapódáskor van elegendő tér a lassulásra. Néhány éve egy BMW üzemlátogatáson voltam és ott mondták. Minden ma gyártott modellből, nagyobb sérülés nélkül lehet kiszállni kb 70 km/o sebességig. Természetesen bekapcsolt öv működő légzsákok esetében.
Ezek hiányában az ütközés előtt, érdemes próba fekvésre menni a temetőbe. -
plömplöm
őstag
örömmel látom, hogy olyanoknak van határozott véleménye a biztonsági öv működéséről, és ezt le is írják pld ide, akiknek lövése sincs róla, hogy pld mi a különbség az överő-határoló és az övfeszítő között
. csak így tovább!
-
Ghoosty
őstag
"Biztonsági öv szimulátorban 12km/h szimulált ütközésig tudtam megtartani a magam afelett már megrogyott a térdem és a könyököm akárhogy betámaszkodtam."
Annyira nem meglepő. De ez miért is baj? Attól, hogy berogyik egy kicsit még semmi sem történik, sőt igazából puhább is a megállás, hosszabb úton történik a lassulás. Amíg nem éri semmi a kormányt, addig megtartottad magad. Valaki itt írta, hogy dőljek előre és fogjam meg magam a padlón az kb 20km/h. Nyilván ott sem merev karral tartottam meg magam, de nem fejeltem meg a padlót szóval megtartottam.
(Mielőtt valaki félreért, nem az öv ellen beszélek, csak elméleti fejtegetés.) -
Ha hátulról jönnek beléd az övfeszítő akkor is rádrántja az övet és az ülésben maradsz így ebben az esetben sem mindegy, hogy be vagy-e kötve vagy sem. Biztonsági öv szimulátorban 12km/h szimulált ütközésig tudtam megtartani a magam afelett már megrogyott a térdem és a könyököm akárhogy betámaszkodtam. Az olyan mértékű erőhatás mint ha kétszer akkora tempóval egy szilárd tárgynak (oszlop, fa) hajtanál az autóddal aminek van elől egy jókora gyűrődőzónája. Még mindig 30km/h alatt vagyunk. Véleményem szerint aki nem köti be magát mert úgy majd akkor túlélem az meg is érdemli a sorsát. A rezesova típusú baleseteket nem nagyon lehet megúszni, ez van, az benne van a pakliban ettől függetlenül Magyarországon a stadion építési biznisz helyett tuti a temetőépítés pörögne ezerrel ha nem lenne kötelező az öv.
-
mephi666
nagyúr
épp f astra-nk van és a miénkben is van ilyen övfeszítő patron
nagyobb ütésre aktivál elvileg... (de még szerencsére nem volt rá szükség) valószínű a B oszlopba rejtett feszítővel közösen hozzák össze a megfelelő működést... mivel a B oszlopba építetthez húzni kell pár centit gyorsan az övön, hogy akadjon, ez az öv csatjánál megteszi már ütközéskor ezt az ellentétes irányú mozdulatot, hogy minél jobban az ülésben tartson az öv (vagyis logikusan így képzelem ezt)
-
dugo_
veterán
Két mechanizmus van benne. Egy simán mechanikus, ami már nagyobb kézi rántásra is beakaszt a racsninak, illetve egy patron, ami ütközésnél tovább feszíti az övet.
https://starpathdesign.com/2014/10/15/imagine-how-a-seat-belt-works-rhoward/
https://auto.howstuffworks.com/car-driving-safety/safety-regulatory-devices/seatbelt4.htm
-
stickermajom
addikt
Két külön dologról beszéltek. Az öv (elő)feszítő egy patron ami bizonyos paraméterek esetén berobban, ezáltal (elő)feszíti az övet, hogy mikor a test előre lendül ne legyen már laza, így csökkentve az öv által okozott sérülés esélyét. Lásd a feljebb linkelt videót.
Ettől függetlenül amit írsz is egy létező dolog, de az évek során fejlődött a technika, már nem csak ennyit csinálnak az újabb autók. -
nemlehet
őstag
válasz
szipipeti #90 üzenetére
Nekem ez a leírás egy kicsit fura. Szerintem a legtöbb autóban (vagy hát lehet a modernekben már igen) nincs szenzor ami aktiválja a féket az övön, szimplán mechanikus. Egy régi kocsiban (pl F Astra) simán ha hirtelen előrehajolsz beblokkol az öv. Aztán ha már nem feszíted akkor elenged. Szerintem ez szimplán mechanikus alapon megy többnyire.
-
Alpi.
addikt
Lehet ebben a témában sok okosságot hallani meg dumálni róla. Van pro és kontra is. Én, sajnos saját tapasztalat alapján húzom magamra az övet, ahogy beülök egy autóba, mindegy, hova. Miután kifejeled a kormányt (igen, kifejeled úgy, hogy eltörik a kormányszár) és belenézel a korházba egy tükörbe, mikor magadra maradsz a vizsgálóba és nem áll ki az orrod, pedig nem volt kicsi, hírtelen fel értékelődik az öv. Én megtanultam, sajnos saját káromon. Mindenkinek ajánlom a használatát !
-
szipipeti
tag
Ez az "automata öv", aminek a hossza automatikusan beáll az adott személy méretéhez. (egy "csévélőszerkezet" van a B oszlopban elrejtve...)
Az "övfeszítő" rendszer egy (korábban valaki által idelinkelt cikk is van róla) egy olyan berendezés, ami meghatározott fizikai paraméterek mellett, (pl: jelentős lassulás - jellemzően ugyan az a szenzor indítja be, mint a légzsákokat) megfeszíti a biztonsági övet.
Oka: az automata biztonsági öv csévélő szerkezete "kényelmesre" állítja a öv feszességet, nem szorít bele az ülésbe, a nők kebleit nem nyomja... Viszont
1, ez a "feszesség" pontosabban "lazaság" túl sok ahhoz, hogy a baleset esetén előre mozduló testet ideális pozícióban megtartsa (sokat mozdul előre a test).
2, ehhez hozzájön az öv "szövéséből" fakadó "tervezett" nyúlás, ami szintén "energiaelnyelő" funkcióval bír, (ezért kell minden baleset után cserélni)
3, mindezek miatt az övveszítőnek az a célja, hogy a baleset pillanata előtt néhány cm-t húz az övön..
De! A sérülést nem az övfeszítő okozza, hanem az övnek csapódó test... ami a nem feszített öv esetén még nagyobb sérüléssel járna.. -
mephi666
nagyúr
válasz
Hieronymus #88 üzenetére
Lehet tesztelni az övet: ha hirtelen húzod, megakad... szépen vissza kell engedni kicsit és utána lassabban húzni... lassan 30éves kocsinkban is már ilyen a feszítő-akasztó mechanika... ellenben pl trabantnál még nem ilyen volt: ott manuálisan kellett állítani az öv feszességét
-
Nem az övfeszítő ránt vissza. Az eszköz számára lényegtelen az öv kihúzásának hossza,
Nem lehet lényeges tényező, hogy 40 vagy 160kg méretű (tudom, képzavar) személy ül az ülésben. Ha lassú a mozgás, enged a rendszer. Ha gyors, akkor megáll az öv.
Ezért nem szabad az övet megakasztani például csipesszel.
A lazára hagyott öv sokkal hosszabb mozgást enged meg, ezért jobban fog sérülni az ülésben ülő.
A visszarántást a test rugalmassága okozza. Rugó módjára lökődik vissza a feszítésből.Az övet minden ütközés után cserélni kellene, függetlenül az ütközés mértékétől.
Kopás és sérülés esetében is. Változhat az öv felületén belül a feszítési erő, ezzel az elkerülhetetlennél nagyobb sérülést okozhat az öv, a kisebb hasznos felülete okon. -
borg25
senior tag
Egy érdekes cikk a Látkép valamelyik számából, hogy mi történik egy ütközés alatt 100nál:
A középkategóriás gépkocsi a németországi Hannovernél százzal hajt be egy éles kanyarba, majd egy oszlopnak csapódik. A sofőr, Elmen Folcaus (41) nincs becsatolva (ugye, sokaknak ismerős...), és kegyetlen héttized másodperc vár rá:
- Az első tizedben megérti, hogy az ütközés bekövetkezik, a test tudat alatt készülődik – becsukódik a szem, az agy parancsot ad a kézfejeknek, hogy védjék az arcot.
- A második tizedben teljesen betörik a motorháztető, a hátsó kerekek pedig felemelkednek, a sofőr mellkasa 100 kilométeres óránkénti sebességgel ütközik a kormánynak. A comb és a lábcsontok roppannak, mint a tojáshéj. A fájdalom azonban még nem jut el az agyba.
- A harmadik tizedben a motor és a sebességszekrény összezúzza a térdeket, eltépi az ütőereket, az ereket és a belső szerveket.
- Egytized másodperccel később a lemez elvágja a sofőr torkát, és elválasztja a fejét a testétől. Folcaus 55 kilométeres óránkénti sebességgel repül ki az autó kabinjából.
- A másodperc hetedik tizedében még megrándulnak az ujjai. Beáll a klinikai halál. -
tomazin
veterán
Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen kérdés felmerül a ph-n belül...a következő topic az oxigén az ellenségünk, avagy miért ne vegyünk levegőt?
Aki meg képes öv nélkül utazni:
-
dabadab
titán
Attól mert leírom és azt gondolom hogy a létező legrosszabb megoldás , hogyan jön ki az hogy tudok jobbat?
Mert ahhoz, hogy ezt leírd, két úton juthatsz el:
1. Összesen egyetlen létező megoldásról tudsz, tehát ez automatikusan ez a legszarabb - és egyben a legjobb is.
2. Több létező megoldásról tudsz és mindegyiket jobbnak tartod.
Tekintve, hogy az elsőt elsütni olyan értelmetlen hülyeség lenne, amit nem feltételeztem rólad, ezért nem meglepő, hogy a második eset fennforgását feltételezték mások is.
Hasonló véleményen vagyok az oltásokkal kapcsolatban is. Amíg egy gyerek is belehal, elfogadhatatlan a kockázat
Ennek egyébként nagyon egyszerű megoldása van: mivel időnként a szülésbe is belehalnak emberek, ezért annak is elfogadhatatlan a kockázata. Márpedig ha nincs szülés, nincs gyerek se és ezzel meg is oldódik az egész téma.
-
MBazsee
tag
(#82) Ghoosty: Az itt leírtak alapján én úgy gondolom, hogy az övfeszítő nem ránthat akkorát egy tehetetlenül előre "repülő" testen, hogy azt visszarántsa.
-
Ghoosty
őstag
"öv nem ránt vissza, hanem csak megfog egy irányba,"
Örülök, hogy felhoztad, mert, nekem is eszembe jutott, csak az vele a bajom, hogy nem ismerem az övfeszítő pontosan hogyan is működik akkor, ha pont előre vagyok hajolva.
Arra gondolok, hogy mondjuk pont matatott az ajtón lévő kesztyűtartóban a baleset pillanatában. Ekkor ugye kicsit közelebb van dőlve az ember a karosszériához, kihúzva a biztonsági öv. Aztán durr, bekapcsol az övfeszítő. Ez nem ránthatja vissza?
(Mondjuk ilyen pozícióban meg még közelebb van a légzsákhoz, ilyenkor az is üthet egy extrát szóval nem javul sokat az esély öv nélkül sem.) -
nemlehet
őstag
No offense, de akárki lehetsz és az egész sztori simán lehet valótlan is. Két igen logikátlan megállapítást is tettél, semmilyen mértékben nem következik az általad leírt esetből hogy az öv nélkül jobb lett volna, pont azért amit mások is írtak már feljebb. Az inercia makacs dolog, ha nem az öv fogja meg akkor majd a kocsi oldala. Plusz amúgy amit senki nem említett, az öv nem ránt vissza, hanem csak megfog egy irányba, tehát ha a B oszlopba verte a fejét a rokonod akkor annak kb semmi köze az övhöz mert ellentétes irányú erő hatott rá mint amerre az öv fejt ki ellenállást.
Az oltásos véleményed meg hát... érdekes és megint iszonyat logikátlan..
-
alcsa
senior tag
-
freeknight
őstag
Nekem még szerencsére sose volt komolyabb balesetem, de szerintem pár törött borda elfogadható kompromisszum a tolószék vagy a koporsó ellenében.
Biztos van olyan is, hogy az öv öl meg, ezt nem vitatom, de szerintem ez 100ezer baleseti halálból max egy lehet. Egy kipróbált, sokszorosan bizonyított eszközről van szó, nem hiába kötelező tartozék az autókban már évtizedek óta. -
Laraxior
titán
Normális autókban amúgyis vinnyog az övjelző...kb kibírhatatlan, hogy úgy menjél...
-
Az aki nem köti be az övet, az mégis mit csinál?
Én beülök, rátaposok a kuplungra ha van, beindítom, bezárom az ajtót, kiteszem üresbe, leengedem az ablakokat, bekötöm magamat, lámpát felkapcsolom, kiteszem a telefont a helyére, kiválasztom mit szeretnék hallgatni, majd ha mindezekkel megvagyok elindulok.
Ez ~bő 10-15mp, pont elég, hogy az olaj eljusson ide-oda. -
MBazsee
tag
Amikor autóba ülök midig bekötöm magam, sőt már hiányzik az öv, mert egy kicsit meg is feszítem magamon, hogy érezzem, hogy ott van.
Egy kis érdekesség, tanítás: néhány hónapja az egyik ismerősömet vittem haza, de ő nem kapcsolta be az övet, amikor szóltam neki, akkor egyből jött a "minek" szöveg, csak egy kicsit fékeztem rá, utána csak annyit mondtam neki, hogy örüljön, hogy előtte nem szóltam, hogy szagolja meg a kesztyűtartót!
-
cuebler
senior tag
egy meglehetősen konkrét példa "suhanckoromból": idestova húsz éve történt életem egyetlen autóbalesete, hét hónapos autómat sikerült totálkárossá tennem. a kis egytonnás hot hatch vízre futott, irányíthatatlanná vált és egy útszéli földbuckán megdobva kirepült a szántásba. bekötve akkor "természetesen" nem voltam (huszonéves fejjel minek???), a légzsákok nem nyílottak. az arcom alsó része zúzódott a kormánytól, az ágyéki csigolyám pedig összeroppantotta a gerincoszlopom. ha be lettem volna kötve, sérülésmentesen szállok ki a totálkáros clio-ból. hat hétig tartott, mire újra lábra állhattam, egyszer két hét után suttyomban megpróbálkoztam vele, úgy estem össze, mint egy zsák búza.
lakott területen (itt falun) azóta sem kötöm be magam (tudom-tudom és szégyellem is magam rettenetesen), viszont a lecke megvolt... statisztikákat meg lehet mutogatni, de konkrét esetnél cseszheti valaki, hogy statisztikailag volt esélye elkerülni a tolószéket
-
Laraxior
titán
Az Audi sofőrje nem volt bekötve, légzsák nem működött az Audiban. Az ütközés a mi részünkről ~100km/h, a Suzuki részéről, bőven 50+ (lakott területről kifelé menet...)
Sofőr: Ahogy kell előrecsúszott az ütközés erejétől, lábtörés, több helyen, összecsavarozták. Nem tudott kiszállni az autóból.
Anyósülés: Én. Bekötve. Lefejeltem a szélvédőt, horzsolások, zúzódások az öv mentén, lila foltok, kisebb eszméletvesztés. Az autóból nem tudom, hogyan kerültem ki. Kórházból vizsgálatok után azonnal hazaengedtek.
Suzuki: Összes légzsák kinyílt, egy sofőr tartózkodott az autóban, egy csuklórándulással, vagy csuklótöréssel megúszta, saját lábon szállt ki az autóból.
-
mephi666
nagyúr
ez az: utólag lehet csak megmondani, hogy most "jó volt" övvel, vagy anélkül kellett volna... csak való életben nem lehet visszapörgetni, hogy "próbáljuk meg amúgy is"
nekem inkább az marad meg mindig, ha olyat olvasok, hogy az áldozat nem volt bekötve és meghalt, a mellette ülők meg bekötve karcolásokkal megúszták ...meg a korábban linkelt flipperezős videókban is látni, hogy a bekötött emberek csak pislognak egyet, hogy mif*szvolt? aki meg nincs bekötve az 1 másodperc alatt 3-szor pattan ide-oda az utastérben, majd nem győzi tapogatni magát minden oldalról
volt nálunk egy telepvezető, aki elment helyszínelőnek: mesélt 1-2 durvább esetet... pl ahol a nő nem volt bekötve, kirepült és felakadt egy fára, majd onnan kellett leszedegetni a maradványait... ő valószínű jobban járt volna, ha megfogja az öv (a "takarítók" viszont biztosan, ha a gépjárműben marad)
-
Mr X
veterán
-
szipipeti
tag
Sima fizika, nem random...
Ahhoz, hogy egy öv halálos sebet ejtsen 80-100 km/h ütközés kell..Alatta megúszható...
(egészséges embernél). Ezzel a sebességgel öv nélkül totál zéró az esély...
Nem az öv öl! A tömör tárgynak ütközés öl és az irreális lassulás öl.
Az öv mindkettő ellen véd. (egy bizonyos határon belül) Öv nélkül egyik ellen sem vagy védve... -
Lenry
félisten
Ha nincs az öv akkor átesett volna szimplán a másik oldalra.
és ott minek ütközött volna neki? mi történt pontosan?
csak mert amit a többiek írtak, azt azért nem vetném el azonnal, mégpedig hogy ütközéskor igen nagy erők hatnak a testre és bár a biztonsági öv okozhat sérülést, hogy az inercia egy fémdoboz valamelyik oldalához csapja a tested, az egészen biztosan sérülést fog okozni. -
válasz
szipipeti #60 üzenetére
Maradjunk annyiban hogy lövésed nincs a dologról. Ellenben én láttam a SZIMSZI szimulációját lévén én tartottam karban a gépparkot. Ha nincs az öv akkor átesett volna szimplán a másik oldalra.
De most komolyan - mi az alapja feltételezésednek hogy csak úgy ideokádok egy rokon halálával kapcsolatban tetszőleges random shitet?!
-
Laraxior
titán
Dobok be egy pár képet, nekem már volt szerencsém a dologhoz...és mivel itt írok, ezért a megmentett kategória vagyok.
Csak, hogy érthető legyen a dolog, akkora volt az ütközés ereje, hogy a mi autónk (Audi) átfordulva a szembesávon túli árokba kötött ki. Mint ahogy látszik a 4. képen, normális esetben annak az autónak a másik irányba kellene néznie
...és a vétlen Suzukis:
-
szipipeti
tag
Mielőtt az övre fogod a halált kiváltó eszközt... nem az volt. - hanem egy másik körülmény...
Az a kérdés, hogy "túlélni" mivel van nagyobb esélyed, nélküle, vagy vele?
Az a kérdés, hogy öv nélkül mi lett volna?
Mert, ha az öv "halálos" sebet ejt a testen, akkor garantáltan halálos ugyan az a baleset abban az esetben is, ha nincs bekötve... Az öv esélyt ad a túlélésre! Nem kicsit...
Ezt a svédek már a 60-as években is tudták...
És milliók élték túl azóta a baleseteket "az öv miatt", amikbe amúgy belehaltak volna... -
" tucat olyan ember került koporsóba ahol az öv olyan hirtelen fogta meg az utast h a belső szervei menthetetlenek lettek."
De ez nem jelenti azt, hogy öv nélkül túlélték volna a balesetet.
A jól beállított öv alig ad mozgásteret a testnek. Azonnal megfogja. A modernebb autókban ezért vannak légzsákok. Az ütközés pillanatában közel nullára csökkentik a test és a fej elmozdulását.
Az utastér kialakítása és a további biztonságnövelő fejlesztések megléte nem derül ki ezekből a halálesetekből.
A biztonsági öv az alap. Szükséges, de nem elégséges mértékű védelmet nyújt önmagában. -
lomposfarkas
tag
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/baleset/baleset15.pdf
2015 statisztikát találtam hirtelen. Szerepel benne az öves/övetlen halálos balesetek eloszlása. Persze a karambol jellege nem derül ki, hogy pl. egy T34-es ment át a becsatolt nagypapán, tehát az öv nem védett semmit. Meg hogy a 2015-ban meghalt 353 emberből 231 nem használt övet és vajon megmentette-e volna őket, hát ez nyilván soha nem derül ki.
80. oldal:
3.1.11. A meghalt és megsérült járművezetők és utasok száma a biztonsági öv használata szerint
90. oldal:
3.2.6. A járművezetők és az első ülésen utazó utasok száma területi bontásban kimenetel és a biztonsági öv használata szerint, 2015 -
66zio
aktív tag
Nehéz ügy mert érintett vagy, de ez továbbra se bizonyíték. Miből gondolod pl.: „ öv olyan hirtelen fogta meg az utast h a belső szervei menthetetlenek lettek.” esetnél ha nincs bekötve akkor túléli? Akkor is megfogja valami hirtelen, mondjuk a kormánykerék.
Az oltásos dolgot meg ugye nem gondolod komolyan? Jobb ha nem hal meg az a gyerek mert nem oltják be, cserébe másik 1000 meg igen mert olyan betegséget kap el amit oltással meg lehet előzni? Elve már az se korrekt, hogy kockázat. Hány gyerek is halt bele oltásba? Bizonyítható elég kevés, ennek ellenére csak én elég sok oltás kaptam és ha ezt beszorozzuk a lakossággal akkor statisztikailag ki se lehet mutatni, hogy oltásokba belehalnak.
-
Te hány jobbat tudsz mondani?
Attól mert leírom és azt gondolom hogy a létező legrosszabb megoldás , hogyan jön ki az hogy tudok jobbat?Én csak azt tudom h temetésre mentünk mert az öv visszarántotta unokabátyámat és a B oszlop szétcsapta a fejét. Azt tudom, hogy ex kollégámnak nekimentek (a kocsi megpördült de semmi más) és utána hónapokig olyan véraláfutásos volt felül hogy megtanulta a kígyók nyelvét vagy azt hogy (nővérem egy ideig dolgozott patológián laborosként) tucat olyan ember került koporsóba ahol az öv olyan hirtelen fogta meg az utast h a belső szervei menthetetlenek lettek.
De talán mégis van egy ötletem - a teljes automatizáció. Akkor az öv feleslegessé válik remélhetőleg.Hasonló véleményen vagyok az oltásokkal kapcsolatban is. Amíg egy gyerek is belehal, elfogadhatatlan a kockázat. Nincs jobb de az ilyen életeken megváltott illúziók mérgezik meg a társadalmakat.
-
-
Ghoosty
őstag
Pont ez a bajom, hogy a test le van láncolva, de a fej a nyak meg nem. Azok mozdulnak és a nyaknak kell fékezni a fejet. Ha viszont kicsit tud mozdulni a test, akkor egyrészt javul a mozgás szöge, meg nő az út, ami alatt le kell fékezni a fejet, így a fej és a nyak találkozására egyszerre kisebb erő hat.
Gyerekülésekben a pajzsos megoldást is azért használják, mert úgy a gyerek válla nincs leszorítva, így a teste tudja némileg követni a nyakat és így kisebb a sérülés esélye. Lehet, hogy felnőtteknek már más a nyakizmuk és ez pont károsabb. Ezért is vagyok kíváncsi. -
Lenry
félisten
Mellesleg a suzuki hátulja az első ülésekig gyűrődött fel, tehát brutális ereje volt az ütközésnek.
túlzó poénnak gondoltam sokáig, hogy mennyire nincs anyag egy Suzukiban, de nemrég mentünk édesanyám klasszik Swiftjével földesúton, és letaglózott a tény, hogy minden - fűszálnál komolyabb - növényt éreztem a padlón és a cipőtalpamon keresztül, ahogy átmentünk fölöttük és végighúzták a kocsi alját. -
Carlytoo
senior tag
Egy suzuki swift-ben ültem utasként. Nagy vihar volt, több fát kidöntött az útra. Egy fa miatt meg kellett állnunk és kitettük a vészvillogót. Az időjárásnak és látási viszonyoknak nem megfelelően közlekedő VW Golfos papa nekünk jött hátulról. A kis suzkával berepültünk az árokba az ütközés erejétől és beszorultunk egy fa alá. Nem tartom kizártnak, hogy az adrenalin, vagy a meglepettség, de én nem éreztem semmit szintén. Gond nélkül kiszálltam az autóból miután a tűzoltók lemetszették rólunk a fát. Persze a kórházba be kellett mennünk, mert, ahogy meglátták az autók állapotát, azonnal mentőt is hívtak. Hozzáteszem, hogy az egyik gally bejött a szélvédőn 10 centire mellém és kiszakított az ülésből egy szép darabot. Na most ha az eltalál valószínűleg nem írogatnék ide. Mellesleg a suzuki hátulja az első ülésekig gyűrődött fel, tehát brutális ereje volt az ütközésnek. A VW eleje teljesen megsemmisült.
-
Syl
nagyúr
> Olvastam utána, értem hogy miként alakul ki a sérülés, amit nem értek még, hogy ezt hogyan akadályozza vagy csökkenti az öv.
Nagyon egyszerű. Az öv normál esetben feszül az emberen. Ütközésnél, a hirtelen mozgásra befékez, vagyis mintegy az üléshez láncolva tartja az emberi testet, az nem tud ide-oda pattogni.
-
Ghoosty
őstag
Lehet, hogy nem volt meg a 3,5 csak olyan 3,1. Első emeleti erkélyről ugrottam ahol a belmagasság olyan 2,7-2,8 körül volt, meg ugye a födém vastagsága, meg némi lábazat, meg volt benne némi csalás, hogy gugolva indítottam az ugrást és közben kinyújtottam a lábam. Olyan 13-14 lehettem, 50-60 kg.
Nyaki sérüléssel kapcsolatban.
Ezeket értem, de ahogy olvasom, akivel történt a dolog, mindenki be volt kötve és úgy sérült.
Azt is értem, hogy ha már akkora az ütés, hogy elhagyod az ülést, akkor számít, hogy be vagy-e kötve.
Olvastam utána, értem hogy miként alakul ki a sérülés, amit nem értek még, hogy ezt hogyan akadályozza vagy csökkenti az öv.
(Én magam 2 ilyet éltem át utasként és nem éreztem semmit. Egyik esetben azt hittem, hogy csak éppen, hogy nekünk jött, de mikor láttam hogy mennyire szétment a kocsi hátulja jöttem rá, hogy ez durva sebességgel érkezett.) -
stickermajom
addikt
Asszony autójába januárban ~30-cal csúszott bele egy 20 tonnás billencs. Egyenesen ült, az ülés rendesen be volt állítva, be volt kötve, mégis agyrázkódása lett és meghúzódtak az izmok a nyakában. Ilyen egyszerűen tud sérülni a nyak.
Mikor még nem lehetett tudni, hogy "csak" ennyi a baj a mentősök rárakták a gallért és stabilan rögzítették a hordágyon, mozdulni sem tudott. Gondolj bele nagyobb tempónál mi történhet.. -
"Nagyon komoly, sőt, végzetes nyaksérüléseket lehet így szerezni, még alacsony sebességnél is."
Nulla közeli sebességnél is.
Öt éve beállt előttem a sor. Én számítottam rá, mert láttam elöl a lámpa már pirosra váltott. A mögöttem jövő is. Az utána következő szöszi még azzal volt elfoglalva, hogy gyorsan hagyja el a mögöttünk lévő kereszteződést.
Az SUV gyakorlatilag fékezés nélkül tolta meg a mögöttem lévő Golfot.
Mögöttem hallottam a csattanást. Ekkor már készültem a kiszállás kiszálláshoz.
Nem volt már nagy az ütközés. A Transit connect hátsó lökhárítója egy picit felgyűrődött. Csak annyira, hogy éppen észre lehessen venni. A Golf eleje már rosszabbul nézet ki. A hátulja meg igen rosszul.
Az SUV összes légzsákja kinyílt, az eleje is szépen gyűrődött.
Évekig volt visszatérő nyakfájdalmam az eset után. -
Kényelmes tempó biciklivel a 20, de azért nem lassú. Na most képzeld el, hogy lassítás nélkül nekihajtasz egy betonfalnak a kormányt kitámasztva. A kerék deformálása kb. fog annyit, mit az autó gyűrődési zónája, vagy még többet is, mert a kerék teljesen meg fog hajlani, az autót 20-nál meg még megfogja a lökhárító, nem fog gyűrődni nagyon semmi más. Én nem szertném kipróbálni, de ízlés dolga...
Gyerekként 20 kilósan meg lehet, hogy leugrottál 3,5 méterről és lábbal tompítottad, de 80 kilósan ne próbáld ki azért, mert meglepődsz. Nagyon nem ugynaz az érzés lesz. -
Syl
nagyúr
Nem tudok linkelni. Én csak túléltem egy ilyet. Egy négykarikás paraszt (hátulról) belémjött a stop-nál. A kiérkező rendőr és mentő mondta, hogy örüljek, hogy mindketten be voltunk kötve az asszonnyal. Anélkül az ütés előrerepít, lefejeled a kormányt/műszerfalat, majd vissza és nyekk - törik a nyak. Ha meg be vagy kötve, az ütközés pillanatában feszesen tart az öv, nem repülsz sehová.
-
Syl
nagyúr
Én egyetlen egy esetet tudok, amikor a be-nem kötés mentette meg a sofőr életét. Osztálytársam borult - mit borult? - gurult az autójával. Valahol félúton kiesett a kitört első szélvédőn. Az autó teteje pedig benyomódott, szinte rálapult az üléstámlákra. Megúszta két csavarral a térdében.
A biztonsági övvel kapcsolatos megállapítás a baleseti szakértőtől származott, tehát nem ilyen jóskapista okoskodás.
Mondjuk a baleset pont 30 éve történt, méghozzá olyan autóval, amiben nemhogy légzsák, de még fejtámla sem volt az ülésen. Mai autóval már tuti más kimenetele lenne egy ilyen bukfencnek. -
Ghoosty
őstag
Futva a világrekord olyan 44km/h. Ennek a fele nem kéne, hogy olyan elérhetetlen legyen. Sose voltam aktív sportoló, de tesiórás felméréseim 60m futás esetén mindig 1 számjegyű volt. 10 esetén ez 21,6 km átlagsebesség.
A tesztet meg nyilván nem próbálom ki, mert hibás. Ütközésnél van egy karhossz távolságom az ütés csillapítására, míg ha falnak futok, nincs. Gyerekként próbáltunk hasonlót, hogy nyújtott kézzel fussunk a falnak, de valahogy ösztönösen lassítottunk a végén.
Biciklivel sem kell tekerni rendesen, a 20km/h-hoz. Sík terepen egy nem nagypapás, de kényelmes tempó. Ha véletlenül biciklivel kell mennem a szomszéd városba, ami 10km-re van, akkor kb 30 perc alatt érek be, de elég dimbes-dombos.(#22) doeeg
Sajnos tapasztalatból tudom, hogy de. Látom, hogy mindjárt jön az ütközés, mert hiába taposom a féket, nem fogok tudni megállni, az a másik meg kijött elém stop tábla ellenére. Préselem magam kézzel lábbal az ülésbe, aztán vége. kb ebben a 20-30-as tempóban történt az ütközés. Öv természetesen bekötve volt, meg gondolom volt adrenalin is rendesen, de semmit nem éreztem.(#26) vince
Az első teszt sikeresen végrehajtva. A második is lábbal tompítva. Viszont karral nem fogom kipróbálni. De ez a teszt is csalóka. 2 hiba van benne. Egyik se veszi figyelembe a karosszéria által biztosított extra centimétereket amiknek köszönhetően kisebb lassulást kell ellensúlyoznod a karoddal. Valamint azt, hogy a lábaddal is tartod magad, miközben paszérolod a féket, így csak a felsőtested egy részét kell megtartanod.
Mivel él még emlékemben, hogy nem volt olyan kellemes lábbal sem tompítani a 30-at és biztosan megy a 20, így valahol 20 és 30 között van esetemben a határ.(#34) Syl
Ez nekem gyanús. Tudsz róla valami részletesebb anyagot linkelni, hogy mégis mi okozza? Valamint, hogy ezt az okot hogyan szünteti meg az öv használata?
Azt értem, hogy a régi kocsikban nem volt fejtámla és egy ilyen ütés miatt tényleg nyaksérülésed lehetett, vagy akár kitört a nyakad, de ha megvan a fejtámla, egyszerűen nem tudom, hogy hogyan sérülhet a nyakad. Extrém esetben, persze ezután is pattoghatsz a kocsiban, de ez ekkor nem korlátozódik a sérülés a nyakra. -
Syl
nagyúr
-
66zio
aktív tag
válasz
stickermajom #31 üzenetére
+1.
Valamiért azt hiszik az emberek, hogy aki gyorsan megy az tud vezetni. Nekem is van ilyen ismerősöm, nagyon nem szeretek vele utazni. -
bacsis
Közösségépítő
igen, ismerem a blogodat, többé-kevésbé követem is
A biztonsági öv fontosságának kérdésességének felvetése olyan, mintha az oltás kérdésseségéről vitáznánk.. ott is az emberek 99%-ának meg van az egyetértése... Bármiről lehet vitázni, hiszen mindig lesz egy kisebb nagyobb réteg ami az adott témában "ellenszegül"... És lehet ilyen vitákba belemenni.. .de attól még nonszensznek tarom -
Lenry
félisten
vannak akik a biztonsági övet csak egy felesleges dolognak érzik.
van egy kollégám, időnként kölcsönkéri a kocsim és minden esetben úgy kapom vissza, hogy az öv be van csatolva a háta mögött. hogy ne pittyegjen... nem ülök mellette, mégis iszonyatosan fel tud ez b*szni.
(meg hogy mindig kikapcsolja az utastérvilágítást. azt nem is értem miért, becsukja az ajtót, elalszik) -
Carlytoo
senior tag
Annyira kellemetlen ez a fordított ékezet.
Nem vitatom a biztonsági öv hasznos szerepét. Ha beleolvasol a blogjaimba általában olyan témát vetek fel, amin lehet vitázni. Itt persze nagyobb egyetértésre is számítottam, de nagyon jól tudom, hogy vannak akik a biztonsági övet csak egy felesleges dolognak érzik.
-
vince
őstag
Próbáld ki #2:
20 km/h sebességgel halad egy 1,6 méter magasból szabadeséssel leeső tárgy. Ha tehát állsz a földön és nyújtott lábbal előrefele eldőlsz és kizárólag a karoddal tartod meg magad, akkor nagyjából szimuláltad az ekkora sebességnél fellépő erőket.
Ezeket már ne próbáld ki, csak a logika mentén tovább haladva: 30 km/h becsapódási sebességhez 3,5 méter magasból kell leesni (ezt már lábbal tompítani is kihívás), 40 km/h-hoz 6,3 méterről. 50 km/h-val csapódsz be 9,9 méteres magasságból. -
borg25
senior tag
Ha már említetted a hátsó biztonsági övet, akkor érdemes megemlíteni, hogy a sofőr érdeke is, hogy a hátul ülök is használják. Lehet, hogy ők nem fognak kirepülni az első szélvédőn, meg mindenki vessen magára, de Newton I. törvénye szerint a hátul utazó egészen addig repül, míg le nem fejeli az előtte utazó sofőrt. Így aztán ő meg hiába van bekötve...
Aztán ez az összefüggés igaz a nem csomagtartóba rakott táskára, kutyára, cilára a nem lerögzített utazótáskában, stb... -
Próbáld ki. Ha nem vagy aktív sportoló, akkor nem tudsz 20-al futni. Tehát teljes sebességgel fuss neki egy falnak, az lesz kb 15 km/h. Na olyan érzés, amikor 20-al ütközöl
Vagy biciklivel is kipróbálhatod, ha van rajta sebességmérő. Azért 20-hoz már tekerni kell rendesen, szvsz van vagy 3 méter fékút, mire meg tudsz állni. Nem olyan kevés ám az... -
updog
őstag
Egyetértek hogy nincs mit vitatkozni a témán, mégis amikor pl. az egyes villamosról figyelem a dugót a Hungárián, saját megfigyelésem szerint kb. 20-30%-ban az emberek tojnak rá, és most sztereotípiák nélkül, Audis, BMW-s, Suzukis, kisteherautós, SUV-os, családi autós, random sofőrt és utast is szoktam így látni. Felfoghatatlan (lenne ha nem látnám ugyanezt a hozzáállást a közlekedésben is már évek óta).
Még egy jóság: még saját anyám (és persze bárki aki ezt csinálja) hülye szokásával sem tudok megbékélni, hogy sosem köti be magát azonnal amikor beül és úgyis pár másodpercet melegedne a motor legalább, hanem azonnal indul, majd párszáz méter után kotorászik jobbra balra, nem fogja a kormányt, nem vált rendesen, csak hogy kínlódva be tudja magát kötni. És én vagyok véres rongyként nézve amikor megkérdezem, hogy muter mi a ft csinálsz.
Ghoosty: "30 felett már én sem gondolom, hogy akár modern autónál meg tudnám tartani az ütközés erejét, de a 20 kevésnek tűnik."
Szerintem az átlagember még szándékosan se nagyon tud arra felkészülni, hogy ő most 20-ról 0-ra fog nagyon hamar lelassulni és azt majd ő jól kitartja. Most akkor vegyük hozzá hogy pont a baleseteknél egész biztosan nem áll erre készen, még egy parkolós koccanásnál sem -
Ghoosty
őstag
Engem nem kell meggyőzni a biztonsági övről, én kapom mindig az ívet, mikor 1-2km-es távra is bekötöm magam utasként hátul. Meg mit parázok, ő jól vezet. Ő lehet, de a szembejövőről meg nem tudok semmit.
Mivel életem során sok sérülés ért. (Bicikli, famászás, esés stb) Nekem a könnyű sérülés sose számított igazán sérülésnek, így valahogy nem tud meghatni, hogy így majd 2 horzsolással, meg egy kis vérzéssel kevesebbem lesz. Ráadásul valahogy ösztönösen jól esek.
Szóval nekem ez a 20-30-cal ütközök és az öv sokat számít dolog, kicsit gyanús. Különösen a modernebb autók gyűrődési zónáik mellett. Ugyanis, ha támaszkodok a kormánynak, akkor nem azonnal kell megfogni a 30-at, mint egy sínes tesztben, hanem te is élvezed a lassított ütközés előnyeit. Mivel alapvető, hogy bekötöm magam, így sose lesz összehasonlítási alapom, de ha lesz a környéken ilyesmi tuti kipróbálom. 30 felett már én sem gondolom, hogy akár modern autónál meg tudnám tartani az ütközés erejét, de a 20 kevésnek tűnik.
-
nemlehet
őstag
Engem az győzött meg amikor voltam közlekedés biztonsági nyílt napon ahol volt egy sínre szerelt autóülés kormánnyal és tetszőleges sebességű ütközést tudtak szimulálni 50 km/h-ig. Ahogy fent is írták úgy hogy számítasz rá és rákészülsz SEM nagyon lehet megtartani magad 20 km/h felett, szóval egy istenes kormánylefejelés még egy parkolós balesetben is benne van. Időseknél ez akár agyvérzéssel is járhat.
Szóval a "mindegy" talán inkább csak ott jön elő ha olyan erejű az ütközés hogy azonnal ripityára szakítja a belső szerveidet még bekötve is.
Amúgy még "nem volt bekötve ezért élte túl" nagyjából csak és kizárólag tűz esetén jön elő. Egyrészt az övet nem olyan nehéz elvágni, de amúgy is úgy vannak kialakítva hogy egy esetleges roncsolódásnál inkább oldjon mint akadjon. Ellenben tűzoltó rokon lévén volt részem olyan balesetet látni ahol egy kb 160 kilós ember repült ki egy félig nyitott tetőablakon... Hát gondolom kitaláljátok hogy nézett ki utána, nem is élte túl a szerencsétlen. Nem volt bekötve....
-
66zio
aktív tag
állítása szerint csak azért élte túl, mert nem volt bekötve.
És ő ezt mégis miből állapította meg?
-
-
Urby66
aktív tag
Dolgoztam autóipari cégnél. Ott úgy néz ki a dolog, hogy a mai modern autókat ezerféle módon megtervezik annak érdekében, hogy ütközés esetén a dolgok meghatározott módon és mértékben mozogjanak. Ez azért van, hogy az ütközés energiáját minden irányból, inkább az autó vegye fel és ne az ember aki odabent ül. Irányítottan törik és gyűrődik minden azért, hogy a lassulás minél kevésbé legyen durva a bent ülőre, illetve, hogy az utascella épségben maradjon. Ezért van pl. az, hogy a mai modern autó eleje egy viszonylag kis koccanás után szinte eltűnik, mert ugye abban "már nincs anyag".
Nos el lehet képzelni, hogy az ezerféleképpen kiszámított modellezett rendszert hogyan dönti romba a millió féle testfelépítésű, millió féle pózban ülő és ráadásul eltérő súlyú ember. Ezért egyrészt egy átlagos méretű emberrel számolnak a tervezés során (na jó inkább több, mert van átlagos méretű férfi és női modell, illetve földrészenként is eltér a méret), másrészt pedig amennyire csak lehet egy pózban tartják az utasokat. És erre tökéletes megoldás az öv.
A másik pedig az, hogy akár egy alacsony sebességű (legyen mondjuk 30 km/óra) ütközés során a bekötetlen ember 30-al megy tovább, miközben az autó irányítottan gyűrődik és lassul alatta. Ezzel a sebességgel még egy szivacsfalba sem jó csapódni nemhogy a kormánykerékbe.Személyes élmény: Kockalada, alacsony sebességű koccanás, én az anyósülésen ültem, persze öv nélkül. Annyira kicsi volt az ütközés ereje, hogy csak a lökhárító görbült meg kicsit, én viszont előreszálltam és keményen lefejeltem a szélvédőt.
Szóval biztosan van olyan aki az öv miatt hal meg, de még ezekben az esetekben is lehet azt mondani, hogy öv nélkül nem feltétlenül jutott volna el odáig. (Pl. fejre fordult autóban bennég, mert nem nyílik az ajtó és az övet sem tudja kinyitni. De vajon túlélte volna a pörgést nyaktörés nélkül ha nincs bekötve....
)
-
Ghoosty
őstag
"Szóval de, nagyon-nagyon keresni kell az alkalmat, amikor inkább hátrány az öv, mint előny."
Ezzel egyetértek, de én a 'mindegy'-ről beszéltem.
Tavaly Magyarországon 16000 személyi sérüléssel járó baleset történt. Ebből 530-ban legalább 1 ember meghalt. Tegyük fel, hogy mindig csak 1 ember hal meg. Ha azt veszem, hogy csak 50%-ban voltak bekötve és az az 50%, az túlélte volna, ha be van kötve, akkor 265 esetben mindegy, hogy be volt-e kötve, mert így is úgy is meghalt. Ez kb 16 eset az 1000-ből. Ahhoz hogy ez 1 legyen az 1000-ből, ahhoz az kéne, hogy 97%-a ne legyen bekötve és mind 97% ez miatt túl is élné a balesetet. Akkor ez csak a legsúlyosabb baleset volt.
-
Carlytoo
senior tag
-
Nem kell leszűkíteni, az összes balesetet kell nézni (Ahol egyáltalán megfeszül az öv. Ha nekikoccansz a bevásárlókocsinak a teszkóparkolóban, azt nyilván nem...).
Már 20 km/h sebességnél sem tudod megfogni erőből, lefejeled a kormányt öv nélkül, 30-nál már tuti sérülsz, 50-nél meg már élet-halál kérdés. Ahol kinyílik a légzsák ott meg pláne, akkor úgy is sérülsz, ha egyébként nem sérülnél, mert a légzsák fog bántani öv nélkül. Szóval de, nagyon-nagyon keresni kell az alkalmat, amikor inkább hátrány az öv, mint előny. Persze pár évente előfordul ilyen, esetleg az újság is megírja, és akkor lehet rá hivatkozni, csak minden ilyen esetre jut ezer, amikor meg jó volt... -
Ghoosty
őstag
Ez nagyon attól függ, milyen baleseteket veszel figyelembe. Ha hátulról jönnek beléd, akkor az esetek döntő többségében mindegy kategória. Ha alacsonyabb sebességgel ütközöl, szintén mindegy kategória. Ha olyan erejű az ütközés, hogy belső szervek szakadnak bekötve is, szintén mindegy kategória. Szóval nagyon le kell szűkíteni a balesetek körét arra, hogy 1000-ből 1 esetben legyen mindegy.
-
bacsis
Közösségépítő
Én is azt mondom, hogy +1...
Már a felvetés is nonszensz
Csak gondoljuk már végig ép ésszel... HA annyira rossz lenne, mi a francért raknák be minden autóba?
Hogy zajlhatot ez a meeting amikor kitalálták a biztonsági övet? hmm, rakjuk be, majd jól meghalnak tőle az emberek, vagy mégis hogy lehetett? -
cskamacska
addikt
Mostantól a biztonsági öv használatát is figyeli a VÉDA-rendszer
Nincs alternatíva, mert vagy a jogsidat veszik el, vagy a kocsidat árverezik el a fejed fölül a biztonsági öv használat elmulasztásának sorozatos szabálysértése miatt, az "öv nyír ki' kocsma sztorik mindenképp ki lesznek próbálva.
-
Véleményem szerint már csak a légzsák miatt is érdemes bekötni magad. Önmagában sem lehet kellemes, ha orrbavág a 300km/h feletti sebességel nyíló védelem, de ha közben Te is repülsz felé tehetetlen felsőtesttel...a másik az autóból kirepülés esete, a szilárd szélvédőn keresztül (rosszabb esetben hátulról, keresztül mindenen). Én mindig bekötöm magam, és remélem a legjobbakat.
-
Lenry
félisten
számtalan esetet ismerhetünk, amikor pont ez a biztonságért felelős funkció okozza a bajt.
számtalan kocsmasztori-szintű facebook kommentet ismerünk, amiben leírták, hogy az ismerősömnek a szomszédjának a kutyájának a nagynénje nem kötötte be magát sose és emiatt nem égett benn az autóban, úgyhogy en bloc hülyeség a biztonsági öv.
ami lehet hogy megtörtént, de több nagyságrendnyi a különbség annak javára, hogy nem törte szét a buksiját a biztonsági szélvédőn amikor...nincs ezen mit vitatkozni.
-
Tőlem sokkal okosabb emberek, több ezer órákat töltenek azzal, hogy az autó minél biztonságosabb legyen.
De ők csak azzal tudnak számolni, hogy be van kapcsolva a biztonsági öv. -
Ghoosty
őstag
A számok valószínűleg nem stimmelnek, de valahogy így néz ki a dolog.
10-ből:
5-ször tök mindegy
4-szer megment
1-szer megölAmeddig a megment szignifikánsan több, mint a megöl, addig érdemes bekötnöd maga. A megöl meg szerintem bőven 1 alatt van.
Új hozzászólás Aktív témák
lo A KRESZ hatályos szabályzata alapján a biztonsági öv használata kötelező. Sok esetben életmentő lehet, de számtalan...
- Apple Watch
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Akciófigyelő: Laptop jár a Razr 60 Ultra mellé
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- LEGO klub
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- AM 5 lapok
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest