Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabor9991
őstag
válasz
Inhouse #7748 üzenetére
[Era 3 év garanciával] a kauffernél.
Ilyen is van.
A dugót megnézem hogy milyen. -
Inhouse
őstag
válasz
Piftuka #7733 üzenetére
Mindegyikre 2 év jótállást vállalnak.
Mármint az általad megadottak közül? A 2 év már nem úgy van, mint régen. Alapból 1 év jótállás törvényileg előírva és még 1 év szavatosság. A második évben már neked kell hitelt érdemlően bizonyítanod, hogy az akku gyártási hibából adódóan rossz. Ez utóbbi azért nem olyan egyszerű... Talán van még pár gyártó, aki ad bónuszban 2 évet, de nem jellemző. -
Brogyi
őstag
Ezért írtam a hobby oldalát. Ott pénzért lesz ember aki készre csinálja. Az említett harmadik típus ott népszerű, mert ottani találmány, vagy inkább az is módosítás. Lehet, hogy nem csak panel hanem kész pulzustöltő is elérhető. Luxus kivitelnek számít, mert hőérzékelős.
[Itt] van a kicsike. Olvasgass, és fogsz találni embert aki segít. -
-
gabor9991
őstag
válasz
Piftuka #7741 üzenetére
Kovács autó rendben van.
Személyesen és online is vásároltam nálunk.
Zs+U szintén rendben volt online rendelés esetén.
Bárdi és unix kb 50+ % kedvezményt ad a szerelőknek akik még ezzel is leveszik az egyszerű embert
A kovács autó ,zs+U, kauffer, stb áruház pedig már ezzel a kedvezményes árral adnak mindent
Így látszik hogy egy alkatrész kb mennyibe kerül valójában.
De bizonyos forgalom felett még ebből az árból is lehet bőven faragni -
Piftuka
veterán
A "Kovács Autóalkatrész", és "ZS + U" áruházakat ismeritek? Megbízhatóak?
Az hogyan lehetséges, hogy a legtöbb aksi náluk ~30-50%-kal olcsóbb, mint a Bárdi és UNIX üzleteiben? -
Brogyi
őstag
[Itt] kapcsolástól kezdve vállalkozóig mindent megtalálsz. Két kapcsolást jelen pillanatban is vesézek. Az egyik tirisztoros. Azt hamar elengedtem, mert tudjuk milyen.
Megépítéssel rendelésre, az nálam nem megy. Esetleg ha nem olvastad akkor [itt] megtalálod.
Mind a kettő egyetlen tekergetővel rendelkezik, és oda tekered ahova akarod. Ha kicsi akkor csepptöltő, ha magas akkor "turbo".
Persze tudni kell a határokat. Tipikus tirisztoros vonal áramkorlátozás nélkül. Az említett Hobby oldalán is van egy harmadik típus. Meg fogod találni. -
_pda_
tag
Köszönöm a részletes értékelésedet, a feladat viszont számomra adott továbbra is, egy megfelelő töltő beszerzése.
Nem lesz könnyű, főleg ha ilyen "tréfamesterek" is hirdetnek semmit.Megcsináltam pár töltési/merítési ciklust az Energy Bullal.
Most vettem le az utolsó töltésrő, 2 napig ment rajta az XS töltő.
Nem képes leállni a töltéssel, hiába nyomja folyamatosan 14,7V-al.
Gondolom az akku belső ellenállása miatt, nem éri el azt a feszültség és áram felvételi szintet, amikor már töltöttnek tekintené.
Holnap reggel rámérek, h mennyire állt be a nyugalmi feszültség, majd ráakasztok 45W izzót.
Tudom figyelni óránként, h mit bír.
Jelenleg nem tudok többet tenni vele, eszközök hiányában.Amúgy, manapság gyárt valaki valóban használható pulse chargert?
-
_pda_
tag
válasz
Inhouse #7727 üzenetére
De a legtöbb szerelő egy nem induló autónál egyből "Rossz az akku!"-t kiabál, minden mérés nélkül.
Azé ez egy kicsit erős
Lhet, h sok ilyen tapasztalatod van, de feleslegesen senki sem szivatja magát.
Egy multiméter minden műhelyben van, a nem indul, meg elég tág fogalom -
Piftuka
veterán
válasz
molnarpeter #7730 üzenetére
Mindegyikre 2 év jótállást vállalnak.
Az alapján melyiket a fentiekből? -
Brogyi
őstag
válasz
gabor9991 #7728 üzenetére
A kitekerhető kupaknak van egy másik előnye a víz pótlása mellett. Mivel hozzáférsz az elektrolithoz így van egy 100%-s módszered arra, hogy eldöntsd mennyire van feltöltve az akksi. 1,28gr/cm3.
Addig játszol vele míg el nem éred ezt a szintet, és bizony hamar kiderül neves töltőkről, hogy szép,drága, de nem képes elérni ezt a szintet. A tied új. Még korai ezt meg tenni.
Sajnos Mo-n a teljesen zárt fele haladnak. -
válasz
molnarpeter #7730 üzenetére
Én caripar német akksit vettem az autómba. Gyári minőségű beszállító a caripar. 2 év garancia volt az akkura. 33 ezer forintba került a 70ah? -s.
-
Piftuka
veterán
válasz
Inhouse #7727 üzenetére
Köszönöm az újabb észrevételeket!
Optimistán nézve, biztos vagyok benne, hogy az általad is kifejtett szulfátosodás vezet most az aksi cseréjéhez, és mivel az autót érintő felhasználási szokások változni fognak, és hasonló a jövőben nem fog előfordulni.Már csak egy nyitott kérdés maradt kérem tisztelettel:
Bosch, Exide, Bären, A.Z. Meisterteile... Melyiket? -
Inhouse
őstag
válasz
Piftuka #7724 üzenetére
Egy műszakin senkit nem érdekel az akku állapota, sőt egy autószerelőt sem izgat fel. Inkább az a tendencia, hogy szerelés után jönnek az ügyfelek a hibával, amit a hanyag szerelő okozott, amikor nem figyelt és mélykisütött állapotba került az akku. De a legtöbb szerelő egy nem induló autónál egyből "Rossz az akku!"-t kiabál, minden mérés nélkül. A garanciás ügyintézés 50-60%-a nem jogos reklamáció, más baj van.
-
Inhouse
őstag
válasz
gabor9991 #7723 üzenetére
A JP akkuk nyithatóak voltak 1-2 évvel ezelőttig, csak volt rajta egy matrica a kicsavarható dugókon. Most már belepréselt dugókkal gyártják, de később lehet, hogy el is tűnik majd a 6 luk a fedélen. A CaCa akkuktól felfelé zártak, mert elvileg itt már nem vészes az elektrolit szint csökkenés, persze megfelelő körülmények és a garancia idő alatt...
Nem hinném, hogy kitekerhetőset kaptál, miből gondolod? A matrica alatt érzed a dugókat? Nincs bennük nút, hogy tudd tekerni...
Régebben benne volt a jótállási jegyben, hogy a kinyitás kizáró ok a garanciára, most nem tudom...túl hosszú és apró betűs, egyébként most lett kicsit "jobb", már 4 felé hajtott és emiatt nagyobb papíron kicsit nagyobb betűkkel van írva. -
csiga8
senior tag
válasz
Piftuka #7724 üzenetére
Fórumolvasók közül voltak már, akik megkerestek privátban, majd személyesen, elhozták az akkut, nézzem meg, csináljak vele valamit.
Feltételezem van még rajtam kívűl hasonló egy-két tag, akinek van kapacitásmérője és fel tudja mérni akkud állapotát, valamint szívesen megcsinálja.
Igazából ez nem munka, csak hosszabb idő ( több nap), amíg néhány töltés-merítés ciklust végigcsinálsz.
(Ilyet szervízbe nem csinálnak, pláne nem szívességből)
-
Piftuka
veterán
válasz
Inhouse #7717 üzenetére
Köszönöm a választ mindkettőtöknek!
Az autót eddig nem én használtam. A szüleim jártak vele . Sajnos édesapám egészségi állapota annyira megromlott, hogy már nem ülhet autóba!
Én szeretném majd többet használni az autót, vinném városon kívülra is, de ahhoz egy jó aksi kell. (Volt már a család korábbi autóiban "no name" aksi több féle is; egyik sem vált be.)
Igazából szeretném megúszni a dolgot a jelenlegi aksi beméretése, és az autó szervizes átnézése nélkül. Bízva abban, hogy "csak" az aksi rossz.
Kapacitásmérőm nincsen, de a multiméterrel meg tudom mérni az aksi feszültségét. (A kocsi pedig fél éve volt műszakin, szervizen, és ahogyan említettem, semmihez nem kellett hozzányúlni. Hibátlan állapotban van. Minden évben szervizelve volt eddig, ahogyan azt kell. Ha cserélni kellett valamit, cserélve lett.)
Ha teljesen feltöltöm az aksit, és rámérek a feszültségre, milyen eredmény számít rossznak? -
gabor9991
őstag
válasz
Inhouse #7721 üzenetére
Köszönöm akkor nem azért volt jóval olcsóbb mint máshol mert egy polcon ragadt régi akku.
A minőség pedig majd kiderül használat közben.
Nyugalmi feszültség 12.83 V volt beszerelés előtt, képes volt beindítani a motort.
Azt még meg tudod mondani, hogy mitől függ az, hogy melyik akku teljesen zárt és melyik kicsavarható kupakos?
Ez a mostani akku is kicsavarható kupakos (talán még lehet emiatt hosszabbítani az élettartamát ha néha ellenőrzi az ember)de a webshopos képeken én szinte már csak teljesen zárt akksikkal találkoztam. -
Inhouse
őstag
válasz
gabor9991 #7718 üzenetére
Mostani, csak ennyi. Amíg nem működik újra rendesen a gyártósor, addig a gravírozó a legkisebb gondjuk. Ilyen a legutóbbi akkuk "száma", adott szériában mindnek ugyanez. Te nem látod, de az egész raklap adott méretűekbe ugyanez van sütve. A minőséggel elvileg nincs gond.
-
gabor9991
őstag
Ez egy electric power akku, ezt szerintem nem ugyanaz a cég gyártja mint amelyik az általad felsolt akkumulátorokat.
Ezen a " HL17 " jelölésen kívül semmi más nincs ez látszik az előző hsz.-ban.
Összesen ez a 4 karakter van rajta, a jótállási jegy gyári szám mezője is üres -
pimmi
senior tag
-
gabor9991
őstag
válasz
Inhouse #7690 üzenetére
[ez alapján] akkor lehet tudni mikor készülhetett?
-
Inhouse
őstag
válasz
Piftuka #7715 üzenetére
A rövidtávú városi utak amellett, hogy kevés idő marad a visszatöltésre, ráadásul általában több kis távot jelent, megannyi indítózással. Minden ilyen út inkább negatív energiamérlegű, mint pozitív. Vagyis csak merül az akku, és szépen lassan átesik a 12,4V-os határon, onnan pedig jön a másodlagos szulfát. A sok állás az önkisülést és az apró állófogyasztást is jelentőssé teszi. Ilyen körülmények között mindenképpen kellene egy az autón hagyható okos töltő, ami szinten tartaná a feszültséget, illetve pótolná a rövid utak okozta hiányt.
Nem biztos, hogy van komolyabb állófogyasztásod, a teljes kép alapján már inkább az van, hogy ez az akku a mostoha körülmények miatt leszulfátosodott, a belső ellenállása megnőtt, nem terhelhető a szükséges mértékben. Ezeken már az ajtó nyitásakor induló áramkörök + a gyújtás is jelentős feszültségesést okoz, az indítás pedig nem garantált. Érdemes lenne megméretni ezt az akkut, és az autót is, hogy biztosra lehessen menni. De 2 év ilyen körülmények között már nem rossz, mindegy milyet veszel. -
csiga8
senior tag
válasz
Piftuka #7715 üzenetére
Nagyjából 7.30 perctől mutatja, hogyan használd a műszert. [link]
Le kell szedni a pozitív akkusarut, és a vezetéksaru valamint az akku ( értelemszerűen ahhoz a részéhez, ahonnan a sarut leszedted) közé kötni sorba a műszert.
Mivel le kell zárni az autót, a motorháztetőt lecsukni, stb.., ( mintha az útszélén hagynád) nem férsz hozzá a vezetéksaruhoz, akkuhoz. No ezt tudod áthidalni kb 1,5-1,5 méter vezetékkel.
Az egyik vezetéket a saruhoz, a másikat az akkuhoz kötöd, valahol kihúzod kívűlre a vezetékeket, hogy hozzáférhető legyenek.
Sorba rákötöd a műszert a kihúzott vezetékekre, ( videó) lezárod az autót és nézed mit mutat a műszer.
Lehet erről is találsz videót a neten.
-
Piftuka
veterán
Köszönöm az info-t Neked is!
Van multiméterem. Kérlek, írd le pontosan mit és hogyan mérjek le vele! (Miért van szükség "néhány méter" vezetékre?)
Utólagos riasztó egyébként nincsen, de az autó extrém keveset jár ám!
A pandémia előtti időszakban is havi átlag ~20-50 városi km ment bele. Tavaly március óta pedig kis túlzással összesen annyi.
Fél éve volt műszakin (és általános, "átnézős" szervizen), de még a pollenszűrőket sem cserélte a szerviz, mondván "ezzel az autóval gyakorlatilag nem mentetek az előző éves szerviz óta".
(Persze ismerem Murphy vonatkozó, a meghibásodás kapcsán született törvényét, de...
Mi a valószínűbb?
Hogy egy kifogástalan műszaki állapotú, garázsban álló autóban a rádió "spontán" elromlott és elkezdte meríteni az aksit?
Vagy hogy a fenti üzemeltetés mellett a UNIX aksi fáradt el bő 2 év alatt?)
-
csiga8
senior tag
válasz
Piftuka #7713 üzenetére
Valami szívja az akkut szerintem. Ki kéne mérni, vagy szedd le a sarut, és ha két hét múlva simánindul, nem akku a gond.
Néhány ezer forintos [link] digitális multiméter + néhány méter vezeték kell hozzá, ha ki akarod mérni a nyugalmi áramfelvételt. Szerintem több lesz az, mint 20mA és ott lesz a gond.
Utólagos riasztó, rádió is tud ilyet.
-
Piftuka
veterán
válasz
Inhouse #7711 üzenetére
Semmi kifejezett "extrát", intelligens töltés menedzselést nem tud az autó. Nincsen benne "start & stop" rendszer. Egy ~12 éves, 1.4-es, benzines Seat Cordoba.
"Koppra" merítés alatt azt értem, hogy annyira elfogy az energia belőle, hogy vagy fél-egy órát töltenem kell, mire egyáltalán a kulcs elfordításával felvillannak a műszerfalon a jelzőlámpák.
A töltő analóg mutatója teljesen a bal oldalról, nulláról indul. A töltő sem "spéci". Egy teljesen átlagos, no name, hasonló életkorú darab.
Az autó a nagyjából 4 héttel ezelőtti lemerülés-töltés óta nem üzemelt. Nagyjából két hét alatt lemerült ismét annyira, mint akkor. -
Inhouse
őstag
válasz
Piftuka #7697 üzenetére
Olyan akku hiba nem igazán van, amitől koppra merül pár hét alatt. Azt valami meríti. Vagy nem egyformán mérjük a koppnyi merítést. A mérés azért szükséges, hogy lehessen látni, merre lehet a baj.
Ahogy írtuk is már többször, megfelelő akku kell az autóba és megfelelő üzemeltetési körülmények. Mindegy melyik gyártó, ezek szükségesek a hosszú élethez.
Milyen autóba kell? Start-stop-os? Intelligens töltési rendszere van? Tudod, hogy sima Ca-Ca, vagy EFB, vagy AGM kell bele? A múlt héten hidaltam le, hogy egy 1.0-s Suzuki Vitarába is AGM kell, mert IBS szenzoros, smart töltési rendszerrel van szerelve. -
Piftuka
veterán
válasz
gabor9991 #7698 üzenetére
Köszönöm!
Olvastam a fenti beszámolódat, és örülök, hogy neked bevált a "no name" megoldás. (Feltételezem itt is igaz, hogy nincsen két egyforma autó, két egyforma felhasználás, tehát ami nálad működött 6 évig, az nálam csak 2 évig.)
Én eddig csak csalódtam bennük, és most (immár) az annál magasabb kategóriában is.
Ezért tehát tisztelettel maradok az eredeti kérdésemnél...
Kaphatnék érdemi választ a hozzáértőktől? Köszönettel! -
csiga8
senior tag
Ígértem néhány hónapja, hogy a DHC500A2 tesztert [link] szétszedem, mi van benne, hogyan működik.
A rajta lévő leírástól eltérően ( 10-15 percenként max. 1 mérés, mert meg kell várni, hogy kihüljön) jobban terheltem, be is hányt a lelkem. / keveset mutatott az ampermérő része, illetve a mutató ki-ki lengett/ Nem volt időm foglalkozni vele, pont volt akciósan a közelben, vettem másikat. Nem azért mert annyira szükségem lenne rá, de kell. 😊
Meglepődtem, hogy jóval nagyobb számokat mér az új. Be kellett „kalibrálni”.
A terhelés közbeni feszültséget egy másik műszerrel mértem, és a DHC mást mutatott, össze kellett „lőni”.
Az amper mérő része is csalóka volt, abból is visszább kellett venni ( jó közelítést ad a Lancol digitális műszer). Utána minden jó lett, de beállítás nélkül vagy 25%-al többet mutatott, mint a valós érték.Azért a régi DHC sem hagyott nyugodni, szétszedtem. A fotókon látható, hogy a kerámia szigetelő gyűrűk törtek el, amiket pillanatragasztóval megragasztottam, és a gyűrűre melegíthető zsugorcsövet húztam.
A fém érintkező felületeket meg kellett csiszolni, fekete ráégés, beégés volt rajta.
A szén? korongokat is picit megcsiszoltam, ráégett por volt rajtuk.Törött kerámiagyűrű:
Javítva a kerámiagyűrű, ( fekete zsugorcső van rajta)
szétszedve:
összerakva:
ventilátor az oldalában:
A műértőknek nem kell magyarázni, de más érdeklődőnek elmondom, hogyan működik ( mechanikailag)
A korongokat szorítom össze az előlapján lévő tekerővel, minél jobban szorítom össze, annál nagyobb áramot vezet, enged át. Ezt méri az ampermérő rajta. A feszültségmérő működése nyílvánvaló.
A tekerővel beállítom a terhelést addig, amíg 10-10,5V körülire esik a feszültség, és nézem, közben mekkora áramot tud leadni. Ez a valós leadott áram, az akkun lévő (EN) felirat kb ennek a duplája.15 mp múlva a műszer sípol, a tekerő gombbal a terhelés megszüntetem. Ha 15 mp-ig a leadott áram mértéke és a feszültség nem csökken, az a jó. Leírása szerint, ha háromszor egymás után ki tudja így lökni 15 mp-ig, akkor az akku képes lesz a hidegben üzembiztosan indítani. Tapasztalatom szerint benzines autóhoz elég, ha egyszer kitartja, és/vagy könnyen induló dízelnél. Ha már kétszer 15 mp-ig tudja tartani az (EN) felét úgy, hogy sem leadott áram mennyisége, sem a feszültség nem esik, az télen is jó lesz, HA normálisan indul egy átlagos, de nem sz.r dízel autó.
Anno volt Bosch S5 80Ah-s akku amit rendbe raktam, és valósba kilökte az 500A-t a műszeren. Na, azt már annyira nem szerette a DHC, nagyon átforrósodott, enyhén füstölt. Max 400A-ig jól bírja, de tényleg hagyni kell kihülni.
Itt volt róla szó: [link]
Részemről barkácsoltam bele egy ( itthon talált, használt, régi) 12V-os számítógépe való ventilátort, azt direktbe kötöttem rá, tehát ahogy akkuhoz ér a műszer, a ventilátor fúj.
Mérés után így az akkun hagyom még vagy 2 percig, és egész jól lefújja a forró részekről a meleget.Egyébként a teszter jó lett, az új meg marad tartalékba.
-
troll81
addikt
Olvastam itt a jó pár hszt a vissza.
Global ch 611 nagyon jó töltő (lesz ha kap lágyinditot egyszer)
Az itt ajánlott optimate toltoket használom csepp toltesre, 100Ah akku ra.
Teljesen jók
Akkor a forexes csoda töltő, se annyira a világ csodája de jó.
Ezek alapján akkor nem is érdemes megvenni. A jelenlegi készlettel el leszek.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Összefoglaló, topiknyitó, updateEz egy blognak indult kis írás volt ami elég nagy látogatottságnak örved még most...
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Diablo IV
- TCL LCD és LED TV-k
- EAFC 25
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- E-roller topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Apple iPhone 15 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest