- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
Azért írtam jelen időben, mert attól én még annak tanulok, hogy az érettségim óta nem indult ilyen szak. Szakkönyveket olvasok filmről és drámáról, írok és írást tanulok, szavalni tanulok, verseket és monológokat tanulok, szónoklástant gyakorlok, és készülök az elég húzós általános műveltségi felvételire. Fölér az egyetemi tanulmányokkal, ha azt nézzük, mindezt mennyi szabadidőmbe kell belesuvasztanom, és akkor még a kampányelméleti vonalat nem is említettem, talán csak a retorika érinti.
Tisztában vagyok a képességeimmel. A képességeim lehetővé teszik, hogy beteljesítsem a választott sorsomat. Hiszem, hogy karizma és tehetség, ami kell. De ha jó kapcsolatok kellenek, az is van a tarsolyomban, én biztosra megyek.
Amúgy már szinte el is felejtettem, honnan indultunk.
-
Ivan15
senior tag
válasz
Crystalheart #180 üzenetére
Na pont erröl irtam: nem filmrendezönek tanulsz, hanem annak fogsz tanulni, ha majd jövöre felvesznek. Helyesen igy irnad: filmrendezönek tanulnek
Felrevezetö, ha folyamatosan a jelen idöt hasznalod a felteteles mod helyett
(es ha elkezded majd azt a sulit, nem biztos hogy be fogod fejezni, ha befejezted nem biztos, hogy jo allast is fogsz kapni benne -csak reggeli lehuzaskepp volt ez a kicsi info-)
-
Crystalheart
őstag
Figyelj... Filmrendezőnek tanulok. Ha a majdani profitból nem futna jelentős beruházásokra, akkor az azt jelentené, hogy valamilyen módon kudarcot vallottam, és létezésem jelentéktelen maradt.
Egyébként ez a legjobb szó, álom - nekem nem vágyaim vannak, rég nem, hanem álmaim. De teljes erőmmel azon vagyok, hogy megvalósuljanak, minden élvezetnél előbbre valóak. Az álmom az életem, alább nem érdemes adni.
Offba tettem, nem véletlenül, a cikkhez vajmi kevés köze van.
-
Ivan15
senior tag
válasz
Crystalheart #176 üzenetére
Te mar -a valosag -a lehetösegeid -es az almodozasok között nem latod a különbseget
Aztan lehet, hogy tenyleg csak kezdesz becsavarodni
Alomvilagban elsz vagy csak almodozol
A topiknyito nem almodozik, a sajat tapasztalatat irta le, es te pedig az almaiddal valaszolsz neki? OK, akkor en stadiont akarok epiteni. -
Crystalheart
őstag
Ömm, szerinted ma nem építenek kastélyokat?
Egyébként sok lehetőség van. Vannak pl. lepusztult, vagy talajszintig rombolt régi kastélyok, amiket újjá lehet építeni, ezzel gyarapíthatjuk a nemzeti örökségünket. Vagy ott van maga a Vár Budán, bár azt szerencsére állítólag megpróbálják a régi formájába hozni, amennyire lehet. A kastélyszállókból pedig úgy tűnik, sosem lehet túl sok, ha megvan a kellő külföldi vendégsereg.
Egyébként meg miért ne járulna hozzá az építészeti kultúrához? Nyilván elsősorban nem személyes lakóépületben gondolkodom, hanem közlétesítményekben. Izgalmas megoldás lenne az is, ahogy a legmodernebb technológiákat ötvöznék a historizmus stílusaival. Ha jól megtervezve, egy rendszerben, kellő médiakampánnyal megtámogatva és elég egyedien csináljuk, akkor egyre jelentősebb turisztikai értéket képviselhetne az ország maga. Csak gondolj bele, egy olyan világban, ahol lassan minden történelmi fővárosba beférkőznek az ultramodern formák, egy teljes historista belváros - és a köré épülő idegenforgalmi gépezet - micsoda értékkel bír majd! És ez csak egyetlen példa.
Egyébként suli óta nem változtak ez irányú elképzeléseim, őrültebb már nem leszek
-
FPéter
aktív tag
válasz
Crystalheart #174 üzenetére
Szerintem lassan, de biztosan kezdesz megbolondulni. Mit keres egy újépítésű kastély a XXI. században? Milyen módon járul ez hozzá bármihez is? Egyre elvetemültebb dolgokat írsz...
-
Crystalheart
őstag
Én kúriát, kastélyt igazság szerint azért akarok építtetni, akár többet is, hogy az ország építészeti örökségéhez ezúton is hozzájáruljak.
Aztán majd elválik, mi sikerül ebből. Mert amúgy elvagyok én négy szürke fal között is, nem a saját kényelmem a fontos. Itthon is épülget a 200 m2-es házunk, én tavaly mégis kivonultam aludni ősz végéig a pozdorjabódéba.
Egyszerűen csak kötelességemnek érzem, hogy annyit adjak az ország kultúrájához, amennyit csak lehet, és amilyen magas minőségben csak lehet, és ebbe a képbe passzol a kastély.
-
Eppen ez a lenyeg, hogy fizetsz a tarsadalombiztositonak es abbol finanszirozzak a kulonbozo kezeleseket. Nincs ebben semmi ingyenesseg, kifizeti mindenki a magaet. Az usaban viszont nincs kotelezo biztositas, szabadon valaszthato. Ha nincs biztositasod, akkor neked kell fizetni a teljes kezeles koltseget. Ha van, akkor biztositasa valagatja, hogy mit fedez belole es mit nem.
-
tildy
nagyúr
Fizetünk NI-t, meg adót, abból gazdálkodják ki. ( csak hogy jobban lásd, ennek az aránya az én fizum szintjén összesen kb 25%).
Ha bemész az orvoshoz nem kell fizetned, ellenben-ahogy én tudom - Amerikával . Nem kell pluszbna biztosításodnak sem lenni, persze lehet, és akkor válogathatsz kórházak közt, stb.... Zsebbe csúsztatás (hálapénz) sincs, nem úgy mint Magyarországon.
Tehát ara értettem az ingyenest, hogy az adódon kívűl nincs kiadásod orvosra. Kivéve a magándokikat és a fogászatot. -
GabN73
addikt
"Egy GT2 pori"
Mennyire irigyellek
Avagy rájöttem hogy van miért tanulni...
-
blunt
aktív tag
válasz
Crystalheart #164 üzenetére
mi úgy vagyunk ezzel, hogy bőven elég az, amire az embernek tényleg szüksége van.
Hál istennek egyikünk sem ábrándozik yachtról, kúriáról, cselédekről stb.. De értem ám, amit mondasz.Tildy: Az orvosi ellátás azért alapnak számít
Azt a rendszert, ami MO-n van, el kell kint felejteni. Ott nincs olyan, hogy nem vagy bejelentve, nem fizetnek utánad ezt-azt-amazt.
Különböző "juttatások" vannak a melóhoz, pl.:
- medical
- dental
- disability and vacation
+ 401K plan.Cége válogatja, szóval van olyan, ahol fixen mondjuk (most csak számokat fogok mondani) 50,100 v. 150 dollár a Te részed, és a többit a "biztosító" állja. Próbálom ezt kicsit a magyar casco rendszer működésével szemléltetni.
Tény, hogy az egészségügyi rendszeren kell még csiszolni, de ugye a mostani elnöknek is pont ez a terve. Hogy mire jut majd, az egy más kérdés...
Egy a biztos: Ha valaki akar, akkor meg tud élni és ez az, ami nagyon fontos.
-
tildy
nagyúr
Hogyismondjam , az eddig leírtak alapján biztos el fogunk menni oda turistáskodni , de .. Hogy is fogalmazzam meg, jelenleg úgy érezzük , hogy nagyok a kulturális meg egyéb különbségek (pl. bazi nagy hummer az utakon,mentalitásban is, orvosi ellátás sem ingyenes stb... ) , vagy mifene. Nem biztos, hogy otthonosan éreznénk ott magunkat. Mondjuk szerintem kettőnk közül ilyen téren én vagyok nyiottabb, Esm nem annyira szívesen lakna odaát.
Félreértés ne essék, ez nem kirekesztés, abszolút nyitottak vagyunk új országokra, ha arra vezet utunk (1-2 éven belül fog) , lehet még meg is gondoljuk magunkat, de teljesen igazad van, jól érezzük magunkat itt, ahol vagyunk. Talán az otthonos szó a legmegfelelőbb ide. Itt otthon vagyunk, legalábbis ezt érezzük mindketten .
-
Crystalheart
őstag
"igen, MO-n is azért lehet, csak az életkörülmények mások... Nem feltétlenül az életszinvonal mert ugye egy adott összeg felett már nagyon nem tudsz mire költeni, hanem maga az életkörülmény / a körülötted lévő dolgok minősége."
Ömm, itthon sokkal olcsóbban, a nyugati töredékéért lehet kastélyt építtetni.
Például a ti ottani keresetetekkel tíz év alatt gyönyörű neobarokk kúriára valót lehetne összegyűjteni. Ez nálam nyomós szempont.
"Patriotizmus szép dolog, de abból nem lesz gyereknek pelenka."
A külföldre költözés nem zárja ki a patriotizmust. Ha valaki külföldre költözik, és közben fennen hangoztatja, mennyire utálja ezt az országot, az már bizony nem fér vele össze, de önmagában a hazaszeretet nem merül ki annyiban, hogy ide kötjük magunkat, sőt, ezt nem is foglalhatja magába a hazaszeretet.
Ezt Vakegérkének is mondom. Nem szeretném, ha csak mert több pénzt, nagyságrendekkel több pénzt akarok a számlámra, mint amire itthon valaha is lehetőségem lenne, és ezért évekre külföldre utazom, valaki kétségbe vonná a hazaszeretetemet. Mert ez az, amiben nem lehet kételkedni, tiszta szívemből szeretem ezt az országot és nemzetet, nekem fájnak a sebei - de meg fogom gyógyítani.
-
FPéter
aktív tag
válasz
Vakegérke #155 üzenetére
Amíg állami iskolákban tanultam, a szüleim hatvanszor többet adóztak, mint amennyiből engem meg lehetett volna tanítani olvasni meg összeadni. Apám egyedül évente 7-8 millió forint felett adózott, és ebből semmit, ismétlem semmit nem kaptunk vissza az államtól, semmilyen formában.
A mi családunk mindig magasan nettó befizetője volt annak, amint te úgy nevezel, hogy Haza. Nekünk ez nem Haza, hanem Földesúr.
Most nem állami főiskolán tanulok, a suli 0 ft támogatást kap az államtól, én fizetem a taníttatásom költségeit. A diplomám sem magyar lesz, hanem brit.
Nézz egy kicsit bele a híradóba. Szerinted nekem azok alapján amit hallani lehet, lesz nyugdíjam? Nem mondom, hogy a mostani nyugdíjasoknak arany élete van, de elhiheted, hogy a mai fiataloknak a fele sem fog annak jutni, mint amennyit te kaptál anno a rendszertől. Pl. te, vagy bármelyik ismerősöd vett szocpolra lakást? És mit gondolsz, van most ilyen lehetőség? Nincs. És nem is lenne ezzel baj, ha közben nem szipolyoznának ki, hogy olyasvalakiknek legyen jobb élete, akik nem dolgoznak.
Nekem a magyar nép egyáltalán nem adott soha semmit, nem járult hozzá semmivel ahhoz, aki lettem, bár ezt nem is vártam el soha. Ezért nem fogok abból problémát csinálni, ha lelépek innen, de szégyenérzetem sem lesz, ha egyszer visszajövök.
-
blunt
aktív tag
válasz
Vakegérke #155 üzenetére
Tildy: simán gugli green card lottery. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy költözz el angliából, mert az írásaidból azt vettem ki, hogy elégedett vagy az ottani életeddel!
FPéter : Ez így van, de ex csajom az élő példa arra, hogy meg lehet nyerni!
Crystalheart: igen, MO-n is azért lehet, csak az életkörülmények mások... Nem feltétlenül az életszinvonal mert ugye egy adott összeg felett már nagyon nem tudsz mire költeni, hanem maga az életkörülmény / a körülötted lévő dolgok minősége.
vakegérke: nekem teljesen mindegy, hogy te mit csinálsz. és ennél őszintébben ezt nem is mondhattam volna.
tudod vannak rajtad kívül olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy a patriotizmusból nem fognak tudni megélni. Ugyanis mindenkinek egy élete van, és ha azt az életeét úgy szeretné leélni, hogy minőségi legyen, akkor neked semmi jogod nincs ahhoz, hogy mások felett ítéletet mondj. Ha menni akar, menjen. És akkor mi van?
Nyilván nem gondolkodna a sok fiatal az elmenetelbe, ha az országban minden rendben lenne. Érdekes, az angolok nem hagyják el angliát, sőt. folyamatos a bevándorlás. Ugyanez igaz a többi nyugati országra. Talán azért van, mert a politikusok nem zsákmányolják ki őket?Patriotizmus szép dolog, de abból nem lesz gyereknek pelenka.
De politikába ne menjünk bele, arra van külön topic.
Én is ismerek olyan 50-60 éves embereket, akik nem mennének el. De csak azért nem, mert különben nem lenne nyugdíj (pontosabban az lenne, csak szart sem ér vele nyugaton) meg korházi ellátás ingyen.Ez az írás a kinti életről szól. Ha érdemlegesen nem tudsz hozzászólni, akkor szerintem keress olyan topicot, ahol vevők erre...
-
Ivan15
senior tag
Meg azt is figyelembe kell venni, hogy Vakegerke nyugdij elött all (60 feletti), persze, hogy neki a mar megszerzett javak jelentik otthon a sajat lakasaban a biztonsagot. Valahol irigylem, mert egy könnyebb vilagban volt fiatal, es nyugdijat is fog kapni
-
Vakegérke
félisten
Nem hülyéztem le az eltávozókat, csak a lelkem sír, mert fogyóban a nemzet.
Egyébként minél többen távoznak, annál kevesebben maradunk, akik képesek lehetünk a változtatásokra. Erre is értettem, hogy kutyák martalékává válik hazánk. No persze másra is, de azt nem feszegetem, mert nacionalistának tűnnék. Talán az is vagyok, de nyelek egy nagyot, és inkább elhallgatok. -
rankesz
veterán
válasz
Vakegérke #155 üzenetére
Haza?
Nekem azt kellene hogy jelentse hogy itt itthon vagyok, és jól érzem magam.Bújt az üldözött, s felé
Kard nyúlt barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját a hazában,
Bércre hág és völgybe száll,
Bú s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
S lángtenger felette.gondolom neked is ismerően csengenek ezek a sorok... és ha mögéjük nézel, századok óta a magyar pont a ..... rosszabbik végén áll
Engem most a héten húztak le nagyon-nagyon sok pénzel (örökségem), ami be volt fektetve, és a kamataiból éltünk. Most már ez sincs, mivel mindenem benne volt így semmi tartalék, jelenleg jövedelem sincs. A "tettes" azt mondja tönkrement, behajtani esély sincs .Ezt itt simán meglehet tenni. Nagyon találó a netes körökben elterjedt gúnynév: Abszurdisztán
Ezek után ki az a hülye aki el tudna, és nem megy el ?
-
keIdor
titán
válasz
Vakegérke #155 üzenetére
És arra még nem gondoltál, hogy változik a világ? XXI. század van, több a lehetőség az életben, mint 50 vagy 100 éve. Mindenki vándorol, nem csak a magyar.
Azt az embert/családot, aki(k) napról napra él(nek) és nem akar(nak)/nem mer(nek) bevállalni x gyereket azt simán meg tudom érteni... a nemzet azért fogy, mert szarok az életkörülmények és az emberek úgy gondolják nincs itt jövő.
Olyan egyébként nincs, hogy birka amerikai, meg okos magyar. Van okos amerikai is, meg segghülye magyar is. Aki azt hiszi, hogy a magyar felsőbbrendű, meg kurvaokos az egész ország az jobb ha kinyitja a szemét és körbenéz.26 autó pedig elég ritka. Akinek 26 autója van annak nagyon bejött az élet. A többség szerencsét próbálni megy ki. Ha valaki félre tud rakni minden hónapban legalább 150€-t az már jól csinálta. (szerintem) Tildyék is jól csinálták.
Már miért válna kutyák martalékává? Milyen kutyákra gondolsz egyébként? Akikről a Jobbik beszél folyton? Azok nem normálisak, szélsőjobb... ezzel elmondtam mindent.Amúgy a haza is mást jelent sok embernél. Nálam is. A haza nálam azt a helyet jelenti, ahol jól érzem magam, nem pedig egy földdarab. Tévhit az is, hogy külföldön sosem leszel egyenértékű az ottaniakkal, mert neked más a származásod.
Nézd csak meg Kanadát. Mindenféle nemzetiségek élnek ott együtt békében már évtizedek óta. A világ egyik legélhetőbb országa Kanada. Vietnámi, kínai, magyar, orosz, francia stb. békében élnek egymás mellett és senki nem foglalkozik a másik származásával. -
Vakegérke
félisten
Sajnálom, ha belerondítottam volna ebbe az emelkedett hangvételű topicba.
Én pusztán annyit látok, hogy menjen minden magyar idegen földre, hiszen annak lakói birkák, és ugye a szilaj magyar majd jól megmutatja, hogy mire képes, milliókat fog keresni, meg lesz huszonhat autója a garázsban.Sajnos mást is látok.
Egyre fogy nemzetünk. Aki csak teheti, idegenben hasznosítja tudását. Megjegyzendő a magyar nép fizette a taníttatási költségeket, ugyebár.
Maradok a lényegnél.
Tegyük fel, hogy minden magyar úgy dönt, elhagyja szülőföldjét. Egyenes a következmény. Kutyák martaléka lesz hazánk.
Mond valamit egyáltalán másnak is a szó, hogy Haza? -
ABE
őstag
válasz
Crystalheart #153 üzenetére
Ezt a hozzászólást meg nem nekem kéne címezned...
-
Crystalheart
őstag
"12k. Jobb hónapban esetleg 13k, de az nagyon a plafon!
Párom mesterfodrász, én pedig film utómunka. (Editing és Motion gfx)
A "plafont" akkor lehet elérni, ha mondjuk sok esküvős van, akinek kell a haj ( ) , vagy mondjuk bónusz jár az elvégzett filmes munkáért stb. Szóval inkább a 12k az átlag, nem a 13..."Hát igen, aki nem mosogatni megy ki...
(Mondjuk egy mesterfodrász+filmes szakember kombóról itthon is el tudnám képzelni a két és fél milla bevételt.)
Amúgy filmek terén mit működsz?
-
Vakegérke
félisten
"De a sok birka az Egyesült Államokban nem rendelkezik olyan szintű rálátással, mint Ti, kedves Magyarok. Úgy gondolom, hogy a Magyar embereket az élet sokkal több mindenre megtanította, könnyebben érvényesülnek egy elpuhult országban."
Értsük úgy, hogy az amerikaiak birkák?
Értsük ezt csábításnak, hogy minél több magyar keresse boldogulását új hazádban? Ahamm, csak akkor ki marad itthon, ki marad tiszta szívű magyar?Pénzzé tehetném mindenem, és rohannék, hogy én is élvezhessem mindazt, amit megmutattál. Mégsem teszem, és az ok egyszerű.
Magyar vagyok. -
-
FPéter
aktív tag
A Green Card Lottery az mégiscsak egy lottó
Nem nagyon számolhat senki azzal, hogy megnyeri. Persze a lehetőség adott, de ez legalább olyan, mint arra alapozni az életedet, kilátásaidat, hogy az ötöslottón nyersz egy nagyobb összeget.
Így meg marad az, hogy max. turistaként látom majd az USA-t.Egyébként most nézem az aláírásodban szereplő autókat, hát, Magyarországon legálisan ilyeneket csak az tud fenntartani, akinek nagyon jól menő vállalkozása van, min. 10-20 alkalmazottal
Keldor papa: NEM, nekem van olyan ismerősöm, aki kiment mindenféle nyelvtudás nélkül Spanyolországba lángost sütni. Azóta 8-10 lángossütő kocsija van amit a tengerpartokra visz és nagyon jól megél belőle
-
keIdor
titán
"Sok okostojás nekivág a "külföldnek" úgy , hogy se munka tapasztalat , se nyelvtudás se pénz ..."
Ilyenről se hallottam még, hogy valaki nyelv és munkatapasztalat hiány mellett nekivág külföldnek. Ilyen vagy nem is létezik, vagy csak én vagyok körbevéve értelmes emberekkel...
-
blunt
aktív tag
Volt egy barátnőm (magyar
) 99-től 2002-ig, és mindig az volt az álma, hogy amerikában éljen. Én akkor még nem akartam házasodni, mégiscsak 8-10 évvel fiatalabb voltam (ha házasodtunk volna, automatice kapja a zöldkártyát), sors iróniája, hogy miután szakítottunk, csak úgy poénból benevezett a zöldkártya lottóra.
no, nyert is. Azóta is boldog tulajdonsa a kártyának a hölgy
Kettős, igen. Cirka 10 éve megkaptam a magyar papírokat.szerk.: betettem a post végére pár képet, hátha valaki csak úgy tud Dallasra gondolni, mint Jockey Ewing
-
FPéter
aktív tag
Összehasonlításnak tökjó az írás, dehát én magyar állampolgárként pl. nem tehetném meg, hogy csak úgy odaköltözzek az USA-ba. Szóval nem nehéz eldönteni, hogy maradok, ahol vagyok. (EU)
Pedig kipróbálnám az ottani létet, gondolom neked is jót tett a változatosság, legalábbis az írásodból ez jött le. Nagyon szerencsés vagy (kettős állampolgárság?), hogy kipróbálhattad.
-
blunt
aktív tag
Igen, erről én is így vélekedek, azaz nem tartom helyesnek az egységes minimálbért. Amerikában meg aztán pláne nem. Ahol államonként változnak az árak. Nem is kicsit.
És nem csak az ingatlanoknak az áraira gondolok, hanem az alapvető mindennapi szükségleteket kielégítő termékekre: tej, kenyér, vaj stb.
De a szenátorok biztos jobban tudják, hogy mi kell 400 millió embernek@Saint_ : 12k. Jobb hónapban esetleg 13k, de az nagyon a plafon!
Párom mesterfodrász, én pedig film utómunka. (Editing és Motion gfx)
A "plafont" akkor lehet elérni, ha mondjuk sok esküvős van, akinek kell a haj () , vagy mondjuk bónusz jár az elvégzett filmes munkáért stb. Szóval inkább a 12k az átlag, nem a 13...
-
Magnum_
nagyúr
nem a pénztárcában turkálás miatt, de ilyen kiadás mellett érdekelt volna a bevétel. ill. az, hogy mivel foglalkoztok odaát, amivel mindez (főleg az autók) tarthatóak.
-
Ivan15
senior tag
aha tehat ott is ugy van mint Nemeto-ban, ahol tarifak vannak a vegzett szakmankent es gyakorlati idö szerint elöre atlathatoan megallapova egy minimalis berre (TG1,... TG16).
Nem ugy, mint Mo-n ahol a negativ berverseny egyetlen alja a minimalber(bar a szocik No-ban is felvetettek az egyseges minimalber bevezeteset, amiböl remelhetöleg NEM lesz semmi, mert csak negativ berversenyt, es nemzeti karokat okoz)
-
blunt
aktív tag
köszi
Akit érdekel, annak teljes lista arról, hogy melyik szakma, hogyan fizet. már ha vki töri a fejét azon, hogy lécel MO-ról.
-
blunt
aktív tag
Huh évek óta nem néztem a topicba. Teljesen megfeledkeztem erről.
Picit updatelném, mert elég régiek az adatok.
Az Egyesült Államok teljes területén July 24, 2009. óta a minimálbér $7.25.
Ennyiért nyilván max wc pucolót kapsz, vagy olyan alulmotivált embereket a mcdonaldsban, akik az első adandó alkalommal lelépnek. Szóval ha olyan munkatársakat keresel, akikre hosszabb távon is lehet építeni, akkor told meg az összeget 2-3 dollárral (minimum) óránként.Élhetőség: Én elég régi CA -California a továbbiakban- árakat említettem.
Nyilván sok minden azért nem változott, az inflációval együtt változnak általában az árak, ezzel gondolom senkinek semmi újat nem mondok!Úgy alakult az életem, hogy múlt évben vettem egy házat Dallasban (Dallas FW környéke), és hát a Santa Monicai házhoz viszonyítva :
Az árak a béka segge alatt voltak. Lehet, közrejátszott a "válság" ami akkor volt, fene tudja. Mindenesetre szó szerint a Santa Monicai ház hetedébe(!!) került egy 420 nm2 ház, aminek a hátsó kertje golfpályás. Szomszéd nincs a számban, tehát kicsit ez az európai "feeling" érvényesül.
Természetesen mindenki tudja, hogy Santa Monicát azért szereti az ember, mert felkelsz, és a tenger van a szádban kb. Szánsájn, pálma fák, örök napsütés bla bla bla.
Ez semmit nem von le pl. Dallas értékéből. Egy nagyon szerethető város, a maga szépségeivel és hibáival (gyűlölöm, hogy mig LA-ben az autópályán elszálguldok a rendőr mellett 80-90 MPH-val (mile per hour, a szorzó egyébként 1.6. Tehát 85*1.6), addig Texasban ha 65-el megyek már készül a paraszt lehúzni, hogy miért gyorshajtok. (Nappal 65 MPH, éjjel 60 MPH az engedélyezett sebesség Texasban).
Nem tagadom és nem is szégyellem, én az életem felét Európában éltem le, ebből a nagyobbik részét ebben a gyönyörű orszában, amit úgy hivunk, hogy Magyarország.
Belémivódott az itteni kultúra, és úgy érzem egy cseppnyi mentalitás is átragadt rám, amire néha szégyenkezve gondolok, de amikor otthon vagyok az USA-ban, akkor azért büszkén mesélek erről az országról, ha kérdezik.
Ez a kis kitérő arra volt jó, hogy ugye MO-n megszoktuk az "okoskodásokat", kiszúrjuk messziről a zsarukat, akik sunyi módon azt hiszik, hogy most jól elbújtak és megpróbálnak kamerázni. (gyorshajtást).
No, van egy jó hírem. Aki szemfüles MO-n, annak nem lesz gondja USA-ban, elhihetitek
Visszatérve Dallasra:
Egy teljesen átlagos 20 és 30 dollár közötti fizetésből fent lehet kényelmesen tartani egy házikót, autót, optikai internet (már ha ez vkit érdekel
amúgy down és up is 50/50 megabit), további infó : google írjátok be Verizon iFOS.
Minden költség mellett félrerakható -bár függ attól, hogy ki mennyire szeret várásolgatni, minden új lófaszt ( pl iphone 4) megvenni -bocs, nem hagyhattam ki-, kb 800-900 zöldhasú havonta.
Az durván, ha jól számolok 200e ft körül van ha átszámoljuk.Nem szabad elfelejteni, hogy 20% adó terheli a fizudat, de itt vége is van.
Nincs egyéb ilyen adó olyan adó. Tehát ha keresel mondjuk óránként 40 dodót, akkor abból 8 dollár az adó, a többivel azt cisnálsz, amit akarsz!A cigi viszont kurva drága. Lassan a 10 dollár / doboznál jár a malbi light, ami 2 ezer forint.
Tudom tudom. szokjak le róla. F*sztEgy szó, mint száz, hogy közhelyet mondjak :
Kolbászból ott sincs kerítés, de akiben van egy kis kurázsi (és ahogy Tamilda mondta) Magyar leleményesség, az kint nagyon sokra viheti. Minden rajtatok múlik, én úgy gondolom, hogy agyban dől el minden.Át fogom írni a main postomat is, de nem most
Ui: Fogok majd írni arról, hogy különböző szakmák mennyit tudnak keresni óránként/havonta. De egy rövid példa:
Video utómunka lehet akár 30 dollár / óra, de ha ügyes vagy és több mindenhez értesz, akkor elmehet egészen 200 dollár / órára. Minden fizu a képzettségeden múlik!
Egy valamit ne felejtsünk el. Hiába van az a helyzet Magyarországon ami, azért azt kell, hogy mondjam, hogy életem legjobb éveit éltem le ebben az országban. Gyönyörű tájak, vidékek, mogorva emberek ami nem baj, kell ez is, sok bunkó, de tőlük jó kis mentalitást lehet tanulni.
És nem utolsó sorban az ország története. Úgy gondolom, hogy ilyen szempontból USA a közelébe sem ér MO-nak. Tudom, hogy a múltból nem lehet megélni, nem is azt mondom. Csak külföldi szemmel azt mondanám, hogy MO nem feltétlenül olyan szar, mint azt páran állítják...bocs a helyesírásért, de még mindig nem ez a natív nyelvem.
-
Jhonny06
veterán
Nem tudom, hogy mi értelme lenne leírni egy full kamu sztorit, amiből semmi haszna nem származik. Te látsz ebben racionalitást? Igen, régi téma, de érdekes, jó lenne kicsit feléleszteni.
Amúgy megint sokan elkezdtek itt dobálózni a számokkal, meg a "mindent rögtön átváltunk forintra" szindrómával, de Hollywood iszonyatosan drága (a cikkben is le van írva, amúgy is elég egyértelmű), még Pesthez sem mérhetően.
-
aero.
veterán
apám 25 év munkaviszonnyal nem kap munkát, anyámat nyár elején elbocsájtották, öten élünk kevesebb, mint 100 ezerből, minden nap egyre nehezebb
ez a nem mindegy, egyszóval kész ez ami itt megy, vagy van egy biztos, jól fizető állásod, vagy mehetsz az utcára meghalni.
innen már csak egy út van, külföld, csak sajnos elég nehéz az odavezető út, sok buktatóval.
-
Tommi000001
aktív tag
Helo
Véletlenül rátaláltam ,erre a nem mindennapi témára....
Én is dolgozom külföldön ,azzal a különbséggel ,hogy szinte csak nyáron(májustól szeptemberig), a vendéglátásban.Az év többi részében itthon dolgozom ,mint víz-,gáz-,központifűtés szerelő.
Alényeg ,amiért írok
-Ha külföldön dolgozol és meg tudod fogni a pénzt ,tudsz jól keresni,.sőt nagyon jól.....
Természetesen ehhez kell találnod egy jó munkahelyet,ahol megbeszülnek(ettől még azért külföldi maradsz),valamilyen szinten megbíznak benned és a legfontosabb ,hogy mindig kifizetnek.És pont.
Ha itthon megfogod a pénzt ,amit kint megkerestél,akkor jól jártál.
Ha ,de ehhez ismerned kell saját magad....Sajnos abból amit itthon keresek nem jött volna össze 1 lakás(igaz a szülők segítettek),autó.
Most született kislányom ,akíről természetesen gondoskodnom kell a feleségemmel együtt.Nos ezteket a dolgokat figyelembe véve az ithhoni netto 100ból ,amit H-P ig keresek sok dolgot nélkülöznünk kéne.
De pont ezért vállalom ,amit vállalok ......Viszont itthon nehéz érvényesülni,pláne ,ha vmi újat ,eladhatót versenyképeset akarsz csinálni.
Itthon építőipar.........körbetartozások.....pffff
100 alvállakozó 1 kisebb beruházásnál???
A tendert csak úgy tudod megnyerni ,ha az árba már belekalkuláltad ,hogy pl. a burkolókat nem fizeted ki ,akkor 2M Ft tal kevesebb az ajánlatod és te leszel a befutóó....
Na neeeeeeMiért dolgozzak bárkinek is ingyen????
Üdv
Tomi -
aXXon
őstag
Egész jó kis leírás, nem is értem, hogy hogyan kerülte el eddig a figyelmemet. Ami hihetetlennek tűnik csak benne :
az óránként 300 dollár fizu...
Napi 8 óra munkával számolva, az napi 2400 dollár. Havi 20 munkanappal számolva az 48000 dollár BRUTTÓ. Ebből gondolom még adózik is, meg minden lófasz, de ilyen egyszerűen SZERINTEM nem létezik, vagy legalábbis nem azért a munkáért, amit ő leírt. Egy kezdő atomfizikus, aki a következő atomfegyveren dolgozik, az se keres ennyit (na jó, ő talán igen).
Jók a fizuk odakint, de azért nem ennyire....
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hazudik, lehet, hogy csak elírás, de mindenesetre ez csak az én véleményem.
-
Puma K
nagyúr
Ha leírnám ahogy én (tanulok) meg anyám (közalkalmazott, 2 szakmája van) élünk egy önkormányzati lakásban 29 éves munka viszonnyal havi 87k Ft-ből akkor össze sírnátok magatokat..
-
gixxer-tomee
aktív tag
Aztán lehet csak kamu a sztori...
-
-
Dany007
veterán
válasz
Dare2Live #123 üzenetére
na pontosan ezt mondom én is!
Csak azon csodálkoztam, hogy ez eddig senkinek se szúrt szemet!
Pedig bizony ha ottkinti átlagfizetésről beszélünk, akkor igenis, itthoni viszonylatban is átlagról kell beszélni! És itthon a 170E Ft / hó még soha nem volt átlag.
100%-ban egyetértek D2L-al. -
Dare2Live
félisten
el tudom én neked mondani....
Angliában nem rég kapható volt 6-7Ł oránként ha nem kvalifájd munkát csináltál de azt nem rosszul. Ha már "szakértelmet követelő" festettél, vízvezetéket szereltél.... az már 9-15Ł, ha még ennél is durvább voltál neadj isten diploma+gyakorlat akkor 15Łról indulsz.
-ruha, müszaki cikk uannyi mint MOon.
-kajálás kb 2* annyi ha otthon reggeli(uazt eszed mint moon) + ebéd egy "menü" + vacsi otthon.
-szállás kb 3* annyi.Hogy vmi konkrétat mondjak, én ha mint "nem kvalifájd" de megbecsült dolgozó heti 6napot és napi 10-12ht dolgoztam akkor havonta félre raktam kint 300-400Kt.
MOon ha uazt/uennyit dolgozok akkor kb kifizetem a rezsim és még bérletre is telik, sött leszek durva havi 30-40Kt is félrerakok.
Végülis csak egy 0 a difi..... -
Nyugdíjas
nagyúr
Érdekös
Jutott eszembe számtalan szebbnél-szebb gondolat,de előbb átolvasom a hsz.-eket -
Dare2Live
félisten
[I]Természetesen, ha valami csodából kifolyólag megfogod az isten lábát és téged is $300 / óra fizuval várnak, akkor semmire sem lesz gondod. De nem ez a jellemző.
Arányaiban, (és nem minimálbérre gondolok, mert én sem minimálbérrel számoltam) mivel a $18/óra egy tisztes úgymond kezdőfizu, nézzünk egy magyar fizut ami havi 155-170e. [/I]"
Te vmi más helyen élsz nem MOon....
MOon nem hülyén, egészségesen, normálisandolgozva de képzetlenül a tisztes átlagfizu 75-85K netto. Aztán csokolom......
155-170Khoz minimum a nem is mindegy milyen/honnan származó diploma + 2nyelvtudás + gyakorlat kell. ugyanezért a szaktudásért USAba mennyit is mondtál 300$/h? az mennyi is egy nap? 300*200*8 = 480.000Ft? havi szinten az mennyi? 10millió forint? Hányszorosa is a kinti fizetés akkor??? Miröl beszélsz célzol ebben a cikkben? -
1010
őstag
jo....tehat akinek van jo szakmalya az elboldogul?
heti 800$es igen tudom meg a lakast is fizetni kell
4x800
3200
ez a 800amugy adozva vagy anelkul
mert nem mindegy,tenyleg ott milyen ado rendszer van? -
talmida
Közösségépítő
Még egy kérdés. Ha Budapesten élsz, akkor miért Hollywood-ot jelölted be lakóhelyednek a bemutatkozó oldaladon?
-
Dany007
veterán
Sajna nincs most időm minden hszt végigolvasni.
Az írás érdekes, tanulságos.
Ami nekem szemet szúrt az az utolsó pár sor.
Egy magyar átlagfizetés még fényévekre van a havi 150-170 ezertől! Vagy ezt adókkal együtt gondoltad? Gondolom nem.
A magyar átlagfizetés olyan ~ 100.000Ft.- körül van tisztán, kézhez kapva.
Főleg vidéken! És nem költözhet mindenki Pestre, bár ahogy látom ez van folyamatban.Sőt, ahhoz a havi 100-hoz azért lenni is kell valakinek. Ha csak egy sima eladó, vagy gyári melós vagy akkor 80-nál többre nem is kell számítani.
Havi 170-nek én is örülnékÉs semmi köze sincs a nyelvhez...
Talán a legfontosabb dolog a kapcsolatok, hogy hova tudsz bekerülni, hol van egy kis protekció...
Én 3 éve kezdtem a munkakereséstMűszaki Info mérnökaszisztens vok, elég sok területtel foglalkoztam... Egy reklámstúdiónál kezdtem nyomtató-grafikusként. 1 éven át kerestem munkát (veszprém megye) amire erre rátaláltam. Havi 80.000 volt a fizetés.
És ezért grafikai tervezés, ügyfél kapcsolattartás, árkalkulációk, beszerzés volt a feladatom. Mindez mellett egy 25 milliós, egy 6,5 milliós, egy 1,5 és egy 1,2 milliós gépen dolgoztam... Én egyedül mindegyikenA 25 millás gépen fél óra alatt durván 3-400 ezer Ft.- értékű nyomatokat lehetett készíteni, tehát volt felelősség bőven.
Napi 8 órában, heti 5 nappal, persze volt hogy este 9ig vagy éjfélig kellett túlórázni plusz 150Ft.-/óráért.
Mindezt havi 80.000 ért.
És sajna kezdőként, gyakorlat, kapcsolatok nélkül nincs is esély jobbra, főleg vidéken.
Persze pesten én is találnék sokkal jobb melót, de mint írtam nem költözhet fel az egész ország Pestre...
És itt vidéken a havi 170 ezer azért messze kiemelkedő fizetésnek számít.
Meghát persze munkahely sincs... (jó programozó mindig kéne, de az nagyon távol áll tőlem)
Pedig most én is számolgatok kicsit, ahogy írtad a cikkben, hogy nem kéne.
Az a 18$-os óradíj az itthon jelen árfolyam mellett ~ 3700Ft.-/óra! Itthon az átlag 5-800Ft.-/óra. A mérnöki óradíj szokott lenni vállalkozóknál 3-4000Ft.-/ óra, amiből persze még adózni kell, így a munkás abból se lát többet...
Most nincs időm másra, többre, de azért sz.tem elgondolkodtató, hogy az a 170ezer havonta kicsit erős. Ha az átlag ember ennyit keresne magyarországon, akkor minden rendben is lenne, abból tényleg meg lehetne élni. -
talmida
Közösségépítő
Szia blunt, a cikket elolvastam, de sajna nem volt időm most a hozzászólások mindegyikét végig nézni, csak belekukkantottam egyikbe, máikba.
Előszöris egy kérdéssel kezdeném. Hány éve élsz Budapesten egyhuzamban? Vagyis ingázó élettel gyűjtötted össze azt a 14 évet vagy egyhuzamban?
De a tárgyra térve...
Azt nem tudom, hogy mit hoz a jövő, mert egy gazdasági válság kellős elején állunk, de az eddigi tapasztalataim nagyon mások, mint a tieid. Igaz korban is és foglalkozásban is különbözünk. A te eseted elég egyedi és ritka. (Mo-n pl nem túl sokan vannak a film "iparban"...és az is ritka, hogy nagyon szép saját lakásod van fiatal korod ellenére.)
.. én nem az USA-ban születtem, viszont 11 éve egyhuzamban itt élünk, amiből 3 évet Dallasban (Texas) töltöttünk, a többit meg egy floridai kisvárosban. (nemsokára kettős állampolgár leszek én is...a férjem már az) Kijövetelünk előtt mi is Bp-en laktunk.
Szerintem attól is függ, hogy ki hogy jön ki a pénzéből, hogy milyen ember az illető. Pazarló vagy takarékos? Tapasztalt vagy tapasztalatlan? És már megbocsáss, de szerintem itt takarékoskodni nem az áramon kell, ami itt sokkal olcsóbb, mint a gáz. Egyébként jó autót már 1000$-ért lis ehet kapni. Persze nem újat. Vadi új autót venni "öngyilkosság", mert egy év alatt felére zuhan az ára. Ez is takarékosság..
Aztán az is számít, hogy az illető milyen ügyes vagy ügyetlen. (ez alatt azt értem, hogy van, aki mindent meg tud csinálni sajátkezüleg is, de van aki még egy szöget sem tud beverni maga) Félre ne érts, nem rólad beszélek, mert nem ismerlek, csak úgy általánosságban mondom. Ha valaki mindenhez konyít, (mint, ahogy sok magyar ember pontosan ilyen
, -mert az élet ránevelte, hogy az autószereléstől kezdve a házépítésig ki kell tanulnia szinte minden szakmát, hogyha Mo-on él és nem toltak a feneke alá luxus lakást a szülei.)
Tehát az egyik lényeges dolog az, hogy az ember értsen egy- két dologhoz a szakmáján kívül is. .és szeressen dolgozni. (akár fizikai munkát is...azt, amire kereslet van)
A legnagyobb véleménykülönbség közted és köztem a fizetésekről való ismereteikben van.
Egy SZEGÉNY (!) floridai tengerparti kisvárosban, ahol szinte semmi ipari tevékenység nincs csak szolgáltatás, egy átlag tanár 30-60 ezer dollárt keres egy évben. De itt nincs fizetés a nyári szünetre!! Az egyetemi tanárok 50ezer-150ezer dollárt keresnek egy évben. A vendéglátó iparban sem lehet túl nagy pénzt keresni, mert a borravalót is beleszámolják a keresetbe. Egy pincér itt kb 2,50$-t kap óránként. (plusz a borravaló) Nagy pénzt a nagy cégeknél lehet keresni. (átlag évi 140 ezret) Na, persze nem szabad elfelejteni az adót itt sem. Tehát egy vízvezetékszerelő díja pl 50$/óra, abból még lejön az adója. Nem tudom, hogy pontosan mennyi.Amiben egyet értünk az az, hogy LosAngelesben sokkal drágább az élet, mint, ahogy Washington DC-ben is , és NewYorkban is..különösen Manhattanben. Persze jobbak a fizetések is, de minden drágább. Ettől függetlenül nagyon soknak tartom a te napi 30$-os kaja kiadásodat.
Mi is szoktunk vendéglőben vacsorázni, de csak kivételes esetekben a legdrágább helyeken. A McDonalds természetesen itt sem számít étteremnek, mondhatni, hogy csak a legszegényebbek büféje, de ott már 1$-ból is lehet hamburgert kapni. Az más kérdés, hogy nem egészséges, mert zsíros marhahúst szolgálnak föl, Viszont vannak NEM DRÁGA középkategóriás "all-you-can-eat" éttermek is, mint amilyen pl a ,
[Fire Mountain] [BarnHill's] vagy Californiában az ún HomeTown Restaurant. Ezekben 30$-ból egy négy tagú család bőségesen jól lakik hétköznap, mert akkor kb 6-7$, hévégeken pedig 8-9$ személyenként.A fizetések itt a mi "falunkban" nagyon alacsonyak, mert az orvosi, ügyvédi és vendéglátói szakmákon kívül nincs sok nagy üzem..
Tehát mégegyszer részletesebben . Itt egy vízvezetékszerelő (az átlag "Joe the plumber") minimum 50-80dollárt keres óránként. A tetőfedők hasonlóan. A gyorsbüfében viszont $6,50/óra -nál nem adnak többet egy kezdőnek. A WalMart Supercenter is keveset fizet az eladóknak, 7-8$ körül óránként. Az orosok 150-300ezer-t évente.
Bocs, hogy kicsit hosszúra sikerült ez a hsz-om. -
1010
őstag
elolvastam a cikket es a hsz eket
szerintem meg mindig megeri kimenni,
mert
ha itthon nincs munkad,kint biztos talalsz valami alantast amivel nem halsz ehen es talan meg cipot is vehecc magadnak
ha van szakmad,diplomad siman jol jarsz,bankot robbantasz te leszel a kiraly sport kocsi
sajat haziko,felesegLA pedig sztem eleg durva volt,mert ott tenyleg van minden.
-
Padisah
tag
Az én gyakornokim - jogi diplomával, 1 nyelvvizsgával - 1999-2000-ben 24-ezer volt fél évig, aztán 28 ezer lett fél évig, aztán fogamazóként lett 35 ezer!!!. 2001. július 1-től lett netto 62 ezer, aztán 2002. jan 1-től vezetőként 125 és legutoljára 160 volt 2007. márciusig, aztán 1 év munkanélküliség, mert 8 év gyakorlattal nem kapni állást még a megyében sem, most simán munkaviszonyban állva netto 67. Már bánom, hogy nem mentem informatikusnak vagy asztalosnak.
-
edipqe
senior tag
nekem a gyakornokim az 110 netto volt. ami diákként kevés mert más diákmelókkal sokkal többet kerestem, mert kevesebbet adóztam le...
tiv83us: azon mindíg röhögök mikor mondják a motozásnál, hogy Uram most meg kell motoznom egy kényes pontján. Tudatom Önnel, hogy ezt azért teszem, mert ezt írják elő a szabályzatok. Előre is bocsánatát kérem.
mintha ettől jobban bejönne h egy izmos állat a kényes helyemen tapogat.
-
tiv83us
veterán
Nah, nem is neztem vissza ebbe a topikba, de ha mar feljott, valaszolok.
Eleg sokat repkedek, utobbi idoben csak belfoldon de tizbol kilencszer igy is mindig felreallit a TSA es extra treatmentet kapok. Igaz "csak" amerikai State ID-val utazom. Meg kulfoldi a nevem. Megis gyanus vagyok mindig. Meg egy kurva 10 szemelyes pocsjaraton is. /Pedig ha terrorizalni akarnek, biztos nem egy ladikot teritenek el...
/.
Azert valahol orulok, hogy meg foglalkoznak a dologgal. Amerikai allampolgarok soraibol is kerul ki boven rosszfiu. Az a par tapogatas meg bonusz 5-10 perc... -
as_Rock
őstag
Szolgáltatóiparban jól lehet keresni nyugaton, hisz megkérik az árát.
Nem véletlenül járnak ide az osztrákok amikor manikűr-pedikűr, fodrász, stb.-re van szükség
Gépészek dettó, persze ahhoz illik nyelvtudással is rendelkezni, amit írtál pénz az kb. a kinti gyakornokprogram összege, ahol van, ott itthon is havi 80 körül fizetnek emlékeim szerint, ami diákként nem egy rossz pénz -
edipqe
senior tag
no ugye nem kell annyi fejérjés tesztoszteront nyomni intravénásan, helyette kötni kell az lenyugtatja az embert
-
edipqe
senior tag
na megkérdeztem a részleteket:
1. nem volt bejelentve (se tb, se adó)
2. rokonnál lakottárakat is mondott:
1400 egy helyi buszjegy
ha veszel 1 szendót vhl (sima zsömle féleség 1 szelet szalámival pl) 1000
stb -
tildy
nagyúr
válasz
Kalandor #107 üzenetére
Ha ügyes vagy, egy év alatt félre tudsz rakni 3 millát. 5 év alatt 15 összejön. A spórolás meg egyénfüggő.
mondjuk már az 5-10 éves autók is már kompjuterizáltak.
Tényleg? Nemmondod. Azért ugye tisztában vagy vele, hogy egy autóban nemcsak az elektronikus cuccok szoktak szétmenni? Hanmem pl kopóalkatrészek fék, csapágy, satöbbi. Ezt még ebbe nagy komputerizált világban is igen gyakran emberek cserélik ki
Sőt még a kiolvasü gépet is rá kell valakinek dugni, nem mászik fel a csatlakozó magától.Egyébként csúsztatás/túlzás lehet benne, de én el tudom hinni, hogy félre tudott rakni annyit, hogy itthon lakást tudott venni, meg pár dolog még.
Egyedüli dolog ebben amit én tudok, hogy norvégiában jóval drágább az autószerelés, mint a svédeknél ...
-
tildy
nagyúr
válasz
Kalandor #104 üzenetére
Egyrészt földrajzi ismeretek: Oslo Norvégia fővárosa, nem Svédországé (azé Stockholm).
Másrészt ismerve a norvégokat baromira tévedsz : rengeteg 5-10 éves autó járkál arrafelé, mivel elég sok az adó így ritkán vesznek új autót. (Új swift aminek itthona kezdőára 2 milla, odakinn kb 6-7 millától kezdpdik )
Aztán ott van az, hogy sokszor viszik a svédekhez szereltetni a kocsit, mert a norvég szerelői árak igen magasak. De ha valaki nem szánja rá az időt, akkor biza helyben szerelteti.
És akkor vegyük hozzá azt, hogy egy átlagos ember kinn 700 000 nettó Ft körül keres. -
edipqe
senior tag
példák:
autószerelő csak magyarszkíjt beszél, de jó autószerelő volt. Oslóban (most a világ legdrágább városa utána jön Tokio) annyit tett félre 5 év alatt, h visszajövetel után családalapítás+ kocsi (+homemade versenyverdák, nem is 1), +ház, stb stbpedig nem verte a fogához kint a garast!
Másik (egy jóbarát aki otthagyta a fősulit, mert nem érdekelte igazán) 19 évesen ráébredt, h menni kéne a fősuli meg hát minek az
Irány Anglia, 1 dologhoz értett a srác: faipari szakközépbe járt és szerette is csinálni, beállt tehát asztalosnak. Angol alapfok alatt vhol. Esetleg azt tudja megmondani mennyi az idő....talán
Londonban igen komoly albérlet árak vannak, ezen és egyéb okok miatt egy hasonszörü barátjával ment ki, mégiscsak occsóbbb ha nem 1edül laksz stb.
fél év után egyenesbe jött és mostmár, hogy rendesen felvették (nem próbaidős) havi szinten 200k-t simán megspórol. Pedig rendszeresen iszik, bulizik stbstb. Hogy milyen albiban lakik azt nem tom, de őt ismerve sztem nem csótányos+patkánnyal ébredős albiban.Én:
Még nem szakosodtam fősulin amikor (gépész és környezetvédelmi mérnök volnék) megkerestek, h lenne-e kedvem gyakorlatra svájcba menni. Mondom persze. Mit kapok?
-Céges lakás 2 szobás 1 ember 1 szoba.
-napi 3 étkeztetés, nem a magyar ovis menza tápértékén természetesen
-és havi szinten 350k jó magyar forint.és miért, hogy gyakorlaton legyek és írjam a szakdogámat! Amiért idehaza 1 lyukas forintot nem ad senki szinte.
1 baj volt még csak elsős voltam, hol volt akkor még a gyakorlat?
ok, igaz h. nem nagyon megy a magyar, viszont anyanyelv az angolom és közép a németem és talpraesett vagyok, stb stb. De akkor is.félreértés ne essék, nem mondom, h a kolbászkerítések földje minden ami nem balkáni,de
aki akar, és akiben van ambíció és akarat, szaktudás (akármiben) az jobban jár vele mintha marad Adóland-ben.jah és majdnem elfelejtettem: Tetra-Pak-nál sok vezető természtesen külföldi. Ha huzamosabb a tartózkodás akkor választhatnak, h. a svéd vagy a magyar adózás szerint akarnak adót fizetni, mert itt dolgoznak de ottani álampolgárok. Abba a hiszemben voltak, h itt milyen jól járnak majd merth csóró országban biztos zsír kis adók vannak. Azán mikor megtudták, h az iteni keményebb mint az ami nekik van teljesen kiakadtak, nem értették, h ennyire csóringer népet, h lehet ennyire megadóztatni?!?!?
Természetesen a Svéd modelben adóztak ezek után. -
Nem is mondtam, hogy akkor mindenki plazmatévével futna haza a sarki közértből.
De azt se mondd nekem, hogy normális az, hogy ami usában 200.000, az itthon közel a 3szorosa a nagykernél.Az általad leírt helyzetet összehasonlítva a "lehúzok mindenkit, mert sokat kell harácsolni gyorsan" elvel, azonnal kiderül ennek az országnak az egyik legfőbb baja. Mindenki azonnal, munka nélkül akar meggazdagodni.
De elhiszed nekem, hogyha nem 62ezer forint lenne a minimálbér, 250ft/kg kenyérrel, hanem mondjuk 200ezer lenne, 400 forintos kenyérrel, akkor sokkal kevesebben panaszkodnának itt?
Mert annyira egyszerű a képlet, hogy 100ezerből sem egyszerű (igencsak nehéz) az élet, nemhogy minimálbérből. Ha pedig annyit keresnék mint az amerikai kollégák, vagy a német kollégák, akkor biza magasról szarnék a 350-400forintos benzinbe (ami nálatok 60ft/l-t sem éri el) meg a 250forintos kenyér árára, és nem is akarnék elköltözni.Csak azt nem értem, hogyha ennyire rossz kintn a helyzet, mint ahogy leírod (sőt, itt még talán jobb is) akkor ők miért nem jönnek ide, és miért élnek nagyságrendekkel jobban mint itt.
-
blunt
aktív tag
Csak jótanácsképp :
Miután én megkaptam egy magyar személyit (14 év után sikerült) nagy boldogan a hátitáskámba tettem amikor épp mentem valami miatt LA-ba. Chicagoban szálltam át, kiszedett valamiért a kiscsaj a sorból, elkérte az usa útlevelet (nem volt soha kitöltve az útlevelemben a cím) és kérdi, hogy mi a címem. Mondom neki a kinti címet. Ok, azzal minden rendben volt, majd megkérdezte, hogy honnét utazom. Mondom Budapest / Hungary.
Erre elkezdte kinyitni az összes csomagom majd a táska legalján talált egy magyar személyit.
Azt mondja ez mi? Mondom neki ID. Azt mondja azt ő is látja, de honnan van. Mondom neki, hogy életem kb. felét éltem MO-n, folyamodtam egy személyihez és megkaptam.
Erre ő azt mondta, hogy neki furcsa ez a story és hívott még 2 másik officert. Egy közel 2 méteres feka volt az egyik a másik egy kínai (vicces amúgy).
Azt mondja a feka : válasszak. Vagy ő motoz végig vagy röntgen.Saját állampolgárukat képesek ilyennek alávetni. Azért róluk is megvan a véleményem. Természetesen nem volt nálam se kábszer, se fegyver, se nyalóka vagy szalámi, nem tudom mit gondoltak.
Egy szó, mint száz. Ha megkapod az USA állampolgárságot akkor jótanácsként csak azt vigyed magaddal onnantól. Mármint az útlevelet.
Hacsak nem szeretnéd, hogy egy 2 méteres benga feka megmotozzon -
blunt
aktív tag
válasz
concret_hp #76 üzenetére
hú nem tom, a cég ahol már egy ideje dolgozom, rendelkezik többek között normális büfével, irreális áron. Tejeskávé és egy sajtos szendvics, amiből a szendvics kb. 12 centi hosszú, 600 forint. És mondanom sem kell, hogy egy ekkora kifli a fél fogamra sem elég. Éppen ezért, ha 64 db-ot kérnék, akkor meg én lennék a csóró
-
blunt
aktív tag
válasz
Crystalheart #56 üzenetére
csak azt vettem alapul, hogy az emberek a kezdőfizuval dobálóznak általában a hasonló témájú oldalakon
1 bolond ...
-
lsc
nagyúr
Hali
Köszi a választ . Mindezt csak azért kérdeztem , mert akik 5 -10 év után visszajönnek még nehezebben fognak tudni elhelyezkedni " komoly" szakma nélkül , legalábbis szerintem . A másik dolog , egyik ismerősöm 4-5 évet dolgozott osztrákoknál feketén , még a 90-es évek elején. Eljött a nyugdíj ideje , aztán meglepődött , mikor "javasolták" neki a nyugdíjfolyósítótól , hogy még dolgozzon két évet , aztán mehet nyugdíjba. Tudom , akik ki akarnak menni ált. nem nyugdíj előtt állnak , viszont egy-két embernek ez még fog meglepetést okozni. -
-
tiv83us
veterán
Mivel full-timeban dolgozunk /min. 25+ orat kell egy melohelyen lehuzni egy heten KY torveny szerint/ igy a szalloda altal kapunk dental, /ami nagyon fontos, k*rva draga egy fogorvos/ es egyeb egeszseg biztositasi benefiteket, persze kulon magan cegeknel is lehet kulonbozo biztositasokat is kotni, akkor meg olcsobb. /Bar meg igy is irrealisan draga szvsz az egeszsegugy, viszont szinvonalas. Egyedul a sok varakozasi ido /emergency room-ban siman ulsz 6-8 orat meg orvost latsz.../ ami nagyon gaz.
Nem-bejelentve nem jarnak a Social Security altal nyujtott "szolgaltatasok", /a hotel nem is adhat pl/ mivel nem fizetsz adot. Ezt kb ahhoz tudnam hasonlitani, mintha otthon nem fizetned a TB-t es nem lenne TB kartyad.
-
Kidus
őstag
Ha gyors osszefoglalast akarunk:
Louisville, KY, hotelbiznic
Ketten vagyunk ( igy azert sokkal konnyebb ), kb. havi 2x 1600 dollar keresettel.
Ebbol 600 a lakas, a szamlak ( tv, mobilok, net, aram ) 250. Vizdij nincs. Futes ingyenes.
Kaja kb. napi 30 dollar, ez valojaban kevesebb, mivel nem kajalunk etteremben minden nap, es a hotel is ad ebedet, tehat lehetne akar 20 dollarral is szamolni. Ez 900 dollar, foleszamolva a tenyleges koltsegnek.
Ez osszesen 1700-1750 dollar kotelezo kiadas havi szinten.
Marad 1450-1500 dollar, ebbol lehet felretenni kocsira, lehet belole venni ruhat, el lehet menni sorozni, lehet venni gepet, jatekokat, filmeket, elmenni moziba, dohanyozni, meg amit akarsz.
Nalunk igy nez ki durvan a helyzet. Persze vannak jobb es rosszabb honapok, attol fuggoen, mennyien vannak a hotelben, mennyi borravalot adnak, mennyit melozunk, de altalaban a fent emlitett fizetesnel tobbet kapunk olyan 3-400 dollarral ( osszesen ). -
tiv83us
veterán
Bar en nem eltem meg 2x evet USA-ban es nem is itt szulettem, de azert egy hasonlo levezeto irast en is megejtenek, csak a keleti parti allamokrol, mondjuk egeszen Floridatol New Yorkig.
-
Jégkokó
veterán
A héten melóztam a DHL nél, ahol volt egy gyerek, aki mindennel csak elégedetlenkedett, meg hogy őt ne ugráltassa senki és második nap beszólt a főnöknek.
Furcsa mód azt az ugráltatást mindenki kibírta csak ő nem.
Az ilyen meg mi a fenét hisz, hogy ausztriában kolbászból van a kerítés? -
Crystalheart
őstag
válasz
concret_hp #76 üzenetére
Mindenki csak étteremben eszik?
Nálunk egy családra ennyi a kaja itthon készítve
-
concret_hp
addikt
azért az hogy kajára napi 30$, amiből 16$ az ebéd...
ha itthon is kajálsz vmi normális helyen az 1 ezres + a nap többi részére még1, ez kb. 13-14$ így azért már nem sok ám az a 30$/nap... (mellesleg így számolva, havi 60K elmegy kajára itthon, csakhogy ezt sokan nem engedhetik meg maguknak...) -
erdoke
titán
válasz
philoxenia #73 üzenetére
Engem általában a "titánium" miatt kerülget agyvérzés, rendszeresen hallom pl. tévés reklámokban. Mostanában is böszmélkednek vele egy fogkrémmel kapcsolatban.
Még az a szerencse, hogy a kalciumot nem kezdték potassziumnak hívni, az aranyat meg goldnak.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
aBONiE
csendes tag
válasz
Crystalheart #69 üzenetére
Azért az "omghai may i haz da sord"-nél nem olyan nehéz helyesebben írni
-
dabadab
titán
A levezetés egy kicsit sántít: a sóhernek sincs semmi köze a sóhoz, mégis hosszú ó-val írandó
Itt nyilván az ejtés szerinti írásmód alkalmazását láthatjuk, ami egyébként a követendő módszer lenne, azt leszámítva, hogy az annak alapjául szolgáló (és egyébként valószínűleg senki által nem beszélt) "standard magyarban" ennek a szónak nem ez az ejtése.
-
Crystalheart
őstag
Igen, a helyesírásért és fogalmazásért én is épp gartuálni akartam
Bár ez sokszor így van, mert ugye a külföldi anyanyelvű az alapból a jó nyelvtannal tanul, míg itthon egy faluszéli paraszt meg csak amit épen hall.
MMORPG-kben sokszor mi magyarok jobb angol helyesírással írtunk, mint az amerikaiak az amerikai szerveren
De mivel a magyar nem épp a legegyszerűbb nyelv, pláne nem nyelvtanában, ezért mindenképpen gratulálok.
-
enterlaci
senior tag
Hi all!
Nagyon tetszett az írás! Tök jó, hogy ilyen őszinte véleményeket is lehet olvasni és remélhetőleg páran tanulnak belőle, mielőtt kimennek...
A privát hozzáfűzni valóm, igazából csak az lenne, hogy a Magyarországon eldurvuló, cégek és magánszemélyek között "nemfizetési" morál már lehetetlenné teszi sokaknak az életét.Talán ez lehet az egyetlen ok, amiért én külföldre mennék/települnék (megpróbálnék talajt fogni), hogy elkerüljem az anyagi csődöt (ami még hál' istennek engem nem fenyeget) a tisztességes megélhetési úton maradva.
Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye ezzel kapcsolatban. -
erdoke
titán
Érdemes azért különbséget tenni a felsőoktatási intézmény kapuján éppen kieső, naiv álmokat dédelgető fiatalok, és az itthon közterhekkel borzasztóan lehúzott, kurrens szakmában sikeres, nyelve(ke)t beszélő elégedetlenek között. Jómagam is többször hangot adtam már azon véleményemnek, hogy a hazai közteherviselés aránytalanságai miatt bizonyos embereknek kifejezetten megéri külföldre menniük. Nem is kell feltétlenül az USA-ig cipelni a sátorfát, elég pl. a határ szlovákiai oldala... Ahol kevesebb mint fele a rokkantnyugdíjas, a minimálbéres vagy a veszteséges vállalkozó, és így elég 19 % SZJA-t fizetni. Vagy sorolhatnék sok Nyugat-európai országot, ahol családi adózás, vagy gyerekek utáni jelentős adókedvezmény van.
Az én következtetésem az, hogy mindenkinek más mértékben éri meg (vagy éppen nem éri meg) külföldre menni dolgozni, így egyik mellett érvelve se szabad erős általánosításokba bocsátkozni.Gratulálok a magyar nyelv használatához! A helyesírásod sem rosszabb, mint az itteni átlag, ez is kifejezetten dícséretes. Pár apróságból kiemelném az általad írt "szervíz" szót, ugyanis a magyar megfelelő is a külföldiből (service) származik, így a vízhez semmi köze, azaz rövid i-vel írandó.
-
twollah
nagyúr
A melos, a csoro az minden orszagban csoro.
Sajnos sokan elfelejtik, hogy a kinti fizetesekhez kinti arak is tartoznak. -
Emosz
tag
Rákospalota a legszebb
Mondjuk tényleg elég vicces, hogy egy-két helyen még mindig földút van...
On: Végre valaki leírta a "valóságot"... Ezt az írást még meg fogom mutatni pár emberkének aki azt hiszi, hogy odakinnt minden szép és jó...
Nemtudom Ti hogy vagytok vele de ha mindig csak a felettünk lévő réteghez hasonlítjuk magunkat sosem leszünk sem elégedettek sem boldogok...
Egy kicsit el kéne gondolkodnia pár emberkének a valódi értékeken, a valóban fontos dolgokon... -
tildy
nagyúr
válasz
Crystalheart #62 üzenetére
Sőt budapesten már egy családi ház is luxus
-
Ősember
őstag
egy dolgot nem értek...
"Tisztában vagyok azzal, hogy a kinti keresetem alapozta meg azt, hogy luxuslakást vettem itt, olyan autóval járok amilyen, nincs hitelem, gyakorlatilag a keresetem a mobilszámlámra, kajára és általános költségekre megy el." - és a végén azért leszolod, hogy annyira nem nagy dolog kint élni, holott luxuslakásod vanremek konkluzio
-
törölt tag
csak kapkodom a fejemet. elöször azt hittem, hogy ez az iras egy "nem erdemes kulföldre menni, ott is dolgozni kell es meg sem fizetik" tipusu.
aztan jönnek ilyenek:"18 meg pikk-pakk fel fog menni ennek a két/háromszorosára, csak bizonyítani kell."
ami ugy havi 5760-8640 dollar az irasban alkalmazott keplettel. na meg a 160 meg 300 dollaros oradijak. mit kell ezekert csinalni?
-
Crystalheart
őstag
Miért mindig a kezdő fizetésről beszéltek?
Sokkal reálisabb képet ad, ha a 3 év munkatapasztalatos fizetést mondjátok, mert az az első 3 év olyan itthon, mint valami + iskola. Ami állítólag többet tanít meg, mint az előtte lévő x év egyetem. Természetes, hogy a cégek nem szívesen vesznek föl tapasztalatlan munkaerőt, de hát tapasztalttá kell válni. Mondtok itt kezdő fizut hogy így meg úgy álom a 170, de egy olyannak, aki mondjuk már 3 évnél régebb óta programozik jól a kellő területén az informatikának, annyi már szinte sértés volna
Magam részéről már annak is örülnék egyelőre, így az elején, ha 100-at adnának. De utána...
Külföldön nem így van talán?
-
blunt
aktív tag
Ja, és még valami. Mivel túljelentkezés ott is van ezekre a pozicíókra, ezért a 18 dollárt is el fogja fogadni vígan a friss diplomásunk, hiszen fizetnie kell a "diákhitelt", amit kapott. Emellett azért nem nagyon tudsz mutatni olyan egyetemre járó emberkét kint, akinek ne lenne kocsija.
Talán annak is fizetni akarja a részleteit.
18 meg pikk-pakk fel fog menni ennek a két/háromszorosára, csak bizonyítani kell. Itt sem úgy működik, hogy "persze józsikám, gyere 160ért dolgozni, jövő héttől már te leszel a csoportvezető". -
blunt
aktív tag
ez nem egészen úgy van, ahogy Te mondod. Nem sértegetni akarlak, de minimális gazdasági ismeretekkel másképp látnád.
Mivel az USA (jelen esetben erről beszélünk, de behelyettesíthető akár Németországgal is) sokkal nagyobb felvevő piaccal rendelkezik, mint MO, ezért az árakat is lentebb tudják vinni, mert többen veszik.
Te tényleg úgy gondolod, hogy ha mondjuk egy plazma TV 600e ft helyett, 400 lenne, akkor annyival több fogyna magyaroknál?
Vagy mondjuk az S merci nem 32millió lenne, hanem "csak" 22, akkor mindenki azzal rohangálni?
Az apple termékeit se vennék annyival többen, hogy hasonló árképzésben lehessen eladni, mint amerikában.
-
blunt
aktív tag
válasz
dr faustus #11 üzenetére
Cut n Run stúdió, Santa Monicaban. Ott dolgozik egy volt osztálytársam, az ő kezdőfizuját vettem alapul.
Természetesen a 18-ból több is lesz, de nem az első héten. -
blunt
aktív tag
bocsánat, én nem $18 ért dolgoztam, hanem $300 / óra, ezt írtam is az írásomban alul.
Továbbá azért 18 dollárt vettünk alapul, mert nem az én fizum az általános fizetés ott kint.
A pincérkedés pedig mindig is jó pénzkeresési lehetőség volt kint, hiszen amerikában kötelező a borravaló. Ha nem adsz, akkor kiverik a hisztit. -
blunt
aktív tag
nem szeretnék senkivel vitába szállni, mert nem azért hoztam létre az írást, csak gondoltam mindenkit informálok egy konrét hely árairól.
Nekem nem olyan régen helyezkedett el egy ismerősöm az EDS-nél, nem tud angolul, nyelveket nem tud, diplomát soha nem fejezte be, ha jól emlékszem amikor a munkaszerződését elémtette :
165e volt a kezdőfizuja. (nettó)
-
blunt
aktív tag
jókat írsz, sok igazság van benne.
Amit elfelejtettem írni, de Te megtetted helyettem az a kórházi ápolás/fogorvos/ill. bármi, ami egészségüggyel kapcsolatos.Nos, jobb ha ebbe nem megyünk bele mert repkedni fognak a dollár százezrek (!) ha nincs biztosításod.
Hogy lesz biztosításod? Ha van 401k csomagod. Hogy lesz 401k csomagom? Ha bejelentenek. Erre -valljuk be-, rendkívül pici valószínűsége van, ha magyar állampolgár vagy és feketén maradtál kint. -
blunt
aktív tag
nem vagyok híve a "LOL" kifejezésnek, sem IRL sem pedig a neten, de kérlek szépen ezért a $18ért egész nap monitort bámulsz és kazettákat töltesz be, hangokat szinkronizálsz a képhez, "cleaning up the footage".
Azaz asszisztens vágó. Nem úgy van, hogy kijövök az egyetemről és én leszek Danford Greene.
A 36k pedig egyáltalán nem soványka. Ha azt mondom, hogy Texasban ez pl. éves szinten jónak számít, viszont CA-ben nem sokat érsz vele, akkor igazat is mondok.
-
blunt
aktív tag
hú, 45 hozzászólás, nem hittem volna, hogy lesz ennyi, de megpróbálok válaszolgatni tömören.
Valóban, nem pest és la összehasonlítása volt a cél, csak sok ember mostanában elkezdett dobálózni nagy szavakkal, hogy "bezzeg nyugaton, bezzeg amerikában".
Amúgy valóban, beljebb olcsóbb minden. Nagyon sok californiai ember költözik át texasba pont amiatt mert ott minden sokkal de sokkal olcsóbb.
Csak egy példa:
Texasban, mondjuk San Antonio környékén, egy elitebb helyen (értsd: ahol nem kell féltened, hogy hazafele mi lesz a gyerekeddel az utcán) egy 400 nm2 ház cirka $350.000.
Egy ugyanekkora ház LA countyban megközelíti a 900.000 ropogós zöldhasút. Illetve attól felfele.
Én elhiszem azt is, hogy a (nettó) 170 sokaknak itt álom, de azért azt se felejtsük el, hogy ha ne adj isten kimegy LA-be, akkor ott azonnal százdollárokkal fogják várni az első munkahelyén
Ha ezt mondanánk, akkor áltatnánk az embereket úgy gondolom. Számoljon az ottani mekis órabérrel, ha jól tudom 7 dollár 59 cent most.
Ha mértékletileg hasonlítjuk a keresett összeget, semmivel sem tartana előrébb, mint itt. (én így látom)
-
Viszlát
addikt
-
törölt tag
Nem kötöszködésképpen, de az ismerettségi körömben van pályakezdő:
- pszichológus
- építészmérnök
- informatikus
- gépészmérnök
- tanárCirka 20 fő. Ezek közül, ha egy - kettő érte el a fent említett bért. Mint írtad a jobb állásoknál, tehát se nem alap, se nem átlag.
No offense.
-
-
spirit007
senior tag
válasz
philoxenia #29 üzenetére
Jaja . Nekem a sütés/főzés a hobbim
5 ruggerből 4 embert dudára jóllakatok , sőt ebbe egy kiadós sörözés is benne van (8-10ü/fő) -
dabadab
titán
válasz
philoxenia #31 üzenetére
Kommunikacio, csapatszellem, motivacio valamint az is gond, hogy meg nincs kialakult kulturaja.
Nem mondom, hogy egyaltalan nem mukodik (mert mukodik, szemelyesen is van eleg tapasztalatom), de meg sok ido kell ahhoz, hogy kiforrja magat a dolog. -
tildy
nagyúr
Ezek szerint téged nem zavar, hogy otthon aládraknak (sok)mindent, és ezért nem fizetsz haza semmit?? Nekem ez fura, nagyon fura, de szived joga.
Az "otthon" téma meg egy fura dolog. Nekem sem a Jászalsószentgyörgy , se Budapest nem az otthonom, de ahol (lakás) lakom, akivel élek, az az "otthonom" , függetlenül attól, hogy helyileg ez hol van. Lehetne akár New Yorkban, vagy Mainzban is.
philoxenia : én sem mindig értem. Ilyen melót sok esetben lehet otthonról is csinálni, elvileg nincs helyhez kötve, csak a cégek szeretik egy helyen tudni az embereket, nomeg ezenkívűl csapatmunka miatt is jobb , ha egyben van az egész.
-
törölt tag
50 állam ...egyikben nem boldogulsz tovább állsz ...ennyi
LA-t szvsz meg amúgy is kár alapul venni..okok mindenki pop,rock vagy film <-sztár akar lenni...ami aztilleti ,ha megvan a tehetsége és elég elszánt van rá esélye..,de ha vkinek van végzettsége (főiskola,egyetem +angol mellett mondjuk mégegy nyelv ) és netán tényleg hajlandó keményen dolgozni akkor sztem sokkal jobbak a lehetőségei az Usa-ban
Én ennyire nem hangsúlyoznám ,hogy minden a szerencsén múlik .
Amúgy arra a melóra énis kiváncsi lennék diplomával 18$/h? az tényleg sovány... -
QuippeR
tag
Mit sem változtat azon, hogy nekem nem éri meg. Mellesleg, ha már Budapest szóba jönne, inkább mennék Bécsbe. A távolság ugyanannyi, a város jobban tetszik, angol és német nyelvtudás megvan. Igen, biztos nehéz beilleszkedni, de nekem -csakúgy mint Bécs- Budapest sem az otthonom.
-
dabadab
titán
Akkor, amikor olyan a gazdasag, hogy arra van szukseg, hogy a cegnel fizikailag ott legyen viszonylag sok, viszonylag specializalt tudassal rendelkezo ember, akkor a kis falvaknak olyan rettenetesen sok eselyuk nem marad, ha meg ehhez hozzavesszuk az iskola problematikajat, akkor plane nem, ha meg a "mit csinaljunk munka utan" kerdest is feltesszuk, akkor meg vegkepp nem marad sok eselyuk.
-
tildy
nagyúr
Én viszont nem szerettem szüleimnél élni, amúgyis nem lenne pofán nem hazaadni a rezsibe, ha még otthon lakom, és közben dolgozom és fizetést kapok . Otthon is hazaadnék 30 ezret, itt is elmegy 40 az albira , akkor meg már inkább külön lakok tőlük, és nem szólnak bele az életembe.
-
Viszlát
addikt
A nagy kék is bruttó 120 körül veszi fel a rendszergazdákat most már, mondjuk nem kell diploma, csak alapfokú angol tudás. Székesfehérvár.
mod: a poén az, hogy engem is ennyivel vettek fel, csak közel 9 évvel ezelőtt
-
QuippeR
tag
Budapest.
tildy:
"Azt hiszed találtam ott helyben? Nem, egyet sem. Feljöttem Pestre, itt lett."
Szüleimnél lakhatok, nem költség a kaja sem, nekem kábé duplaennyi fizetésért érné csak meg Bp-en lakást bérelni, meg minden más költséget állni."2004ben volt egy 140 nettós ajánlatom Komáromból is. Erről ennyit."
Konkrétan ide járok, 80km oda-vissza. -
tildy
nagyúr
Figy kapásból egy állás, mégcsak nem is fejlesztői, hanem sima, normál helpdeszk. 120-150 NETTÓVal.
Tudom, mert ezt cisnáltam, és kb ennyit kaptam.Mellesleg annak idején én is be voltam jelentkezve lakóhelyem szerinti (KElet- magyarország, rosszabb esélyek , mint a dunántúlon ) munkaügyibe, hogy főleg infós állást keresek. Azt hiszed találtam ott helyben? Nem, egyet sem. Feljöttem Pestre, itt lett.
Oda kell menni ahol a munka van! Egy kis mobilitás senkinek sem fog megártani.QuippeR:2004ben volt egy 140 nettós ajánlatom Komáromból is. Erről ennyit.
-
QuippeR
tag
Legyen inkább bruttó!
Mostanában kerestem fél évig munkát szoftverfejlesztőként, főiskolai diplomával, fél év gyakornoki tapasztalattal. Ilyen nettós fizetést, amiről te beszélsz sikerült is találnom fél év után, napi 80km utazással egybekötve. Szóval igazán szerencsésnek mondhatom magam. Igaz miután megtaláltam, lett volna lehetőség egy bruttó 200 körüli munkára helyben, de ugye itt fél év (aktív) álláskeresésről beszélünk. Ha nincs legalább egy év tapasztalatod, levegőnek néznek a legtöbb helyen, vagy bruttó 100-ért akarnak alkalmazni.
szerk:
Ja igen, az első hónapban volt ajánlatom bruttó 120-ra, meg még valamennyi feketén, de én az ilyesmit nem szeretem, szóval inkább kimaradtam belőle. Gondolhatod milyen idegesítő volt utána még öt hónapig szenvedni, már majdnem megbántam a dolgot, mire munkát találtam. -
dabadab
titán
"Egy éttermi kajáért itthon is elkérnek szívbaj nélkül 5ezret/kopf."
Az mar hatarozottan draga helynek szamit, a hasonlo kaliberu helyek az USA-ban joval dragabbak.
A benzin+auto meg olcsobb, mint nalunk (ahol a "nalunk" Europat jeloli), de eleg a telepulesszerkezetbol kovetkezoen ez nem feltetlenul jelenti azt, hogy kevesebbet is koltenek ra havi szinten.
-
Majd elfelejtettem.
Az árakról még kicsit:
Autóalkatrész: kb fele, de inkább harmada
Kaja: átszámolva 170forint egy kilós kenyér. cigi drága (engem nem érint) alkohol is (ez sem) tejtermékek olcsóbbak, húsok kb egyárban az itthonival.
Egy éttermi kajáért itthon is elkérnek szívbaj nélkül 5ezret/kopf.
170-180fornt 3.6liter benzin. Nem pedig 300 1 liter szar, vizezett mocsok.
Rezsit meg már leírtam.Valljuk be:
Kinnt rájöttek, ha nem pofátlanul, gusztustalan módon akarják lehúzni az embereket, hanem csak ésszel, akkor az emberek többet fognak vásárolni, több pénzük marad, ami megint el fognak költeni.Erre itthon nem jöttek még rá, ezért kerül minden (főleg műszaki cikk) 3szor annyiba, mint példának okáért az usában.
Példát akárki talál, pláne aki vásárolt már kinntről. -
lesaux
veterán
Hollywoodot Budapesttel összehasonlítani kicsit meredek szvsz.
-
dr faustus
senior tag
LA-ben, a filmes szakmában havi $2880 bérezés, ez nem valamiféle képesítést nem igénylő munka? Mert ilyennel nem lehet itthon havi 150e Ft nettót összehozni, az itthon a minimálbér környékére elég. Az meg kb. a szegénységi küszöb.
-
Két dolgot tudok neked ideírni.
Nagymamám testére kiment '56ban NYba, csináltak egy magyar éttermet.
Pincér srác nem kap fizetést. Viszont 5 óra munkáért megkapja a jattot, ami 130-180dodó naponta. Ebből kifizeti az egyetemét mosolyogva. Ugyanitt a mosogató néni keres 20 dodót óránként, az állandó pincér pedig 35öt.
Szóval, fent említett családtagok eljöttek tavalyelőtt hozzánk. Mint kiderült, gyárban a fizu 800dodó hetente. Magyar közösség, összetartanak, kapsz albérletet 300-400dodóért (1-3 lakótársal) egy hónapban, ha nem ionágyút tesztelsz otthon, akkor annyira a rezsibe sem kell beszállnod. Persze azért illik.
Szóval én nem tudom, hogy te mit dolgoztál 18$-ért kinnt.
A gyári munkás 800/hét az halálbiztos. Így 3200ra jössz ki egy hónapban. Mellette el lehet menni hétvégenként csinálni ezt-azt, abból is jön egy kis mellékkereset.De ennyi erővel csinálhatnál buszos jogsit, és mehetnél Írországba 2200-2500€/hóért (dollár 173, euró 250)
Nem azt mondom, hogy valótlant írsz, sőt... de ne az államok egyik legdrágább környékét vedd alapul.
Arról nem beszélve, hogy tököm se menne usába. Inkább kanada,ausztrália, újzéland.persze tökvakarászással sehol sem lehet megélni.
Az itteni 170ezres fizetés pedig azért nagyonnagyon jó ám. Sokan dolgoznak 60-70ezerért, 100ezer nettó pedig sok embernek akkor jön össze, ha megkapja a 13dik havi fizu felét. -
QuippeR
tag
Gondolom az ember úgy megy el külföldre, hogy már tárgyalt valakivel a munkáról, és nagyjából tudja, hogy mennyi lesz a fizetése. Aki nem így csinálja, az felelőtlen, és lehet, hogy valóban nem jár jól. Aki meg így csinálja, az igenis sokkal jobban fog élni, mint itthon, különben nem vállalná be a költözést/távolélést.
Ha nem elég a havi 2800$, akkor nem kell elfogadni, és maradni kell Magyarországon, tovább keresni jobb munka után. (Tudom, ez a helybélieken nem segít, de nem is róluk van most szó.)
Korábban írta egy fórumtárs, hogy jajj, ő csak 1500€-t keres, és hogy az nem is sok, meg hogy ott sokat kell ám dolgozni (mintha itt nem kéne). De azért azt is hozzáteszi, hogy itthon nem találhat állást, mert telítve van a piac. Na hát, akkor most melyik is a jobb, a hazai munkanélküli segély, vagy a kinti 1500€? Na ugye, hogy de ugye.
(Mellesleg a kezdő 170e Ft-os fizetés Magyarországon azért kiemelkedően magas, amivel csak az erősen hiányszakmákban lehet számolni. Budapesten lehet hogy nem, de ugye a magyar lakosság négyötöde nem ott lakik, még ha erről rendszeresen el is felejtkeznek az ilyen számokat emlegetők.)
-
dabadab
titán
"A (netto) 150-170e forint pedig a legtöbb embernek szvsz "álom""
Ma Bp-n jobb diplomas allasoknal ez a kezdober, es mint ilyen, teljesen megfelelo alap az osszehasonlitasra (es akkor meg EVA-rol meg egyeb, sajatos helyi elonyokrol szo sem volt).
spirit007: ha van ures sor a nyito meg a zaro tag kozott, akkor nem mukodik - Panther igazan megcsinalhatna mar.
-
spirit007
senior tag
Jó , hogy szaporodnak az ilyen írások itt a Logout-on !
Az utóbbi időben inkább csak az itthoni (sokszot téves) képzelgésekről lehet olvasni .
Sok okostojás nekivág a "külföldnek" úgy , hogy se munka tapasztalat , se nyelvtudás se pénz ... legfeljebb a szülőktől összetarhált pár 10 ezer Ft ami odakint a legalapvetőbb kezdetekhez sem elegendő .
Közben meg a kórusban fikázók nyomják a "XXXXX országban fél év alatt minyiszter elnök leszel , de ha nem is a spájzba is XJ12 -vel fogsz menni " c. marhaságokat .De semmi baj , csak menjenek , próbáljanak szerencsét .
A nagyrészük úgy is vissza jön - leszegett fejjel - , mert rájön , hogy csak trógernak kell külföldön és az évekig spórolt pénzével sem megy se ott se itthon semmire .
Aki kint marad(hat) azok meg küszködhetnek a honvággyal ,a aszülők/testvérek/rokonok/barátok hiányával stb.
Egyébként meg sohasem fogják elfogadni a befogadó országban teljes értékű állampogárnak akár mit csinál .[OFF]Unokabátyjám 5 évig dolgozott New York-ban - természetesen feketén mert máshogy nem igazán lehet - és mikor már nem maradhatott tovább , hazajött .
A spórolt pénze annyira volt elég , hogy vett egy kocsit ~1,5M amivel most taxizik .'56 -ban USA-ba "diszidált" rokonunk pl. 1995-ben haza költözött a családjával , mert a felesége beteg lett és kórházi ápolásra ráment a ház/kocsi/úszómedence ... szóval minden .
1992-95 között vagy 10 barátom ment Német o.-ba melózni évekre . Most mindenki itthon van , páran vállalkozók lettek , egy kettő fősulit végzett . A lényeg , hogy nem tudtak ott maradni , a "spórolt" pénz meg kimerült annyiban , hogy mindegyik haza hozott egy ~2000ccm-es batárt és azzal villogtak - mikor nekem itthon épp Trabantom volt ...
A feleségem legjobb barátnője 5 évig volt Hollandiában/Németo-ban , csupasz s*ggel jött haza , most itthon dolgozik , 2 év alatt közép vezetői beosztásig vitte , keres br 450K-t ... (közgáz diploma rlz)
Egyetlen pozitív történetről tudok , egy volt osztálytársnőm kiment baby sitter-nek N.O. -ba és 3 hónap után egy Udo nevű fickóval halálosan egymásba szerettek .
Na ez TISZTA SOR !
Szült 3 gyereket , és a házassággal német állampolgárságot kapott !
[/OFF]Nem tudja valaki , mi a gyíkért nem műxik a "motor váltás" óta 10 esetből 8X az OFF kód
-
finest
addikt
Azért a <36.000 USD éves fizu valóban elég soványka! (Mit csinálsz ezért a filmes szakmában, mosogatsz? LOL
)
-
törölt tag
30 dollar egy napi kajara atlagosan? ilyen draga ott?
-
törölt tag
Nem rossz írás, tanulságos.
Abba gondolj bele, hogy itt azért másról is van szó, nem csak a pénzről, de ez már politika lenne, egyik vagy másik oldal fikázása.
A terhek nőnek, a bérek nem.
A (netto) 150-170e forint pedig a legtöbb embernek szvsz "álom", tudják, hogy van ilyen, de nem nekik.
Ez LA és Pest összehasonlítása volt kb. Ha kevésbé felkapottabb helyre mész, ott nyilván csökkenek a költésgek, persze a bér is. Valahogy ott szvsz (ez csak gondolkodás szinten) jobban megbecsülik a szakmunkát / technikumot végzett embert...Utálok a nyugattal példálozni, ott is dolgozni kell, vannak hajléktalanok és nincs kolbászból a kerítés.
Csak a példa kedvéért:
Dánia:
2 ember, egyik tanár, másik óvónő. Évente 2 nyaralás, 2 autó, saját lakás és tudnak félretenni is. Pedig nem siker szakma.
Ez a nem mindegy...
Új hozzászólás Aktív témák
lo Revízió 1: 2010. Nov. 30.Úgy fogom csinálni, hogy az updatet ide írom felülre, és a régi post lesz alul. Csak, hogy ne...
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest