Új hozzászólás Aktív témák

• Ixion77

addikt

válasz DraXoN #95 üzenetére

Szerintem meg az AI termékek egyáltalán nem lesznek debugolva. Senki sem debugolja a AlphaZero -t, mert nincs hagyományos értelemben vett algoritmikus programja. Az emberi agyat se "debugoljuk". Csak minősítjük az eredményét, ami alapján módosítja önmagát.

(#96) Foglalt név: A sok mag, gyors szoftver nem könyvelőprogramok készítéséhez szükséges. Amikor én programozásról beszélek, akkor nem arra a szerencsétlenkedésre gondolok amit mi nap mint nap csinálunk. Hanem pl. algoritmikus programozás esetén "írj 4K60 AV1 encodert mobiltelefonos környezetre", veszteséges programozás esetén meg "írj élőnyelvű szinkrontolmács programot". Az ilyenek jelentenek ma kihívást hw és sw téren, és ilyenek lesznek az AI-k első feladatai. A google fordítót sem debugolják, csak próbálják megérteni mit csinál, milyen az a köztes nyelv amit kitalált magának. Az AlphaZero is lehet hogy elkövet másodpercenként millió bugot, mégis messze eredményesebb mint bármi amit AI nélkül létre tudunk hozni, vagy akár mi magunk.

(#97) VirsLee: Az AI egyik lényege épp az, hogy nem kell hagyományos értelemben "tervezni". Célokat kell kijelölni, és ösztönözni hogy azt elérje. Az AlphaZero semmire sem lett "tanítva". Megkapta a sakk szabályait mint peremfeltételeket, aztán ott lett hagyva 4 órára hogy játsszon saját magával. Ezután jobban tudott játszani mint bárki, és messze kreatívabban játszott, mint bármely valaha élő ember. Ma már kifejezetten szoftverektől tanulnak a profik kreatív megoldásokat, a versenyeken pedig úgy keresik hogy ki csal, hogy ki az aki gyanúsan kreatív megoldást használ. Pedig pár éve még az volt a fáma, hogy egy gép sosem lehet kreatív, mert ahhoz "emberi intuíció" kell. Hát mégsem.

(#94) Kansas : Számomra az emberiség szempontjából az AlphaZero ügy több mint ijesztő. Szerintem nem véletlen hogy a nagycéges AI kutatások eredményei mostanában eltűntek a publikus hírekből. Bár ma még csak célfeladatokra használhatók, de azokra ijesztően hatékonyak. Ide a rozsdás bökőt, hogy hadászati célokra is masszívan fejlesztik őket...

Új hozzászólás Aktív témák