- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
Új adatok:[link]
-
philoxenia
MODERÁTOR
Az addig rendben lenne, de az "idén búza se sok volt..." egy általános állítás.... Ez nem Rátok vonatkozik... Ezzel az állítással szálltam vitába, nyilván nem tudhatom Nektek mennyi búzátok termett.....
Kicsit olyan, mintha azt írnám, a Linux telepítése nem hozott mást, csak "Blood, sweat and tears" és nem tenném hozzá, hogy nálam.....Azaz gyakorlatilag elbeszélünk egymás mellett....
Ezt zárjuk itt le inkább, az alap állításaimat, azaz,- " országosan nem volt nagy terméscsökkenés, a fuzárium pedig nem specifikus a teljes őrlésű gabonára"-, fönntartom....
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #144 üzenetére
ez kb. a 4. állításod, ami arról tanúskodik, hogy nem olvastad el, amire válaszolsz.
uncsi.az 54% úgy jött ki, hogy a fateromék a saját cégükben megmérték, hogy tavaly meg idén mennyit arattak le, és elosztották a százalékszámítás szabályai szerint. Próbáld már meg újra elolvasni a 139-es hsz-t és értelmezni, mert megint engem fognak meggyanúsítani, hogy mellébeszélek.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #142 üzenetére
"nem írták, mi a bázis..": megint csak idézet tőled: "mint 2011-ben".
-
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #140 üzenetére
ezt írtad: (#138) "kevesebb gabona teremhet, mint 2011-ben.
-
philoxenia
MODERÁTOR
A repce nálam se, mert nem is vetettem.. ellenben eddig csak búzáról írtam....
Kukoricát csak említettem, mert abból felénk szinte semmi nem lett...
Az írásod alapvetően a búzára célzott, mivel a kenyér nagyrészt abból van, eddig erre reflektáltam, meg a fuzáriumra... Ellenben a szakoldalakat hitelesebbnek tartom a médiánál.../index stb..../ négymilió tonna az idei[link]
Az MTI is ezt rajzolja:[link] Eddigi évek:[link] -
bambano
titán
válasz
philoxenia #138 üzenetére
tudod, én már csak olyan parasztosan intézem ezt a dolgot, hogy van otthon mérleg, megmérjük, elosztjuk, kijön a szám. persze, ez nem eu-s átlag, viszont nem is keverem hsz-ről hsz-re a gabona meg a búza fogalmakat. a repce pl. ki sem kelt, úgyhogy abból pl. 100% a veszteség.
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #136 üzenetére
az 54%-os terméscsökkenés az nem ötöde.
a probléma pedig az, hogy a tisztelt fórumtárs jól láthatóan nem értelmezte helyesen azt a hsz-t, erre próbáltam finoman célozni. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #131 üzenetére
idén búza se sok volt...
-
bambano
titán
válasz
Crystalheart #128 üzenetére
az eredeti hsz szerint fuzárium elleni védekezés és mosás. tehát a búza nem jut el a rendesen penészes állapotig.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Crystalheart #126 üzenetére
Ha fuzáriumos a búza, a finomliszt is mérgező, ha nem, a teljes őrlésű sem... Maga a gomba gondolom nem a korpán tenyészik, hanem a szemen... A legtöbb nagyon veszélyes élelmiszer azonban külföldről érkezik:[link]
-
bambano
titán
válasz
Crystalheart #124 üzenetére
malomról nem tudok, termelőről tudok, aki átmossa és úgy kerül a nagykereskedőhöz.
-
Crystalheart
őstag
válasz
philoxenia #125 üzenetére
Fentebb kifejtettem - a fehér lisztbe is átkerülhet a spórája és a toxin is, ahol tovább élősködhet, de a korpán eleve rajta van, mondhatni beleette magát, átszőtte a micélium-telepe, ezért a koncentrációja nagyobb lehet egy teljes kiőrlésű lisztben, ahol beledarálták a komplett szemet, penészvirágostul. Ettől persze még akár egy fehér liszt is lehet a határértéket többszörösen meghaladó toxintartalmú.
-
Crystalheart
őstag
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #120 üzenetére
válasszuk már szét azt, hogy árt, mert nem szoktál hozzá vagy valami enzim nincs meg attól, hogy kifejezett méreg.
-
bambano
titán
válasz
Crystalheart #121 üzenetére
a legjobb védelem a fuzárium elleni védekezés és a búza mosása. csak drága.
-
Crystalheart
őstag
Régen a fehér lisztet úgy állították elő - ezért is volt drága a fehér kenyér -, hogy lekoptatták a búzáról a korpát egy speciális malomban, aztán ment a rendes őrlő malomkövek közé a búza. Na, ma ez a fent linkelt ábra szerint működik. (Ezt tök elfelejtettem említeni.) Tehát összezúzzák a búzát, úgy ahogy van, majd fúvással a tehetetlenségüknél, meg a légellenállásuknál fogva különválasztják a lisztet a korpától. Ergo ha az összezúzott lisztben volt gombaspóra, vagy toxin, az belekerülhetett a lisztbe is, igazi védelmet a megfelelő rostálás ad előtte. Persze úgy a lisztben a gomba újra elölről kezdi, így kisebb a mérgezés esélye, mintha teljesen fertőzött korpát ennénk, ami már a földeken megpenészedett.
Mivel magát a korpát is több részre lehet bontani, méregdrágán lehet kapni olyan búzát, aminek a legkülső, emészthetetlen rosthártyáját lekoptatták, de a korpa lényege rajta marad. Az lehet talán a legbiztosabb.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Melyikre gondolsz? Itt is komoly forrásmegjelölés van... A vége pedig olyan aranyos: "Rengeteg búzamentes recepttel találkozhatunk, de alternatívát nyújthat például a kókuszliszt használata is."
Kicsit olyan Antoinette-s, ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot...
Mondj egy olyan élelmiszert, amiről percek alatt nem találok olyan véleményt, hogy árt...
Ne egyél húst, ne egyél gabonát, ne egyél tejet, gyümölcsöt, a gyári élelmiszerek ezeken kívül pedig vegyi anyagokból vannak még.. talán a kőleves lesz a megoldás... -
bambano
titán
válasz
philoxenia #118 üzenetére
te most burkoltan azzal gyanúsítasz engem, hogy ilyen hulladék tabloidokból tájékozódtam?
ne már. -
philoxenia
MODERÁTOR
Csalnak...[link]A mai médiavilágban - és nemcsak a kereskedelmi csatornák, bulvárlapok nagy része, de néha még a közszolgálati híradások is - elképesztő tájékozatlansággal, esetleg mindenre elszánt szenzációkereséssel képesek egy-egy ügynek nekiugrani a dolgozók. A szegedi kislány esetében például az egyébként korrekt alaphír (orvosilag is furcsának talált tünetekkel megbetegedett egy óvodás, és ebben szerepe lehetett a fuzáriumnak) napvilágra kerülése után a közrádió riportere azokból a termékekből vásárolt és küldött vizsgálati mintákat a szaklaboratóriumnak, amiket a gyerek családja az egészségesnek gondolt táplálkozás jegyében jellemzően fogyasztott. Ezekből az úgynevezett teljes kiőrlésű, a szemhéjat is tartalmazó gabonából, tehát a fertőzés veszélyének lényegesen "kitettebb" árukból mutatott ki a megengedettnél valamivel nagyobb mértékű gombafertőzést a vizsgálat. A következő napokban "mérgező lehet a liszt", "veszélyes toxinok a kenyérben" jellegű címekkel és tudósítási felvezetőkkel találkozhatott a hírfogyasztó. Csak jóval később, és az előzőekéhez képest szerényebb hatásfokkal láttak napvilágot értelmes magyarázatok arról, hogy gondot okozó dózisban csak extrém esetben juthat magyar gabonával a fogyasztók szervezetébe a méreg, s hogy a károsítás még ilyenkor is általában csak kisebb emésztési zavarokat okoz.
Nem beszélve arról, hogy most akkor elbomlik vagy nem... ráadásul ugye ez finomliszt....Tehát a fuzárium abban is ugyanúgy jelen van...
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #115 üzenetére
nem káros anyagokról szól a poszt, hanem azok egy fajtájáról, a fuzárium gombák toxinjairól. azok pedig nem az endospermiumban vannak.
abban a cikkben van egyébként olyan meglátás is, ami ide passzol, hogy konkrétan be tudták szerezni az alapanyagok dokumentációját. ezt mondtam én is.
meg vannak benne azóta sokszor cáfolt állítások is, pl. közismert, hogy ide keletre nem ugyanaz az áru megy, mint nyugatra, például a coca cola vagy a mosóporok esetén.a cikk legfőbb problémája, hogy pont a fuzárium miatt problémás időszak előtt íródott, ha emlékeim nem csalnak.
hogy milyen engedélyezett segédanyagokat tesznek a pékek a kenyérbe, az engedélyezett jelző miatt itt most offtopic.
-
Geller72
veterán
"Könyörgöm, felejtsük már el ezt a mérget egyszer és mindenkorra, a gabonamagvakon annyi trutymó lehet, hogyha azt beledarálod a kenyeredbe, örülj, ha a terméketlenséged lesz a legenyhébb betegséged."
-Tudod, mi az a hántolás? Csupán kérdezem. Szerinted a hántolás során az említett trutymó nem kerül át a magbélre? Ha van ugye trutymó."Tehát kenyérből, főleg kisgyerek számára adott kenyérből a fehér az, ami a legkevesebb bajt okozza az összes közül"
-Erre nézve valami tudományos szintű bizonyíték? Ebből az utolsó mondatból úgy látszik, mintha a rozsos, rozsos/magvas kenyereket is hátrébb sorolnád és csak a fehér lenne az ász.
" A búzamag egy külső takaróból (korpa), egy embrióból (ez a búzacsíra) és az endospermiumból épül fel. A korpa tartalmazza a legtöbb rostot, kiadós mennyiségű vitamin és egy kevés fehérje is van benne. A búzacsíra gazdag B- és E-vitamin-forrás. Ebben is van még néhány ásványi anyag és rost. Az endospermium vagy magbél, magfehérje, ami durván az egész búza lényegének négyötöde, fehérjét (glutein) és keményítőt tartalmaz. Ez az egyetlen rész, amelyet a fehér liszt készítésénél felhasználnak. A tápláló korpát és búzacsírát, amelyet az őrlési eljárás során eltávolítanak, állati táplálék céljára értékesítik.
Az élelmiszeripar tovább növeli a táplálkozási problémákat azáltal, hogy mesterséges vegyi anyagokat használ fel:
– propilén-glycolt , hogy fehér maradjon a kenyér,
– diacetiltartaric-savat (emulgeálószer), hogy megóvja az összemenéstől,
– kalcium-szulfátot (gipsz), hogy könnyebben megkeljenek a nagy tésztahalmok."
Ebből én nem azt látom, hogy a teljes kiőrlésű olyan ramaty lenne. -
philoxenia
MODERÁTOR
Hántolt? Az milyen? hogy is működik a "hántolás" ... ?
[link] Gyakorlatilag a korpa különválasztása történik a káros anyagok miért is kerülnének ki pont a korpával? Szerinted az országban kapható liszt és pékáru hány százaléka őrlődik ilyen helyen? A legújabb sláger a fuzárium ugye? Láttál már pékséget belülről, mit is tesznek a kenyérbe a liszten kívül?[link]
-
bambano
titán
válasz
philoxenia #113 üzenetére
nem koptatott, hántolt.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Van rá bármilyen bizonyíték, hogy mindazok a "trutymók" amikről írsz nincsenek benne a koptatott gabonában is?
-
Kassadin
addikt
Ahhoz képest összekötőd a kettőt, tehát pontosan tisztában vagy vele, hogy ki ő. Lehet, hogy azzal már nem, hogy ő üzletember, és nagyon jól eladja magát meg a termékeit.
"Azt látom, hogy itt sok a táplálkozási szakértő, meg hát úgy látom valahol minden káros, azt hiszem soha többé nem eszem és iszom meg semmit, mert minden megöl, majd élek napfényen."
Értem, és ilyen szituációban egyszerűbb valami olyat benyögni, ami teljesen nélkülözi a konstruktív hozzászólást az adott témában. Napfényevésben haltak már meg emberek, talán azt mégse kellene erőltetni.
Amúgy én hobbi szinten érdeklődök a táplálkozástan iránt, ha lenne lehetőségem, akkor már diatetikus szakot is elvégeztem volna/csinálnám.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Crystalheart #105 üzenetére
Én ezzel már kész vagyok, nagyjából tudom, hogy az a tucat user, aki belemegy ezekbe a vitákba mikor mit fog reagálni
Amúgy a vita jó dolog, előre visz, tanulságos, és jó dolgot szül, de ami ezekben a góctopicokban megy, az már ettől messze van. Leginkább a másik dominálása a cél, rend szerint úgy, hogy a másik érveit leszalámizzuk, és elég kitartóak vagyunk ahhoz, hogy a másik ránk hagyja a fél- vagy félreigazságokat.
-
keIdor
titán
Úgy bírom az ilyen topikokat, itt mindenki táplálkozási szakértő, meg Norbi hasonmása is lehetne... sok Healthy Joe.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyrobogósok baráti topikja
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali mobilos kérdések órája
- További aktív témák...
- UFF! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- HP 15-ac130nh (V2H61EA) Red FD, 15.6", i3-5005U, 4GB RAM, 1TB HDD, 2GB dGPU, Win10 Pro
- Dell Latitude 7490//7410//7420//7420 All-In-One
- Újszerű Lenovo Thinkpad T450 laptop (14FHD/I5-G5/8GB/128SSD/Magyar) - 1 év garancia, ÁFA számla
- ASRock Steel Legends RX7900 GRE 16GB 2 év garancia
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Gamer / irodai szék noblechairs EPIC bontatlan
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest