- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
echterion
nagyúr
válasz
Kassadin #198 üzenetére
Nem abszurd, csak az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem reális. Azok kívül az ilyen sztrájkok nem az állami vezetőket szívatják meg, hanem a hozzájuk hasonló helyzetben lévő embereket. Teszem azt, az a 3 gyermekes családapa nem tud elmenni időben vissza dolgozni, mert mondjuk nem életmentő műtétre vár, csak pl. egy vesekőzúzásra, azt ki fogja a kieső munkaórák miatt kárpótolni? Senki, közben meg kapja a minimális táppénzt, ráadásul, ha nincs szerencséjük, akkor a feleség nem is dolgozik.
Én csak azt mpondom, az éremnek mindig két oldala van.A vasutassztrájkot szerinted ki szívta meg? Az, akinek azzal kell dolgozni járni.
(#197) Syl: Mert miért? Eljön a világvége? Vagy mert Viktorunk azért fogja kihirdetni, mert itt olvasta? Lazíts egy kicsit szerintem.
-
baluka26
veterán
válasz
Psychonaut #193 üzenetére
Jaaaa, az más.
Tatabánya egyik pontjából a másikba eljutni tömegközlekedéssel kb. 45 perc, pedig ez egy kis város... -
keIdor
titán
Csongrád más azt tudom, szeretek is Szegedre járni az jó kis hely.
És mi igaz abból, hogy Jan. 1-étől országos sztrájk lesz? Minden orvos beszünteti elvileg a munkát. Erről tudtok valamit? 2012 első napján megáll az egészségügy? Csak azért kérdem, mert nagyapám elég beteg, szerintem nem sok van már hátra szegénynek és ez elég rosszkor jönne. Bár mindig rosszkor jön az ilyen belegondolva, sose jöhet jól.
-
moha21
veterán
Sajnos nem tudok pontos adatot mondani és ugye itt is mondjuk aki Csabai, Gyulai annak picit könnyebb. Faluszinten igazából nincs munkahely már pedig 10-12 éve még egész jó volt itt a helyzet. Most ugye, hogy ne legyen eltörölve a polgármesteri hivatal így telepítenek be embereket ( nem napon barnultakat természetesen ). Házat lehetetlen eladni, nekünk is van eladó, de már vagy 8 éve.
Átmész Csongrád megyébe már akkor totál más az egész, az utak stb..
Doboz, Sarkad, Kötegyán teljesen le van épülve. Ugye van néhány ember akik megkaptak egy csomó földet a TSZ-ekből és az ő rokonaik, barátaik elvannak az önkormányzatnál. Romokban vannak a házak, de csak össze vannak döntve meg a java tégla elhordva.Komolyan 10 éve még az ember imádott itt lenni, teljesen elpusztították..(
(#185) baluka26 : Anyum 100k kap kézhez, mint főnővér a pszichiátrián. (Y)
Sokszor csodálkozott mikor mondtam neki, hogy kerestem 40k-t 4 nap alatt ..tényleg volt olyan hét, hogy annyit kaptam kézhez, mint ő egy hónapra. Igaz akkor 13 óra is volt egy nap csak a meló meg az utazás ki Tökölig a Nyugatitól.
-
baluka26
veterán
Anyukám, amikor egy nagy kereskedelmi hipermarketnél volt raktárvezető-helyettes, volt, hogy 16 órát leltározott, hazajött 3 órára, és utána ment vissza 8 órára+2 túlóra, mindezt 120 nettóért. Majdnem ennyit keres most gyárban operátorként, napi szigorúan 8 óra munkával...
-
moha21
veterán
válasz
echterion #181 üzenetére
Van sok minden amit lehet otthon csinálni, de persze ez nem a nagy átlag. PC-n tervezel valamit egy akármilyen szoftverrel, azt ha nagyon akarod azért haza tudod vinni csak persze az mer nem feltétlen legális és ugye teljesítményben van fizetve.
Weboldalt is lehet fejleszteni meg akármit otthon, de nem ebből él meg az emberek nagy része és ugye mindenki nem is csinálhatja ugyanazt.
-
moha21
veterán
Nem tudom, hogy pontosan hogyan is van, ha Gyulán járok a buszpályaudvaron akkor anyám ad 20 ezret, hogy vegyem meg neki a bérletet. Persze támogatják csak nekik Gyula- Kötegyán 20 km vagy mennyi lenne papíron, a Volán szerint meg fizesse ki a 30 km vagy mennyit, mert megy Újszalontára, Méhkerékre meg mindenfele itt a busz.
Kocsival 25-30 perc Gyula, Csaba 40, Busszal Gyula is 1 óránál több.
A másik gond ezzel, hogy ugye a városi ember van előnyben, mert ha valakit lapátra tesznek az nyilván az akinek kell téríteni az ingazásából. Igaz anyám már főnővér lassan 30 év kórházi munkaviszonnyal, de sokszor van olyan reggel elmegy 5:45- kor ( később soha van előbb ), este jön haza 19:18-kor a busz. Ez heti 2 alkalom egyébként 17:30-kor ér haza.
Össz-vissz is van vagy 4-5 járat egész nap. :-]
Én azt mondom aki 80 percet ingázik egy nap annak még viszonylag jó dolga van.
Ja és náluk is az a jellemző, hogy aki ott él a városban az késik el munkából.
-
echterion
nagyúr
Kíváncsi lennék, otthonról hogyan gyártanál le napi 80 tonnányi autóüveget?
De most komolyan, egyes irodai munkákhoz elég otthonról dolgozni, még egy quality mérnök is tud otthonról működni (csinált egy ilyet az egyik, persze hatékonyságban messze volt attól, aki naponta bent volt és látta, mivel kell foglalkoznia), de nehezen tudok elképzelni egy üveggyárat otthon, a nappalimban.
Na jó, ez nem sikerült teljesen komolyra. -
Algieba
őstag
Egyébként egy olyan világ jön el, amikor a hagyományos bejárós munkahelyek visszaszorulnak, az emberek zömmel önfoglalkoztatóak lesznek és otthonukban fognak dolgozni.
Tapasztalatom szerint nagyon megterhelő a napi ingázás. Mikor van ideje élni az embernek, amikor már eleve a munkahelyen eltölt minimum 9 órát? Jó esetben kilencet...
Ez az egész így mérhetetlenül nagy pocséklás.Szerk.: Oh, én speciális eset vagyok.
Tökéletesen alkalmatlan a napi rutinra.
-
-
moha21
veterán
Ja csak 2 napra nem veszek havi bérletet. Anyámnak itt vidéken 18 ezer Ft a buszbérlete havonta Kötegyán- Gyula. Ezért cserébe kap fűtetlen és pontatlan buszokat. Vasút kizárva nem érne be vele időben.
Fényes így is egy köpésre van Csabától ( biciklivel át lehet menni ), ráadásul Fényesen a vonat is ott van a focipálya mellett a belső részen.
Jártam pecázni Veszelyhez eleget. Kötegyánból vonattal előbb meg kell várni, hogy bejöjjön Vésztőről az bevárja ami jön Csaba felől, utána Sarkadig tötymörgés, ott van 2 megálló utána még Jószef szanatóriumnál is megáll utána Gyula. Innen már tud menni akár 60-al is annyira jó a pálya ( nem vicc eddig szar pálya volt. ) Bicerén is szenvedés van. Ez egyébként 40 km.
ja és 1 óra. Tehát az átlagsebesség 40 km/h. volt már 36 is.. -
tildy
nagyúr
válasz
baluka26 #167 üzenetére
Nem mindenki diák. Sőt nagyon sokan nem.
Én ha pesten vagyok , napijegyet kell vegyek 1550ért. Még mindig olcsóbb , mint jeggyel mászkálni.
Isten bizony az itthoni mászkálásunk párommal kettőnknek kb anyagilag annyi , mint kettőnknek a repjegy odavissza (18 ezer ft).Gondolj bele: 1550 pesti napijegy, 2500 neki le a szuleihez, 2500 at ide hozzank, 2500 hozzajuk megint vissza, nekem 2000 a szuleimhez, 2500 at hozzajuk, es kettonknek 5000 fel pestre. Szamold ki mennyi, es ekkor meg csak hazamentunk a repterrol, meg meglatogattuk a parunk csaladjat. Huss, majd 20 ezer forint el is ment. A repjegy meg volt 59 font, es mivel jo fontarfolyamon vettuk, kb 18 ezer ft....
Mentunk osszesen : o 120 km bp-felegyhaza, meg 110 km felegy-szolnok, meg 110 km szolnok -felegy , es 120 vissza pestre. Nekem bp-szolnok, szolnok felegyhaza, felegyhaza bp.
-
echterion
nagyúr
A számból vetted ki a szót. A másik oldallal mi lesz? Aki mondjuk reálisan felmérte a helyzetét, és megállapította, hogy lutri lenne neki a lakáshitel? Ő mivel rosszabb, mint a lakáshiteles? Az ő szavazatát nem akarják megvenni?
(#167) baluka26: Nem mindenkinek van lehetősége/kapcsolata egy ilyen igazolvány beszerzésére.
-
moha21
veterán
válasz
echterion #165 üzenetére
Én se igazán értek egyet velük.
Személyesen ismerek olyan embereket, akik minden szarra vettek fel hitelt. 2007-ben plazmaTV meg ilyenek, de van ismerősöm is aki ugye feketén dolgozott, 8 általános végzettsége van, élettársának is és lakás hitelt is fettek fel meg autót is vásároltak ( minek? )
És akkor az állam úgy dönt, hogy kisegítjük őket és majd az is fizet aki nem hitelezett. No comment.
Ezt megcsinálják Gaskóék is a MÁV-nál, szinte már törvényszerű, hogy mindig hiányik x milliárd FT, kimennek a VDSZSZ-el az utcára kicsit és természetesen átvállaljuk a pénzt.
Nem hiába hiszen minőségi szolgáltatást kapunk, BP-Lőkösháza IC-n gyulladt már ki kocsi, meg tudnám mondani mikor, mert akkor mentem kórházba.Persze a BKV-nál sem jobb a helyzet most olvasom, hogy a 3-as metró szakaszán korlátozzák a forgalmat. Nagyszerű amúgy se volt mindig tömve. No de no problem ott is lett valami 80 milliárdos adósság, természetesen azt is átvállalja az állam.
320 Ft egy jegy...10 db-ban 2850 és ha becsületesen használod elég 1-2 napig.
-
echterion
nagyúr
Ez is egy vélemény, neked valószínűleg megvan a lehetőséged, hogy nehezebb gazdasági környezetben is fenn tudj maradni, de sajnos a legtöbb magyarnak ez nem adatik meg. Nekem sem okozott különösebb fejfájást ez a válság (ami van/volt gondom, azt nem a válság okozta), viszont a környezetemben nagyon sok embernek a létezés került veszélybe. És itt nem a lakáshitelről beszélek, pedig arról is megvan a véleményem, amit a kormányunk a devizahitelesekért tesz. Azzal speciel nem értek egyet.
-
PazsitZ
addikt
-
echterion
nagyúr
Mi célból is? Mert azt még nem tudom.
Egyébiránt úgy is nézhetjük, hogy egy valamit kellett mérlegelni: mi rosszabb a két opció közül. Ma és a közeli, belátható jövőben rohadt nagyot szívni és a távolabbi jövőben nem akkorát, vagy fordítva. Én nem bánom, hogy így döntöttek.
-
Ivan15
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #156 üzenetére
igen mert 2014 ben jön majd a köv. valasztas. Ezek a bemondasok mennek mar 20 eve. Hogy 2-3 ev mulva majd jobb lesz! Nem szabad ezt komolyan venni.
-
"0. Az, hogy valami a tulajdonod, nem jelenti azt, hogy abszolút minden kötöttség nélkül rendelkezel vele."
Ez a problémám, ha nem te rendelkezel vele, akkor egy tolvonással elvehetik 'szt mehetsz reklamálni ahova csak akarsz.
Nekem az számít a tulajdonomnak amivel én rendelkezem. Lehet hülye felfogás, de hiába van nekem papíron 40 millió forintom, ha az adós nem fizeti ki.
Pont ugyanannyit tudok költeni, mintha 0Ft-om lenne. Nekem egy ígéretem van 40 millióFt-ra...Tényleg annyiban látom a különbséget, hogy engem azért nem érintett érzékenyen ez az "áthelyezés" mert már korábban lemondtam róla.
-
echterion
nagyúr
Az első mondatodat sajnos nem értem, bocs.
A többihez: a nyugdíjrendszer átalakítását megcsinálták, nem? Akkor már nem fedi a teljes valóságot az, amit mondasz. Az eredménye ismert: sok-sok sebből vérző nyugdíjrendszer, minimális (vagy még anyi sem) hozamokkal működő magánnyugdíjpénztárak. A többi csak rizsa. Ez az én véleményem. A tied más, ezt elfogadom, de részemről nincs továbi hozzáfűznivaló a sztorihoz.
-
PazsitZ
addikt
válasz
echterion #150 üzenetére
A (#145) echterion hsz-ből pedig tipikusan ez jön, le de direkt nem válaszoltam rá.
a gazdaság nem volt felkészülve arra
A tipikus hozzáállás, most ez rossz lenne, de majd később biztos jó lesz valamikor, csak nehogy csinálni kelljen valamit most.Ez egyébként nagyon jól működik szóval örülhetsz, mert ez megy régóta, minden döntést, átalakítást a végletekig halogatunk, mert az most kellemetlen lenne.
Meg is van az eredménye. -
echterion
nagyúr
-
Rive
veterán
válasz
echterion #145 üzenetére
...amikor ezt bevezették, a gazdaság nem volt felkészülve arra, hogy kiesik a nyugdíjjárulékok nagy része az államkasszából.
- amire nem volt felkészülve, az a szavazatmaximalizálás céljából történő 'jóléti' nyugdíjemelések tömege.
- amúgy meg tessék már megnézni, tkp. hogyan változott a nyugdíjjárulék a hivatkozott időszak alatt. -
baluka26
veterán
válasz
echterion #145 üzenetére
Tatabányai vagyok, az itten helyzettel tökéletes tisztában vagyok.
10 év múlva az állami nyugdíjterhek folyamatosan csökkenni kezdtek volna, és tartottak volna a nullához. ~30 év múlva pedig már alig lenne szükség állami nyugdíjazásra.A devizahitellel kapcsolatban, pl. a frank erősödése bizonytalanság vagy kockázat volt?
-
echterion
nagyúr
válasz
baluka26 #143 üzenetére
Én tudom, mert ott éltem 3 évig albérletben, mielőtt Tatabányára költöztem. Aztán meg tovább, na mindegy. Ennyi, és én nettó 150-et ott úgy kerestem, hogy műszakvezető voltam és havi két nap túlóra. Tudod, milyen az a 7+2-es műszak? Eléggé gyilkos. És emelett még legyen a szerencsétlen minimalista, csak kajára költő.
A mostani albérletem árát akkor el sem hinnéd. Nézz szét a budaörsi kiadó lakáshirdetések között és meg fogsz lepődni.Amúgy nem gond, hogy nem értünk egyet. Én inkább fizetem a fater nyugdíját, mint hogy romba döntsem azzal a gazdaságot, hogy 35-40 évig az állam az adókból fizesse a nyugdíjaka. Mert gondolom azt te is tudod, hogy amikor ezt bevezették, a gazdaság nem volt felkészülve arra, hogy kiesik a nyugdíjjárulékok nagy része az államkasszából. Egyszerűen nem volt honnan fedezni a nyugdíjakat. Jelen helyzetben szerinted még 25 évig bírta volna az állam a járulékok nélkül? Akkoriban még nem kellett volna egy éppencsak lábadozó gazdaságot ezzel tarkónvágni. Szerintem.
(#144) tildy: Nos, a helyieknek a BSM pl, nem fizeti, a vidékieknek is csak 80%-ot. Amúgy nem, nem mondom, hogy nem foglalkozok vele, többek között ezért sincs lakáshitelem, de azért ha már van a bankoknak piaci felügyeletük, akkor esetleg arra is ránézhetnének, hogy milyen feltételekkel adnak ki hitelt, illetve a banknak is fel kellene tudni annyi papírból mérni, hogy szerencsétlen munkás vajon a devizakockázatú hitelét 10 év múlva fogja-e tudni fizetni, vagy bedől az egész. Csak nekik akor ez nem volt érdekük, az állam meg...mondjuk úgy, hogy az akkori vezetés béna volt (de csak azért, hogy ne mondjam ki azt, valójában mit gondolok róluk).
-
tildy
nagyúr
válasz
echterion #142 üzenetére
Tudom milyen Szolnok megye, jómagam is jászsági vagyok, bár azt figyelembe kell venni, hogy itt Szolnoktól 20 kmre a lakásárak sem 10 milliótól kezdődnek,a mi házunk jó , ha 3.5 millát ér, és ez egy 3 szobás, 300 negyszögöles kertes ház. Jászalsószentgyörgyön. Valóban 75-80 ezret kapnak, de a bejárást pl. az Electrolux fizeti a munkahelyre. Már ha van az embernek munkája.
Albérlet itt kb. 20 ezer plusz rezsi.
Egyébként kvázi azt mondod, ha 20 évre vennél fel hitelt, akkor teszel rá, hogy változik a világ, nekik kell tudni milyen változások vannak, neked nem dolgod, nem felelősséged utánajárni, de a pénzt azt szeretnéd.
Én ezt nem tartom felelős gondolkodásnak. -
baluka26
veterán
válasz
echterion #139 üzenetére
De bakker, gondolkozz már.
Az államra nem bízol rá semmit, mert azt azonnal kiadják a jelenlegi nyugdíasoknak bakker. Apád nyugdíját termeled ki most, nem a sajátodat, ahogy dabadab is írta, és én is korábban, nincs hozama az állami nyugdíjnak...Én inkább bízom olyanra a pénzem, akivel közös az érdekünk, a minél több pénz.
Sántítanak nekem az áraid, Pest blevárosában vagyunk 4en albérletben, és havi szinten 105000 forintra jön ki rezsivel, internettel, lakbérrel... És ez egy Váci utcától 5 percre lévő, másfélszobás tégla lakás, baromi nagy belmagassággal, villanyfűtéssel (!). Nem hiszem, hogy Szolnokon is ilyen magasak lennének az árak.
-
echterion
nagyúr
Akor én mondok neked másik példát, ami jóval jellemzőbb a magyar lakosságra, mint a nettó 150-et kereső értelmiségi. Kelet-Magyarország, Szolnok. Műszakoló házaspár, mondjuk legyenek még vizonylag fiatalok, gyerek még nincs. Nekik ott az elérhető nettó, túlóra nélkül 75-80ezer. Legyen pár túlórájuk és kapják meg kézbe a 95-öt. Ez 190ezer nettó. Albérlet: általában panellakások vannak, itt a másfél szobás is 35-40ezer. Tudom, éltem bennük. Rezsi évi 450ezer körül alakul, ezt leosztva havi szintre kb. 37000. Kaja + egyéb költségek (tisztálkodás, mosás, stb.): 50ezer, és még spórolós is voltál, mert csak azt vetted meg, amit megeszel, meg pár olcsóbb drogériás cuccot. És még nem vettél a lakásba egy bútort, nem vettél ruhákat, illetve nem számoltam olyan apróságokkal, hogy a munkahelyre el kell jutni valahogy, ez Szolnokon buszbérletet jelent, mert ott nem dívik fizetni a dolgozó bejárását az ipari parkba. Hol van itt a félrerakható pénz? Szerinted az milyen élet, ahol csak a legszükségesebbet veszed meg magadnak 10 éven át? Kicsit depis élet az, nekem nem kell még egyszer, köszi. És akkor még nem vettek fel hitelt, nincs autó, meg semmi extra "luxus".
Másik: nem vagyok egy pénzügyi géniusz, de azétr van némi műveltségem. És elmondhatom neked, hogy nem követtem én sem figyelemmel 10 éves időintervallumban azt, hogy mi történik egy-egy valutával. Ezt nem az átlag dolgozó embernek kell figyelnie, hanem annak, akinek ez a munkája, ezért kapja a fizetését. Bankárok, állambácsi pénzügyi felügyelete, meg ezek.
(#141) PazsitZ: Szerinted a nagytőkés, aki befektető, az hamarabb fogja nézni azt, hogy megkapd a pénzed, mint az állam? Ezt ugyen nem gondolod komolyan?
(#105) baluka26: Az eredményen látszik, milyen erősen voltak figyelve...
-
PazsitZ
addikt
válasz
echterion #139 üzenetére
sorry, de válság van
Az állam mit mond most, meg mit fog majd, ha nyugdíjas leszel?Egyébként én inkább bízom egy nagytőkésre, mint egy államra, amely népe rendkívül értelmes döntésekre képes és rendkívüli szakértelemmel és becsületességgel megáldott vezetőket termel ki.
-
tildy
nagyúr
válasz
echterion #134 üzenetére
Tegyük fel, van két értelmiségi fiatal, 150-150 nettós keresettel. Ha kicsit spórol, havi 100 ezret simán, de lehet többet is el tud rakni , még albérlet mellett is, ha nincs gyerek. Kiszámolható, kb 10 év alatt elérhető egy kisebb lakásra való, de legalábbis egy 5 millás önrész simán .
18 éve viszont volt ennyi az infláció, 1998ban meg dotcom válság, ráasádásul a font és dollár is elég szép sávot mozgott be, lehetett látni, hogy nem tud évtizedekig stabil lenni egy deviza (rövidebb ideig igen, persze) .
Természetesen a kapzsi bankok is sárosak, nem kicsit. Adtak mindenkinek hitelt, annak is , akinek nem kellett volna.
Nem feltétlen kéne saját lakáshoz jutni amúgy rögtön , fiatalon, ha lennének pl fecskeházak, állami bérlakások olcsón.
Otpnel voltam, Aegonhoz mentem at. Minden évben jött az összesítő. ÉS igen, a gazdaság már csak ilyen, egyszer fenn egyszer lenn, mnypt meg tilos rövidtávon nézni, hosszútábon szépen behozza azt, amit egy csökenésnél elszenved.
-
echterion
nagyúr
Azért az a nyomonkövetés sem mindig működik megfelelően. Párom az otp-nél volt, onnan 3-4 évente jött összesítő, az aegon-tól nekem már évek óta nem jött semmi.
Én inkább az államra bízom, mint egy külföldi nagytőkésre. Arra mi a garancia, hogy krach esetén is megkapod a pénzed? Élő példa a 2008 óta történt dolgok a hozamokkal. A biztosító annyit mondott, hogy sorry, de válság van, elvitte a pénzed. Na, ezért nem kell nekem ez a rendszer, ilyen formában.
-
PazsitZ
addikt
Azért az mnyp esetén folyamatosan nyomonkövethetted a hozamot, konstrukciót vagy akár másik mnyp-t választhattál és garancia volt vállalva rá.
Az állam meg most szépen benyeli a pénzt és kapsz egy igéretet, hogy bár egyre jobban el vagyunk adósodva, egyre kevesebb az dolgozók-adózók száma, de majd biztos el tudunk téged tartani 2x-3x-4x év múlva.
Plusz az mnyp esetében tudhatod, hogy mennyid van, jobban számítható.
Az államtól pedig semmi garancia, hogy kenyérfejadag jegynél fogsz-e többet kapni majd. -
Crystalheart
őstag
válasz
Psychonaut #136 üzenetére
Ahj, fail, elsiklottam a valuta fölött.
-
Psychonaut
veterán
válasz
Crystalheart #135 üzenetére
100.000.000.000 USD ~ 21.000.000.000.000 Ft
-
Crystalheart
őstag
"Magyarország államadóssága 1987-ben 18Mrd USD volt. ma 100Mrd USD fölött van."
Höm? Én ~ 20-21 ezer mrd forintról tudok, aminek kb. 60%-a deviza vagy külföldiek kezében lévő. A poén, hogy nem is tűnik olyan soknak, ha azt vesszük, egy-egy mágnásnak is van ennyi vagyona a nyugati világban, Magyarországnak meg az éves bevétele/kiadása sincs ennyi.
-
echterion
nagyúr
Ma Magyarországon az átlagember másképp nem juthat lakáshoz. Ettől függetlenül elég bátor dolog volt ez attól, aki felvette a hitelt. A mezei dolgozó, akinek jó esetben mondjuk van egy szakmunkása, ugyan hogyan is tudná felmérni, hogy mi lesz mondjuk 20 év múlva? Ő csak azt látja, hogy 10 éve még ennyi meg ennyi volt pl. az infláció, most meg ennyi. Nem számíthatott ekkora mértékű válságra. Ugyan honnan is számíthatott volna.
dabadab: Az államot hogy lehetne hibáztatni? Ez a fránya kapitalizmus nem a szabadságról meg ezekről a bullshit-ekről szól? Amint beleszólna egy állam komolyabban ezekbe a dolgokba, mindjárt jön az EU meg az IMF, meg még pár ilyen, aztán megmondják, hogy vagy úgy táncolsz, ahogy ők fütyülnek, vagy az lesz, ami most is van.
-
válasz
echterion #125 üzenetére
"Csak egy kérdés itt csendben: és vajon kiknek köszönhetjük a 2008-as történéseket? Megmondom: akikre a nyugdíjadat bíztad."
Az államra gondolsz? Ugyanis az a válság leginkább az elégtelen állami szabályzás miatt következett be: nagyon szépen pörgött a piac, így aztán hagyták, hadd menjen, az ellen senki sem tiltakozott (persze utólag mindenki nagyon okos volt, hogy nem kellett volna a lovak közé dobni a gyeplőt, de hát utólag egyszerűbb okosnak lenni).
"És vajon kik rakták ki a hiteleket agyatlanul?"
És kik vették fel? Tudom, tudom, az egyszerű ember semmiért nem felel, semmit nem kell tudnia, semmihez nem kell értenie, neki csak jár minden.
-
"Valójában a pénzedet a MNYP-ba való befizetéskor vették el.
Onnantól nem te rendelkeztél vele. Volt egy sor, hogy XY ennyi Ft-ot fizetett be.
Ez a sor most is van, csak az államnál. Get over it."Csak a tényszerűség kedvéért:
0. Az, hogy valami a tulajdonod, nem jelenti azt, hogy abszolút minden kötöttség nélkül rendelkezel vele.
1. De, rendelkeztél vele. Egyrészt megválaszthattad, hogy milyen porfólióba kerüljön, másrészt megfelelő feltételek teljesülésekor felvehetted te vagy az örökösöd.
2. Nem csak olyan szám volt, hogy mennyit fizettél be, hanem olyan is, hogy most mennyi van.
3. Az államnál nincs ilyen szám, volt rá ígéret, hogy lesznek egyéni számlák, de nem lett."Ha megnézed a hozamokat, nem olyan biztos, hogy rosszul jártál vele."
De. Egyrészt, szigorúan véve az állami nyugdípénztárnál a reálhozam -100% (ugyanis a befolyó pénzt azonnal kifizetik), ennél azért nehéz rosszabbul teljesíteni. Mindezen túl az eddig mutatott teljesítményük alapján a MNyP-k sokkal jobb teljesítményt adtak.
"Én magam részéről nem szeretem a pénzügyeimet másra bízni.
Pláne nem kötelező jelleggel, hogy "úgyis hülyevagyhozzá add oda azoknak, majd ők vigyáznak rá és jó lesz neked"."Ja, nagyjából ezt gondolom én is.
-
echterion
nagyúr
válasz
baluka26 #126 üzenetére
És vajon kik rakták ki a hiteleket agyatlanul? Ne mondd nekem, hogy az emberek voltak hülyék, mert ilyen szintű válságra nem számíthattak, csak azok, akik láthatták a mélyebb összefüggéseket, a kihelyezett hitelek mennyiségi és egyéb adatait.
Amúgy ugyan honnan lenne annyi pénzem, hogy maradjon megtakarításra? A válság ezt (is) elintézte, sok más szerencsétlen ember mellett.
-
baluka26
veterán
Az mnyp-t magamnak gyűjtöm, a nyugdíjt meg másnak fizetem azonnal. A nyugdíjat nem tudom kamatoztatni még véletlenül sem, a mny-t igen, de legrosszabb esetben is garantált a tőke. Nem értem miért lenne gonosz....
Az, hogy az embereknek csak annyi jött le a narancsosok kommunikációjából, hogy a nyp-k elherdálták a pénzt, az csak az amiatt van, mert az emberek hülyék. 2008 baszott be a kötvényeknek, akármilyen kimutatáson, grafikonon láthatod....
-
bullseye
addikt
ja, én sem szeretem másra bízni, de ha már kötelező, inkább bízom két félre, hátha az egyik véletlen ad majd valamicskét, mint egyre, aki 20-25 év múlva (mintha megélném...) ugyan más lesz, de jelenleg azt és úgy einstandol, amihez csak kedve van.
Jövőre az országon kívüli bankbetéteket is megvédhetik esetleg az imperialista nyugattól, ha kell újabb pár milliárd. Aztán a belülieket, amik még nem a szent és sérthetetlen OTP-nél vannak. Különben is, micsoda burzsoá már, akinek megtakarítása van ilyen nehéz időkben...
-
Mr.Csizmás
titán
Pont úgy érzem magamat mint egy értelmiségi 1935-ben, Németországban.
kár, hogy a tudomány és technika, valamint a társadalmi jólét színvonala nálunk a közelébe se ér ennek. (ami dolgoknál az értelmiségiek a húzóerő ugyebár).
-
tildy
nagyúr
válasz
Motion_Blur #114 üzenetére
Egy egeszseges nacionalizmus persze nem art, tehat a regi ertekek ,hagyomanyok megtartasa, amikre tenyleg buszke lehet az orszag. de az, hogy csak arra verni a mellet, hogy valaki itt szuletett, es aki meg nem, az meg huzza meg magat, az nalam elegge ijj kategoria, barmelyik orszagban is tapasztalom.
Odakinn is vannak ilyen hangok, nem is szeretem ezt a fajta hozzaallast. Ha nem bantottam ot, ha teszek az o otthonaert is, ha korrekt vagyok, akkor ne nezze senki, honnet jottem, es legfokepp ne kuldjon oda vissza.
Most hogy megint itthon vagyiok, orom lenn lenni a szuleimnel. Eddeapamnak vettem volna nagyobb valamit, gondoltam megveszem hitelre, bar egyben is ki tudom fizetni, de cashflow ugyileg az utobbi megerte volna. Hiaba mutatom a kinti bankszamlam eredetiben, a kinti berpapirom, sehol nem fogadtak el. Volt olyan elado, aki meg be is szolt, hatha nem is itt elek, miert nem kinn kerek? Miert itt? Miert nem onnet?
Ez nem megfelelo hozzallas , belathatja mindenki. Nem korrekt, hogy meg az ugyfel huzza meg magat. Masik hasonlo elmeny : axa bank. Nyaron nyitottam online szamlat, elmondasuk szerint 1 nap alatt elkeszul, gyakorlatilag a visszautazas napjan keszult el, igy nem tudtam eljarni szemelyesen utlevelet bemutatni. Elmentem most, mondom a tortenetet, es mondom jottem igazolni magam. Azt mondja hoztam amit kuldtek? Szuleim szerint nem kuldtek csak szamlalevelet... Nem, nem azt, hanem amit ki kell nyomtatni. Nem, nem hoztam, azt mondtak csak, jojjek be es igazoljam magam. (tenyleg nem kaptam , megneztem most is, neten sem kaptam meg) .Mondom nem hoztam, nem emlekszem, hogy kaptam volna. Erre azt modnja akkor nem tud segiteni.Mondom komolyan mondja, hogy mert nem hoztam el a kinyomtatott papirt (amit ki sem kuldtek, mint kiderult) , nem igazolhatom magam, hogy elo legyen a szamlam? Azt mondja nem.
Ott hitetlenkedtem, es kifordultam vegul az ajton.Esez van mindig, ha ugyintezes van.Hala egnek vannak jo tapasztalataim is, pl. pontos volt a vonatom, es meg konnektor is volt rajta
-
De eppen ez a baj, hogy itt nem a magyarok diktalnak, mert nem tartanak ossze es beszariak, elfordulnak es duzzognak magukban meg a szomszednak. Te bemesz segelyert es kirohognek, a szemet meg bemegy reklamalni, hogy mikor kap mar segelyt, mert nem tudja befizetni a mercedes ahavi reszletet (nem vicc, megtortent eset) es meg is kapja. Na az ilyeneket kene roviduton kivagni innen.
Dehogy menjen el, maradjon csak itt ha jol erzi magat. De ezt ne ugy tegye, hogy a dolgozokon eloskodik es kirabolja a kertjet fenyes nappal. -
tildy
nagyúr
-
baluka26
veterán
Miért lenne szerinted mindenképp bukta?
Én meg úgy gondolok a nyugdíjra, hogy mindenkinek magának kell gondoskodnia önmagáról, ez nem állami feladat. 20-30 év alatt át lehetett volna állni szinte teljesen, és akkor nem is lenne probléma az elöregedő társadalom. 12 év munkáját tette tönkre ez a bagázs.
Továbbá idézek az eggyel lejjebbi hozzászólásból:
"Egyébként afaik, a mnyp-k nonprofit szervezetek, és erősen figyelve voltak az állam által, pont azért, hogy a brókerek ne játszadozzanak a pénzzel."
Ez azért mégiscsak biztonság.. -
válasz
bullseye #100 üzenetére
Igen, valami homályos ígéret.
"Ha" bedől a tőzsde, akkor mi alapján kapsz nyugdíjat?Én magam részéről nem szeretem a pénzügyeimet másra bízni.
Pláne nem kötelező jelleggel, hogy "úgyis hülyevagyhozzá add oda azoknak, majd ők vigyáznak rá és jó lesz neked".(#102) tildy: Kezdem kapizsgálni, hogy abban látjátok a különbséget, hogy a MNYP-ból visszajöhetett volna a pénz, az államiban tuti bukta.
Szerintem meg mindenképp bukta.
(#105) baluka26:
Rossz hír: se a MNYP se az állami nem fog rólad rendesen gondoskodni.
Én társadalmi szerepvállalásként gondolok a nyugdíjra. Egyfajta adó.
Egy újabb strigula, nem oszt nem szoroz.
Persze tök jó lenne, ha nem kéne odaadni, de ez van.
A nyugdíjasoknak is kell enni valamit, dolgozni már nem tudnak/akarnak.(#109) tildy: Röviden: Nem a színe érdekel, hanem az, hogy mit csinál/nem csinál.
-
En hol irtam olyat, hogy zavar egy ember szarmazasa? Azt irtam, hogy nem vagyunk kepesek a szemetet kilokni magunkbol, inkabb sunnyogunk es turunk. Az mar mas kerdes, hogy ennek a retegnek a legnagyobb szazaleka honnan kerul ki. Tolem lehet afrikai is, nem erdekel, ha nem lop meg, nem belolem el.
-
tildy
nagyúr
Nem, mert ez egy nacionalista orszag. Kb 95-97%-nyi magyarral, amelynek jo resze sandan nez a mas borszinre, szemre, stb, es azt modnja, hat ez az idegen meg mit keres itt? Menjen haza!(Es ha anyja vagy apja magyar?! Akkor nem itthon van? Es ha nem itt szuletett, miert is ne elhetne itt???? )
Tudom, nem erre celoztal ...Igen, nem a felvetesedre valaszoltam, hanem arra, amit korabban is leirtam. Engem nem erdekel, kinek mi a szarmazasa, ha joravalo ember. Ha nem dof hatba, ha nem sunyiskodik, ha nem megy az urambatyam, stb... Nem a szarmazastol fugg, ki milyen ember -ha kicsit is gondolkodik, es individum - hanem onmagatol . Persze a kozosseg hathat es hat ra, ezt nem vitatom, de egyeni szabadsag dontese, hogy o jo vagy rossz emberkent akarja leelni az eletet.
-
baluka26
veterán
A felosztó-kirovó rendszer miatt ez hülyeség. A most elvett pénzeket nem Te, apa, vagy moha apuja fogja megkapni, hanem a mostani nyugdíjasok. Amire mondjuk apám nyugdíjas lesz (még jó 8 év) addigra egy fillér sem lesz belőle.
Hozzá kell tenni, hogy a hozamokat erősen befolyásolta a 2008-as világválság.
echterion: Gondolj bele mennyi lett volna 30 év mulvára, ráadásul egy óriási teher hullott volna le az állám válláról az öngondoskodó nyugdíjakkal...
De természetesen a rövid távú tervek felülírták a hosszúakat, és ezt a hibát mindig, mindenki elköveti Magyarországon.INKÁBB MENJEN A KÖZÖSBE?
Tegyük fel az esetet, a nyugdíj korhatár előtt egy évvel sajnálatos módon meghal az illető. Az mynp megtakarításait megkapná gyerek/házastárs, míg a közösbe fizetett pénz puff, eltűnik.
Egyébként afaik, a mnyp-k nonprofit szervezetek, és erősen figyelve voltak az állam által, pont azért, hogy a brókerek ne játszadozzanak a pénzzel.
-
tildy
nagyúr
JAjj mar. Szerintem tok mindegy kie BARMELYIK orszag, ha korrekt emberek lakjak. Engem nem zavarna, ha feketek, ciganyok , nemetek, olaszok lennenek az utcakon, ha mindannyian dolgozo, vagy tanulo, de rendes tisztesseges emberek.
Az hogy magyar? Az csak egy kezhez kapott allapot.
Az a lenyeg, hogy korrekt , tisztesseges ember legyen, a tobbi nem szamit.echterion: Nekem meg a 10 ev alatt befizetett 800 ezrem hozott realertekben kb 80-100-t, egyebkent meg 300-350t. Akkor az meg hogy lehet?!
Azt felejted el, hogy ez a nyugdijad 25%at adna. Es nem csak a hozamot kell nezni, hanem azt is , amit befizettel. -
echterion
nagyúr
Azért sokan arra is keresztet vethettek, amit befizettek. Vagy legalábbis a hozamára. Mert hát valljuk be, 10 év alatt a befizetett majd' 3 millióm gyarapodott kemény 190ezret, reálban. Akkor most hogy is van ez? Még csinálom 30 évig, aztán mi van akkor, ha mondjuk 20 évet még élek? Mennyi maradt volna szerinted havi szinten meg, ha nem patkolok el idő előtt? Közben meg a bankáraink szaporítják belőle a pénzüket. Vagyis miket beszélek, nem a mi bankáraink, hanem a nyugati bankoké.
Akkor inkább menjen a közösbe, otthonról semmi pénzt nem kaptam, aztán mégis vittem valamire. _Nem olyan gáz az, ha nem hullik minden a gyerekem ölébe, sokkal jobban meg fogja becsülni azt, amit ő ért el, mint azt, amit az ölébe dobnak. -
tildy
nagyúr
Dehogy vettek el, te magad donthetted el hova rakod, te magad valaszthattad meg a penztarat. Bar a valodi dontes az lehetett volna, ha valaszthatod az allamot is, ez lehetett is egy darabig ,de sokkal nagyobb szabadsagaz. Lehet valasztani, hogy a feneketlen kutba ontsem a penzemen, vagy legalabb legyen bizalmam, ha feldobom a pacskert, akkor a testverem, apukam, vagy az akit en megnevezek orokolheti, mig az elozot soha a budos eletben nem latja viszont senki, ha nincs gyerekem.
Na ezert.
ami az allamnal van.... arra inkabb keresztet lehet vetni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- EAFC 25
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Nintendo Switch 2
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Videó stream letöltése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- Thermaltake Toughpower SFX Platinum 1000W
- Gigabyte B650M Aorus Elite AX ICE + 3 év garancia
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Tenda RX2 Pro Wifi6 Router
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, MS3091, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest