Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- V.Milán: Lapdiffúzor nyomáseloszlása: gondoltad volna?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Ketogén étrend
- gerner1
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
Új hozzászólás Aktív témák
-
echterion
nagyúr
válasz
David93Pecs
üzenetére
Igen, sajnos egyre kevesebb ember kezében összpontosul egyre több pénz. Egy világméretű tendencia, amint változtatni szinte lehetetlen. Talán, majd amikor elfogy az olaj. Talán.
Egy biztos: közülünk nagy valószínűséggel mindenkinek van olyan ismerőse, aki hasonló gondokkal küzd így, karácsony tájékán, mint amit te is leírtál. -
echterion
nagyúr
válasz
David93Pecs
üzenetére
Az a réteg minden országban megvan, legy szó európai vagy amerikai országról. Ráadásul arányaiban nem is elhanyagolható mértékben. Mégis, mindenki azt szajkózza, hogy arrafelé kolbászból van a kerítés, pedig ez nagyon nem így van.
-
echterion
nagyúr
válasz
David93Pecs
üzenetére
Most akkor mondjam azt, hogy minenki előtt adva van a lehetőség? Én sima operátorként kezdtem az életet, és mégsem panaszkodtam. Menni kell előre, csinálni a dolgod (jól), és fel kell ismerni a kínálkozó lehetőségeket, majd ki kell használni azokat. Senkit sem a két szép szeméért neveztek ki arra a vezetői posztra, amit épp betölt. Ezért tenni is kell. Vannak, akik erkölcsileg elítélhető módon kerültek oda, de olyanok is vannak, akikre ez nem húzható rá. Nem minden vezető hulladék, csak ebben a kategóriában szembetűnőbbek a rossz vezetők, mert reflektorfényben van a munkájuk, ellentétben mondjuk egy operátorral, aki ha szarul végzi a dolgát, csak simán le lesz cserélve. Odafönt ez nem olyan egyszerű azért.
Mint korábban is írtam: az éremnek mindig két oldala van. -
echterion
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
"na ezért kell az orvost megfizetni. ld ingyen/éhbérért dolgozó rezidensek, avagy az apuka egyébként kap munkabért, node a diplomás rezidens nem?"
Biztos pisztollyal kényszerítik őket erre a munkára. A másik meg, hogy ezek szerint egy orvos vagy rezidens többet ér, mint a mezei munkásember?
-
echterion
nagyúr
válasz
David93Pecs
üzenetére
Ez tényleg durva.

-
echterion
nagyúr
válasz
David93Pecs
üzenetére
Egyetértek. A szülészekről én is tudnék mesélni. Katasztrófa az egész. Mindegy, inkább hagyom, mert még valami olyat találok mondani, amiért kapok némi retorziót.
-
echterion
nagyúr
válasz
Kassadin
üzenetére
Nem abszurd, csak az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem reális. Azok kívül az ilyen sztrájkok nem az állami vezetőket szívatják meg, hanem a hozzájuk hasonló helyzetben lévő embereket. Teszem azt, az a 3 gyermekes családapa nem tud elmenni időben vissza dolgozni, mert mondjuk nem életmentő műtétre vár, csak pl. egy vesekőzúzásra, azt ki fogja a kieső munkaórák miatt kárpótolni? Senki, közben meg kapja a minimális táppénzt, ráadásul, ha nincs szerencséjük, akkor a feleség nem is dolgozik.
Én csak azt mpondom, az éremnek mindig két oldala van.A vasutassztrájkot szerinted ki szívta meg? Az, akinek azzal kell dolgozni járni.
(#197) Syl: Mert miért? Eljön a világvége? Vagy mert Viktorunk azért fogja kihirdetni, mert itt olvasta? Lazíts egy kicsit szerintem.
-
echterion
nagyúr
Kíváncsi lennék, otthonról hogyan gyártanál le napi 80 tonnányi autóüveget?

De most komolyan, egyes irodai munkákhoz elég otthonról dolgozni, még egy quality mérnök is tud otthonról működni (csinált egy ilyet az egyik, persze hatékonyságban messze volt attól, aki naponta bent volt és látta, mivel kell foglalkoznia), de nehezen tudok elképzelni egy üveggyárat otthon, a nappalimban.
Na jó, ez nem sikerült teljesen komolyra.
-
echterion
nagyúr
A számból vetted ki a szót. A másik oldallal mi lesz? Aki mondjuk reálisan felmérte a helyzetét, és megállapította, hogy lutri lenne neki a lakáshitel? Ő mivel rosszabb, mint a lakáshiteles? Az ő szavazatát nem akarják megvenni?

(#167) baluka26: Nem mindenkinek van lehetősége/kapcsolata egy ilyen igazolvány beszerzésére.

-
echterion
nagyúr
Ez is egy vélemény, neked valószínűleg megvan a lehetőséged, hogy nehezebb gazdasági környezetben is fenn tudj maradni, de sajnos a legtöbb magyarnak ez nem adatik meg. Nekem sem okozott különösebb fejfájást ez a válság (ami van/volt gondom, azt nem a válság okozta), viszont a környezetemben nagyon sok embernek a létezés került veszélybe. És itt nem a lakáshitelről beszélek, pedig arról is megvan a véleményem, amit a kormányunk a devizahitelesekért tesz. Azzal speciel nem értek egyet.
-
echterion
nagyúr
Mi célból is? Mert azt még nem tudom.
Egyébiránt úgy is nézhetjük, hogy egy valamit kellett mérlegelni: mi rosszabb a két opció közül. Ma és a közeli, belátható jövőben rohadt nagyot szívni és a távolabbi jövőben nem akkorát, vagy fordítva. Én nem bánom, hogy így döntöttek.
-
echterion
nagyúr
Az első mondatodat sajnos nem értem, bocs.
A többihez: a nyugdíjrendszer átalakítását megcsinálták, nem? Akkor már nem fedi a teljes valóságot az, amit mondasz. Az eredménye ismert: sok-sok sebből vérző nyugdíjrendszer, minimális (vagy még anyi sem) hozamokkal működő magánnyugdíjpénztárak. A többi csak rizsa. Ez az én véleményem. A tied más, ezt elfogadom, de részemről nincs továbi hozzáfűznivaló a sztorihoz.
-
echterion
nagyúr
-
echterion
nagyúr
válasz
baluka26
üzenetére
Én tudom, mert ott éltem 3 évig albérletben, mielőtt Tatabányára költöztem. Aztán meg tovább, na mindegy. Ennyi, és én nettó 150-et ott úgy kerestem, hogy műszakvezető voltam és havi két nap túlóra. Tudod, milyen az a 7+2-es műszak? Eléggé gyilkos. És emelett még legyen a szerencsétlen minimalista, csak kajára költő.
A mostani albérletem árát akkor el sem hinnéd. Nézz szét a budaörsi kiadó lakáshirdetések között és meg fogsz lepődni.Amúgy nem gond, hogy nem értünk egyet. Én inkább fizetem a fater nyugdíját, mint hogy romba döntsem azzal a gazdaságot, hogy 35-40 évig az állam az adókból fizesse a nyugdíjaka. Mert gondolom azt te is tudod, hogy amikor ezt bevezették, a gazdaság nem volt felkészülve arra, hogy kiesik a nyugdíjjárulékok nagy része az államkasszából. Egyszerűen nem volt honnan fedezni a nyugdíjakat. Jelen helyzetben szerinted még 25 évig bírta volna az állam a járulékok nélkül? Akkoriban még nem kellett volna egy éppencsak lábadozó gazdaságot ezzel tarkónvágni. Szerintem.
(#144) tildy: Nos, a helyieknek a BSM pl, nem fizeti, a vidékieknek is csak 80%-ot. Amúgy nem, nem mondom, hogy nem foglalkozok vele, többek között ezért sincs lakáshitelem, de azért ha már van a bankoknak piaci felügyeletük, akkor esetleg arra is ránézhetnének, hogy milyen feltételekkel adnak ki hitelt, illetve a banknak is fel kellene tudni annyi papírból mérni, hogy szerencsétlen munkás vajon a devizakockázatú hitelét 10 év múlva fogja-e tudni fizetni, vagy bedől az egész. Csak nekik akor ez nem volt érdekük, az állam meg...mondjuk úgy, hogy az akkori vezetés béna volt (de csak azért, hogy ne mondjam ki azt, valójában mit gondolok róluk).
-
echterion
nagyúr
Akor én mondok neked másik példát, ami jóval jellemzőbb a magyar lakosságra, mint a nettó 150-et kereső értelmiségi. Kelet-Magyarország, Szolnok. Műszakoló házaspár, mondjuk legyenek még vizonylag fiatalok, gyerek még nincs. Nekik ott az elérhető nettó, túlóra nélkül 75-80ezer. Legyen pár túlórájuk és kapják meg kézbe a 95-öt. Ez 190ezer nettó. Albérlet: általában panellakások vannak, itt a másfél szobás is 35-40ezer. Tudom, éltem bennük. Rezsi évi 450ezer körül alakul, ezt leosztva havi szintre kb. 37000. Kaja + egyéb költségek (tisztálkodás, mosás, stb.): 50ezer, és még spórolós is voltál, mert csak azt vetted meg, amit megeszel, meg pár olcsóbb drogériás cuccot. És még nem vettél a lakásba egy bútort, nem vettél ruhákat, illetve nem számoltam olyan apróságokkal, hogy a munkahelyre el kell jutni valahogy, ez Szolnokon buszbérletet jelent, mert ott nem dívik fizetni a dolgozó bejárását az ipari parkba. Hol van itt a félrerakható pénz? Szerinted az milyen élet, ahol csak a legszükségesebbet veszed meg magadnak 10 éven át? Kicsit depis élet az, nekem nem kell még egyszer, köszi. És akkor még nem vettek fel hitelt, nincs autó, meg semmi extra "luxus".
Másik: nem vagyok egy pénzügyi géniusz, de azétr van némi műveltségem. És elmondhatom neked, hogy nem követtem én sem figyelemmel 10 éves időintervallumban azt, hogy mi történik egy-egy valutával. Ezt nem az átlag dolgozó embernek kell figyelnie, hanem annak, akinek ez a munkája, ezért kapja a fizetését. Bankárok, állambácsi pénzügyi felügyelete, meg ezek.
(#141) PazsitZ: Szerinted a nagytőkés, aki befektető, az hamarabb fogja nézni azt, hogy megkapd a pénzed, mint az állam? Ezt ugyen nem gondolod komolyan?

(#105) baluka26: Az eredményen látszik, milyen erősen voltak figyelve...
-
echterion
nagyúr
Azért az a nyomonkövetés sem mindig működik megfelelően. Párom az otp-nél volt, onnan 3-4 évente jött összesítő, az aegon-tól nekem már évek óta nem jött semmi.
Én inkább az államra bízom, mint egy külföldi nagytőkésre. Arra mi a garancia, hogy krach esetén is megkapod a pénzed? Élő példa a 2008 óta történt dolgok a hozamokkal. A biztosító annyit mondott, hogy sorry, de válság van, elvitte a pénzed. Na, ezért nem kell nekem ez a rendszer, ilyen formában.
-
echterion
nagyúr
Ma Magyarországon az átlagember másképp nem juthat lakáshoz. Ettől függetlenül elég bátor dolog volt ez attól, aki felvette a hitelt. A mezei dolgozó, akinek jó esetben mondjuk van egy szakmunkása, ugyan hogyan is tudná felmérni, hogy mi lesz mondjuk 20 év múlva? Ő csak azt látja, hogy 10 éve még ennyi meg ennyi volt pl. az infláció, most meg ennyi. Nem számíthatott ekkora mértékű válságra. Ugyan honnan is számíthatott volna.
dabadab: Az államot hogy lehetne hibáztatni? Ez a fránya kapitalizmus nem a szabadságról meg ezekről a bullshit-ekről szól? Amint beleszólna egy állam komolyabban ezekbe a dolgokba, mindjárt jön az EU meg az IMF, meg még pár ilyen, aztán megmondják, hogy vagy úgy táncolsz, ahogy ők fütyülnek, vagy az lesz, ami most is van.
-
echterion
nagyúr
válasz
baluka26
üzenetére
És vajon kik rakták ki a hiteleket agyatlanul? Ne mondd nekem, hogy az emberek voltak hülyék, mert ilyen szintű válságra nem számíthattak, csak azok, akik láthatták a mélyebb összefüggéseket, a kihelyezett hitelek mennyiségi és egyéb adatait.
Amúgy ugyan honnan lenne annyi pénzem, hogy maradjon megtakarításra? A válság ezt (is) elintézte, sok más szerencsétlen ember mellett.
-
echterion
nagyúr
Azért sokan arra is keresztet vethettek, amit befizettek. Vagy legalábbis a hozamára. Mert hát valljuk be, 10 év alatt a befizetett majd' 3 millióm gyarapodott kemény 190ezret, reálban. Akkor most hogy is van ez? Még csinálom 30 évig, aztán mi van akkor, ha mondjuk 20 évet még élek? Mennyi maradt volna szerinted havi szinten meg, ha nem patkolok el idő előtt? Közben meg a bankáraink szaporítják belőle a pénzüket. Vagyis miket beszélek, nem a mi bankáraink, hanem a nyugati bankoké.
Akkor inkább menjen a közösbe, otthonról semmi pénzt nem kaptam, aztán mégis vittem valamire. _Nem olyan gáz az, ha nem hullik minden a gyerekem ölébe, sokkal jobban meg fogja becsülni azt, amit ő ért el, mint azt, amit az ölébe dobnak. -
echterion
nagyúr
Én nem mondtam egy szóval sem, hogy kint jobbak az emberek. De csak nézz végig a történelmünkön. Mikor fogott össze a magyar úgy igazán azért, hogy jobb legyen az országnak? A legnagyobb szarban is voltak olyan idióták közöttünk, akik a még hülyébb embereket követték a pokolba is.
Igenis egyszer ki kellene lökni közülünk a férgesét, és soha vissza sem engedni, de nem, mindig van pár birka, aki egy kis alamizsnáért tapsikol bárhol, bárkinek. -
echterion
nagyúr
válasz
Psychonaut
üzenetére
Egyetértek. Amikor a választási eredményeket kihirdették, mindenki tudhatta, hogy mi fog jönni. Az más kérdés, hogy legtöbben nem voltak tisztában ennek következményeivel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus ROG Strix G G531GT - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5 9300H - 16GB - Win11 - GTX 1650 - MAGYAR
- iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRYTAFÜGGETLEN! ÚJ 100%-os akkumlátor! Gyönyörű!
- X13 Gen5 13.3" FHD+ IPS érintő Ultra 7 165U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- -ÚJ,2 ÉV GAR- DDR5 GAMER PC: RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR5! SZÁMLA!
- fém fedlap ! Spin 3 YOGA/2in1 - 14" multitouch, R3, 8 / 256, Radeon Graphics, erős akku +SZLA +GAR
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4060Ti 16GB GameMax Aero Mini ECO ADATA 650W
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- HP Z-Book G3 ! Csere-Beszámítás! I7 6820HQ / Nvidia Quadro M1000M 2GB / 16Gb DDR4 ! Új Akksi!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest