Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Natív ARM Android appok futtatása emulátoron
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szum
csendes tag
Megcsináltam a tesztet, a beállításokkal ugyan hadilábon álltam a lejátszónál, szóval csak egymás után hallgattam meg őket többször... filmeknél nem tapasztaltam jelentős különbséget... a Travoltásnál semmit... ott nem tudtam dönteni =) piff püff meg az a karakteres beszéd, igazából nekem mindegyik minőség megfelelő volt. (sample 02)
Ténylegesen meggyőző eredményt a Sample 03 adott, ott éreztem jelentősebb különbségeket. Ott nálam a DTS vitte a pálmát és a loseless lett a 2. megítélésem szerint.Amit használtam:
Asus M4A88TD-V EVO/USB3 alaplapi hangkártya
Cat cs907 Erősítő optikai szálon hajtva
2 60 literes egyedi hangfalpár 3 utas (Fusion encounter hangszórókkal)
2 Tannoy hátsó hangfalacska
1 Cat 25cm-es mélyMindezt 1/4-ed hangerőn. Megéri kikísérletezni! Köszi a cikket!
''A nevem rock''
-
tdd587
őstag
válasz WonderCSabo #231 üzenetére
Hogy szalad az idő... költözés miatt lehet csak magamnak fogom már megcsinálni a tesztet, de már az új helyen.
Amúgy azt hittem messzemenő következtetéseket fogsz levonni a tesztek eredményéből, de nagyon szűkszavú lett az értékelés. Bár végülis ennyit tudtunk meg.
Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.
-
bigyo108
aktív tag
Nekem van egy 5.1-es Zalman fülesem és azon is hallani a különbséget.
Jó írás!
WhiteFül forever!A PC visszafelé MINDIG kompatibilis lesz,.... MINDENRE!! :)
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #231 üzenetére
thx
-
WonderCSabo
félisten
Nah, itt vannak a sorrendek:
TEST1:
sample01_01 - Lossless
sample01_02 - AC3
sample01_03 - DTSTEST2:
sample02_01 - DTS
sample02_02 - AC3
sample02_03 - LosslessTEST3:
sample03_01 - Lossless
sample03_02 - DTS
sample03_03 - AC3 -
WonderCSabo
félisten
üdv!
Nem voltam itthon mostanság. Megírnám az eredményt, de az oldalt ahol tárolmtam a sorrendet, behalt, én meg elfelejtettem. Amint helyrejön, és internet közelben leszek, megírom. Mindenkitől elnézést kérek.
-
vtechun
veterán
nah, fejlemény? megint szerda van
-
lean
aktív tag
-
lean
aktív tag
válasz WonderCSabo #224 üzenetére
engem is érdekel...
Meg gondolom azon keveseket is akik megcsinálták vagy legalábbis próbálkoztakno cross no crown
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #224 üzenetére
engem mint láthatod érdekel Szóval, ha van egy kis időd írd le, ha nem gond
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #222 üzenetére
Szerdát mondtál
-
vtechun
veterán
na? nem lesz megosztva, hogy melyik minta mi volt ?
-
vtechun
veterán
na, várom az eredményeket.
-
tdd587
őstag
válasz WonderCSabo #212 üzenetére
Ebből lehet az lesz, hogy igyekszem elkerülni az oldalt (és a spoilert), mert az elmúlt napokban nem tudtam tesztelni, de az elkövetkezőkben sem látom, hogy mikor lenne lehetőség rá. Örökké meg nem várhatsz a poén lelövésével.
Fotelből amúgy elég nehézkesen tudom ezt ABX tesztelni, mert odamászok a géphez, elindítom, visszamászok a helyemre, nem jön a különbség, megint odamegyek a géphez, elindítok egy másikat, megint visszamászok a helyemre... kellene egy aszisztens, aki nyomogatja a mintákat. Vagy egy távirányító. Vagy ütnie kellene a különbségnek, ahogy a gyári filmek különböző hangsávjainál szokott.
Zenét nyilván nem így szoktunk tesztelni, oda nem véletlenül érdemes 1000x hallott anyagot vinni, amit abszolút értékben is ismer az ember. Már ha van ilyen egyáltalán.
Na mindegy, az 5.1 analóg teszt kíváncsi vagyok mit fog kihozni. Amúgy közben lejött az AC/DC FLAC és DTS-1536 kódolással is, tehát tartósan (nem 1 perc) is fogom tudni tesztelni.
-
WonderCSabo
félisten
Szerdáig nem jövök vissza, szóval nyugodtan irkáljátok csak az eredményeket. Üdv.
-
DV
senior tag
A Sample 01/02-n tul vagyok, de nagyon faraszto. Holnap fogom csak befejezni del korul. Persze ma mar nem foglalkozom vele.
Tudnatok ajanlani valami tobbcsatornas hangkartyat laptophoz?
Van SPDIF es Coax bemenetem is az 5.1-es analog mellett (Z-5400).
Jelenleg az integralt vga-rol (HD3450-2 csatorna) megy ki HDMI-n a TV-be a hang es onnan SPDIF-en a hangkeltobe (mikor a hangkeltot vettem, akkor meg volt asztali gepem egy 5.1-es Creative hangkartyaval...) -
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #212 üzenetére
aha, szerintem az AC/DC-ben a 2-es lesz az AC3
-
WonderCSabo
félisten
Amint írtam a cikkben, a konvertálás minden esetben profi cuccal készült. Mindkét veszteségmentes kodeknél a maximális bitráta van használva. Semmilyen unfair dolog nincs alkalmazva. Ha nem hallod, akkor azért nem, mert rossz a rendszer, vagy télleg nem lehet hallani a különbséget.
Egyébként pedig amint írtam, úgy hallgasd, ahogy egy filmet, vagy zenét hallgatnál. Hiszen akkor sem egyes zörejekre, sávokra, channelekre koncentrálsz, vagy igen?
Addig nem rakom ki az eredményeket, amíg le nem kerül a kiemeltek közül. De késés esetén megvárlak.
[ Szerkesztve ]
-
tdd587
őstag
válasz WonderCSabo #208 üzenetére
Még ne publikáld az eredményeket légyszi, részemről egyelőre teljes kudarcként tudom értékelni a tesztet, szeretném az analóg 5.1-es tesztet még mindenképp megcsinálni.
Hifisként természetesen az elvárt menete az lett volna a tesztnek, hogy egy gyors felmérés után felismerem a mintákat, A-t meghallgat, láttatlanban eldönt, hogy melyik kodek hibáit hallom vissza éppen/vagy semmit, majd X-et is meghallgatva azonnal dönt és ismétel. Egyszerűen azért, mert több éves tapasztalat alapján biztos vagyok benne, hogy ismerem a kodekeket annyira, hogy feltűnjön, hogy melyik szól. Normál körülmények között is hallottam már számtalanszor, hogy ez csak AC3 * lehet, semmi kétség. Vagy hogy csörömpöl itt valami, csak nem felezett DTS? Ugyanezt tesztekkel is próbáltam alátámasztani. De semmi feszült koncentráció, csak simán Serenity elindít (HD-DVD rip, DTS-1536 volt a sáv, de AC3-640-ből átkódolva), aztán meg BD rip, itt már az igazi DTS core és simán, mindenféle csiki-csuki nélkül tök egyértelmű volt, hogy melyik szól. Vagy akciófilmet megnéz, szemöldököt összevon, miért olyan gyenge a hangsáv, ez bizony AC3 *. Ezt vártam most is, ezt várom magamtól, ezt várom a rendszertől, simán a teljes indukció elvét alkalmazva.
(*Az erősítőmön nem látszik, hogy éppen mi a bemenet.)
Szóval gondolkodtam rajta, hogy mi lehet a gáz:
1. a hangminták kiválasztása nem megfelelő, így túlságosan nehéz szignifikáns különbözőségeket felfedezni, azaz lehet, hogy más filmrészleteknél jobban kijönnének a különbségek. Ezt amúgy nem hiszem, lásd a 4. pontot. A minták szerintem megfelelőek.
2. a tesztanyag nem jó, azaz valami hiba csúszott az újrakódolások folyamába, ami a vártnál lényegesen közelebb hozta a mintákat. Elolvastam, hogyan készültek a minták és én nem látok benne hibát, kérdés, hogy van-e különbség a hozzáférhető kódolók és a stúdiók által használtak között. Érvelés: ahogy például szignifikáns különbség van a DTS connect és a stúdiók által offline betömörített DTS hangsávok között is. Szintén megfontolandó, hogy elvileg azonos mesterről készített, de különböző kodekkel tömörített hangsávok miért eredményeznek komoly eltéréseket a gyári lemezeken. (Erről voltak korábban is posztok, lásd a DTS (tudtommal már nem létező) +4dB gain problémáját.)
2+. bizonyos minták szándékosan azonosak... feltételezem, most nincs ilyen.
3. a stereo downmix okozza a problémát, azaz mátrixolás maszlagot csinál minden mintából, amit a 4. pont tovább tetéz, azaz:
4. a kodekek nyers erőben közelebb vannak egymáshoz a vártnál, így helytelen módon tesztelem, a surround térre kellene figyelni, nem az egyes zörejekre. Ehhez annyi magyarázat, hogy egy modern (rendesen túlvezérelt) CD-nél az mp3-320 vs. CD-nél sem feltétlenül az lesz a különbség, hogy az mp3 recseg-ropog, hanem hogy nem válik le a zene a hangfalakról, hanem beragad, mintha dual mono lenne.
5. egy hi-end cucc a várttal ellentétben a különbséget nem felnagyítja, hanem kicsinyíti. Ehhez annyit, hogy egy 400e forintos hangfalon szólhat jobban az mp3, mint egy 100e forintoson a CD. A helyzetet bonyolíthatja, hogy:
6. a hallásom éppen (vagy tartósan) elégtelen, ezért nem megy a tesztelés úgy, ahogy szeretném. Ehhez is magyarázat: úgy 3 éve elég sok zajos munkatársam akadt, akik mellett csak fejhallgatóval lehetett dolgozni. Több hónap rendszeres HD-600 használat után azt vettem észre, hogy a hifim pénztemető otthon, már nem hallom vissza az árát. A kezdeti pánik után azonnali fejhallgató stop következett de csak kb. 2 hónap alatt jutottam vissza arra a szintre, hogy minden rendben legyen. Sajnos ezzel a lehetőséggel mindig komolyan számolni kell az alvásmennyiség és a napi zajterhelés mellett. Személyes tapasztalatom alapján senkinek nem ajánlok napi fél óránál több fejhallgató használatot. Ennyi már elég, hogy aznap este komoly tesztet ne lehessen csinálni. Sajnos jelenlegi projektemen a napi több óra call miatt ez nem megoldható, persze csevegést hallgatni nem annyira fárasztó, mint zenét. Az aggodalomra van némi okom, tegnap este néztem egy 5* audio filmet és a DTS core ellenére nagyon nem estem hanyatt tőle.
(Erről jut eszembe, hogy az AC/DC is 5* audio, csak akkor nem értem azokat a cineket hogy gondolták.)
Egyelőre ennyi jutott eszembe. Remélem látszik a hozzászólásaimból, hogy magyarázatot keresek, nem kifogásokat, de az alapfelvetésem továbbra is az, hogy van különbség, és ez nem csak mérhető, hanem hallható is.
Ja és lőjetek le nyugodtan, ha ez ide már sok...
-
WonderCSabo
félisten
Rendben! Köszi.
tdd587: Köszi szépen! Milyen rendszeren csináltad?
Zzenit: Hát jah. Én is több eredményre számítottam.
A cikk első oldalát 4200, a második oldalát 2500 szor nyitották meg. Ez ~ azt jelenti, hogy az olvasók fele már meg sem nézte a tesztet. De még mindig maradt ~2000 olvasó aki megnézte a teszt menetét. Ebből a 2000ből 15-20 csinált tesztet...
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz WonderCSabo #201 üzenetére
igen, írtam a teljes konfigot az első hozzászólásomban a topikban.
-
BBéci
legenda
válasz Mr. Teddy #205 üzenetére
Függöny mögött muzsikáló zenekarról hallottam hasonlót, amiről a tesztelők érdekeseket állapítottak meg, az hivén, hangdobozokról beszélnek. Volt nagy pofáraesés, amikor előbújtak.
Hi-endről még nem hallottam, csak a felső végletet jelentő high-endről.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Mr. Teddy
őstag
Amúgy a barominagy slusszpoén az volna, ha az összes minta iagzából totál ugyanaz volna
Egyszer egy vájtfülűt átvágnék a palánkon egy ilyen teszttel, hogy valóban ért-e a szakmához, vagy csak kamuzik -
Zzenit
tag
Egy kicsit elkeserítő, hogy ilyen kevesen csinálták meg pontosan ami a tesztben le van írva, de hozzászólás tenger az született.
Ha unod a MÁV-ot, egy alternatíva: www.oszkar.com
-
tdd587
őstag
Csatlakozom az előttem szólókhoz, ez baromi fárasztó, úgyhogy mára ennyi. Nekem őszintén csalódás az eredmény, mivel hosszú percekig kellett keresgélnem a megfelelő részt, amin A-t és B-t biztosan különbözőnek tartottam. Aztán mikor kezdtem belejönni, akkor 5-10 között rontottam vagy hármat zsinórban mindig, utána meg figyelni, mint a kisiskolás. AC/DC zörgős cinen rontani mondjuk ciki, de ez van.
Realtek alaplapi SPDIF kimenet, 2.0, a hifit nem írom le, mondjuk úgy, hogy hi-end minden szempontból, gondolom úgy is csak a kb. kategória érdekes.
-
Daneeka
senior tag
válasz WonderCSabo #174 üzenetére
betoltam ab comparator-ba, nyomogattam a play A-B, X-Y-t, és megállapítottam, hogy nem hallok különbséget ezért nem is nyomkodtam az X is A Y is B etc, gombokat. írhatsz 100%-at.
[ Szerkesztve ]
-
WonderCSabo
félisten
válasz SWiNEBoY #198 üzenetére
Komolyan? Ha elvégezted, és tetszett, akkor miért nem publikálod az eredményt? Ha meg nem végezted el, akkor mi tetszett benne? Az utasítások leírása?...
vtechun: Persze, hogy olyan, de a pass-through-t annak hívjuk, amikor a hanganyag egy az egyben kimegy, nem konvertálgatjuk.
-
tag
Tetszett a teszt!
-
WonderCSabo
félisten
Hallgatom a véleményed. A DSP channel mixer megoldja Neked a channel problémát.
Elolvastam az írásodat. Egy ABX teszten mint ahogy itt is, semmi jóság, semmi győzelem nincs. Szimplán ki kell találni melyik melyik.
dabadab: így van, ez a teszt az általános usernek szól, akinek nagy része 2.0-ban mozizik.
-
tdd587
őstag
A DTS on-the-fly kódolás nekem azt hozta ki, hogy megtippeltem melyik az AC3, a másik két minta viszont kb. egyformának tűnt. So ezek az opcióim:
1. SPDIF 5.1, DTS connect-el
2. analóg 5.1 3x minijack tyúkbéllel rákötve az erősítőre. Háááát, így nem szoktam mozizni... remélem találok 3 drótot hozzá.
3. SPDIF 2.0 (a realtek átmátrixolja valahogy)
4. analóg 2.0, ehhez mondjuk elő kell kotorni a HD600-at
Mivel úgy látom nincs még leadás, lehet megcsinálom mindet...
A vaktesztről két rövid történet.
Az egyiket még anno egyetemen mesélte az előadó beszédinformációs rendszerekből. Dupla vak teszt, a CD jóságát vizsgálják az LP-vel szemben. Nem házi teszt, hanem sony, tehát nagyban. Természetesen az emberek túlnyomó többsége tippelget és ki is hozzák, hogy a 16 bit 44.1kHz PCM megfelelő, tévedés kizárva. Aztán eltelik egy kis idő és úgy tűnik valami mégsem jó, mivel jónéhány mérvadó helyen (minden korlátja ellenére) mégis az LP-t találták jobbnak az emberek. No, akkor csináljunk egy új tesztet, de tegyük fel a kérdést másképpen: a kedves hallgatóság két azonos felvételt fog hallani 2 különböző forráson (egyszerű AB teszt). Csak annyi a kérdés, hogy melyiket találja fárasztónak v. kellemesnek, nem kell megmondani, hogy melyik mi, melyik a jobb vagy mi szól éppen. No itt az emberek nagyon nagy százaléka megjelölte az LP-t kellemesebbnek, a CD-t meg fárasztóbbnak.
Két megjegyzés: a különbséget az AB teszten szerintem azért vették észre, mivel korábban évekig az LP hangját szokták meg, az volt ismerős abban a korban. Tartós hallgatás során meg nem arra ez egy cinre figyel az ember, hanem úgy általában próbálja meg élvezni a zenét. Valamint szerintem a két teszt inkább egyszerre történhetett meg, de persze utólag már ki tudja.
A másik történet viszont saját: még évekkel ezelőtt kaptam egy hétre egy hifis hálózati elosztót. Semmi különös, elvileg nem volt benne aktív zavarszűrés, csak valami passzív, tehát mondhatjuk, hogy a humbukon kívül semmi. ABABABA.... teszten valami különbséget véltem felfedezni, de hogy melyik volt jobb, azt nem tudtam volna megmondani. ABX teszten meg aztán szép kis számok jöttek volna ki. Szóval nem csináltam semmit, de a cucc maradt nálam még egy hétig, tehát bent maradt a láncban, ha már odaadták. Aztán egy hét múlva visszaadtam. Na akkor jött a csúnya pofáraesés, valami nagyon durván összeesett a hangkép, katyvaszok voltak a CD-k, meg nagyon szögletesek és napokig nem tudtam rendesen zenét hallgatni. Úgyhogy megrendeltem az elosztót.
Szerintem mindkét történetből az derül ki, hogy vakteszten felsült dolgok hosszabb idejű AB teszt (hívjuk inkább együttélésnek) során magától értetődő különbségként jönnek ki.
Ehhez is két megjegyzésem volna:
Az AB teszt egy szemét dolog, mivel tipikusan úgy zajlik, hogy mindenki tudja, hogy most kell hallani a különbséget, tehát hallani is fogja. Hallani akarja. Meglátja az alkarnyi új kábelt és jobb lesz, hiszen már rénézésre is az, hát még ha ismert az ára. Nem jó érzés beismerni, hogy nem halljuk a valhallát.
A másik, hogy azt is bizonyították már párszor, hogy AB tesztben statisztikailag mindig B győz (ezen most lehetne vitatkozni). Ezt úgy szokták demózni, hogy A és B azonos, de szólnak, hogy most jön a B, és a psziché elvégzi a többit.
Alapmű a témában, linkelem annak ellenére, hogy több ponton nem értek egyet vele.
-
dabadab
titán
"Azt azért halkan megkérdezem, hogy mitől lenne rendes a teszt, ha a 6 csatornát egy valamilyen mátrix alapján lekódolja valami 2 csatornára"
Pl. azert, mert ez a valos eletben is letezo konfiguracio, sztereo cuccon hazimozizni azert nem a Satantol valo otlet. Ezzel ellentetben egy plusz DTS interactive kodolas beiktatasa nem igazan tukroz semmilyen valos helyzetet sem. Az igazan rendes persze az lenne, ha mindenfele atkodolas nelkul kikuldened a hangot 5.1-re, vtechun is ezt javasolta egyebkent.
"látszik, hogy mi lesz a konklúzió, ami nagyon nem fog egybeesni a sok éves házimozis tapasztalatokkal..."
Akkor sem, ha hangerore korrigaljuk azokat "a DTS jobb" tapasztalatokat?
A vaktesztes torteneteket meg ird le, erdekel.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
tdd587
őstag
Mert többé-kevésbé rendesen akartam megcsinálni a tesztet és eddig jutottam éjjel egyig. Azt azért halkan megkérdezem, hogy mitől lenne rendes a teszt, ha a 6 csatornát egy valamilyen mátrix alapján lekódolja valami 2 csatornára, az összes csatorna összes zöreje, tér információval mindennel kikerül 2 hangfalra, majd ebből jön a konklúzió, hogy házimozira felesleges a magas bitráta, mert úgyis mindegy. Összemosva az egészet?
Erről az a kereskedő jut eszembe, aki úgy akart házimozi erősítőt demózni, hogy csak PCM direct stereo módban volt hajlandó megmutatni. Sokkat megtudtunk a mozis képességeiről a cuccnak...
Ennyi erővel én is rádugom a Sennheisert az alaplapi minijack dugóra és produkálok egy 50-70%-os tippelést. De mi köze ennek a házimozihoz? Szerintem eleve ki kellene zárni az összes ilyet a tesztből, mert fals.
Szerk: a teszt kiírását nem én csináltam és abban ilyen kikötés nem volt, szóval ez csak az én véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
tdd587
őstag
válasz WonderCSabo #178 üzenetére
Nem, ezt már korábban is teszteltem 2 filmmel is, amiben egyszerre volt DTS core és FLAC (PCM) A Final Fantasy - The Spirits Within és a Ratatouille volt két ilyen rip, ha még valaki emlékszik.
Az on-the-fly átkódolás mindkét esetben gyengébbnek bizonyult a DTS core-hoz képest (amit egyébként nem tudok megindokolni, hogy miért lehet, valószínűleg valami egyszerűsítést csinálnak kódolás közben, hogy tuti real time legyen, esetleg nem kauzális a dts kódoló, amire real time kódolás esetén nincs lehetőség a késleltetés miatt, vagy nem tudom).
2.0-ban nekem az ASIO kiküldte a jobb és bal csatornát, ami a szabályok megsértését jelenti.
Egyébként van egy véleményem (és pár történetem) a dupla vak tesztekről, nem tudom leírhatom-e ide. Az eddigi beírásokból már most látszik, hogy mi lesz a konklúzió, ami nagyon nem fog egybeesni a sok éves házimozis tapasztalatokkal...
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #180 üzenetére
én HDMI-n, PCM-ben
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #178 üzenetére
tuti a kollega nem csinal vmit jol. en pl beraktam foobarba, talcan hangeszkozoknel belottem HDMI kimenetet, 5. csatira, es szepen, kristalytisztan szolt mind
-
WonderCSabo
félisten
-
tdd587
őstag
Én addig jutottam, hogy DTS connect segítségével mégis van 5.1 SPDIF-el is (on-the-fly bekódolja DTS-1536-ba), csak így elég béna az összes minta. Az avatar részlettel bénáztam egy csomót, de mondom ennyire nem volt tompa és élettelen ez a film (többször megnéztem már itthon és szerintem is 5* audio), úgyhogy beraktam az eredetit (DTS-1536 core) és lemosta az összes mintát. So nem lettem előrébb.
Időnként mondjuk úgy gondoltam, hogy megvan az AC3 és egy sorrend is kezdett kialakulni, de a BD rip után megint egyformán szarnak tűnt mind a három. A második filmrészletet csak egyszer hallgattam, az AC/DC-n meg elröhögtem magam, az nem egy sima DVD?
Tudom, ha nem kapom össze magam holnapra (azaz már csak 23 órán belül...), akkor beírsz 100%-ra engem is...
-
Daneeka
senior tag
válasz WonderCSabo #147 üzenetére
elég hamar megállapítottam, hogy lényegében nem hallok különbséget, ezért végig se nyomtam a X is A etc. gombokat, tehát kép sincs, ezt azt jelenti gondolom, hogy hosszútávon konvergált volna a 100%-hoz az eredményem.
-
Zzenit
tag
Úgy látszik csak én vagyok stréber
test_01_01_02
test_01_01_03
test_01_02_03
test_02_01_02
test_02_01_03
test_02_01_03
test_02_02_03
Hangkari: Creative SB X-Fi Xtreme Audio Notebook
Hangszórók: Bose Companion 2 Series IITetszett a cikk, egy kicsit írhattál volna a kvantálás témájáról is nem csak a NS-tételről. Egy jó pfa sört kívánok a vizsga után a meccs mellé!
Ha unod a MÁV-ot, egy alternatíva: www.oszkar.com
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #167 üzenetére
lehet, de mint mondtam, meg gondolom sokan mások is észre vették már, hogy AC3 hangok általában sokkal rosszabbul szólnak mint DTS hangok, ugyanazon a filmen váltogatva a hangsávokat.
-
lean
aktív tag
nos, hát eléggé meglepett h semmi különbséget nem hallok :
az 1-es csörtetős tesztet azért megcsináltam:
teszt-1
teszt2
a másik kettőt már nem láttam értelmét, mert csak összevissza tippelés lett volna a vége.
Betöltés után végighallgattam ABX nélkül mindhárom esetben a 3 tesztfájlt, de már ott nem véltem felfedezni a különbséget, egymás után lejátszva őket. pl. AC/DC-nél szépen hallani a közönség fütyölését a háttérben, mielőtt belép a gitár,de se level, se dinamika, se hangszínbeli különbséget nem hallok a 3 minta között.
Foobar 2000v0969->ASUS5770>-HDMI->Onkyo 608->QLN 604 MKII szett[ Szerkesztve ]
no cross no crown
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #164 üzenetére
ez hianyzik a vegerol : mint te
gpndpépm direkt csinaljak szarabbra az ac3at nemtom
szinnkronrol meg mar ne is beszeljunk
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #162 üzenetére
csinaltam meg egyet, de engem nagyon faraszt itt mar nehezebb volt donteni sokszor, mindenesetre ebbol is nyilvanvalo, hogy a 640es ac3 nem azert tunik sokkal masabbnak mint a dts ha azonos filmrol van szo, hanem mert nem ilyen modszerrel alakitjak a hangokat...
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #159 üzenetére
ez elvileg azt jelenti, hogy hallottam kulonbseget? en se nagyon tudom elhinni amit nem publikalok, ott nem nagyon tudtam donteni
-
vtechun
veterán
na, nehany reszeredmeny
Erősítő Onkyo TX-SR308 , HDMI kimenettel multichanell konfigban, Mission mv 8 cinemapack hangszórókkal és Mordaunt-short ms 309W mélynyomóval
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Egyetértek.
DE!
Engem sem vonz különösebben az SACD, annak ellenére, hogy jelentős mértékben jobban szól(hat) a nagyfelbontású médium.
Néhány órán át játszadoztam a Mark Levinson No 512, 326S, 532, plusz Revel Ultima Salon2 rendszerrel, meghallgattam 8-10 különleges minőségű, audiofil lemezről többtucatnyi számot és a fenti kijelentésem nyert igazolást.
Alacsonyabb felbontású rendszeren a különbség is kisebb.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
ixtom
tag
Screenshotok közlése az én esetemben értelmetlen, mert alaplapi hangkártyával és két ilyen fospumpával [link] nem hallok különbséget, sehol. (pedig próbálkoztam)
Amikor már azt hittem hogy hallok valamit, akkor sem volt semmi.
Kéne már egy jobb cucc...A bejegyzés jó, csak legyenek tesztek is.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz WonderCSabo #150 üzenetére
Nem szeretnék programokat telepíteni a gépemre, de anélkül nem megy.
Talán holnap nekifogok!Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
törölt tag
válasz detroitrw #83 üzenetére
Azon a linken van pár hazugság. Például ez:
A CD 44.1 kHz-s mintavételezési frekvenciájéval nagyon nehéz egy igazán jó hangképet (szinpadot) létrehozni. Ez az oka annak, hogy az embernek az az érzése támad CD hallgatás közben, hogy nem válik le a hang a hangszórókról, az ember hallja, hogy hang jön a baloldali és a jobboldali hangszóróból, és úgy tűnhet, hogy semmi sincs a kettő között - a üres a közép.
Aki ezt leírta, bizonnyal nem hallott olyan cd-lejátszót, ami nemhogy nem 2, esetleg 3 (jobb, bal, közép) pontot ismer térábrázolás címén, hanem a színpadnak van mélysége is, hovatovább magassága is, sőt összefüggő a tér. Szerintem hallgass meg tisztességes cd-lejátszót/dac-ot, mielőtt megítéled az audio cd és sacd közti különbséget. A kivénhedt audio cd sokkal inkább versenyben van az sacd-vel, mint azt legtöbben gondolnák.
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #150 üzenetére
megnyomom az A-t, aztan az Y-t, megint A es X, ezt valtogatom, aztan megnezem A-ra melyik hasonlit inkabb, aztan ez alapjan dontok en
-
BBéci
legenda
válasz WonderCSabo #147 üzenetére
Számomra bonyolult és bennen van hiba, nem a rendszerben.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
őstag
Egy ilyenem van de bedobozolva pihen mert nem tetszik a hangja
Volt amikor egy Extigy szolgáltatott neki jelet de a kis hangszórók akkor is csak a középfrekvenciát "kiemelve" csérogtak és a mély pedig csak buffogot
Pici pénzért vettem egy SABA RS930-at és érdekes ezen a "veterán" rádión zenehallgatás közben telítettnek hallom a hangzástÜdv:Attila
-
BBéci
legenda
Sajnos nem, ugyanis az első bekezdésnél feladtam, számomra túl bonyolultnak tűnik, ráadásul egy szál mezei laptopommal nem sokra jutnék.
Mint írtam, a lemezeken lévő hangsávok között szoktam váltogatni, azokat hasonlítgatom egymáshoz.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Daneeka
senior tag
Na results:
Csináltam már ilyen tesztet tehát azt kizárnám, hogy balfaszul kezeltem.
Konfig:
Foobar Wasapival ---> Xonar U1 (nincs dsp, meg eq ,etc.) ---> fülhallgató erősítő (saját diy) ---> Sennheiser HD555.
Teszt menete:
Filmeket fél perc alatt átugortam mert nem voltak benne olyan egymás után többször előforduló hasonló elemek mint mondjuk egy cin vagy crash az AC/DC-ben. Bocsi. (tehát könnyebnek éreztem egy folyamatosan ismétlődő cinen megfigyelni, hogy mondjuk történik-e valami a magasabb frekvenciákkal mint egy 1 perc alatt egyszer előforduló reccsenésen)
AC/DC: ugyanolyannak hallottam mind a hármat.
Tehát nem igen hallottam semmi különbséget. Volt amikor majdnem egészen komolyan gondoltam, hogy melyik melyik aztán nem találtam el. edit: amúgy AC/DC 2/3-nál valamit érzek csak nem tudom mit.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz totya694 #133 üzenetére
Abban igazad van, hogy a keverésnél dögösebbé alakítják az effekteket, de azért sok esetben közel állnak a valósághoz. Lőttem én is katonaságnál géppisztollyal, testőr kiképzésem során géppuskával, 12-es sörétessel és egy halom kézilőfegyverrel, tudom milyen eredetiben a hangjuk, szaguk, tapintásuk, visszarúgásuk. Amikor lőtéren a szomszédos lőállásokban valaki .357-es Magnummal puffogtat, arcomon hátrafeszül a bőr a légnyomástól, esélyem sincs eltalálni a 25 méterre fellógatott lőlapot. Ezt próbálják érzékeltetni a filmekben. Viszont egy puszta kézzel bevitt balegyenesnek, vagy jobbhorognak az életben nincs mégcsak hasonló hangja sem, mint a filmeken, még akkor sem, ha KO hatású.
Azért egy 799 dolláros erősítőt nem szerencsés felhozni példának. Hallgass meg egy ARCAM AVR500-at, (ilyen van most nálam) vagy NAD T-785-öt (éppen erről írok cikket) mindjárt megváltozik a véleményed.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
WonderCSabo
félisten
Mindenféle rendszerrel nyugodtan csináljátok a tesztet!
tdd587: Nyugi nem publikálok még semmit, 3-4 teszt van eddig...
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Azért erőltettem a válaszodat, mert szamárságnak minősítetted azt a feltételezésemet, miszerint egy masterről készülnek a különböző hangsávok.
Nem ismerem a szinkronizálás menetét, de kétlem, hogy Hollywoodból Magyorországra küldik a masterszalagot.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Daneeka
senior tag
Sztereó cuccal nem érdemes nekiugrani mi?
-
dabadab
titán
A hangosság/halkság meg a dinamikakompresszió is mind a dialnormból jön.
"Viszont úgy látom senki nem 5.1-ben tesztel"
A HW-igény gondolom betesz a dolognak, "rendes" cuccon csak akkor lehet megcsinálni a tesztet, ha pár éves és vmi magasabb kategóriás erősítő van, ami HDMI-n is fogad hangot (és van is mit rákötni), ilyen elég keveseknek van, az én Sherwoodom is csak SPDIF-et tud. A low-end megoldás (vmi számítógépehez szánt 5.1 szet analóg kimenetre kötve) mondjuk azért sokaknál összejöhet, ilyet akarok én is gyorsan összerakni a teszthez.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
tdd587
őstag
Annak idején komolyan támadta is a DD amiatt is a DTS-t, hogy valami hiba folytán volt néhány plusz dB gain a dekódolási folyamat végén, és a hangosabbat valóban jobbnak halljuk.
A másik nagy támadási felület az volt, hogy a DTS nem tudja a normalizálást, amit a dekóderek a "night mode"-hoz szoktak használni, azaz némi dinamika kompresszió árán éjjel sem ébred fel a család, hiába robbantgatnak a képernyőn.
True-HD vs. DTS-MA vs. PCM kérdésben azóta sem találtam meg azt a kiadványt, amit előbb az egyikben, majd később egy másik szintén lossless formátumban is kiadtak.
Viszont úgy látom senki nem 5.1-ben tesztel, hanem sztereóban, nem lehet, hogy ezért a nagy arányú tévedés?
Anyway, várjatok még az eredmények publikálásával...
-
őstag
Hali!
Sok érdekes dolgot olvastam és eddig nem is érdekelt különösebben "csak" az a hang ami hangszóróban megszólalt.Ezzel most is így vagyok mert az a lényeg amit hallunk.
Csak azért koromnál fogva volt szerencsém anno olyan "eredeti" hangokat hallani (mint pl. egy géppisztoly hangja a katonaságnál) ami a filmeken oly mértékbe módosított hangok,hogy az emberek 99%-a fel sem ismerné az utcán hallva mert teljesen más.
A hang stúdiókba a mérnökök egy lövés hangját még telemixelik mély hangokkal mivel a mély hangok megfelelő hangerő hatására megremegtetik az emberekben a belsőszerveket és ez által már lélektanilag is hatással bír az a módosított lövés hang.(persze ezeket a módosításokat a filmek minél nagyobb nézettsége miatt csinálják)
Ha valakinek van a közelében egy lőtér és érez is annyi kíváncsiságot akkor érdemes meghallgatni a különbséget.
Ezzel csak arra akartam kitérni,hogy ha már az "eredeti" hangok lényeges módosításokon mennek át akkor már mi sem az eredeti hangot halljuk.(digitalizálástól és az ide-oda tömörítésektől függetlenül)
Meghallgattam már egy csomó házimozi erősítőt de szép hanggal rendelkezővel még nem találkoztam (pedig ez már nem a furnér dobozba zárt technológiaÜdv:Attila
-
dabadab
titán
A "hány master készül" az érdekes kérdés.
Azt pl. konkrétan lehet tudni, hogy a Dark Side of the Moon SACD-n - a kiadó állításávál ellentétben - a CD és az SACD réteg különböző masterből készült (nem túl meglepő módon a CD master volt a gagyibb, nyilván így egyszerűbb volt szemléltetni, hogy az SACD mennyivel jobb ), innen kezdve lehet gyanakodni, ha feltűnő különbségek vannak a különböző formátumban tárolt hangsávok között.
A DVD-k DD és DTS sávjai, úgy tűnik, nagyjából megegyeznek, leszámítva két dolgot: egyrészt a konkrét tévedéseket (amikor egy-egy jelenetnél vagy filmnél sikeresen elállítják a hangerőt vagy a szűrést) ill. a DD dialog normalizationjéből fakadó különbségeket (ez kb ugyanaz, mint az mp3-nál a replaygain, alapból minden DD hangsávot 4 dB-lel lehalkít, így az halkabbnak (és - mily egyszerű az emberi hallás! - rosszabb minőségűnek) hallatszik, mint a DTS verzió - kivéve pár erősítőt, amik alapból raknak +4 dB-t a DD hanghoz).(A szinkronos verzió persze más téma, az tényleg más master, szokott is menni a sírás-rívás a magyar verziók miatt.)
Olyan kiadványról meg nem tudok, ami lenne TrueHD és DTS-HD MA is, ahogy látom te se, szóval annak nincs túl sok teteje, hogy azt tippelgessük, hogy nem létező lemezeket hogyan készítenének, ha lennének
DRM is theft
-
PuMbA
titán
válasz WonderCSabo #125 üzenetére
Képet nem tudok postolni,mert Linuxra nincs Foobar.
A lényeg az,hogy nekem az első és a harmadik tesztben mindegyik ugyanúgy hallatszott (tehát ezekben legyen 80-90% az eredményem)
A második tesztben meg egy kis különbséget észleltem a 2. javára,ez legyen 70%. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz WonderCSabo #125 üzenetére
Jah izé, én a saját találati százalékomat írtam le.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
WonderCSabo
félisten
válasz CPT.Pirk #123 üzenetére
Izé, a % minél nagyobb annál rosszabul találtad el. A pontszám meg pont az ellenkezője.
vtechun: Ez azt jelenti, hogy 5ből 2X találtad el.
Pl. 1. eltalálod -50%, hogy tippelsz
2. eltsalálod - már csak 25%, hogy tippelsz, 2/2 eltaláltad
3. elrontdo - megint 50% , hogy csak tippeszl, nem hallod a különbséget.stb, stb.
A 3 teszt még nagyon kevés, ez még simán beleférhet a mázliba is. 15 teszt már elég jó közelítéssel megmondja, hogy tippelsz vagy sem.
Mindegyik max bitrátán van kódolva, természetesen, ezt majd beleírom.
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
sample 2_1 vs sample 2_2 , score 3/3 12,5 %, csajom rinyal, most nem tudom tovab csinalni, de elvileg ez mar jelent valamit, nem? Ez mar az erositon ment, onkyo tx-sr 308, mission mv hangszett
DTS és AC3 milyen bitrata? (lehet elkerulte a figyelmemet)
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz WonderCSabo #120 üzenetére
Eléggé fáradt vagyok, úgyhogy a fényképeket kihagytam...
Avatar: 50% körül, mindháromnál...
2. valami, ott az 1 és kettő között 80-90%, a 2 és 3 között 70%
ACDC: 1 és 2 között 20%, alig találtam el, 2 és 3 között 80-90%, itt elég komolyan hallható az eltérés. Majd kivi leszek, melyik mi.
5-öt néztem mindnél, ennyire volt most erőm.
78-as Pio erősítő, hozzá legalább 10 éves Sony, cd250 Digital Reference füles.Amúgy fasza az ACDC, imádom!
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
huskydog17
addikt
válasz WonderCSabo #118 üzenetére
Persze. Ez az.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
vtechun
veterán
válasz WonderCSabo #118 üzenetére
ezt honnan tudja? 2/5 -ot ír, ez mit jelent? nem azt jelenti hogy 7-bol 2x talaltam el ?
-
WonderCSabo
félisten
válasz CPT.Pirk #119 üzenetére
Amint írtam, egyáltalán nem gond, ha szar eredmény jön ki a teszten. Sőt, ha van időd, mindkettőn megcsinálhatod.
Egyébként &rew kollégának köszönhetően újra tudom használni az asztali PCm, majd meghallgatom a különbséget az X-230-ason és az Audigy SEn.
A Videoton HiFi ezzel a karival nem tom mennyivel lenne jobb...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na, most vagy én vagyok botfülű, vagy nemtom mi van.
Audigy1 -> single ended csöves erősítő -> nagy hangfalak, itt igazából az elején feladtam, mindegyik tök faszán szól, nem hallok külömbséget. Ugye itt hozzájön a csövek sajátos torzítása, stb.
Lehet fülessel lenne valami eltérés, azt még megpróbálom, csak az meg a tranyós erősítőmből menne, ha jól néztem, sima, IC-s mini végfokkal a fülesnél.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
WonderCSabo
félisten
válasz huskydog17 #116 üzenetére
Megmutatod a videót? Esetleg berakhatom a tesztbem hátha vki még nem érti.
vtechun: Jaja, e szerint 81 százalék a valószínűsége annak, hogy nem hallod a különbséget, csak tippelsz.
Kösz, a tesztelést!
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
csinalom a tesztet, egyelore fulessel, hat rohadt faraszto
elso parosnal 81%-on allok 7 minta utan de ez csak egy tok alap plantronics headset
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
válasz WonderCSabo #114 üzenetére
Persze, hogy nem! Megnéztem a YouTube-on, hogy hogyan is kéne használni ezt a ABX-et és most már világos!
-
veterán
Persze, elvileg tudja, de én az adatlapodból indultam ki, amin 4550 van, nem 5450. Az a gond, hogy még mindig nem teljesen evidens, hogy megy és ez nem hardveres gond, driverek+win+lejátszó+codec is kell hozzá.
wonderCsabo:
Persze, a TrueHD-ban igazad van, de itt én most csak arra akartam utalni, hogy lehet úgy érezni, hogy másként hangzik.[ Szerkesztve ]
-
WonderCSabo
félisten
válasz huskydog17 #113 üzenetére
Nem pipáltad be a kijelölés utáni felugró ablaknál a 'use replayGain' -t és a 'Use DSP'-t?
-
huskydog17
addikt
válasz WonderCSabo #112 üzenetére
Bocs az értetlenkedésemért!
Az miért van, hogy azonos beállítások mellett az ABX-ben sokkal de sokkal hangosabbak a minták?
-
WonderCSabo
félisten
válasz huskydog17 #108 üzenetére
Jajj, ne már, olyan részletesen leírtam.
Szóval ott tartunk, hogy kijelölted a 2 samplet és meg van az ABX ablak.
Az első sample A-ként lett betölve, a második B -ként. Tehát vágod a sorrendet.
X és Y is a 2 kijelölt sample, csak véletlenszerű sorrendben.
Nah a feladat az, hogy kitaláljuk mi a sorrend.
2 eset lehetséges:
X az A tehát az első sample és Y a B tehát a második sample
vagy
Y az A tehát az első sample és X a B tehát a második sample.
Játszd le őket a Play A stb. gombokkal, így meghallhatod melyik melyik.
Ha sikerült meghallani a [X is A, Y is B] vagy [Y is A, X is B] gombokra.
- ha az első gombot nyomd akkor szerinted az X az A és az Y a B
- ha a második gombot nyomd, akkor szerinted az Y az A, és az X a BEzután kattints a next trial gombra, ezáltal X és Y megkeverődnek, újabb véletlenszerű sorrendbe.
És megint ki kell találnod, hogy melyik melyik.Mondjuk 15x ismételd meg ezt.
Ezután hasonlítsd össze a 2. és 3. samplet ugyanezzel a módszerrel 15x.
Így járj el a másik két anyaggal is (From Paris, AC/DV)
orbano: Ezt a részt stevve cikkéből vettem át, nyilván arra akar rámutatni, hogy emiatt kell a A/D konvertálás. Egyébként igazad van.
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
"Minden hang analóg hullámok formájában terjed"
Nem, a hang hullámok formájában terjed. Ezt lehet analóg módon tárolni/továbbítani. Analóg valami csak egy másik valamivel lehet, önmagában nem lehet analógkötözködés off.
A vér nem válik VAZZE!™
-
huskydog17
addikt
válasz WonderCSabo #103 üzenetére
Megcsinálnám, csakhogy ahogy írtam is, nem igazán látok át néhány lépést. A gond a cikk második oldalán lévő harmadik képtől kezdődik. Ahol az A,B,X és Y-al kell variálni. Ott most akkor mit kell nyomjak konkrétan? Ez a rész túl magas még sokadik olvasás után is.
#107: Ja OK.
[ Szerkesztve ]
-
WonderCSabo
félisten
válasz huskydog17 #104 üzenetére
Elvileg sehonnan pont ez a teszt lényege...
Itt az a kérdés, meghallod-e a különbséget.
Egyébként onnan tudod meg, hogy majd ha már lecseng a cikk, beleírom.
dabadab: Ahogy mondod.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz huskydog17 #104 üzenetére
"honnan lehet megtudni, hogy most melyik minta melyik, vagyis hogy melyik az AC3, a DTS illetve a Lossless?"
Gondolom WonderCSabo még vár pár napig az eredményekre, aztán elárulja.
DRM is theft
-
huskydog17
addikt
Tényleg, most jut eszembe megkérdezni, hogy honnan lehet megtudni, hogy most melyik minta melyik, vagyis hogy melyik az AC3, a DTS illetve a Lossless?
-
WonderCSabo
félisten
válasz huskydog17 #101 üzenetére
A progi nem ír semmilyen különbséget.
Csináld meg a tesztet, és rájössz, miért jó az.
kpal: Köszi, bár a tesztek nélkül mit sem ér.
-
kpal
nagyúr
Ez király cikk.
-
huskydog17
addikt
válasz WonderCSabo #98 üzenetére
De ha egyszer a az adott minták között semmi különbséget sem hallok, akkor irkálhat bármi különbséget a progi, nincs értelme (az én álláspontom szerint). Na mindegy, részemről lecsekkoltam a mintákat és az eredményeket leközöltem.
Amúgy respect a cikkért!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest