Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz tusi74 #125 üzenetére

Amikor a linux kernel még gyerekcipőben járt, akkor mindenki saját magának rakta össze, fordította le a rendszermagot. Az az övé volt, az ő gépére optimalizálva. Szinte minden gépre másikat rakott az ember, függően attól, hogy mi volt az alaplapra integrálva és milyen egyéb kártyákat rakott a gépbe.

A második fázis az volt, amikor modularizálták a kernelt. Ez azt jelentette, hogy az ember csak a boot diszkjének a meghajtóját és a root filerendszer meghajtóját fordította bele a kernelbe, minden más eszközmeghajtót külön, később tetszés szerint betölthető vagy kihagyható modulba rakta. Ha pl. hálókártyát cseréltem a gépben, egyszerűen másik drivert kellett betölteni és kész. Ez volt a legjobb, mert triviálisan lehetett csereberélni mindent, de mégis optimalizálva volt valamilyen szinten.

Ma meg betölti a kernelt meg egy ramdiszkre betölti az összes drivert. A kernel indítás után végigmászik a teljes hardveren és minden marhasághoz, amit talál, betölti a meghajtót, ha talál. Ez azért nem tetszik nekem, mert azoknak a hardvereknek is betölti a meghajtóját, amit ritkán használok és foglalja a ramot. Ehhez jön még egy dinamikus eszközkezelő interfész, ami nem mindig úgy működik, ahogy kellene, meg egy központi üzenetbusz. (udev, hald, dbus, stb.) Ez már tök windows filing, senkinek nem kell tudni semmit a saját gépéről, mindent megcsinálnak azok, akik a disztribúció kerneleit összerakják. Csak ha neked nem tetszik valamiért egy driver, akkor azt már macerásabb kiszedni (pl. az asus alaplapokon nagyon divatos hálókártyák linuxos drivere eléggé hulladék). Meg nem optimális a kernel, mert betölt mindent.

Mindezt azért, hogy nextnextfinish tipusú felhasználóknak is jó legyen a linux. Szóval az ilyen félresikerült optimalizálások nem tetszenek nekem. Viszont ezeket már nem triviális kitakarítani, pl. a gnome grafikus felület egyes dolgai már nem működnek dbus nélkül.

Szóval nem az életérzés múlik el, hanem kezdődő windozer filing van...

Új hozzászólás Aktív témák