- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Argos: Szeretem az ecetfát
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
válasz
azbest #38945 üzenetére
Közben rájöttem hogy az én függvényem ezt az időkonvertálást már nagyjából így is csinálja.
# Time in RFC 2822 Internet email standard: strftime("%a, %d %b %Y %H:%M:%S +0000", gmtime())
# Magyar formátum szerinti: strftime("%Y-%m-%d %A %H:%M:%S", localtime())
Vagyis akkor jól gondolom hogy az alsó sor függvénye is az UTC időt számolja alapból, csak a végén csinál egy formázást, és a localtime-os formátumban írja ki (időzóna, időszámítás-t beleszámolja) ? -
atesss
addikt
válasz
azbest #38945 üzenetére
"A megjelenítés vagy kiírás pedig, ha oda helyi idő kell, akkor arra szokott lenni függvény, ami kiadja magából olyan, emberi fogyasztásra alkalmas formában."
Akkor ezzel a függvénnyel az alapból UTC-ben kiolvasott TimeStamp-ot alakítsam át ?
Most a konkrét esetben amúgy nem végeznék semmilyen műveletet vele, csak kiírnám a log-ba a már részletezett célokra.
De amúgy arra jó lehet az UTC használata, hogy akkor ezt a megoldást szokom meg már most. És így írom meg a kezelő-függvényeimet, amit akkor később - amikor már tényleg kell is az UTC - egyszerűbben újra tudok hasznosítani/ ismét fel tudok használni."Szóval nem azt mondod, hogy végeten ciklusban nézegeted az órát, hanem megmondod neki, hogy 1 másodpercenként történjen a végrehajtás és adott függvény végezze akkor el. "
Igen, ez teljesen jogos.
Annó Atmega-n használtam Timer Interruptokat. És nem a - HW-es működést elég komolyan elfedő - mostanában nagyon népszerű Arduino alatt, hanem a gyári IDE-vel (akkoriban még AVR Studio-nak hívták), közvetlen a regiszterek bitjeit címezve. Sőt, asszem még AVR-assembly alatt is használtam timereket.
Viszont mivel úgy tudom hogy a Raspberry Pi ilyen szempontból elég gyenge ehhez képest, így első körben nem erőltettem a Timer Interruptot.
(Lehet kivétel ha valami RealTime OS-t rakok fel rá, de ahogy sejtem az RTC hiánya miatt még az alatt sem lesz teljes értékű.)
De persze nem lenne rossz, csak kérdés mennyire bonyolult használni. Illetve ezekre a feladatokra még oké lesz, ledet villogtatni, meg ADC-t átlagolni.
De kicsit valamiért úgy érzem, hogy - bizonyos szempontból - hiába tanulnám meg. Mivel amit te írtál, hogy:
", de komolyabb feladatokra túl kell lépni ezeken."
Az a sejtésem, hogy bizonyos komolyabb feladatokra, ahol pontosabb időzítés kell, oda meg mégsem lesz elég ez sem."Az áramszünetre: az már egy teljesen más probléma és gondolom most sem tudod lekezelni. Oda már valami nyilvántartás kell (adatbázis), hogy mi történt meg és ha késik, akkor megtörténjen -e és ha igen, akkor mikor."
Jó igen, ha olyan a feladat, hogy ez fontos, akkor ilyen eseteket tényleg csak így lehetne profin. De most erről azért nincs szó.
Itt nem arról van szó, hogy az áramszünet befolyásolt-e valamit. Hanem szimplán csak arról, hogy az áramszünet okán a Raspberry órája kicsit elállítódott. És ha pont akkor áll vissza a pontos idő, amikor a scipten belül fut valamilyen, a rendszeridőt kalkulációnak használó függvény, akkor ezt a függvényt az óra-átállítás "eltérítheti"."Egyébként újraindulásnál érdemes azt is megnézned, hogy mikor történik az óra netes szinkronizációja. Hogy előtte elindul-e a szolgáltatásod."
Igen, már a téma-indító hsz-emben is feltettem ezt a kérdést. Hogy hogyan lenne arról információm, hogy egy netes idő-szinkronizáció történt.
cigam ötlete közvetlenül ezt nem oldja meg, mert azzal csak letiltani tudnám meg engedélyezni a funkciót. De arról nem lenne információm, hogy egy rendszerindulás után megtörtént-e a "kezdeti" szinkronizáció."Egyébként systemd óta úgy emlékszem külön érdemes megadni a raspbianon, hogy várja meg a szolgáltatások indításával a netkapcsolatot."
Egyrészt: az internet-csatlakozás, és a hálózati idő-szinkronizáció megtörténte nem feltétlenül esik egybe.
Másrészt: azért ha esetleg nincsen net, attól még nem lenne rossz ha elindulna a scriptem.
Vagyis akkor be kéne rakni ide egy plusz timeout-ot is, hogy ha nincs netkapcsolat x idő után sem, akkor viszont indítsa el a scriptet, ne várjon a végtelenségig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest