- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
s3toraph
senior tag
válasz
Sk8erPeter #14188 üzenetére
+ #14189) inf3rno + (#14190) arnd + (#14192):
Ez szakdolgozati téma nekem. MSP-EXP430G2 lauchpaddal próbálkoztam, alacsony fogyasztás és költséghatékonyság miatt, de azzal nem boldogultam, nekem túl bonyolult (hobbielektronikás cikkek vannak hozzá). Év végéig meg akarom csinálni.
Adatbázisra jó lenne sql-es, vagy a txt-s vesszővel elválasztott adattárolás is.
Kicsit félreérthető voltam, szóval: a hőmérsékletnél, egy mérés nem mérés, és páratlan számú kell a pillanatnyi hőmérséklet pontos megállapításához, ezért úgy gondoltam, egy értékhez legalább 5 mérést használok és ennek átlagát veszem. Ahhoz, hogy a hőmérsékleti adatok viszonylag real time jelenhessenek meg a weblapon, szerintem 20mp-enként kellene frissíteni, tehát percenként 3 mérési eredmény lenne, minden eredmény 5 mérés átlaga, tehát 4mp-enként mérnék egyet hőmérőnként.
Az eredményeket első körben csak addig kell tárolni, amíg meg van az 5 mérés, hogy egy konkrét eredmény átlaga meg legyen, mint pillanatnyi hőmérséklet, ami már pontosnak nevezhető szerintem.
Aztán ha ez működik, akkor jönne az hogy letárolom az átlagokat, hőmérőnként, azaz percenként a 3 eredményt. Ez a diagramhoz lehet erős túlzás, akkor mondjuk lehetne csak minden 5. vagy 10. percben vett 3 átlageredmény átlagát letárolni. Kezdésnek mondjuk 3 hónapra visszamenőleg lehetne visszanézni az adatokat. Itt lehetne választani, hogy mekkora időszakot mutasson, pl. beállítani nap és óra szerint, mettől meddig.
Weboldalt nem akarok bérelni. Úgy gondoltam, hogy az adatokat SD/microSD kártyára menteném, magán az eszközön (ha nincs rajta olvasó akkor kiegészítő modullal). Dyndns-el egy oldalt készítenék, amire az eredmények kikerülnek, és innen tudok pár dolgot vezérelni: mérés indítása/leállítása, szobánként külön-külön, szobák törlése/létrehozása/átnevezése, ilyesmi.
A biztonságos kapcsolatot meg lehet oldani Linksys WRT54GL routerrel, tomato szoftverrel, amiben van VPN szerver, tud NAT-ot, így a biztonságos kapcsolat megvalósítható (még nem használtam, de találtam egy egész jó forrást hozzá, UNO-val ezzel a felállással webes hőmérsékleti monitorozást meg lehet valósítani, beavatkozással). Meg lehet oldani azt is hogy a kapcsolat állandó legyen (egyszer beállítottam és onnantól mindig jól működjön), a szolgáltatói IP cím időszakos változtatása ellenére is, ami szükséges is az elvárt működéshez.
A boardnak pedig kell hálózati interfész, minimum LAN (ha nincs rajta, pl. ethernet shielddel).Tehát, az arduino/raspberry csatlakozna a routerhez, a rajta tárolt mérési adatokat megjeleníti a weboldal, ami persze kér felhasználói nevet és jelszót, így bárhonnan monitorozható ill. vezérelhető.
Kérdés, hogy az adatbázis tárolás, a hőmérsékleti diagramhoz használt adatok tárolása és feldolgozása miatt, vajon teljesítményben elég lenne egy arduino, mondjuk egy uno? Egy otthoni rendszernél nyilván számít az áramfogyasztás is, de ettől fontosabb hogy maga a rendszer mennyibe kerülne. Az arduino boardok úgy látom olcsóbbak, viszont, ha a céljaimnak nem felelnek meg, ill. ár/érték arányban jobban járnék egy raspberryvel, akkor utóbbinál maradnék.
Mit javasoltok?Példaprogramok alapján indulnék el, de magamtól akarom megírni az egészet.
Ha eldőlt melyik vonalon maradok, akkor abban a topicban maradok, nem fogok mindkettőbe írogatni. Addig is nézzétek el nekem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #14188 üzenetére
Arduino-ban mennyi memória van? Nem biztos, hogy egy normális adatbázis plusz még egy webszerver elmenne vele, legalábbis vannak kétségeim. Max event log-ot tudhat tárolni, amit utána fel lehet tenni egy normális adatbázisra másik gépre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Energiaital topic
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Linux kezdőknek
- Elektromos autók - motorok
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest