- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
#50270208 #26510 üzenetére
Írtad, hogy van vezetéknélküli egered, az simán maradhat ehhez is, jól használható. Legfeljebb az elején dugj be még egy USB-s billentyűzetet, amikor konfigurálod, később majd eldöntöd kell-e. Én pl. most ezt a hozzászólást is TV-n írom a Pi-n keresztül egy vezetéknélküli egér-billentyű párosról (a kanapén fekve : )
-
wassermann
Topikgazda
Nekem nincs ilyenem, de könnyen előfordul, hogy a hirtelen megnövekedett terhelésre, a töltő elektronikája túl lassan reagál. Mire összeszedi magát, addig egy pillanatra leesik a feszültség, ami kiakasztja a Pi-t. Megoldás lehet egy elektrolit-kondenzátor a Pi tápcsatlakozójára. Itt egy kép, még az előző Pi-mről:
-
wassermann
Topikgazda
( Hétvégi ujjgyakorlat azoknak, akik utálnak füvet nyírni : )
Megszülettek a Pi 3-mom stabil overclock értékei. Alu hűtőborda van rajta, ház nincs (így jól szellőzik a TV mögött):
dtparam=sd_overclock=84
gpu_mem=192
arm_freq=1260
gpu_freq=510
core_freq=510
sdram_freq=510
over_voltage=1
v3d_freq=510Menne még feljebb, nagyobb fesszel, de akkor már kellene ventillátor, mert overvoltage 2-nél és 3-nál már néha előbújik a jobbfelső sarokban a pici piros hőmérő.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DonCosta #26344 üzenetére
Nem azért fekete a kép vetítésnél, mert kevés a videó memória? A config.txt-ben szerkeszd a megfelelő sort vagy az LE-ben állítsd be. Nem tudom hol van konkrétan, mert én mást használok ( a külön indított filmet azért játsza le gond nélkül, mert azt simán tudja a hardveres gyorsítással, mindenféle hókusz-pókusz nélkül)
-
wassermann
Topikgazda
Ma frissítettem a Raspbian-om a Pi3-on:
- a korábban jól működő Chromium pár másodperc után összeomlik.
- feltettem a Firefox ESR-t, ami szépen fut, itt viszont a FB-os videók hangja érthetetlenül torz, de pl. a Youtube nemTalálkozott már valaki ezzel a hibával?
-
wassermann
Topikgazda
BIZTOSÍTÁS = BIZTONSÁG
( régi pesti neon-reklám volt, asszem az Oktogonon )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Sándor -P20- #26236 üzenetére
Van még egy lehetőség: próbáld meg az USB-felől táplálni. Nekem a Pi3-on van egy segédtáp is (Y-kábel az egyik USB-s cuccon) és a Pi simán működik tovább, ha az eredeti tápját kihúzom.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
st3v3np3t3r #26186 üzenetére
Ha nagyon nem akarsz keresgélni, az egyik USB-port egyes pin-jéről "lophatsz" 5V-ot. A wikipedián nézz képet, melyik az : - )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
st3v3np3t3r #26181 üzenetére
Akkor lesz jó ennél az NPN-tranzisztornál, ha a bekötés megfordul: a GND a tranzisztor emmitterére csatlakozik (nyilas láb) a venti negatívja a felsőre (kollektor) a bázis (középső) és a PWM kimenete közé pedig saccra kellene egy 1kohm-os ellenállás (a fenti, korábbi rajzról hiányzik).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
sontqq #26100 üzenetére
Nekem is hasonló a felállás: a Pi-nek van egy saját tápja, de az USB-kre dugtam egy csomó mindent és ott van egy Y-tápkábel, ami egy másik tápegységre csatlakozik. A kikapcsolást úgy oldom meg hogy egy kapcsolós elosztóba van dugva mindkét tápegység. Ha nincs ilyened, kikapcsolás után ki kell húzni a falból mindkettőt.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
rewonka #26059 üzenetére
Egy ősrégi LCD TV-m van, ezt tette a Pi-m (Kodi), digitális sugárzás vételére és rögzítésére képesse, illetve a Dual-boot révén: másik üzemmódban neten böngészni is tudok (Raspbian, Chromium). Csak kódolatlan csatornákat nézek (DVB-T-s az USB-s vevőm), ha kódoltat szeretnél ahhoz még kell kártyafogadó és előfizetői kártya.
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
rewonka #26014 üzenetére
Semmi varázslat nincs a TV-ből rögzítésben. Ha a PI-re van dugva egy USB-s DVB-T vevő, ami támogatott, két addon-t kell csak feltenni a KODI alá és a főmenüben a VIDEO, ZENE... mellett megjelenik egy olyan csoport is, hogy TV. Itt nézhetsz élő adást vagy a programújságból kiválasztod amit fel akarsz venni és azt rögzíti akár agy videómagnó.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Crvsh3R #26010 üzenetére
Nekem a Raspberry hivatalos oldaláról letöltött régi, sima NOOBS van innen, azt a kártyára tettem és feltelepített mindent gond nélkül. Minden egyes rendszernek két két particiót hoz létre. Ha esetleg variálni akarod a particiók méretét, telepítés után GPARTED-el átszabhatod őket. Nálam pl. az OSMC hatalmas particiót kapott utólag, mert videómagnóként a TV-ből oda rögzít és kell a hely a filmeknek.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vargalex #26005 üzenetére
Jó tudni, mert én is ilyen Nokia tápot használok sok éve már. igaz, nemrég ki lett egészítve egy döglött Sony-mobil kockatápjával, ami az USB-s TV-vevő felől egy Y-kábellel hátulról segít. Így összeállt egy redundáns rendszer. Ha kihúzom az egyiket, simán megy tovább a Pi3, Bár a túl sok rádugott dolog miatt ilyenkor már megjelenik az alacsony feszültségre utaló szimbóleum : )
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
-
-
wassermann
Topikgazda
Ahhoz, hogya CPU folyamatosan max. frekin fusson, a config,txt-be be kell szúrni az alábbi sort:
force_turbo=1
A Bluetooth-ot pedig be kell kapcsolni (én mást használok,ezért pontosan nem tudom, de emlékszem, hogy az LE-ben is van valahol ilyen pont, csak meg kell találni)
-
wassermann
Topikgazda
RAKÉTA ÉPÍTŐKNEK (Pi3):
Külföldi fórumokon írják, hogy hiába egy gyors SD-kártya, ha a lassú kártyákkal minél jobb kompatibilitás érdekében, a kártyavezérlő órajele szándékosan vissza van fogva. Az alábbi, config.txt-be beszúrandó sorral, a kártyavezérló órajelét lehet növelni:
dtparam=sd_overclock=100
Nálam sokkal simább lett ezzel a beállítással minden, szinte PC-s érzete lett a PI3-nak.
KISÉRLETEZGETÉS ELŐTT MINDENKÉPP MENTSETEK IMAGET!!!
-
wassermann
Topikgazda
Mielőtt az image-t elmented, érdemes 0-val végigírni az üres helyet a kártyán, mert utána az img is sokkal jobban tömöríthető. Itt van Azbest leírása az üres hely törléséről: [link]
-
wassermann
Topikgazda
Sikerült Raspbian alatt, a "kis piros hőmérő"-t a jobb-felső sarokba megjelenítenem. (Próbálkozgattam mi a helyzet, ha a VLC izomból dekódolja a videót : )
-
wassermann
Topikgazda
Sziasztok, valaki tud Pi 3-ra tunning értékeket. Nálam jelen pillanatban feszültség emelés nélkül, hűtőbordával (RAM-on nincs), így megy:
force_turbo=1
arm_freq=1230
core_freq=410
sdram_freq=410
gpu_freq=410Valamelyik érték sajnos így, feszültség emelés nélkül határeset, mert feljebb már instabil
-
wassermann
Topikgazda
válasz
sesshou #25586 üzenetére
Mindkettőn jól működik a KODI, de ahogy írtad az OSMC annyival jobb, hogy teljesebb a Linux, amit a KODI alá tesz. Simán belefuthatsz olyan helyzetbe, hogy pl. kellene valamihez parancssor. Ez a minimalizált Linuxra építtett Librelec-nél (Openeklec) nehéz, az OSMC-vel viszont sima ügy.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Celtis #25350 üzenetére
Ahány ember (Pi), annyi féle!
Én pl a duál boot-os Pi-m már el nem tudom képzelni vezetéknélküli billentyűzet és egér nélkül. Megtanultam együttélni a PI-n futó Chromiumm korlátaival (nem szabad négy-öt lapnál többet megnyitni egyszerre), de a másik boot állapotban az OSMC-t is ezekkel irányítom...
-
wassermann
Topikgazda
Találtam egy öreg USB-s Philips webcam-et, miután simán láttam az "lsusb" paranccsal, "sudo apt-get install Cheese"-el feltettem Pixel alá a Cheese-t és minden csont nélkül felkerült a programok "Hang és videó" könyvtárába
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Sándor -P20- #25264 üzenetére
Ekkora hűtőbordával még a Szaharában is elmegy cpu_voltage=6 mellett 1600-on 7/24-ben : )
2-3W fogyasztásra nem sok ez? [link]
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
King Unique #25233 üzenetére
Igen, a régi külső vinyóknál ajánlott külsó táp. De ez a 2TB-s SEAGATE Expansion Portable valahogy tényleg vigyáz mennyi áramot vesz fel. Talán induláskor energiát gyűjt a "spin up"-hoz (nem mértem ki, de valószínű).
A lényeg, hogy használtam PI3-on egy 1200mA.es táppal simán. Mellette még DVB-T vevő és vez.nélküli bill. egér vevője a Pi-re dugva.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Sándor -P20- #25210 üzenetére
Alapos, de drága megoldás. Egyszerúbb egy új, korszerű USB-s külső vinyót venni. Ezeknél, a belső energia management figyel már arra, hogy sose terhelje túl az USB-t. Pl. egy 2TB-s SEAGATE Expansion Portable, mindenen elindul, aminek USB-je van:
-
wassermann
Topikgazda
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
toth_janika #24649 üzenetére
Biztonsági okokból betettek egy plusz védelmet. Az SSH csak akkor fog működni, ha a kártyára teszel egy ssh nevű fájlt!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
lockdown90 #24511 üzenetére
Nekem sokáig volt régi Pi-m és az is ment DVB-T tunerrel. Szerintem akkor a Zéró is simán tudja!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
dragon1993 #24236 üzenetére
GSM relé modult is lehet kapni, az akkor kapcsol, ha a híváslistájában engedélyezett számról megcsörgetik [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
dragon1993 #24236 üzenetére
(Nem lesz túl drága ez így?) Ha egy meglévő gombbal akarod párhuzamosan. a Pi-hez kell még egy relé modul, aminek a záró érintkezőjét a gombbal párhuzamosan kötöd. De ez már szerintem árban több, mint egy garázsnyitó.
-
wassermann
Topikgazda
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bencsikgab #22802 üzenetére
Valószínűleg a belső USB-hubon lógó Ethernet-vezérlő ki-bemenete halt bele a vezetéken érkező villámcsapás okozta tranziensbe. Én próbálkoznék USB-ssel és akkor megmented a Pi-t.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
sz.balazs.95 #22725 üzenetére
Értem én, de ma már egy kártyányi tárhely nem kunszt, főleg ha előtte 0-val végigírod rajta az üres helyet és rar-ba tömörítve tárolod
-
wassermann
Topikgazda
válasz
sz.balazs.95 #22723 üzenetére
Ehhez semmit nem kell fejleszteni, mert most is meg lehet csinálni: ha beállítottál mindent, csinálsz egy Image mentést és "jó napot "!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #22672 üzenetére
Inkább valami szoftver öszeakadás vagy egy háttérben futó feladat annyira leterhelte, hogy a CEC "time out"-ra futott...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #22604 üzenetére
Iben, PC-knél simán előfordul, hogy egy darab rossz ér esetén is megy a hálózat tovább. Valószínűleg a Pi ilyen "varázslatra" nem képes.
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Bobolit #21931 üzenetére
Én is hálózaton keresztül (vezetékes) nézem routeren keresztül egy NAS-ról a filmeket. Azt vettem észre, hogy minél több film van egy mappában, annál lasabban nyitja meg a mappát (tovább homokórázik). Illetve minden film lejátszásakor van egy akadás, kb. 15 másodperc után....
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Titmouse09 #21851 üzenetére
A PI, HDMI-n elvileg tudja az 1440*900-at. Lásd a listát ITT (valahol lapközép környékénvan). A kérdés csak, hogy az átalakító tud-e valamit kezdeni egy ilyen jellel
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Én olyat láttam, hogy valaki rövid drótokkal összeforrasztotta a kártyát és a Pi-t...
- Így biztos nem lesz soha kontakthibás : )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
schferenc77 #21827 üzenetére
Ha minőségi hangot akarsz ott a HDMI vagy tegyél rá külső DAC-ot! A jack igazán csak a hobby-stáknak van, nem kell tőle többet várni annál, ami!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Gyúrósok ide!
- Mesterséges intelligencia topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Android játékok topikja
- Milyen videókártyát?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest