- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Őskoczka
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kovyhun #36445 üzenetére
De a Sonoff egész más tészta, abban egy esp8266 mikrovezérlő van, itt pedig egy egyszerű i2c vezérlő chip-ről van szó. Ha ennyire aggódsz miatta, olvasd le a chip feliratát és írd be ide, utánanézek az adatlapján, hogy mi van benne. Nagyon meg lennék lepve, ha pár i2c regiszteren kívül bármi más lenne benne.
Egyébként az esp flash memóriát tartalmaz, megfelelő library-t használva tud wear levelinget is, ha csak az 1MB változat is van benne, cellánként kb. 10-100000 írási ciklussal életed végéig bírni fogja akkor is, ha 10mp-enként felülírod az állapotát. Probléma inkább akkor lenne, ha eeprom-ot használnál, mert ott 1000 körüli írási ciklust bír egy memóriacella. -
válasz
longhair #36439 üzenetére
A pi-nek szinte biztosan nem árt a fagy sem, a merevlemez miatt jobban aggódnék. Ha az egészet beteszed egy jól záródó dobozba és teszel köré némi hőszigetelést, vagy ad abszurdum beteszed az egészet egy nikecell fagylaltos dobozba, fog annyi hőt termelni magának odabent, hogy kemény fagyokat is kibírjon. Ne kapjon nedvességet, arra figyelj.
-
válasz
kovyhun #36424 üzenetére
Nem túl elegáns, de nem fog problémát okozni, ha 10mp-enként ráküldöd a kapcsolási parancsot. Az i2c kommunikációhoz elengedhetetlen, hogy a fogadó oldalon legyen r/w memória, ebbe írogatsz az i2c buszon keresztül, amikor a reléket szeretnéd kapcsolgatni, valószínű, hogy ezt ugyanígy ki is tudod olvasni. Ez válasz a második kérdésedre is, az i2c kommunikáció része az is, hogy a slave a parancsküldés végén küld egy "tudomásul vettem" üzenetet, amiből a master tudja, hogy lóg valami eszköz a buszon, vagy sem. Nem tudom milyen library-t használsz, de ha nem jön válasz, valószínűleg exception-t fog dobni, amit neked le kell kezelni az adott programban.
"A cél az lenne hogy a relépanel nélkül se fusson hibára a program." Ez nem tudom milyen esetben praktikus, de a fent említett kivételkezeléssel ez is megoldható. -
válasz
Murdock1981 #36415 üzenetére
Az attól függ, hogy szolgáltatói NAT mögött vagy-e vagy publikus az IP címed. Hasonlítsd össze a routeredben olvasható IP címet az itt láthatóval. Ha ugyanaz, akkor vagy telepítesz vpn szervert, vagy portot nyitsz a világ felé, utóbbi nem túl egészséges.
-
válasz
mate1396 #36246 üzenetére
Én amikor pi zero-ból csináltam gameboy-t és lcd kijelzőt tettem a gpio tűkre, véletlenül rossz irányból forrasztottam be a tűsort (nem volt egyértelmű a rajz), ezért fordítva dugtam rá a kijelzőt.
De azt valami isteni szerencse folytán túlélte a lap és a kijelző is.
Úgy tudtam hogy egy ilyen baleset csak az adott gpio tűt süti meg, bár ha jól sejtem Te pont a reset/run lábat (gpio3) zártad össze az 5V-tal, az meg nem egyszerű kimenet.
-
válasz
duffbeer #36162 üzenetére
Egyrészt nem olyan rosszak azok a szabályok, ha arra gondolsz, hogy úgy egyébként a magánszférád általánosságban még mindig Európában sérül a legkevésbé (habár egyre romlik a helyzet itt is...), másrészt ezek a kamerák sosem magánszemélyek tulajdonában vannak, általában bankok, közintézmények szoktak ilyen kameraképek alapján keresni valakit.
-
válasz
duffbeer #36153 üzenetére
Én is véletlenül tudtam meg. Először másik gpio-ra kötöttem a gombot, lescripteltem, működött is, aztán vkinek el akartam küldeni, hogy hogy kell, de nem találtam az eredeti leírást, amiről csináltam, viszont szembe jött a wake up buttonos leírás. De annyira titkos/aluldokumentált funkció ez, hogy most direkt rákerestem, hogy linkeljem Neked, de az istennek sem találom.
Azt tudom, hogy a gpio3 (pin5) a "run" pin, ez reseteli "halt" állapotból.
-
válasz
MaCS_70 #36035 üzenetére
Elnézést, elírtam, helyesen emulationstation (bár nekem emulator station-re is kidobta a gugli). De inkább a retropie-al ismerkedj, mert az tkp egy emulationstation-re épülő komplex desktop rendszer, olyan csomagok vannak előre telepítve, amik nekem eszembe se jutottak volna, hogy léteznek és szükségem van rá
például a gamepaddal vezérelhető emulationstation mellett a konzolos beállítási felületeken is lehet gamepaddal/joystick-el navigálni (sokszor elég kényelmes, amikor csak emiatt nem kell keyboard-ot rádugni, szöveget persze nem lehet bevinni, de a next-next-ok típusú beállításokhoz pont jól jön).
Nyugi, én se tettem tönkre egy működő C64-est, ez egy alaplaphibás darab volt. A billentyűzet arduino pro micro-val van csatolva usb-n keresztül, a 2 joyport pedig a raspberry gpio tűire van kötve közvetlenül, így az eredeti C64-es joystick-eket rá lehet kötni és játszani vele.A keyboard pedig változtatható kiosztású, DOS-os játékhoz is lehet használni.
-
válasz
MaCS_70 #36008 üzenetére
Egy mondjuk xbox launcherhez vagy steamhez hasonlító felület, tkp egy desktop, amit kontrollerrel tudsz kezelni. Listázza a telepített emulátorokat, meg a hozzájuk feltöltött romokat. De egy csomó hasznos dolgot is fel lehet rá tenni, Kodi-t és böngészőt is telepítettem a C64-emre, egy eredeti C64 előtt ülve netezni egérrel a kézben elég fílinges.
Beépített tárolójából gond nélkül tudsz vice-t telepíteni, be is konfigurálja, Neked csak a romokat kell hozzá smb-n keresztül feltölteni és finomhangolni, ha szükség van rá.
Ki tudsz lépni belőle parancssorba, és akkor olyan, mint egy raspbian lite. -
válasz
PistiSan #35608 üzenetére
A hőmérő valószínű i²c csatlakozású, az összekötő vezeték hossza és a buszra csatlakozó eszközök számától függően kell hozzá felhúzó ellenállást választani. Minél több eszköz és minél hosszabb vezeték, annál kisebb ellenállás kell. A pi beépített fel- és lehúzó ellenállásai 10-30k körül vannak, ez 1 eszköznél, rövid vezetékkel akár elég is lehet, de a 4,7k amit írtál, 1 eszköznél is stabilabb kapcsolatot fog eredményezni.
-
válasz
Szakbarbár #35597 üzenetére
A pi pinjein gyárilag lehúzó ellenállások vannak beépítve (nem mindegyiken, mert van amelyiken felhúzó van, és van, amelyiken mindkettő), amiket be tudsz kapcsolni és használni tudsz saját célra, nincs szükség külső ellenállásra.
-
válasz
stuka20 #35304 üzenetére
Gyári firmware van rajta? Nekem ac58u routerem van, és ugyanez volt a problémám, vért h*gyoztam vele két hónapig, mire rájöttem, hogy a DLNA szerver hibás a firmware-ben! (És nincs is hozzá frissítés...) Amikor letöltődik egy film, megpróbálja hozzáadni a listához, ekkor fagy szét az egész. Tiltsd le a DLNA szervert az usb alkalmazások között és próbáld ki úgy. Valamint nem árt az egy időben tölthető torrentek számát 1(!)-re, a sebességet 1500-ra, a peerek számát pedig 50-re korlátozni, legalábbis nálam is így lett gyors és stabil a transmission (aka. download master). A te hardvered erősebb, talán usb3 is van rajta, szóval a korlátokat biztosan feljebb is veheted, ezt magadnak kell kikísérletezni.
-
válasz
LógaGéza #35288 üzenetére
Úgy értem, hogy interaktív, felhasználók kattintgatnak rajtuk, vagy csak olvasni lehet őket? Azért kérdezem, hogy nem lehet-e a 6 oldalból 1db video stream-et csinálni, és azt kiadni a kijelzőre, a másik videóval felváltva. :)
Miközben ezt leírtam, az jutott eszembe, hogy esetleg egy VNC klienst be lehetne vonni a dologba, akár ugyanazon a PI-n futó VNC szerver képével (display :1), azt talán még a kodival is össze lehetne hozni mint külső lejátszó program vagy tudomisén. -
válasz
wassermann #35281 üzenetére
Szerintem ezek eddig sem voltak, csak a kodi és az omx player.
-
-
válasz
PistiSan #35202 üzenetére
Kétféle ragasztós hővezető lapka van, az egyik olyan, mint a bluetec, gyurmaszerű, puha, mállós anyag, éppen csak annyira ragad, hogy ne essen le, amíg a bordát a helyére teszed.
A másik olyan, mint a kétoldalú ragasztó, arra való, hogy egy bordát egymagában a végtelenségig magán tartson -> na ez utóbbit nem értem, mi a véres francnak kell egy csavarral rögzíthető borda alá tenni, hogy aztán soha többet ne lehessen szétszedni. -
Ezt elég rosszul látod. Én például elsőként válaszoltam a kérdésre, érdemi választ kapott, jóindulatúlag tettem pár megjegyzést, annak ellenére, hogy felszökött a vér az agyamba mikor elolvastam a hirdetést. Az összes "kötözködés" pedig szintén jóindulatú "nem eszik olyan forrón a kását" típusú megjegyzés volt, amik a projekt lehetséges buktatóira mutattak rá.
Szívesen segítek, ingyen, a szabadidőmből, ahogy Te is, mert jól esik segíteni, de amikor valaki nem segítséget kér, hanem idejön, és kijelenti, hogy elvállalt egy munkát, amiért pénzt fog felvenni, abban a biztos tudatban, hogy majd valaki megcsinálja helyette a melót, és ehhez keres egy madarat, hát ne haragudj... Mégsem szóltam semmit egész addig, amíg be nem másolta neked újra a hirdetést, válasz helyett. Az én kérdésemre sem válaszolt.
Pedig nem egy munkahelyi projektben segítettem már (pl arduino topikban pont most nemrég) olyanoknak, akik nekiláttak maguk megcsinálni valamit, de elakadtak és segítséget kértek. Tehát még csak nem is az irigység motivál... -
válasz
konyok #34833 üzenetére
Egyrészt a raspberry-n nincs is analóg bemenet egyáltalán, csak külső eszközzel.
Másrészt egy mikrokontroller jobban bírja a 7/24 üzemet, mert erre találták ki. A fogyasztása uA-ben mérhető, illetve egy áramkimaradáskor gyakorlatilag azonnal üzemkész, míg egy raspberry-nél meg kell várni, amíg bootol az oprendszer.
És csak szólok: a fórumon a hirdetés tilos... -
válasz
wassermann #34795 üzenetére
Mondjuk te is meggondolhatod magad később, például mert másik házba szeretnéd tenni a lapot, és nem fér így bele, vagy kiderül, hogy elégtelen a rágyógyított hűtő, és tennél rá nagyobbat/jobbat.
-
válasz
PistiSan #34783 üzenetére
Akkor jó.
Engem nem érint egyelőre, mert - még - nincs pi4-em.
Én minden frissítéssel óvatos vagyok, 10-ből 9-szer nem is ok nélkül sajnos (jó példa erre a telefonom, a Samsung utolsó frissítésével egybekötött tervezett avultatása miatt a régebbi telóim sorra váltak használhatatlanná, a mostaninál kihagytam ezt, és milyen jól tettem...). Kizárólag azt frissítem, amivel bajom van, vagy funkcióbővítés miatt, "ami nem romlott el, azt ne javítsd meg" elv mentén. Ezt is megvárnám, míg kijönnek az első cikkek a frissítés jóságáról/hasznosságáról. -
válasz
rosejbli #34781 üzenetére
"Gondolom ezeket a frissítéseket is letesztelgetik"
A Microsoftnál is "letesztelgetik" őket.
Sokévi tapasztalat mondatja velem: egy kijavitott hibára általában két újonnan beletett hiba szokott jutni. Az alapítvány pedig mostanában nem az alaposságáról híres, lásd type-C csatlakozó körüli mizéria... -
válasz
zsolt_64 #34703 üzenetére
Te ezt írtad: " x.264_et hardwerből dekódolja"
x264-et nem fogja, mert az egy konvertáló szoftver, nem egy kodek. A kodek neve h264.
És nem, hardveres dekódolás esetén nem fog melegedni egyáltalán. Sőt, a pi4 még h265 esetén sem, mert ha jól tudom azt is tudja hardveresen. -
Nem igazán ismerem a kapcsolóüzemű tápok belső működését, de az általad felvázolt eset (eldisszipált 100mA) szerintem egyszerűen nem jön létre. Sokkal inkább gondolom azt, hogy a lap felőli táp kimenetén lévő kondi egyszerűen pufferként tárolja a különbözetet, ezáltal csökkentve a mögötte lévő áramkör terhelését. Sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy a "visszatáplált" táp egészen leveszi a teljesítményét, mivel nem érzékel valós terhelést, miközben a vinyó tápja látja el a vinyót és a lapot is. De azt, hogy a környezetet fűtené el a feszültségkülönbözet... Hát azt nehezen hiszem el. Ki kellene mérni.
Ha valakinek van hozzá műszere, megköszönném, ha megtenné, nekem nincs meg hozzá minden eszközöm.
-
válasz
g.gergo #34469 üzenetére
Azt nem látom be, hogy miért lenne gond, hogy az usb felől visszatáplálja a pi-t egy külső eszköz. Van, aki üzemszerűen használja így a lapot. Ha lenne külső tápos hdd rákötve az enyémre, lehet nem is kapna külön tápot. A lap fogyasztása 800mA-nél nem nagyobb, ha nincs rádugva semmi.
Másrészt az a táp valószínűleg nem tud leadni 2,4A-t, különben el tudná látni azt a vinyót, amit egy 1A-es táp önmagában fel tud pörgetni, mert usb-n 1,2A-t tud a 3b+ leadni. Vagy a táp rossz, vagy a kábel. -
Ha megégetem az ujjam, vízhűtést alkalmazok! Bekapom az ujjam, aztán a csap alá dugom.
Azért nem tűnik egyértelműnek, mert a termodinamika ellen hat a felülről befújt levegő. A meleg felfelé száll, a venti a doboz belsejében felül összegyűlt meleg levegőt fújja vissza a CPU-ra. Ami pedig a réseken távozna, biztosan nem találja meg a kivezető utat rögtön, előbb inkább örvénylik bent egy kicsit...
Egész más, amikor a venti a hűtőrács tetején ül és közvetlenül a lamellák közé fúj, onnan pedig akadálytalanul áramlik a levegő kifelé. Szerintem. -
válasz
c64fanhun #34389 üzenetére
Amire a fél giga RAM kevés lenne, arra már a CPU vagy az usb/lan sebessége is kevés lenne, 2G RAM mellett is. Minden másra pont elég. Hidd el.
Orange meg Banana Pi hardvere jól hangzik papíron, de tudtommal nincs rá rendes szoftvertámogatás, amivel ki tudnád használni. -
válasz
c64fanhun #34379 üzenetére
Szerintem minden fut rajta, ami a zero-t támogatja, csak a ram kiosztást és az overclocking-ot kell megfelelően belőni.
Ha retropie-t teszel rá, érdemes minden emulátort source-ból telepíteni, bin helyett. Amikor a zero-ra telepítettem a cuccokat, sokat kísérleteztem, és például az eszközön fordított vice emulátor minimum másfélszer gyorsabban fut, mint a készre fordítva telepített verzió. Ez igaz volt a pi3-ra fordított emulátorokra is! Gondolom kompatibilitással kapcsolatos oka lehet. -
válasz
crissprivat #34382 üzenetére
config.txt-be írd be ezt a sort:
hdmi_ignore_cec_init=1
-
válasz
c64fanhun #34373 üzenetére
Nekem szerencsére sikerült szereznem egy alaplaphibás példányt, így az én lelkemet nem terheli egy jól működő C64 szétszerelése.
Cserébe csináltam kontrollert a saját billentyűzetéhez (arduino pro micro-ból, saját kóddal, amivel lehetővé tettem még a DOS-os játékok kezelését is, pl. a 4 irányú kurzormozgató billentyűket rámapoltam a @()= gombokra és billentyűkombinációval lehet kiosztást váltani), szóval szerintem jól járt szegény gép.Esetleg ezen az úton is elindulhatsz, keress egy üres házat. A "B" tervem az volt - arra az esetre, ha nem tudok C64 házat szerezni - hogy egy rossz 1541-es floppy házába építem a pi3-at.
-
válasz
c64fanhun #34370 üzenetére
Csak akkor vedd meg, ha tényleg régiségeket gyűjtesz.
Illetve, ha akkumulátorról szeretnéd üzemeltetni, akkor szempont lehet a fogyasztás + usb portok, mert előbbire ott a zero, de ahhoz még kell egy otg kábel+hub. És akkor már egy c64 emulátor is meg fogja ám izzasztani (ha a nick-edből indulok ki, gondolom az egyik emulátor biztosan ez lesz
) legalábbis néhány dolgot ki kell benne kapcsolni, hogy használható legyen.
Ahogy írják, RPi3-at is vehetsz már 10 körül. Én abból csináltam az én C64 emulátoromat és nem bántam meg. Zero-ból pedig egy hordozható változatot csináltam. Előbbi gpio-ira eredeti C64 joystick-okat kötöttem, utóbbira pedig az LCD-t. Mindkettőnél hátrány lehet az eredeti Rpi rövidebb gpio tűsora (26pin). A B+ már 40tűs. -
Szerintem meg kell próbálni, hogy elmegy-e a kijelző 3.3V-ról is, de az i2c-nél nem probléma az eltérő tápfeszültség, ha
1. az i2c felhúzó ellenállások nem az 5V-ra húzzák fel a vonalakat, hanem a 3.3V-ra
2. a kijelző elfogadja magas jelszintnek a 3.3V-ot.Az első esetben ha van a kijelzőn gyárilag felhúzó ellenállás, azokat le kell forrasztani, és a pi beépített felhúzó ellenállásait kell használni (ha sebesség problémák vannak, akkor külsőket). A második esettel nem szokott gond lenni, 3V feletti feszültséget szinte minden ttl szintű eszköz elfogadja magas jelszintnek
-
válasz
Yoshida #34125 üzenetére
Én sem értem, de mint írtam, nekem libreelec alatt, docker-ben fut, nem raspbian alatt. Ez rebootkor újragenerálja a kulcsokat, próbáltam kideríteni, miért csinálja, vagy hogy tudnám rávenni, hogy ne csinálja, de nem találtam választ, és annyira meg nem érdekel, hogy több időt pazaroljak rá.
-
válasz
lkristóf #34117 üzenetére
Nincs, de én a legnehezebb utat választottam: libreelec alá akartam vpn szervert telepíteni
(mert van egy bejáratott, megbízható libreelec teljesítésem, amit emiatt nem akartam lecserélni raspbian-ra).
Erre van a docker, mint megoldás, ez alá tettem fel vagy 6 féle image-et, végül ez az image működött és működik azóta is stabilan.
Normál raspbian telepítés alá egyszerűbb rögtön a pivpn-t telepíteni, ez kulcsrakész megoldást ad, semmit nem kell konfigolni. Egy hátránya van, hogy nem jelszóval kell rá csatlakozni, hanem egy konfigurációs fájlt generál indulás után, amit fel kell tölteni a kliens gépre/telefonra, és ez sajnos (szerver)újraindítás után már nem működik. Viszont nálam a libreelec 0-24-ben fut (ezért is tettem erre a szervert), néhány hetente újra generálok egy konfigurációs fájlt, ha áramszünet vagy bármi miatt újraindul és kész. Openvpn kliens program kell hozzá. Így csak egyetlen portot kellett forwardolnom a routeren, a 443-ast, ezen keresztül mindent elérek, mintha itthon lennék, smb megosztás, torrentkliens, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Videós, mozgóképes topik
- További aktív témák...
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest