- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
erik365 #28871 üzenetére
Nemrégiben a Windows SMB megosztásában találtak biztonsági rést, ezért azóta nem engedélyezett a Kodiban alapértelmezetten, vagyis inkább a Win-ben a név nélküli csatlakozás SMB-t használva. Ezt persze felül lehet bírálni, de sokaknak az eddig probléma (és nagyobb biztonság) nélküli csatlakozás már a múlt. Most már ismerni keĺl pl. a szerver IP címét és erősen ajánlott a felhasználónév + jelszó használata.
De akár használhatsz NFS-t is, ha már van egy Pi-d.
-
Patice
nagyúr
válasz
Csicsóka #28607 üzenetére
Nos, kis szünet és kísérletezgetés után visszatértem a MoOde-hez, mert ezzel legalább működik.
Volt időm kicsit tesztelni, összehallgatni a nagy rendszerben is.
Hangminősége nagyon jó a méretéhez és az árához képest, kellemes méretű teret tud csinálni, és úgy a helyén van minden vele, de persze nem lesz ellenfele más, 2-3x többe kerülő megoldásoknak, de nem is ez volt vele a célom.
A konyhába akartam egy legalább olyan jó hangminőségű, vezeték nélküli audio strem eszközt, mint amilyen a Chromecast Audio. Nem tetszettek a CCA kötöttségei, de az is igaz, hogy a Raspi Zero W + Allo miniBOSS DAC kártya, meg az Allo ház kb. kétszer anniyba került, mint a CCA újonnan. Viszont a több pénzért kaptam is annyi pluszt, ami számomra megérte a felárat.
Azt viszont rendesen benéztem, hogy a Raspi Zero procija ARMv6-os, így nincs hozzá ROON támogatás, így igazi audio végpontot még nem tudtam csinálni belőle, viszont AirPlay-en keresztül tudok ráküldeni zenét.
Mindegy. Még van pár ötletem, amit ki akarok próbálni, aztán lehet az lesz a vége, hogy veszek Raspi 3-at, meg egy nagy Allo Boss DAC kártyát hozzá és az lesz a konyhai lejátszó, a Raspi Zero-ból meg JustBoom Amp Hat-tel és két mini hangszóróval hordozható, vezeték nélküli audio végpontot csinálok, egy akksival (power bankkal) kiegészítve.
(#28784) Flowtation:
Most milyen szoftverről beszélünk? Netán Kodi (LibreELEC, OpenELEC)?
Ha igen, akkor van benne egy olyan beállítás, hogy a filmek címét a médiatárban a filmcím alapján jelenítse meg, ne pedig a mappa nevét. A nyelv a mappa beállításainál lesz, amikr megadod, hogy melyik scraper dolgozzon rajta és azt hogyan tegye.
-
Patice
nagyúr
válasz
toth_janika #28709 üzenetére
A klienseken van nfs kliens?
-
Patice
nagyúr
válasz
toth_janika #28707 üzenetére
Gondolom az IP, az a kliens gép IP címe.
-
Patice
nagyúr
válasz
toth_janika #28705 üzenetére
rw helyett próbáld ro val. Vagy sync helyett async. De egyszerre csak az egyiket.
Esetleg indítsd újra.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
z123456789 #28267 üzenetére
Nem, nem kell semmit külön telepíteni.
A volumio alatt egy lecsupaszított, hozzá igazított Linux (asszem Debian) fut. Ez az .img fájlban benne van. Tényleg ennyire egyszerű, hogy csak kiírod az SD kártyára és ezzel meg is van a működésre kész OP rendszer lejátszóstul, mindenestül.
Ha beindult, akkor a linkelt címen eléred böngészőben a konfig felületet és azon állítod be a kimenetet, a médiatárat, stb.
Ezután már jöhet is a zenélés.
-
Patice
nagyúr
válasz
z123456789 #28262 üzenetére
Persze.
Nézd úgy, hogy az SD kártya a Pi-nél olyan, mint egy PC-ben az SSD.
Egy PC sem fog működni OP rendszer nélkül (amit az SSD-re raksz), ahogy a Pi sem fog menni használható rendszer nélkül, amit az SD kártyára kell "flashelni" (pl. Win32DiskImager-rel ráírni, másik gépen.)
Kezdésnek lehet egyszerűbb, ha innen indulsz. Letöltöd a Raspberry Pi-hez való .img fájlt. és ha lejjebb görgetsz, akkor ott a leírás, hogy hogyan tovább.
Ehhez hasonlóan kell/lehet más rendszereket rátenni egy microSD kártyára és kipróbálni.
-
Patice
nagyúr
válasz
z123456789 #28258 üzenetére
Igen, az eleje így néz ki.
Az IP címet vagy a routeredből tudod meg, vagy (Volumio esetében) volumio.local.
-
Patice
nagyúr
Volumio 1 és 2 inkább középorientált hangú, de amúgy kellemes. MoOde meg természetes, kiegyenlített.
(#27939) Csicsóka:
Megerősítem. Én Raspberry 2-ön és Cubox-i2eX-en sőt még x86 PC-n is ezt tapasztaltam a Volumio 2-vel.
Most már tudom az okát is. Köszi!
A Volumio 1 (meg RuneAudio) akkor ezért fut gyorsabban Pi-n meg a kockán.
Csak nem értem, hogy a mai világban, amikor egyre olcsóbbak a nagyobb SD kártyák, mi értelme van azon görcsölni, hogy kisebb legyen az OS. Volumio 1 emlékeim szerint 1 GB sem volt, Volumio 2 is 1-2 GB között rémlik.
És ezt gondolom nem lehet megváltoztatni.
-
Patice
nagyúr
válasz
#31774976 #27806 üzenetére
Ha a Pi látja a Syno NFS szerverét, akkor nincs nagy gond.
Azért nem tudod tallózni amegosztásokat, mert nincs rá engedélye a Pi-nek, viszont az NFS szerver fut a NAS-on ezért megtalálni megtalálja, csak tallózni nem tudod.
A Pi-nek adj a routeredben fix IP-t és erre az IP címre kell beállítanod a Syno-n adott megosztás NFS engedélyét. Syno-n a megosztásoknál --> NFS engedélyek fülön tudod megadni az engedélyt az IP-re (vagy tartományra).
-
-
Patice
nagyúr
válasz
gyurkikrisz #27650 üzenetére
Egy maglódi csákótól hardveraprón.
-
-
Patice
nagyúr
válasz
s3toraph #27043 üzenetére
SD kártya teljes lementéséhez: USB image tool = USBit
-
Patice
nagyúr
válasz
DrojDtroll #26849 üzenetére
Hajrá.
-
Patice
nagyúr
válasz
DrojDtroll #26847 üzenetére
Semmit. Külföldről rendelős szinte az egész.
-
Patice
nagyúr
válasz
DrojDtroll #26843 üzenetére
Talán ez megtetszik.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #26642 üzenetére
Akkor akár egy RPi2 is elég neked.
-
Patice
nagyúr
Ja, itt nem MP3-ról meg hasonlókról beszélünk.
Audiofüleknél alap, hogy maximum. veszteségmentes tömörítést alkalmazunk a gyűjteményünkben. Azaz a kiindulási alap legtöbbször FLAC, ALAC, vagy WAV fájl.
Pl. sokan használják úgy, hogy a TIDAL CD felbontású (szintén veszteésmentes tömörítést alkalmazó) forrását konvertálják fel.
-
Patice
nagyúr
A legtöbb mai DAC felkonvertálja az összes beérkező jelet arra a mintavételezési frekvenciára, amit maximálisan képes kezelni. Ezt a felkonvertálást maga a DAC chip végzi adott, előre meghatározott algoritmusok alapján, amit "beleprogramoztak" a fejlesztői.
Ha ezt a felkonvertálást ki akarjuk kerülni, akkor az egyik megoldás, hogy a DAC-ot a natív (legmagasabb) frekvenciájával "etetjük", mert így a chip már nem fog konvertálni. Ha a felkonvertálás a forráseszközön történik, akkor lehetőségünk van különböző módszerekkel, algoritmusokkal kísérletezni, ami akár ADOTT RENDSZEREN jobb hangminőséget is produkálhat.
Pl. sokan használják a Signalyst-féle HQ-Playert, ami többféle szűrő kombinációt használva tud csinálni a CD felbontásból akár DSD512-őt is. Ehhez persze megfelelő proci teljesítmény is kell. Hardcore userek i5/i7 procikkal, vagy Xeonokkal tolják a nagy L3 cache miatt.
Hasonló szűrőket láttam már újabb DAC-okban is, ahol DSD esetén lehet állítani, hogy hogyan vágja a legmagasabb (értsd több tíz kHz-es) frekvenciákat.
Ennek hangi hozadékát még nem hallottam soha, csak olvastam róla.
Kétkedve fogadtam az eredményességét, de elítélni sem akarom, amíg nem hallottam.
Mert ugye az is lehet, hogy mi élünk itt nyugodt tudatlanságban. -
Patice
nagyúr
válasz
Csicsóka #26259 üzenetére
"A zero úgy látszik kevés ehhez."
Ilyennel x86-os platformon próbálkoznék csak. Cubox-i-vel, vagy Pi2-vel nem próbáltam még ilyen mutatványokat. Cubox-i2eX-t a DSD --> PCM konverzió is már megfogja. Állítólag a 4 magos bátyót már ez sem. Braswell proci kellett nekem ahhoz, hogy a DSD --> PCM menjen akadás nélkül lejátszás közben.
Nagy valószínűséggel hasonlóan erőforrás igényes a 24/192 konverzió is. Egy ilyen felbontású FLAC állomány több száz MB alapból, kicsomagolva még több (kb. 1,5-2x ekkora adatmennyiség). Azaz egy 4-5 perces számnál ez kb. 1 GB adatmennyiség PCM-ben.
-
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #26141 üzenetére
vadkörte fórumtárs emlékeim szerint próbálta Pi-n az OMV-t..
-
Patice
nagyúr
A beállításaihoz idézném a Zenelejátszós topik egyik hsz.-ét, ami jól leírja a konfigot (az MPD konfig résztől kezdődően).
Röviden:
- fstab módosítással lehet fölcsatolni pl. NAS megosztásait, NFS preferált, de lehet SMB is.
- a fölcsatolt mappákat utána importálni kell az MPD adatbázisába.
- az online rádióhoz lejátszási listát érdemes készíteni, amikbe fölveszed a megfelelő stream url-eket
- Androidos mobilról pl. az MPDroid nevű vezérlővel tudod irányítaniAz MPD maga a szerver, és a kliens az elég telefonra. Nem kell hozzá semmilyen monitor, TV, egyéb megjelenítő. (További klienseket találsz a Zenelejátszós topik összefoglalójában.
)
Viszont LE alatt szerintem a fentiek kivitelezhetetlenek.
Vagy Raspbian kell alapnak, vagy OSMC.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
pozsoka #25814 üzenetére
Ahogy előttem is javasolták: Win32Diskimager.
Kiírod memókártyára, aztán be a Pi-be, áramot neki, és asztali gépről böngészőben éred el a konfig felületet.
Itt van hozzá a setup guide, ha valami nem lenne világos.
Ill. kérdezhetsz is. -
Patice
nagyúr
válasz
Satellite #25739 üzenetére
Köszi!
(Odaát is válaszoltam.)
A szoftvereket soroltam, hogy melyik lehet jó, de még nekem is végig kell próbálgatnom ezeket.
A DAC HAT-ek mostanában nagyon megszaporodtak, és persze mindegyik potenciális jelölt lehet, de képtelenség mindegyikről olyan véleményt találni, ami alapján össze tudnánk hasonlítani ezeket.
Látatlanul inkább a "nevesebb" lapokat favorizálnám, igaz, hogy drágábbak, de a szoftveres support sem mindegy.
-
Patice
nagyúr
válasz
maestro87 #25638 üzenetére
Ha olvasataimból jól rémlik, akkor igen, Noobs rendszerrel létre lehet hozni multiboot SD kártyát is. Még nem próbáltam, de lehet elgurul majd a gyógyszer és felrakok majd egy 16GB-os kártyára pár zenei disztrót.
(Épp várom a HiFiBerry Digi+ Pro kártyát a Pi2-esemhez.
)
Azt nem tudom, hogy OE + Android is mehet egymás mellé, de nem tartom kizártnak ezt a kombót sem.
A memória mennyisége attól függ, mennyi alkalmazás fut a Droidon. Telefonokon a sok gyári - leszedhetetlen app is fogja a memóriát a rendszer mellett, meg ugye a sok RAM azoknak a felhasználóknak jó, akik sok app-ot használnak egyszerre és mindegyik a memóriából fut.
Az én ősrégi Galaxy Gio-m elvan 256 MB-al is Android 2.4-el.
-
Patice
nagyúr
Mivel a LAN csati is tulajdonképpen egy belső USB-LAN átalakító, ezért ha LAN-on húzza az adatot és USB-n tolja ki szintén, akkor sávszélesség problémák lehetnek és szoktak is lenni. Ez pattogásokban, recsegésben szokott megnyilvánulni.
Pi3 annyiban jobb, hogy ott van külön wifi már, és ha ezen csatlakozik a Pi3 netre, vagy NAS-hoz zene miatt, akkor már nem valószínű, hogy ez a hiba előjön, de én ebben az esetben is az I2S-t javaslom (mert mínusz egy átalakítási folyamat a jelútban).
-
Patice
nagyúr
válasz
kormoskandur #25470 üzenetére
Raspi2-esem van, épp most rendeltem rá egy HiFiBerry Digi+ Pro kártyát.
Málna esetén szvsz. az analóg kijárat és az USB is felejtős, csak a GPIO tüskesorban lévő I2S-en szabad használni, ha a hangminőség fontos.
Hifi Berry kártyák pontosan ezt tudják.
PiFi kártya hasonlóan jó lehet (pl. máshol valszeg lesz olcsóbban is.)
Figyelmedbe ajánlom még:
Audiophonics (franciák)
JustBoom kártyák
-
Patice
nagyúr
válasz
doberman #25198 üzenetére
Állítólag "high-end" hangot tud produkálni. Lehet ki tudom majd próbálni.
Amúgy a körítés elég jó, rendesen körberakták a málnát és valószínűleg az egyedi programozáson van a hangsúly az árképzésben.
Az már más kérdés, hogy hasonlót kb. tized áron már csináltam, de jó látni, hogy a céges is rájöttek a tuti zenelejátszóra (Music Player Daemon). Csak jó körítés kell mind hardveresen, mind szoftveresen.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Akkor sejtem milyen csatornák érdeklik.
Asszonynak gondolkodtam már én is ilyen projektben, hogy az épített szerverem kapna pár TV tunert és TVheadend server-rel belőném a rögzítéseket, aztán a felvett műsorokat nézheti amikor akarja/ideje van rá. Egy ilyennel még anyóst is levenném a lábáról.
A projekt a megfelelő TV tuner keresésnél tart.
-
Patice
nagyúr
válasz
schferenc77 #24816 üzenetére
Az a 250MB-os rész valszeg a Fat32-es Boot partíció volt, amit a Win lát. A többi rész meg szerintem Ext4-re volt formázva, amit viszont már nem lát.
Win10 alatt én a MiniTool PartitionWizard-ot használom, amivel minden partíciót látok.
-
Patice
nagyúr
válasz
KillahHornet #24222 üzenetére
Plex?
-
Patice
nagyúr
válasz
LógaGéza #24088 üzenetére
Kell hozzá egy UPnP kontroller app telefonra/tabletre, ami ezt intézi. Pl. BubbleUPnP.
Minden egyes CCA-nak adhatsz egyedi nevet és így be tudod azonosítani ezeket. + ugye kell egy erős router, ami wifin tolja a klienseknek a sztrímet.
Azt nem tudom, hogy több példányt mennyire egyszerű csoportba rendezni, hogy egyszerre szóljanak. Drágább gyári megoldások már tudják ezeket, csak az ugye jóval drágább lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest