Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
djyuri
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
A táp legyen gyors reagálású. A lineáris az azonnali,ha van elég kondi előtte.
A PC táp pedig nem is tudom. Mert ugye többnyire ennek 5V kell.Én ha magamnak csinálnám és nem kéne szép legyen, akkor redundánsba megépíteném. Mondjuk 8-10 vinyó/táp (ilyen 300W körüli tápok)
Lineárisba sok párhuzamos tranyóval oldanám meg,hogy a felfutási él minél meredekebb lehessen. Mondjuk 2SA5200. Ez már 30Mhz-es, ami már bőven elég.
-
djyuri
őstag
válasz
üzenetére
Ez a dead parts, avagy az elhalálozott dolgoknál okés. Ezt fel is írtam magamnak

Az adatírás közbeni win10 kékhalálok vagy áramszünetek okozta adatvesztésre értettem a stabilitást.
eltekintve az akkus raid vezérlőktől akartam még kideríteni,hogy van-e különbség a bios és windows raid között,hogy ha írás közben dobja el a gép magát vagy megy el az áram. -
djyuri
őstag
válasz
üzenetére
https://prohardver.hu/tema/raid_5/hsz_10618-10618.html
De egyébként már választásom nem volt. A jelenlegi csipszetem raid-re állítva nincs benne a windows támogatási listában. Fél év után felmennek végre a frissítések. Raidbe már csak kékhalálozik a frissítések után.
Marad a 350k sebesség. A stabilitás viszont szerintem azonos. Tehát marad így.
Üdv
-
djyuri
őstag
válasz
djyuri
üzenetére
Update:
Nyilván észrevehettem volna,de ha más sem,akkor:
Valamelyik Win update által átíródott az alapértelmezett formázási egység a tetü win10-ben, ezért ha nem te választod ki például az optimális 64k-t,akkor valami nem neked valót fog kiválasztani helyetted és gyakorlatilag belassul a dolog. Persze még meg kell találjam a legjobbat,mert most 350k a max és a bios-os 450k volt.nekem ez volt a baj...öröm bódogság. Még a másolás közbeni reset gomb nyomkodás hátra van. reméljük a legjobbakat!
-
djyuri
őstag
Üdv

Ki is mondta,hogy a windows-os raid gyorsabb stabilabb,mint a bios-os?

Had csapjak a kezeire de nagyot
4-ed sebesség és resetnél másolás közben néha beesik RAW-wá. A bios-ossal ilyen bajom nem volt. -
djyuri
őstag
válasz
FistXL
üzenetére
Minél kisebb a méret, annál valószínűbb,hogy a méret felétől nagyobb fájlt olvas/ír majd a géped és akkor érvényesül a max olvasási/írási sebesség.
Nem emlékszem,hogy win10 esetén mekkora az átlag fájl méret a betöltéskor.
ANNO 64k-t kaptam javaslatnak. De a 128k is ugyanakkora sebességgel indult el win7 esetén.
Ezért hagytam 64k-n.... Főleg,hogy akkor is atom lassú egy ssd-hez képest. Bármilyen ócska ssd-t is vettem eddig, azok is lealázták a WD black raid-em boot idejét.
Persze nekem is kell sok tárhely a windows mellé,ezért a fővinyóm egy RevoDrive, mert akkor már legyünk kemények és a Déééé meghajtóm 3 db black WD HDD. De így is bukóvári a dolog,ha már 70%-ra betelik. Majdnem kettévertem a gépet, amikor megtudtam, hogy ez normális

-
djyuri
őstag
Üdv
Kövi kérdésem

Van az alaplapomon SAS, vagyis U.2 -nek csúfolt aljzat.
Elég kevés infót találok róla és inkább ebay vagy amazon a találat.
[link]
Ilyen van az enyémen is (Asus Maximus Hero VIII )Nekem nem ad semmi egyértelmű leírást hozzá,hogy ha ezekhez beszerzem méregdrágán a SAS vinyókat és kábeleket, akkor nem-e tiltja le emiatt a normál SATA aljzatokat, illetve egy részét.
Nekem ez lenne az ideális,mert így normál SATA csatis HDD-ket tehetnék rá:
[link]Erről van valami fix infótok?
Köszönöm!
-
djyuri
őstag
Sziasztok!
Tapasztalt valaki még ilyet,hogy belassult a raid és egyéb Sata tömb/vinyója?
Van egy 2018 novemberi teszt mentésem és a napokban kaptam pár vinyót tesztelni és a régiek is jelentősen lassabban mennek a gépben.
Pl.: 3 darab Sata 2-es Black vinyós raid 0-ám 250k+ -al üzemelt tavaly novemberben. Most pedig a 174k az plafon. De az SSD-ket kivéve az összes vinyómon ekkora a sebesség csökkenés.Kijött valami xar windows frissítés? Melyik drivert keressem az eszközkezelőben ehhez? Az alaplap cuccait már próbáltam frissíteni/cserélni.
ui.: alaplapi bios-os raid-em van. Nem külön kártya. Viszont van egy Asmedia kis sata kártyám, amin érdekes módon az összes merevlemezem sokkal gyorsabb. Ellenben ezen a kártyán tavaly pedig fele ennyiket mértem.
Úgyhogy tanácstalan vagyok.
-
djyuri
őstag
Üdv
Én egyszer leírtani se bírtam a RAID-ot két black vinyóról. Ezért se eladni nem bírta a tulaj és se normál vinyóként használni. Pedig azt firmwaréig beleástam magam.
Ezért találnom kellett egy olyan vevőt neki,aki raidben keres két 500-as black-et.... Amúgy nagyon jól járt velük 5k/db áron. Stabil 260k az írás és 295k az olvasás. 100 gigáig teszteltem, valószínű a korong belsejében lassult volna már.Úgyhogy elég jól hordozható a dolog. Abba a hibába szoktam belefutni,hogy a sorrendet fizikailag is igényli a raid tömb. Látni látja fordítva is, de instabil, microlaggol,ha lehet így fogalmazni.
-
djyuri
őstag
Üdv!
Van két darab elég gyors 500-as Black HDD-m és egy normál HDD-m.
Ha raid 0-ba kötném őket, akkor a két gyors black magukban gyorsabbak lennének,mint a 3 együtt?
Olvastam cache eltérésekről, ami itt kibukna. Win10 oprendszer lenne rajta egy kazal játékkal.Köszönöm!
-
djyuri
őstag
-
-
djyuri
őstag
Sziasztok!
Kezembe került egy DELL RAID Controller Card E2K-UCP-61-(B)
Nem nagyon lelek róla adatokat. Főleg sebesség értékeket.
Egy hagyományos sata bővítőkártyával kellene összehasonlítanom.Windows felület van. Gamer gépbe kerülne 2-3 WD Black merevlemezt kötnék RAID 0-ba.
Ezzel stabilabb lenne? Újratelepítés után ezzel megmarad a tömb? Egyáltalán érdemes ezzel foglalkoznom vagy ez nem windows felületre való?Köszönöm!
-
djyuri
őstag
válasz
rambustibi
üzenetére
Szia
Én egyértelműnek gondoltam,hogy a driverek is a win pendrive-on vannak..hisz elfér 600 kilóbájt....Ezért feleslegesnek tartottam leírni,hogy minden pendrive legyen 2.0-án...és ezért írtam csak ennyit: ""Ha pendrive-ról telepítesz,akkor csakis 2.0-ról tedd""
De ez minden egyéb helyzetben így a jó. USB3-ról pedig meglévő USB drivrerek esetén se sikerült még egyszer sem USB3 csatlakozón telepíteni windowst. Pedig ezen a téren már csak az adhat telepítési áttörést.
Bár még ki szeretnék próbálni egy gigabites hálózatról telepítést,mert eddig csak 10/100-sról telepítettem és nem voltam lenyűgözve :S Bár lehet a forrás volt a lassú,mert akkoriban még nem létezett sata. -
djyuri
őstag
válasz
rambustibi
üzenetére
Szia. Ok.
plusz!!! Ha pendrive-ról telepítesz,akkor csakis 2.0-ról tedd....és persze erre a pendrive-ra ki is csomagolhatod ezt a drivert
3db fájl lesz benne. -
djyuri
őstag
válasz
rambustibi
üzenetére
Szia
Gondolom 64 bites verziót telepítenél...nos akkor is 32 bites driver kell neki. (jah és kicsomagolva és a floppy verzió kell neki)
Alaplap típusa? -
djyuri
őstag
Hát ennek ellenére mégse jött össze.
A levétel és visszarakás ki/bekapcs-al történt.Persze,hogy nem omlik összes,én rendszeresen resetelem vagy kapcsolom le főkapcsolóval a gépeket,ha túl sokáig (számomra túl sokáig) sz*rakszik a leállással. Van,hogy egy-egy játék úgy omlik össze,hogy nem akarja visszaadni az asztalfelületet,akkor gondolkodás nélkül reset...40 sec múlva meg már vissza is töltött a gép. De a hardveres raides kisgépen egy sima reset nyomás elég ahhoz,hogy ne induljon el többet az xp és újra kelljen telepítenem. De meg is fogadtam,hogy ha megint lesz egy hasonló,akár áramszünet is,akkor kikapcsolom a raidet...úgyse mérvadó...ez is csak a "miért ne?" miatt telepítettem így fel.
-
djyuri
őstag
Ugyanaz a gép,ugyanaz a win és pontosan ugyanoda dugtam ugyanabban a sorrendben őket.
Eleinte nem volt semmi gond,sőt még istenítettem,hogy gyors,stabil és le-fel dughatóak,tehát nem kell mindig rádugva legyen a gépre egyik vinyó sem.
Közbe Skype beszélgetésben visszakerestem és október végén használtam őket utoljára.És igen,pár dugdosási variáció után ismét csak eredeti formációban megpróbáltam "importálni",de rögtön újrakonvertálta és lett két üres dinamikus vinyóm.
A hardveres meg szerintem az XP hibája,hogy újra kell telepítenem,ha nem szabályosan áll le a gép. Sajna elég egy reset gomb megnyomása is,így tényleg csak adat visszaállításra használom azt a kisgépet.
-
djyuri
őstag
Üdv
Azt hiszem megvan az első veszélye a szoftveres raid-nek.
Bár megjelöltem,hogy pontosan hova voltak dugva a a raid-be fűzött vinyók és eleinte akár menet közbe is rádughattam a gépre őket...egy perc alatt összeállt és már használhattam is.
Viszont nem használtam most legalább egy hónapja őket...most dugtam rá oda,ahol voltak és ismeretlen dinamikus lemezként ismerte fel őket,de egyenként....sehogy se bírtam visszahozni a tömböt.
Még jó,hogy üres volt....Úgyhogy egy negatív pont a szoftveres raid-nek.
Viszont a kisgépben hardveres raid van,ami kifogástalanul működik,ha szabályosan van leállítva a gép. Ellenkező esetben a raid0 tömbön az XP javíthatatlanul összeomlik.
Azért javíthatatlanul,mert már gépbe nem rakható át felismerhetően és a mellé másik vinyóra telepített win-ek közül egyik se látja egybe őket. Csak két külön 120-as vinyónak,amik nincsenek megformázva (szerintük).
Perpill linuxxal is ez a helyzet,de ott még nem adnám fel,mert még csak ma kezdtem újra foglalkozni a linuxxal és igencsak bénázok
üdv
-
djyuri
őstag
Szereztem két régi Samsung HD120IJ 120GB P80SD merevlemezt.
Ezzel még furább értékeket sikerült produkálnom.
Sata2 solo1 61709 / 57480 Sata2 solo2 60322 / 57358
Sata2 Raid 85899 / 91149
Sata3 solo1 61286 / 58867 Sata3 solo2 60594 / 57852
Sata3 Raid 118776 / 114961
Miért rosszabb a KICSI fájlok olvasása a gyorsabb(sata3) csatlakozón?
És miért nem értem el a lassabb(sata2) csatlakozón a 110000-es értéket RAID-ben? Holott a black vinyóknál az volt a csatlakozóm felső limitje. Sata2 Black Raid 111153 / 110467 -
djyuri
őstag
Sajnos nem tudom hardveresen kipróbálni. Ha hozzájutok egy kártyához,akkor maradéktalanul letesztelem.
A Sata2-es tesztemre pedig nem tudok még mindig mást mondani,minthogy a külön csippes JMicron JMB36X vezérlőm a ludas. Szerintem átviteli limittel rendelkezik. Vagy hibásan kezeli a RAID0-t. Bár ha más vezérlővel kapcsoltam össze,mondjuk a másik JMB36X (ami az Esata-ért felel) ,akkor ott rendesen összeadódott a sebesség.
-
djyuri
őstag
válasz
UnSkilleD
üzenetére
Hmm...
Talán én nem tárolok olyan fontos adatokat,hogy tükrözve használjam a raid-et...esetleg kombinálva 0+1-t.
Igazából egy ötletnek indult,mert jó áron jutottam hozzá 4db black vinyóhoz.
Azt mindenesetre nagyon sajnálom,hogy a lapom bios-a nem rendelkezik elegendő pci rom-al,így nem tudom a hardveres raid-t kihasználni. De most,hogy két napja erről olvasok itt teszteket és tapasztalatokat,így egyre jobban megbízok a szoftveres raid0-ban. HD filmekre pedig ez pont jó. -
djyuri
őstag
-
djyuri
őstag
Igen,ezzel egyetértek,de amilyen szoftveres fűzéseket enged a win7,azok közül egyik se hozott ott sebességnövekedést Sata2-n.
Én már azon is gondolkozok,hogy nem-e a sata2-es külön chip-emnek van valami limitje. Ezt ésszerűbbnek tartom,minthogy véletlen nem működik tökéletesen az összefűzés.
Amikor az Esata-val kötöm össze az egyik sata2-es portot,akkor jön az az érték,amit mondasz (180-200).Pff....ez nekem új,nem követtem az eseményeket a frissítésekkel kapcsolatban. Régen,ha dinamikussá konvertáltam valamit (direkt,próbaképpen,véletlen) akkor azt egyik ismerősömnél se lehetett láttatni.
Hát most,hogy ezt mondod,így érzem én is
úgyhogy még kísérletezek vele,mielőtt fontosabb adatokat pakolnék rájuk 
Ok...ha jól veszem ki,akkor egy laza kékhalál szét is csaphatja a szoftveres raid tömbömet?
-
djyuri
őstag
Szia
Igen az adatlapomon szereplőről van szó.
Van 6 db Sata 3 és 2db Sata2 és 1db E-Sata.A 4db vinyóm 1-2%-on belül teljesítenek egymáshoz képest,így miután ezt leteszteltem,már nem kellett azzal foglalkoznom,hogy milyen sorrendbe dugom fel őket.
Csak arra kellett figyelni,hogy Sata3 tesztnél csak Sata3 portba dugjak vinyót és természetesen sorba 1-2-3-4-es portra. És ugyanígy tettem a Sata2 esetén 1-2-es port.. Sajnos mivel nincs 4db Sata2-es portom,így arról nem készült teszt,hogy azon a 4db mit produkál,de szerintem ugyanannyi lett volna,mint amikor 2-t használtam Raid-be.Egyébként az első esetben szerintem azért lett jó az érték,tehát a közel 4-szeres,mert ott maga a Sata 3-as csati képes arra a sebességre...Az előző OCZ Align3-as SSD-m is 500ezer körül írt és olvasott..
-
djyuri
őstag
És a legvégső teszttel zárnám soraimat:
Ha nekünk Sata2-es deszkánk van,de fel lelhető rajta akár 1db E-Sata port is,akkor ott már lényeges sebességnövekedést érhetünk el.
tesztek:
Sata2+E-Sata 189930 / 187717Sata2 Solo 108240 / 110923
Esata Solo 108548 / 104044Fontos megjegyzések:
Gondolom az ide látogatók többsége tudja,hogy melyik Raid mennyire biztonságos vagy éppen veszélyes.
De azt had mondjam el,hogy ezek közül is a szoftveres Raid a legveszélyesebb.
OKA: A kötet létrehozásakor a windows mindenképpen dinamikussá konvertálja a Raid-be szereplő meghajtókat. Ergo csak az adott windows tudja olvasni. Természetesen ma már egyre gyakoribb,hogy van lemezképfálj készítve a szépen feltelepített gépünkről,így összeomlás esetén nem kell feltétlen adatvesztéstől tartanunk. Természetesen nekem is van,de ha fizikailag károsodik a REVO drive-om,akkor 99%-,hogy nem tudok másikat venni,így amíg helyre nem állítom a mentett állapothoz tartozó hardverkonfigurációt,addig nem fogom ismételten látni az adataimat. De persze ne essünk át a ló túloldalára.Továbbá: A szoftveres Raid hasonlóan ingatag lehet,mint egy-egy instabil fattáblával rendelkező merevlemez. Nincs benne több éves tapasztalatom szoftveres téren (sőt ma kezdtem el
) de hardveres Raid-be már van részem és hacsak fizikailag nem döglik meg a vinyó és/vagy alaplap,addig semmi gond nincs. De döglött alaplapot is sikerült már ugyanolyanra cserélni és gond nélkül felállt a rendszer.Köszönöm,hogy végig olvastad és ha van észrevételed,jelezd bátran. Ne maradjon téves infó

-
djyuri
őstag
Üdv
Hát egy megdöbbentő dolgot vettem észre. Bár tippelem,hogy ez a szoftveres RAID hibája lehet:
ugyebár ígértem,hogy kipróbálom Sata2 és Sata3 tesztet.
Nos elkészült:
Sata2 111153 / 110467
Sata3 213467 / 230416És még egyszer a SOLO Sata2 108678 / 111153
és a SOLO Sata3 110014 / 116711Szóval a gyakorlati maximum a Sata2 vezérlőnek ennyi lenne? Tehát hiába köti az ember Raid0-ba az eszközeit,akkor se ér el vele semmit csak,ha egyénileg lassú a vinyója?
-
djyuri
őstag
Üdv
A hétvégén sikerült hozzájutnom jó áron 4 db WD1001FALS-00J7B1 Black vinyóm

Használtak,de csak filmszervernek...Hardveresen sajna nem tudtam RAID-be tenni,mert az alaplapom PCI ROm-ja túl kicsi,hogy egyszerre üzemeljen a REVO-DRIVE és a RAID vezérlő...sajna.
De a Win7 szoftveres RAID 0-ja szerintem tiszteletre méltó így is
képek:
Sata3-as csatin vannak,bár Sata2-es vinyók,de nincs annyi Sata2-es csatim.
Majd készítek tesztet kettesével is,meg Sata2 vs Sata3 versenyt is.
Egyébként ez a szoftveres Raid nagyon hasznos annak is,akinek nincs több egyforma csatlakozója,mert simán össze tudtam fűzni akkor is,amikor 2 db Sata3-ra ,1 db Sata2-re és 1db E-Sata-ra volt kötve
Az ember max poénból köti így össze,meg ha megteheti,akkor miért ne
De a lényeg,hogy működik!!!!!!!!!!Kellemes napot!
Ha kérdés van,írj PM-t is,mert nem mindig térek vissza az adott totyikhoz.
üdv.: Gábor
-
djyuri
őstag
Hát hogy az X25-ből most hirtelen melyik azt nem tudom,de minden rendesen be van lőve a gépen és működik a trimmelés is meg a szektorok is ott kezdődnek,ahol kell....stb
Ezügyben leghamarabb talán holnap tudok lépni....de biztos,hogy nem a legrosszabb,mert ez az ismerősöm eléggé maximalista.
-
djyuri
őstag
Üdv
Ha a fővinyóm egy SSD és van két 500-as WD caviar black vinyóm. Akkor meg tudom oldani azt,hogy a két 500-as vinyót RAID-be kötöm,de közben a trimmelés is megmarad az SSD-n?
köszi

-
djyuri
őstag
-
djyuri
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
Szia
Okés...igen nem oprendszert szeretnék raidra..akkor nem lesz gond

Max csinálok előtte egy ghost-ot,hogy tuti ne legyen gondom.
Igen,nem szerver lesz...csak nyers adatírás digitalizálásból....adobe programdolgozik..az meg elég gyorsan megcsinálja a filmet. (cirka 20-30 perc,csak sorozatnál erre nincs mindig idő)

-
djyuri
őstag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem volna,hogy van 6-8 sata csati a lapomon (1-6 normál sata...7-8 esata,de alaplapi)
Elvileg raid matrixtól kezde mindent tud az alaplap...nekem raid 0 kéne,hogy a nagy fájlos kódolás zökkenőmentesen működjön.
Ami a fontos,hogy nekem a fővinyó egy SSD lesz...a sata 2-3(esetleg 4 is) 1-1 forrásvinyó,amin a nyers avi-k vannak. A sata 5-6 lenne 1-1 azonos vinyó raid 0-ba kötve. És azt az egyet nem látom világosan,hogy ha én beállítom raid-ra az utsolsó(5-6) két vinyót(ha egyáltalán ez ilyen egyszerű),akkor változik-e annyit a logikai sorrend,hogy esetleg a már meglévő oprendszerem ne bootoljon,vagy kékhalálba zuhanjon.Köszönöm

ui.: számomra feltétlen szükséges kifejezetten raid vinyókat venni,vagy egy kb 100ezres írásra használva elég két hagyományos új sata vinyó? Mert a jelenlegi is tud 60-65 ezerrel írni magára másik vinyóról(totalcommander szerint),de digitalizálásnál másként dolgozik a program és csak 35ezer körüli sebességet tud elérni és fullon ki van akadva mégis a hdd led. és néha az egér is beakad miatta. (quad proci 50-60%,mind a 4 mag) Szóval egy 100ezres stabil fájlmentésre lenne szükségem.Köszönöm

-
djyuri
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
Azzal nincs baj....amúgy a dvd olvasómat akarom rákötni vagyis kötöttem...de egyenként lekezeli....de amúgy tök mindegy mit lövök be neki beállításként...a vinyós funkciókat úgysem fogadja el..amit meg elfogad azzal meg nincs változás....kissé bosszant.....még elválik a dolog....lehet eladom a dvd olvasómat meg a ide raid karit és veszek egy sata-s dvdírót vagy ha van,akkor csak dvd olvasót...
THX
-
djyuri
őstag
Üdvölet skacok és esetleg lányok

Akadt egy kis problémám

[link]
ha tudtok valami okosat,akkor segítsetek

KÖSZIIII
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI GF63 Thin 10SC Gamer - i5 10500H 16GB DDR4 1TB SSD GTX 1650 4GB Max-Q W11
- Apple iPhone 13 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 14T Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi