Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajthabalazs
senior tag
Sziasztok! Vettem egy alaplapot HTPC + media szerver + backup célokra, eddig mindig komolyabb lapjaim voltak, ezért nem is néztem, hogy hány SATA portot kapok. Hát csak kettőt

Szeretnék beletenni egy SATA vezérlő kártyát. Nem akarok szuper-gyors rendszert, elég ha tud streamelni 10-20mbiten, a backupolni valókat is kiváronm. Jó lenne, ha tudna RAID1-et, nem baj, ha csak szoftveresen. Ubuntu-hoz lesz.
Tudtok ajánlani valami nem túl drágát legalább két porttal, amivel nem kell majd sokat bajlódni a kompatibilitás miatt?
-
lajthabalazs
senior tag
Ha bent hagyod a RAID kártyát, de nem azt használod RAID-re, akkor a két ODD-t nem viszi el? Akkor lenne elég csatlakozód a mostani rendszerben is.
-
lajthabalazs
senior tag
Világíthat akkor is a HDD LED, ha a Windows használja a lapozófile-t. Annál kevés lasabb dolog van, mikor memória helyett a Windows kínjában a merevlemezt használja.
El kell végezni a számítást, hogy mekkora adathalmazon, másodpercenként mennyi adat kell az előnézet generálásához, és mennyi számítási/renderelési művelet, és eldönteni, hogy hol a szűk keresztmetszet. Ha kiderül, hogy 20-30GB adathoz kell csak hozzányúlni egy munkafolyamat során, akkor memória. Ha 30-120GB, és csak olvasás, akkor esetleg SSD. Ha 250-1000GB adatot akarsz 5-10 perc alatt végigtekerni, akkor csak a RAID marad.
Sávszélességnél ha ha több gigabit kell (full HD streamből 4-et beolvasni 4byte színmélységgel 30FPS-sel tömörítetlenül = 9gigabit/sec), akkor memória, ha néhány gigabit, akkor SSD RAID, ha csak több száz megabit, akkor SSD vagy HDD Raid.
Processzort, VGA-t fogalmam sincs, hogyan lehet számolni, erősen a programon múlik, de itt sem mindegy a párhuzamosítás vs órajel, szerencsére ott a Turbó.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
szelesjanos
üzenetére
Az mondjuk igaz, hogy a RAM-ot konfigról konfigra cserélni kell. De 32GB-ot be tudsz szúrni 70e Ft-ért, és 16-ot egyébként is vennél, ha innen nézed, nem olyan drága. Ha jó a szoftver, azon azért el kell hogy férjen az előnézeti kép.
Ha RAID-et használsz kvázi cache-nek, virtuális memóriának (attól függően, hogy az OS lapoz-e vagy a szoftver), akkor sok merevlemezt fogsz nyúzni sok kicsi írás-olvasás-fejmozgatással, szerintem a hétköznapi embernek szánt lemez beledöglik az ilyesmibe elég hamar, a te esetedben rögtön 4db, az drágább, mint a RAM (vagy ahogyan az előttem szóló kolléga ajánlotta: SSD).
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
szelesjanos
üzenetére
Miért kell ennyi csatorna video-editáláshoz? Nem olcsóbb, ha inkább RAM-ot veszel, és abban dolgozol?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
davidsz
üzenetére
Köszönöm a választ! Akkor is elveszítem a TRIM funkciót, ha a RAID szoftveres, tehát a Windows végzi a tükrözést?
Közben alább adtam az igényeimet, átnéztem az adataimat, és arra jutottam, hogy kb 5GB azoknak a könyvtáraknak a tartalma, amiken rendszeresen dolgozom, 20GB-ot pedig archiváltam, mint már nem változó adat (egyetemi jegyzetek, korábbi projektek eredményei, cikkek...), úgyhogy a pendrive helyett egy SD kártya is megteszi, és az nem lóg ki a gépből.
Utolsó lehetőség, hogy bár nem lesz RAID-es a szinkronizálás, de az SSD-re szinkronizálok, akkor külön partíció sem kell, és az SD kártyát sem foglalom feleslegesen.
-
lajthabalazs
senior tag
Most próbálom a CX-et, de nagyon nem tűnik megbízhatónak. Az általad említett szolgáltatásokról nem találtam sok infót, úgy tűnt, mint ha nem live back-up-ra, hanem inkább file-sharingre, archiválásra lennének jók.
Viszont a kérdésem továbbra is áll: működhet-e két partíció egy SSD-n, megviseli-e az SSD elsődleges partíciójának sebességét, ha a másodikat RAID-ben használom. És hogyan kell beállítani ilyenkor?
-
-
lajthabalazs
senior tag
Köszönöm a tanácsot. Az a baj, hogy az USB-s dologhoz fegyelem kell, és nem is valami gyors, ha 20+ GB kis file-t kell áttúrni a szinkronizáláskor.
Amikor másodszor került szervízbe a gépem, és backupolnom kellett mindent, akkor utána egy ideig USB-s meghajtón dolgoztam, és az otthoni gépem RAID tömbjére mentettem 2-3 naponta. Aztán egy hétig nem, és a hét végén az USB-s meghajtó olvashatatlan lett, a Windows megpróbálta helyreállítani - így vesztettem el legutoljára a munkámat.Vírusom még sosem volt, lehet, hogy csak szerencsés voltam eddig, de minden esetben hardware-es hiba volt az adat-gondjaim mögött. Ami fejlesztési projekt, arra van Git, és hetente egyszer csinálok egy teljes backupot minden másról (fotók, dokumentumok, letöltött cikkek...), Nekem azért kell RAID 1, hogy automatikusan legyen másolatom, hogy ha elszáll egy merevlemezem, akkor ne kelljen adatmentőt fizetnem.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
lajthabalazs
üzenetére
Még egy info: a rendszerem szoftverekkel kb 40GB-ot használ.
-
lajthabalazs
senior tag
Sziasztok!
Egy kicsit bizarr megoldáson gondolkodom. Vettem egy új notebookot, és lenne lehetőség két meghajtót tenni bele. Mivel többször volt már gondom adatvesztéssel, ezért a második meghajtót redundáns tárolás megvalósítására használnám. Erre az asztali gépemen már bevált a Win 7 szoftveres RAID megoldása. Egyik lemezem el is szállt a tömbből, és nagyon szépen tudtam pótolni idő és adat vesztése nélkül. Viszont a mobil merevlemez nem olcsó és nincs rá sok gari, amire vállalnak 3 évet, az majd 20.000Ft. Az igényeim pedig nem magasak, kb 25GB-ot kellene biztonságosan tárolni.
Egy olyan megoldás jutott az eszembe, hogy 120GB SSD + a mostani merevlemez, úgy particionálva, hogy 80GB rendszer, 40GB adat, és a 40GB lenne tükrözve szoftveresen a merevlemezre, amin a fentmaradó helyet mindenféle szemetelős feladatra használnám. 6GB RAM van a gépemben, így lapozófile-t nem szeretnék használni.
Nem értek az SSD-hez, nem ismerem azokat a szakkifejezéseket, hogy trim, meg Garbage Collector (vagyis ezt csak Java-ból), meg van valami speciális mód A betűvel, amit néha látok a BIOS-ban, és állítólag jót tesz.
Szóval a kérdésem, lehet-e azt, amit szeretnék? Tudnék-e gyorsan bootolni, gyorsan indítani a szoftvereket, amik a rendszerpartícióra vannak telepítve? Nagyon megviselné-e az SSD-t, ha ennyire tele használnám?
Előre is köszönöm a segítséget, üdv: Balázs
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LEGO klub
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- További aktív témák...
- Új! Razer Iskur V2 - Black gamer szék!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3910
- Mini Pc HP ProDesk 600 G2 G3 G4 /// 6-8. gen //// i3 / i5 /// garancia /// Budapest / MPL / Foxpost
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest