Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• liksoft

nagyúr

válasz IsaacNoel #1415 üzenetére

Bocsi, siettem, elkapkodtam a választ.

1. Ha winyó hal meg, akkor kampec, a controller halála soft raid esetén nem okoz gondot. Hw raidnél ugyanolyan controllert kell keríteni, vagy buherálni mert egyes típusok a raid konfigurációját nem a winyón, hanem saját flsah-ben tárolják.

2. Ha standard controlleren volt a boot partíció, akkor nincs gond. A különböző egyedi (Promise, HPT, Sil, stb..) controllerek driverei okoznak gondot. Ha a Win-be előzőleg lett telepítve, akkor az új alaplapot meg tudja hajtani, így nincs gond a kezelésénél.

3. Az 1-es pontban leírtam, hogy a hw raid esetén az azonos controllert biztosítani kell ha az meghibásodott. De a konfigurációs adatok átvitele is probléma lehet, tehát hibaforrás.

Ha viszont három winyód van a gépben, akkor jobban szét lehet osztani a feladatokat közöttük. 1. rendszer + adat1 (két partíció Sam.), 2. swap + temp + mentés (Sea), 3. adat2 (Sam). Így a rendszer külön van a virtuális memóriától és a kezelendő adatoktól. A mechanika a leglassabb. Vigyázat, adatvesztés elkerülésére tessék minőségi legalább ötéves garral rendelkező tápot használni (esetleg MAXX-el kiegészítve), zavar és villámvédős elosztóból, és a winyók SMART-ját állandóan figyelni (pl: HDSentinel).

A soft raid0-ról nem lehet indulni. A hw raid0-ról igen, hiszen ott a hw is tudja ugyanúgy mint a hozzá lévő driver. Sw raid1 boot képes.

Talán így világosabb. Sorry.

Új hozzászólás Aktív témák