- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Munkahelyről leselejtezett laptopot vettem
- Tanári fizetések: magas béremelést jelentett be az államtitkár - és a VALÓSÁG
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz jerry311 #4275 üzenetére
Ah, jogos, a szokozok segitettek. De amugy az nem kizarhato, hogy az ertekben olyan is legyen, igy arra szerintem kevesbe jo altalanosan epiteni. Az elso : az mondjuk hihetobb hogy bejon (bal oldal jellemzoen valami azonosito, abban nem lehet).
Nem mondanam hatekonyabbnak ha idoigenyre gondolsz, nincs erdemi kulonbseg, csak olvashatobb-karbantarthatobb. -
axioma
veterán
válasz jerry311 #4273 üzenetére
Nem egeszen egyertelmu, hogy ekvivalens kodra vagy-e kivancsi, de mondjuk.
A te logikaddal csak "more pythonic way":def parseupdates(dictentry):
cleanlines = [line for line in dictentry.splitlines() if line.strip()]
d = " : "
workarray = {}
for line in cleanlines:
arr = line.split(d)
workarray[arr[0].strip()] = arr[1].strip()Sot, ha biztos hogy mindig pontosan egy : van benne:
def parseupdates(dictentry):
workarray = {}
for line in dictentry.splitlines():
if line.strip():
a,b = line.split(d)
workarray[a.strip()] = b.strip()Azert a
line
nevet nem jo indexnek hasznalni, foleg hogy a for ciklus pont ki tudja venni a konkret elemet is, nem kell az indexeket kovetni. Ami me'g nagyon idegen, hogy ares
dictionary-nak van inicializalva, kozben tombkent hasznaltad.Hm varj most nezem nem csak egy : -od van a peldaban. Es azokat te se rakod utana ossze... tehat az sztem eleve hozott volna "36":"35" , "36":"33" parokat, es mazlid hogy mind paratlan darab :, amugy me'g jobban keresztbe sikerult volna (nem futtattam, csak gyanitom)
Szoval az eredeti feladatra talan inkabb:
def parseupdates(dictentry):
workarray = {}
for line in dictentry.splitlines():
idx = line.find(d)
if idx != -1:
workarray[line[:idx].strip()] = line[idx+1:].strip()[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz J0shu4M1ll3r #4265 üzenetére
Szerintem itt brute force [vagy max elagazas-korlatozassal megoldasra ha mar advanced] gondoltak. A 8! nem olyan nagy szam... plane hogy a pythonhoz lib van ami legeneralja a permutaciokat ;-) de gondolom az inkabb a feladat lenyege lenne.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz kovisoft #4242 üzenetére
Hm, jogos, latszik h csak a logikai vegeredmenyt neztem nem vagyok hardverhez szokva...
Akkor is megoldhato kettoben: elsore nem kapcsol csak gyujti, masodikban meg kapcsol mind2 iranyban, csak a zold kivant allapotat update-eli a set-beli allapothoz kepest a muvelet elott.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz Atomantiii #4195 üzenetére
Egy out_file.write hivas mindenkepp hianyzik ebbol...
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #4140 üzenetére
Bocs, tegnap nem jutottam el odaig...
Draft, nem is IDE-bol, de iranynak talan jo. A ..-nal toltsd ki a sajat valtozatod megfelelo soraivalpatterns={
"app_key":[r"header=.app_key..value=.(.*)..merge=0]"],
"azukiapp":[r"E/nsHttp...AzukiApp:.(.*)"],
... # ide atalakitod a tobbit is"azudrm":[r'D/n.*?AzukiApp.*?[^.].*?[^.]\"AzukiDRM\" value=\"(.*?)\"',r"E/nsHttp...AzukiApp:..*.*[^?].*[^?.].*[^?.]E/nsHttp...AzukiDRM:.(.*)"]
}found_tokens = set()
while found_tokens!=set(patterns.keys()):
...
for file_path in log_files:
try:
with open...
for key,patternlist in patterns.items():
if key not in found_tokens:
for pattern in patternlist:
try:
re.findall(pattern, tdata)[0].strip()
found_tokens.add(key) # if no exception occured
except: pass
...
Szolj ha elakadsz, most ennyit sikerult. [Azt lehetne me'g figyelni hogy melyik file ami mar lezarodott igy felesleges ujranezni, de ha ez a sebesseg is jo akkor mind1.][ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #4135 üzenetére
Amennyire elsore atlatom, ha 1 file-ban talal mindent, akkor is csak egy +1 tortenik, utana ha a kov. fajlban nincs mind a 10, akkor 1x se novelsz.
Vagy csak egy flag kene hogy megtalaltad mind, de akkor meg ha nem egyben van akkor azert nem lepsz ki, vagy egyesevel +1, de ovatosan az ertekadasokkal, mert a kovetkezonel felulcsapod az elozo file talalatait is, es/vagy esetleg ujra beszamolod. Szoval egyesevel kene a tokenekre ha me'g ures akkor re.findall, es ha megtalalta, akkor +1 (es legkozelebb ide ugye nem mesz bele), ha jol sejtem ez lehetett az eredeti szandek.
(Amugy 10-nel nem szaroznek megszamolgatassal, ami sikeres azt dobald set-be, es kilepesi feltetel hogy egyenlo-e az osszes keresendovel, mert igy nem kell az ujrakereseseknel se vizsgalodni.)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Victoryus #3988 üzenetére
Biztos nem akarsz rajta gondolkodni? Az jobban esik mikor ugy oldod meg...
Egy draft tolem:
a
-tolb
-ig vannak az intervallumok de en me'g beolvasasnal korrigalnama, b+1
-re, azok a 'valtopontok' [a
-tol bekapcs,b+1
-tol kikapcs]. Az intervallum-listakat beraknam igy egy-egy tombbe[a,b+1,a2,b2+1, ...]
, es onnantol egy kicsi osszefesulos rendezes: ha a ket virtualisan elso elem megegyezik, akkor mindketto atvalt, tehat a xor az nem valtozik; minden mas esetben a kisebbik [legyenmn
] atvalt: ha epp [allapotot orzod] nem volt 'pontosan 1', akkor atallitod arra hogy most van, outputra azmn
[intervallum kezdete]; ha meg mar 'pontosan 1' allapotban voltunk akkor most kikapcsoljuk, az abrazolas miatt megy azmn-1
az outputra, mint a megkezdett intervallum vege. tombok vegere vagy figyelsz, vagy a milliard+1-et odateszed mindketto vegere guard-nak.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Victoryus #3970 üzenetére
Hat igen, ehhez elobb a ceruza-papir kell. A milliardos elemszam pont azert van, hogy az a brute force ne menjen, amit te csinaltal.
Nem feltetlen kell ettol az elvtol messze menni, de az "erdektelen" eveket valahogy ossze kene tomoritened az abrazolasban... vagy masik oldalrol fogod meg, es kihasznalod, hogy novekvo sorrendben vannak lerakva az inputban is az adatok. -
-
-
axioma
veterán
válasz Oryctolagus #3892 üzenetére
atlaghoz tuti perc (vagy masodperc) egeszeket atlagolnek, majd a megjelenites megoldja ha neked nem 12589 masodperc hanem 3 ora 29 perc 8 masodperc kiiras legyen (bocs ha elszamoltam de a formatum a lenyeg)
vagy #3892 is jo persze, keresztposzt, lenyegeben ugyanaz[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3821 üzenetére
Legyen
list1=list(jsonpath_expression1.find(my_responses))
es a tobbit hasonloan, majd for ciklussal index szerint egyszerre veszed ki oket es printeled.
Mobilrol ennyi, ha kell kesobb tudok teljes kodot.hm, vagy berakod zip-pel egy iteratorba, az elegansabb (tordeld szebbre, es nem probaltam ki de elvben kb igy kene kineznie)
for match1,match2,match3,match4 in zip(jsonpath_expression1.find(my_responses),jsonpath_expression2.find(my_responses),jsonpath_expression3.find(my_responses),jsonpath_expression4.find(my_responses))):
print(f'{match1.value} - S{match2.value}E{match3.value} - {match4.value}')[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz scope2007 #3804 üzenetére
OK, a bekeres reszt irdd at, mert igy ugye fix a darabszam is es me'g konkret evhez is kell kerned a szamot. Utana, ha me'g igy se vilagos a kovetkezo lepes, mutass megint kodot, es hogy mi az amit meg akarsz oldani es nem megy.
Nyilvan nekem is gyorsabb lenne kesz kodot bedobni, de hazit nem csinalunk meg, max. ravezetunk... -
axioma
veterán
válasz cousin333 #3758 üzenetére
OK, a rovidites csak a list compr.-re vonatkozott, es hogy ujra vegigvizsgal felesleges elemekre. Ha a konyvtarit hivtad volna benne nem szoltam volna, de itt konkretan a lista kepzesi modja _miatt_ nem kerulheto ki a teljes vizsgalat per elem (a keszulo lista nem tud be-ki parameterkent megjelenni az ellenorzo fg-ben).
Szerintem nem kell az olvashatosag oltaran felaldozni a kitevot a nagyordoban, erre akartam utalni. Amugy minden mas esetben eljen soka a list comp, surun hasznalom. -
axioma
veterán
De hasznos, nem csak azert mert kevesebb kodsor, hanem atlathatobb es kesobb ma'r lesz majd hogy a listat se allitod elo [tarolod le] ha utana csak 1x vegigmesz rajta, hanem a generalas on the fly tortenik mikor felhasznalod egy kovetkezo lepes inputjakent. Szoval erdemes annyit probalkozni vele, hogy megszokd ezt a fajta irasmodot.
[Az a 'ternary' megvalositasa ami ertheto ugyan de elter mas programnyelvek logikajatol es nem 'prefix(ertelmezes)-mentes' :a=b if c>0 else d
, de ezzel kb. lattad a furasagokat.] -
axioma
veterán
válasz cousin333 #3748 üzenetére
Megint a code golf ;-) Persze tanulashoz kis szamokra jo, de szamitasigenyre nezve eleg hatekonytalan ez a modszer... HA listazni akarod oket akkor teszteleshez inkabb hasznald a korabbi primeket. En kb igy szoktam [feladvanyoknal alt egymillioig kell, es ez most mobilrol kiprobalas nelkul]:
limit=...
primes=[2,3,5,7,11]
act=11
while act+2<=limit:
act+=2
sact=int(act**0.5)
i=1
while primes[i]<=sact and act%primes[i]!=0:
i+=1
if primes[i]>sact:
primes.append(act)
Tehat: csak paratlan szamokat vizsgal, es azokat is csak a 2-nel nagyobb, de gyokenel kisebbegyenlo, korabban megtalalt primekre.
Amugy van konyvtari fuggveny is primtesztre ;-)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Ertem h elvezitek a python code golf-ozast ;-) es tok jo a tomorseg es en is szeretem kihasznalni, de a listas megoldasok vagy me'g egy join-t is belekavarnak vagy nem soronkent lesz kiirva ahogy eredetileg (az elsonel extra korito karakterekkel is megspekelve), a *-ot se eroltetnem ezen a szinten, es a formazos kiirasokra is raer ha mar fontos lesz, egyelore 1 print 1 parameter elv menten legyen magabiztos. Szvsz.
Bocs, nem vagyok tanar csak van korulottem kezdo... multkor masnak kapcsan egy 20 evvel ezelotti basic verzioban segitettem, na kb oda kell[het] ilyenkor visszamenni bonyolultsagilag. -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
sztem [de nyers, nem probaltam ki]:
with open('test.txt') as file:
outfile=open('akarmi.txt','rw') #ezt majd torlod
for line in file.readlines():
if all(c in '0123456789.' for c in line.strip()):
outfile.close()
outfile=open(line.strip()+'txt','rw')
else:
outfile.write(line)
outfile.close()
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3579 üzenetére
Me'g egy aprosag, megkonnyiteni a dolgod: ehelyett:
index = 1
for thevalue in title.values():
print(f"{index:5}"+' - '+thevalue['cim'])
index += 1
ekvivalens az hogyfor index,thevalue in enumerate(title.values()):
print(f"{index+1:5}"+' - '+thevalue['cim'])[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3579 üzenetére
ehelyett:
nums = input('\nírd ide a számokat: ').split()
nums = '\n'.join(nums)
print(nums)
ezt rakd be:nums = input('\nírd ide a számokat: ').split()
print('\n'.join(nums))
de a nums-ot ne modositd (csak hasznald fel) a "fuggoleges" kiiratashoz - mar ha kell egyaltalan neked a kiiratas... mert a program magabol a nums-bol mukodik utana, az maradjon lista (igazabol csak egy iterator, de ez most neked mind1)Viszont ha ki akarod _minden_ kivalasztott cimet iratni akkor azt csak ciklussal tudod: ehelyett:
cim = title['list'+str(nums)]['cim']
print('\n'+cim+'\n')
legyen igy:for n in nums:
cim = title['list'+n]['cim']
print('\n'+cim+'\n')
Tanulsagkeppen: az n igy mar string, nem konvertaltad szamma, nem kell me'g egyszer str.
Masreszt ezt az egeszet egyben ennyivel el lehet intezni ugy, hogy me'g hibakezeles is legyen:for n in input('\nírd ide a számokat: ').split():
listanev='list'+n
try:
print('\n'+title[listanev]['cim']+'\n')
# egyeb dolgok amit csinalni akarsz a valasztott elemmel
except KeyError:
print('\n Nem letezik a valasztott '+listanev+' elem!')
ha jol ertem azt, hogy a szamokat "fuggolegesen" csak teszt celjabol akarod kiirni...[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3577 üzenetére
Akkor azt nem ertem, miert nem jo az eredeti...
Ha szokozzel akarod akkor sima split() a ',' nelkul [barmely whitespace-nel szetvagja]
Ha enterekkel akarod bekerni akkor macerasabb, ki kell elore jelolni h mi a bemenet vege [pl. ures sor], es akkor mar irsz egy normal while ciklust.
De a szokoz, parameter nelkuli split sztem a legjobb megoldas itt. Usernek kiirod hogy ugy kered, annyi...[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3572 üzenetére
sztem te ezt keresed, mar ha jol ertem h kiiratni akarod for ciklus nelkul kulon sorokba (a split.("\n") arra valo h a sorvegeknel szetvagja az eredetit, az meg nalad 1 db-os lista):
print("\n".join(map(str,list)))
Masreszt ha nem kell kozben int-kent (ellenorzesnek sem!), akkorprint("\n".join(input('...').split()))
Hm, lehet hogy tobb sorban megadott inputot szeretnel? Akkor viszont hogy kulonboztetne meg a felhasznalo hogy vege a bevitelnek v csak uj adatot ad be? A sorvegen tul 1 db input nem tud latni, mashogy osszerakott v pl file-bol olvasott szoveget tudsz tobbsorost kapni, interaktivan ebben a formaban nem.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Csak azert hogy ha valaki netes keresessel idetalalna Munkres ugyben: az az implementacio disallowed-es peldakra idonkent vegtelen ciklusba is megy, nem csak randa (javitas: a find_smallest ha sys.maxsize-zal terne vissza akkor unsolvablematrix). A scipy implementacio van me'g pythonban, de csak disallowed nelkul, persze n*max(costmatrix)-ot irva belejuk es utoellenorizve kikerulheto.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Mai [sot, mar hetek ota, csak azota megtudtam hogy meglepo helyen is hasznalatban van] agybaj: a Munkres algoritmus ahogy 'third party' lib-kent meg van irva... magyar modszer paros grafban de e'l-sulyokkal, es a minimalis osszerteku maximalis parositast keressuk. Reszben lehet, hogy a szerzo python2-vel kezdte ezert is randa [nem eleg pythonic] a kod, de nem csak az rontja, mar maga a ta'rolas is rossz design dontes, mert mindig keresgeti az infot N x N matrixban ahelyett h kiolvasna' egy masik [persze karbantartando] listabol...
Tud valaki erre letezo, valamennyire kiprobalt python kodot? Ertelemszeruen kobost keresne'k, nem N**4 idoigenyut.
[Igen, meg tudom irni, sot meg is irtam. De a ceges kornyezetekbe azt nehezebb attolni, mint egy valamilyen reputacioval mar rendelkezo 3rd party-t.]
En kb. barhonnan csak ide jutottam: [link] -
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3509 üzenetére
Nem futtattam csak nyersen irtam, typo siman lehet benne. Exception-re csak remlett hogy lehet, aktivan nem irkaltam ilyeneket csak max. copy-paste, de amugy itt van, tuple-kent lehet: [link] De ez csak az en lustasagom, szebb ha kulon van a hibauzenet a kulonbozo hibakra, nyilvan attol fugg hogy hol lesz hasznalva. [Ha log-ba menne, akkor ki kene iratni a hibauzenetben hogy mi volt az eredeti szoveges 'ans', akkor mar csak tudja a kodolo hogy az miert nem jo ott, ha nem kategorizalt a hibaszoveg akkor is.]
Az egerfigyelesrol gozom sincs, en bill.figyelest anno pascal csinaltam ebbol kitalalhatod a koromat (also korlatjat minimum).[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3506 üzenetére
Jaaa, hogy meglevo batch helyett irod, akkor mar ertem hogy hogyan kerulhetett bele ciklus...
Szerintem kicsit osszevonom neked, szolj ha nem igy ertetted a "ne lepjen ki"-t:while True:
try:
ans = input("\nírd ide a számot: ")
num = int(ans)
if 1<=num<=5:
return num-1
print("csak 1-5-ig írhatsz ide számot!")
except ValueError:
print("ide csak számot írhatsz!")
Ez igy addig nem lep ki, es raadasul szelektiv hibauzenetet ad, amig nem jo erteket ir be a user. Igy viszont kilepni lesz nehez belole (jo, ctrl-c vagy ablak becsuk).
Termeszetesen ekkor mar nem kell a kulso try-except.
Me'g egy aprocska megjegyzes: ha a pick fuggvenyed ismeri az options-t, akkor nem sok ertelme van annak, hogy az indexszel tersz vissza, lehetne egybol az ertekkel (return options[num-1]
es aquality=pick(options)
is egyszerusodik).Kiegeszites: ha me'gis dict-tel csinalnad akkor a szamot se kene kulon konvertalni es kulon vizsgalni, igaz kevesbe szelektiv hibauzenettel, de az egesz ide egyszerusodik:
def pick(options):
print("\nminőség kiválasztása:\n")
for idx, element in options.items():
print("{} = {}".format(idx, element))
while True:
try:
ans = input("\nírd ide a számot: ")
return options[int(ans)]
except ValueError,KeyError:
print("ide csak 1-5 egész számot írhatsz!")
options = {1:"1080", 2:"720", 3:"540", 4:"480", 5:"360"]
quality = pick(options)
print(quality)
(azert nem megy tombbel, mert a pythonban - minden mas esetben udvozlendo modon - le'tezik a negativ indexeles, tehat ha tombbel csinalnad es IndexError-t varnal, akkor a 0 beirasa az 5-os erteknek felelne meg es hiba nelkul atmenne)
(Valamint a teljes konvertalas kikerulheto, ha a dict-nek a kulcsa az '2' alakban van megadva es nem 2 szamkent. Mondjuk a szamossal me'g az 1+1 input is ervenyes, ugy meg a '2 ' - plusz szokoz - se menne at... szoval azt nem javaslom. Anno ezeket ahol megoldhato nem inputtal - valasztott szam + enter -, hanem keyboard figyelessel oldottak meg, ott akkor 1 billt nez csak meg, mar amig nincs 10-nel tobb opciod.)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3504 üzenetére
Mi a bonyolult, hogy hova keruljon a try? Az 'elore' int-eles nagyon megszokott, azt atveheted, de pont a tipustalansag miatt akar olyat is leirhatsz a bekeres utan, hogy
i=int(i)
[persze jobb lenneans=input(...)
es utanai=int(ans)
, ha mar kulonrakod, igy sokkal erthetobb-kovethetobb].
A try-ra pedig ha a 'foprogramban' nem baj hogy nem kezeled a None-t [megj. lehetne rossz valasz eseten ervenyes default is], akkor csak kozmetikai javitas. De tenyleg fugg attol, mi a kodkeszitesed celja [tananyagot kovetsz, valami meglevot akarsz sajat kutfobol szemelyre szabni, valami csak altalad hasznalt lesz es/vagy fix file-bol jon az adat nem 'eri meg' a rossz inputra felkeszulni - pl. prog.versenyeken is igy megy -, vagy valami tok mas]. Ezek fuggvenyeben jobban lehet a segitseget is kalibralni. En eddig inkabb ravezetni akartalak, nezd meg a hasznzlt kulcsszavakat mas kodban v. tutorialban.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3502 üzenetére
Az csak annyi hogy az i mar nem szoveg hanem szam lesz ha igy irod:
i = int(input("\nírd ide a számot: "))
A belso zarojelben kap egy stringet amit a kulso konvertal szamma, es azt ta'rolja.
Persze akkor a try-ban kene ez is legyen.
[Amugy ha hiba eseten return None, akkor irhatod a pass helyere.
Viszont a None-vel meg kivul bajod lesz, a try-catch lehetne a foprogram reszen, minden a try blokkban ami hasznalja az i-t - mert a hibas indexet is elkapja, except-ben meg hibauzenet.
Megjegyzem ha nem ragaszkodsz az enumerate-hez, akkor betennek egy dummy 0. elemet az options-be de csak 1-tol iratnam ki, akkor nem kell a valaszt tologatni; vagy ld. a korabbi dict-es megoldast a tombindex helyett.]
Mondjuk ha iskolai feladat akkor while ciklus kene amig nem lesz int, vagy egy megadhato 'break'.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3498 üzenetére
Miben lehet csak szam? Az i az teny hogy jobban atlathato ha egy egesz, de pythonban [es erre vigyazz] akar a beepitett fuggvenynevet is hasznalhatod [felulcsapod!] valtozokent, ill. ua valtozo mas-mas tipust is felvehet.
Miert kell a ciklus? Nem csak egyet akarsz bekerni? Azt az egesz koztes reszt nem ertem.
Az input utan en csakprint(my_list[minoseg])
-re gondolnek, ha meg tobb bekerest akarsz akkor az is belul kene legyen a ciklusban [ami nagy valoszinuseggel nem is szamlalos for hanem tesztelos while kene legyen][ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Hege1234 #3460 üzenetére
A cikluson kivul ures print irja ki _csak a vegere a \n -t.
String osszerakassal, zanzasitva (bocs, mobilrol):f.write('--key '+(' --key '.join(keys)))
Persze lehet a join hasznalata nelkul ugy ahogy irtam, kulon stringbe gyujtve, csak hosszabb:st=''
for key in keys:
st+=' --key '+key
with open("key.txt","a+") as f:
f.write(st[1:])
(a [:1] csak ha zavar a sor eleji plusz szokoz, de lehet a vegere ha ott jobban elfer)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz magortaltos #3286 üzenetére
1. miert ezt? engem anno basicben is a reszeg tengeresszel tanitottak (jo, azt csak neztuk, nem iranyitottuk), de az csak az elso lepes
2. miert lenne nehez? en ugyan sose irtam ilyen programot, de akar lepesenkent a full tablazat kirakasa se hiszem hogy bonyolitja az erthetoseget es lassu se lesz mar miatta - es me'g az adat es megjelenites szetvalasztas is szep csondben ott van tanulsagnak...
3. miert python? erettsegire pont a kepernyot nem kell tudni kezelni, csak adatokat, ha meg jatekos algotanitas a cel akkor vannak celszerszamok (gyerekoktato "ide"-k), grafikus dobozok huzigatasaval, minecraft-ban is meg most pont nem jut eszembe a masiknak a neve
szigoruan szvsz! -
-
axioma
veterán
Jol latom, nem vettel fel segedvaltozokat a kulonbozetre? Szerintem az hianyzik hogy az F1-F5 elhasznal valamennyit, de marad(hat) a vegen, azt is fel kell venni mint valtozot mert ugy jon ki a 70 keszlet. Igy meg megoldhatatlan, tulhatarozott, szerintem az a baja. Legyen minden sorra hatodik valtozod, erteke ugyanugy 0-tol barmeddig, de a celfuggvenyben nincs sulya.
-
axioma
veterán
válasz Dißnäëß #3040 üzenetére
A print tud olyat hogy
print("szoveg",end="")
amivel elkerulod a sorvege jel kirakasat, helyette az end parameterben megadottakat teszi ki (ha ures akkor semmit). Ezzel ha mukodik a kocsivissza megadasaval fole irni tudsz, de ami ott volt azt ezzel gyanithatoan nem torli, probald ki nekem most nincs idom.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz tmslevi #2960 üzenetére
A print elteroen mukodik a 2-es es 3-as python-oknal - ezek kozott tobb kisebb-nagyobb elteres van (pl. egesz osztas kornyeken is, meg map az nem list csak iterable stb). Ha zarojel nelkuli print van a kodban, akkor 2-es python kell ahhoz, hogy futtasd, azt toltsd le es azzal inditsd. A pip-et is!
Ja a screen shot-okat nem is neztem, lehet hogy igy hogy gyanus a python verzio problema, lehet hogy a kicsomagolashoz is megfelelo verzio kell, de ez mar csak egy tipp ha igy se jo.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz mylastage #2931 üzenetére
A paros szamosat szerintem benezted (maradjunk ennel a valtozatnal), pont hogy azert 0.
Az epitoiparban meg tok mind1 hogy mm pontosan szamolsz-e, a valosagban mindennek nagyobb ennel a turese (a teglanak is, nem csak a malternek) Barcsak ne lenne nagyobb gond minthogy "csak" 10 cm-rel szamoltak el magukat... sajna volt szerencsem epitkezni, nem a tervezo a leggyengebb lancszem.. Talan a spektrumos oriashid-epitoknel lehet, hogy mm pontossag kell par specialis muvelethez, de ott se mindenhez, es ott se a szamolason hanem a kivitelezesen szokott mulni. -
axioma
veterán
válasz mylastage #2924 üzenetére
Rendben, epitoipar 1 cm. Legnagyobb tavolsag az epitmenyeknel? 100m? Keme'ny 4 nagysagrend elteres van a ketto kozott (ertsd: viccesen keves, barhol abrazolhato). Szerintem pont egy rossz pelda, ez me'g mm-ben is csak szazezres nagysagrend, tehat siman lehet egesz mm-ben szamolni (de cm-ben me'g 16 biten is).
Ha az M7-est akarod modellezni akkor meg a kituzes/megvalositas nem lesz cm pontos, ott atrakod a leptekedet arra, hogy m/100km.
(Amugy van ahol fontosabb a sokadik szamjegy, pl. masodik/harmadik derivaltat hasznalo szabalyzokorok. De azt nem is pythonban vagy mas magas szintu nyelven irjak...)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz mylastage #2918 üzenetére
Celhoz az eszkozt!
A jelenlegi megkozelites az esetek igen nagy szazalekaban jobban szolgalja az erdekeket, mit mas abrazolasi modok. Igen, lebegopontos abrazolasnal nem lehet egyenloseggel vizsgalni, hanem az elteres nagysagrendjet te meghatarozod ami me'g jo, es arra a kozelsegre vizsgalsz (ne felejtsd el hogy ekozben neked kell kovetned, hogy melyik muveletnel mi lesz a hibahatarod...). Ha ezt valasztod, akkor ezzel kell egyutt elned. Ha stringben tarolod a szamokat es megirod ra a muveleteket, akkor erre mar jo lesz, de (amellett hogy lassu) akkor a Pi-vel nem fog tudni mit kezdeni, vagy a gyok3-mal.
Szerencsere a gyakorlatban a nagyon sokadik ertekes jegynek ugysincs jelentosege, plane mikor tolomerovel mered aztan baltaval szabod le... [pl. a 3.3-bol egeszet kell a vegen csinalni]. -
axioma
veterán
válasz linuxalpine #2815 üzenetére
Oh, akkor egyreszt bocs hogy belevau masreszt koszi, en is tanultam valamit.
-
axioma
veterán
válasz linuxalpine #2813 üzenetére
Neked nem a belso file-ok datuma kell? Normalisan letrehozott zip-nel az szamit nem hogy mikor lett csomagolva. Vagy ez eleve csunyan lett csinalva, programmal de nem kitoltve? En java-ban kuzdottem 1x egy kiszamithatatlanul kitoltott valtozattal...
-
axioma
veterán
Igazabol a python console (most mind1 hogy Jupyter notebook vagy Idle amivel a kozepsulisokat tanitjak mert a python installer resze, vagy akar a pycharm-ban is van python console) az egy interaktiv eszkoz, es az ha kifejezest (jobberteket) kap egy parancssorban, akkor annak az erteket kiirja (raadasul idonkent intelligensebben, mint a python print-je). De ez nem a python hanem az interaktiv konzol tulajdonsaga. Ha programot irsz, akkor - mint mas programnyelveken is - az a sor ami jobberteket tartalmaz, az a kifejezes vegrehajtodik, de ha nincs a keletkezo ertek eltarolva, akkor siman eldobasra kerul. Ahogy peldaul a nyelvek tobbsegeben lehet fuggvenyt eljaraskent hivni (nem csinalni semmit az eredmenyevel). De semmikepp nem kerul kiirasra.
Ha programot irsz pycharm-mal, akkor van amugy me'g egy lehetoseged: teszel egy breakpoint-ot az adott valtozo ertekadasa utani utasitasra, es megnezed, hogy a valtozo mit tartalmaz a Debugger ablakban [a console mellett lesz lathato, amikor elinditod a debug-ot]. Neked az a lenyeg hogy a valtozoba belekerult-e az ertek, es mivel az strukturaltan mutatja (pl. list-et indexszel), jobban is latod mintha egy print erteket kene nezned es szamolgatni, mi hanyadik. -
axioma
veterán
Ja, keresztposzt, akkor majdnem jo volt a listas megoldasod mint elv, csak mashogy kell alkalmazni (mert ott tuple-k listajabol emelte ki az elso elemet, te meg listabol akarod a tuple szerint cimzetteket):
selectedElements=[self.clsmedialist[idx] for idx in selection]
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Azt az 1,6-t hogyan kell ertelmezni? Az 1. _es_ 6. elemet kered? Csak az 1.-t es a 6-os egy nem hasznalt adat? (az
i[0]
-t erolteto megoldasod lehet, hogy azt akarna, ha nalad konkretan egy darab tuple-bol allna a lista es a 0. elemet hasznalja ez a cucc, kerdes hogy a minta mennyire erre a konkret felhasznalasra szolt). Vagy 1-tol 6-ig (incl vagy excl)? Ha nem tudsz az input jelenteserol semmit, akkor tulkepp az egesz helyett beirhatod hogyselection[0]
es ha nem a kert eredmenyt adja majd lehet tovabbmenni. A masik tipp aselection[0]:selection[1]
ertelmezes, ha az tartomany-megjeloleskent erkezik. -
axioma
veterán
válasz cousin333 #2688 üzenetére
Eleje OK, masodik felere: versenyen time limit-re a python altalaban 5-os szorzo a C/C++-hoz kepest, aztan megis van hogy kifut az idobol. Atirom java-ra vagy ujabban (bar nem all a kezemre mert sose hasznaltam masra) C++-ra, es siman belefer. Itt 1 vagy 2 masodperc alapidokrol van szo [jellemzo adatmeret 10**5 korul], ehhez jon a szorzo, java-ra is van 2. [Ezek a tobb napos versenyek, amikor van ido atbogaraszni, az teny hogy megirni leggyorsabban python-ban tudom, azert is azt hasznalom.]
Ezert irtam, hogy sajnos ha az algoritmust a kodban kell megirni, akkor erezhetoen lassabb. Nyilvan ha valamit osszeraksz meglevo megoldasokbol, az mar egy masik eset, es az iparban az a gyakoribb, hogy nagyitoval kell keresni az algoritmikus feladatokat...[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz cousin333 #2678 üzenetére
Nem feltetlen gyorsabb a deque ekkora meretben. Egy versenyfeladatot irt meg ismeros azzal, igaz nem is a legjobb algo-val, de utana hiaba probaltam minel kevesbe hozzanyulni a kodjahoz (demonstracios cellal volt az egesz) ugy, hogy atmenjen es ne TLE-re fusson, a deque-val nem sikerult teljesen.
Aztan lehet hogy jelenleg pont hasznalna, csak jeleztem hogy nem erdemes egybol annak nekiesni. Bar ha idokritikus a dolog, akkor meg eleve nem erdemes python-nal nekiesni
Amugy en is tuple, sort, visszairas megoldast alkalmaznam. Jobb esetben beleillik a kodba hogy ne kelljen kulon list-kent eloallni. Tuple-ben is lehet utana binarisan keresni pl. (bar a meret nem annyira indokolja). -
axioma
veterán
Hm, lehet hogy van egy tippem ra... de nagyon gyenge. Valamikor valami mas hibat keresgetve allitgattam mindenfele dolgot a pycharm-ban, es ettol most az eredmenyt pydev console-ban latom. Es ennek a "folytatosora" mintha a sok pont lenne. Nem tudom pontosan milyen korulmenyek kozott, de mintha amikor beillesztek tobbsoros inputot, akkor az oszloptartas miatt (es a prompt miatt) az elejet kipontozna. Lehet, hogy emiatt rossz kiiraskor... hogy (hibasan) ott is megeszi. De fura hogy "minden" pontot, nem annyit amennyivel alapbol pad-ol. De talan ez lehet. Majd ha lesz kedvem lehet megirom a pycharm-nak, velemenyezzek...
Ja itt win10-en van, amugy csak azert hagytam osszevissza, mert ujratelepitesre var mar egy honapja.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz samujózsi #2520 üzenetére
Ja bocs, igen, beilleszteskor a formazas eltunt es azt a printet rosszul tettem vissza.
Nem pycharm cucc meg mindig adventofcode.com
python 3.8
Kivul futtatva sem tunnek el a pontok. Csak nem ugy szoktam versenyfeladatokat megoldani.
Kieg. info: csak a pontokat eszi meg, a szokoznel tok jol kirajzolja. Rejtely. De akkor nem python hanem pycharm rejtely.
Nyilvan nem akadalyoz a tovabblepesben, most hogy debug-olaskor rajottem hogy onnan azok hianyoznak, addig volt ga'z amig mashol kerestem...Nem, semmi multithreading, sima algoritmikus feladat (egy intcode nevu, sajat magaba is irogato interpreterkedes van, az en programom inputja az intcode indulo kodja, ez az array amit kitol magabol, es utana mar tenyleg csak ezt probaltam megnezni, hogy milyen a "terkep", az eredmenyhez nem is kellett volna vizualizalni). A teljes kod (korabban is tobbszor hasznalt interpreter fuggvenyenreszen kivul) 27 sor, semmi ravaszsag.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Milyen tulajdonsag lehet ez? Csupan ennyi a relevans kodreszlet:
for line in arr:
print(line)
for line in arr:
st=''
for num in line:
if num==46:
st+='.'
elif num==35:
st+='#'
else:
st+='^'
print(st)
Elfuttatom, ezt kapom:[46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46]
[46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46]
[46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 46, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46]
#############......................................
#...........#......................................
#.#############....................................
Viszont ha debug-ot nyomok:[46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46]
[46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46]
[46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 35, 46, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 35, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46, 46]
............#############......................................
............#...........#......................................
............#.#############....................................
Mi eszi meg az elsonel a bevezeto pontokat???
[Az egesz pycharm-on beluli futtatas, de akkor se ertem, es tippem sincs. Mar probaltam par variaciot (mivel ascii kod, sima chr, vagy egyforman legyen a sima/dupla idezojel pedig nem kene szamitson), de mindig ilyen futtataskor az eredmeny. Ha meg debug-olom akkor jo. Ez csak az elso 3 sor, amikor kulonbozo mennyisegu a bevezeto pont, akkor azokat eszi meg, csak nem akartam mar bonyolitani.
Nyilvan nem fontos feladat de idegesit, es ha van valami valos oka azt meg tudni se artana, lehet akar mashol is fontos. -
axioma
veterán
Ne'mi keresgeles utan vagyok mar, es mivel a feladat maga nem fontos (adventofcode.com prog.jatekhoz "lustitas", na jo plusz erdekel is a megoldas), kerdeznem hogy van-e valakinek jelenlegi allapotokban mukodo google login-hoz kesz kodja. Nalam futna, jelszo beleirasa nem gond, de mivel belepve lehet csak elerni a szemelyre szabott inputot, es elegansabb lenne programbol mint mentegetni . A lenyeg, hogy a weboldal csak social media belepeseket enged, nekem ebbol a guglis adott, nem eleg ha a hatterben bejelentkezem (mondjuk nem meglepo), de amiket python kodpeldakat talaltam a neten google account login keresesre, azok vagy regi allapotban mentek (mas volt a bejelentkezo oldal es megoldottak api nelkul), vagy egyaltalan nem jon nalam ossze ugy, hogy annak a masik weboldalnak legyen valid (olyan van hogy belep es egybol gmail adatokat hoz le).
-
axioma
veterán
válasz Janos46 #2472 üzenetére
Hasznald a programkod formazast (< / > jel a smiley-k felett).
Akkor ilyen lesz:from time import sleep
x=int(input("Meddig várjak: "))
for i in range(x,0,-1): # így számol visszafelé 0,-1
print(i, "sec", end="") # Kiírja a számlálás számát
sleep(1) # Várakozik 1 másodpercet
print("\r", end="") # Törli a számot
print("Letelt az idő") -
axioma
veterán
válasz Janos46 #2437 üzenetére
Hacsak nem kezelsz negativ magassagot, az altalanos esetben mindig 2 megoldas fog kijonni. Nem tudod mashogy kenyszeriteni hogy melyikre gondolsz.. hacsak be nem kered kulon adatkent (ami meg ekvivalens azzal, hogy negativban kered a masodik magassagot, ellenben a korlappal megadasnal is hasznalhato).
-
axioma
veterán
A pycharm egyszeruen a Jetbrains pythonos IDE-je (ezert emlegettem az IntelliJ-t, mert az is az ovek csak java-ra, nyilvan rengeteg mindenben hasonlo sot kozos alapokra epul). Mas ceg mas, valoszinuleg szinten a sajat korabbi termekukre hasonlito IDE-t kinal pythonra, csak nem feltetlen kulon csomagban es nevezi mashogy. _Csak ettol_ nem gondolnam hogy a pycharm jobb, foleg olyannak aki masik IDE-t mar megszokott. Mindamellett nem nagyon ismerem kelloen a tobbi, pyhton-kompatibilis IDE-t ahhoz, hogy osszehasonlitast tehessek.
-
axioma
veterán
En meg C#-ban nem vagyok otthon, de a csvfile az itt egy egyszeru valtozonev, nem osztaly.
Az import soraban meg ha ugy kezded hogyfrom csv import ...
(azaz nem a teljes csomagot akarod), akkor mar van ctrl-space (en azt szoktam meg korabban java-s ide-kben, na persze az intellij-nel ertheto de netbeans-nel is ez volt ha jol remlik), valogathatsz a begepelt prefix alapjan. [Es persze ha hagyod import csv -n, akkor amikor a kodban kezded gepelni hogycsv.
akkor is jonnek fel a lehetseges folytatasok.][ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Siriusb #2355 üzenetére
OK, es bocsi a derogal szoert, nem votl szerencses valasztas. Csak neha tenyleg csodalkozom hogy valaki eldonti az eszkozt es abban keres megoldast par sor (es hat en "tul oreg" vagyok ide de szerintem nem erthetetlenebb) kozvetlen lekodolas helyett.
Ellenben igy ertheto es en is orulok hogy kovisoft ramutatott a lehetosegre. -
axioma
veterán
válasz Siriusb #2351 üzenetére
Tudom, hogy sokkal python-osabb ha harom fuggvennyel elintezed, es akar be is vetheted az iterator helyett a listat, de most tenyleg annyira derogal megirni egy ciklust egy if-fel es kulon vizsgalni a max-okat? Szerintem eroforras-gazdasagosabb, ha nagy mennyisegrol van szo, hogy mindent csak egyszer fogsz meg.
Ha hobbiprojekt kis mennyisegekkel akkor persze mind1. -
axioma
veterán
válasz kezdosql #2298 üzenetére
Bar meg mindig tudnek kerdezni, hogy pontosan mik a feltetelek, de most mar van fogalmam rola, mire gondolt a kolto. Ez eddig nem jott le, hogy te tulajdonkeppen:
- keresed azt a legkisebb szamot, ahany
- tartalmazasra rendezett reszsorozattal
- le lehet fedni a teljes inputot.
Bar a 3. me'g ennek is ellentmond. Es a reszsorozatok nem minimalisak, pl. a 2. az lehetne csak maga az AC egyedul.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Pedig a szotar az mar jo irany, csak kicsit tovabb kell kibontani, ha mar az inputod ilyen osszetett modon erkezik. Melyik szotarig jutottal? Volt olyan benne hogy
"name"
? Mert akkor mar a"[23,4]"
stringet le tudod tole kerni, leveszed az elso es utolso karaktert, es a maradekot split, szamma konvertalva (arr=map(int,dict["name"][1:-1].split(',')
) megkapod a szamokat egy tombben. Ha barmelyik resze nem ismeros, guglizd ki vagy kerdezz vissza.
Ha nem ilyen a dict, akkor dump-old mar ki es mutasd meg. -
axioma
veterán
válasz kezdosql #2285 üzenetére
Az a baj, hogy a reszletes leiras megmutatta, hogy mit csinaltal te eddig, hogyan gondolkodtal, de az eredeti feladatot (amit a megrendelo, fonok, akarki adott) me'g mindig nem latom.
Ezen a fix halmazon egyszer kell megcsinalni? Mar reg keszen lenne kezzel.
Ilyesmi inputok varhatoak de valtozoak? Ha igen, mi a CEL, az output? Ha tobbfele, akkor mindegyik pontosan megfogalmazva (a cel az valamilyen sorrend, a fuggetlen maximalis halmazok, a tartalmazasok listaja, a "hasonlosagok" kiertekelese valami heurisztikaval, vagy mi?)
Ha ezt meg tudod mondani, pikk-pakk lenne megoldas is hozza. Igen, valoszinuleg a python erre pont jo lenne. De egy biztos: barmilyen programot csak akkor tudsz erdemben megirni, ha tudod, hogy kezzel, vegtelen ido alatt, milyen modszerrel csinalnad meg. Ahhoz meg kell tudni hogy mit. En ezt most nem tudom, ezert nem tudok (es a csendbol itelve masok sem) valaszt adni. -
axioma
veterán
válasz kezdosql #2274 üzenetére
Nekem ezt mondd el, hogy miert?
"A sorbarendezest ugy kell vegezni, hogy a legnagyobb elemet tartalmazonal megkeresni, melyek a reszlistai, es azokat sorrendbe rendezni, majd megnezni, hany fuggetlen lista van, es azoknal is reszlistakat keresni."Azt nem ertem, hogy most az a feladat, hogy fuggetlen listakat kell keresni, vagy az, hogy egy sorbarendezest megvalositani? Mi a vegso cel? A sorbarendezes mar a te megoldasod resze?
Amugy ha definialod ezt a sorbarendezest, akkor abban lehet segiteni. Elso tipp, amit versenyeken szoktam: uj lista kepzese ugy, hogy annak minden eleme egy tuple, amiben az elso, masodik, ... elemek a szempontok fontossagi sorrendben, a vegere meg vagy betolod magat az elemet, vagy csak egy indexet. Ezt a listat rendezed, majd kiolvasod az elemeket (instantice vagy az indexnel fogva).
Esetedben ha mar betukbol allo stringjeid vannak
strings=[s1,...,s15]
, akkor kepezni kell atoSort=[(len(strings[i]),strings[i]) for i in xrange(15)]
listat, meghivod ra a.sort()
-ot es a hossz szerinti majd azon belul lexikografikus rendezest megkapod asortedStrings=[toSort[i][1] for i in xrange(15)]
modszerrel. [A 15 most direkt hogy konnyebb legyen kovetni, de nyilvan nem magic number-ezunk.]Ja az elejen feltettem, hogy ha mar betukkel helyettesitettel, akkor a lista az egy karakterlista, amit nevezhetunk (hasznalhatunk) akar stringnek is... de egyebkent kb. hasonloan megoldhato ha a string helyett lista van, csak akkor mar nem tennem bele a tuple-be, hanem az indexszel visszakeresest hasznalnam (tehat a tuple elemei
(len(listOfLists[i]), i)
, mig a kiolvasasnal a futo elemlistOfLists[toSort[i][1]]
).Amugy valoszinuleg, hacsak nem nagyon titkos a sztori, az eredeti problema lenne a legkonnyebben megvalaszolhato. A fuggetlen halmazok meg az altalad emlitett kapcsolatok mar a grafelmelet iranyaba visznek el (ami neked nem feltetlen baj, mert kesz algok vannak csak megfelelo formara kell alakitani es meghivni).
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Hetvegen volt google codejam, ami csak annyibol tartozik ide, hogy ok adjak a futtato kornyezetet, nem en, nem tudok belenezni.
A jelenseg az volt, hogy ugyanazt a kodot lefuttatva python2-ben es pypy2-ben, mindketto sikeresen befejezte a futast, de mas eredmenyt adott. Sima algoritmikus feladat, list meg set volt benne kb. Valami otlet, hogy mi okozhatja a kulonbseget?
Feladat: [link] , a teszt a benne levo feladat es az elso valasz (3 vs. UNBOUNDED), a kod: [link]szerk. a megoldasban mas hiba is lehet, most az a kerdes, hogy mitol tud az az elagazas kulonbozo valaszra jutni.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz sztanozs #2242 üzenetére
En 73-askent me'g (bar ebben a kornyezetben inkabb mar) iskolas voltam, es a legnagyobb valtozas akkortajt az remlik hogy Atilla is helyes az Attila mellett es hasonloak... Szoval akkor egyszeruen szar vagy a memoriam vagy a nyelverzekem vagy mindketto, de nyilvan tok mind1 is, a hivatalos modon kell sorbarendezni.
-
axioma
veterán
válasz sztanozs #2236 üzenetére
Lehet, hogy ez a szabalyos, de elegge meglepodnek ha egy szotarban az A es Á betuvel kezdodo szavak ossze lennenek omlesztve. Pontosabban nyilvan tudok benne keresni de magyartalannak tartom.
Azt konkretan me'g egyetemista koromban mondta egy nyelvesz, hogy nem csak a rejtvenyekben, hanem nyelveszetileg is az A,E hosszu parja az nem sima hosszu par, hanem kulon hang, mig a tobbi meg azonos hang hosszabban kitartva, ezert megkulonboztetik a ketfele elterest.
Erdekes tema, kar hogy itt off... [majdnem mentem nyelveszet kurzusokra is a chomsky-nyelvtanok algoritmus-elmeleti megismeresekor lelkesedesbol] -
axioma
veterán
válasz Mr Dini #2231 üzenetére
Szerintem neked mas a problemad: a rovid-hosszu alak altalaban egyforma legyen (ló elobb van mint a lovas), ellenben az a-á, e-é nem egyforma, mert bar latvanyilag csak egy hosszu valtozat, a valosagban mar egy kulonbozo hang. Legalabbis a magyar rendezes szerint.
Tehat a rendezeshez egyreszt le kell venni (rovidre) azokat az ekezeteket amiket nem kulonboztetsz meg (de pl. a dupla ekezet marad, ökör es őr kesobb van mint az ózon!), es utana besorolni az á-t es é-t a megfelelo helyere.
Azt nem tudom hogy ezt meg tudod-e csinalni kesz utillal. En ha kulon fuggvenyt irnek, egyszeruen csinalnek egy map-et, ahol á=a+1 erteket kap, de ő=ö erteket. -
axioma
veterán
válasz Janos46 #2159 üzenetére
Az a gond hogy rafut a gyokvonasra a hibas adatnal is. A szamolast a jo agon csinald csak meg (es a szovegben amikor a sugár kisebb mint a palást hossza az inkabb nagyobb akart lenni. Sot, ahogy irtad, >=, de azt ebben a sorrendben irjuk (a masik a kettos nyil, ha a python3 el is fogadja >= helyett, ne szokj ra, mert mashol meg masra hasznaljak).
print("\nHa a palástja adott.")
if r<a :
Am=r*pi*(a+r)
Vm=(r**2)*pi*(sqrt(a**2-r**2))/3
print (" Felülete: "+ str(Am), "\n Térfogata: " + str(Vm))
else:
print ("\nHibás, mert r >= a") -
axioma
veterán
válasz cousin333 #2142 üzenetére
azon kivul hogy hianyzik a returnedString inicializalasa? split-el az elso negy vesszonel, es a 4 elemet belerakja a tomb 1,2,3,4 helyere (a 0. hiba).
[Latnad amit a mat.szakszovegolvasason alkotott a tanar egy oldalas tetelkimondast, ami pont ugyanazt mondta, hogy minden egesz szam sorrendtol eltekintve egyertelmuen bonthato fel primhatvanyok szorzatara.]
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- E-roller topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Építő/felújító topik
- Politika
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- HOPPÁ! i7-14700KF - RX 7800 XT OC - 32GB DDR5 - 2TB SSD - ÚJ Komplett gamer PC! 3 év garancia
- Asus ROG Zephyrus M16/I7-11800H/16GB Ram/512GBSSDRTX3060 /GB WQXGA/GARI
- Bomba áron eladdó DELL LATITUDE 7330 /i5-1245U/16GB/256 GB SDD/14/FHD/IPS/Garancia/
- Bomba áron eladdó DELL LATITUDE 5320 /i5-1135G7/16GB/512 GB SDD/14/FHD/IPS/Garancia/
- Bomba áron eladdó DELL LATITUDE 5420 /i5-1145G7/16GB/256 GB SDD/14/FHD/IPS/Garancia/
- HOPPÁ! i7-14700KF - RX 7800 XT OC - 32GB DDR5 - 2TB SSD - ÚJ Komplett gamer PC! 3 év garancia
- Asus ROG Zephyrus G14 - Ryzen 7 5800HS, 16GB RAM, RTX 3060 6GB, 1TB SSD, Anime Matrix
- PEAQ(MSI)15,6"FullHD,core i3 (4X2,3Ghz),8-16GB DDR4 RAM,SSD+HDD,Új 10 órás!akku,nagyon szép
- Vezetékes egér
- Alcor Myth LED 6" E-book olvasó 8GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest