Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nyunyu

félisten

válasz Vision #20315 üzenetére

Amúgy én dolgozom együtt olyan fejlesztővel (BME-VIK), aki nem ismeri a HTML nyelvet. De tényleg, nulla. Nem is értem, mert amúgy középiskolás anyag.
    BME VIK-re jártam, ne is kérdezd hány évig.

Eredetileg távközlés, aztán sokadik nekifutásra C# fókuszú szakirányon voltam.
    Tanítottak mindenfélét (Pascal, C, C++, Java? aztán C#, Java, webes valamik), végül DB, DWH oldalon kötöttem ki.
    Arra emlékszem, hogy egyik évben még a .Net 2.0 webes frameworkjeit nézegettük szakirány laborokon, következőben a .Net 3.0-át (Razor?), szóval valamikor tizenéve nézegettem a HTML, CSS, JavaScript akármiket is, de azokhoz nagyon nem értek (ahogy a Java meg C#-hoz sem.)

Ellenben nemrég melóhelyen hozzámvágtak egy 700 soros SQL queryt, amit az egyik vezető Java fejlesztőnk csinált 5+ éve, elvileg 15 táblából szedi össze az ilyen-olyan webshopok hiteligényléseinek az állapotát.

Csak túl sokáig fut, néha megfekszik tőle a DB szerver, aztán attól az egész alkalmazás.

Még nem sikerült átlátnom a teljes logikáját, de némelyik alquerytől agyrákot kaptam, annyira rossz a futási terve: számlaszámonként lekéri a dokumentumok állapotát, rendezi beérkezési dátumra, kiválasztja a legnagyobbat, majd veszi a következő számlaszámot, és arra megint rájoinol leválogat, rendez, szűr...

Ezeket kicseréltem olyanra, hogy először rendezem a táblát számlaszámra és beérkezési dátumra, abból válogatom le a számlaszámonkénti utolsó sorokat, így mindjárt nem többtízezer számlaszámra külön-külön fut a query, hanem egy menetben az egész.

Mindjárt lefeleződött a futási idő, és a szerver sem pusztul bele.

Elvileg az SQL is középiskolás anyag, de jól csinálni az megint más skillszetet, gondolkozásmódot igényel, mint mondjuk a Java programozás.
    Nyilván ez a frontend cuccokra is igaz, nehéz az almát a körtével összehasonlítani.

• martonx

veterán

Dolgoztam együtt olyan 6 éve seniorral, aki megkérdezte, hogy mi az a debuggolás. Jó, mondjuk indiai volt.

• coco2

őstag

Én meg dolgoztam együtt olyan "vezető fejlesztő"-vel, akinek egy alkalmazás teszt verzió letöltése svn-ről problémát jelentett azok után, hogy a rendszergazdák mindent beállítottak előtte a gépén. Ebben a szakmában akár naponta csodák történnek :K

Új hozzászólás Aktív témák