Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• martonx

veterán

válasz pmonitor #15613 üzenetére

"És szerintetek a webalkalmazás miben íródott/íródik? Ha jól tudom C++-ban." - nem állítom, hogy pl. a C# egyik komponensének sincs köze a C/C++-hoz, de a C# konkrétan úgy működik, hogy megírod a kódodat C# nyelven, amiből a compiler (na, ez a compiler éppen simán lehet, hogy C/C++, de lehet, hogy Rust vagy tudja isten, lusta vagyok github-on kikeresni a Roslyn forráskódját) készít egy köztes nyelven lévő általános kódot (Intermediate Language), és futásidőben (pontosabban első futáskor) ebből készít a JIT egy arra a hw architektúrára optimalizált assembly kódot.

Bővebben: [link]

A C# nagyon sokáig windows only nyelv volt, de ez 2017 óta már nem így van. Így 2021-ben ideje lenne elfelejteni ezeket a rég berögzült paradigmákat (rakás C# rendszerünk fut Linuxon jelenleg is). Java, Javascript, PHP, Go, Python, stb. nyelvek meg soha nem is voltak windows only-k.
    A konkrét példám éppen C#-os volt, ezzel nem egy C# vs. más nyelv flame-et akartam kelteni, hanem az mellett érvelni, hogy mennyi aspektusa van annak, hogy egy nyelvre azt mondjuk, hogy jó vagy csak játékszer, és ezek között a nyelv sebessége csak egy (sokszor tök lényegtelen) szempont a kismillió közül.
    De látom, te most éppen a C/C++-ba beleszeretőbe vagy, amivel semmi baj nincs, én meggyőzni se akarlak semmiről. A C/C++ is teljesen jó nyelv bizonyos programozási feladatokra. Sőt minden nyelvben meg lehet oldani minden problémát, más kérdés, hogy egyes problémákat egyes nyelvekkel jóval egyszerűbben, gyorsabban meg lehet oldani, más nyelvekkel meg csak nyögvenyelősen.

Ahonnan ez az egész thread elindult, hogy a C-ben lévő kódod vs. a C# kódod között futásidőben mértél némi eltérést (50% semmiképp sem drasztikus, majd ha a C-s kódod tizedannyi idő alatt lefut, akkor arra én is azt mondom, hogy na az már sebességkülönbség - és ezzel meg is válaszoltam egy korábbi kérdésed). És ezen eltérés alapján nagy hévvel kijelentetted, hogy a C# (de ide bármelyik nyelvet érthetnénk a kontextusod alapján) csak egy játékszer a C-hez képest. Miközben ez nem igaz, sőt butaság.

• Livius

őstag

Ezért mondom hogy menj el dolgozni, mert látszik hogy nem látod mi a helyzet a jelenlegi technológiákban! C-ben az programozgat aki Linux-ban HW közeli dolgokat csinál, aki ott userspace dolgokat csinál az is már jobban jár a C++-val Linuxon. Vagy C-ben az programozgat, aki mikrokontrollereket használ. Ha nagyon fontos a sebesség desktop gépen, akkor C++ kell, vagy pl Windows 10 driver C++-ban ajánlott, ha még GUI is kell akkor vagy lehet maradni a C++-nál, vagy tovább kell lépni C#-ra (ma már mindenhez kell GUI, konzol alkalmazás nem eladható). A scriptnyelvek pedig gyors kipróbálásokra jók, vagy épp valami webes háttér feladatokra, amik ilyen mappákból másolgatunk ezt azt ide-oda, meg szöveges dolgokban keresünk pl. Ez a mostani trend, fogadd el. Ha a C a mindened, akkor kezdj el nézelődni a Linux kernel programozás terén, vagy mikrokontroller programozás terén, ott tényleg számít minden ms, ez való neked.

És egy C csapat igen is lassú, amint követelménybe kapja hogy legyen GUI, webes interface meg ilyesmi, már +1 év fejlesztés.

Előre megírt dolgok meg nehogy azt hidd hogy nagyon vannak, max a régi dolgokat copy-pastje van általában, de ez is kis mértékben.

• Silεncε

őstag

És szerintetek a webalkalmazás miben íródott/íródik? Ha jól tudom C++-ban

Én itt érteni vélem, mire gondolsz, de akkor ennyi erővel mondhatjuk, hogy minden alkalmazás, ami oprendszer felett fut, C program és készen vagyunk.

(pl. a C# mehet a levesbe linux esetén) Bár ha jól tudom, arra is van C#, de az aztán korántsem olyan elterjedt.

A .Net Core (illetve mostmár csak simán .Net) igen elterjedt cucc, sokan használják productionben is

Új hozzászólás Aktív témák