- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
-
LOGOUT
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kicsirics77
Topikgazda
Ha a pmr-re a 6,25 lépésköz van beállítva a kimenő telj 500mW és 1-8 közötti pmr frekik vannak rajta.
Bao 5 lehet jó is akár,bár ha a kocsiban a multimédia egyben navi meg telefonkezelő mint az új suzukikban a 7" akkor ott bizony zavarja a bao-t és alkalmatlan a kommunikációra.vagy zene vagy a kézirádió.
Egyébként a pmr-el nem nagyon törödnek ha az ember nem nyomkod rajta. -
wrox
őstag
Az mit jelent hogy jól van felprogramozva? A PMR sávok jól vannak belőve?
USB kábel nélkül is lehet programozni?
Én is most nézelődök utazáshoz (Szerbia-Macedonia-Görögország), de nem tudom eldönteni mit vegyek.
Valakinek van tapasztalata, hogy az adott országokban mennyire illegális használni pl. a Bao 5r-t? -
hzsolee
őstag
Hát az drága bringázás lesz
Mivel boltban általában párban árulják (bár láttam már 3 darabost is) így valószínűleg lesz egy vésztartalék. Opció még esetleg a jófogás. Baok szoktak ~7ezer/db környékén lenni. A bolti tuti legális, a bao meg ha normális fószer árulja és jól van felprogramozva nem lehet bajod. Azt nem mondom, hogy legális, de ha csak az engedélyezett csatornákat tudja szerintem a kutyát nem érdekli....
-
ByKa
csendes tag
Sziasztok!
Családi biciklizéshez (5 személy, 2 felnőtt, 3 srác [7, 4, 2.5 évesek]) keresek legális, használható walkie-talkie-t.
Minden olcsóbb megoldás érdekel. -
válasz
Kicsirics77 #95 üzenetére
Kösz az idézet-kiegészítést.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Az izgalmas világ 2018.január 1-től várható, amikortól a rendelet értelmében a digitális készülékek használhatják majd az "alsó sávrészt" is, a digitális üzemmódtól függően 16 vagy 32db csatornával, az alábbiak szerint:
Nem kellene félrevezetni az embereket csak elég lenne figyelmesen elolvasni a cikket mert ez is benne van!
-
"Új frekvencia kiosztás lépett érvénybe a hazánkban is közkedvelt, engedély- és díjfizetés nélkül használható pmr446 sávú rádiókra vonatkozóan.
A meglévő készülékeket természetesen nem érinti a változás, de új készülék vásárlása esetén már érdemes az új ECC/DEC/(05)01 direktívának megfelelő készüléket választani, hiszen így szélesebb sávrész, azaz több csatorna áll a rendelkezésünkre. Ennek komoly jelentősége a városi használatnál lehet, ahol a tapasztalat szerint igen csak kevésnek bizonyul a rendelkezésre álló 8db rádiócsatorna. "Innen: [link]
-
kasaf1
tag
válasz
MenőManó03 #88 üzenetére
Nekem van kettő, és szerintem teljesen rendben van. A hatótáv kertvárosban kb. 800-1000 méter, és ebben az intervallumban teljesen tisztán érthető minden. Jómagam is csak külföldi autós utazásokhoz, valamint itthoni túrákhoz használjuk majd. Adás teljesítménye a jelzett 5 watt helyett kb. 2-2,5 watt pmr sávokon, de nem is kell több, így is illegális a használata; a birtoklása viszont nem, ha jól tudom. Alapból zajzárral kértem, és magyar pmr csatornákkal programozva, és így csak a két készülék "érti" meg egymást, így majd ha testvért kapnak, azt is hozzá kell kódolni. Egyébként eu töltős bölcsővel kaptam, és headszettel. Azért esett erre a választásom, mert ár-érték arányban szuper megoldás, valamint nem néz ki "komoly" rádiónak, így ha a szerv meglátja, nem feltétlenül gondolja, hogy ezt el kell kobozni... Először az UV5R volt a kinézett, de az már annyira profi, hogy nekem túl sok... :-)
-
hzsolee
őstag
válasz
MenőManó03 #91 üzenetére
Pár hsz-el korábban írtam, hogy nekem rossz tapasztalataim vannak vele. Munkahelyen van belőle 4, de én inkább a sajátomat használom. Az egyiken a ptt gomb bizonytalankodik, másikon a töltőcsati törött ki. Eleve utálom az ilyen megoldást, hogy az akkuk össze vannak fóliázva és csak egyben tölthetőek ami hamar kinyírja őket. Pláne nem bölcsőben hanem egy ilyen béna megoldású csatlakozóval. De ne csak rosszat írjak, a hangminőség, távolság rendben.
Szerintem az első kérdésed, a pofung jobb döntés -
MenőManó03
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
Erről a Motorola TLKR T50 készülékről vélemény? -
SteadyMan
aktív tag
válasz
MenőManó03 #88 üzenetére
Illegális akkor is, ha a max. 500mW ERP (effektív kisugárzott teljesítmény) átlépése mellett még levehető az antennája a készüléknek és így alkalmas más külső antenna csatlakoztatására, valamint ha az analóg PMR446 rádiók részére 446,000 – 446,100 MHz közötti 8 db 12,5 kHz-es fenntartott csatornától eltérő frekvencián forgalmazol.
Egyébként ha maradsz ezeken a PMR csatornákon, nem zavarsz senkit és nem villogsz feleslegesen a készülékeddel, a kutya sem fog foglalkozni Veled. -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
MenőManó03 #88 üzenetére
szia
ami 500mW nagyobb teljesítménnyel ad az hivatalosan illegális,egyébként senki nem fog szólni ha kúltúráltan használjátok a pmr sávot. -
MenőManó03
csendes tag
Sziasztok,
szeretnék kérni egy kis segítséget.
Jól értelmezem, ha ezt a Pofung GT-1 készüléket veszem meg, akkor illegális?
Síeléshez, túrázáshoz lenne használva.Ezen kívül gyerekeknek keresek biciklizéshez, van ajánlott?
-
apholyon
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #86 üzenetére
Nekem eddig még nem írtak... de hasonlóra számítottam, mikor rendeltem. Ami túl szép, hogy igaz legyen az általában nem is igaz... de szerencsére volt már ellenpélda (nekem pl. BT hangszóróval, itt a fórumon is nagy "felbojdulást" keltettem vele abban a topicban, rohant mindenki a boltba és nem győztek hálálkodni
). Viszont a legrosszabb esetben 0-ra jövök ki (buyer protection ftw) és újra rendelek... nabumm
-
apholyon
aktív tag
No nem sokat agyaltam, unokaöcsémnek megjött az UV-5R, nem volt rá panasz, én meg találtam 4800 Ft-ért 2 db-osat (full set), ami már csak azért is fura, mert általában darabja kezdődik 7500 Ft-nál... azért megrendeltem, nagy rizikója nincs, max visszafizetik az árát... ha meg tényleg annyi, akkor meg jól jártam. Egyedül a szállítási idő zavar, kb. 1 hónap...
-
SteadyMan
aktív tag
1db Ahuago 25$, a Baofeng 4w-os UV 5r-t is annyiért látom. A 6W-os meg inkább 30-35$.
De mondom, (írom) hogy távolabbról és tisztábban szólt a "gyerekjáték", mint a Bao.
Ja, több készülék is játszott a teszten, így nem egy éppen kehes Baofeng-et fogtunk ki, amivel egyébként semmi bajom nincs, mert akiknek van, azok szeretik és valóban komolyabb külsővel rendelkezik.
-
SteadyMan
aktív tag
Szia!
Ismerősi körben próbálgattunk több típust és ezt a kis darab jó és tényleg kényelmes használni. (AHUAGO M2 AW-470 Mini 2.5W mini Two-way Radio FREE)
Szeretik többen, mert kicsi és mégis távolabbról és tisztábban szól, mint más készülék, bár ez sem legális Magyarországon.Szlovákiában, nyílt terepen síelésnél, legalább 5 km-ről is tudtunk beszélni vele, míg pl. a Baofeng 5R kb.fele távolságról már csak recsegett. Nem is értem, mert ez csak 2,5W-os, míg a Baofeng 5W, de a teszt ezt mutatta. Egymás mellett haladtunk és még a hegyimentősök drága Wouxun és TYT készüléke is ki-kihagyott lesiklás közben, ez a kis vacak játékszer meg lenyomott mindenkit, pedig indulásnál ment ám az alázása, hogy fogtömésnek is kicsi, meg ilyenek, aztán meg kussolt mindenki az 5-10W-os cuccaival.
Én nem értek annyira hozzá, hogy ez mitől van így, terepviszonyok, kiépítés, interferencia, tököm tudja, de ha nem hallom a saját fülemmel biztos nem hiszem el a technikai paraméterek ismeretében, hogy a "kis vacak" a nyerő... -
Kicsirics77
Topikgazda
Max a tesco walkie-talkie a legális de ha használni akarod akkor valami baofeng és csak a pmr sávon használva. De ha nagyon be akarod tartani a törvényeket akkor 500 mW de az meg max 500 méter vagy 1 km nyílt terepen,betonfalon nem megy át ilyen kis teljesítmény 3-4 km-en.
-
apholyon
aktív tag
Sziasztok! Tanácsot kérnék, mit ajánlotok kb. 10 e. forintig, kb. 3-4 km-es körzeten belülre (betonfal is lehet közben). Eddig a Baofeng 5 r van kinézve, de írtátok, hogy nem legális...
Előre is köszönöm. -
SteadyMan
aktív tag
Sziasztok!
Tud valaki egy olyan linket adni, ahol egymás mellett össze lehet hasonlítani, hogy milyen tudásbeli különbségek vannak ezek között?
Baofeng UV-5r
Baofeng UV-6r
Baofeng UV-82
Baofeng UV-B5
Baofeng UV-B6
Ok, hogy nem PMR szabvány, de itt már többen vettek valamelyiket.Köszi.
-
Kicsirics77
Topikgazda
egyelőre Én is csak hallgatózok még és ismerkedem az amatőr rádiózással.
baofeng uv5r -
whbear
senior tag
Nem én mondtam, de használd ésszel, ne zavarj senkit és semmi gond nem lesz. Maradj a PMR csatornákon ( +1) , mert ha valahol csend van ott még lehet valami átjátszó felmenője. Egyébként engedély birtokában még szabálytalanabb a történet. Vagy szabályos PMR rádió a PMR sávon vagy amatőr rádió amatőr sávon. Minden más szabálytalan.
-
PNP
őstag
Üdv!
Vettem egy pár Baofeng UV-5R-t, amit csak ritkán használnék, de pár dolgot jó lenne tisztázni előtte. Elvileg ugye ez a készülék nem fér bele a PMR kritériumaiba, mert fél wattnál mindenképp nagyobb teljesítménnyel sugároz, és levehető az antennája. Engedélyem nincs, nem is lesz, tehát a 8 szabad csatornán is szabálytalanul forgalmaznék. Kérdésem egyrészt az, hogy használattól függetlenül, önmagában birtokolni ezt a rádiót illegális-e, illetve hogy teljesítmény ellenére maradjak-e a PMR frekvenciákon, vagy kb. mindegy mit állítok be (nyilván, ha amúgy nem használja senki az adott frekit). És tudom, hogy nyilvános fórumon nem szerencsés ilyenekről írni, de kb. mi a realitása annak, hogy megfogják és eljárás alá vonják az embert? Nem kalózrádiót akarok indítani, csak időnként (kirándulás, szabadtéri munka, stb.) használni két ember között.
-
gagyilovag
aktív tag
Esetleg erről valamit tud mondani valaki:
Baofeng UVB2
-
whbear
senior tag
válasz
gagyilovag #66 üzenetére
Az uvb5 jobb.
-
hzsolee
őstag
válasz
gagyilovag #66 üzenetére
"Miért programozzák fel?Nem más frekvenciákon dolgozik alapból?Vagy miért?"
Azért kell felprogramozni, mert a kínai (már ha onnan rendeled) mindenféle hülye csatornával, vagy üresen küldi. A Mo. engedélyezett pmr csatornák nincsenek beállítva - elnevezve, és az esetleges ctcss kódok szintén. -
gagyilovag
aktív tag
Sziasztok.
Lenne valakinek tapasztalata ezekkel a készülékekkel?:baofeng UV82
baofeng uvb5
Érdemes megvenni?Túrázáshoz,stb?
Melyik a jobb?
Másik kérdés,a programozással kapcsolatban:
Miért programozzák fel?Nem más frekvenciákon dolgozik alapból?Vagy miért? -
whbear
senior tag
Meg kell nézni, hogy nincs-e bekapcsolva a CTCSS a Motorolán. PMR esetén alcsatornának hívják. Valójában 8 csatorna van és ezeket zárják CTCSS-el. Ha minden nyitva van akkor az az eset van, hogy a Motorola kicsit más modulációt használ ebben a típusában mint a szabvány. Ezért régebben azt javasoltam, hogy Motorolát csak Motorolával. Ha ez van akkor nincs mit tenni mint venni egy másik Motorolát. Viszont az XTR446 nem megy rendesen a TLKR szériával sem.
-
whbear
senior tag
válasz
Büdösgomba #62 üzenetére
A full duplex összeköttetés nem ilyen egyszerű feladat. Szerintem nem érdemes ebben gondolkodni. A PMR pár száz métert fog szólni autóban. Erre a felhasználásra érdemesebb CEPT engedélyes 4W FM CB-t tenni mindkét autóba, külső antennával, mint ahogy a román autókon látható. Pár km így áthidalható, akár 10 is. Érdemes szabályos keretek között maradni, mert már itthon is belefuthatsz olyan rendőrbe aki ért hozzá, külföldön pedig akár kézi rádió esetén akár mobil már a határon kérték tőlem az engedélyt. Ami ugye FM CB és PMR esetén nem kell, viszont a Baofeng esetén igen. A Baofeng egész jó rádió ahhoz képest hogy kínai és olcsó. Viszont mindenképpen illegális. Engedélyesnek azért mert gyárilag ki vannak nyitva adásban és vételben, PMR sávon működik de nem felel meg a szabványnak, miszerint max 500mW output és nem eltávolítható antenna, stb. Ha nincs engedélyed akkor a birtoklása is illegális. Ezeket át kell gondolni és a döntés a tiéd.
-
Bizmut1
újonc
Sziasztok!
Nem sikerül összehangolnom a korábban vásárolt Cobra micro TALK License Free MT 115 Walkie Talkie-mat az új Motorola TLKR T50 WALKIE TALKIE val. Mind a kettőnek 1 csatorna van megadva és míg ha a motorolába beszélek/vele csörgetek azt hallom a cobrával, fordítva már nem működik sajnos a dolog.
Tudna segíteni valaki abban, hogy mit tehetek azért, hogy mind a kettő működjön, oda és vissza?Előre is hálásan köszönöm a segítséget!
Üdv,
Anna -
Büdösgomba
újonc
Üdv mindenkinek!
Segítséget kérnék a következőhöz:
2 autóval, hosszabb távra megyünk. Szeretnénk sokszor beszélni és ha lehet beszélgetni egymással. Van olyan PMR vagy más kicsi és olcsó eszköz, ami ezt megteszi? Vagy pl. 2×2 eszközzel (autónként 2, az egyik folyamatosan ad egy csatornán, a másik folyamatosan vesz egy másikon, a másik kocsiban meg fordítva) össze lehet kötni a két csapatot? (Mintha egy buszban ülnének?)Érdekelne ettől függetlenül a vélemény is a baofeng termékekről, illetve a Feng Uv-3r Plus, és a GT3 Mark II-ről.
Kösz!
-
Limaten
újonc
Sziasztok!
Remélem van vki aki jártasabb a dologban és tudna segíteni, a kérdésem az lenne, h milyen típusú walkie-talkie-t érdemes venni, ha a legfőbb szempont az az, hogy ne gerjedjenek be (persze nem úgy
. Hatótávolság az mind1, 50m-en belül használnánk, betonfalakon keresztül. A mostani rádióval (ConCorde FX-03) sincs igazából gond addig, amíg más társa be nem kapcsolódik, és összevissza búgás megy és áthallás. Pontosabban leírva: 5-6 különböző csatornán menne a duma egyidőben, és térben is közel egymáshoz és ez néha problémás, ha egyszerre többen beszélnek.
Előre is Köszönöm a választ!
-
kasaf1
tag
Igazából szerintem whbear kolléga tudna ebben segíteni, én is csak netről tájékozódom. A kérdésedre a válasz, hogy 1 watton biztosan tökéletes minden az általad leírt igényekre, viszont a büntetést, és az ellenőrzését el sem tudom képzelni, hogyan zajlana... De biztosat tapasztalt rádiós kollégák tudnának mondani.
-
kasaf1
tag
Tudomásom szerint nem, 1-5 watt között lehet állítani, de a PMR engedélyezett csak 0,5 watt. Én is fentebb erre utaltam, hogy mi van, ha veszek 2-3 db ilyet, és használom 1 watton, amikor túrázunk, vagy nyaralunk? Annyi a különbség, hogy 1 watton nagyobb a hatótávolság (az 5 wattról nem is beszélve, elvileg 5 watton ezek a készülékek 30 km-t tudnak, nyílt terepen pedig 100-at is...)
Habár köztünk legyen szólva, nem tudom, hogy ezt hogyan tudná valaki ellenőrizni... mindenesetre, nekem van két darab "rendes" PMR rádióm (1 Midland, 1 Icom), használom azokat, nem erőltetem a hatótávot. Egyébként a linkelt készülékek nagyon piszkálják a fantáziám, mert nagyon jókat olvastam róluk, majd meglátjuk mit hoz a jövő... -
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Kicsit csendes a topik, de hátha valakit tud majd segíteni:
Olyan PMR-t keresünk, amivel párhuzamosan, mindenféle kapcsolgatás nélkül több (legalább kettő) csatornát/frekvenciát tudunk egyszerre hallgatni. Adásra természetesen elég egy csatorna. Azért van erre szükség, hogy tudjuk figyelni az egész csapatunk tevékenységét, de mi a saját rajunkon belül tudjunk kommunikálni, anélkül, hogy bármely "globális" információról lemaradnánk. Létezik ilyen eszköz? Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest