- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2520 üzenetére
Helló Szabest!
Nem kell resetelgetni, fölösleges. Amúgy szerintem a reset nem törli a vételi puffert.
De nem is kell azt törölni, mindegy mi van benne, szól amikor jött valami és azt is megmondja hogy az adat milyen hosszú."arra gondoltam, mi van ha tényleg 3 ilyen RS485-ös kártyát akasztok rá , és ugye más címek lesznek, és így nincs esély a kavarodásra...járható út ez is, nem??"
Természetesen. Csak így jó drága
Azonban ha azok az eszközök amik adatot küldenek nem támogatják a multipoint működést, akkor egyszerűen nem nagyon marad más választásod."Amúgy egy ilyen küldött adat, milyen formátumban fog megérkezni? Milyenek az elterjedt átviteli módok, mert gondolom ezt még valahogy kódolnom is kéne, hogy pl egy DEC számot kapjak belőle...(0-32767) jól sejtem?"
Az adat olyan formában fog megérkezni, ahogy azt elküldték.
A vételi pufferben pontosan azt fogod találni, amit a küldő eszköz elküldött bitről bitre, byte-ról byte-ra!
Hogy a külső eszköz mit küld és az amit küld mit jelent pontosan (azt hogyan kell értelmezni) nekem halovány lila elképzelésem sincsen, ahogy azt az előző üzenetben is már megjegyeztem.
Ez teljes mértékben a küldő eszköz magánügye és én még annyit sem tudok róla hogy mi a neve, nem hogy azt mit küld és a küldött adat hogyan értelmezhető.
Ez a kérdésed olyan, mint ha tőlem kérdeznéd meg, hogy az az e-mail, amit 1 perce kaptál valahonnan - olyan valakitől akiről én soha nem hallottam, nem hogy ismerném - mit tartalmaz. Mennyi esélyem van kitalálni szerinted?Egyszerűen meg kell nézni az adott eszköz leírásában, hogy mit és hogyan, milyen formában küldözget.
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2518 üzenetére
Helló Szabest!
Igen, nem kell feltétlenül küldened is a fogadáshoz, de... (lásd alább). Ha egyáltalán nem akarsz semmit küldeni, akkor nem kell az adatküldő FB (FB3 P_SEND CP340).
Igen, a vett adat mindig felülírja az előző vett adatot a DB-ben a vételi pufferben. Ha a vett adat rövidebb mint az előző vett adat, akkor csak részben írja felül.
De neked mindig jelzi az FB2 P_RCV CP340 blokk hogy ha érkezett adat, nem kell ciklikusan olvasgatni a DB-t. Elég akkor amikor szól,hogy adat jött.És itt a "de".
Az előző üzenetben próbáltam felhívni a figyelmed arra, hogy ha az RS485 buszon kettőnél több eszköz van, tehát itt pl. egynél több eszköz van a PLC-re kötve és azok adatot küldenek, akkor elengedhetetlen, hogy valamilyen módon egyeztessék a küldést és azonosítsák magukat.
Ha ugyanis minden RS485-re kötött eszközöd adott időközönként adatot küld se szó se beszéd, akkor:
- 1. Véletlenszerűen össze fognak beszélni, óhatatlan lesz, hogy egymás adásába belepofázzanak, aminek hibás vétel lesz az eredménye a PLC-ben!-2. Amikor valahogy a fentiek ellenére ép adatot vesz a PLC, akkor fogalma sem lesz ki küldte.
Ezt is meg kell oldani valahogy.
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2516 üzenetére
Helló Szabest!
Hát nagyon szájbarágós választ most nem fogok kidolgozni (rajzolnom kéne ezerrel), de megpróbálok válaszolni minden kérdésre.
Az RS485 és az RS422 fizikai kialakítása olyan, hogy nem pont-pont, hanem pont-multipont huzalozást is megenged. (RS485 2 vezetékkel half duplex, RS422 4 vezetékkel full duplex).
Tehát felfűzheted RS485-re az összes adatforrást, DE!
A több pontos kommunikációt az adott eszközöknek ismernie / támogatnia kell (protokol kérdése).
Tehát a "buszos" huzalozást támogatja, de azt nem tudom hogy az eszközök amik neked adatot küldenek támogatják-e. Nyilván ha több eszköz van egy buszon, akkor azok nem vezérelhetik egyidőben a buszt, valamilyen megegyezés alapján kell hogy menjen a kommunikáció. Pl. Master-slave hierarchia esetén a PLC lehet a master és az a slave válaszol, amelyiket a master megcímez és lekérdez. Protokol kérdése tehát, a slave-eket valahogy meg kell különböztetni egyrészt hogy meg tudja állapítani a PLC hogy melyik eszköz küldte az adatot, illetve hogy meg tudja őket szólítani egyenként.
De mivel semmit nem tudok arról az eszközről amit említettél (még a nevét sem) nyilván nem tudom megmondani hogy ezekhez ez az elvárásokhoz hogyan viszonyulnak."Ha az előbbi megoldás is létezik, akkor milyen alapbeállításokat kell belőni a HW konfigban??"
Interface: Half duplex (RS485) Two-Wire Mode.
Data Flow control beállítása attól függ hogy az amivel kommunikálsz melyiket "szereti""Továbbá a minta irja, hogy az FB2 P_RCV CP340 és a FB3 P_SEND CP340 blokkokat kell használnom, jól olvastam?"
Igen.
Én 400-as CPU-n használtam CP440-et. Ez ua az elvileg mint a 300-ashoz a CP340.
Így nézett ki a küldés és fogadást végző hívás:M431.1 impulzus hatására küldte az adatot.
M434.2 -vel lehetett alaphelyzetbe állítani a kommunikációt
LADDR a HW configban szereplő kezdőcíme a CP kártyának:DB_NO a DB száma ahol a küldendő adatok vannak
DBB_NO byte cím a DB-n belül, ahol a küldendő adatok kezdődnek
#Len Itt kapja meg a blokk, hogy hány byte-ot kell küldeniAz FB9 fogadta az adatokat. Ahol:
M0.6 Mindig TRUE
Az R bemenet sorában lévő két feltétel szintén a reset (alahelyzetbe állítás)
LADDR a kártya címe
DB_NO és DBB_NO a DB száma és azon belüli byte cím, ahova a vett adatokat le kell raknia.
A LEN kimenő paraméterben mondja meg a blokk hány byte adat érkezett ami a DB-ben van.
Az M433.2 akkor billent be, amikor a blokk hibátlan adatot vett.M433.3 meg akkor, amikor adat érkezett, de hibával.A DB20-ban volt egy 32 byte-os adási buffer és egy 256 byte-os vételi buffer. Adáskor az FB10 elküldte a benne levő adatot, ami vételkor jött az beesett a vételi bufferbe.
A DB20:
STRUCT
Tx : ARRAY [0 .. 31 ] OF //Host link adás puffer
BYTE ;
Rx : ARRAY [0 .. 255 ] OF //Host link vételi puffer
BYTE ;
END_STRUCT ;"Jó lenne valamit villantani neki...."
Akkor küzdj! Komoly eredményhez komoly küzdelem vezet!
-
Szirty
őstag
Helló Börcz!
Azt ugyan nem írtam, de visszafele is igaz. Ha a meglévő program amibe ezt be akarod illeszteni használ DM memóriát akkor arra figyelni kell, hogy az általad használt címet a program ne használja.
Illetve ha a DM0-át használja akkor neked ahelyett egy másikat kell választani.Továbbá lényeges, hogy a +B és -B "kukacos" legyen (@) vagyis élvezérelt. Ellenkező esetben a gomb megnyomásakor nem egyszer fog hozzáadni vagy kivonni, hanem minden PLC ciklusban, vagyis elszalad a végére azonnal.
-
Szirty
őstag
Helló Börcz!
Rendben.
Készítettem egy programot, ami azt csinálja amit szeretnél:Az első sor a 0.0 bemenetre kötött gomb megnyomásakor növeli a T1 beállított idejét 1 másodperccel, ha az idő nem nagyobb 30 másodpercnél.
A második sor a 0.1 bemenetre kötött gomb megnyomásakor csökkenti a T1 beállított idejét 1 másodperccel, ha az idő nem kisebb 10 másodpercnél.
A harmadik sor a 0.2 bemenetre kötött gomb megnyomásakor visszaállítja a T1 idejét 10 másodpercre.
A negyedik sor tartalmazza a T1 időzítőt, amit a 0.3-as bemenet indít. A T1 időzítő annyi idő múlva telik le, amennyi idő van a DM0 memóriacímen.
Ezt a DM0 címet változtatják a növelő, csökkentő és visszaállító gombok.(A program működik, kipróbáltam)
Remélem így már sikerül!Ui.: természetesen a DM0 címet a programodban máshol már nem használhatod másra.
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2506 üzenetére
Helló Szabest!
"leginkább excelből olvasni akarnék!"
Korábban ezt írtad:
"Lehetséges egy S7-318-assal hogy egy excelből beolvassak valami DB-be vagy valahova adatokat, amit ciklikusan naponta egyszer "befrissísen"??"Excelből DB-be: ezt úgy értelmeztem, hogy a DB-t írni akarod. Ha azt artíad volna, hogy "DB-ből excelbe" akkor meg azt gondolom, hogy a DB-t excellel olvasni akarod.
Az ügy szempontjából ennek szerencsére nincs nagy jelentősége, igazából mindegy ogy írni vagy olvasni akarod.
A legegyszerűbb a HMI-s CSV data logos megoldás. Az OPC szervert kezelni nem kell, csak telepíteni és konfigurálni, utána elvan a háttérben. Én nem ezt a módszert választanám, mert aki az OPC-t kitalálta és így megvalósította azt inkább elásnám a kertben de ez más kérdés.
Excelben is lehet valahogy olvasgatást írást produkálni, de nem tudok konkrétabb segítséget nyújtani, nem csináltam még ilyet. A Siemens technical fórum foglalkozik a kérdéssel, nézz szét ott. -
Szirty
őstag
Helló Börcz!
Azt használd, amelyiknek az a neve, hogy "TIM"
Ennek két, azaz kettő operandusa van. (Amikor lerakod, akkor ez az a két sor, amit említettél)
Az egyik a timer száma. Ez bármennyi lehet azon a határon belül, amit az adott CPU tud, (a számozás 0-tól indul).
Természetesen ha egyszer valahol használod mondjuk a TIM1-et, azt máshol már nem adhatod meg másik timernek!A másik operandus az SV, azaz Set Value. Ez mondja meg a timernek, hogy mennyit időzítsen, méghozzá BCD alakban és tized másodpercben.
Ide írunk kettőskeresztes számokat, amikor az időzítés konstans érték szerint történik.A betűjelek, amiket még ide lehet írni, memóriaterületek azonosítói. Én a DM-et (Data Memory) javaslom a célra. Ezt a D jelöli.
Pl. ha D0-t írsz be, akkor a timer időzítése attól az értéktől függ, amit a D0 memóriarekesz tartalmaz. Azt pedig a programodban tetszés szerint megváltoztathatod.A magyarázat, hogy melyik betű pontosan mit jelent, mik azok a memória területek és mire lehet őket használni messze kimerítené a fórum kereteit.
Olvasgass doksikat, sokat!
Konkrétan CJ1-hez nem tudok magyar doksit, de itt van egy CQM1H (PDF). Sok hasznos dolog van ebben is! -
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2501 üzenetére
Helló Szabest!
Lehetséges. Több módja is van.
Amennyiben a kérdéses PLC ethernet hálózaton van:
Írni kell excelbe egy VB scriptet, ami ISO protokol segítségével kiolvas adatokat a PLC-ből.
Vagy telepíteni kell az exceles PC-re egy OPC szervert, amelyik ismeri az S7-et, és az excel OPC-n keresztül olvassa ki (vagy írja be) a kívánt adatokat.
Ha van a rendszerben HMI (WinCC Flexible RT) akkor azon keresztül is lehet adatokat cserélni. Pl. HTTP protocollon keresztül (SOAP).
Vagy maga a HMI is olvashat adatokat file-ból és beírhatja a PLC-be. -
Szirty
őstag
Hali Börcz!
"Ez sokat segít"
Kb. amennyit a kérdésedben általad közölt infók segítettek
Nem tudom milyen Omron PLC. Legalább azt elárulhatnád, hogy melyik sorozat! Ezek utasításkészlete ugyanis eltér egymástól (néhol jelentősen) és te épp az utasításokkal kapcsolatos infókat szeretnél. Tehát az hogy milyen típusú PLC-ről van szó, fontos a kérdés szempontjából!
Azt sem tudom milyen szoftvert használsz a programozásához, mert ezt sem árultad el.
Továbbá nem közölted milyen nyelvű információra vágysz.Egy timer időzítési értékét változtathatod, ha a timernek (SV) nem konstans értéket (pl.: #0250) hanem egy változót adsz meg. Pl. egy DM memóriacímet.
Ezután már csak annyi dolgod van, hogy a két gombbal növeld vagy csökkentsd ennek a DM címnek a tartalmát.
Lényeges, hogy a standard timer BCD számot igényel, tehát neked is BCD-ben kell növelni és csökkenteni.
Fontos, hogy ha standard timert használsz, akkor tized másodperces időalap van, tehát ha 1 másodpercenként akarsz növelni vagy csökkenteni, akkor 10-esével kell az értéket módosítani.
Továbbá fontos az is, hogy ha a timer már fut (az idő telik) és eközben módosítod az SV értékét, az semmilyen hatással nem lesz a már futó időzítésre. A timer indításkor olvassa be az SV értéket és aszerint telik az idő. -
Szirty
őstag
válasz
kip.kop #2493 üzenetére
Helló kip.kop!
A kérdésed az, hogy gyári funkció van-e ilyen?
Magad is megnézheted milyen gyári funkciók vannak, mert a step7 telepíti ezek leírását.
Start menü / SIMATIC / DocumentationA doksi neve: STEP 7 - System and Standard Functions for S7-300 and S7-400
és: STEP 7 - System and Standard Functions for TI-S7-ConverterSzerintem nincs ilyen, annyira egyszerű, hogy percek alatt meg lehet csinálni.
-
Szirty
őstag
válasz
#95092224 #2488 üzenetére
Helló topsli!
Gondolom már előbb is érezhető volt, hogy én mint információ forrás kimerültem a számodra.
Már most többet tudsz a profibuszról mint énAzt hiszem sajnos nem tudok többet érdemben segíteni.
Azért hangsúlyoztam, hogy a profibuszon kommunikáló standard HMI eszközök nem DP slave-ként vannak jelen a buszon, mert a DP konfigurációban nem is szerepelnek. A DP master nem illeti őket a "token ring-szerű megszólítással" és igazából nem is érzékeli a DP master a hiányát a buszon (ellentétben a konfigurált DP slave-ek eltűnésével, amik során komoly herce-hurca kezdődik egy PLC programban).
Az általad többször is linkelt leírás említi a slave-ek között a HMI-t, mint lehetséges slave eszközt. Valóban lehet egy slave HMI is, de konkrétan a siemens HMI-k nem azok.Sajnos fogalmam sincs milyen kommunikációt használ egy HMI a profibuszon. Talán FMS lehet, vagy DPM2. Nem tudom.
-
Szirty
őstag
válasz
#95092224 #2486 üzenetére
Helló topsli!
Mint már említettem, szerintem egy standard profibus DP slave nem képes arra amit szeretnél. Példaképpen említettem is, hogy azok a siemens panelek, amiket profibuszra is lehet csatlakoztatni (és azon át írnak olvasnak PLC regisztereket) nem DP slave-ként szerepelnek a buszon. A DP slave-ek szerintem csak I/O regiszterek megvalósítására képesek. Az a chip amiket DP slave-ekbe tesznek a profibusz megvalósítására szerintem éppen ilyen.
Egy fénykép vagy segít, vagy nem. Látsz ott egy Xilinx FPGA-t vagy egy céláramkört és meg is állt a történet.
Régebben szétszedtem egy S7-et, amin van egy MPI/Profibusz csatlakozás is.
-
Szirty
őstag
válasz
#95092224 #2482 üzenetére
Helló topsli!
Ezt a kérdésed nem teljesen értem. Mit értesz "ilyen protokol" alatt?
Azt, amikor ír/olvas a PLC regisztereiből?
Ha igen, akkor nem, ez nem új keletű dolog. Eleve tudják ezt a kezdetektől fogva.
Az S7-hez vagy a siemens-hez sem köthető.
Más gyártók PLC-s környezetében is általános hogy a HMI-k így működnek. -
Szirty
őstag
válasz
#95092224 #2481 üzenetére
Hali topsli!
"Van egyáltalán szabványban leírt neve a kommunikációs protokoljának az S7 rendszerekben, vagy definíció szerint ez valami olyasmi, amit a Siemens olyanra tervezett, amilyenre, és senki másnak nincsen hozzá nyúlka-piszka?"
Pl. a profibusz esetében a profibusz kifejlesztői (ami néhány cég) létrehoztak egy szervezetet akik pátyolgatják, egyengetik az útját.
A cél nagyjából az, hogy más gyártók számára is elérhetővé tegyék és ezzel egy kvázi ipari szabványt hozzanak létre. Akárcsak a profinettel, ami lényegében a profibusz ethernetes változata.
Ez a szervezet készséggel megad minden információt a buszról, ami egy ilyen buszra csatlakozó eszköz kifejlesztéséhez kell. Persze nem ingyen.Az MPI-vel nem tudom mi van, nem tudom a siemens elérhetővé tette-e a protokollt.
Az ethernetes (profinetes) S7-ek képesek TCP, UDP stb kommunikációra, aminek módja hozzáférhető.
Többet erről sajnos nem tudok mondani. Én nem fejlesztek terepi buszos eszközöket. Inkább alkalmazom (felhasználom) őket. -
Szirty
őstag
válasz
#95092224 #2481 üzenetére
Hali topsli!
"Ipari környezetben annyira jól kiképezett szimulátor alkalmazások lennének, hogy ha hibásan van egy alkalmazás elkészítve, garantáltan észreveszik még a logikai butaságokat is?"
Majdnem mindig garantáltan észreveszik a butaságot. Leggyakrabban akkor, amikor a gép hülyeséget csinál, vagy épp semmit.
De ez sem mindig jön össze azonnal. Van, hogy a problémát egy hosszú feltételsor teljesülése szüli. Ilyenkor az "együtt állás" csak kis eséllyel, vagyis ritkán jön létre.
Ez egyébként a hibajelenségek mumusa...
Szóval igen, előfordulnak hibák az ipari rendszerekben is, hogyne fordulnának elő.
A fejlesztői környezetek itt is segítik a fejlesztőt a munkájában, de nem kötik meg az ember kezét olyan módon ahogy a kérdésed sugallja.
Kivételek ez alól a safety rendszerek, ahol nagyon komoly szabályrendszer szerint lehet (csak úgy engedi) bizonyos funkciókat összeállítani. Konkrétan pl. a safety PLC.
Elég jelentős korlátot jelent egyébként. Az ilyen PLC azon kívül hogy drága, emiatt elég korlátolt is. csak indokolt esetben használják. Pl. ahol emberélet, testi épség forog kockán, vagy környezeti katasztrófa esetleg jelentős anyagi kár keletkezhet a hibás működésből (gyógyszer ipar, olajfinomítók, vegyi üzemek, erőművek, és általános gépek munkabiztonsági rendszerei).A privát véleményem az, hogy a PLC programozás eléggé gépközeli programozás. Tehát nem végletesen magas szintű, mint pl. a PC-s adatbázis kezelés, webes fejlesztés, objektum orientált nyelvek, vagy épp a vizuális egérhúzogatós alkalmazás generátorok.
A PLC program sokkal közvetlenebbül és ezért átláthatóbban hat a berendezésre, mint mondjuk egy visual basic a PC hardverér. Szerintem sokkal jobban oda lehet figyelni a hibákra.Egyébként meg ha durva hibát vét az ember, akkor a gép adott esetben tör és zúz, görbülnek a vasak. Volt már olyan és lesz is! De sokkal gyakoribb az, hogy nem megy, mint az, hogy kárt tesz.
Jellemzően nagyobb közvetlen károkat lehet okozni mint egy játék program vagy böngésző elrontásával. De nehezebb is elhibázni!"A busz protokollokkal a jelek szerint valamit félre értettem."
A profibusz egy bizonyos konkrét terepi busz kialakítás neve. Beleértve az összes lajert és lehetséges protokollt is. Ha csak a fizikai rétegről beszélnénk, akkor RS485-nek kellene hívni és nem profibusznak, mert RS485 alapú.
Szinte minden nagyobb gyártónak megvan a maga által fejlesztett saját buszrendszere, amik semmilyen szempontból nem kompatibilisek egymással, hogy ne legyen olyan egyszerű az élet."Részemről a "profibusz" alatt egy layer 1 felületet értettem, nevezetesen halom kábelezés, és csatlakozók, rajtuk előreszámítható 0 és 1 bitekkel, amik azonos típusú adat keretekbe szerveződnek, amire magasabb layeren protocolok illeszkednek."
Akkor nem porofibuszról kell beszélni, hanem terepi buszról (fieldbus). A profibusz egy fieldbus a sok közül. Minden profibusz terepi busz, de nem minden terepi busz profibusz
Azt, hogy ilyen, olyan, meg amolyan kommunikáció is mehet rajta egyszerre, amiknek szinte közük sincs egymáshoz úgy kell elképzelni mint az ethernet+TCP/IP-t. Lehet rajta file-okat le/fel tölteni (pl. FTP) böngészni és videót nézni (stream)."Ellenőrzésként megkérdezném, az MPI protocol elektronikailag ugyan arra a buszra csatlakozik, mint a DP slave-ek, vagy fizikailag is külön busz, külön csatlakozók, és teljesen szét vannak választva?"
Az MPI és a profibusz két teljesen külön busz, teljesen más protokollal, de teljesen azonos a fizikai réteg. Mind a kettő ugyanolyan RS485. Ezért a csatlakozó kialakítása, sőt annak bekötése is teljesen azonos. De egy kábelen ez a kettő soha nem megy. Egy busz vagy MPI, vagy profibusz. Ha egy PLC-n mindkettő rendelkezésre áll, akkor az külön csatlakozót jelent, teljesen külön kábelezéssel.
"A "HMI"-ről kb annyit találtam, ami a wiki-ben le van írva (human machine interface, ami kb mindenre igaz, monitorra, egérre, billentyűzetre, stb),"
A HMI megnevezés kb annyira pontosan határozza meg az eszközt, mint mondjuk a "számítógép" kifejezés. Sok belefér.
Régebben valahol itt megpróbálkoztam a megfogalmazásával, de most nem találom.
Az én értelmezésemben a HMI egy olyan eszköz, ami:
- Kijelzővel rendelkezik
- Saját processzora van, esetleg saját oprendszere, a feladatra programozható
- Billentyűzete van, esetleg érintő kijelzője, vagy mutató eszközt lehet rá csatlakoztatni
- Közvetlen kapcsolatban áll egy vezérlővel (rendszerint PLC-vel)
- A vezérlővel képes adatot cserélni, általában mindkét irányban
- Lehetővé teszi a vezérelt berendezés és az azt kezelő ember között az összes szükséges kapcsolat megteremtését.Az utolsó a lényeg, az előtte lévők annak a célnak vannak alárendelve.
Ezért nem HMI egy egér vagy egy billentyűzet, bár a HMI rövidítésben szereplő szavak alapján lehetnének azok.
Egy HMI tehát egy programozható készülék. Rendszerint LCD kijelzővel, billentyűzettel, előlapba szerelhető kivitelben (néha hordozható kivitelben) és szinte mindig sokféle kommunikációs lehetőséggel.
Konkrétan arra való, hogy egy ipari vezérlés "monitora és billentyűzete" legyen. helyettesíti (kiváltja) az ún. űrhajós pultokat, amin ezer lámpa gomb meg kapcsoló van.
A HMI-n a vezérlő hibaüzeneteket jelenít meg, a vezérelt berendezésről közöl információkat (darabszám, nyomás, hőmérséklet, lényegében bármilyen információ megjeleníthető rajta a gépről, ami a PLC-ben rendelkezésre áll. Továbbá lehetővé teszi a berendezés működésmódjának, vagy paramétereinek megváltoztatását, ellenőrzését.
Egy egér, vagy egy monitor önmagában ilyesmire nem képes, ezért azt nem tekinthetjük HMI-nek. De pl. egy számítógép konfiguráció egy HMI szoftverrel már igen. -
Szirty
őstag
válasz
#95092224 #2479 üzenetére
Helló topsli!
"Ha olyat kellene megcsinálnom, mint fentebb említett példa, nevezetesen egy plc regisztereit kell olvasnom és írnom is annak működése közben, és mindezt a plc programjába való beavatkozás nélkül, általános jelleggel elmondható, hogy bármilyen profibuszra felcsatlakozott szabványos eszköz meg tud ilyet csinálni? "
Nem. Nem teheti meg bármilyen Profibuszra csatlakoztatott eszköz, csak amelyik erre képes, azaz erre fel van készítve, más szóval amelyiknek erre szüksége van.
Pl. egy remote I/O DP slave ilyet soha nem tesz. Nem tesz ilyet DP-s frekvenciaváltó sem szóval semmilyen DP slave. ha jól gondolom ez egyáltalán nem is a profibusz DP protokoll / kommunikáció része.
Egy profibuszra csatlakoztatott HMI nem DP slave és nem is DP master! Egy profibuszos HMI más protokollt használ a PLC-vel való kommunikációra, nem a profibusz DP-t, de a profibusz fizikai közegét használja a kommunikációra. megteheti, mert pl. siemens S7 a profibuszon egyszerre képes többféle protokollt is használni. Ez teszi lehetővé pl. hogy számítógépet csatlakoztassunk a profibuszra és így programozzuk a PLC-t, az sem a profibusz protokollon keresztül történik!
Mindebből az következik, hogy ha egy olyan profibuszos PLC rendszered van, amelyik csak DP kommunikációra képes a profibuszon keresztül, annál semmi olyasmit nem tehetsz meg, amiről írtál.Az egész dolog nem is köthető a profibuszhoz konkrétan éppen a fentiek miatt.
Hiszen pl. S7 rendszerben egy MPI buszra vagy ethernetre kötött HMI is képes a PLC regisztereit írni vagy olvasni és azokon keresztül is zavartalanul működni."Azon filozom, hogy a profibusz hálózaton belül nincsen valamiféle előre beállított védelem, hogy bizonyos eszközök bizonyos eszközökhöz nem férhetnek hozzá, mert a busz master a kezükre csap érte?"
A profibusz és egyéb terepi hálózatra kapcsolt eszközök egymáshoz való hozzáférhetősége nem korlátozások hiányának, hanem a lehetőség szándékos megteremtésének az eredménye!
A cél nem a kommunikáció korlátozása, hanem a kommunikáció lehetőségének a megteremtése!"Alapértelmezetten minden eszköz "megbízható"-nak van nyilvánítva, és bármelyik megtehet akármit?"
A terepi buszt használó eszközök tervezésekor igen komoly figyelmet fordítanak arra, hogy az eszköz minden tekintetben jól, a specifikációban pontosan meghatározott módon működjön a specifikációban meghatározott körülmények között.
ha nem így működnének, akkor ki lehetne őket dobni a kukába, mert hibás működésükkel teljes gyártósorok megbízhatóságát ásnák alá.Ha a megbízhatóságot azért kérdőjelezed meg, mert a fent említett korlátlan "nyíltság" lehetővé teszi, hogy eszközök vagy valakik azok segítségével esetleg illegális vagy szándékosan kártékony tevékenységet folytathatnak, akkor igazad van.
Bárkinek aki fizikailag hozzáfér egy terepi buszhoz lehetősége nyílik könnyedén hatalmas károkat okozni egy rendszerben azzal, hogy a buszra csatlakozik és regisztereket kezd el felülírni.
De ne felejtsük el, hogy ha már ott van (vagyis fizikailag hozzáfér) akkor ezt egy baltával még ennél is sokkal egyszerűbben megteheti!Az illegális behatolások, hekkerek, adathalászat stb ellen nem a terepi busz szintjén kell védekezni! A terepi busz és a rákapcsolódó eszközök közvetlen részei egy zárt automatizálási rendszernek.
Ilyen alapon kételkedhetnénk egy mezei analóg bemeneti modul, vagy a PLC-be dugott flash memória megbízhatóságában is, ami a "jó szándékot" illeti.Tehát nem elvetélt ötlet az, hogy HMI-t illesztesz egy PLC-hez, aminek a programját nem akarod megváltoztatni.
De ismerni nagyon kell azt a programot, mert ha írkálni kezd a HMI a PLC-be, akkor jó szándék ide vagy oda, bizony nem mindegy mit hova ír
Az adatok olvasásával kapcsolatban pedig tudni kell hogy az adat amit olvasni akarunk egyáltalán rendelkezésre áll-e a PLC-ben és ha igen mit kell kiolvasni és ami onnan jön azt hogyan kell értelmezni.
A PLC-nek nem kell hogy profibuszos legyen. Olyan legyen, aminek van szabad csatlakozási lehetősége HMI eszközhöz, legyen az profibusz is akár, vagy ethernet, vagy soros port. -
Szirty
őstag
válasz
komlosdi #2477 üzenetére
Hali komlosdi!
Lényeg, hogy működik!
Én is tapasztaltam már azt, hogy csak azért, mert ugyanazt a célt szolgálja a csatlakozó és ugyanúgy is néz ki, még nem biztos hogy ugyanúgy van bekötve
A dolog másik oldala meg az, amikor ellenőrzöm és emiatt leb@sznak, hogy ne bonyolítsd, dugd be oszt haderiggyen...
-
Szirty
őstag
válasz
komlosdi #2474 üzenetére
Helló komlosdi!
1. Címkiosztás:
Hol adhatom meg a Weintek fejlesztőkörnyezetében a kijelző címét?"Ezt nem tudom, nem ismerem azt a panelt.
"2. Felfűzhetek akár több kijelzőt (más gyártmányúakat) is ugyanazon MPI buszra?"
Természetesen igen. Az MPI erről szól. (Nem elfeledkezve a helyes lezárásról)
Bár ez a kérdésed és az a tény, hogy véletlenül a kínai nyelvű doksi címét raktam be az előző üzenetbe arra enged következtetni, hogy nem nézted meg a PLC_connection_guide.pdf-et.
Abban ugyanis egyértelműen benne van a kérdésedre a válasz (437. oldal)
Itt a helyes cím (angol): PLC_connection_guide.pdf"3. A PLC adott memória területét kívánom írni és olvasni a kijelző által. Szükséges a PLC programjának a módosítása az adatcsere érdekében? Esetleg engedélyeztetni kell a hozzáférést?"
Nem kell engedélyezned semmit. A PLC memóriáját a PLC tudta nélkül, a PLC programjától függetlenül olvassa a HMI. A PLC programban semmit nem kell tenni ennek érdekében (csak akkor, ha a kívánt adat nem áll rendelkezésre).
"4. Feltételezem, hogy Master/Slave kommunikációrol van szó, ahol a PLC a master, tehát Ő kezdeményez minden kommunikációt. Tipikusan milyen lekérdezési gyakorisággal működhet a kommunikáció? Cél: 5Hz-el 16-16 bájtnyi adat cseréje."
Mindig a HMI kérdez, ahogy Zsoló is írta, mert a HMI tudja mit akar. Ezért nem kell a PLC programban törődni a HMI-vel csak annyira hogy a szükséges adatok rendelkezésre álljanak. A HMI kérdez, a PLC válaszol.
Az általános lekérdezési gyakoriság 1 másodperc szokott lenni. De ez több száz vagy ezer TAG mellett (persze nem kérdezi le állandóan mindet, csak amelyik éppen kell a kijelzéstől függően).
Pl. Siemens WinCC Flexible legkisebb lekérdezési idő 100ms. Ez még nem szokott problémát okozni. -
Szirty
őstag
válasz
komlosdi #2472 üzenetére
Hali komlosdi!
Első lépés: gyártónál infót keresni.
PLC_connection_guide.pdfA PDF 436. oldalát nézd (SIEMENS S7-300 MPI). (PDF belső oldalszámozása szerint 433. oldal).
-
-
Szirty
őstag
Helló oli83!
Tehát ha jól értem van egy (vagy több) olyan text list protoolban, aminek 350 value és text eleme van?
Ki volt az az elvetemült, aki azt a projectet csinálta?
20-30 elemnél nem nagyon érdemes többet rakni egy text listába szerintem.Az export/import itt csak a fordítás segítésére van, ezért nem teszi bele az értéket a CSV-be.
Szerintem kézzel egyenként kell átírogatnod, perpill más lehetőséget nem látokMiért kell átírogatni amúgy?
-
Szirty
őstag
Hali misi91!
"És LK201-es host link unit-ot honnan lehet szerezni hozzá?
A szoftver gondolom omron legyen , de azon belül mind 1 hogy melyik verzió?"Fogalmam sincs honnan lehet szerezni LK201-et! Ezek 25-30 éves cuccok! Esetleg áss mélyebbre abban a kukában
Használt cikk fórumokon és web helyeken esélyes még.Szoftver verzió?
A nevét leírtam, Syswin, vagy LSS (ladder support system) az esélyes. Többet nem tudok róla írni. Ha nagyon akarod megnézem melyik ismeri és annak milyen verziója van meg. De fejből ez nem megy most. -
Szirty
őstag
Helló misi91!
Szerintem egy LK201-es host link unit kell hozzá, amit rádugsz a C28K elején lévő fekete (peripheral) csatlakozóra és van rajta egy soros (RS232) port.
Nem emlékszem, hogy a syswin ismeri-e a C28K-t, de ha nem, akkor a DOS-os LSS pl biztos.
Bár az utóbbi esetben a programozására tett, minden kísérleted még LK201 birtokában is kudarcra van ítélve ha a gépeden nincs natív RS232 port, mivel a DOS-nak nem barátja az USB. Tehát USB-RS232 átalakító felejtős ebben a konstellációban.
Még SysWin mellett (16 bites windows 3.1-es program) sem garantált USB-s soros porttal való működés. -
Szirty
őstag
Hali tomeko!
"(igazából nem tudtam hogy több is van :S)"
Van. Ráadásul abból, hogy ez 9.03 gyanús, hogy sok korábbi verzió is létezik.
Azt a módszer amit leírtál, még nem próbáltam. de abból amit leírtál kiderül, hogy az kell neked.
"(Transfer IO table and Special Unit Setup ezt bepipáljam?)"
Igen pipáld. Itt azt szeretné tudni, hogy az I/O táblát meg a speciális IO-k (ha vannak) beállításait is áttöltse-e.
A lényeg az, hogy a PLC-be csak akkor tudod rátölteni a programot (vagyis a semmit) a CX-programmerből, ha a PLC STOP módban van. RUN módban nem.
Ha a PLC RUN módban van, és a CX rá akar valamit tölteni, akkor előbb megkérdezi, hogy STOP módba kapcsolhatja-e és figyelmeztet, hogy a PLC által vezrelt gép ettől le fog állni.
Itt még mondhatsz neki nemet ha ilyet kérdez és akkor nem lesz baj. -
Szirty
őstag
Hali zumi24!
Az még mindig nem teljesen világos, hogy a frekvencia vagy az impulzus kimenetet fogadod-e.
Gondolom a frekvencia kimeneten a távadó által mért mennyiséggel arányos frekvenciájú jelet ad, az impulzus kimeneten pedig adott mért mennyiségenként ad egy impulzust.
A kettő nem teljesen ugyanaz.
Nem ez okoz problémát?Nem használtam még ezt a távadót, de jellemzően mindegyik már "konyhakész" és lineáris jelet szokott adni a kimenetén amivel már nem kell utólag számolgatni.
-
Szirty
őstag
Hali zumi24!
Ez nem elég infó...
Mi a készülék pontos típusa?
Milyen közeget mérsz? Folyadékot? Milyen anyag?
Melyik kimenet csal? Az impulzus, vagy a frekvencia?
Hogy van beállítva a készülék, melyik kimenete mire van állítva?
Mivel, hogyan fogadod a készülék jeleit?
Hogyan számolod ki ezekből a jelekből a mennyiséget? -
Szirty
őstag
válasz
antikomcsi #2437 üzenetére
Hali antikomcsi!
Vannak jobb és rosszabb minőségű potméterek. Árban elég széles a tartomány.
Egy 12V körüli zener diódát rakhatsz a 10V-os kimenő ágba..
-
Szirty
őstag
-
Szirty
őstag
válasz
antikomcsi #2435 üzenetére
Hali antikomcsi!
A dologhoz egy potméterre és egy ellenállásra van szükség.
Továbbá kell egy multiméter hogy lehessen látni a beállított feszültséget, de gondolom multiméter van..
Szerintem ez a megoldás a lehető legolcsóbb -
Szirty
őstag
válasz
hali.papa #2433 üzenetére
Hali hali.papa!
Igen. Memóriakártya nélkül nem működőképes.
Ha kártya nélkül kapcsolod be, akkor keletkezik egy
"Illegal memory submodule: replace submodule and reset memory"
üzenet, majd egy:
"Power on backed up"
Aztán egy "STOP caused by CPU memory management"
végül egy:
"Memory reset required"
üzenet a diagnosztikai pufferben és a CPU STOP állapotban áll.
Program és adat blokkok nincsenek rajta, csak a "beépített" SFC/SFB-k.Ha visszarakod a kivett kártyát, akkor működik tovább, ahogy előtte. Ha másik üres kártyát teszel bele, akkor egy üres CPU-d lesz, amiben nincs program és HW config sincs beállítva.
-
Szirty
őstag
válasz
hali.papa #2431 üzenetére
Üdv hali.papa!
Az újabb CPU-kba, amennyiben S7-300-ról beszélünk, MMC kártya kell:
Ezek a CPU-k nem működnek memóriakártya nélkül.
A régebbiek, amelyikbe MC kártya kellett:Azok működnek, van saját work és load memóriájuk. Lehet hogy CPU függő és nincs mindegyiknek, de nem kell mindegyikbe feltétlenül kártya.
-
Szirty
őstag
Hali TanisG!
Bocs, hogy nem pont a kérdésedre válaszolok.
Én fogyasztásmérőt használnék, ami impulzuskimeneten keresztül juttatja az információt a PLC-be. Egy impulzus = x kWh.
(az impulzus egyenérték készüléktől és alkalmazástól függően változó, de azon belül pontosan meghatározott). -
Szirty
őstag
válasz
Csakénvagyok #2419 üzenetére
Hali!
csak annyit fűzök hozzá, hogy úgy gondolom (tapasztalom) hogy bizonyos esetben az STL is szükséges.
Legalábbis S7-300/400 esetében, mert pl. Omron-nál az utasítás lista gyakorlatilag a létra alternatívája és semmivel nem nyújt többet.
S7-nél számítások elvégzésére, mérési eredmények feldolgozására, adatkezelésére hatékonyabb mint hosszú létrákkal megírni ugyanazt. -
Szirty
őstag
Hali 1501N!
FBD-ben alapvetően lehet, ez biztos. Az újabbakat létrában is lehet.
Mind a kettő a lehető legteljesebb mértékben "rendes" nyelv. Ezeket használják logikai összefüggések programozására, mert azokra ezek nagyon hatékonyak.Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a Logo nem igazán PLC- Inkább "programozható relének" szokták aposztrofálni. Ennek megfelelőek a képességei is. Nem lehet elvárni tőle olyasmit, amit egy magasabb kategóriájú PLC-től.
Ha neked a "rendes nyelv"olyan amit PC-n, mikrovezérlőn lehet látni (BASIC, Java, C, stb), akkor azt felejtsd el. Itt nem az a rendes nyelv
Más a feladat, így más eszköz való hozzá. -
Szirty
őstag
válasz
Geryman #2404 üzenetére
Hali Geryman!
"A gyárban nagyrészt Omron PLC-k vannak, nem szeretjük a Siemens-t
.
Legfőképpen az Omron Programozás érdekelne."Amíg csak az omront ismertem, én se "szerettem" a siemenst.
De most már hogy ismerem, úgy gondolom jól átgondolt, jól összerakott és rendkívül sokrétű rendszer.
Az omronokkal továbbra sincs semmi bajom, kisebbeket a mai napig szoktam programozgatni...Akár meg is vitathatjuk milyen előítéleteid vannak, de érzelmi alapú és hit vitákba nem szívesen mennék bele. Maradjunk a tárgyilagos ész érveknél ha lehet :>
-
Szirty
őstag
válasz
Geryman #2402 üzenetére
Hali Geryman!
Nem írtad milyen PLC-ről van szó. Tudok ajánlani gyakorló feladatokat, de azokhoz rendelkezni kell bizonyos szoftverekkel.
Mártogató szimuláció
Tolópad szimuláció S7-300/400-ra
Fúrógép szimuláció
Tartály töltés -
Szirty
őstag
Hali 1501N!
Akkor ne STL-el kezd szerintem.
A web oldalam ha ajánlhatom, hátha találsz rajta hasznos infót.
Van ott STL is... -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2389 üzenetére
Hali Dezsi82!
Ezek szerint még mindig nem értem teljesen a problémát, szerintem nem közöltél valamilyen lényeges információt.
Az a gond, hogy a profibusznál kézzel kis kapcsolókkal be lehet állítani a címet, a profinethez meg PC kell?
Használat előtt mindenképpen(!) be kell állítani akár profibusz, akár profinet. Nem plug and play.
Nem értem miért nehezebb a profinetes és miért könnyebb a profibuszos node-al ezt megtenni. Nincs számítógép a környéken vagy mi a gond?
Profinetes eszközöknek szokott lenni cserélhető memória kártyája (legalábbis van amelyiknek van).
Megoldás lehet ha ilyen előre felkonfigolt kártyát egyszerűen csak belehelyezik a tesztnél. Feltéve hogy ez olyan modul (fogalmam sincs milyen).Nem hiszem hogy windows CE képes futtatni a PST-t!
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2386 üzenetére
Hali Dezsi82!
"De hogy adjak a szelepszigetnek automatikusan nevet?"
A profibuszos változatnak (amire azt írtad megoldott dolog) hogy adtál automatikusan busz címet?
Ott is be kellett előtte állítani a címet gondolom. Itt az a különbség, hogy a nevet kell beállítani. Pl. a PST-vel. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2383 üzenetére
Hali!
A Profinet kommunikáció nem abban a kommunikációs rétegben történik, ahol a TC/IP kommunikáció zajlik!
Ez az egyik nagyon lényeges tulajdonsága és amennyire tudom ennek köszönheti hogy determinisztikus.
Ugyanakkor ez az oka annak is, hogy a profinet kommunikáció nem megy át közönséges TCP/IP routereken.
IP címe van és lehet neki adni, mert bizonyos szolgáltatásokat nyújt azon a szinten is, (diagnosztika pl.) de a real time kommunikáció nem azon a szinten zajlik. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2379 üzenetére
Hali Dezsi82!
Erre olyan megoldást tudok elképzelni, hogy a HW configba belerakod az összes kiépítést egyszerre. Megfelelő OB-kkal gondoskodsz a hibakezelésről hogy a CPU nem álljon le ha hiányzik valamelyik konfigurált eszköz.
Amelyiket rádugják azt fogja detektálni és kezelni is. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2370 üzenetére
Hali Dezsi82!
Step7, Simatic manager, PLC menü / Display Accessible Nodes
Persze PC/PG interface-t előtt ethernetre vagy profinetre kell állítani.Vagy Siemens Primary Setup Tools (PST). Ez profinetes eszközök IP címének beállítására való, ingyen letölthető eszköz.
-
Szirty
őstag
válasz
zsolo_d #2367 üzenetére
Hali zsolo_d!
S7-200-at alapvetően PPI-n lehet programozni. Némelyik 200-as CPU tud MPI-t is. do hogy azokat lehet-e MPI-n programozni, azt nem tudom.
Amelyiken csak PPI van azt csak PPI-n lehet nyiván. Az S7-300/400-hoz való programozó meg általban nem tud PPI-t. De ez alól is van kivétel, van olyan amelyik PPI-t is tud. Azzal lehet 200-at, 300 at és 400-at is programozni -
Szirty
őstag
Hali klambi!
Azt javaslom, hogy a fejlesztő segítségét kell kérni.
Ha egy kész automatizálási rendszert a fejlesztő átad a megrendelőnek, át kell hogy adjon minden olyan szoftvert, információt és adatot is, ami a megrendelő számára lehetővé teszi, hogy a fejlesztett rendszert korlátlan ideig használni tudja (hacsak a szerződés másképp nem rendelkezik, ha volt ilyen).
Ez azt jelenti, hogy oda kellene adnia adathordozón mindent amit fejlesztett. HMI-t, PLC programot, adatokat, terveket.Ha ezt nem teszi meg, vagy átadja, csak idővel elkallódik az anyag, akkor az a rendszer egy időzített bombává válik. Különösen ha PC és/vagy Windows is van a rendszerben, eljön az a pillanat, amikor bekövetkezik a baj. Sajnos ez ilyen. Nekünk is vannak ilyen rendszereink sajnos. Nem könnyű fekete dobozba rejtett időzített bombákkal együtt élni.
-
Szirty
őstag
Hali klambi!
"van 1 plc vezérlő persze"
Akkor válaszoltál a saját kérdésedre: A kürtöt a PLC vezérli (nyilván).
A másik kérdésedet nem igazán tudom értelmezni.Szóval: A CX-Server nevű szoftver egy kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó kiszolgáló alkalmazás, ami PC-n windows alatt a háttérben megvalósítja pl. a szabványos OPC kommunikációs felületet.
A CX-Server tehát arra való, hogy szabványos kommunikációs felületet nyújtson a vezérlők (PLC-k) és a számítógépes rendszer (főleg HMI és SCADA alkalmazások) között.
Ezen kívül is valószínűleg lesz valami szoftver még ott, ami a megjelenítést végzi. Ez szinte bármilyen HMI vagy SCADA szoftver lehet. Ha az is az Omroné, akkor ez lehet pl. a CX-Supervisor.A CX-Servernek tehát nincs közvetlen köze ahhoz mit csinál a PLC, az csak a kommunikációt intézi a két rendszer között.
Nyilván ha vannak is beállításai, azoknak nem sok köze lesz ahhoz, hogy a PLC "összevissza" vezérel egy kimenetet vagy nem. Az a PLC-ben futó program hatásköre!
Közvetett köze lehet, mert pl. a kommunikáció hiánya hatással lehet a PLC-ben futó programra, de ez egyetlen egy dolgon múlik: azon, hogy milyen program fut (vagyis hogyan írták meg) a PLC-ben, de erről semmit nem tudunk ugyebár. -
Szirty
őstag
Helló klambi!
"és a dudát mi vezérli?"
Arról a rendszerről, amiről írsz semmit nem tudok, csak amennyit elárultál. Ezek pedig a következők:
- Valami két órát vezérel és egy kürtöt soros porton át
- Van egy PC, amin CX-Server futEzek alapján a kérdésedre mi lehet a válasz?
Feltételezem, hogy a CX-Server egy PLC-vel van kapcsolatban és az intézi a tényleges vezérlést, a PC pedig megjeleníti az eredményeket és lehetővé teszi a beavatkozást (ha szükséges).A feltételezést arra alapozom, hogy HMI szoftvernek semmi értelme akkor ha az semmilyen vezérlővel nem áll kapcsolatban.
-
Szirty
őstag
válasz
hali.papa #2337 üzenetére
Hali hali.papa!
Hát nincs túl sok lehetőséged ahogy látom.
Először is nagy kérdés, hogy a CPU az újabb MMC kártyás, vagy a régi típus, esetleg nincs is kártya benne?Az MMC kártyás verzióhoz van egy program, aminek neve "S7-200_S7-300_MMC_Password_Unlock" sosem próbáltam, mert szerencsére nem találkoztam know-how védelmen kívül jelszavas védelemmel és én sem védek le programot soha. Talán fake, talán nem. Szerintem a neve alapján megtalálod és le tudod tölteni.
A másik lehetőség, hog yszerzel egy üres MMC kártyát berakod és rátöltöd azt a verziót ami neked van PC-n.
Ha nics másik MMC, nem MMC-s vagy nincs benne kártya, akkor mteljes memória törlés, majd a meglévő project rátöltése adhat reményt. Ez azonban kockázatos, mert nem lesz lehetőséged visszacsinálni ha valami nem sikerül, mivel az eredeti program elvész ani a PLC-n volt.Esetleg ha MMC, de nincs másik üres MMC a próbához, akkor meg lehet próbálkozni azt lementeni image writerrel, így a sikertelen próba után még marad lehetőséget visszaállítani.
Erről itt találsz valamennyi infót.Éljenek a gyártók, akik szellemi termékük védelme okán lépéseket tesznek azért, hogy a megrendelő a lehető legjobban megszívja a kütyüjükkel ha probléma van vele!
(Jelszavas védelem, know-how protection, nem adják át a forrásprogramot / projectet, stb)
Utána persze amikor 5-10 év múlva baj van, már nem dolgozik ott az a mérnök aki csinálta, már nem létezik a cég sem, vagy egyszerűen szarnak segíteni.Mindegyiküknek ezúton gratulálok!
Neked pedig sok sikert kívánok! -
Szirty
őstag
válasz
Maverick_84 #2331 üzenetére
Hali!
Megvannak a szabályai annak hogyan lehet egy hirdetést feladni itt!
Azokat tartsd be szerintem! -
Szirty
őstag
Szia misi91!
"PLC programozáshoz szeretnék laptopot vásárolni.
Milyet válasszak?"A kapott válaszok közül megerősítem, hogy olyat, amire fel tudod rakni az XP-t!
Ez nem egyszerű ám, mert mindet Win7-el adják már, nulla XP támogatással.Az XP első akadálya rendszerint a SATA. Nem ismeri, a telepítő kéket hal. Ezen segíthet ha a gép BIOS setupjábna a HDD kezelést át lehet állítani IDE emulációra. Illetve lehet próbálkozni az XP telepíti SATA driverrel való frissítésével.
A második probléma a gépben lévő hardverekhez XP driverek beszerzése.
Ezzel is lehet gond, de az hogy a notebook gyártója kijelenti hogy nincs XP támogatás, még nem biztos, hogy nem rak a gépbe olyan perifériákat (USB vezérlő, VGA, Bluetooth, Ethernet, Wifi, stb) amiket nem alkalmazott már korábbni gépeiben, amikre még volt XP támogatása. Az ilyen driverekkel rendszerint problémamentesen megy
A keresés okozhat nehéz pillanatokat. Mert nem a gép típusára, hanem a gépben lévő HW chipsetjének a típusa alapján kell keresni a drivert.Én egy Dell Mini 1018-ra így fel tudtam telepíteni XP-t, minden hardverhez tudtam szerezni megfelelő drivereket. (Persze nem a Mini 1018-hoz kerestem, mert ahhoz nincs semmi).
Lehet hogy nem kell neked az XP, de jelenlegi állás szerint jobban jársz vele mint a Win7-el. Az ipari elektronikában az eszközök kifutási ideje 10-20 év és nem 3-4, mint a PC piacon.
Nekem pl. most kell lementenem Omron C120-akról programot, amikre még a DOS-os LSS (Ladder Support System) programmal készültek a programok...Virtuális géppel meg játsszanak a türelmes lusták
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #2313 üzenetére
Hali akosf!
"A következő, kapcsolódó kérdésem az lenne, hogy miután frissítettem a PLC-ből az "off-line actual value"-t és elmentettem. Akkor azt hogyan lehet visszatölteni a PLC-be? Pl. olyan esetben ha valaki kitörölte a DB tartalmakat a PLC-ben és áll a gép..."
Kijelölöd a kérdéses DB blokkokat a manager offline ablakában, majd rátöltöd a kijelölt blokkokat a PLC-re.
"( Lehetséges, hogy off-line módon a projektben átneveztem a DB valamelyik sorát, de a szerkezetet nem változtattam. )"
Igen, ennek a dolognak ez a legérzékenyebb pontja. Erre nagyon oda kell figyelni, különben el lehet rajta csúszni.
Én ha nem vagyok teljesen biztos abban, hogy az offline és online blokk csak az adatokban tér el másban nem, akkor még töltögetés előtt "rámonitorozok" a blokkra. Ha eltérés van, akkor szól.
Ha olyan különbség van, ami miatt elveszted a szimbólum infókat, akkor ilyen üzenetet kapsz:Ha a különbség csak az adattartalmat érinti, akkor nincs üzenet, monitor módba kerül és látod mi van benne épp.
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #2311 üzenetére
Hali akosf!
"Csak a blokkok szerkezete másolódik, a tartalma nem. Legalábbis visszatöltés után a PLC-ben a DB "Initial value" értékei nullázák az on-line tartalmat."
Lesz itt egy kis keveredés úgy érzem.
Hiszen a PLC-ben lévő DB tartalom maga az online tartalom!Megpróbálom részletesebben leírni. Valószínűleg kitérek pár olyan részletre is, amiket már régen ismersz, ezért elnézést kérek, de lehet hogy pont egy másik, hasonló részlet kapcsán válik világossá a dolog.
A lényeg, hogy a DB blokkoknak kétféle nézete van (most nem instance, hanem shared DB-kől van szó), Adat nézet és deklarációs nézet, amik között a View menüben lehet váltani, amikor a blokk meg van nyitva.
Az alap nézet a deklarációs nézet, itt van egy "Inital value" oszlop.
Az Initial value oszlopban megadott értéket az adott sor akkor veszi fel, amikor először rátöltöd a DB-t a PLC, re, amiben az a blokk még nem létezik.
Adat nézetben már két oszlopot látsz, ami a tartalomra vonatkozik. "Initial value" és "Actual value".
Az "Actual value" a blokk adott sorának pillanatnyilag érvényes, tényleges tartalmát mutatja.Az egészet megduplázza az a tény, hogy vannak online (PLC-ben lévő) és offline (a PC-n a projectben lévő) blokkok.
Ha az online blokkot nézed data view módban, akkor az "Actual value" oszlopban azokat az értékeket látod, amiket a PLC-ben lévő DB abban a pillanatban tartalmazott, amikor azt megnyitottad! ha a blokk tartalma közben a PLC-ben a program futása során megváltozott, akkor már NEM az aktuális adatot látod.
Az éppen aktuális adatokat monitor módban láthatod, amikor az online blokkot nézed! Olyankor az adatok változása is természetesen látható, ha épp változnak.Ezért nehéz eligazodni amikor arról beszélünk, hogy egy DB-ben éppen mi van. Mert van:
- Offline blokk initial value
- Offline blokk actual value
- Online blokk initial value (ez lényegében azonos az offline init val-lal)
- Online blokk actual value ami az online blokk megnyitásának pillanatában volt
- Online blokk actual value monitorozva: a PLC-ben lévő pillanatnyi adatokHa pl. egy DB egy adatának tartalmát a PC-ről meg akarod változtatni, akkor megteheted hogy az offline megnyitott DB-ben átváltasz data view-re, ott átírod az actual value értéket, majd rátöltöd a blokkot a PLC-re.
Ezt a módszert nem nagyon szoktuk használni, mert a művelet az egész offline blokkot rátölti a PLC-re. Tehát ha azon kívül az adaton kívül amit kézzel átírtunk a PLC-ben már eltérő értékek vannak, akkor azok is felülíródnak a régebbi, offline blokkban lévő adatokkal.
De átírhatod a monitorozott online blokkban is.Ha az a feladat, hogy a PLC-ben lévő DB adatait lementsük a PC-n lévő offline projectbe, akkor csak azt kell tenned, amit korábbi üzenetben már leírtam:
Managerben átváltasz online nézetre, ott kiválasztod az összes adatblokkot, amit menteni akarsz, majd COPY. Visszaváltasz offline nézetre és ott PASTE a felülírás kérdésére Yes ALL-t válaszolsz.
Innentől kezdve a PC-n a kijelölt offline blokkok pontosan azt az adatot fogják tartalmazni, amik a PLC-ben akkor voltak, amikor a Yes to All-t nyomtál a felülírás kérdésre.
Erről meg is győződhetsz rendkívül egyszerűen:Megnyitsz egy offline DB-t és átváltasz adat nézetre, megnézed milyen adatok vannak ott. Megnyitod ugyanazt a blokkot online nézetben, átváltasz adat nézetre és ott ugyanazt fogod látni! Feltéve természetesen, hogy azalatt a pár perc alatt, ami a blokkok áttöltése és az ellenőrzés között eltelt, a PLC programja nem változtatta meg őket!
"Ráadásul nem csak akkor törlődnek a szimbólumok és kommentek, ha a szerkezet eltér, hanem már akkor is ha csak az időbélyegek eltérnek."
Akkor bizony megváltoztattad vagy valaki megváltoztatta a blokkban lévő adatsorok deklarációját vagy a PLC-ben, vagy a projectben.
A timestamp eltérése sosem okozza a szimbólum információk elvesztését.Nem okozz a blokk adatainak eltérése sem. Sőt a szimból infók akkor is megmaradnak ha az offline blokkban megváltoztatom egy vagy több sor kommentjét!
Azonnal megszűnik azonban minden szimból infó, ha az online és offline blokkok szerkezete eltér, mert valaki megváltoztatott egy adattípust, init value értéket, vagy új sort rakott bele, vagy meglévő sort törölt!
Sőt akkor is elvesznek, ha valaki a végére rak egy új sort, majd úgy dönt hogy nem kell és törli. Innentől kezdve már teljesen mindegy hogy a két blokk szerkezete azonos, a szimbólum infók elvesznek, mert az adatblokk szerkezetét megváltoztatták! -
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #2309 üzenetére
Hali akosf!
Megnyitod a projectet, miközben kapcsolatban vagy a PLC-vel.
Megnyomod az "Online" toolbar ikont (vagy View menü / online pont).
A megjelenő online ablakban kijelölöd az összes kívánt blokkot, amit menteni akarsz, majd Copy (Ctrl-C). Átváltasz offline ablakba (Ctrl-Tab) és ott nyomsz egy paste-et (Ctrl-V).
Miután a feldobott kérdésekre, hogy azok a blokkok már léteznek és felül akarod-e írni Yes választ adtál, az offline (PC által tartalmazott) kiválasztott blokkok azonos lesznek a PLC-ben lévő blokkokkal.
Természetesen azok a blokkok, amiket a PLC a program futtatása közben gyakran ír, már ms-ok múlva sem lesznek feltétlenül aktuálisak.Fontos, hogy DB-k esetén ha az online blokk és offline blokk szerkezete is eltér (nem csak a tartalma) akkor a fenti művelet után az illető DB elveszti az összes létező szimbol és comment adatát!
-
Szirty
őstag
válasz
Icehill #2307 üzenetére
Hali Icehill!
"- TCP/IP protokolt használom fix ip címmel"
Abból is kettő beállítás van TCP/IP és TCP/IP Auto!
Nem kérdezem meg harmadszor is, hogy melyik..
Inkább próbáld ki ezt is, azt is.Egyébként amellett, hogy accessible nodes üres, ha betöltesz egy projectet akkor sem válaszol a PLC?
Ethernetes CPU-k, vagy IE-s CP van rárakva? -
Szirty
őstag
válasz
Icehill #2305 üzenetére
Hali Icehill!
A PC/PG interface-ben az S7ONLINE access point konkrétan(!) hogyan van beállítva?
Az ok, hogy "vezetékesre". De:
- ISO Industrial ETHERNET
- TCP/IP
- TCP/IP Auto
Ezek közül bármelyikre állíthatod, és mindegyik van mindegyik ethernet interface mellett!"- a tűzfal más PLC-hez (egyediek) már engedet csatlakozni"
Más PLC, más IP cím, a tűzfalon beállíthatsz IP szűrést is stb, stb, stb.
Nem tudom mi hogyan van beállítva nálad. Sajnos nagyon sok oka lehet annak ha egy hálózatban nincs kapcsolat.(Azt gondolom leszögezhetjük, hogy ha minden jó lenne működne.)
-
Szirty
őstag
válasz
Icehill #2303 üzenetére
Helló Icehill!
"Tudom az IP címüket, pingeléssel el is érem őket a swithen keresztül.
Viszont az accesible node-ban nem látom a rajtuk levő eszközöket."Attól függ, hogy:
- Van-e router is a PC és a PLC-k között és az hogyan van beállítva ha van
- Hogy van beállítva a PC-n a PC/PG interface S7ONLINE hozzáférési pontja
- Van-e több ethernet adapter (virtuális is) a gépben és melyikre van beállítva a kommunikáció (virtualbox adapter, wifi, bluetooth TCP/IP stb, stb)
- Van-e a gépen tűzfal vagy kombinált tűzfal és vírusvédelmi szoftver és az hogyan van beállítva (átengedi-e az S7 kommunikációt) -
Szirty
őstag
Helló TanisG!
Az ötlet kivitelezhető amit vázoltál.
Annyi módosítást javaslok, hogy én elhagynám az OP-t és a gép kezelői felületét ugyancsak WinCC Flexible szoftverrel, de PC-n valósítanám meg.
Mivel a leírásodból kiderül,hogy a gép mellett amúgy is van egy PC, amibe a kollégák az adatokat bepötyögik, az a kézenfekvő megoldás, hogy ne legyen OP (olcsóbb is így valamivel).
További előny, hogy akkor a megjelenítés és az adatgyűjtés futhat egyazon PC-n.
A WinCC Flexible ugyanis képes file-ba írni adatokat. Ha azonban operátorpanelt alkalmazol, akkor nehézkesebb PC-re juttatni azokat.A legegyszerűbb megoldás talán a fenti: A WinCCFlex írja az adatokat az excel számára közvetlenül is olvasható CSV file-ba. Azt tetszőlegesen fel lehet dolgozni excelben, de nyilván kell valaki aki megírja rá a megfelelő VB scriptet, hogy a beolvasott CSV-ből áttekinthető adattáblák és grafikon legyen (hacsak nem felel meg az a módszer, hogy mindent kézzel csinálnak meg a CSV beolvasása után).
A nehezebb megoldás az, hogy egy ethernetes CPU-t választasz (javaslom a CPU315-2 PN/DP típust) és ISOTCP kommunikációs blokkok segítségével küldesz adatokat ethernet hálózaton keresztül a PC-nek. Ehhez meg kell írni PLC-ben és a PC oldalon is az ISOTCP kommunikációt. PC oldalon ez lehet egy külön program tetszőleges programnyelven, vagy akár közvetlenül excelben VB scriptek által kivitelezve. De ehhez is kell valaki, aki ezt megírja.
A harmadik megoldás ami eszembe jut az OPC kommunikáció, amire további két lehetőséget látok:
Szükséges egy OPC szerver, ami azon a PC-n fut, amelyik közvetlen kapcsolatban van a PLC-vel. OPC szervert lehet vásárolni, azt nem kell megírni. (Az OPC lényege, hogy egy szabványos kommunikációs felületet ad, ami független a PLC típustól).
Kell azonban egy OPC kliens, ami lekérdezi OPC szervertől a szükséges adatokat és excel számára ehető formába hozza. Ehhez is kell valaki aki megcsinálja.
A két lehetőség pedig az, hogy vagy egy teljesen független OPC szerverrel valósul meg a dolog, vagy ha a korábban már említett konstrukciót alkalmazod, amiben OP helyett egy PC a kezelőfelület WinCC Flexible-vel. A WinCC Flex képes OPC szerver is lenni. -
Szirty
őstag
-
Szirty
őstag
Helló bekecs!
"Alul látom hogy fut, az az run mellett a zöld csik, de nem ugrál, hanem teljes hosszában kimegy a zöld csik és úgy marad."
Ennek roppant egyszerű magyarázata van:
Te feltöltöttél a PLCSIM-re egy FC blokkot, de az nem fut.
Ez nem úgy működik, hogy ami blokkot feltöltesz, arra a PLC azonnal rárabol és futtatni kezdi. Minden FC é sFB blokkot neked kell meghívni valamelyik OB-ból, különben nem fog lefutni. És ha nem fut, nem is csinál semmit!Az a valós PLC amit nézve jó volt tartalmazta az FC hívását (valószínűleg az OB1-ben).
Tehát két dolgot javaslok:1. Töltsd fel a PLCSIM-re az OB1-et is és mindent amit az meghív.
2. Olvasd el ezeket mielőtt próbálkozol. Rengeteg fölösleges kérdést megelőzhetsz vele:
Az S7 PLC programozása
S7-300_programozas.pdf (500k) -
Szirty
őstag
Hali bekecs!
Esetleg ráteheted az ötös szerviz csomagot is. Az is tartalmaz HW frissítéseket: SIMATIC_S7_STEP7_V54_SP5.zip (745343 KB)
A nyelvi problémádat azonban ez sem fogja megoldani. (lásd az előző üzenetet)
-
Szirty
őstag
Hali bekecs!
"a szóval erre milyen megoldást tanácsoltok?"
Az első problémára azt, hogy frissítsd a HW katalógust a Step7-ben, mert olyan HW eszközök vannak a projectben, amiket nem ismer. Az üzenetben ezt közli is.
A HW katalógust frissítheted online, vagy offline. Lopott step7-et nem illik online frissíteni
Olvasd el ezt: Step7 HW katalógus offline frissítése
A legfrissebb HW katalógus itt van: STEP7_HSPs.zip (2011.09.06)A második problémád megoldásához pedig olvasd el ezt:
"Idegen nyelvű" Step7 projectek megnyitása -
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2269 üzenetére
Hali!
Szerintem ezek között keresgélj (remélem működni fog a link)...
Ha esetleg nem, akkor töltsd le ezt a PDF-et a 323. oldalon van olyan, hogy order numbers, és ott PROFIBUS ECOFAST Hybrid Plug 180 (ECOFAST
Cu, 5 units) 6GK1 905-0CA00 6GK1 905-0CB00 stb. Ennek alapján keresd. -
Szirty
őstag
Hali Macys!
Ha a protool project rendelkezésedre áll, akkor azt MPI kábelen, vagyis ugyanazon a kábelen is feltöltheted rá, amin a PLC programot is.
Ha a project nincs meg, akkor csak egy lehetőséged van: a prosave programmal mentést készíteni a C7 panel részéről és azt visszatenni az újra. Ehhez azonban soros kábel kell.
Ilyet lehet venni is, de készíteni is. Az OP kommunikációs kézikönyvében benne van a kábel rajza. -
-
Szirty
őstag
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"A második témához meg csak annyi , hogy német projekt lévén szó aszokásos felugró hibaablak , hogy más nyelvű és nemidulokel..."
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"licencszt hogyan kell telepíteni, és hogy az felkerül az panelre és ahonnan felkerült onnan törlődik-e."
Az automation license manager program kell hozzá (a továbbiakban ALM) és kapcsolat a panellel (ez lehet ethernet, MPI, soros, stb).
Az ALM menüjéből kiválasztod a Connect target system almenü Connect HMI device pontját.
A megjelenő ablakban kiválasztod a panel típusát, beállítod kapcsolódás módját, a panel címét vayg nevét, stb.Ha a kapcsolódás sikeres, akkor az ALM ablak bal oldalán megjelenik az eszköz:
Ettől kezdve kiválaszthatod a panelt és látod milyen licenszek vannak rajta, onnan eltávolíthatod, vagy újakat tehetsz rá.
"és hogy az felkerül az panelre és ahonnan felkerült onnan törlődik-e."
Az eredeti helyéről törlődik a licensz és felkerül a panelre.
"A másik hogy az OPC server az összes a panel által a PLC felől beolvasott (Tagek) analóg illetve digitális értékeket láthatóvá teszi-e?"
Minden tag-et látni lehet az OPC-n keresztül. De olyan PLC-beli címhez amihez nem tartozik tag, nem lehet hozzáférni.
"És az utolsó hogy OPC serverel el lehet-e érni, hogy kívűlról a Panelnek lehet e óra adatot küldeni hogy azzal szinkrozinálni tudjon , illetve a PLC-t is"
Ezt nem tudom, közvetett módon ha máshogy nem, biztos meg lehet oldani.
Viszont a panel nagyon egyszerűen tud órát szinkronizálni a PLC órájához, a PLC meg tud órát állítani NTP szerverhez.
Szerintem ez a járható út."Az a gond hogyha németek küldenek cucott és én csak simán egy másik projek language és egy file-it átmásolom a német projektbe , akkor az szétesik és a symbólumok érvényüket vesztik."
A Step7 projectbe nem szabad belenyúlni, file-okat módosítani, másolni. Nem tudom mi indokolta a dolgot, de az ilyesmi problémákat okoz, mint látható...
Ha hordozni kell, akkor mindig a teljes projectet tartalmazó könyvtárat kell vinni változtatás nélkül. -
Szirty
őstag
-
Szirty
őstag
Helló Gausz!
Ha az E0.0 bekapcsol, be fog kapcsolni M0.0, M1.0, M1.1, M1.2 és A2.1 még ugyanabban a ciklusban (tehát azonnal).
A következő ciklusban pedig ki fog kapcsolni (0 lesz) M1.0, M1.1, M1.2 és A2.1.
Az M0.0 mindaddig 1 marad, amíg E0.0 is 1.Mi az a PAE, ami profibusz bemeneteket kezel?
-
Szirty
őstag
válasz
Csakénvagyok #2241 üzenetére
Hali!
Nos igen. De annak is megvannak a hátrányai.
Pl. hogy lassú, és nem izolált, csak pont-pont kapcsolatra alkalmas. Vagy hogy már vagy 5 éve nem tesznek soros portot a laptopokba és már az asztali gépekbe se. Azt szokták mondani minek az, ma már senki nem használja
Úgyhogy lehet USB-RS232 koloncokkal szarakodni. :-/Jobb esetben van ethernet a PLC-n. Az nem pont-pont, nem lassú, ethernet van a laptopokon, hurrá.
Viszont lehet IP cím kiosztásokkal, ütközésekkel, alhálózati problémákkal szarakodni.Na bumm! Ilyen az élet! Ki mondta hogy könnyű? :>>
-
Szirty
őstag
válasz
Csakénvagyok #2238 üzenetére
Hali Csakénvagyok!
Nos igen, egy szimpla kábellel nem oldható meg a kapcsolat, kell interface is hozzá. Annak rajza nem forog közkézen. Nem csak egyszerű jel illesztésről van szó.
A step7 elég a teljes mentés elvégzéséhez ha az nem lite verziójú.Ha ebben a típusban MMC kártya van, akkor lehetőség van arról image backup-ot készíteni PC-vel ha az megfelel, de azt szerkeszteni step7-ben nem fogod. Az a megoldás arra lehet jó, hogy elszállás esetén vissza lehessen rakni rá.
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest #2235 üzenetére
Halló Szabest!
Hmm.
Azt észrevetted, hogy az FC105 514-es hibával tér vissza?
A RET_VAL (MW0) ha nem nullát tartalmaz az azt jelenti, hogy a konverzió nem sikerült. Ezért nem rak semmit az OUT az MD40-be!A hiba oka is egyszerű:
A blokk HI_LIM és LO_LIM bemenetére egész számot (integert) küldesz.
Annak ellenére, hogy a blokknak ott REAL típusban kell megadni az értéket. Ezért megy hibára és ezért nem csinál semmit!De ez a dolog le van írva a help-ben az FC105-nél és abban a PDF-ben is, amit már egyszer linkeltem neked.
Itt van újra:"Van ilyen blokk a standard lib-ben. Mégpedig az S7stdl2b.pdf 76. oldalán, a 6.8-as számú szakaszban, "Scaling Values (SCALE): FC105" címmel.
Ezt a doksit, (ha másképp nem kérted telepítéskor) ide teszi: ...\Siemens\Step7\S7MANUAL\S7STDL2A\S7stdl2b.pdf
De ha nem akarsz olyan sokat kattintani, akkor ezzel a linkkel is eléred azt a doksit."
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!