- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #21742 üzenetére
Azt se tudtam hogy a php elküldi a formot valahova.
Azt hittem berakja az adatbázisban.Én is csak megerősíteni tudom, hogy nem a PHP küldi el, hanem a böngésző. De én ilyen apróságok miatt nem szoktam szólni,
Ajax-hoz nem kell Fetch. Van ajax vagy fetch (xmljttp -t nem tudom).
Szintén csak megerősíteni tudom azt, hogy az AJAX egy technika, hogy mivel valósítod meg, az egy másik kérdés. Megvalósíthatod XMLHTTPRequesttel vagy fetch() függvénnyel (de ha nagyon akarja az ember, WebSockettel is megoldható).
jQuery-t ismered, nem? Abban is van $.ajax(), $.post(), $.get() és hasonlók függvények, az is AJAX.Ezek szerint töröljem az összes php-t és js-el oldjam meg az egészet?
Tehát kezdjem ismét újra az egészet?Igazából a tanulást kéne előről kezdeni, mert még mindig azt mondom, az alapprobléma az, hogy egyszerűen nem látod át, hogy minek mi a szerepe. Próbáltam már korábban leírni itt, nem tudom, mennyire ment át, de igazából azt kéne átnézned, hogy hogyan működik ez az egész webes kommunikáció. Nagyjából itt kellene elkezdened: Client-Server Overview
Van benne egy ábra, azt is nézegesd meg alaposan.Készítettem én is neked egy ábrát, mert a cikkben lévőben nincs benne az adatbázis. Nem tökéletes, de a lényeg talán leolvasható: [kép]
-
pelyib
tag
válasz
lanszelot #21742 üzenetére
Ember -[eger / bill segitsegevel]-> Bongeszo -> JS -[HTTP keresek]-> webszerver -> PHP -> db
Ebben az egesz folyamatban altalaban 2 db szamitogep vesz reszt(nagyon leegyszerusitve), az ugynevezett kliens (bongeszo + JS) es a szerver (webszerver, PHP, DB), most tekintsunk el attol az esettol amikor a ketto komponens ugyan azon a gepen fut.Most hogy tisztaba raktunk az alapokat.
"php elküldi a formot valahova." a php NEM kuld semmit ilyenkor, a bongeszo vagy a JS teszi ezt a kliens oldalon, ezt a kerest a webszerver fogadja es adja tovabb a PHPnak.
"JS ben ajax/fetch sem értem." => ketfelekeppen tudsz adatot beszerezni a szervertol, linkek megnyitasaval (amikor a cimsorba beirsz valamit, vagy egy linkre klikkelsz es a bongeszo teszi ezt meg neked) vagy JS segitsegel. A JS el tud inditani egy kerest a "hatterben" anelkul hogy elnavigalna az aktualis oldalrol, ezt hivjak AJAX-nak, ehhez kell hasznalni a Fetch-t vagy azXMLHttpRequest-t. Es mivel JSrol van szo igy a szervertol kapott valaszt fel is tudja dolgozni es a meglevo oldalt a bongeszoben tudja manipulalni, avagy a valaszt beilleszteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest