Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz lanszelot #21742 üzenetére

Azt se tudtam hogy a php elküldi a formot valahova.
    Azt hittem berakja az adatbázisban.

Én is csak megerősíteni tudom, hogy nem a PHP küldi el, hanem a böngésző. De én ilyen apróságok miatt nem szoktam szólni,

Ajax-hoz nem kell Fetch. Van ajax vagy fetch (xmljttp -t nem tudom).

Szintén csak megerősíteni tudom azt, hogy az AJAX egy technika, hogy mivel valósítod meg, az egy másik kérdés. Megvalósíthatod XMLHTTPRequesttel vagy fetch() függvénnyel (de ha nagyon akarja az ember, WebSockettel is megoldható).
    jQuery-t ismered, nem? Abban is van $.ajax(), $.post(), $.get() és hasonlók függvények, az is AJAX.

Ezek szerint töröljem az összes php-t és js-el oldjam meg az egészet?
    Tehát kezdjem ismét újra az egészet?

Igazából a tanulást kéne előről kezdeni, mert még mindig azt mondom, az alapprobléma az, hogy egyszerűen nem látod át, hogy minek mi a szerepe. Próbáltam már korábban leírni itt, nem tudom, mennyire ment át, de igazából azt kéne átnézned, hogy hogyan működik ez az egész webes kommunikáció. Nagyjából itt kellene elkezdened: Client-Server Overview
    Van benne egy ábra, azt is nézegesd meg alaposan.

Készítettem én is neked egy ábrát, mert a cikkben lévőben nincs benne az adatbázis. Nem tökéletes, de a lényeg talán leolvasható: [kép]

• pelyib

tag

válasz lanszelot #21742 üzenetére

Ember -[eger / bill segitsegevel]-> Bongeszo -> JS -[HTTP keresek]-> webszerver -> PHP -> db
    Ebben az egesz folyamatban altalaban 2 db szamitogep vesz reszt(nagyon leegyszerusitve), az ugynevezett kliens (bongeszo + JS) es a szerver (webszerver, PHP, DB), most tekintsunk el attol az esettol amikor a ketto komponens ugyan azon a gepen fut.

Most hogy tisztaba raktunk az alapokat.

"php elküldi a formot valahova." a php NEM kuld semmit ilyenkor, a bongeszo vagy a JS teszi ezt a kliens oldalon, ezt a kerest a webszerver fogadja es adja tovabb a PHPnak.

"JS ben ajax/fetch sem értem." => ketfelekeppen tudsz adatot beszerezni a szervertol, linkek megnyitasaval (amikor a cimsorba beirsz valamit, vagy egy linkre klikkelsz es a bongeszo teszi ezt meg neked) vagy JS segitsegel. A JS el tud inditani egy kerest a "hatterben" anelkul hogy elnavigalna az aktualis oldalrol, ezt hivjak AJAX-nak, ehhez kell hasznalni a Fetch-t vagy azXMLHttpRequest-t. Es mivel JSrol van szo igy a szervertol kapott valaszt fel is tudja dolgozni es a meglevo oldalt a bongeszoben tudja manipulalni, avagy a valaszt beilleszteni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés