- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
kraftxld
félisten
Nálunk épp most érik a birs, és eszetlen mennyiségek rohadnak meg a fákon, elhatároztam, hogy belekezdek némi kísérletezésbe
Ha beválik lehet lepaktálok a helyi almásokkal / körtésekkel / fügésekkel jövőre.Egyik ismerősnek van pálinkafőzője, elég kisipari, de első kísérletnek megteszi.
Ami eddig van / lesz
- jó sok birs (még a darabolási technológián okoskodni kell)
- 200 liter körüli fahordó amiben a cucc erjedni fogKedden majd bemegyek a homebrew boltba és próbálok szerezni:
- ph mérőt
- pektin bontót
- élesztőt
- savat ha a ph-t kell állítani.
Ez a technológiai alap: [link]Amúgy mennyi idő amíg megerjed és lepárolható a cefre? Vagy ez hőmérséklet függő?
Mert kb egy hónapja lesz aztán nem leszek itt 3 hónapig, addig meg rámrohad.
Egyéb tipp a birs pálinkához? -
rolland88
tag
Értem köszi.
Olvastam pár éve hogy lehet az almafákat ilyen ujfajta kissebb lugasban metszeni, így nem lessz olyan hatalmas, hanem olyan lenne mint egy kissebb bokor tele almával. Ez a fajta metszés működik minden fajtánál? Vagy erről máshol érdeklődjek?
Továbbá olvastam hogy almát egy szecskázó géppel szoktál aprítani. Erről valakinek van tapasztalata? -
Mike88
senior tag
válasz
rolland88 #345 üzenetére
Ha alma,akkor Jonathan, Jonagold vagy valamilyen nyári alma (azt leszeded a pár napban is, míg otthon vagy). A legjobb alma pálinkám a Fehér Klárából szokott lenni, intenzív illat, íz. Hiába lehet olvasni sok helyen, hogy a nyári almák ízben, illatban alul teljesítenek, ezt nálam a Fehér Klára cáfolta, azt viszont bizonyította, hogy nyilván nem ad annyit, mint egy őszi alma. Hiába olvastam több helyen, hogy a golden almából ízes, illatos pálinka készül, egy nagy szar ami lett belőle. Téli almával idén szereztem először tapasztalatot, 3 különböző fajtából csináltam, s valóban igaz, hogy a Jonathan az egyedüli, ami aromákban gazdagabb, a másik kettőt (az egyik golden delicious volt, a másik Gála) felesleges volt külön kezelni. A nemtudom (penyigei) szilvából tudtam eddig a legjobb szilvapálinkát készíteni. Amit ugyan nem én ültettem, így csak tulajdonságairól tudtam beazonosítani, hogy az. Árpával, búzával érő körte (meglepően jó pálinkát ad), Bosc Kobak, vajkörte (nem elég, hogy jó pálinka lesz belőle, a feldolgozása is könnyű, szinte kézzel össze lehet nyomni, lédús...), és én ajánlok akár egy korai (májusi) cseresznyét is, egy 30 éves fát is megtud szedni 1 ember 1 nap, ha tényleg az egész napot rászánja. Májusi cseresznyéből tudtam eddig a legjobb cseresznyepálinkát készíteni, próbálkoztam több, később érő cseresznyével, a közelébe sem érnek. Meggyel meg az a tapasztalatom, hogy a "vadon érő" cigánymeggyből jobb pálinka készül, mint a nemesből, csak jóval kevesebb.
-
rolland88
tag
Üdv.
Én szeretnék gyümölcsös kertet telepíteni pálinkafőzés céljából.
Van egy 1500négyzetméteres telkem, ide telepíteném a fákat.
Az lenne a kérdésem hogy milyen gyümölcsöt lenne érdemes telepíteni amivel nincs sok gond?
Külföldön dolgozom, tavasszal és ősszel van 1-1 hónap szünetem a szezon közt, szezonban csak pár napra tudok hazajárni.
Én szilvára vagy almára gondoltam, vagy esetleg valakinek jobb ötlete van? -
Mike88
senior tag
Köszi, de ilyet aztán nem!
Kizárt dolog. Egy ízes, illatos pálinkát nem fogok vele kihígítani. Ennek nem látom értelmét, ugyanaz, mintha cukorral növelném a cefre alkoholtartalmát s így a kihozatalt. Ugyanannyi aroma jut, több alkoholra... A mennyiség nálam huszadrangú dolog. Ha mennyiség számítana, akkor eleve nem állnék neki pl. bodzát cefrézni.
-
Mike88
senior tag
Likőrre gondolsz? Valszeg likőr lesz belőle, bár azért nem vagyok oda, majd vendégeknek (nőknek) jó lesz. Ha van lehetőséged nyári almából cefrézni, próbáld ki, hát ég és föld a különbség! Kollégám egyszer kért belőle 1 litert likőrnek, mondtam neki, hogy adok szívesen, de én nem rontanám el. Erre kiröhögött... majd másnap felhívott, hogy ebből nem lesz likőr.
-
Mike88
senior tag
Sziasztok!
Idén először próbaképp beépítettem 4 60L-es hordóba kotyogót. Minek után a többségtől azt olvashattam (neten), hogy ez az ég egy adta világon semmi másra nem jó, minthogy tudd, mikor állt meg az erjedés, így nem is alkalmazzák, kíváncsian vártam a különbséget. A boltban egyébként azt mondták, hogy könnyen beleszólhat a kihozatalba, s az ízek, aromák megtartásába pedig szinte biztos... No az alany ez utóbbi bizonyítására totálisan alkalmatlan volt, mivel őszi almával próbálkoztam, amiből mondhatni "vodka" lesz, szagtalan, íztelen... Viszont meglepődtem, hogy azon hordók, amikben nem volt kotyogó (csak egy picit volt megnyitva a csavaros fedél, hogy a gáz tudjon távozni) 7%-ot adtak (50 alk. fokra vetítve!) ellenben kotyogóval 9%-ot! Szóval elmehet a sunyiba mindenki aki azt írja totális magabiztossággal, hogy ez nem jó semmire, csak arra, hogy az erjedés menetét figyeljem!Majd jövőre egy ízesebb gyümölcsnél (mondjuk a májusi cseresznyénél) kiderül, hogy mennyire szól bele az aromába.
Úgy egyébként meg, hogy mit kezdek ezzel az íztelen, szagtalan pálinkával, azon még erősen gondolkodom. Egy biztos, jövőre pite meg almalé lesz belőle, mert nincs értelme, maradjon meg ez "snapsznak" a zergeb... táj lakóinak, nekem, nekünk nincs erre szükségünk.
Eddig én csak nyári almát csináltam, hát az olyan, hogy ember nincs a földön, aki meg ne mondaná, hogy az alma... ez... ez viszont, hiába érleltem meg az almát, kapott majd 1 hónapot, ízben maga az alma finom volt, de pálinkának egy semmi.Na, lényeg, ha eddig nem tettétek, akkor vegyetek kotyogót, alkalmazzátok, én kábelbevezető töm.szelencével építettem be a hordó fedelébe! Jól zár, de elbontható.
-
Mike88
senior tag
-vel
Persze, biztos lehet, ugyanakkor nem árt odafigyelni arra, hogy sok esetben bruttó űrtartalmat adnak meg a főzőknél, szóval a kupolát is beleszámolják. (csurig)
Mindenesetre nem éri meg az árát, 50 ezer forint körül vannak ezek a főzők. A hűtőtartályuk is túl kicsi, ált. max. úgy működik a hűtés, ha lassú folyással rányitod a csapot, azaz átfolyó víz megy rá.
Úgy gondolom 30L-es az, amit már érdemes megvenni, ami rézből van, az kb. 90 ezer forint körül kapható, ha végiggondolod, 3x akkora űrtartalom, de az ár csak a duplája. Ezeknél sem túl nagy a hűtő, ált. 40 literesek és ált. túl közel is van az üsthöz, de ezekkel azért már lehet mit kezdeni. -
Plafoon
tag
10 L-es réz pálinkafőzőből lehet iható pálinkát csinálni?
-
Bird
addikt
Igen, tobb lett a cefre, mint azt elozetesen vartam. Fater kevergette nekem most nem volt idom ra sajnos. Kellet savazni is, 3,2phra beallitani. 2,8 es 3,2 kozott optimalis egyebkent... A folott elhalnak az erjesztesert felelos bakteriumok es elszaporodnak a gombak. 😉
Kemeny husu gyumolcsnel a daralas, pektinbontas letszukseglet!
Ez a faeper valami mennyei lett a meleg aprilisnak es majusnak koszonhetoen. 😉 -
Mike88
senior tag
10-et vártál, 20 lett?
Sosem volt még lehetőségem arra, hogy faeperből csináljak (nincs a közelemben fa). Kell savazni a cefrét, ill. szoktad savazni?Almával én 260L-nél járok és az utolsó 2 vödör almára azt mondtam most, hogy az ördögé lehet. 4 teljes napba telt, 3-an csináltuk (reggeltől-estig) darabolni, (én a magházat kiszoktam vágni), darálni... Mindez egyetlen fáról.
2 másik fáról (őszi alma) várhatok még legalább ugyanennyit.
Ja! Darálás, nem volt ennyi pénzem most, hogy 40-50 ezerért vegyek egy házilag gyártott 32-es darálót, így hát gondoltam veszek egy gyárit. Mondom ha marhát elviszi, akkor az almával el kell bánnia, kérdés, hogy meddig megy, de már megérte 16 ezerért, mert átment rajta ez a 260L... -
Bird
addikt
Valami isteni lett az idei faeper....Nem lett sok, csak 20l.
-
Bird
addikt
A brutális kajszihiány ellenére alakul az év 10 liter faeper személyében.
És sikerült a Balaton felvidékről augusztus közepi teljesítéssel 400kg irsai olivér szőlőt is szereznem. Idén is lesz karácsony, majd jövök a képekkel és az élménybeszámolóval.....
-
Bird
addikt
Sajnos Tolnában és Baranyában elfagyott a kajszi, így az idei főzés elmarad.
Alföldre még leugrottam volna, de így hogy 400 Ft a gyümölcs nem éri meg.
RIP 2018.
Esetleg ha valaki tud valami jó beszerzési helyet, ne tartsa magában! Köszi.
-
törölt tag
Sziasztok.
Cimbora talált apja hagyatékából 120l valami ismeretlen összetevőjű cefrét. Kb van vagy 10 éves a cucc, a faterjaink régen együtt piszkálták, az enyém halt meg később annak 9 éve. Nem merte még kinyitni, de engem győzköd, hogy az jó. Szerintem meg nem. De szerinte a környéken 3-4 éves cuccot is főznek.
Nyugtassatok már meg, hogy nem így működik.... -
Mike88
senior tag
Egyszer próbálkoztam csak ioncserélt vízzel, opálos lett a pálinka. Nyilvánvalóan vannak erős különbségek a különböző ioncserélt vizek között, de többször nem akarok "rányúlni". Azóta patikából vásárolom a deszt.vizet, abban nem csalódtam. 5L-es kiszerelés 790 Ft-ért szerintem nagyon baráti, ahogy írtad patikában 1000 Ft környékén van a 2L-es. Ami nem túl bizalomgerjesztő számomra, a felirat, hogy "desztillált víz minőség", szóval nem merték ráírni azt szimplán, hogy desztillált víz. Nálunk ennek ugye nagy hagyománya van "élelmiszer jellegű készítmény", virsli helyett vursli meg hasonlók. Nem véletlen ez esetben sem a megfogalmazás én úgy gondolom.
Egyébként srácok először is sziasztok!
Nálam van kajszi, bőven (még így, nagy szelek után is), de tudom, hogy szinte mindenhol katasztrofális a helyzet idén. Ami valami elképesztően sok van idén, az az alma. Nálam 4 olyan fa van idén rogyásig, ami az utóbbi 2-3 évben alig termett.
Rólam annyit, hogy 4. éve töltöm az időmet pálinkafőzéssel, nem vagyok egy "nagytermelő", még inkább nem vagyok nagy fogyasztó, átlag 60L cefre szokott lenni, per gyümölcs. Ami egy kicsit beakadt nálam az az, hogy próbálkozom nem tipikus gyümölcsökkel is, de csak otthon is megtermő gyümölcsökkel. Ilyen pl. a csipkebogyó, pramper, ribizli, naspolya, bodza. No ez utóbbi, amit muszáj kipróbálnotok, ha még nem tettétek meg és bogyóból, nem virágból. Virágból valami irdatlan sz-r pálinka lesz (ha lehetek ennyire nyers és egyszerű), bogyóból viszont nagyon illatos, ízes, aki szereti a bodzaszörpöt is, az imádni fogja a bodzapálinkát is. Ami még baromira meglepő, mikor főzés után felnyitod az üstöt és megcsap annak illata. Teljes mértékben kakaóporból "főzött" csokoládé illat csap meg, ami fikarcnyit sem köszön vissza a pálinkában, ezért is meglepő. Illetve kitudja, lehet valaki megtalálja benne, én nem.-------------------
Amit kérdeznék tőletek, darálás... Kinek mi vált be. Nézegettem nagy tekerős "gyümölcsdarálókat" ami gyak. olyan, mint egy sajtreszelő, s igazából én előbb nevezném reszelőnek. Eddig kézi húsdarálót használtam, de mindenképp kellene valami hatékonyabb módszer. 32-es motoros húsdarálóban gondolkodom erősen. Amit ezek a reszelők művelnek, az közel sem olyan pépes végeredményt produkál, mint egy húsdaráló, viszont egy normális húsdarálónak eléggé súlyos ára van. Nem láttam még működés közben ilyen "gyümölcsdarálót" mennyire haladós vele a munka, mennyit kell igazgatni benne a gyümölcsöt, a lé félre folyik-e vagy sem stb. Szóval mi a legjobb megoldás szerintetek?
-
WarninShotZ
tag
UP!
Jöhetnek az információk továbbra is! -
Bird
addikt
-
Spet
addikt
Hát tényleg sok van amire az van ráírva, hogy desztillált minmőségű ioncserélt víz.
De őket, vagy őket kérdezd meg, hogy tényleg desztillált víz, vagy csak átcsomagolt ioncserélt.
Bár eddig még nem haltam bele az ioncserélt vízzel készült pálinkasdflvns kln nl snlv sldsfwa pdr bsw...
De Bird megmondja a frankót, hogy mi a jó és mi nem.
-
NORBl
aktív tag
Szerintem a patika kivételével nem kapok desztilált vizet. Rengeteg helyen ioncserélt vizet adnak desztilált víznek, de az nem ugyan az.
Patikában is 2 l volt 1-2 ezer között. Nekem nagy 10, 50 l es kiszerelésben kéne.
[lNálukL] találtam valós desztilált víznek kinéző cuccot, de ez nem annyira baráti ár
-
NORBl
aktív tag
Sziasztok,
Desztilált vízre lenne szükségem. Nagy mennyiségre. Nektek van valami forrás, vagy bolt ?
Amúgy ha pálinkafőzőn átpárolom a sima csapvizet, akkor deszt vizet kapok, nem ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- 150db - 24600Ft/szett - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest