Hirdetés

2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1241) inf3rno válasza ViZion (#1240) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Hát láttam már ilyet, tudom mi a DHCP, IP, DNS, állítottam már be szolgáltatói routert régen, de az kb. csak felhasználói név és jelszó megadásából állt. Az alhálózati maszkoknál, meg ilyesmiknél kezdek elveszni. Volt már FreeBSD a gépemen pár hónapig. Nem tudom miért tartok ettől az egésztől, talán mert údonság, és nem akarok sok időt tölteni vele. Kösz a tippeket!

Buliban hasznos! =]

(#1242) qqcqqc válasza inf3rno (#1241) üzenetére


qqcqqc
őstag

Szerintem nagyon jó leírások vannak a neten, én ilyeneket használva telepítettem és konfiguráltam OPNSense-t. HA meg elakadtam, akkor itt piszkáltam az uri közönséget.
Szóval nem egy idegsebészet, ha már túl vagy egy pár router konfigon, akkor menni fog.

(#1243) ViZion válasza inf3rno (#1241) üzenetére


ViZion
félisten

Nálam opnsense van, az is hasonló. Online nézd át a doksit, keress róla telepítős videót.
Alap dolgokat bekapcsolgatod, a finomítás ráér. Pl. nem biztos, h első nap szuttyognék AGH-val és szűrésekkel, csak net legyen. Utána majd belemerülsz... ;]

Jah, linux/BSD ismeret nem kell, minden a webUI-n történik, csak akkor kell a parancssor, ha kizárod magad...

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1244) inf3rno válasza qqcqqc (#1242) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Még pár nap, és itt lesz a kütyüt, akkor nekikezdek, aztán majd biztos írok még ide. :K

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1245) Multibit válasza inf3rno (#1244) üzenetére


Multibit
veterán

Ezt a honlapot tudom ajánlani :K
Részletes, informatív.

(#1246) inf3rno válasza Multibit (#1245) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Egyelőre nem merülnék ekkora mélységekbe. Mármint az OPNSense egy fokkal azért bonyolultabb, mint a Pfsense. Azért végignézem ezt is, ártani biztosan nem árt.

Buliban hasznos! =]

(#1247) Multibit válasza inf3rno (#1246) üzenetére


Multibit
veterán

OPNSense egy fokkal azért bonyolultabb, mint a Pfsense
Egyáltalán nem. Csak kicsit más.

(#1248) ViZion válasza inf3rno (#1246) üzenetére


ViZion
félisten

Annyira egyformák, h opnsense-nek nincs is topik, mert minek?
Kinézet és a menük más, de amúgy nagyon közeli a kapcsolat. Azt is telepítheted, szerintem többen használjuk (itt), mint a pfsense-t.
Ami még buktató lehet (pl. nálam ;] ), h ne akarj mindent elsőre... én is bekapcsoltam mindent IS, végül csak belekeveredtem. A pluginokat előbb olvasd át, nézz videókat, utána rakd fel, ha kell.

Nagyon rárepültem pl. a geo blokkolásra. De nálam semmi értelme (sok videó nézés és tutorial olvasás után)... az annak kell, aki weboldalt üzemeltet, vagy mások kapcsolódhatnak a szerverhez. Alapból a tűzfal befelé blokkol mindent, amit nem bentről kértek, ennyi itthonra elég. Zenarmor is aranyos, de azok a statok... ehh. AdGuard Home ebben jó, egy klikkre lehet tiltani/engedni.

Első körben legyen meg a LAN/WAN port, LAN-ra DHCP, tűzfal be. Az anti lockout szabályt ne töröld... később lehet tiltani a WAN oldalra az SSH-t is, alapból az is engedélyezett, úgy tudom.
Ha saját DNS resolvert is szeretnél, akkor Unbound bekapcsol, tűzfalnál kell egy "terelés", hogy a DNS kéréseket Unbound kapja. Itt is lehet már fekete/fehér listákat kreálni vagy letölteni a netről automatikusan (túlzásba esni nem szabad, vannak jól karbantartott összefoglaló listák). Ehhez nálam jön az AGH, külön konténerben, nem pluginként (ott macerásabb a portokkal variálni, meg így nem egyben pusztul be, van külön mentésem).
A tűzfal az AGH konténerbe tereli a DNS kéréseket, itt csak szűrés van, majd az opnsense/unbound az upstream server, kész.
Utána lehet VPN, tailscale, behúzni az infókat okosotthonba, stb... ha megtetszik, akkor egy (jó hosszú) ideig el lehet vele szórakozni.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1249) inf3rno válasza ViZion (#1248) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha lehet kérdésem. Mondjuk egy digis szolgáltatói router miben jobb, mint egy nulla plugines OPNsense vagy Pfsense? Olvastam kicsit visszább, hogy IPS/IDS-re is van lehetőség, ami azért messze több, mint amit bármelyik szolgáltatói router csinál. De ha felteszem, és nincs időm kísérletezni, akkor nyújtja ugyanazt a szintet alapból, mint egy szolgáltatói eszköz, ha rendszeresen frissítem?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1250) inf3rno válasza Multibit (#1247) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja azt hittem, hogy parancssorozni kell benne. Ha van GUI-ja, akkor az is jöhet. Gondolom szinte mindegy, az OpenBSD meg állítólag biztonságosabb, mint a FreeBSD. Bár a megfelelő helyen mindenre van zero day törés...

Buliban hasznos! =]

(#1251) ViZion válasza inf3rno (#1249) üzenetére


ViZion
félisten

Nekem duplán natolt a dolog, mert nincs bridge mód a routeren. Bekapcsolt tűzfal a routeren és opnsense-ben mégis vannak letiltott befelé jövő kérések... szal. van olyan biztonságos.
IPS-nek olvass utána, fél éve bugos volt én kikapcsoltam, de lehet már javítva lett.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1252) Multibit válasza inf3rno (#1249) üzenetére


Multibit
veterán

Mondjuk egy digis szolgáltatói router miben jobb, mint egy nulla plugines OPNsense vagy Pfsense?
Miért lenne jobb :F
Ha semmi mást nem nézünk, csak azt, hogy saját routerrel Te magad tartod kézben a hálózatodat, már jobban jártál.
Már csak hab a tortán:
- okosabb tűzfal (automata szabályok, lebegő szabályok)
- alias használat (plusz ezt használó biztonsági megoldások)
- VLAN kezelés
- DNS szűrés (Unbound beépített!)
- 2FA
- rugalmasan paraméterezhető IPv6
- config a fájlrendszeren tárolva (hordozható)
- VPN
... meg egyebek

Az már más kérdés, hogy neked ebből mi fontos, mit tudsz használni.

(#1253) inf3rno válasza Multibit (#1252) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Csak a tűzfalra gondoltam, hogy nem e jobb egy szolgáltatói. De akkor ezek szerint mindkettő rendben van. Pontosan ezért akarok saját routert, hogy ne függjek a szolgáltatótól, mert előfordult már, hogy megtörték az internet szolgáltató eszközeit.

Buliban hasznos! =]

(#1254) ViZion válasza inf3rno (#1253) üzenetére


ViZion
félisten

A routerben a beépített tűzfal szerintem nem frissül, igazán nem is értem, h mi az, mitől véd meg. A szolgáltatói (pl. Yettel előfizetéses) tűzfalakat nem ismerem, de 1. fizetős, 2. mennyire lehet testreszabni?
Az Unbound nagyszerű, de mint írtam, szűrésre AdGuard Home-t használok. Látni jobban, h ki mit keres, mit blokkol, stb. Szűrők brutálisan testreszabhatók, pár klikkel. Listákat hozzáadni is egyszerű (ezeket Unbound is tudja, csak nehezebben átláthatóan).
Listákból a két legjobb a Steven Black és a ShadowWhisperer lista.

Jah, és még abban is jobb a saját router/tűzfal/DNS szerver, hogy az Unbound nem fog mindent elküldeni a guglinak. A gyakoriakat tárolja, gyorsabban oldja fel, nem netezik örökké (beállítások kérdése). És azt is meg lehet pakolni mindenféle biztonságot növelő bánattal, ahogy a kedved/időd engedi.
AGH-ban az átírás is menő (van opnsense-ben is, de itt átláthatóbb ez is), megadod az IP címet és oda irányítja, instant DNS. Ez persze nem minden oldalnál jó, de a leggyakoribbakat már kiszórtam ezzel.
Shaper... el lehet osztani a sávszélességet, nem lesz az, h a 80 szálon torrent mellett egy e-mail-t nem lehet megnyitni... Valamint a gyermekem is jobban tanul, amióta pár napra átraktam az 1 MBit-es csőbe... ;]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1255) inf3rno válasza ViZion (#1254) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A legtöbbje szerintem véd port scanning ellen. Nem tudom még mik vannak, ha valakinek nincs fent szervere, akkor nincs túl sok dolog, ami ellen védeni kellhet. Én majd egy VPN-t felteszek később.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1256) Multibit válasza inf3rno (#1255) üzenetére


Multibit
veterán

A kifele menő forgalmat is érdemes figyelni, szűrni. Ezt a szolgáltatói routerek nem teszik meg.
Nekem védelmi eszközként CrowdSec, Zenarmor és NextDNS van hadrendbe állítva.

(#1257) inf3rno válasza Multibit (#1256) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi mindkettőtöknek!

Buliban hasznos! =]

(#1258) ViZion


ViZion
félisten

Hmmm... a Mobilnet modem/router után jön az opnsense nálam. A Mobilnetes cucc is router, egyrészt mert nincs rajta bridge mód, másrészt mert ennek van külső antenna amivel a napelem kap wifit.
A modem logban az van, h az opnsense őt UDP port scan attack-olja :U
Ki lehet ezt kapcsolni? Beállítás szerint opnsense nem nézegeti, h van-e net, alfogadja, h van. Private és bogon blokkolva a WAN oldalon. Mi generálja ezt az udp scan-t és miért nem láttam korábban? :U
Köszönöm! :R

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#1259) MasterHUn


MasterHUn
senior tag

Sziasztok,
Érdeklődnék a Pfsense iránt szeretném megtanulni. Az lenne az első kérdésem, hogy egy Dell 7040 SFF gép(g4400 proci +4gb ddr4 + 500gb hdd) +1 hálókártya elég lenne-e otthoni tűzfalazásra és tanulásra ?

Nem egy erős gép..., fél Paks kell mikor bekapcsol :D / Minden SIKERES ÜZLET UTÁN JÁR A PIROSPONT!! //

(#1260) Multibit válasza MasterHUn (#1259) üzenetére


Multibit
veterán

Relative jó egyszálas teljesítmény (ez freeBSD esetén jól jön), AES-NI, tehát a CPU jó lesz. Hosszú távra, kicsit nagy az étvágya, ha ez számít. Érdemes SSD-t használni, HDD helyett. Alapfeladatokra a 4GB RAM elég lesz. Később bővítheted.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.