Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
csinturi
tag
Köszönöm.
-
KaqXar19
tag
Hello,
Hozott mar ossze vki wireguarddal vpn-t, mondjuk a PIA-t?
InWin Chopin MAX eladó
-
MasterMark
titán
Helo,
Felraktam a pfSense-t vm-ben, de aztán hamar megtaláltam hogy tulajdonképpen a community edition az end of life és nem lesz már rá frissítés, szóval töröltem is és felraktam helyette az OPNsense-t.
EdgeOS-hez vagyok szokva, és egyelőre hiányzik az hogy legyen egy konfig fájl, meg hogy parancsokkal lehessen beállítani dolgokat.
Illetve egy picit talán lassú, erre van ötlet? Receive side scalinget próbáltam beállítani, elvileg megy.
Switch Tax
-
KaqXar19
tag
válasz MasterMark #953 üzenetére
En ugy latom, hogy a CE-rol lehet upgradelni a pfesense+ra [link], ami szinten ingyenes, ha non commercial home / lab verziot valasztasz.
InWin Chopin MAX eladó
-
Multibit
nagyúr
A konfigot lehet menteni xml fájlba. Nem tudok róla, hogy a teljes működés vezérelhető lenne CLI-ből. A sok utólag felrakható plugin, alkalmazás esetén ezt hogy oldanák meg?
A freeBSD nem sebesség bajnok (a linuxhoz képest), de azért a vason sok múlik. Mi lassú? A felület? -
freddirty
senior tag
Mi az amit lassúnak találsz? Nekem is opnsense van, miután a pfsense olyan öreg alapokon nyugszik (régi freebsd verzió), hogy nem ment a célhardveremen (aliexpress j6412).
Nincs sebességproblémám, proxmox felett virtuális gépben van az opnsense, a gigabites netet szépen kiszolgálja és a késleltetésben sem látok kbséget egy célhardverhez képest. Ámde elég sok pluszt tud firewall téren ami nekem az otthoni labnak fontos. Mondjuk 10GBit hálózatot nem biztos hogy már kiszolgálna, de egyenlőre emiatt nem aggódomfred
-
MasterMark
titán
válasz KaqXar19 #954 üzenetére
Köszi, ez hasznos info. Bár én nekem már elment a kedvem a pfsense-től azok alapján amiket hallottam, hogy mik mennek a háttérben, meg hogy a wireguardot is inkább kukázták mint hogy megoldják a készítőkkel.
Multibit: Egy XML nem annyira átlátható, de majd belenézek hogy mit látni ott.
freddirty: A throughputot éreztem kicsit kevésnek, amikor próbálgattam akkor csak ilyen 750 mbps körül tudott. Viszont most megint méregettem és megy 900 körül is. (Egyelőre még static IP-vel van a rendes routerem mögött, a pppoe-t még nem ez csinálja. Úgy olvastam az is lehet gond teljesítményben.)
Hardver van alatta az elvileg nem kéne gond legyen, adtam neki 4 GB ramot.
szerk.: Ja igen a másik bajom még hogy nem tud VRRP-t, csak ezt a CARP-ot. Az eredeti routeremmel jó lenne ha tudnának működni egymás backupjaiként.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
KaqXar19
tag
-
őstag
válasz MasterMark #957 üzenetére
Nálam nem vm, egy HP T620 plus és intel NIC viszi a digi 1000-es netét úgy, hogy a kapcsolatot ez építi fel.
Mondjuk nincs túl sok beállítás, Home office gépek külön VLAN-on, most próbálkozok a Wireguard beállítással. -
KaqXar19
tag
-
freddirty
senior tag
válasz MasterMark #957 üzenetére
nekem nincsenek throughput problémáim, ha fullra kiterhelem az 1Gbit internetet (950-960Mbit, torrentezéssel mondjuk több szálon) akkor sem terhelem ki a procit teljesen. PPOE van, mivel a Telekomtól csak így kapok rendes publikus IP címet, egyébként NAT-olják.
Szóval meg vagyok elégedve. Nem a proxmox emulálja az ethernet kártyát, hanem közvetlenül kezeli az Ethernet portokat az opnsense VM (PCI passthrough).fred
-
gery2123
őstag
Sziasztok!
használ valaki realtek LAN kártyát pfsense vagy opnsense alatt? Ha igen akkor mennyire működik!
Azt olvasni mindenütt hogy Intel a tuti, de azért van pár külföldi user akinek nincs gond a realtek se.
most lépnek be az otthoni router világába, proxmox alatt vm -be lenne opnsense
i5 6400t 8gb ram lenne az alap a rendszernek !-- PSN_ID: GerY2123
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Debian host alatt fut vm-ben (VMware) egy pfSense. A gond vele, hogy letöltéskor, különösen torrent esetén eléggé fogja a procit. Rettentően fagyott, szakadozott a net, amin az AES-NI CPU Crypto bekapcsolása, valamint a két mag hozzárendelése segített valamit, de a load még így is magas.
És itt egy kicsit kapcsolódik a kérdésem gery2123 fórumtárs kérdéséhez: okozhatja a magas terhelést a Realtek hálókártyák? Vagy mi egyéb beállítás segítene a helyzeten?
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
addikt
Ezt a cuccot, fel lehet tenni valami 3rd party routerre? A gyári fw-t lecserélni erre? (pl Mikrotik, vagy Edgerouter) Csinált már valaki ilyet?
[ Szerkesztve ]
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Tamy
senior tag
válasz gery2123 #967 üzenetére
Nemrég üzemeltem be, illetve még csak az alapok vannak kész, még egy OpenMediaVault fut rajta jelenleg (samba, ftp), a napokban tervezem beállítani a szünetmentest, a biztonságon is tervezek faragni, meg a mentés sincs még belőve. Sok bajom amúgy nincs vele, maga a pfSense ismerős, melóhelyemen régóta használom fizikai vason, ott nincs semmi fagyás, pedig több száz gépet szolgál ki egy ősöreg szerver lényegesen gyengébb procival, ezért is gyanakszok a hálókártyákra. Most próbaképp veszek bele, annyira nem vészes használtan, remélem az megoldja.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Melorin
addikt
Tudtok valami Qotom szerű, passzív hűtésű tűzfalnak való mini PC-t EU beszerzéssel?
-
freddirty
senior tag
nos EU-ból nem, de Aliexpressről vettem a topton store-ból egy J6413-ast. ~270 USD-nek mutatja mivel belekalkulálja a magyar áfát. De fizetésnél igazából ~200USD, a vámáfa meg annyi lesz amennyire értékelik vagy rá van írva, tehát lutri...
Proxmoxxal voltak gondok, néha a VM-ek minden szó nélkül újraindultak. De végül szoftveres proxmox probléma volt nem hardveres. De ha utánaolvasol akkor vannak problémás alis 5xxx boxok, újraindulással, melegedéssel.
Kicsit kevés a merevlemez csatoló, én toltam bele egy nvme és egy sata ssd-t mirrorozva, usb-re meg egy proxmox bootdriveot (pici SSD).
szerk: a fogyasztás annyira azért nem kedvező, 3 SSD-vel és 32GB RAM-al:
[ Szerkesztve ]
fred
-
Melorin
addikt
válasz freddirty #977 üzenetére
Én ilyet rendeltem. Egyelőre nincs hozzá natív pfsense driver, ha minden igaz majd a 2.7-ben lesz.
Így azon gondolkozok, hogy proxmoxx alatt kéne futtatnom. Mennyire nehéz összehozni ezt a kombót? Életemben egyszer próbálkoztam proxmoxxal (Xpenology-t akartam varázsolni rá), de néhány óra szenvedés után baltát akartam állítani bele...
Miért tükrözted az SSD-ket?
Erről a pici boot SSD-ről tudsz linket dobni?
-
Multibit
nagyúr
válasz freddirty #977 üzenetére
Két mini PC-vel van tapasztalatom: [link] [link]
Mindkettőre érvényes, hogy csak 2.5" SSD-vel értem el kellő termál stabilitást (igaz, hajtva voltak rendesen). Az elsőben mSATA SSD-vel próbálkoztam egy darabig, a másodikban M.2 SATA SSD ment egy ideig (amíg meg nem adta magát az M.2 SSD). A korábbi - erősebb - gépbe egy régi Samsung 840 Pro került, a jelenlegiben egy datacenteres Intel SSD-van (mindkettő jól bírja a nagy írás terhelést).[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
Ami nem világos még!
Ha proxmox alatt virtulaizálom a pfsense / opnsense akkor ugye azok adják az ip címeket.
mi van akkor ha valami miatt nem indul el a vm? Hogyan érem el a proxmox felületet ha nincs ami adjon ip címet?
vagy nem jól gondolkodom?-- PSN_ID: GerY2123
-
noorbertt
őstag
válasz gery2123 #982 üzenetére
Nálam úgy ment hogy a opensense kapott két portot, egyik a WAN másik a LAN.
LAN ment a switch-be és a proxmox host gépet oda dugtam be a saját külön ethernet portjával.
igy ha nem ment esetleg az opensense akkor is el lehetett érni.Hátterét nem fogom tudni elmagyarázni, nem szakmám és hülyeséget nem szeretek írni
gyors Google :
What happens if DHCP server is down?The clients will lose connectivity immediately among each other. The clients will be able to communicate only by IP address not by hostname. The clients will be able to continue communicating, but only for a certain period of time. -
gery2123
őstag
Sziasztok!
Vegre sikerült a mai nap beállítani az opnsense.
minden jó eddig csak a qBittorrent tolt max 1megával le…
mi lehet a gond? Vodafone 500/20 net van eddig ment minden a Deco -val.-- PSN_ID: GerY2123
-
gery2123
őstag
válasz gery2123 #985 üzenetére
Na akkor!
opnsense helyett feltettem. pfSense ez jobban bejön kezelést illetően.
viszont itt is blokkba van a qbittorent ha jól értelmezem mert nem tudok tölteni .
miylen szabályt kell beállítani erre? Kezdő vagyok a tűzfalakkal kapcsolatban előre is elnézéseteket kérem ha hülyeséget beszélek.-- PSN_ID: GerY2123
-
gery2123
őstag
-
gery2123
őstag
válasz MasterMark #992 üzenetére
Szia!
Közben meglett a probléma. A laptopról is megnéztem egy letöltését és ott minden működött port nyitás nélkül is.
A szerver proxmox alatt truenas scale, és vagy a csomag vagy a truenas gondja, de ha be van állítva a qBittorrent bármilyen feltöltési korlát akkor nem megy a letöltés se..
Mondjuk mezei routerrel működött mert így használtam.Most mar csak az a kérdés: rendben van e, hogy port nyitás nélkül is működik a torrent letöltés?
-- PSN_ID: GerY2123
-
Melorin
addikt
Nyerek valamit 6 magos CPU-val 2mag-4szállal szemben? A nagyobb fogyasztáson kívül
-
gery2123
őstag
Én ugyan kezdő vagyok még a témában de én azt mondom nincs értelme csak a pfsense ennyi erőforrás.
Nekem kapott vm-ben 2 magot 2gb ramot. Cpu max 25-30 ha 500/25 netet maxon használja.
igaz nálam nincs sok plugin még, és nem is lesz nagy valószínűséggel mert külön van az AdGuard home…-- PSN_ID: GerY2123
-
Melorin
addikt
Dual gigabit Intel chipsetes low profile PCIe kártyát honnan lehet jó áron szerezni?
Vagy van más chipsetes amit érdemes pfsense alatt használni és atomstabil?[ Szerkesztve ]
-
rgqjx
aktív tag
Amikor ez nálam volt aktuális, akkor az i350-t vettem célba. Az ebay UK-t használtam, mivel ez van nekem helyben.
Pár link kezdésnek: 1 2 3Akkoriban ESXi alá kerestem valami tutit, de azóta Proxmoxozom szintén gond nélkül. Jelenleg a dual kártyámat passthrough-val megkapta a pfsense és nem panaszkodom.
Nézz utána jobban. nem biztos hogy erre van szükséged, lehet olcsóbban is tudsz egy kisebb tudásút.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Witcher topik
- Új márka bevezetésén dolgozhat a Vivo
- Karácsonyi telefonajánló 2024
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Indiana Jones and the Great Circle teszt
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Acer notebook topic
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Windows 11
- További aktív témák...
- Eladó fülhallgatók
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X230 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I 12,5" HD I Mdp I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X220 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I 12,5" HD I DP I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár- Lenovo ThinkPad X1 - i5-2GEN I 4GB I 128GB SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 12GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest