Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
A topik a PayPal használatához kapcsolódó kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hintalow
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Vagy esetleg ha más nem oldja meg, kérdezd meg a bankot, hogy nem -e korlátozta le ügyfélvédelem/csalásmegelőzési automatika.
-
Hintalow
senior tag
Az a pénz el sem ment, gondolom röviddel a vásárlás után történt ez, szóval annyit csináltak, hogy a zárolásban lévő összegre, ami várta a könyvelést, küldtek egy "nem fogjuk lehívni" üzenetet (ami láthatólag nem jutott el a bankig) vagy még ennyit sem csináltak, mondván úgy is kijön egy idő után a zárolásból az összeg.
A legtöbb bank 15 napos zárolásokkal különíti el a tranzaktált összegeket, szóval a vásárlás dátumához képest + 15 nap körül felszbadul majd az összeg így is úgy is.
-
Hintalow
senior tag
Mert már az is, hogy egy magyar reghez nem magyar bank által kibocsájtott kártyát tudtál hozzáadni, egy hiba a saját működésükben és a szabályzatuk ellen. Csak a számlát jobban tudják csekkolni
-
Hintalow
senior tag
Eladtál valamit, és ahelyett hogy 1 mozdulattal pénzt küldene, neked kéne a moonpay-en bitcoin vásárolni egy ismeretlen azonosítójú tárcába.
Tuti bulinak hangzik
A 20-30 éves nigerian scam-ek legújabb verziója
-
Hintalow
senior tag
válasz
eddie1978
üzenetére
Az ilyen csalásoknál soha nem fognak neked tènylegesen pènzt küldeni. Kèt verzió lehet, vagy lenne valami kamu paypal igazolás, hogy elindult a pènz, de ahhoz, hogy megkapd, prezentálnod kell a követèsi számot, ergó cucc elküld pènz soha nem is volt.
Vagy pedig valami kamu indokkal (szállìtási ktsg, vámügyintèzès stb.) Bekèrnek előre egy kisebb összeget, tkp. Ingyenpènz a cèl. -
Hintalow
senior tag
válasz
toto0569
üzenetére
Figyelj ez tipikus nigerian scam, tényleg ne várj tőle sokat, még érdemi beszélgetést sem, mert:
- Vagy egy nagyrészben automatizált chatbot
- Vagy valami fejlődő országbeli nyomorult bérmunkában, aki kb angolul is csak pár szót tud, és sablonválaszokat illesztget beEgész iparág épül erre, tényleg csak az idődet vesztegeted

-
Hintalow
senior tag
válasz
paolinho
üzenetére
A büdös életbe nem fog egy fillért sem küldeni neked, kamu banki vagy paypal képernyők/doksik küldésével két dologra mennek rá az ilyen átverések:
- indítsd el a cuccot nekik (vagy kamu paypal oldal, mely szerint a pénz megérkezett, vagy olyan sztori, hogy csak a tracking number beírása után teljesül az utalás)
- vagy ahhoz, hogy megjöjjön a pénz, neked kell mittomén 100 eurónyi "depozitot" fizetni (jellemzően western unionnal) és hasonló sztorikkal csalnak ki pénzt.
-
Hintalow
senior tag
válasz
chungee
üzenetére
Nem játszanak ki semmilyen "rést"
Soha a büdös életben nem fognak pénzt küldeni senkinek az ilyen nigeriai scam-eknél.
Két dologra mennek rá: vagy arra akarnak rábírni, hogy küld el az árult cuccodat, mert "kell a tracking szám, hogy a bank átengedje az utalást" vagy pedig azt akarják elérni, hogy te küldjél nekik előre valami összeget valamilyen jogcímen. Bármilyen utalásról szóló igazolás, legyen az banki vagy paypal, kamu lesz, soha nem fognak semmilyen valódi tranzakciót kezdeményezni.Meg szerintem szivatni is felesleges őket már, a 2000-es években még sokan csinálták ezt, de akkor még a csalók is élő emberek voltak, mostanra láthatólag már az egész automatizált, nem éri meg izmozni vele, delete a levélre és kész.
-
Hintalow
senior tag
válasz
Dani82
üzenetére
Ismerkedj meg a nigériai csalás fogalmával

Esze ágában sincs pénzt küldeni, nem a vásárlói védelemmel fog próbálkozni, minek kockáztatna ő pénzt...
Két dolgot szoktak csinálni, vagy kamu leveleket küldözgetnek a paypal nevében, hogy ott a pénz, töltsd fel a cucc tracking numberét (ergó, küldd el nekik a cuccot).
Vagy pedig, ahogy írták, valami "előköltségre" küldj el nekik pénzt, jellemzően western unionnal, amit aztán persze majd kifizetnek a cucc árával együtt... -
Hintalow
senior tag
A nigerian scam a műfaj megnevezése, ki tudja, honnan küldözgetik a leveleket, lehet anglia oroszország, tökmindegy.
És igen nézegetik, mindig vannak ilyen kérdések a neten, hogy a jofogason/vaterán stb árult bútorát, hangszerét, autóját. elektronikai cuccát venné meg a külföldi, mert rájött, hogy nem tud nélküle élni, vállal minden költséget stb.
Sok esetben (valszeg itt sem) nem is érdekli az árúcikk, hanem arra megy rá, hogy hivatalosnak tűnő banki, speditőri levelekkel, amikben az áll, hogy megrendelték a szállítás, letétbe helyezték az összeget, DE valami felmerült, és küldeni kell mittudom én 100 dollárt ide meg ide, ez a várható összeghez képest kicsi, és nagyon sokan bedőlnek neki...
Neked evidens, hogy ha nem jön paypalra összeg, addig semmi, de akik ennek bedőlnek nem ismerik a rendszert, sokszor megcsinálnak egy paypal fiókot, de a kapott levelekből belépnek egy kamu fiókba, ahol már ott a pénz és hasonlók.
Index fórumon, gyakorikerdeseken sok ilyen eset található, és hidd el nekem, soha nem utalnak semmit, minek kockáztatná a pénzét az elkövető, ha anélkül is el tud érni hasznot? -
Hintalow
senior tag
válasz
Remiel
üzenetére
Szia!
Fölösleges próbálkoznod vele, ez sima nigerian scam, egy petákot sem fog elküldeni, két dologra mennek rá ilyenkor:
kamu paypal levelekkel (amik néha kamu weboldalra is irányítanak) azt szeretnék elérni, hogy elküldd a terméket, mert a pénz addig "letétben van", vagy ugyanilyen indokkal valami "extra díjjat" ki kell fizetned, többnyire western unionnal, hogy "megkapd a pénzt".Ő semmilyen pénzt nem fog kockáztatni azzal, hogy elküldi neked, mert mi van ha a te javadra döntene a vásárlóvédelem.
-
Hintalow
senior tag
Nem tudom, hogy jött ide a paypal, a jóemberek un. "skimming" technikát használva a kártyák mágnescsík adatait szerezték meg (+pin), majd klónozott kártyákkal kp-t vettek fel a számlákról több kontinensen.
Régebben nagyságrendekkel több ilyen bűncselekmény volt, de mióta európában teljes mértékben átálltak chipkártyákra, azóta az így megszerzett kártyaadatokat csak olyan távoli országokban lehet használni, ahol még a mágnescsíkon alapszik a kártyaelfogadás (azért sem csinálják már ezt sokan, mert sokkal nagyobb költségesebb projekt utána kiutazni valahová, ahol ez meg lehet tenni)
A bankok biztonsági szolgálata, pedig azért nem veszi észre ezeket, mert bitang nehéz észrevenni

Az olvasók felhelyezése úgy néz ki, hogy odaáll az emberke, ügyködik 1-2 percet, (semmivel sem többet, mint a többi atm használó), ezalatt felragasztja a kártyanyílásra a tökugyanolyan feltétet, ami olyan mintha az atm része lenne, majd elmegy. Pár nap mulva visszajön, ujabb 1-2 perc alatt leveszi a cuccot ami már teli van adattal, és elsétál. kb. ennyi.
A banki kamerák képet nem nézik 0-24-ben, csak utólag nézik meg a felvételeket, ha szükséges. Kinek tünne fel?Két módon jönnek rá ilyen esetben, hogy ez megtörtént / történik:
- ha elkezdődnek a visszaélések, akkor már elég könnyű megmondani, hogy az adott kártyáknál melyik volt az az atm-m amit a megelőző időszakban minden érintett használt. (de ez ilyenkor már csak eső után köpönyeg)
- ha működés közben egy éles szemű ügyél kiszúrja, hogy valami nem stimmel, akkor van esély elkapni az elkövetőket, ilyenkor jellemzően a bankbiztonságiak a rendőrséggel karöltve figyelni kezdik az atm-et, és amikor megjelenik az elkövető, szépen begyűjtik. Valszeg a hírben is ez történt.Ez a fajta adatszerzés nem online használatra irányul, a mágnescsíkból ehhez szükséges adatok nem nyerhetőek ki.
elnézést a kis kitérőért

-
Hintalow
senior tag
válasz
vzsryl
üzenetére
A bankot nem "érdekli" ez ebben az értelemben. Nincs benne semmilyen banki nyilvántartásban, semmivel sem több számukra a paypal, mint a sokszázezer egyéb piacon lévő pénzügyi/kereskedelmi szolgáltató.
Két módon kerülhet a bankod kapcsolatba paypallal:
-Kártyás tranzakció: semmivel sem másabb a banki rendszerben, mint ha lemennél a sarki sparba egy körre. Senkit nem izgat egy kereskedelmi bankban naponta lezajló 1-3 millió közötti kártya tranzakció között.
- Ha van számla hozzárendelve, és ki be utalások e végett: szintén semmi különbség nincs egy átlagos giro utaláshoz képest, ami szintén majd milliós nagyságrend naponta.
Nem tudom, hogy erre gondoltál e, de semmi kiemelt figyelmet nem kap, nincs semmilyen nyilvántartás.
-
Hintalow
senior tag
válasz
Kenguru65x
üzenetére
Simán elfogad debit kártyát is, egyszerűen az angolszász pénzügyben (és innen indulva a köznyelvben is) általában minden "credit card" mivel odaát a mi értelmezésünkben vett debit kártya alig-alig ismert.
Amikor az amerikai credit cardot említ, nem kifejezetten hitelkártyára gondol, hanem úgy általában valamilyen kártyára, csupán láluk minden hitelkártya. -
Hintalow
senior tag
válasz
kungzi
üzenetére
Nem. Az a 21 napos megkötés az ELADÓKRA vonatkozik (ami te lennél) a vevőnek jóval hoszabb ideje van kifogással élni a tranzakció iránt.
De mint mondtam elég kicsi az esélye, hogy egy külföldi egy marginális ország belső apróhirdetési felületén keresgélne dolgokat (azt te tudod reálisan eldönteni, hogy amit árulsz az annyira ritkaság -e, hogy nemzetközi szinten nem lehet hasonlóhoz jutni)
Az ilyen jellegű átvágások nem úgy működnek, hogy átküldi a pénzt, és megpróbálja valahogy visszaszedetni kamu indokkal, hanem egyszerűen egy petákot sem küldenek, hanem mindenféle hamis levelek jönnek arról, hogy megérkezett a pénz, de letétben van, küldd az árút stb.
Ha elég stabilnak érzed a sztorit, akkor uccu neki, de addig semmit ne küldj sehová, amig a konkrét összeg meg nem érkezett a paypalodra. soha ne próbálj kapott levelekben lévő linkeken belépni. -
-
Hintalow
senior tag
Hi!
Csak infóképpen, hét elején szembesültem vele, hogy nem tudok vásárolni, mert az előző héten megújított kártyám nem lett update-elve paypalon.
Mivel kártyaszám is változott, ezért a régit töröltem, és felvittem az újjat. Viszont nem a szokásos 1 dolláros próbatranzakciót csinálták, csak egy 0 dollár értékű un. "account verification" tranzakció tipusút.
Tkp hétköznapi felhasználó számára ebből nem látszódik semmi.
Utána azonnal nem is látszódott a confirm card lehetőség, most jutott eszembe, és már ott volt a walletben, megcsináltam azt is.
Lehet hogy köze van ahhoz, hogy elég régi account (8-9 éves) de lehet, hogy leszoktak az 1 dollározásról.
Ha mások is tapasztalják, lehet összefoglalóba. -
Hintalow
senior tag
válasz
Buko94
üzenetére
Üdv a nigériai csalások világában

Nézzük mi az ami valószínűleg nem létezik a sztoriban: a vevő, a valódi vételi szándék, a szállító, az állítólag kifizetett pénz, de szerintem a vevő paypal accountja sem
a következő kérdéseket érdemes végiggondolni:
- mi a fenéért akarná egy külföldi pont a te motorodat? Nem egyszerűbb helyben beszerezni ugyanolyat töredék áron? (gondolom nem veterán ritkaság, vagy kisszériás egyedi darab) és gondolom nem is nemzetközileg hirdetted
ugye te is, ha motort akarsz venni, elkezdesz bújni valami Bolíviai lokális apróhirdetési oldalt? - Ja, nem 
- miért küldi el előre a szállítási díjjat, hogy aztán te intézz belőle valamit? Nem lenne egyszerűbb neki megrendelni a szállítást, és kijönnének érte? Ráadásul alaphangon 200.000Ft-tól lehet egy motort átlőni más kontinensre, 5 perc guglizással megnézhető. Honnan szülte az összeget? Hasraütéssel?

- Hol van a pénz ha elutalta? Paypal - paypal közötti pénzmozgás pár másodperc, és ha függőben is lenne valamiért az összeg, azt is látnád a fiókodba belépve egyértelműen jelezve.
- A paypal semmilyen lépéseket nem fog tenni a szállítás miatt, nem várnak semmilyen utalást, mivel nem speditőrcég, ilyenekhez semmi közük.
És így tovább, sorolhatnám napestig, a sztori annyi sebből vérzik, hogy a vészhelyzet összes évadjának összes szereplője sem tudná megmenteni

Ül a szerencsétlen kétbites egyed valami eldugott netkávézóban a világ másik felén, és küldözgeti a maileket, mindig van pár fogalmatlan, aki elutalja a meg sem kapott pénz, ne tartozz közéjük

-
Hintalow
senior tag
válasz
dannyl
üzenetére
Kamu, átvágás, csalás, scam stb. a tetszőleges kiválasztható

Az ilyeneknél már ott ki kell gyulladjon a vészvillogó, hogy mi a fenét akar egy kanadai, láthatólag nyelvet nem beszélő a magyar hardveraprón? Egyáltalán hogy került ide?
Ha laptopot akarsz venni, neked is magától értetődő, hogy felmétsz egy paraguay-i lokális apróhirdetési oldalra és ott nézelődsz nem?
Az már csak hab a tortán, hogy csak a levélben látsz gondolom bármilyen pénzről infót, és maga a levél is lefordítva EGY SZÁMLA, AMIT KIFIZETHETSZ feléje.
És véletlenül pont Nigériába kéne küldeni...
Már az első kérdésnél nyilvánvaló volt, hogy mi a helyzet, fölösleges tovább fáradnod vele szerintem.
szerk:
közben látom, azért lassan eljutottak a többiek is a felismerésig, én meg kicsit elkéstem, így jár az, aki reggel 8-kor elkezd egy hozzászólást, majd elmegy otthonról és 10-kor küldi el

-
Hintalow
senior tag
-
Hintalow
senior tag
Én sem tapasztaltam olyat, hogy visszaállt volna paypal váltásra, pont tegnap fizettem bricklinken, direkt figyeltem a sok itteni panasz miatt.
Nem tudom, hogy lehet -e jelentősége, de elég régi reg (legalább 8 éves) 1 db társított kártyával. -
Hintalow
senior tag
válasz
kmisi99
üzenetére
Banknév nem kell az utaláshoz, ebbe nem nagyon lehet belekötni (de úgyse szokták részletezni, ha nem sikerül az utalás, hogy mi történt pontosan, úgyhogy nem kell rágódni rajta
)
Mást tenni úgysem tudsz, mert a hivatalos nevet nem fogadja el, mint írtad, azonkívül meg írhatsz bármi, van úgyis elég névváltozata kh-éknak.
Nyugodj meg nem te vagy az első KH-s ügyfél aki withdraw-ol, eddig is megoldották valahogy, anélkül, hogy elsöpörte volna őket a népharag
-
-
-
Hintalow
senior tag
válasz
Laca1212
üzenetére
Amelyik jobban tetszik/kényelmesebb.
Vagy utalod a paypalra a megszokott módszerrel, csak éppen most 300.000-et (ez akkor nem jó poén, ha a bankod felszámít jutalékot/tranzakciós adót az utalásokért)
+ ha nincs hozzáadva bankkártya, akkor lehet hogy nem megerősített (unverified) a fiókod, ott szerintem ekkor költés limitbe ütközhet.Hozzá is adhatsz bankkártyát, akkor gyorsabb (a kártyának az előny még, hogy onnantól nem kötelező a paypal árfolyamát használni ,de te most alapból forintban vásárolnál, ergó mindegy)
nem tudom milyen webshop, ha esetleg leírod, akkor mondhatnák mások, hogy mennyire megbízható.
fizethetsz közvetlen káryával is, ha magyar webshop, akkor valamelyik bank oldalán zajlik az adatok megadása, tehát azokat nem fogja lenyúlni, és ha gáz van, simán indítható bankkártya reklamáció (chargeback) rá a bankodnál, bár az lasabb , mint a paypal tény és való. -
Hintalow
senior tag
válasz
pana0017
üzenetére
3 lehetőség van a megerősítő kód azonnali hozzáférésére:
- HA olyan az adott bank netes felülete, hogy a zárolt bankkártyás tételeket is részletesen listázza, ott látszani fog a kód.
- HA van bankkártyás sms értesítése az embernek, akkor a 400Ft-os tételről jövő sms-ben benne lesz a kód (itt annyi kavarhat be, hogy néha lemarad a vége, mert nem fér el az sms-ben)
- Telefonos ügyfélszolgálat bármelyik banknál azonnal megmondja (itt annyi lehet a bökkenő, hogy nincsenek telefonos kódjai, és bankonként változó a folyamat, hogy mit-meddig mondanak el kódos beazonosítás nélkül)ezekből lehet mazsolázni.
-
Hintalow
senior tag
válasz
Hopkins_001
üzenetére
Hazai bankok eur-ban vagy usd-ben számolják el a devizás tranzakciókat, hogy mit - miben az bankonként változik, kártyatársasággal kötött szerződés függvénye.
Raiffeisen pl eurózónás vásárlásokat euróban, minden mást dollárban.Ha ausztrál dollárban vásárolsz, akkor a vásárlás pillanatában zárolják az összeget a kártyatársaság aktuális keresztárfolyamán, majd pár nap múlva, amikor könyvelik, már egy eur/usd-re váltott érték fog bejönni a bankhoz (az első konverziót aud-ről eur/usd-re a kártyatársaság végzi) amit au éppen aktuális eur v. usd eladási árfolyamon fognak átváltani forintra, majd ezt az összeget vonják tőled le végül.
-
Hintalow
senior tag
Plusz a paypal soha nem "dear client" -ként szólít meg, hiszen tudja a nevedet.

-
Hintalow
senior tag
A nevek ellenőrzését (illetve annak nemlétét) a giro rendszerben nem kell túlmagyaráznod, 8-ik éve dolgozom fizetésforgalomban nagybanknál, nagyjából képben vagyok a rendszerekkel

Top-up -ra vonatkozóan a paypal user agreementje nem közöl ezzel kapcsolatos szabályozást, viszont az általános pénzmosás elleni direktívákat figyelembe kell, hogy vegyék. Míg egy bankfiókban bárki fizethet be bárhová, lévén az ellenőrzés/azonosítás ott helyben megtörténik, paypaléknál viszont nem tudnak ilyet.
Saját név tuti, ha én utalok az azonos vezetéknevű feleségem accjára, az is nagy eséllyel problémamentes lesz, de ha Kis Pál számlájára utalgat Czeczildovszky-Hervatin Csaba accountjára, ott már problémák lesznek.
És ebben azért nem lehet igazságot tenni, mert nem létezik rá egyértelműen, paypal részéről nyilvánosan kihirdetett szabályrendszer, sem ellene sem mellette
-
Hintalow
senior tag
Az a gond, hogy a bankot valóban nem nagyon érdekli valóban a számlavezető neve, viszont a paypalt meg hivatalból igen, ráadásul teljesen hektikusan csinálják, vagy mintha nem is lenne szabály, hogy csak saját néven lévő számláról érkezhet pénz (mint nálad), vagy akkurátusan betartják a szabályt (mint a kérdezőnél) és ha visszatartják bárkinél a pénzt az eltérő név miatt, senkinek nem lehet egy szava sem, mert ők csak éppen betartják a saját szabályaikat

-
Hintalow
senior tag
válasz
szabszab
üzenetére
Nincs olyan hogy feltöltéses fiók.
Két módon lehet használni a paypal számlát, vagy pénz odautalásával, vagy bankkártya hozzáadásával.
A 400Ft-os dolog a bankkártya megerősítése, ha annak a közleményéből beírtad a 4 jegyű kódot a paypaba ahová kérte, akkor már felesleges utalgatni, normál kártyás vásárlásként tudsz fizetni. -
Hintalow
senior tag
Mert ha minden igaz, nem (csak) ők vizsgálják azokat, hanem kötelezettségük ezt továbítani a kártyakibocsátó felé.
Az acc-ot/pénzt azért zárolják, hogy ha esetlegesen kártéríteni kell, minimalizálhassák a saját veszteségüket.
A bank ugyanezen elvek alapján működik, senkinek sem érdeke, hogy saját zsebből kártalanítson, neked sem
Ami szerintem feléd billenti a mérleg nyelvét, hogy a cím és az átvételi aláírás/tr alapján jól belőhető, hogy havá ment az árú, a kártya tulajdonosának, vagy teljesen más helyre. -
Hintalow
senior tag
Az a 3 hét inkább jó másfél hónap, ahogy látom.

Két dolog lehet a háttérben.
- Vagy tényleg sumákolni akar (mondjuk elég nyakatekert utólag bk reklamációt indítani a banknál, de ez megmagyarázza esetleg a hosszú időt a chargebacknek simán 60-90 nap az átfutása)
- tényleg úgy gondolja, hogy nem ő vásárolt (itt viszont ellenmond az, hogy szépen átvették a cuccot, még feedback is volt ahogy írtad, persze ettől még családtag lehetett, banki pályafutásom alatt rengeteg fraudként indított esetet láttam, ahol utólag kiderült, hogy anyu/apu/gyerkőc rendelgetett titokban))majd a paypal eldönti, úgyis látni fogják ha sumákolni akar a címből, aláírásból stb.
Remélem pozitív kimenetele lesz

-
Hintalow
senior tag
válasz
agroman
üzenetére
Nem az a lényeg, hogy más kártyájával használta (bár szerintem hosszabb távon nem működne így egy paypal acc)
Hanem, hogy a reg mögött innentől nem csak egy fél perc alatt készíthető mailcím és pár (akár kitalált) adat van, hanem egy számla + kártya, amihez bankban kell ügyintézni, azonosítókat bemutatni, ergó ott már megcsinálták az elvárható előszűrést, eleget tettek a pénzmosás elleni törvénynek. -
Hintalow
senior tag
Kártya hozzáadásakor csinál a paypal egy 1 dolláros probaterhelést.
Nálad ez valamiért 3x történt meg, lehetett a bank / paypal / saját hibából is.
Mivel azt az 1 dollárt csak zárolják, könyvelni nem könyvelik, a banki zárolási határidő végével (jellemzően 2 hét) szépen visszakerül az egyenlegedhez. Az hogy ezt az 1 dolcsis dolgot valamiért 3x sikerült befoglalni, nem sokat változtat a dolgon, ugyanez fog történni.
Próbálkozhatsz, hogy elöbb korrigálják a hibát, de akkor már inkább a lottó ötös, mert
- egy ennyire alap automatizált folyamatot visszacsináltatni a paypal méretű multival esélytelen, kb két hét után jutnál el oda, hogy élő ember válaszol a leveleidre.
- banknál próbálkozhatsz, de a többségük akkor hajlandó idő elött feloldani zárolást, ha a kártyaelfogadótól (paypal ugye) kap egy megerősítést, hogy nem fogják könyvelni az összeget. goto felső pont, a paypalból ilyet az életben nem fogsz kikönyörögni.
Vársz két hetet, visszakapod a 3 dolcsi forintértékét, mindenki happy

-
Hintalow
senior tag
válasz
Jessus81
üzenetére
Az a baj, hogy hiába nullázod a paypalt értékelésben, itt ők semmit nem csináltak, csak tették, ami a dolguk.
A gearbest csinált egy elő tranzakciót, ami során lefoglalták a leendő ellenértéket.
Majd amikor a tényleges vásárlás jött volna, nem ebből indították a terhelést, hanem a szokott módon, csináltak egy tranzakciót, aminél azonnal zárolás, majd terhelés stb. várható.
Jelenleg mindkettő zárolva, a forgatókönyv valszeg az lesz, hogy a másodikat szépen lekönyvelik, az első preorderes pedig a banki zárolási határidő végével felszabadul.
Ezt elötte egyedül a gearbest tudná orvosolni az első tranzakció törlésével, de várhatólag a fülük botját sem fogják mozdítani. -
Hintalow
senior tag
válasz
Kmmaja
üzenetére
Érdemes lehet még megkérdezni a bankodtól, hogy a tranzakció rájuk eső részéből mit látnak, dollárban jött e be a terhelés, esetleg nem -e náluk valamilyen kártyás elszámolásbeli sajátosság miatt jött a képbe euró.
Ami még fontos lehet: eddig is használtad már a paypalt, és ilyen konverziók történtek? vagy ez egyszeri eset volt? -
Hintalow
senior tag
válasz
kárátékutyá
üzenetére
Biztos, hogy az ebay reg során nem csináltál egy paypal accot is? eléggé egybe vannak fűzve.
Esetleg megpróbálhatsz belépni paypalra az ebayes adataiddal, vagy kérni paypalnál egy jelszóemlékeztetőt.
Ha ez zsákutca, akkor a supportnak tudsz írni, vagy beletörödni a dologba, és használni tovább az ebay-t "vendégfelhasználóként" minden alkalommal megadva a kártyaadatokat.
(esetleg kártyát cserélni utolsó megoldásként) -
Hintalow
senior tag
válasz
maj-viktor
üzenetére
Akkor meg is van a válasz, bizonyos esetekben a paypal saját pénzből kártalanít, ha a másik félen nem tudja leverni, és elég tiszta az eset.
Ez ilyenkor nem refund értelemszerűen, nem az eredeti tranzakciót teszik rükvercbe, hanem csak kifizetik az összeget a paypal egyenlegre és kész. -
Hintalow
senior tag
-
Hintalow
senior tag
válasz
Shorine
üzenetére
Ahogy írták, egy centet sem küldött neked, csak egy számlát, hogy te fizess neki 120 dolcsit.
A "marked as paid" meg egy sima státusz a felületen (megjelölve fizetettként) simán be lehet pöttyinteni emlékeim szerint tényleges fizetéstől függetlenül.
Ez a pénz elég veszett ügynek látszik...
-
Hintalow
senior tag
válasz
G@be22
üzenetére
Már ott el lett rontva az egész, hogy a TE nevedre szóló paypal számla csak a TE nevedre szóló bankszámláról fogad utalást a paypal szabályzata szerint.
Az elírt azonosító csak hab a tortán (de ha azt nem rontjátok el, a fentiek miatt akkor is probléma lett volna)
A bank valóban nem fog tudni segíteni teljesítettek egy utalást, és ennyi a szerepük a történetben.
A jó hír az, hogy a pénzed nem fog eltűnni, valszeg visszaküldik (esetleg kb 10% esély arra, hogy végül jóváírják)
Viszont ha ilyen kavarás van, a paypal nem gyorsvonat, gondolom meg kell várni amíg a humán munkaerő megrevizorkodja a tételt, 5-10 munkanap maximum és rendbe teszik maguktól.
-
Hintalow
senior tag
válasz
Kiki18
üzenetére
Két lehetőség van a paypalon:
- kártyaadatok módosítása, ezzel próbálkozol most te is, az esetek jó 50%-ban nem működik a tapasztalatok alapján (a miért változó, valszeg más folyamatokkal zajlik a magyar bankoknál a kártyamegújítás, mint ahogy a paypal az amerikai minta alapján elképzeli, pl. sokszor változik a kártyaszám is)
- kártya törlése (majd új kártya felvitele nulláról) ez a betonbiztos megoldás, ha a módosítás nem működik, akkor neked is ez maradt csak...
(itt újra le fog zajlani az 1 dolláros próbaterhelés a kártyaadatok megadásakor, és a 400Ft-os - kódos megerősítős kör, ha szeretnél verified felhasználó lenni) -
Hintalow
senior tag
Szerintem visszaállítható, nem igazán lehet az ilyen rendszerekben visszacsinálhatatlan módosítást végrehajtani.
Viszont a saját példámból tudom, hogy teljesen mindegy, hogy melyik cím az elsődleges (és tartozik hozzá a kártya) vásárláskor úgyis lehet választani a címek között, a paypal működését sem befolyásolja.
Nekem már egy éve a "hivatalos" címem helyett a munkahelyihez van állítva a kártya, és minden tökéletesen működik. -
Hintalow
senior tag
Van ilyen, mivel a szó szoros értelmében a paypal is egy banknak számít, ezért elég szigorú szabályozásoknak kell megfelelnie.

Ha ez a korlátozás nemcsak valami mailben kapott linken létezik (scam gyanús)
Hanem a fiókodba belépve is szembesülsz vele, akkor bizony nincs mit tenni, a további használathoz szükséges megadni a szükséges okmány másolatokat. -
Hintalow
senior tag
-
Hintalow
senior tag
Valószínűleg igen, normál esetben refund esetén "visszacsinálja" a paypal a kártyatranzakciót, ami 2-3 munkanap alatt teljesül.
Viszont itt még el sem hagyta a számládat az összeg, így jó esélyel a paypal elintézettnek látja az ügyet azzal, hogy nem viszik végig a tranzakciót, nem fogják levonni az összeget.
Viszont a zárolásokat a bankok valóban jellemző sacc. 14 napig tartják, tehát ha más nem történik, addig valóban zárolva lesz a pénz.
-
Hintalow
senior tag
válasz
clava01
üzenetére
Mivel folyamatosan abba a hibaüzenetbe futsz bele, hogy "a kártyakibocsátó bank visszautasította a tranzakciót" lassan illene már felhívni a bankodat és ott érdeklődni

a legjellemzőbb hibák:
- nincs elég pénz a számládon
- kártyalimitbe ütközik
- újonnan megkapott, még nem aktivált kártyával próbálkozol -
Hintalow
senior tag
válasz
aytukabozs
üzenetére
Ami még simán lehet is, ha például a kicsi gyermek apuci/anyuci kártyájával veszi meg a napi virtuális betevőt egy ovatlan pillanatban

Attól függetlenül nem etikus a paypal részéről, hogy a vétlen eladón veri le a sarat (gondolom nekik ez könyebb, mintha maguknak kellene kártalanítani)
És hát az alapból szürke zónás virtuális adásvétel féle ügylet miatt nem nagyon van az eladónak kapaszkodási pontja a bizonyításra
-
Hintalow
senior tag
válasz
Frenky89
üzenetére
Ilyen nem lesz, mert ez nem egy opcionális lehetőség, hanem kvázi elfogadod a működési elvét a paypal regisztrációval (és a bankkártya hozzáadásával)
Én nem nagyon fizetek egyenlegből, csak kártyával, de emlékeim szerint a véglegesítés elött azért látod honnan mennyi szed le.
De külön engedélyt kérni nem fog egy ilyen manőver miatt, hiszen az engedélyt te magad adod meg a fizetésre. (és azzal számol a rendszer, hogy a user azért tudja mennyi van az egyenlegen, és szükséges lesz -e kártyával is rásegíteni
)korpas15:
igen lehetséges, hogy egy megerősítetlen regisztrációnál limitáltak a küldhető/fogadható összegek.
(de nem bankszámlát kell csatolni a verifikáláshoz, hanem bankkártyát, a számla pénzkivételre van csak, de nincs megerősítési szerepe) -
Hintalow
senior tag
válasz
maj-viktor
üzenetére
Ez banki alapvetés, a fiókos utalásnak még a teljesen díjmentesként futó csomagoknál számol fel díjjat (elég vastagon) minden bank.
-
Hintalow
senior tag
válasz
BryceHU
üzenetére
A jó hír az, hogy a pénzed nem fog elveszni, mert el sem indult

A rossz az, hogy valszeg a partner bénázik valamit/nincs valami jól beállítva nála. Egyéb részletek nincsenek a tranzakciónál? (vmi utalás, hogy miért pending?)
Esetleg még azt érdemes megpróbálni, hogy visszavonod a fizetést, és megpróbálod újra. -
Hintalow
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Normál esetben, regisztrálva használva nincsen 1 dolláros próba, ez biztos.
tjb007:
ilyenbe én is belefutottam pár hónapja, amikor a munkahelyemre akartam valami rendelni, és hozzáadtam a címet. Ott megkérdez valami olyasmit is a paypal, hogy az új legyen az elsődleges (nem muszáj) viszont olyankor magát a kártyát is "átregisztrálja" az új címhez, ezért a próbaterhelés.
maj-viktor: így fotózgatva nem fognak itthon kártyaadatot szerezni, nagy kockázat, lehet, hogy a begyűjtött kártyaadatokon alig van pénz, viszont cserébe akármit próbálsz rendelni/venni/kifizetni, elég könnyen visszanyomozható. Nem csinálják országon belül. A netes visszaélésekhez az adatot közvetlenül a felhasználótól szerzik meg, vagy akár az adja meg önként és dalolva, vagy komplett adatbázisokat szereznek meg, és azt adják veszik.

Romantikus elképzelés ez a lefotózzák a pénztárnál, de mégiscsak a 21-ik században vagyunk, ez olyan, mintha a profik a bankrablás helyett koslatnának egyesével a népek után, hogy majdcsak kiesik a zsebükből a pénz, és na majd akkor...
Amúgy a virtuális kártyák tényleg jó cuccok, de több banknál nem is léteznek még
-
Hintalow
senior tag
válasz
havri1
üzenetére
Tudja a retek, bankos vagyok nem paypalos

Nekem az is új, hogy a recurring payment-nek van inaktív állása, azt hittem eddig, ott vagy van valami és aktív, vagy nincsen semmi , tehát törölt.Meg kéne néznimegnéztem a paypal user agreementjét (3.10 és 3.11 pont a recurring payments) ahol szó sincsen inaktiv státuszról, csak cancellationról. ha a kolléga annak rendje és módja szerint törölte annó a lehetőséget, érdemes lenne megérdeklődni tőlük, hogy ugyan hogy a fenébe engedték?
-
Hintalow
senior tag
Gondolom azért volt pending, mert bár a folyamatot el tudták indítani, az inaktív megújuló fizetés miatt befejezni nem tudták.
Az összeg zárolása mindenképpen megtörténik az elején egy kártyás vásárlásnak, valszeg maradt volna zárolásban, nem hívta volna le a paypal. (elég hülyén működik, ha ez a normál működése)
Bank ilyenkor nem sok mindent tud csinálni, tiltják a kártyát, és elindíthatnak bankkártya reklamációt (chargeback) amin keresztül visszakövetelik az összeget. De ilyen esetekben első körben a paypallal érdemes kivizsgáltatni, jóval hatékonyabbak és gyorsabbak mint a banki chargeback, ami 60-90 napos átfutású. -
Hintalow
senior tag
-
Hintalow
senior tag
Na majd én tisztába teszem

Webkártyánál a refund azért működik, mert az az eredeti kártyás tranzakció "visszacsinálása" független a normál fizetésforgalmi rendszerektől (pl giro) vissza tudják forgatni akkor is, ha közben már megszünt a kártya, sőt akkor is visszajut a bankhoz a pénz, ha a számlát is bezárták már.
Viszont a legtöbb banknál ez a webkártyához tartozó alszámla nem teljes értékű, hanem afféle technikai számla, nem kompatibilis a bankközi rendszerekkel, hanem csak az adott bank rendszerében "létezik"
És ez a gond, mert ha withdraw-t csinálsz, a paypal nem csinál mást, csak kb. utal neked sima belföldi utalással. És ezek a webszámlák nem igazán tudnak utalást fogadni sem a paypaltól, sem mástól. (szerintem nem is giro szlaszámuk van) és a rendszer ugy van megcsinálva, hogy ilyenkor automatice visszafordítja a tételt. -
Hintalow
senior tag
válasz
Joe Swanson
üzenetére
a PP* után jönne a 4 jegyű kód, de csak 2 számjegy fért bele. A banki sms szolgáltatásoknál viszonylag sok infót kell belezsúfolni a 160 karakterbe (kártyaszám, új egyenleg, összeg, dátum+idő, elfogadóhely) és ezek után, ha még van némi hely, kiírja az egyéb tranzakciós információkat

Azért ilyen nehéz hozzájutni, mert a kártyahasználat során pár ilyen paypal szerű online azonosítási módot leszámítva ezek az infók teljesen lényegtelenek az ügyfélnek, nem nagyon foglalkoznak vele, hogy azonnal látható legyen.
Ha vannak telefonos kódjaid, akkor uzsgyi, a telebank pikpakk megmondja a kódot (kódok nélkül is lehet hívni őket, csak bankfüggő hol mit adnak ki mondjuk személyes adatok alapján) -
Hintalow
senior tag
válasz
Joe Swanson
üzenetére
Nem.
Nem tudom mennyi a határideje, abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán van -e valamilyen határidő rá. -
Hintalow
senior tag
válasz
Joe Swanson
üzenetére
Pár napon belül lekönyvelik (megjelenik a számlatörténetedben) és akkor már látni fogod a tranzakció közlemény részében a szükséges kódod.
Bankfüggő a dolog, soka banknál, amíg a tranzakció csak zárolt, addig nem látszanak az extra információk a netbankban, ez alapján az Erste is ilyen. -
Hintalow
senior tag
válasz
rayoliviero
üzenetére
Akkor passz, azért nehéz tanácsot adni, mert folyamatosan változnak a számlák szabályai, nem tudom mikori nyitású a tiéd, de néha hiába adok itt tanácsokat, kiderül, hogy mostanában ez-az másképp működik, ami az én 10+ éves accountomon még nem úgy van

(talán az index fórumon volt egy user, akinek sehogy nem sikerült bankszámlát hozzáadnia az accjához, mindenki azt hitte full béna, a végén meg csinált egy új fiókot, aminél rögtön ment a dolog, utána derült ki, hogy az eredeti fiókját még a 2000 évek elején csinálta, amikor valszeg még nem is létezett Mo-i pénzkikérés opció
) -
Hintalow
senior tag
válasz
sanyirigo
üzenetére
Kétesélyes a dolog: vagy jóváírják végül a paypal accodon (ha név alapján beazonosítható) vagy visszaküldik a számládra. Eltünni nem fog, megnyugodhatsz.
Viszont ha így porszem kerül a gépezetbe, a PP nem a gyorsaságáról híres, benne van 5-10 munkanap, mire megszülik mit csinálnak.Gazsi00:
Milyen tipusú accountod van? meg is van erősítve? Tehát "verified" vagy? akkor nem nagyon szoktak limitek lenni...
-
Hintalow
senior tag
Az történhetett, hogy amikor edit menűponttal megadtad az új lejáratot és biztonsági kódot, de értelemszerűen maradt a kártyaszám (mert az nem is lehet változtatni) akkor ahogy próbálkoztál, azok a kísérletek eljutottak a bankig, de ott a nem megfelelő adatok miatt (régi kártyaszám - új lejárat+cvc kód) hibára futott.
Közben meg a paypal rendszerében is összezagyválódtak az adatok, és amikor megadnád teljesen újonnan az új kártyát, hibára fut, mert már "regisztráltál" egy kártyát részben ezekkel az adatokkal.Valszeg ott van a kutya elásva, hogy a paypal szinte minden lehetősége az amerikai szokásokhoz igazodik, ott pedig nyilván az a módi, hogy lejáratkor a kártyaszám nem változik, csak kitolják a dátumot + új biztonsági kód van. Ezért nem tud mit kezdeni a rendszerük, amikor a jó magyar bank teljesen új kártyaszámmal újítja meg a kártyát, a gyanútlan user pedig megpróbálja edit menűpontban végrehajtani a kártyacserét, mert az való arra...
Long story short: itt szerintem semmi más lehetőség nem maradt, mint kérni egy új kártyát (lehetőleg nem maestrot) és azt hozzáadni a paypalodhoz, mert szerintük ez a kártya már hozzá van adva, közben csak részben (és nem használható módon) de ezt megértetni jó ég tudja hogy lehetne velük.

Dolphine:
ott a maestro kártya lesz a gyenge pont, és a bank jó esélyel a próbálkozásokat sem látja

Random adnak ilyen hibaüzeneteket, de nem a bank utasít el, és nem mindenütt.
elvben már ez a kártyatípus is jó online vásárlásra, de közel sem mindenütt nemzetközi szinten. -
Hintalow
senior tag
Amúgy mi változott a kártyán? kártyaszám, lejárat, hátsó biztonsági kód?
Csak mert a paypalnak az a nyígja, hogy szerinte már társítva van(volt?) ez a kártya más accounthoz...
A kártya megújulásnál meg az a gond, hogy a paypal módosítani csak lejáratot, meg talán cvc-t enged emlékeim szerint, viszont vannak olyan bankok, ahol a kártyaszám is módosul ilyenkor, ott meg nincs más lehetőség, mint régi törölni, újjat felvinni.Itt két lehetőség van:
- kérni egy új (nem maestro lehetőleg) kártyát, mint írták
- felvenni a kesztyűt, és kiverni a paypalból, hogy mi a problémájuk (mert az nonszensz, hogy létezik a világban egy másik kártya ugyanilyen számmal) -
Hintalow
senior tag
Fölösleges hozzáadni-törölgetni a kártyát, ráadásul jó esélyel az x-edik ilyen kör után letiltaná a PP a retekbe, mert gyanús.

A payapalon meg nem fogna visszaélni, csak pár apró játékszabályt kell betartani:
- oprendszeren frissítések be
- normális, rendszeresen frissített IS
- nem megnyitogatni dolgokat, amikről nem tudjuk mire való
- erős, mástól eltérő jelszó PP-hoz, és mailhez is.
- soha nem belépni levélben kapott linken keresztül, még ha tuti is a PP küldteHa meg bármilyen gáz van, akkor meg paypal/banknál chergeback + előzetes jóváírás, aztán megoldják

-
Hintalow
senior tag
válasz
prokxy
üzenetére
Akkor patthelyzet.
Másoknál is előjött már a probléma, de nem tudom mi okozza
lehet, hogy "verified" tehát megerősített felhasználóknak engedi csak, kártya csatolása nélkül pedig nem lehetsz olyan tudtommal.közben utánanéztem, (bár sok találatot nem engedett megnyitni a céges háló) de úgy látszik nem usa regisztrációs felhasználók CSAK linkelt kártyával tudnak paypalos fizetést eszközölni a blizzard store-ban
esetleg meló után utána nézek jobban, bár nem hiszem, hogy sok kiskapu lenne itt....
Új hozzászólás Aktív témák
● Tekintsd át a téma Összefoglalót!
● Használd a gyorskeresőt (Jobb felső sarokban van) a kérdés feltevése előtt, előfordulhat, hogy van már rá válasz.
● Ha mégsem találtad meg a választ, kérdezz!
● A topikban hirdetni nem engedélyezett.
Vám- vagy adócsalással, a PayPal szabályainak kijátszásával kapcsolatban tilos tanácsot adni vagy kérni a fórumon!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen routert?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Bittorrent topik
- Battlefield 6
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- PlayStation 5
- Riasztó topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ugye te is, ha motort akarsz venni, elkezdesz bújni valami Bolíviai lokális apróhirdetési oldalt? - Ja, nem

)