Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Új hozzászólás Aktív témák
-
thg
csendes tag
Akkor már érdemes lenne venni egy jobb hűtőt. Nekem egy Thermaltake SilentTower CL-P0025-em van, ez már megfelelően lehűtené a procidat.
-
thg
csendes tag
Az AGP/PCI frekvenciákat ellenőrizheted pl. a SetFSB nevű progival, csak ahhoz tudnod kell az alaplapodon lévő clock generator típusát. Ha az alaplapod nem szerepel a belinkelt listában, akkor nézz körül a lapodon, valahol a CPU környékén lennie kell egy ICS... jelű IC-nek.
-
thg
csendes tag
válasz
t-bali3
üzenetére
A Celeronnál biztos, hogy lényegesen jobban teljesít a P4 hiszen az L2-cache mérete a duplája vagy akár a négyszerese modelltől függően. A 800-as és 533-as FSB-jű P4-esek között pedig a különbség szerintem már nem olyan látványos. A 800-as FSB-nek annyi az előnye, hogy ez teljesen ki fogja tudni használni a DDR400-as memória előnyeit és nem kellesz azokkal a tuning gondokkal küszködni, mint xdozer kolléga

-
thg
csendes tag
Akkor lehet, hogy a procnak kevés már az alapfesz. De persze az is lehet, hogy elnéztem valamit, én is még csak kezdő overclocker vagyok
. Az optimális memória időzítéseket különböző frekveciákra megtalálod a cpu-z spd füle alatt. Az én 3GHz-es P4-em jelenleg stabilan fut 3.9GHz-en 1.45V fesszel (az alapfesze 1.287V-1.4V):
A RAM pedig DDR416-ként üzemel 260-as FSB-nél 5:4 FSB : DRAM aránynál. Így persze jobban is melegszik a proc, de a hűtése nem gyári, hanem hőcsöves Thermaltake, amivel max 58.7 fokig melegedett az S&M nevű program által futtatott tesztek alatt. Én a következő beállításokkal futtattam:
A HDD teszteket kikapcsoltam. Abból, hogy melyik tesznél lépnek fel hibák tudni fogod, hogy melyik elem nem bírja a húzást jelen körülmények alatt. -
thg
csendes tag
Annál az aránynál a 200MHz-es RAM-hoz 150-es FSB kell és ha jól tippelek (nem tudom, hogy pontosan milyen CPU-d van), akkor a CPU-d szorzója az 21*133=2793MHz így ebből 21*150=3150MHz lesz, ami kb. 13%-os overclock. Annyit szerintem simán bírnia kellene alapfeszen is. Arra kell figyelni, hogy ne melegedjen 70 fok fölé a CPU. Az AGP/PCI frekvenciát is auto-ról 66/33-ra kell állítani, mivel az FSB növelésével ez elmászhat, ami további gondokat okozhat.
-
thg
csendes tag
Úgy tudnád ezt elérni FSB emelése nélkül, hogy ha BIOS-ban (ha van benne ilyen beállítás) a memória frekvenciáját 400MHz-re állítod. Pl., az én lapomban én a frekvenciát 266, 333, 400, 500 vagy 533MHz-re állíthatom BIOS-ban. Viszont ezt a 180MHz-et nem nagyon értem. Ha jól értem, akkor neked egy 533 FSB-és CPU-d van és ha a RAM emiatt DDR333-ban fut akkor figyelembe véve a 4:5 FSB : RAM arányt (bővebben az első hozzászólásban) én 136-os FSB-re 170MHz RAM frekvenciát kapok.
-
thg
csendes tag
Úgy tűnik, hogy stabilan megy a rendszer 3.9GHz-en (260-as FSB) 1.45V-on. A tesztek alatt a CPU max hőmérséklete 58.7 fok volt. Tettem bele még egy 2*512 Kingston kit-et és így most a 2GB RAM DDR416-on fut 3-3-3-8-as időzítésekkel alapfeszen. A 4GHz-et ez a RAM úgy tűnik, hogy már nem bírja még 2.85V-on sem, a windows login screen után a rendszer kék halállal leáll. Kösz a segítséget

-
thg
csendes tag
Végre sikerült nekem is
A 2*512MB kittel alapfeszen úgy néz ki, hogy stabil a rendszer 3.8GHz-en (253 FSB). A CPU feszt 1.4-re állítottam, Intel szerint ez neki még alapfesz. A memtest szerint a 2*1GB kit egyik tagja nem 100%-os, viszont így egyedül a másikat sem tudtam húzni alapfeszen. Mi lehet ennek az oka, az, hogy ez a másik is már haldoklik vagy a kétoldalas RAM-ok nem annyira tuningolhatóak? A 2*512 kit tagjai egyoldalasak. A gépem 24/7 megy, ha tovább szeretném húzni feszemeléssel mik lennének azok a CPU és RAM fesz értékek amik mellett ez így biztonságosan mehetne tovább is 24/7? Másrészt kevés lesz nekem ez a giga RAM kellene legalább még egy. Mit javasoltok, hogy vegyek bele még egy hasonló Kingston 2*512MB kitet vagy az egész helyett jobb lenne egy GEIL 2*1GB kit (2.5-3-3-6)? Persze gondolom ezek a gigás GEIL RAM-ok is kétoldalasak, nem fognak-e ezek is úgy makacskodni mit a gigás Kingston-ok?
Az is még egy érdekes kérdés, hogy mitől ment tönkre az a gigás RAM, attól, hogy 2.85V-on húztam vagy az nem annyira valószínű és már egy ideje ilyen volt? Köszi a segítségeteket
-
thg
csendes tag
válasz
kriszbon
üzenetére
400-on a RAM-ok 220-as FSB-ig stabilak. 320-on pedig 240-es FSB-nél a SetFSB szerint az AGP/PCI 66/33-on áll. Tehát a BIOS-ban beállított értékek nem másznak el. Viszont megpróbáltam emelni még tovább a CPU feszt 1.6 V-ig és az alapfeszen elért 261-es FSB fölé így sem hajlandó menni. Olyan mintha nem érzékelné a fesz emelkedését. Van a BIOS-ban még valami extra védelem, amit ha nem tiltok le addig a CPU feszt is hiába emelem? Mindez persze 2.85 V-os RAM fesz mellett történt mivel ez alatt a fent említett eredmények egyikét sem tudtam elérni. Lehet-e az, hogy a RAM tartja vissza a rendszert és e-miatt nem érzékeny a CPU sem a fesz emelésre?
-
-
thg
csendes tag
Hello!
Én is próbálgattam húzni a jó kis 3 GHz-es Prescott-omat (SL7PM). Alaplap: Asus P4P800-E Deluxe, RAM: Kingston DDR400 3GB. AGP/PCI freki 66/33-ra fixelve, RAM DDR320-ra állítva. A következő problémákba ütköztem:
1. Ha nem emelek semmilyen feszt, akkor max 235-ös FSB-ig hajlandó elmenni. Utána a CPU fesz emelésével 1.4-1.5 V között sem volt hajlandó elindulni. 241-es FSB-t úgy sikerült elérni, hogy a RAM feszt felemeltem 2.85 V-ra (max ennyit tud a lap) alap CPU fesz mellett. Viszont e fölé a CPU fesz emelésével sem volt hajlando felmenni. Gyanítom, hogy ez a nem tuning barát RAM miatt van vagy még feljebb kellene vinnem a CPU feszt?
2. 3.6 GHz-en 240-es FSB mellett a gép stabilnak tűnt az Everest Systen Stability Test alapján. A CPU hőmérséklete nem ment 53 fok fölé, a RAM-ok sem voltak forróak tapintásra. Viszont 10-15 perc játék (Left 4 Dead) után lefagy a rendszer. Először csak kék halál volt, másodszorra viszont teljesen lefagyott és a hangfalakból éles sípolás jött. Ez is a RAM miatt lenne vagy ezt már valami más okozza?
Segítségeteket előre is köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Linux felhasználók OFF topikja
- Renault, Dacia topik
- Hardcore café
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A 2*512MB kittel alapfeszen úgy néz ki, hogy stabil a rendszer 3.8GHz-en (253 FSB). A CPU feszt 1.4-re állítottam, Intel szerint ez neki még alapfesz. A memtest szerint a 2*1GB kit egyik tagja nem 100%-os, viszont így egyedül a másikat sem tudtam húzni alapfeszen. Mi lehet ennek az oka, az, hogy ez a másik is már haldoklik vagy a kétoldalas RAM-ok nem annyira tuningolhatóak? A 2*512 kit tagjai egyoldalasak. A gépem 24/7 megy, ha tovább szeretném húzni feszemeléssel mik lennének azok a CPU és RAM fesz értékek amik mellett ez így biztonságosan mehetne tovább is 24/7? Másrészt kevés lesz nekem ez a giga RAM kellene legalább még egy. Mit javasoltok, hogy vegyek bele még egy hasonló Kingston 2*512MB kitet vagy az egész helyett jobb lenne egy GEIL 2*1GB kit (2.5-3-3-6)? Persze gondolom ezek a gigás GEIL RAM-ok is kétoldalasak, nem fognak-e ezek is úgy makacskodni mit a gigás Kingston-ok?