Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 9 – Az impulzusvásárlás is lehet tudatos
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- tordaitibi: Windows rendszerek indítása EFI partíció nélkül
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- potyautas: Idővándor
-
LOGOUT
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fisha
őstag
válasz
DamianB #48375 üzenetére
Jó, leírom, úgyis pont a topikgazda a másik fél, legfeljebb kitörli.
Szóval sztereó hangkép:
A térhallásunkban igen nagy szerepet játszik a fejünk mozgatása. Lehet erre azt mondani, hogy ok, de én nem mozgok filmnézés közbe, de ez nem így van, mivel minden mikromozgás is számít. Ezeket pont azért csináljuk, hogy jobban "tájékozódjunk" a térben.
Ha egy hangforrás pontosan szemben van velünk, fejmagasságba (ahogy a TV-nél elvárnánk), akkor a fejünk kicsi oldalra fordításával is jelentősen megváltozik két fülünket érő hangkép. Egyrészt lesz némi fázisletolódás, de ami sokkal fontosabb a fejünk jelentősen "árnyékol", így a távolodó fülünkbe gyakorlatilag egy aluláteresztő szűrűn keresztüli hang jut.
Ha mindezt sztereo rendszerrel szeretnénk modellezni, akkor mindaddig, amíg teljesen mozdulatlan a fejünk, teljesen be lehet csapni a térérzetünket. Csakhát ilyen nincs, ahogy fent is említettem, amint kicsit is mozdulunk, nem jön létre ez fent említett hangképváltozás, hiszen, mindkét fülünk szinte direktbe kapja a hangot az adott oldalon lévő hangsugárzóból.
Node minek felel meg ez a helyzet? Ugyebár kiindulásnak szemből hallottunk mindent, de elfordulásra nincs jelentős szűrés. Ez pont az az eset, mintha a hangforrás előttünk lenne ugyan, de nem szemben, hanem valamivel feljebb, és emiatt nem szűr annyira a fejünk. Ezért van az, hogy sztereó hangkép középen jelentősen megemelkedik. Sokkal jobban, mint egy TV fölé (vagy alá) tett center.A másik észrevételem az ügyben, amit én is csak akkor realizáltam, amikor meglett a centerem a korábbi 4.1 rendszerbe illesztve. Érdekes módon a center nem is annyira a közepek középre húzására való, hanem a szemben lévő tér kiszélesítésére. Onnantól, hogy nincs rákeverve a frontokra a közép, jelentősen kinyílik a tér jobbra-balra. Ráadásul a hangsugárzókat is bátrabban lehet oldalra kitolni, mint előtte, ami még fokozza a hatást.
Szóval szerintem ezért jó a center. (nomeg azért, mert érthető a beszéd a moziknál
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- Battlefield 6
- ROG Xbox Ally X: Összefogás
- Hisense LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen légkondit a lakásba?
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- Mr. Beast retteg, elveszi az AI a munkát
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Honor Magic5 Pro Green LTPO 120 Hz, 50 MP triplakamera, 66 W gyorstöltés 12/512 GB
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Zalman M4 A-Data 750W
- Lenovo P500 - 1650-2690 v3 akár 12 mag/24 szál, 32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar
- PS Plus előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest