Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Aktív témák

• Don Vittorio

őstag

válasz Superman #44 üzenetére

Én ezt csinálom folyamatosan (igen, természetes a folyamatos társulásra gondolok), és azé' nem olyan könnyű ám az. Programozási, vagy inkább úgy mondom rendszerszervezési és kivitelezési munkát _csak_ bizalmi alapon lehet szerezni, és akkor még túl is kell élni. Megszerezni és megtartani a melót csak a ''mindig egy kicsit feljebb'' elv alapján lehet, mert a szakma itthon kicsi, ha bux, akkor index. :-) Szóval mindenki tudni fogja, és kerülni fognak. Már nem az van, mint 10 éve, hogy mindenki könyvelő meg számlázó programot írt...

Ha mégis belefognátok, néhány tapasztalati alapon nyugvó jótanács:
    1. nem szabad bevállalni akkora melót, ahol akár csak az esélyét is érzed annak, hogy belebukhatsz.
    2. Nem szabad alapos specifikálás és aláírt _specifikáció_ nélkül elkezdened a fejlesztést.
    3. Nem szabad azt az árat mondani, amennyit számolsz, minimum 50% tartalékot kell az árba beépítened. (Az is el fog menni.)
    4. Nem szabad azt a határidőt mondanod, amit számolsz, minimum 50% tartalékot kell a fejlesztési időbe kalkulálnod. (Az sem lesz elég.)
    5. Mindent le kell írnod (én palmot és diktafont használok), mert ha pénzről van szó, a dörzsölt palik mindent megpróbálnak. Ha fenti eszközök a megfelelő mondatban megemlíttetnek (hű de fenkölt vagyok!), okos megrendelő bácsi nem próbálkozik feleslegesen.
    6. Ne a megrendelő írja a szerződést, vagy ha igen, megér annyit a dolog, hogy 20 eFt-ért megnézesd egy ügyvéddel. (Legjobb, ha egyből Te íratod az ügyvéddel.)
    7. És a legfontosabb: nem kell mindenáron Neked az a munka, hidd el! Nem ér meg annyit, hogy minden hülyeségbe belemenj! Légy önmagad! :-)))

Aktív témák