Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
guess.who
senior tag
Az a kérdés, hogy egy-egy körön egy-egy szoba/radiátor csücsül-e?
És hát igen: ha nincs szünetmentes a teljes fűtési rendszeren (kazán + elektromos szelepek), akkor egy áramszünet kellemetlen tud lenni. Bár ha a kazán áramszünet esetén nem fűt tovább, akkor lényegében mindegy a dolog, mert nincs melegvíz, amit nyomna a zárt szelepekre – szóval igen, érdemes futni a megvalósítás előtt pár kört. Mert hát az összes ilyen automatizált vezérlésnél szerintem a legfontosabb nem is az, hogy "normál" működés esetén mennyire jó a vezérlés, hanem az, hogy hiba/áramszünet esetén mi történik, mi hová kapcsol, mi mit blokkol stb.
Nekem az ivóvíz- és esővíz-ellátás van ilyen elosztókkal megoldva, rengeteget számít az, hogy pl. egy csap- vagy tömítéscsere esetén elég elzárnom az adott csaphoz menő vízcsövet, a ház többi részén zavartalan a vízellátás.
Egyébként kétféle ilyen szelep van: alapállapotban (azaz tápfeszültség nélkül) nyitott és alapállapotban zárt – szóval alaposan át kell gondolni, hogy az adott felhasználási helyen melyikre van szükséged. És mivel –ahogy nézem– ezek az elektromos szelepek mind motoros vezérlésűek (azaz nem csak két állapotuk van, mint mondjuk egy villanykapcsolónak), így nemigen lehet mechanikus kapcsolóval átváltani őket áramszünet esetén. Szóval szerintem szünetmentes tápegység a járható út (ami a kazánhoz egyébként is ajánlott, mert egy pár órás áramszünet a -10 °C-ban nem túl izgi).
És még ehhez: egy radiátoros megoldásnál az is kérdés, hogy egy ilyen körös elosztós szelep, vagy a direkt ilyen célokra készült, radiátoron levő okostermosztát-fej vezérli-e pontosabban az adott kör vízellátását. Ha a szelepben valami pontos léptetőmotor van, akkor így szabályozható az átfolyó vízmennyiség – de ha csak a két végállás között lehet váltani, akkor nem annyira nyerő szerintem.
Itt a linken van egy video a kapcsolgatásról, egy sima relével vezérlik, szóval aszerint csak végállások vannak: nyitva és zárva.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E5510 - i5-560M I 4GB I 250GB I DVDRW I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest