Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• kymco

veterán

válasz tildy #1008 üzenetére

Nem volt szándékom negatív diszkriminálni őket... de egy roma közösség másképpen gondolkodik, és ezt szerettem volna, mostmár látom, hogy túl szűkszavúan és így félreérthető módon kifejezni.
    Ismerek egy olyan lelkészt, aki roma misszióban vesz részt.
    Amíg egyszer temetett egy roma embert, a hozzátartozók egy része kirámolta a lelkész lakását.... Ő mondta, hogy nem lehet európai gondolkodásmóddal közeledni hozzájuk. Másképp gondolkodnak a magántulajdon elleni sérelemről, másképpen gondolkodnak a család biztonságának biztosításáról, másképpen a vendégségről....
    Nem haragudott rájuk, nem jelentette fel őket, csak nem vett új tv-t, rádiót magának.
    Máskor vendégségbe hívták őt egy családhoz, és sült/főtt csirke volt az asztalon, de csak átabotában volt megpucolva, és a tányér/tál sem volt valami tiszta.... De tudta azt, hogy e nagy megtiszteltetés számára, mert abban az évben talán az volt az első alkalom, hogy a családnál csirke volt ebédre.... a vendég tiszteletére. Ha ott é akkor nem eszik, megsérti őket... evett és befogadták. Ismerni kell őket.
    Lehet ezek felett elsiklani, de akkor soha nem értjük meg a motivációikat. Lehet szörnyűlködni azon, hogy mi mindent tesznek, ha nem értjük őket.
    Hülyén jön ki, de én épp a szörnyülködés élét akartam elvenni a hozzászólásommal, most pedig úgy magyarázkodok, mintha bántani akartam volna őket.....
    Természetesen az említett anya kapcsán nem tényekről írtam, mert nem tudom, hogy roma származásuak....

Aktív témák