Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolka78
senior tag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
Croppos vázon hamar kevésnek fogod érezni az 50mm-t beltérben, szerintem még a 28mm-t is ha mozgó embereket akarsz fotózni. De ezt kitudod próbálni ha a jelenlegi kittobidat csak az említett 2 fókusztávon használod egy darabig, és eltudod dönteni, hogy jó lesz ez így neked, de szerintem nem. Azonkívül mindenképp fogsz rekeszelni az élesség miatt, mert ezek nem adják ki igazán azt az élességet amit kell nyitott rekeszen. Ez meg fényveszteség. Én a pénzedtől függően elgondolkoznék az eredeti ötleteden, Tami. 17-50 vagy canon 15-85, és ezek mellé vaku ha kell neked, és tényleg ki fogod használni a gyerkőcökre.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
pcsaba1981
üzenetére
amazonon épp 101$

-
BiriBum
őstag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
Én Sigma 17-70-et használok, teljesen jó beltérben is, már, ami a nagylátó részét illeti, ugyanis 17-től kb 21-ig 2.8-as a fényereje. Nagyon jó általános obi.
Én abszolút nem vetném el a 18-55 IS objektívet. Nagyságrendekkel jobb, mint az eredeti nem IS-es verzió! [link] Gondolom eredetileg a nem IS-es verziót használtad.
Beltéri portréhoz Canonra én a 35 F2-t venném. Nem annyira drága, jó a képminősége-igaz nincs USM.
-
.DLL
veterán
válasz
pcsaba1981
üzenetére
Sigma 28mm f/1,8 ISO 1600, 1/125s, izgága gyerkőc.
(a keze még 1/125-ön is bemozdult...) -
.DLL
veterán
válasz
pcsaba1981
üzenetére
Beltéri lámpafénybe (és a látvány miatt is) inkább olyan f/1,8 körüli fix objektívet ajánlok, 28mm alatt. F1.8-cal simán tartható a záridő ilyen 1/60 másodperc körül ISO 800-on.
Tehát egy fix nagy fényerejű beltérre (használtan olcsóbb), és ha van rá pénz, akkor a 15 - 85 pedig általános obinak, ami kirándulásokra is tökéletes lesz. -
k1csi
senior tag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
A fényerős obinak van egy hátránya: Minél fényerősebb annál kisebb a mélységélesség (nyitott rekesszel)+tényleg fényerős csak fix gyutávon lehet.
Izgő-mozgó gyerekhez kevés a centiméteres mélységélesség (gyerekekhez meg pláne, eldöntheted ki lesz éles) ill az ezt tudó fixek is nagyon megkötik a kezed. Külső vaku+f/2.8-as zoom (17mm-ről induló gyutáv beltérre) elég jó kompromisszum. Ha nem kell DSLR videó akkor az IS is felesleges. A vaku kimerevíti a témát.
A külső vaku indirekt (pl. plafonra) villantva meg a beépített ég és föld. Ne a beépített vakus rossz tapasztalatokból indulj ki.
A 15-85 egy jó utazózoom, de háttér elmosására nem elég fényerős.
-
zolka78
senior tag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
Ezt az obit használom eos 500D-n, kiváló képe van ha jót fogsz ki. És a válaszom az, hogy nem. Sokszor nem elég beltéren, mivel f2,8 nál még lágy a képe, picit rekeszelni kell és akkor megint csak fényerőt vesztesz. Én beltéren vakuval használom, ha nagyon muszáj. Egyébként minden tekintetben jobban jársz vele mint a kittobival. Én teljesen meg vagyok vele elégedve. Ezt a képet beltéren lőttem augusztusban, napsütéses időben vaku nélkül, iso:6400, f3.5, 1/40s. Láthatod, hogy kell a fény beltérre. Ha vaku nélkül akarsz beltéren fotózni, ami csak átlagos megvilágítással rendelkezik, akkor valami jobb stabis verziót keress, de ez meg nagyon zsebbe nyúlós téma.
-
Peetry
senior tag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
nézd meg az eddigi képeidet milyen beállításokkal csináltad. pl explosureplot programmal. az alapján könnyen kimatekozhatod hogy elég lesz-e neked a a plusz 1 FÉ. másik lehetőség fényerős fix nagylátó, ami ugye megint nem 2 fillér.
másik oldalról, egy ilyen fényerős fix obi árából már találhatsz használtan újabb vázat, pl 40D amivel már ISO1600-at is használhatsz. én lehet meggondolnám hogy most a vázat fejlesztem és egy kevésbé fényerős obi. aztán később lehet obit venni -
Peetry
senior tag
válasz
pcsaba1981
üzenetére
nekem sigma 17-70-em van, használtan 50-60 körül hozzájuthatsz a régihez, de abban nincs stabi és nem hsm. Én szeretem, a képe azt mondják (és szerintem is, bár én sem vagyok nagy spíler) jobb a kitobinál. Az újban van IS és HSM motor, én most azt venném, de az újan 120 körül van használtan nem is nagyon láttam. a 2.8-as fényerő csak 17mm-en van, 19-en már alatta, ezért ha fényerőset akarsz akkor inkább a 17-50 f2.8. a sigmának az átfogása az erőssége szerintem. a canon 15-85 meg közelíti az L-es obik minőségét, később én is erre szeretnék cserélni csak eléggé borsos. szvsz ha megengedheted a 15-85-öt akkor a 17-70 szerintem kiesik a fent írt csak kezdő állásban van 2.8 miatt. utána tkp megegyezik fényerőben a kettő. összességében ha elég az 50 vég, akkor 17-50 vagy 17-55 f2.8-al jársz a legjobban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Nikon AF VR-NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6D ED stabilizátoros (VR) objektív.
- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L II IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Canon BG-R10 markolat (EOS R5, EOS R6, EOS R6 Mark II) - Újszerű -
- Canon EOS 1300D gépek objektívekkel ( 2800 / 9400 / 9600 / 13700 expo )
- Fuji 35 1.4 R - még 1 év fotoplus gari
- AKCIÓ! Intel Core i5 8500 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB Desert Titanium használt, karcmentes 95% akku (344 ciklus) 6 hó
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max Blue 256GB használt karcmentes 100% akku 6 hónap garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest