Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• a_nagy_pok

csendes tag

válasz peti_s #10304 üzenetére

Helló, Peti_s, köszi a segítséget :R Valóban működött amit írtál.
    A boot-sorrendet próbáltam már állítani olyan szinten, hogy CD-ROM/Hard Disk, de azt nem láttam, hogy egy másik menüben lehet a hard disk-ek egymás közötti sorrendjét is állítani.
    Valamiért az egyik (adattárolásra használt) SATA merevlemez került be elsőnek, amiről persze nem tudott bebootolni a rendszer.

Azt nem értem, hogy miért nem próbálkozott a következő merevlemezzel, vagy nem írt ki egy "not system disk error" hibaüzenetet... Lehet, hogy a mervelmez boot-sectorában van valami random szemét, amit megpróbált boot-loader-ként értelmezni és lefuttatni a BIOS?

• a_nagy_pok

csendes tag

Szaisztok!

A gépem induláskor eljut a POST utáni részhez (amikor listázza egy táblázatban a meghajtókat), majd utána megáll és nem tölti be a merevlemezről az op. rendszert.
    A merevlemezzel valószínű nincs gond, mert ha beteszek egy live CD-t és azzal indítom el a rendszerlemezen lévő op. rendszert, akkor minden gond nélkül elindul (most is ez a lemez fut).

Két kérdés:
    - látott már valaki ilyet? valami tipp, hogy mi lehet a gond/hogyan lehet megoldani?
    - a POST után megjelenő képernyőnek (ahol a meghajtók vannak kilistázva), van valami közismert neve (mint a POST-nak)? ha ezt tudnám, akkor könnyebb lenne rákeresni

Nem tudom lényeges-e, de a következő lépéssorozat vezetett a jelenlegi állapothoz:

1. a meglévő IDE és SATA diszkem mellé beszereltem még egy SATA diszket (az IDE diszk-en van az op. rendszer egyébként)
    Ahhoz azonban, hogy helyet csináljak az új SATA diszk-nek, ideiglenesen ki kellett húznom az IDE diszk kábeleit

2. miután beszereltem az új merevlemezt, az IDE diszknek visszadugtam az adatkábelét (de a tápkábelt elfelejtettem újra csatlakoztatni), és így indítottam el a gépet

3. a rendszer persze nem indult, a BIOS sem látta a merevlemezt.

4. bedugtam a tápkábelt, a BIOS most már látja a merevlemezt (és tudok is róla boot-olni a fent leírt módszerrel), csak éppen normális módon nem tudom betölteni az op. rendszert

További kérdés:
    Okozhatta-e a tápkábel nélkül történő indítás a leírt problémát?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés