Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DigitXT
    félisten

a gaming korábban nem csak a tehetősek sportja volt
    Attól függ, mennyire korábban: azért én még emlékszem, amikor a Voodoo kártya 30K-ba fájt, és akkoriban az kegyetlenül sok pénz volt. Más kérdés, hogy akkoriban tök gyors volt a fejlődés, amivel (1-2 éven belül) már hozzájuk lehetett jutni töredék áron, hiszen létezett sokkal jobb a piacon (újként ismét csillió pénzért). Én anno az első Voodoo (1) kártyámat bőven használtan vettem, akkor már megfizethető áron, csak el kellett telnie ~3 évnek. :D

A másodikat szintén ezzel a módszerrel (nem tehetős diákként) megint pár év lemaradás: annyi változott később, hogy lelassult a fejlődés, és középkategóriás kártyákkal már azért lehetett játszogatni értelmes áron. Extrém példa erre az ATI HD3850 volt, ami kifejezetten olcsó volt anno, ahhoz képest viszont baromi erős. Aztán a HD4850 is még nagyon jó volt ár/érték arányban. Szerintem. Sose volt pénzem csúcs kártyára, mindig drágák voltak...:(

Első új kártyám egy ATI 9600XT volt, innen a fórumos nevem részben. :D Ám volt vele baj. Utána használtakból sikerült apránként feljebb lépni... lehetett játszani mindegyikkel, csak erősen hozzá kellett nyúlni a beállításokhoz. Ma már inkább az van, hogy ha 4K-ban Ultrán nem megy 60 fps, akkor az már fikázandó teljesítmény: lehet részben jogos, de azért csak emlékszünk, hogy régen bizony a felbontások is a béka segge alatt voltak géming közben, noha a desktopok nagyobb felbontást tudtak, ill. lehetett játszani Low/Medium grafikán is.

Szerk: jut eszembe az első új kártyám valójában egy nV volt. De annyira szar, hogy arra kb. kár is szót vesztegetni. Haver mondta, hogy azt kell venni, mert az most az új technológia, de persze a legalapabb verziót, mert az olcsó... Az, hogy emiatt sokkal, de sokkal szarabb, mint a korábbi generáció csúcsa, de még talán a közepe is, akkoriban nem volt triviális. :DDD Aztán megtanultam (a saját káromon). Ki lehet találni melyik volt. FX5200, ráadásul 64 bit

Szerk2: annyira megsértődtem az nV-re az FX fiaskó miatt, hogy több generációnyi ATI kártyám volt zsinórban (9600XT, 9700, 9800, X800Pro, X1950XT-AGP, HD3850, HD4850), annak ellenére, hogy instabilitástól kezdve mindenféle gondokkal küzdöttek azok is (túlmelegedés gyakori probléma volt, szinte kötelező volt tuning hűtőket rájuk pakolni) annak idején. De ár/érték arányban, főleg így használtan azért rendben voltak. Aztán amikor rám szakadt a bank (nem is, csak "elegem lett", és akkor épp volt annyi pénzem az első rendes fizetésekből megspórolva) megvettem az első nV csúcs kártyámat (GXT285), a többi meg történelem. Simán ki kellett mindig hagyni pár generációt (GTX285->SLI->580->SLI->780->1080->3080), és akkor nem volt probléma, a teljesítmény mindig duplázódott, az árazás pedig kellemesebben alakult a használt piacon. Úgy néz ki, most az 5080 lesz az újabb generáció, amit érdemes kihagyni. :R(Tudom, ez mindjárt kettő lesz, mivel 4080-am sem volt, de ez lehet nyerő stratégia. :D)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés