Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Daikin FTXF35E / RXF35F Sensira 3,3 kW Inverteres klíma - a Sztori
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
laca500
aktív tag
Ilyet már csináltam, de nem tudott belépni a könyvtárba a player.
Igaz, nem ssh-n keresztül csináltam a közös mappát, csak a nas4free-ben. De kipróbálom ezt is.
Bár szerintem az a probléma, hogy ntfs-re van még formázva az összes lemez és erre nem tud írni, csak olvasni tudja. -
kkd
tag
még nem próbáltam csak ubuntu alatt hasonlót, de szerintem a symlink jó erre
ssh-t indítsd el, majd putty vagy Haladó/Parancs
symlink-et az ln -s paranccsal tudsz létrehozni, 3 vinyó esetén 3x kell futtani:
ln -s /mnt/a /mnt/kozos/a
ln -s /mnt/b /mnt/kozos/b
ln -s /mnt/c /mnt/kozos/cmajd NFS-sel a /mnt/kozos/ -t oszd meg. előtte az mnt alá hoz létre a kozos mappát.
ui: írj vissza légszi működik-e

-
laca500
aktív tag
"lehet minden vinyó külön mappa/megosztás esetleg. én ezt használom."
Ez így nekem is megfelelne. Azt megtudod mondani esetleg, ilyenkor hogyan lehet megoldani, hogy egy media player lássa az összes megosztott mappát NFS-en keresztül? (SMB nem jó, lassú az átvitel) Az a problémám, (ezért szerettem volna 1 mappa alá tenni valahogy a lemezeket) hogy a player egyszerre csak 1 mappát lát NFS-en keresztül. Tehát ezzel a megoldással egyszerre csak egy hdd-t tudok megosztani és, ha a lejátszani kívánt film egy másikon van, akkor kereshetem meg a hálózaton a másik megosztott mappát (hdd-t).
-
laca500
aktív tag
Hát akkor ez így szívás.
+2db. 2TB-sat meg nem akarok meg nem is tudok venni.
Nem tudom, hogy raid1-re gondoltam-e. Inkább a raid5-re. Bár zfs-nél valami raidz1,2,3-ról olvastam.
Úgy néz ki, hogy még mindig elég homályos ez az egész nekem.
Ezt akkor hogyan kell értelmeznem?
"Ha olvasáskor hibát talál, a poolban meglevő redundancia segítségével javítja; ha nincs redundancia, I/O hibát kapunk, és nem férünk hozzá a hibás adathoz. Ez nem mindig jó." A redundancia tulajdonképp a tükrözés? Vagyis a raid1?
Azt hittem, hogy zfs-nél a pollba csak becsatolom a lemezeket és valami mirror beállítással meg is oldódik a hibás lemez kicserélése és itt már nem raid1-ként működik. Pont azért lett volna jó, mert nem egyforma méretűek a lemezeim. A raidz1 lenne még talán jó, ami elméletileg a raid5, de ez meg ha jól értem nem bővíthető több lemezzel. Bár itt is elég nagy kapacitást buknék. 1+1,5+2+2=lenne belőle 4TB-t, ha a legkisebb ami számít, amin tudnék tárolni 2TB-nyi adatot duplán.

Vagy talán még az lenne a legjobb, ha a 2 2TB-ost egymással és az 1 és 1,5-t is egymással tükrözném. Így csak 500MB-ot buknék. Á ez így nem jó, mert az 1TB-ost meg kell hagynom a winnek.
Jó kis fejtörő ez. -
kkd
tag
helyreállítás csak tükrözés (raid1) esetén működik. vagy másra gondoltál?
ha tükrözni szeretnéd akkor a legkisebb számít.ha nem tükrözöd akkor egybe akarod nyitni? raid0? ilyenkor ha 1 behal, behal az egész.
lehet minden vinyó külön mappa/megosztás esetleg. én ezt használom.ű
ha gyors neted van, ideiglenesen használj dropbox-ot vagy gdive-ot (15-30GB már elérhető ezeken ingyen)
-
laca500
aktív tag
Most olvasgatok a ZFS-ről.
Segíts nekem egy kicsit.
Azon töröm a fejem, hogy hogyan tudnám az ntfs-re formázott lemezeken lévő adatokat megmenteni ha át akarom formázni zfs-re.
Van 1db. 1TB+2TB+1,5TB disc-em. A 1,5-es tele, a 2-es kb 2/3-ig és az 1TB-os kb. 1/2-ig van tele. Valamilyen átmásolgatásos játszadozással meg kellene oldani. Ha muszáj, akkor esetleg még egy 2TB-osat vehetek is. Ha van egy kis plusz üres helyem az nem árthat.
Szóval, ha ezt az új 2TB-os lemezt már zfs-re formázom, akkor erre át menne a meglévő ntfs 2TB-osról minden adat. Ha jól értelmeztem a zfs vikijét, akkor plusz lemezekkel lehet bővíteni, csak azt nem értettem, hogy ezt meglehet-e tenni különböző méretűekkel is. És ha igen, akkor mi van olyan esetben, ha behal az egyik disc. Különböző méretűekkel is megcsinálja a helyreállítást?
Ha jól működik különböző méretűekkel is, akkor nincs gond, mert formázom az ntfs 2TB-ost zfs-re, aztán hozzá csatolom az előbbi 2 terráshoz, és így tovább.
Mi a véleményed? Megoldható így? Vagy van esetleg más ötleted?
Bocsi ha bonyolult vagyok egy kicsit. -
-
laca500
aktív tag
Közben lehet, hogy rájöttem, de ezt már csak valamikor máskor tudom csak kipróbálni.
A megosztani kívánt mappákat még win alatt töltöttem meg filmekkel, a lemez meg ntfs-re van formázva. A Nas4Free meg nem tudja csak olvasni az ntfs lemezeket, tehát a mappáknak így nem tudok jogosultságot beállítani. Legalább is remélem, hogy ez a baj. -
laca500
aktív tag
Nem tudom, még csak próbálkozom.
Akkor azt mondod, hogy az nfs még lassabb mint az smb? Fura, mások még a med fórumán az nfs-et ajánlják. Na most legyek akkor okos!Köszi a fentebbi linket is, de Nas4Free-n kellene valahogy belőni a mappák megosztását nfs-en keresztül.
Érdekes egyébként, hogy már próbáltam a fentit is, de nekem win 8.1 van fent és nem sikerült beüzemelni. Bár ez lehet, hogy az én bénaságom. A windows szolgéltatásoknál bekapcsoltam, de mégsem ment. -
kkd
tag
Szia
szolgáltatások> CIFS/SMB részben kell csinálnod egy megosztást, amit ott megadsz (pl.:mede) úgy tudod meghívni.
pl.: \\192.168.1.250\medea /mnt/bármi az csak a nas4free gépen belül működik, mint a c:\valami windows alatt.
ha hálózaton hívod meg, windowsnál is meg kell osztanod, azaz beállítod ki férjen hozzá (jogok) és mi legyen a megosztás neve (\\IPCÍMed\megosztásneve)
SMB: linux-on olyan fájlmegosztás, hogy windows-os gép láthassa
-
laca500
aktív tag
Sziasztok!
Megint lenne egy, de lehet több kérdésem.
NFS-en szeretném megosztani a mappákat, de valamiért a mede800 media player nem enged belépni.Mit nem állítok jól be? A playerben 192.168.1.250 ip-t adok meg (ez a nas ip címe a hálózaton). És mi lenne a könyvtár? Windowsnál C:\valami lenne, de a nas-nál mit kellene megadni? Az /mnt/Pool1 nem jó, ezzel nem enged be.
-
jocix87
újonc
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Még új vagyok itt.
Szóval elszállt a NAS4FREE programom és most újra kellene telepítenem a gépet, de nem tudom hogy kellene újra csatolnom a HDDket hogy nem legyen adat vesztésen 2db 2Tb HDD-m van.Köszi szépen előre is a segítséget.
-
amulet
senior tag
A Rsync szolgáltatás tud dropboxal vagy valamelyik online felhő tárhellyel szinkronizálni?
(box, Dropbox, Google drive, Mega, Skydrive, stb...?
Jó lenne egy folyamatos szinkron a felhővel -
laca500
aktív tag
Az a baj, hogy van 3 hdd-m amin 4TB-nyi adat van.
Azért ezt átmásolni hálón!?
Bár még tartok az USF-től, mert ha USF-re formázom a lemezt és mindig hozzá teszek egy újabbat, mi van akkor ha valamelyik hdd megadja magát? Akkor ugrik minden adat az összefűzött lemezek miatt? RAID-be nem szeretném tenni őket, mert (bár volt elképzelésben) nem egyforma méretűek. Elég sok lenne a bukta így hely tekintetében.
Igen, azt tapasztaltam, hogy az NTFS-t tudja olvasni, csak hogyan lehet belépni a nas4free-be, hogy azon belül átmásoljam az USF-re? -
amulet
senior tag
elmondom,nálam hogy volt:
én alapból egy kis méretű gépet akartam, ezért esett a választás a HP t5740e Thin Client pc-re. aránylag olcsón hozzá lehet jutni, keveset fogyaszt, kis helyen elfér és flash tároló van benne ami gyors.
Külső merevlemez van rákötve.A másolós úgy is megoldható, hogy usb-n rákötöd az új ufs merevlemezt és a régi NTFS lemezt.
Olvasni tud NTFS lemezt, de lehet írni is, csak nem biztonságosan. A másolásra megfelelő így is.
NAS4FREE-n belül átmásolod a tartalmat, gyorsabban másolja mint hálón.A másik lehetőség, hogy olyan nas alkalmazást és op rendszert keresel, ami támogatja az NTFS particiót, de ilyen szerintem nincs, vagy a linux particiót.
Amúgy mi volt a másik nas rendszer amit szerettél volna? -
laca500
aktív tag
Hát ez szép. Akkor úgy néz ki, hogy napokig másolgatni fogok?
Egyébként még nincs konkrétan kész, csak a pc-men egy pendrive-ra feltettem és az egyik hdd-t megformáztam és próbálgatom. Még nem döntöttem el, hogy melyik rendszert használjam, de ez jött eddig be a legjobban. Kivéve ezt a dolgot. Ez azért elég gáz!
Úgy se megy ha egy külső tokba beteszem és usb csatin csatlakoztatom? -
laca500
aktív tag
válasz
Joseppe210
üzenetére
Sziasztok!
Hogyan lehet UFS-re formázott lemezre NTFS-ről átmásolni a dolgokat?
Hálózaton keresztül megy, de úgy elég lassúnak tűnik. Van olyan progi ami mondjuk win8 alatt mind a két formát ismeri és lekezeli? Vagy valami más megoldás is jól jön a hálózatin kívül. -
Joseppe210
tag
Szevasztok.
Vajon hogyan kellene uj torrentet hozzá adni? -
Pali79
aktív tag
Olyan problémám akadt, hogy ha transmissionnal letöltök valamit amihez létrejön egy új mappa az írásvédett lesz, hiába az a mappa ahová a letöltés megy teljesen nyílt. Ha magam hozok létre egy mappát a torrentek mellett, az nem lesz írásvédett. Erre van valakinek megoldása?
-
amulet
senior tag
megcsináltam a port átirányítást, de távolról még mindig nem lép a nas-ra
- dyndns.hu-n regisztráltam
- routeren beállítottam a dyndns szolgáltatást
- routeren beállítottam a 80-as portot és a nas ip címét a port forwarding menüben (virtuális server)Azonban mikor beírom a valami.dyndns.hu címet nem irányít át a nasra.
Mi lehet a baj?a nas4free-ben be kell állítanom valamit az eléréshez?
elég ha elérem a webgui-thálás lennék, ha valaki team viewer-el meg tudná nézni mit csinálok rosszul
-
kkd
tag
http://dyndns.hu/doc.php azt írja ingyenes, bár nem használtam még.
2 lépés kell:
a router-ig láss a no-ip vagy a dyndns segítségével ( a kép ok szerintem)
a routeren port forwarding, azaz dobja tovább a helyi nas-nak (passz, hogy a tiéd tudja-e)lehet web (könyvtár listázás bekapcsolása pl.) vagy ftp (ha fel és le töltesz talán ez jobb)
hogy ki mit lásson jogok kérdése leginkább
illetve
pl. symlikeld be a mappákat a web vagy ftp alá :ln -s /mnt/hdd1/megosztando /nmt/hdd2/ftp/megoszt(ui: megoldás lehet még, hogy bizonyos fájlokat csak a dropbox-ra raksz, vagy meghajtót csinálsz a megosztásból és azt megmondod a windows-os dropbox-nak hogy szinkronizálja)
-
amulet
senior tag
jelenleg van dropbox tárhelyem amit használok, de ezzel az a baj, hogy nehézkes és macerás az állandó szinkonizáció a nason lévő mappával.
Mivel van egy állandóan működő nasom, gondoltam helyettesítem a dropbox tárhyemet, így a file-ok folyamatosan frissek, és színte korlátlan a kapacitás.a nas-on lévő (csak 1 mappát, és az alatta lévő almappákat ) szeretném elérni távolról. Az elérést úgy szeretné:
- különböző weboldalakon a file elérését linkelném (pl: www.proba.no-ip.org/megosztottmappa/teszt.xls)
- amikor szükség van rá, le tudjak tölteni file-okat ( ha megoldható webgui-val akkor azzal, ha nem akkor mással)A hdd többi része nem érhető el távolról csak egy része.
Ezeket meg lehet csinálni?a NO-IP.ORG oldalon jól állítottam be amit kell? (fenti kép)
bocsi, de még nem csináltam ilyet nasnál.
Van egy asus oplayHD2 lejátszóm, azon már csináltam hasonlót, de akkor még a dyndns weboldal ingyenes volt és ott adta magát, ez kicsit más -
kkd
tag
hogyan akarod a fájlokat elérni távolról? ftp? az 21-es port. elég a webgui filemanager?
én távolival nem biztos hogy erőlködnék, mert nem túl biztonságos, nehézkes. (webdav, samba távolról?) beleakadhatsz egy csomó fűzfalba is, ami nem engedi át más mint a hagyományos portok.van erre egy csomó profi megoldás ha a fájlok kellenek: ubuntu one, dropbox, google drive. stb. ezek már több 30-50 GB tárhelyet adnak.
-
amulet
senior tag
szeretném elérni a nast távolról, ebben kérek segítséget
Regiztem a no-ip.com-on, létrehoztam egy hostot:
ezután mit kell tennem, hogy elérjem a hdd tartalmát? a nas belső ip-je 192.168.1.250
Diginél vagyok és nem fix a cimema dyndns szolgáltatásban be kell gondolom állítani a no-ip belépési adatait
port átirányítást melyik portra kell megcsinálni?
Szükség van valamilyen egyéb szolgáltatásra (ftp, stb...)? -
copass
veterán
sziasztok
kérdés: hogy tudok név/jelszó nélküli megosztást nas4free alatt
csak úgy tudtam megcsinálni hogy csináltam egy public felhasználót és nem írtam be jelszót.
létezik hogy mindíg kell név? -
kkd
tag
bocsi, ezt a linket akartam:
http://www.nas4free.org/general_information.html
idézet belőle:
FULL: "elvesztesz tárhelyet"
EMBEDDED: "erre lett a NAS kitalálva" -
kkd
tag
az baj ha az embedded elfelejti a konfigot. valami ott nem ok. a live az ami nem jegyzi meg.
a full-t nehéz upgradelni és nem fér el egy usb-n általában. ha el is fér hamar beszarik az pendrive a sok írástól.
nálam több gépen is embedded van, az szokott lenni az általános, arra lett kitalálva a freenas annak idején.
szóval egyértelműen embedded!!!!
full csak akkor érdemes, ha egyéb csomagot is telepítesz, de még ekkor sem mindig.http://wiki.nas4free.org/doku.php?id=documentation:download_options
-
amulet
senior tag
A DLNA szolgáltatásnál, hogyan tudom beállítani, hogy egy mappa vagy datasets összes almappáját felvegye és megjelenjen a DLNA képes eszközös az összes média?
Mert nekem csak az első mappát engedi és az almappákat nem. -
kkd
tag
iTunes szervert tudsz csinálni a nas4free szerveredből. Azaz iTunes kliens látja a rajta a lévő dolgokat. Rendszerezi, lejátsza... (Mint egy torrent kliens a torrent szerveren lévő cuccokat, persze más a kliens, mást tud vele csinálni)
http://www.homemultimedianetwork.com/images/FreeNAS-Itunes.jpg
-
amulet
senior tag
Az iTunes szolgáltatást használja valaki? Mivel iPhone telefonom van, gondoltam kipróbálnám, a nevéből arra következtetek, hogy az iTunes pc-s progival működik együtt, de pontosan mit takar?
-
Pali79
aktív tag
A torrent beállításoknál a figyelendő könyvtárat beállítottam és oda teszem az épp aktuális torrent fájlokat. Ha beleteszek egy fájlt, átnevezi .added kiterjesztésre és töltöget ahogy kell, egészen addig amíg nem lesz újraindítva, mert akkor már semmit nem csinál, üresen fut a kliens. Ha kitörlöm a kiterjesztést akkor újra elkezd dolgozni, de egy reboot és kezdődik elölről. Van erre valami megoldás?
-
kkd
tag
@pali79
azt meg tudod tenni zfs alatt, hogy 2 hdd-t 1 datasetbe raksz, így 2x tárhelyed lesz. (=raid0)miért is gond ha beszarik a nas? ingyen van, felhúzol egy másikat.1 db usb pendrive kell hozzá.
mi van ha beszarik a windows? kell egy komplett pc windows-zal.
melyik is az egyszerűbb és olcsóbb??
-
kkd
tag
kár hogy nem jöttök át a hivatalos nas4free fórumra, ott sok info van arról amiről irogattok itt. de ha ezt szeretitek:

a dataset tök jó dolog: olyan mint egy partíció, csak nem kell előre megadnod a méretét, így adataidat jobban tudod rendezni.
ilyen pl nincs a windows és az ubuntuban sem, hogy utólag létrehozol egy partíciót ha nem hagytál neki helyet a vinyón. persze vannak rá progik tudom, de nem egyszerűbb ha maga az oprendszer tudja?
fájlrendszerek:
hát ebből mindenkinek megvan a sajátja: windows fat-ntfs, linux ext2-ext4, bsd ufs-zfs és társaik
olvasni általában mind tudja a többit, írni nem, mert szorosan összefügg az oprendszerrel a fájlrendszer (jogosultságok kezelése, javítóprogramok futtatása, ...).

-
Pali79
aktív tag
Nekem két hddvan a gépbe, mindkettő ZFS. Nekem ez a más rendszerekre jellemző hülyeség megy az agyamra, hogy hiába csatolszt egy hdd-t aminek már van egy neve, külön kell adni neki egy másikat. A ZFS-nél ez kicsit fokozódik, mert egy dataseet-et is adni kell neki és azt tudod csatolni. Egyébként nem rossz rendszer, de ez rengeteg név.... nem értem miért jó.
-
amulet
senior tag
-
Pali79
aktív tag
Na, látod!
Nekem van helyem menteni, külső vinyóra ftp-n keresztül, pedig nekem se sok pótolhatatlan adatom van, de a filmek pl lista szinten sincsenek meg, így ha elvész, akkor nem fogom tudni egy darabig, hogy nincs meg.Nem próbáltam, a ZFS és ez a nas felállás is viszonylag új nálam.
-
amulet
senior tag
Sziasztok
csatlakozom én is a NAS4free rendszerhez.
Segítsetek nekem.
Egy külső HDD lenne megosztva sambán (amin média file-ok lennének). Ezt a megosztást média lejátszó és Windows-os gépek használnák.
Milyen particióra formázzam át a HDD-t? Melyik a legjobb? Jelenleg NTFS-en van és tele van adattal. Azt olvastam, hogy nem tudja az NTFS-t rendesen használni a nas4free rendszer.Fontos lenne, köszi
-
Pali79
aktív tag
Folyamatosan gondjaim voltak vele. Először a RAID5 tömböm hullott szét folyton, aztán amikor szétszedtem a tömböt és külön akartam használni a vinyókat akkor sem akart működni. Egy 1,5T-ás vinyó formázását több mint 24 óráig csinálta 100%-os proci terhelés mellett. Aztán a letöltött torrenteket hibásan írta a vinyóra, nem lehetett lejátszani a filmeket. Szóval nem akart működni sehogy sem. Én nem vitatom, hogy az OMV, de nekem úgy tűnik, hogy csak az atomstabil rendszereken működik gond nélkül, mint pl a HP Proliant széria.
-
Pali79
aktív tag
"Nálam a boot idő nem több 2 percnél. Ez úgy gondolom nem sok, tekintve hogy csak ritkán kell újraindítani"
Ez valóban nem sok, nálam kb 10 perc, OMV-vel 40 másodperc volt, mondjuk én sem indítom újra csak ha muszáj.
"EASEUS Parition Master-el át tudod konvertálni ext4-ről egy tetszőleges fájlrendszerre."
Hát ez egy kicsit későn jött, majd legközelebb.

"Transmission helyett ma felteszek egy másik torrent klienst, mert itt folyton időtúllépés hibát ad..."
Erről majd számolj be légyszíves, mert a TM-nal folyamatosan gond van mostanában.
-
Nálam a boot idő nem több 2 percnél. Ez úgy gondolom nem sok, tekintve hogy csak ritkán kell újraindítani

EASEUS Parition Master-el át tudod konvertálni ext4-ről egy tetszőleges fájlrendszerre.
Más:
Transmission helyett ma felteszek egy másik torrent klienst, mert itt folyton időtúllépés hibát ad... Egyébként nagyon jó rendszer a nas4free

-
Pali79
aktív tag
Sziasztok! Én is beléptem a nas4free használók sorába, egyenlőre csak teszt jeleggel. Nekem első körben egy nem is olyan kicsi negatív élményem van vele kapcsolatban, mégpedig, hogy nem ismeri a linux EXT4 particiót, ezért kb 2T adatot kell átmozgassak ha ennél maradok. Illetve ami még nem tetszik, hogy nagyon hosszú a boot, egyébként úgy tűnik rendben van.
-
törölt tag
Örök kérdés, de itt is akkor: FreeNAS-ról érdemes migrálni Nas4Free-re ?

Kollégámat érintené, importálni tudja a diszkeket, a zfs dataset-eket is, kvázi mindent sztem.. csak kérdés, minek. Elégedett jelenleg a FreeNAS-sal is. A GUI más a két rendszerben (a FreeNAS-é jobb sztem).Közben én otthon már egy ideje belőttem a Nas4Free szettet, nagyon baba, transmission is töltöget már szépen linux iso-kat
, a GUI-n keresztül szépen felkonfigoltam a cuccost, megosztottam SMB-n, proci egy Intel Pentium G850, csodás, amikor 200-ra leejti a CPU órajelet üresben, transmission-nel amúgy 400-on ketyeg.
(Ha pedig kell, odaveri neki egészen 2.9 GHz-ig, de az esetek többségében 1200 körül van, tömörítés és kódolás off.. ha bekapcsolom ezeket, akkor belekóstolgat a 2.9-be is az "adaptive" profillal). -
törölt tag
Klassz ez a dolog, de én spec itt szeretnék beszélgetni NAS4FREE-ről, nem ott

Most tettem össze a configot, próbálok vmi értelmes MC-t hekkelni a cuccra, amúgy klassz

-
kkd
tag
sziasztok
elkészült a magyar fordítása a n4f-nek, és magyar fórum is indult.
http://forums.nas4free.org/viewforum.php?f=92
-
Feltettem a nas4free-t. Így, a FreeNAS után óriási különbség az, hogy sokkal gyorsabb, átláthatóbb és jobban kezelhető. Szóval mindenképp erre szavazok

Annyi, hogy 2 billentyűleütéssel többet kell a telepítőben eltölteni, de semmi több

-
imiadmin
őstag
Ez jó kérdés...
nekem a nas4free jobban bejött, mert alapból benne voltak a nekem kellő komponensek (torrent, webkiszolgáló)... ezeket a freenas8-ban külön "virtuális" szerverenként kellett felkonfigurálni...
azt vettem észre, hogy a freenas7-től ketté vált a fejlesztés.... lett egy teljesen újragondolt freenas8 és egy freenas7-et követő nas4free...
-
Szerinted melyik jobb, a FreeNAS vagy a Nas4Free?
-
Zsötie
tag
Azt szeretném kérdezni, hogy Mount point-nál melyik partition type-t válasszam softver-es raid esetén?
Most a GPT van, de a dokuban az MBR-t írja. -
Gorcsev
tag
Én is hasonlóképp kezdtem, és gondolkodtam is a megvalósítás lehetőségeiről. Mára sikerült összeraknom szinte hiánytalanul a nas konfigomat, és épp a megfelelő rendszer kiválasztásánál tartok.
A nas4free most jött képben nálam. Remélem a hétvégén lesz rá időm és sikerül kipróbálni, mert ígéretesnek tűnik.
-
imiadmin
őstag
na szóval ez a progi annak jó, aki szeretne NAS-t de nem akar százezreket kiadni egy célhardverre hanem saját maga akar építeni egyet...
nekem is adott volt a dolog..
először a média lejátszóm volt a "fájlmegosztó", de hamar rájöttem, hogy torrentezést és a filmnézés egyszerre nem bírja... így maradt a filmnézés és készült egy file kiszolgáló...
Mivel a szempontok adottak voltak ( legyen halk és alacsony fogyasztású ) egy atom-os alaplapra esett a választásom. Nem új, de a célnak megfelel: Intel D510MO
Raktam bele 4GB RAM-ot és szúrtam rá egy 8Gb-os USB-s pendrive-ot... az egészet beleraktam egy Gigabyte MIB T5140 házikóba. Nekem nincs (még) RAID kötetem, így csak 1 HDD-t dugtam rá.És itt kezdődött az OP rendszer felrakása...
most a 9.1.0.1 - Sandstorm (revision 427) a legfrissebb nas4Free.
(NAS4Free-x64-embedded-9.1.0.1.427.img)egyenlőre csak SMB és Torrent meg Webserver megy rajta, de az tökéletesen.. a procit soha sem láttam 10% felett...

-
imiadmin
őstag
Sziasztok,
pár napja lecseréltem a FreeNAS 8.2-met egy NAS4Free-re... mindkét rendszer a freenas7-ből nötte ki magát....
mivel nem találtam róla topic-ot, így nyitottam egyet...

jó lenne infót cserélni róla....
ÜDv
Imi
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Lightyear - befektetési app
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Peugeot, Citroën topik
- Formula-1
- Fotók, videók mobillal
- Még a saját szövetségeseivel szemben is fegyverként használná az AI-t az USA
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Fallout 4 Pip-Boy Edition eladó
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s G1 - i7-10G I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone Xr 64GB piros / ÚJ AKKU/ ÚJ KIJELZŐ / 12 hó jótállás
- Lenovo IdeaPad Slim 3 Ryzen 7 8840HS 15" FHD+ 16GB 1000GB Teljeskörű garancia
- iPhone 11 Pro 256GB 100% (3Hónap Garancia) - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

SIKERÜLT teljesen vissza állítanom és minden adatom meg van.

Nekem van helyem menteni, külső vinyóra ftp-n keresztül, pedig nekem se sok pótolhatatlan adatom van, de a filmek pl lista szinten sincsenek meg, így ha elvész, akkor nem fogom tudni egy darabig, hogy nincs meg.

, a GUI-n keresztül szépen felkonfigoltam a cuccost, megosztottam SMB-n, proci egy Intel Pentium G850, csodás, amikor 200-ra leejti a CPU órajelet üresben, transmission-nel amúgy 400-on ketyeg.
(Ha pedig kell, odaveri neki egészen 2.9 GHz-ig, de az esetek többségében 1200 körül van, tömörítés és kódolás off.. ha bekapcsolom ezeket, akkor belekóstolgat a 2.9-be is az "adaptive" profillal).