-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bekesizl
csendes tag
válasz tonic85 #30163 üzenetére
A mi teleink mellett tisztán villannyal szerintem még ez is nagy kihívás.
Az idei december/január még egész jó volt (napelem termelés szempontjából).
Sógorom mesélt előző évekből olyat, hogy a 4kW-os rendszere a november-december-január-február hónapokban összesen sem hozott annyit, mint egy szép nyári hónapban.Amit szerintem el lehet érni, hogy minimálisra csökkented a villanyfogyasztásodat. (akkor fűt a hőszivattyú, amikor süt a nap, és nem víztartály pufferbe, hanem a jól szigetelt épületbe)
De teljesen független szigetüzemnél mondjuk egy hőszivattyú kompresszor indítóáram már sok gondot tud okozni. (2kW névleges villamos teljesítményhez indításkor a 3-4 szerese)
Napkollektorral meg a nyáron nem tudsz mit kezdeni a sok meleg vízzel/energiával, ha télhez méretezed.A Naplopó nevű cég foglalkozik már régóta napelemekkel meg napkollektorral is Magyarországon (például). De hogy fűtésben mennyire utaznak, azt nem tudom.
-
bekesizl
csendes tag
válasz tonic85 #30154 üzenetére
Nem gondolom, hogy ilyen komplex dologgal cég foglalkozik, amire garanciát is vállal.
A sokat emlegetett FB Szigetüzemű napelem-es csoportban is előfordulnak "elvadultabb" részmegoldások.
Az általad felsorolt cuccokat egy vezérlésbe összehozni már önmagában is kihívás, meg erre jó algoritmus találni.
Nekem például csak egy Energiakulcs nevű rendszerem van egy jól szigetelt, új építésű házba. Már annak a vezérlése is elég bonyolult. Én most ennek a kiegészítésén dolgozom napelem termeléssel összehangolva, de önmagában már ez is két vezérlő és az inverter összehangolását kívánja.
-
bekesizl
csendes tag
válasz tonic85 #30137 üzenetére
Nem hiszem, hogy Magyarországon sok ilyen jönne szembe.
Az OpenEnergyMonitor angol fórumán [link] van egy kanadai emberke, akinél az említett dolgok jelentős része van (szélerőműben nem vagyok biztos).
Egy összefoglaló leírást nem találtam, de volt pár posztja, ahol voltak képek meg leírás is egyes részletekről.
Egy nem túl meleg kanadai régióban trópusi növényes melegházai vannak.
Elég sok saját barkács dolga van, a posztjai alapján sokat foglalkozott a dolgokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés