-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz Geresics #22348 üzenetére
Nálunk ők csinálták a házközponti hővisszanyerős szellőztetőt. Nagyon korrektek voltak előzetes egyeztetésben is és utána a kivitelezésben is.
Vannak javaslataik decentralizált hővisszanyerősre. Többféle is.
Nekünk házközpontiból Zhender van nem bántuk meg (azóta már nekik is van jobb gépük de amire kell teljesen jó immár 5 éve probléma nélkül).
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Geresics #22323 üzenetére
én gondolkodom egy körülbelül 50 kW-os erőműben tudom más kategória cél az lenne hogy cégként havi elszámolással tudjak áramot eladni amit termel... jól gondolom, hogy cégként ilyenkor 30 Ft körüli áron kötelesek megvenni az áramot?
Szerinted mennyivel lenne több a forgós rendszer? a simához képest? Elképzelésem szerint (ha összejönne) 3x15 kW-os inverter lenne 3x18 kWp körüli napelemmel. És 3 féle inverterrel szereltetném (SE, Huawei, Fronius) és akkor lehetne egy jó összehasonlító rendszer is... de ezek még álmok... telek már lenne hozá, s nagyságrendileg 10m projekt pénz is van de az még nem fedi be a teljes projektet ahogy számolgatom...
-
veterán
válasz solinvictus #22205 üzenetére
A METAR nem 30 Ft körüli?
Az, hogy most mennyi az áram lényegtelen... Mert decemberben alig termelnek a napelemek... Nyáron meg olcsó lesz az áram amikor a megújulók termelnek...
-
veterán
válasz kardkovacsi #22138 üzenetére
Nem mondtam, hogy megéri a Tigo monitoring, csak hogy van :)
-
veterán
jelenleg még drága szerintem az akkuk 3-4 év múlva egyre olcsóbbak lesznek... igazából az akkucella már most se túl drága ... csak ugye a 400V-os akkuk a szívás (amit a Huawei is támogat)...
2 ok miatt lett huawei kérve:
- akku támogatás
- nagyobb túlpanelezhetőség jelenleg 3,4 kWp napelemet lehet felrakni (átalány számla miatt pályázatból) de így a másik oldalra is tudunk majd még esetleg ennyit rakni és akkor már öröm és bódottá -
veterán
válasz #39851264 #22111 üzenetére
én úgy tudom, hogy TIGOból van monitoringos vezió is, csak kell hozzá központi egység és megfelelő TIGO (ami gondolom drágább) szóval nem éri meg.
Apósomékhoz én is huaweit szeretnék az akku előkészítés miatt... Mert ha mint 100%-os pályázat átrakják őket bruttó elszámolásba szerintem egy kis 5 kWh-s akku már meg is érheti nekik...
-
veterán
ebben az esetben ha fogyasztó kér 3 ajánlatot hol a kamu? Ki az aki a kamut adja.. Mert oké van egy vállalkozás fejlesztési pályázat ahol kér 1-2 ismerős ITs cégtől hasonló árajánlatot... de itt?
amúgy én 14 helyről kértem ajánlatot 2 helyről kaptam... a többi vagy nem válaszolt vagy az adott területen nem végeznek munkát. A település 50 km-es körzetéből kértem csak ajánlatot... így nagyon nem tudok mást választani mert
- egyik esetben 150e ft előre a pályázati anyagok összerakásáért beadásáérttel kezdte így ki is esett
- a másik korrekt volt elérhető így egyelőre ők vannak "nyeregben" -
veterán
válasz kardkovacsi #21984 üzenetére
nálam eredetileg 4,77 kWp volt bővítésnél meg inverter csere és SE inverter lett így a panelek nálunk nem probléma...
még amiben gondolkodom van egy kis faház amire 3 1,7 nm-es panel felférne (akár a régi 265 Wp-s panelek közül ... ráadásul az a tető északi... de 3 fázisra külön külön 3 kis 300 Wh-s inverterrel tudnék még áramot kisajtolni... csak nem tudom mit szólna hozzá az áram szolgáltató
-
veterán
válasz kardkovacsi #21982 üzenetére
nekünk 7-es inverter van mivel 3 tájolásunk van (K-D-Ny) így jelenleg 8,23 kWp van rajta és még 2000-2500-at elbír be is van tervezve csak nincs már hely a tetőn, így kell egy kocsibeállót építeni a leendő napelem alá
-
veterán
válasz kardkovacsi #21977 üzenetére
nekem van eladó 1 fázisos Saj inverterem 4k-m csak ugye ezt már nem lehet felrakni új rendszerhez sehova... és még 6 év garancia is lenne rá ...
-
veterán
válasz senki68 #21896 üzenetére
Más kérdés, hogy 83%-a nem éghető hanem a felszabaduló gáz ég mosdathatod de hülyeséget írtál a 21887-es hozzászólásodban...
és ahelyett, hogy elismernéd hogy rosszul tudtad másokat hülyézel le...
hát őszintén ezzel a mismásolással amit csinálsz mostantól minden általad írt poszt érdemi tartalmát kérkedve fogadom[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz senki68 #21891 üzenetére
Tényleg rosszu tudod mert a fa égetésekor a fa 83%-a gázként ég el és ez adja a fa égetésénél lévő energia 70%-át
"Bár a fa szilárd tüzelőanyag, meggyújtva mégis túlnyomórészt fagázként ég el. Éghető összetevőinek tömeg szerint kereken 83%-a ég el gázalakban. A fűtőanyagok közül a fa ezért a szalma mellett a gázokban leggazdagabb tüzelőanyagnak számít. Ez a gázalakban elégő 83% adja a fa fűtőértékének 70%-át."
szóval tanulj még
-
veterán
válasz #39851264 #21871 üzenetére
tavalyi évben április volt nagyon jó a többi hónap nem volt annyira erős.
Nálunk április közepén indult a bővített rendszer így májustól van csak összehasonlítási alapom:
- jobb hónapok: június, október, november
- rosszabb hónapok: május, július, augusztus szeptember.Összességében viszont a jobb hónapok sokkal jobbak a rosszabbak kevésbé
-
veterán
válasz senki68 #21867 üzenetére
és akkor az alábbi kandalló hol van a vegyes tüzelés és a falegázosító kazán között?
Mert hatékonysága elég magas és tényleg kevés fát használ kb 10 KG fával 1-1,5-2 napra (külső hőmérséklet függvényében) befűtjük vele a házat <= értsd felfűtjük az egész házat 25 fokra (21-ről) és ennyi idő kell mire kihűl 20-21 fok közé
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz senki68 #21830 üzenetére
Több szigeteletlen, és több enyhén szigetelt ház van körülöttem. Sőt jól szigetelt is.
Az a ház aminek 150e a fűtés számlája az nem lehet szigeteletlen...
Csak pár példa:
- 100 nm szigeteletlen szilikat falas ház cirka 300e Ft a fűtés számlája
- aposomek tégla haza 5 cm szigeteléssel 200e körüli
- nekünk 110nm 10 cm szigeteles + padlás 30 cm így 120e. Fűtés...Szóval egy szigeteletlen ház ha kap 10 cm szigetelést kozel harmadára is csökkenhet a rezsi... De tény ez most elég drága (10*10*3mes ház esetén 3-4,5 millió most...
Ha a gáz ára követné a piaci árat akkor igen gyorsan megtérülne a szigetelés kb kétszer több lenne a gáz ára és akkor máris nem mindegy, hogy 600e a fűtés vagy csak 200e.... A környezet védelméről nem is beszélve...
Mondjuk normális országban nem is napelemet meg akkura adnának pénzt addig amíg a házak nincsenek szigetelve....
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #39851264 #21753 üzenetére
Akkor remélhetőleg ennek a rendbe rakása nem 100e-s tétel... Talán apósom valami olyat mondott, hogy a szerelő (vidék) 20e Ft-ot mondott rá... de ezt meg keveslem
igazából kismegszakító + Fi relé ami ide akkor mindenképpen kell...
Tudom, hogy invertert nem jó Fi relé után kötni de vajon megoldható? Mert akkor az északi oldalra tudna kerülni az inverter a ház hátuljára odáig elmegy a 3 fázis[ Szerkesztve ]
-
veterán
Kiskörös környékén egy vezéreltről nappali átkötés (napelem miatt) és napelem telepítés esetén kötelező a szabványosítás? Ha igen szerintetek körülbelül mennyibe kerül?
-
veterán
ez a szállítás következtében a panelre közel 10%-os emelkedés és akkor a kínai gyár is drágábban gyárt mert hiány van +10% ... a forint is romlott közben és a kilitás is romló az is + 10% és máris ott vagyunk, hogy a 40e+ áfás panel 52e+ áfa lesz 51e Ft helyett 66e Ft-os panel ár. 10 panelnél csak ez 150e Ft, de drágult a tartó szerkezet is hasonlóan
amit néztem, hogy 2017-ben telepített napelemünk 4,77 kWp - ami akkor drágán lett telepítve 2,3 M körül jött ki összesen. Most hasonló áron lenne vagy többe kerülne...
nálunk nyáron lesz 8 panel bővítés hát kíváncsi vagyok mit mond majd a kivitelező...
-
veterán
válasz senki68 #21631 üzenetére
Forint gyengül, konténer díjak emelkedtek, közben a chiphiány miatt emlekednek az inverter árak ... (és amúgy a napelem árak se mérséklődtek) szóval ha ezt nézzük valamennyi emelés érthető.
Ráadásul január 1-től 20% minimálbér és bérminimum emelés várható azt is ki kell termelni...
-
veterán
Van valakinek tapasztalata micro inverterekkel , tudom alapból nem engedélyezett idehaza
ilyesmire gondolok -
veterán
válasz #39851264 #21278 üzenetére
én valami olyan kombót szeretnék, hogy pályázunk de ha nem nyerünk cserébe felhasználjuk az összeget mert pályáznánk 3 házzal:
- egy csak napelem (van már új nyílászáró)
- kettő napelem vagy komplett (nyílászáró csere + hőszivattyú + akku + napelem)de kicsit tartok tőle, hogy 3x100e mondjuk a pályázat és a végén ott vagyunk hogy sehol nem nyerünk. De ha valakivel meg lehetne egyezni, hogy Ok a 3x100e de ha nem nyerünk akkor vagy levásárolom napelemre nála (8 fekete 100x170-es panel kellene ) vagy a háromból az egyik házra rakunk komplett rendszert (persze a különbözetet fizetnénk) ...
-
veterán
válasz tolts.hu #21116 üzenetére
Nekem számla jött az Elműtől az előző év alapján (június végén 80 ezer volt az elszámoló) szeptemberben 17e úgy, hogy akkor túltermelésem volt.
Megreklamáltam, de nem értették a problémámat (nyár végén, hogy és mi alapján akarják kifizetettni velem az általuk kiszámlázott összeget mikor tudják, hogy napelem van ami nyáron túltermel...) Újra leírtam nekik, hogy csak akkor vagyok hajlandó kifizetni, ha az MVM ezt jóvá fogja írni nekem... Erre nem kaptam választ végül kifizettem. Szerintem lesz még egy köröm az MVMmel is jövőre :( -
veterán
válasz Reggie0 #20988 üzenetére
azért majd nézzük meg januárban -10 fokban is egy napmentes napon, hogy mennyi áramra van szükségünk
#20989stickermajom progresszív adóról is volt szó és progresszív rezsi árról is (ez utóbbi amivel lehetne a fogyasztók magatartására hatni szerintem...)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz stickermajom #20967 üzenetére
mondtam engedjük el... nem akarod megérteni...
én például most egy forintot nem adnék 100%-os támogatásban napelemre, csak szigetelésre... de pont arra nem adnak ami a legfontosabb (tudom nyilászáró van részben benne)... Alapból nem adtam volna támogatást olyan házra csak napelemre ami nincs leszigetelve és nem felel meg valami elvárt minimumnak (pl 4-5 évvel ezelőtti szigetelési előírások) ... És akkor kaptak volna a családok is napelemre pénzt ha a szigetelést is rendberakják mellette...
mert sokkal több káros anyag kibocsátást lehet megspórolni... annyi gázból amiből mi fűtünk 120 nm-et (ha csak gázzal fűtünk) és melegvizet állítunk elő annyiból keresztanyám 30 éves házát (ami akkor modern szigetelésűnek számított) 10 fokra nem tujda fűteni (100 nm körüli így még kisebb is), de most lehet napeleme és hőszivattyúja
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Reggie0 #20961 üzenetére
Tudod mennyi nagyanyám, kereszt szüleim összes villany fogyasztása? 3 ház nincs havi 400 kWh... Nagyon sok az az éves 10e kWh...
Akkor csak szerintem hülyeség, hogy a gazdag medence és jakuzzi tulajok rezsicsökkentett áram számláját a cégekkel és a befizetett adónkból kompenzálják és így az áramszolgáltatóknál fejlesztések maradnak el. Akkor viszont tulfesz esetén se sírjon senki :), hogy jaj lekapcsol az inverter...
Amúgy a sávos áram díj esetén az alsó sávban mindenki kapna kedvezményt abban az elképzelésben amit leírtam...
De engedjük el a témát...
És amúgy progresszív adózás parti is vagyok mert inkább nekem legyen több kicsivel az adom és a minimálbéreseknek legyen kevesebb... Mert a kis keresetű elkölti a pénzt itthon, míg a gazdag külföldi nyaralásra, luxus cikkekre költi vagy megtakarításba amik nem a gazdaságba csapódnak le és így közvetlenül és közvetve nem segítik a belső gazdaságot...
De mindegy engedjük el ezt is...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz stickermajom #20957 üzenetére
Miért? Hogy aki lakossági fogyasztóként túl sokat használ az miért ne járulhatna hozzá a kis fogyasztók támogatásához?
Akinek sok pénze van tud jobb szigetelést venni, gazdaságosabb fűtést kialakítani vagy fizetni... A kis fogyasztóknak még nincs erre lehetősége...
Ráadásul ezzel az energiahatékonyság erősen nőne... S itt jegyeznem meg, hogy például én ezzel rosszul járnék, de a társadalmi felelősségvállalás miatt szerintem ilyen megoldások kellenének. Hogy aki gazdag, nagy házban él medencével az fizessen többet ....
-
veterán
válasz kardkovacsi #20955 üzenetére
A jövőben biztos lehetsz benne, hogy piaci áras átvétel lesz..., Hogy az 5 vagy 10 esetleg 20 év múlva az a kérdés csak.
-
veterán
válasz Reggie0 #20949 üzenetére
Mert ennyiből egy családi ház áram fogyasztása + fűtése kijön. Ami e felett van az már tuti, hogy:
- jakuzzi
- elektromos autó
s ezekre ne adjunk már támogatást és a 10e kWh feletti fogyasztás feletti rész felárából lehetne finanszírozni az alsó sáv támogatását... Sőt ha az lenne amit én írtam cirka 12e kWh-ig piaci áron lenne az áram...
Nálunk van jakuzzi, elektromos autó és így fogyasztunk kb 9000 kWh (3000 kWh alap fogyasztás, 1800 kWh jakuzzi, 3000 kWh elektromos autó egyéb gépek) áramot / év, úgy hogy a ház felét klímákkal fűtünk és itthon van:
- egy home szerver itthoni dolgoknak biztonsági mentéseimnek
- egy céges backup szerver céges mentéseknek
- és itthonról dolgozok így egy 200W körül fogyasztó gép megy körülbelül nonstop
#20951Reggie0:
a nagyobb inverterrel az a gond, hogy engedélyezés alapján alapból a szolgáltató az inverterekkel tud számolni, hogy max annyit termelhet be a hálózatra... Amúgy nem tudom mikor lesz végre mindenhol okosóra, mert az a régi házaknál ezt a problémát megoldja, mert valós időben tudják a be termelést és fogyasztást kalkulálni egy kis MI és Meteorológiai adatok és elég jól lehetne számolni a termeléssel családi házak esetén is. De például a 4 éve telepített napelemünk még sima órán van -
veterán
válasz kardkovacsi #20942 üzenetére
Jó megoldás az is lehetne, hogy minden fogyasztó piaci áron veszi az áramot és mindig piaci áron adja el. Máris meg lenne oldva a túltermelés gondja és ezzel az akkus rendszerek felé tolnák a napelem telepítőket.
S ebbe bele lehet kalkulálni egy rászorultsági alapot a vételi áram alapján (lakossági fogyasztásnál):
- évi 2.000 kWh-ig kedvezményes ár
- évi 10.000 kWh-ig normál ár
- évi 10.000 kWh-tól felár / büntető adó amit a szolgáltatóknak / államnak hálózat fejlesztésre kellene fordítaniuk (jobb hőerőművek), akkus és hidrogén tároló rendszerek kialakítása. -
veterán
válasz senki68 #20941 üzenetére
Attól, ha mindenki 1,5x - 2x akkora napelem rendszert telepít nem lesz karbon semleges az ország, sőt bizonyos szint felett az egész kontraproduktív lesz...
Például vegyünk egy 17-es rendszert ami évi 20-22.000 kWh energiát termel de a fogyasztónak alapból elég lenne:
- 3000 kWh az átlagos házkörüli dolgokra
- és kell 1000 m3 gáz a fűtésre
- 3000 kWh az elektromos autóra
Akkor neki idális lehetne egy 6-7 kWh körüli rendszer + klíma vagy hőszivattyúMivel van napelem a fogyasztása elkezd nőni:
- nem figyel oda az energiatakarékosságra (mert ingyen van az áram)
- fűtést átrakja sima elektromos kazánra mert van bőven áram
- melegvízzel kevésbé takarékosan bánik mert van ingyen áram
Mi lesz a karbon lábnyoma:
- egy 6 kW-os inverteres rendszerrel és egy 10 kWh-s akkuval simán kiválthatná a teljes áram fogyasztásának 80%-át és nem termelne vissza a hálózatba csak minimálisat (nappali autó töltéssel)
- ezért a téli fogyasztása nem lenne extra magas
Ha viszont elindul túltolt napelembe akkor a megtermelt 22e kWh energia nagy részét betáplálja (mindenki hasonlóan gondokodik) így az áramnak nyáron nincs helye / nincs mit már lentebb tekerni (atomot ugye nem lehet csak úgy kihúzni, a hőerőművek is nehezen állíthatók, de még a turbinás gázerőművek se On-Off) esetleg még az invertere le is fog kapcsolni ...
Télen mikor a fenti rendszer 200-300 kWh-t termel de fűtene havi 2.000 kWh-val akkor meg lehet beállítani a sorba a hőerőműveket mert nincs áram. Az áram ára közben persze egyből fel is megy mert nincs megújuló ...
A pályázat nem véletlen indult el a kis és ha lehet akkus rendszerek irányába, mert akkor legalább nyáron stabilak tudnak lenni ezek a rendszerek és nappali / éjszakai ingadozás kisebb lesz és a hálózatnak csak a téli - nyári problémát kell megoldani.
És hogyha még nem egyértelmű, hogy egy túltolt rendszer miért nem jó út a karbon semlegesség irányába?
- növeli a lakos fogyasztását közvetetten (nincs olyan ismerős aki ne fogyasztana többet a napelem után mint előtte)
- csökkenti az energiatudatosságot (szigetelés, hőfok szabályozás, vezérlés), mert "ingyen" van az áram
- így valójában sokkal több energiát fogyaszt 1-1 fogyasztó
A fentiek pedig lassítják a karbon semlegességet, mert több napelem kell többet kell gyártani s ez ha nem is végtelen ciklus de felesleges erőforrásokat köt le és rak fel a tetőre...
Ezért nekem az a véleményem, hogy mindenki maximum 10-20%-kal nagyobb rendszert rakjon mint ami kell (később valamennyi panelt még elbírhat), de akkor se termeljen senki annál többet amit normális körülmények között el tud használni. Tény, hogy ma még nem jelent gondot, de 5-10 év múlva minden napelemes szívni fog amikor nyáron túlfeszültség miatt kapcsolnak majd le az inverterek... -
veterán
válasz senki68 #20939 üzenetére
Szerintem ésszerűen kell hozzáállni... alapból ha több tájulású a tető akkor egy 12-es inverterre simán felmegy 18 kWp-nyi panel is akár (keleti - nyugati esetén például és még talán levágás sem lesz) Akkor minek rakjon valaki 17-es invertert...
az hogy mekkora inverternek van értelme az alábbi dolgok döntik el:
- elsősorban az, hogy mekkora a tető ha a tetőre nem fér fel több akkor felesleges nagy invertert rakni.
- mennyi az aktuális fogyasztás és mennyi várhatóAmúgy
- a fenti kolléga leírta, hogy jelenleg a tetőre max 13 kWpnyi panel fér és ennyi áramra jelenleg nincs szüksége amúgy a 13 kWp-nyi panelhez még déli tájolásnál is elég a 11-es inverter, Míg kelet nyugati tető esetén még a 9-es is...
- 17-es inverterhez már 3x32A kell szerintem (3x25-be nem hiszem, hogy belefér) amivel ha nincs áramot kell tovább bővíteni
Nekünk 7-es inverter van jelenleg 8,235 kWp napelemmel (tetőn már nincs hely) így a max csúcs termelés 6 kWp (három tájolás miatt). Tavasszal készül egy kocsi beálló aminek a tetejére megy még napelem 3 kWp) és mivel több tájolás és így már árnyékosabb rész is van benne így a kivitelező szerint simán el fogja bírni a 7-es inverter a 11 kWp-nyi panelt probléma nélkül.
Szerintem amúgy 2024 januártól be fogják vezetni az adót a 4 kW-nál nagyobb inverterekre mert a hálózat üzemeltetésére kelleni fog az extra bevétel.
Az meg nem jó hozzáállás, hogy csak azért rakjunk sok napelemet, mert az kitermeli az árát. Az áram hálózat nem fogja bírni és ahelyett, hogy mindenkinek optimális rendszere lenne lesznek túltolt rendszerek és olyan házak ahova már majd nem lehet napelemet telepíteni (ha akar az ember akkor sem). Nem véletlen a 5 kW maximalizálás a mostani 100%-os támogatásos pályázatban sem... -
veterán
válasz gorbep #20900 üzenetére
Sajnos az egy bányászatnak hamarosan vége lesz :( nekem csak egy videokártya tolja amivel egy 10-15 nemes szoba fűtése megoldott :) ...
Most terveztem, hogy a garázsba rakok egy 6 kártyás Roger amit bekötök a központi szellőztetőbe nyáron a kimenő levegő hutene, télen a bejövő levegőt fűtené... Csak hát most, hogy pár hónap és vége az eth bányászatnak így nem merek belevágni...
-
veterán
válasz kardkovacsi #20840 üzenetére
én ha lehet pont nappal töltök amikor a napelem dolgozik
-
veterán
nálunk kb így alakul most (8,235 kWp rendszer 8600 kWh körüli éves termeléssel - nem a legjobb tájolás)
3000 kWh elektromos autó
2000 kWh jakuzzi
2000 kWh télen klímás fűtés nyáron hűtés (fél lakás)
3000 kWh egyéb (2 nas céges és saját biztonsági mentés, itthonról dolgozok és 2 hűtőnk van) -
veterán
válasz tothbe #20240 üzenetére
de szerintem elég a rögzítő csavar elé (legalábbis nálunk két inverternél is oldalról volt 1-1 csavar ami rögzítette a fali sínhez... egy-egy 16-os tiplivel beletekerni 1-1 zártszelvény kockát vagy zártszelvény darabot (persze szépen lezárva...) így az oldalsó rögzítő csavarhoz csak akkor lehet hozzáférni ha mindkét oldalról leszedte a zártszelvényt... Az pedig nem 5 perc mire kicsavarja
-
veterán
Nálunk 3*16A volt... Nagyrészt 1,5es réz vezetékkel, de ettől még a főzőlap, sütő, lenti klíma 2,5 vagy vastagabb vezetéket kapott. Ahogy a jakuzzi is és az autó töltő...
Plusz ha mindenhol 1,5es vezeték van akkor is a lakás elosztoig nálunk 3x10es talán... Tehát mivel van vagy 20-25 kör így is tudnánk használni 16Anal összesen többet.
Nekünk most 20-16-16A van, de így is elég a jakuzzinak, autó töltönek és a háznak. Ebben segít a napelem, mert az a 16At akár 10Arel ki tudja segíteni ha olyan idő van.
-
veterán
Mikor hígult fel ennyire ez a topik, hogy napi 5-7 poszt arról szól, hogy kinek mennyit termelt a rendszer?
-
veterán
válasz noorbertt #20141 üzenetére
Hogy értve itt a kötbér?
Mert én szívesen szerződök velük ha 160e Ft visszajár ha nem nyer a pályázat valamint ha határidőre nincs kész a rendszer akkor Ők fizetnek nekem de gondolom nem így van a kötbér...
Ráadásul ha jól tudom beérkezés sorrendjében lesz a pályázat beadás... mivel jár jobban valaki ha napelemessel vagy pályázatíróval csinálja mintha maga adja be? ugye ott be kell adni N+1 pályázatot míg magának csak 1-et kell az embernek..
Nálunk is pár családtag szeretne pályázni... (édesanyám, keresztanyám, apósomék) feltehetően én intézem... 3 böngészőből párhuzamosan ... ennél többet nem tudok megtenni, de szerintem így sincs esély nyerni... -
veterán
annyi infó amit én tapasztaltam, hogy jelentős teljesítmény csökkenés volt azon a stringen ahova a telepítők (TE) kevés napelemet raktak (egy stringre raktak 2 déli és 4 keleti panelt)
Így ez a string a nap nagy részében küzdött a 100 V-os feszültséggel (amin ugye az inverter nem volt túl hatékony)...
Tehát a maxim is csak akkor tud dologozni ha van mire... -
veterán
válasz kardkovacsi #19701 üzenetére
mindig van előnye termelésben az SE rendszernek... csak éppen a felárat sok esetben nem hossza vissza... Nálam Maxim panelek egy irányú tetőn kb 3%-kal többet termelnek mint a korábbi inverterrel... De ugye az SE felára nem 3%
-
veterán
válasz tothbe #19698 üzenetére
nekem van maxim panelem... s elég fura volt azt hallani a maxim eladójától (youtube előadás), amit arra a kérdésre válaszolt, hogy mi van ha a maxim chip meghibásodik...
Erre az volt a válasz, hogy akkor "sima bypass diódaként fog viselkedni"... Azaz semmilyen információ nem jelenik meg arról és sajnos még méréssel is csak panelenként lehetne megtudni, hogy él e még a maxim chip vagy sem... Persze ezt 10-15 év után...
Most nekem minden SE inverteren van de egy maxim chip bedöglése még így sem terülne ki szerintem alap esetben...
-
veterán
válasz kardkovacsi #19638 üzenetére
nekünk is duplája volt körülbelül (a melegvíz körbe van kötve + 50 literes tárolós a kazán) raktam rá vezérlést így lent a konyhában és fent a fürdőben van 1-1 gomb amivel 30 percre indul a keringetés és a melegvíz ... így a csőben nem hül állandóan csak akkor fűt amikor kell viszont az átfolyóshoz képest stabil a melegvíz mert az 50literes tároló erről gondoskodik
-
veterán
válasz kardkovacsi #19627 üzenetére
nálunk gáz biztosítja a meleg vizet... nyáron 7m3 gáz kell havonta hozzá télen 15 m3 körül... szóval jelentősen több energia kell télen a melegvízhez...
az alábbi okok miatt:
- ahogy írod a víz is hidegebb 10 fokkal és nem mindegy, hogy 15 fokos vízből kell csinálni 35 körülit fürdéshez vagy 5 fokosból kell 40 fokra melegíteni..
- igen nem egyforma a meleg igény télen és nyáron (legalábbis nekünk...) nyáron van hogy 30 fokos víz is elég mert felfrissül tőle az ember addig télen kintről bejőve egy áthűlés után több és melegebb víz fogy
- ráadásul a készülő melegvíz sem mindegy, hogy a falban mennyit hül... nyáron kb semmit mikor a falak 30 fokosak télen a 20 fokos fal pedig szépen szívja le a viz hőfokát... -
veterán
valaki tudja, hogy hol lehet majd beadni a napelemes pályázatot (100% támogatás) és hogy hitelesen hol lehet megtalálni a kiírást?
-
veterán
válasz tothbe #14384 üzenetére
Solar Edge 8K esetén a maximum DC power (Module STC alapján) 10800 Wp .
ennél tovább csak akkor lehet, ha a tájolás engedi és ott a designer program mondja meg, hogy mit bír el... például náunk 7K-n max 9450 lehet most 8235 van így elvileg 1200 lenne de a K-NY tájolás miatt 2000-2400 amit rá lehet még rakni azaz 11.000 körülig el lehet menni... ami esetünkben akár több is lehet mint a 50% de itt árnyék és több tájolás is van.
Ha amúgy sokat levág akkor az inverter gari bukhat... tehát érdemes a túlméretezésnél egyeztetni azzal aki telepítette és 5 perc alatt rádobja designerben és meg tudja nézni mennyi lehet a max...[ Szerkesztve ]
-
veterán
Eltelt egy év így most a korábbi SAJ 4k-m és SolarEdge 7k közös paneljaira vannak éves adataim , amit gondoltam megosztok a jelen lévőkkel...
SAJ 4k-m esetén:
- 2 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel dél (10°-ban nyugat) felé
- 16 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel kelet (10°-ban dél) felé
termelések:
2018: 4876,02 kWh
2019: 4817,39 kWh
2020 egész éves adatom nincs mert ma egy éve (2020.04.16-án lett cserélve az inverter)
SolarEdge 7k inverter esetén:
- 1 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel nyugat (10°-ban észak) felé
- 17 db Jinko Solar Maxim 265 Wp-s panel kelet (10°-ban dél) felé
elmúlt 1 év termelése: 2020.04.16 - 2021.04.15: 4954,01 kWh
"tanulságok":
- kb 2 %-kal több energia jött le SE inverterrel mint SAJ inverterrel ami nem lenne jelentős, de
- a déli panelek át lettek rakva rosszabb keleti és még rosszabb nyugati tetőnkre
- így viszont már a 2% valamivel több lehet és még így is többet hozott a SAJnél az SE az adott panelek esetén, hogy mennyivel több azt nehéz kiszámolni a jelenlegi déli és nyugati QCell panelekből tudom viszonyítani, hogy délen 30%-kal többet termel egy napelem mint nyugati tetőn... így ha egy 244-es (24-es panel) termelést és a 17 panel 278-as termelését viszonyítom a korábbi déli helyhez akkor ott kb 315 körül hoztak volna (ez a korábbihoz képest) akkor a SAJnak volt 108 kWh előnye elhelyezés miatti termelésben. Így már viszont hasonló tájolásnál az SE inverter 4,5% előnyt jelent ami 10 év alatt már majd fél éves termelés.
összes panel most 8,235 kWp és erről 1 év alatt 8,600 kWh áram jött le ami nem jó de nem is tragikus.
-
veterán
válasz kardkovacsi #14181 üzenetére
Nekünk szerencsére elég jó kazánunk van (és csak 50 literes tartály van benne). Amikor bekapcsoljuk akkor pár naponta felfűt 70 fok körülig (kis tartálynál gyorsan megvan de így legalább a legionella ellen is kezeli a tartályt. Amúgy 40-45 fokos fűrővizet állítunk elő s így az 50-es beépített tartállyal elég hatékony tud lenni igazából ha beindult nincs már gond a víz hőfokra.
Okos otthon rendszerre van kötve így - mivel a meleg víz körbe van kötve - egy gombbal tudjuk indítani a kazánt és a melegvíz keringető szivattyút (wilo 5W-os) majd fél óra múlva ha nem kell meleg víz akkor leáll.
Apróság de így - hogy nincs napi meleg víz készenlét (de mindenhova raktam egy-egy kapcsolót) így napi 0,25-0,5 m3 gázt tudunk megspórolni (nyáron - télen vízhőfoktól függően) és napi 100W körül. Ezek kis tételek napi max 60 Ft... viszont éves viszonlatban 80m3 gáz jön össze és 36 kWh áram ~ 9600 Ft + 1500 Ft / év -
veterán
válasz liszkai 2 #13466 üzenetére
nem tudni még mi lesz, de azért ha jelenleg kiszámoljuk az akku árat és a tárolható energia mennyiségét akkor azért annyira nem biztos, hogy jelenleg megéri a bruttó elszámolás mellett az akku megoldás...
Akku 14-15 kWh cirka 700e ha jól számolok + bms + inverter 300-400e tehát most egy ilyen rendszer 1-1,1m forint eladási és vételi ár között jelenleg (38-13 Ft) 25 Ft különbség van. Azaz az 1 millió beruházás 40.000 kWh áramot jelent s télen nem érsz vele semmit mert sokkal kevesebb áramot termel a napelem mint szükség van nyáron is csak az éjszakait hidalja át tehát véleményem szerint évi 8-9 hónapban tudsz érdemben félrerakni napi max 10-11 kWh-t amiből éjszaka átlag 4-5-nél több biztos nem fogy el. Így évi 1350 kWh körüli áramot tudsz belerakni és felhasználni így cirka 40 év alatt jönne vissza az ára. Szerintem
Ettől még az egyéb dolgok, stabilabb hálózat miatt érdemes ilyenben gondolkodni... S én is gondolkodom ilyenbe (ha építenénk bele lenne tervezve a házba) -
veterán
válasz 7Heads Drago #13400 üzenetére
multiknál és milliárdos fogalmú cégeknél van (lehet csak volt) ilyen kicsiknél nincs jelenleg.
Illetve te csinálhatsz csomagot beszerzett termékekből és senki nem mondja meg, hogy van-e hasznod / veszteséged rajta vagy sem. Üzleti döntés, hogy te ár alatt adod a napelem rendszer eszközeit azért, hogy munkaíjon meg visszakeresd azt.
Attól, hogy munkadíjra több hasznot rak az ember vagy csak arra rak hasznot, attól még a munkadíjra nincs külön speciális adó . Egyedül az IPA ami problémás lehet, mivel azt szolgáltatásoknál nehezebb áthárítani, de ha van alvállalkozó akkor tovább hárítható az is.Tehát a bevétel eszköz és munkadíj oldalának nyeresége illetve a bérként kifizetett rész után van adó - nagyon leegyszerűsítve...
-
veterán
válasz Kaschi #13168 üzenetére
[szarkazmus on]
igazad van sajnos a mai napig nem oldották meg a napelemeket alkotó anyagok újrahasznosítását, mert az költséges és bonyolult, s olcsóbb 0-ról kitermelni mint újrahasznosítani... Mert hát tudjuk, hogy az üveg, alumínium nehezen újrahasznosítható anyag, s sajnos a napelemek 90-95%-a ebből áll
[szarkazmus off]szóval most komolyan:
- üveg simán újra hasznosítható ráadásul a napelemek tiszta jó minőségű üveget tartalmaznak így az simán használható (persze valószínűleg nem napelem lesz újra belőle de bármi lehet (ablak, tükör, sörösüveg....)
- alumínium gyártásának költsége drágább mint a kész alumíniumot újrahasznosítani s kb végtelenszer azonos minőségben újrahasznosítható.
- a maradék 5%-ra is vannak már megoldások bár azt őszintén, hogy hogy állnak vele nem tudom...de a legnagyobb baj az egész felvetéseddel, hogy 25-40 évig tetőn vannak a napelemek így újrahasznosítani egyszerűen nem nagyon van mit...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz axioma #12989 üzenetére
a megtérülésben van hiba de azért a 10-12 év nem elrugaszkodott... bár a helyes inkább a 8-12 év... utóbbi például nálunk 4M volt a napelem (átépítés miatt), ha egyben lett volna a rendszer akkor 3-3,5 m között lett volna és máris simán 10 év körüli megtérülés, mert 3 tájolás több tető több fektetett panel...
persze ha déli ideális (ráadásul az ország naposabb részén) akkor simán lehet akár 7-8 év is
ezt most az 50%-os támogatás felezi így 3,5-6 év lehet a megtérülés... ha utána csinálja valaki de még 24 előtt támogatásból akkor is 8-12 év lehet a megtérülés még a jelenlegi díjakkal is bruttó elszámolás esetén.
2024-től várhatóan olcsóbb lesz a napelem és be fog állni a 10-12 éves megtérülésre...
10-12 év pedig mai szinten simán jobb mint az állampapír és bankbetét -
veterán
technikailag "ugyanolyan" bár nálam egy evse nem tud wifit és bluetootht (elvileg akár tudhatna is van amelyik tud eGo meg AGTből is van wifis), értelemszerűen nem tud kezelni árammegosztót, mert ugye csak 5P csatlakozója van...
tehát nincs teljesen igazad, egy fali töltő (normálisabbak közül) igenis többet tud mint egy EVSE, mert egy olyan EVSE sincs, ami tudna árammegosztót kezelni egy fali töltőtől én meg ezt elvárom. Tehát minden fali töltő EVSE de nem minden EVSE falitöltő nálam -
veterán
válasz Andras6800 #12950 üzenetére
3 Fázisú töltőnél jó lehet akár egy 3 fázis EVSE az legalább hordozható...
- én vettem fali töltőt (Wallbox pulsar Plus 22kW) ami rögzíti a töltést szabályozható wifin és bluetoothon a töltési áramerősség. Így látom a töltési statisztikákat és elvileg tud kezelni külső fogyasztás megosztót (ilyen nálunk még nincs)
- vettem egy 3 fázisú EVSE töltőt amit nem nagyon használunk ennek csak 3 fázisú csatlakozó kell ez egy NFC-s kártyával szabályozható (6-8-10-12-16A) -
veterán
válasz Andras6800 #12920 üzenetére
- először nézd meg, hogy mennyivel drágább az EV változat
- utána ha otthon incs csak 1 fázis lehet esélyes
- ha van három fázis akkor viszont célszerű 3 fázisú autó töltőt venniegy egy fázisú fázis figyelős autó töltő cirka 200-300 mindennel (fázis megosztással) + szerelés szerintem... ha ennél olcsóbb a felár és csak 1 fázis van akkor akár jó biznisz is lehet.
nálunk külön töltő van:
- 300e körül volt a 3 fázisú (3x32A töltő)
- A tipusú fi relé 4p leválasztó kapcsoló dobozok + vezeték 60-70e
- Túlfeszültség levezető 60-70e (ez még nincs beszerelve)
és én szereltem fel -
veterán
válasz stickermajom #12898 üzenetére
etfeket ismerem de azért mert az elmúlt 10 évben száguldott a tőzsde meredek kijelenteni, hogy a következő 10 évben is így lesz + az ETF általában 0-6% közötti hozamot hoznak 10 éves távlatban / év tehát ez messze van a 10%-tól szerintem mi a topik nem találom
-
veterán
-
veterán
válasz #81475328 #12857 üzenetére
igen ezt rosszul tudtam, csak az 5%-os számlák esnek ki ...
de így még kevésbé igaz, hogy az államnak egyből visszajön a támogatás... mivel katás számlák esetén 0 Ft jön vissza anyaköltség esetén ha nem rak rá hasznot a vállalkozó akkor nem jön vissza semmi extra (vagyis nagyon minimáli a nagyker esetleges közbenső forgalmazók haszna utáni áfán és nyereség utáni összegeket) -
veterán
huh ezt most nem teljesen értem (vagy te nem érted az adózást ) ...
cégnél van:
- bevétel és kiadás
így nem értelmezhető a minél kisebb anyaghányad annál több az adó, mert nem ettől függ
- anyagon is lehet haszna
- munkadíj is lehet költség a cégben (például alvállalkozó számláz be)
tehát a kivitelezőnek minden esetben adóznia kell:
- munkadíj alkalmazottaknak kifizetett része (igazából ez esetek egy részében fix ha havi bejelentett dolgozókról van szó)
- beszerzési és eladási ár közötti nyereségből
tehát a kivitelezőnek mindegy, hogy
- munkadíjban keres többet egy projekten és nem rak az anyagra hasznot
- vagy kevesebbet keres munkadíjban és rak az anyagra hasznot
mivel a mostani felújításos pályázati projekt áfakörös cégeket vár el így abból kiestek:
- katázók
- külföldi cégek akik olcsóbb áfával tudtak itthon dolgozni (trükközés miatt)
és igen így az állam valamivel többet keres a munkadíjra rakódó áfán biztos, de az anyagdíjon eddig is mindenki áfázott -
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés