Hirdetés

2024. július 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Ahogyan a napelemes topikban kérték, ne ott legyen szétoffolva a topik.

(#2) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Személy szerint engem az érdekelne, ezek az egy százasért mindent elintézünk helyetted cégek közül van megbízható?

(#3) noorbertt válasza CounterBoci (#2) üzenetére


noorbertt
őstag

Hogy lenne? Még az sem biztos h xy cég részt vehet e benne.
Én spec solarkit-el írtam papírt , kiderül..

(#4) bobace válasza CounterBoci (#2) üzenetére


bobace
őstag

A nagyobb cégek mindenképpen megbízhatóak, itt a gond az, hogy kifizetsz 150 ezer forintot, és ha nem nyersz, akkor az kidobott pénz. Sok cég csak arra pörög rá, hogy sok emberről így húzzon le lóvét. Persze kapsz cserébe szolgáltatást, nem is olyan könnyű összerakni általában egy pályázatot, szóval nem tiszta haszon nekik, csak nekem mezei usernek ez már eléri az ingerküszöböt, ha elbukom.
Személy szerint majd én elkészítem a pályázatot, így ha nem nyerek, nem fáj, csak a kidobott idő.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#5) bobace válasza noorbertt (#3) üzenetére


bobace
őstag

Ahogy mondod. Illetve van egy kitétel, hogy csak azután lehet szerződni a kivitelezővel, ha már rajta van a regisztrált kivitelezők listáján, szóval a dátumokra is kell figyelni e téren.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#6) noorbertt válasza bobace (#4) üzenetére


noorbertt
őstag

Viszont pályázat benyújtásának idejével már kell szerződés is a kivitelezővel. Nem?

(#7) bobace válasza noorbertt (#6) üzenetére


bobace
őstag

Igen! Csak ahogy írtam a szerződés dátumára figyelni kell.
Egyébként azt sem tudom, hol lehet megnézni a kivitelezők listáját :D De gondolom majd itt: [link]

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#8) noorbertt válasza bobace (#7) üzenetére


noorbertt
őstag

Amit én írtam alá az inkább szándéknyilatkozat.
Viszont hiába te csinálod egyedül a pályázatot, ha a cégek már előre betárazták az embereket.

Hiszen van X idő a kivitelezésére, azaz túl vállalni nem fogják tudni magukat mert akkor bukta. Ha pl solar-kit bekerül akkor elvileg (papír értelmében) vállalják hogy belefogok férni az időbe. De ha nem kapják meg a pályázatot akkor bukó és utána kb hiába megyek másik céghez nem lesz kapacitása. - mert pályázat benyújtásának idejével nekem már szerződéssel kell rendelkeznem.

Kicsit érdekes, kiderül.

(#9) Voice24


Voice24
őstag

Hali!
Ha jól értelmeztem az eddig olvasottakat, akkor 5 kwp a határ, és nem lehet nagyobb a rendszer az előző éves fogyasztásnál. Nos, én idén év elején elindítottam egy folyamatot, kb. 4,9-es rendszerre, de az úgy lett betervezve, hogy elbírja a beépítendő 2 db klímát is, magyarul, jelenleg klíma nélkül kb. 4 kwp körül vagyunk fogyasztásban. Az 5-ös rendszer meg lett tervezve, be is lett nyújtva az Eon-nak, ami nagy sokára engedélyezte is. Majd egyéb okok miatt a projektet le kellett fújnunk, és most van egy lógó engedélyezett rendszer, az engedély jövő májusig érvényes. Jól sejtem, hogy az éves fogyasztásnál nagyobb rendszer eleve kizárt ebben az új pályázatban? Ha pedig nem lenne kizárt, a meglévő érvényes engedéllyel lehetne most pályázni?

[ Szerkesztve ]

(#10) bobace válasza noorbertt (#8) üzenetére


bobace
őstag

Azért van a kivitelezésre idő hagyva. Ha jól emlékszem 12 hónap, ha szabványos mérőhelyezés is kell, akkor 18 hónap. Abba bele kell férnie még ha el vannak havazva is.
De gondolom, ha én írom a pályázatot, akkor is tudják mondani, amikor bemegyek szerződést kötni, hogy bocs veled nem foglalkozok, mert vannak embereim, akiknek mi csináljuk a pályázatírást. Akkor megyek máshoz. De lehet nem értem, mire gondolsz.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#11) wolf88


wolf88
aktív tag

Sziasztok!
"Továbbá fontos, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, azonnal kiesel a szaldós elszámolásból. (“a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az új elszámolást alkalmazza;”)"

Erről a buttós elszámolásról mit kell tudni egészen pontosan?Bővebb infora lenne szükség.Annyit tudok, hogy már most őszre ezt akarták, de eltolták. Mennyire éri meg?Rosszabbul járunk majd?Köszi

(#12) CortezX válasza bobace (#4) üzenetére


CortezX
aktív tag

Én ugyanerre jutottam, így felújítás közepette nagyon fájna az a -150eft.

(#13) bobace válasza wolf88 (#11) üzenetére


bobace
őstag

Mivel közel nulla (de helyzettől függően max 100-200e forint) befektetéssel lesz napelemed, így nyilván mindenhogy jól jársz, a bruttóval is. Tegyük fel most van évi 200e számlád. Lehet hogy a kezdeti szaldós elszámolás kifutásával az új 0 forintos villanyszámlád lesz kb évi 100-120e forint, de akkor is spórolsz évi 80-100 ezret az eredeti állapothoz képest, a megtérülési időd 0-2,5 év.

Ha csináltatsz mondjuk otthonfelújítási 50%-ossal napelemet még szaldóban, akkor visszaigénylés után mondjuk 1,5 milliót kell saját erőként beleraknod egy 5kwp rendszerbe villanyszereléssel, de nulla a számlád végig, tehát ha letelik az a 7-8 év (és még mindig tudsz szaldóban lenni), utána már ezzel jársz jobban, mert utána nem évi 80-100-at, hanem a teljes 200-at spórolod. Ráadásul akkora rendszert csinálsz, amekkorát akarsz, lehet vele a jövőre is tervezni.

Szóval ha van egy felszabadítható 3 milliód beruházni, akkor még mindig a második jobb hosszabb távon. Ha nincs, akkor az elsővel is beljebb vagy. Mivel a szabályozási környezetet senki nem ismeri, így hosszú távra tervezni sem nagyon lehet amúgy...

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#14) bobace válasza Voice24 (#9) üzenetére


bobace
őstag

Elég komplex ügy. Ami biztos, hogy ebben a pályázatban max 4 kWp-t tudsz kérni a fogyasztásod alapján. Nem tudom, lehet-e módosítani az engedélyt kisebbre, ha nyersz. Ha nem nyersz, akkor még mindig nyitva marad legalább májusig, hogy hozzákezdj az eredetihez. EON-t megkérdezni esetleg?

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#15) bobace


bobace
őstag

Közérdekű:
Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy megkérdezzem a nyílászárós dologról őket. És elmondták, hogy akinek cserélve vannak az ablakai legalább 50%-ban, azok csak a második fűtéskorszerűsítést tartalmazó lehetőségből esnek ki, napelemre önállóan lehet pályázni.

Mondták, hogy sajnos nem egyértelmű, de így gondolták :DDD

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#16) noorbertt


noorbertt
őstag

Mely nyílászárók esnek ki? Ahol már egy minimális hőszigetelés van az már bukó?
Nálam pl fa keret hőszigetelő üveggel dupla.

(#17) bobace válasza noorbertt (#16) üzenetére


bobace
őstag

1.4 NEM NYÚJTHATÓ TÁMOGATÁS:
16, azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a
pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz)
megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#18) noorbertt válasza bobace (#17) üzenetére


noorbertt
őstag

Olvastam, igen de mi a hatályos jogszabályban foglalt követelményérték?
Ezt honnan lehet kibogarászni?

Illetve most gyorsba csereljek ablakot ? :DDD ..

(#19) S-eye


S-eye
senior tag

Ti is úgy látjátok, hogy nem fog számítani a beérkezési idő, mint az előzetes verzióban? Vagyis ha 3 héten belül beadod, akkor a beérkezett pályázatokat pontok alapján rangsorolják?

#16noorbertt Tavaly vettem házat, az energetikai tanusítványban minden ablakra van egy hőátbocsátási tényező W/m2 K -ben. Abban látszik, hogy magasabb az érték, mint a megengedett. Tehát lecserélhető.

(#20) bullboy válasza bobace (#13) üzenetére


bullboy
tag

Szia!
Itt: "Ha csináltatsz mondjuk otthonfelújítási 50%-ossal napelemet még szaldóban, akkor visszaigénylés után mondjuk 1,5 milliót kell saját erőként beleraknod"
Sztem nem. Hanem :
1.: felmarja a bankjától a 2.5-3%-os hitelt (ha szükséges, mind a 6 mikulást)
2.: megfinanszírozza az egész telepítést (legyen mondjuk 2.5misi)
3.: majd ha van még más, ami belefér ebbe a 3+3-as támogatásba, annak az utolsó tételnek az időrendben utolsó számlája után (van egy türelmi idő, most nem vágom hogy melyik 60 nap, s melyik 150, de mind2 elhangzott) benyújtja a kincstárnak, aki elbírálja, s vissza utalja a támogatást.
Itt vagy itt lehet kalkulálni, mennyi jár vissza egy-egy megvalósult munka fázisból.

(#21) wolf88 válasza bobace (#13) üzenetére


wolf88
aktív tag

Köszi szépen,így már világosabb. Hát most nálunk az van, hogy a cég,akivel eddig beszéltünk és adott egy ajánlatot,ami 4kw-os rendszerre szólt, azt mondták, hogy ez az új szerint valamiért csak 3 kw-os rendszer telepíthető.
Amúgy csak én érzem úgy,hogy ezzel úgy kellett volna kijönni, mármint a pályázattal, hogy már tudniuk kellett volna a bruttó elszámoláshoz, hogy mennyiért veszi meg és adja vissza a szolgáltató megtermelt áramot?

(#22) Fr3eWar válasza noorbertt (#18) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Tényleg nem értem, hogy miért egyszerűbb embereknek fórumba kérdezgeni, ahelyett hogy használná az agyát meg a google keresőt. :U

"Hőszigetelő képesség
A nyílászárók energetikai követelményeire vonatkozó hőátbocsátási tényezők küszöbértékeivel szemben támasztott elvárások a 7/2006 (V.24.) TNM rendeletben [2] találhatók. 2018. január 1-től az úgynevezett „költségoptimalizált” igényszint kötelező."

A 2021-re tervezett szigorított követelményeket 1,5-el elcsúsztatták.

(#23) bobace válasza bullboy (#20) üzenetére


bobace
őstag

Attól az még saját erő, ki kell fizetni kamatostól, nyilván nem egyből, hanem apránként, a megtérülési időbe ugyanúgy beleszámít, sőt a kamatok miatt még növeli is azt.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#24) noorbertt válasza Fr3eWar (#22) üzenetére


noorbertt
őstag

Hogy az ilyen megmondó emberek kiéljék magukat :)

(#25) noorbertt


noorbertt
őstag

+infó: lesz majd kiírás a vállalkozásokról is.
Mert egyelőre nem tudni hogy a KATA beleszámít e.

(#26) vtechun válasza bobace (#17) üzenetére


vtechun
veterán

én ezt úgy értelmezem, hogy a 4 elemből a nyílászárósra nem tud támogatást igénybe venni

(#27) bobace válasza vtechun (#26) üzenetére


bobace
őstag

A 2.1.2 pontban megjelölt műszaki tartalom kombináció kiválasztása esetén jelen pont önállóan támogatható tevékenységek rovatban leírt összes műszaki tartalom kötelezően megvalósítandó, a további tételek kapcsán támogatás kizárólag az önállóan támogatható tevékenységek teljeskörű megvalósítása mellett igényelhető.
E szabály alól kivételt képez a nyílászárók beépítése: amennyiben a beruházással érintett
ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók
legfeljebb fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz)
megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek, abban az esetben azok
megvalósítása elfogadható, azonban azok korábbi beszerzési, illetve kivitelezési költsége nem számolható el.

Tehát ha 50%-nál kevesebb van kicserélve, akkor mehet a 2-es pont összes eleme, ami kötelező. Ha 51% ki van cserélve, akkor nem lehet pályázni a 2-es variációra.

Másik helyen lábjegyzet:
Ez alól kivételt képez azon eset, ha a pályázat benyújtását megelőzően a nyílászárók cseréje már 100%-ban megvalósult, mely állapotban jelen pályázat keretében támogatás nem igényelhető.

Itt még egyszer megerősíti, hogy ha minden ki van cserélve, bukó, nem lehet a 2-esre pályázni.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#28) Attila2011


Attila2011
aktív tag

Azt lehet tudni, ha valaki magyar nyugdíj mellett külföldről is kap nyugdíjat (euróban), azt hogy a csudába kell beleszámolni? Kerestem a kiírásban, de nem leltem.

(#29) angelside77


angelside77
tag

Itt olvasható a egy kis info a bruttó elszámolásról. (Ahogy olvasom, ez még nem végeleges szabályozás.)
Itt meg a jelenlegi, szaldós elszámolásról.

Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.

(#30) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy mit jelent a pályázatban a 2 es pontnál a fűtésrendszer elektrifikalasa hőszivattyúval?

(#31) bobace válasza Atomgeszi (#30) üzenetére


bobace
őstag

[link] Pályázati felhívást letöltve a részleteit olvasd át. Legnagyobb vonalakban le van írva a cikkben is. hőszivattyú, akku, napelem, nyílászáró, de a részletekért nézd át a felhívást.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#32) Atomgeszi válasza bobace (#31) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Tehát, ha jól értem, akinek normál radiatora van, annak klímát szerelnek fel?

(#33) LOTR válasza Atomgeszi (#32) üzenetére


LOTR
addikt

hőszivattyús rendszernél a hőleadók nem csak felületfűtési megoldások (vagy radiátorok) lehetnek, hanem fan-coil-ok is (kb mint a hagyományos klíma beltéri egysége)
ezek beszereléséhez a hőszivattyútól el kell vinni az újabb vízcsöveket a fancoilokig (hűteni is lehet velük), tehát az átépítés jár némi bontás-fúrás-átalakítással

a hagyományos klímás kiépítés valóban egyszerűbb kivitelezést igényel
ez a rész nekem sem egyértelmű
mert biztosan vannak olyanok is, akiknek csak kandalló/cserépkályha stb van, mint fűtés, tehát még radiátor sincs
nekem is lenne kérdésem:
létezik olyan lista, ahol a regisztrált kivitelezők vannak felsorolva?

One Ring to rule them all

(#34) Atomgeszi válasza LOTR (#33) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Értem.

Mi szülői házba szeretnénk, fával fűtenek, 2 szintes ház. Kéne valami könnyebb fűtési megoldás.
Már csak ketten vannak benne, de nyitott lépcsőház stb... Fel kell fűteni az egész házat,nincs értelme elzárni sem szinteket.
De hát rengeteg ablak, ajtó... Pályázat meg 2,4 millát ad nyílászarora. Most ekkora házba, hogyan?
Régi radiátor van náluk, 34 éves rendszer. Tehát arra kötni sem lehet ilyet, meg se érzi a 30-40 fokos előremenot.

Aztán írja a pályázat, hogy 2,4 millió klímára.. Hát nem tudom, hogy ennyi helyiségre 2 szintre mi fér ki ennyi pénzből...
Vagy egyáltalán ki lehet e pótolni?!

(#35) Attila2011 válasza Atomgeszi (#34) üzenetére


Attila2011
aktív tag

A baj ezzel az, hogy a pályázatban támogatott rendszer ezt valószínűleg kifűteni se bírná. Légfűtés ilyen házba pedig borzasztó ötlet minden szempontból.

(#36) nesa válasza Atomgeszi (#34) üzenetére


nesa
veterán

Nem kell minden helységbe klíma, én nagyon régóta klímával fűtök, 1 gép megoldja az egész házat télen nyáron, szerencsére nem túl tagolt a ház.

(#37) Fr3eWar válasza noorbertt (#24) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Szívesen?

(#38) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Nekem palatetőm van. Azt írja, hogy egyéb felújítási munkálatok nélkül alkalmasnak kell lennie a napelemek fogadására a tetőnek. Pályázattól függetlenül eddig a napelemes cégek nem voltak túl vidámak a palatető tényétől. Van valakinek palán napelem?

(#39) Atomgeszi válasza Attila2011 (#35) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Nem is gondoltuk, hogy kifűtené, de legalább az éjszakát meg az átmeneti időt megoldaná, hogy ne kelljen ennyiszer rárakni a tűzre nekik.

Persze, egyáltalán nem ártana egy puffer tartályt, de , az, ha 30 év alatt nem készült el. Most sem fog. Pedig az sokat segítene.

(#40) Atomgeszi válasza nesa (#36) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Hát igen, úgy könnyebb. De ez tipikus 35 évvel ezelőtti ház, sok tagolás, kis terek, mindenütt átjáró.

(#41) Attila2011 válasza Atomgeszi (#39) üzenetére


Attila2011
aktív tag

Miért nem jó megoldás egy jobb kondenzációs kazán? Nem kell tüzet rakni télen sem, gazdaságosan működik, tökéletesek hozzá a radiátorok, lehet rá kötni HMV tartályt is, stb...
Igaz erre nincs ingyen pénz (ami amúgy se garantált, mert nem mindenki nyer), de legalább tényleg értelmes beruházás lenne.
Pályázatból pedig lehet akár csak a napelemre.

(#42) cdl válasza Attila2011 (#41) üzenetére


cdl
senior tag

A kondenzációs kazán akkor gazdaságos, ha alacsony előremenővel fűt. De ehhez tervezni kellene a hőleadó felületeket is. A 30 éves radiátorok biztos nem erre lettek kitalálva.

(#43) Attila2011 válasza cdl (#42) üzenetére


Attila2011
aktív tag

30 éve többnyire már lapradiátorok voltak, nincs azokkal semmi baj, ráadásul mind valószínűleg túlméretezett kicsit, persze számítást nyilván érdemes végezni, főleg a kazán miatt.

(#44) Borisz76 válasza CounterBoci (#38) üzenetére


Borisz76
veterán

Nálam is pala tető van a lakóépületen.
Volt kint pár kivitelező de mindenki elzárkózott a pala tetőre való szereléstől ! Rálépnek és törik össze az egész.
Márpedig szerelni csak úgy lehet ha felmennek ....2 ember + panelek.
Ott akkor összetörnek mindent.

A családi ház sátor tetős.....tehát a tető délre néző háromszög alakú része amúgy is kevés lenne....

Ezért rakatom a napelemeket a melléképületre.

A melléképület nyeregtetős és az egyik oldalal szinte pontosan délre néz , kb 40 nm-s felület pedig bőven jó a paneleknek.
Már csak egy kis munkával trapézlemez borítást kellene kapnia.
Valamint azt az egy szem kéményt is elbontjuk....ne zavarjon bele a képletbe.

De nekem "szerencsém" van ezzel az elrendezéssel.
Na jó , annyira nem szerencse kérdése....
2 évig nézegettünk családi házakat és az egyik kikötésem az volt ( sok más mellett... ), hogy legyen egy délre néző egységes tetőfelület amire később napelemet lehet rakatni ! Tehát én erre már lassan 4 éve készülök....

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#45) #39851264 válasza bobace (#27) üzenetére


#39851264
törölt tag

Az olvasatomban.....

Ezek a szabályok CSAK a nyilászáró részre vonatkoznak.
Az esetek...

1.
Ha csak régi/nemmegfelelő van >> mind csereköteles
A cserélt számolható el a támogatás terhére.

2.
Ha kevesebb mint a fele OKÉ-s még csak.
Akkor ami okés az >> elfogadható magvalósultnak és elég csak a többit cserélni.
De CSAK a cserélt számolható a támogatás terhére.
(azaz a már okésak ára nem kérhető utólag)

3.
Több mint a fele OKÉ-s már (vagy mind) >> az ablakcsere megvalósult.
Nem számolható el nyilászáró csere a támogatás terhére.

(#46) #39851264 válasza Attila2011 (#41) üzenetére


#39851264
törölt tag

Mert 1 kW hasznos meleg legyártása ...

napáramból klímával/hőszivattyúval 10-15 gram CO2
napáramból bármi mással 45 gram CO2

magyar áramból klímával/hőszivattyúval 70-90 gram CO2

földgázból kondenzációs kazánnal 185 gram CO2
földgázból bámi mással 245 gram CO2

magyar áramból bármi mással ~260 gram CO2

Plusz a gáz kitremelés-szállítás-elosztás szemete és a metán(földgáz) szivárgás.

(#47) #39851264 válasza cdl (#42) üzenetére


#39851264
törölt tag

Téves a kondenzációs kazánnál a VISSZATÉRŐ hőmérsékelte az érdekes!
Mivel az fog kondezáltatni... lásd: vízcseppek az ábrán.

A visszatérőnek kell ~55 fok alatt lennie.
Persze minél hidegebb, annál jobb.

Avagy a kondenzációs remekül működik akár egy 60/40 fokos rendszerben is.
Majdnem max hatásfokkal >> 112%


(#48) Attila2011 válasza #39851264 (#46) üzenetére


Attila2011
aktív tag

Értem én, de itt vegyes tüzelésű kazán van, ami helyett javasoltam kondenzációsat, mellesleg nem mindegy a beruházás költsége és a megvalósíthatóság sem.
Egy régi építésű 2 szintes családi házat nem fog kifűteni hőszivattyú, ezt szerintem bármilyen számítás nélkül meg lehet mondani. Pláne nem radiátorokkal.

(#49) #39851264 válasza Attila2011 (#48) üzenetére


#39851264
törölt tag

Nem biztos az...

40-45 fokos víz még elfogadható COP-al készíthető.
Az ablakcsere kötelezó!!!
Tehát kisebb lesz a fűtési igény, mint eredetileg volt!

Plusz a régi rendszer tipikusan jócskán túl van/lett radiátorozva a 65 fokos vízhez.
és
A legtöbb energia vámpír házban nem megy a kazán egész nap.

Mindezek kiadják szinte mindenhol, hogy elég lesz a kevésbé meleg víz is.
De a napon belül több órán át kell üzemelnie a fűtésnek.

Esetleg a nagyon hideg napokon (5-10 nap egy télen) fel kell tolni a vizet 50-55 fokra.
Kerül amibe kerül, rossz COP-al is és kész :-(

[ Szerkesztve ]

(#50) Attila2011 válasza #39851264 (#49) üzenetére


Attila2011
aktív tag

A 40-45 fok még elmenne COP szerint valóban, de hiába cserélik az ablakokat, a hő többsége nem ott megy el, hanem a hőhidakon, a szigeteletlen falakon, födémeken, padlón. Így éjjel már nincs időm a TNM-et bújni, de ha jól rémlik, homlokzati fal esetén U 0,24 lehet max, padlás födém esetén talán 0,17 körül, ablak esetén 1,15. Egy régebbi szigeteletlen fal U értéke se sokkal kisebb, mint az új ablaké. Tényleges nyereség nem túl sok.

A régi rendszer minimum 75/65 fokra lett méretezve, nézz meg bármilyen régebbi Dunaferr katalógust. Nem is lehetett volna kevesebbre, mert a régi gázkazánok nem tudtak jól lemodulálni, itt ráadásul vegyes tüzelésű van, ahol még magasabb az előremenő.
Kis felületű alacsony hőfokú radiátornál a hőérzet is sokkal rosszabb, tehát komfort szempontjából is rossz ötlet. Utána majd évekig fogják mondani, hogy mennyivel jobb volt a meleg kazán esetén, igen, a hősugárzás miatt. Nem mindegy, hogy 40 vagy 75-80 fokos test sugároz, mellette pedig a hideg fal sugározza a hideget (aszimmetrikus sugárzás, stb..).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.