- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sh4d0w: Én és a számítógép
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterDeeJay #30829 üzenetére
Ez harmadnaposság már. Összemostam a másik hsz-el, amiben Tri kit van.
Jó-jó megyek is a sarokba...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterDeeJay #30824 üzenetére
Hehe, jól megvezettél. Most nézem meg az adatlapod, hogy AMD-d van. Miért Tri kit-et linkeltél mikor nem az van neked?!
Vedd úgy, hogy nem írtam semmit, mert az Inteles beállításokat írtam le neked. -
Qru
MODERÁTOR
1: Azok kb pariban vannak, az 1333-as CL7-es kicsit gyorsabb. De a 1600-as ram tuning terén nagyobb mozgásteret ad, mert később kell visszaosztanod. Ha nem lesz nagy tuning akkor 1333-as jó lesz.
2: Abban nem, csak a procidban ahogy írták már. Ennek az az oka, hogy régen (P35/P45) az északi hídban volt a memóriavezérlő, de a P55/X58 óta már a prociba van integrálva a memóriavezérlő. Ezért van az, hogy ha túl sok feszt kap a ram akkor a proci döglik meg (elsőként) és nem a ram/északi híd (ami ugye a chipset egy része).
MasterDeeJay: Jaj, auton ne hagyj semmit a bios-ban mert a lap össze-vissza álít mindent akkor. Az időzítést nagyon lelazította azért kapsz ilyen gatya eredményt.
Ilyen kit-em van nekem is és az ezt tudja (kép), neked is kb hasonlót kéne tudnia.
Szóval ram sebesség 1600MHz, ram fesz 1,64V vagy 1,65V (attól függ enged-e lapod páratlan érétket megadni, mert az enyém pl nem), a QPI kapjon 1,34/1,35V-ot (ha nem húzod a procit csak a ram-ot akor elég 1,3V is val'szeg, nálam legalábbis akkor elég ennyi is).
Az időzítés meg legyen 8-8-8-20 1T (így már a gyári érték alatt vagyunk, rgo kicsit gyorsabb), ha nem stabil akkor próbáld 8-8-8-24 2T-ben (mert az a hivatalos időzítése).mod: Ja még vmi! Arra figyelj, hogy az Uncore órajel se legyen auto-n, az a memória órajel duplája legyen legalább.
jános: Szerencsés esetben max 1333MHz-et tud 1,5V-al, 1600-at csak 1,65V-al tud.
Bootyhunter: Menni fog de csak akor lesz stabil ha CL7-re állítod az időzítést, mert az a lap nem tudja a moduloknak külön állítani az időzítését (erre csak az X58-as lapokban nyílik lehetőség) csak egységesen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
csillagkomp #30666 üzenetére
Nem szarok, csak elég sok megdöglik belőlük mostanság. Reméljük a tiéd nem fog. Használd nyugodtan, úgy is garis.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
csillagkomp #30662 üzenetére
Meg vetted már a GEil-t? Ha nem ne is tedd, mert nem jók a ddr3-as ramjaik, könnyen haláloznak. Kingston vagy Kingmax-al jobban jársz sokkal.
gabork77: Milyen lapod van pontosan? 2V kéne a 800-hoz? 1,8V-on tudnia kéne szabvány szerint.
És miyen Kingmax ez? Sima mezítlábas? Időzítések rendben vannak? Gyári értékek vanank megadva? Bios-ból save&exit-el lépsz ki ugye?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
snebem65 #30633 üzenetére
Jobb gomb az alkalmazás indító fájlján (ala ikon) és ott felülről a második menü pont rögtön a vastagon szedett megnyitás után a futtatás rendszergazdaként opció. Nekem csomó régi játék pl csak így indult el.
Az már a W7 marhasága, hogy hiába vagy rendszergazdaként bejelentkezve/van redszergazdai jogosultsági kör rendelve a fiókodhoz akkor sem rendszergazda jogokkal indítja. Nem tudom mi értleme van így szétválasztani de biztos van vmi...mod: off
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
McFly68 #30625 üzenetére
Ha nagyon-nagyon magas felbontású képeket szerkesztenél/renderelnél, vagy szerverként üzemelne a géped és percenként több 10,000-100,000 lekérdezés gyötörné.
Amúgy amire neked kell még a 4GB is bőven sok lesz. Szóval felesleges 6GB-ot bepakolnod mert semmi gyorsulást enm fogsz észre venni. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
klausztro #30606 üzenetére
Nem sok jót hallotam róluk mostanság, de lehet csak rossz helyen tájékozódom. Corsair, Kingmax, Kingston, pl...
psg5 Kb -5% ha bukod a DC-t. 4GB mellé felesleges bővítened még ha nem munkára kell.
sz_abika: Nem kell állítani semmit és nem is lehet, a lap memó slotkiosztásának megfeleőlen kell betenned. Ha a modulok mérete, felépítése és időzítése egyező, akkor megy a DC ha vmelyik kirtérium nincs meg akkor meg megy SingleChanel-ben.
Szóval a lap magától DC módban hajtja a ramokat ha azok alkalmasok erre. -
Qru
MODERÁTOR
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
antree #30521 üzenetére
Ram sebesség nem olyan sokat számít. A lényeg, hogy csak 1,65V-os üzemfeszültségű ramot visel el a i3-as proci 8azért a proci, mert abban van a memória vezérlő egység). Szóval mindeképpen 1,65V-os ramot vegyél, vagy ettől alacsonyabb feszültségűt (1,5/1,35V). 1600-as CL7/8-as bőven elég.
Hogy konkrétan milyen ram jó neked az a alaplapod honlapján meegtalálható az ún QVL listában. De Kingston, Kingmax, Corsair-el nem lesz gondja. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
bedohazi #30498 üzenetére
Dual-ban akkor megy a ram, ha páros számú egyforma (időzítés, méret, felépítés) ram van a gépedben. Ilyenkor két csatornán keresztül éri el a memóriát a proci ami gyorsabb mintha csak egyen érné el. Az, hogy mennyit profitál belőle a gép erősen alkalmazásfüggő, illetve a memvezérlőn is sok múlik. Jellemzően a régebbi gépek támaszkodnak a DC-re erősen, ma már nem olyan nagy érvágás ha nincs DC (kb -5-7%).
CL4 és társai: A modulok frekvenicáján kívül fontos szempont, hogy az adott utasítást milyen gyorsan tudja végrehajtani. Ezek sebbessége az adott művelettől is függ, tehát az időzítés egész sor különböző értéket vesz fel. Az egyik legmeghatározóbb a CL nevű időzítés, ezt szokták feltüntetni általában. Minnél alacsonyabb annál gyorsabb, persze a MHz is számít, sőtt az jobban mint az időzítés.
Mire érdemes odafigyelni? Pl, hogy kompatibilis legyen a lapoddal. Ami attól is függ milyen lapba akarod tenni melyik memóriát. Ha leírod mibe mit szeretenél/mennyit akkor mi segítünk melyik jó vétel melyik nem.
danih: 4 modul már eléggé megterehlő a memvezérlőre nézve, nem biztos, hogy megy a 4 együtt is CL4-et, illetve az is előfordulht, hogy több feszt kér a CL4-es stabilitáshoz.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
polonic #30456 üzenetére
Nem, eltérő időzítés esetén a lassabon kell mennie, hogy stabil maradjon a gyengébb időzítésű is. De igazából ez annyira kicsi különbség, hogy mehet simán 15-ön is.
4 modul megterheli a memvezérlőt. NB-nek tolj +0,1 vagy +0,2V-ot. (G)MCH néven fut, M.I.T. menüben találod.
Ram fesz mennyi van? Gyárilag mennyit írnak elő? Egy kis plusz fesz lehet oda is kell. Több rammal a drop is nagyobb, főleg, hogy 1 fázisú a lapod ram vrm-je. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
///Krisz\\\ #30453 üzenetére
Tökmindegy igazából. De inkább a nagyobb (2GB-os) legyen a procifoglalathoz közelebbi slotban.
mod:
Fr3eWar: Oks!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Fr3eWar #30446 üzenetére
Tudtam, hogy rosszul választottam. Már mint párt.
Én bezzeg nem kapok ilyeneket.
Az egy GPS550AB-A volt. Vagyis van is, most tesóm gépében ez kocog. Jó táp, csak nekem gyenge volt a 12V-os ága, hard tuninghoz kevés az 18A amit tud.
Nem, azt innen a ph!-ról szereztem be, jobban kijöttem anyagilag mint ha desktop kit-eset vettem volna eleve. Ez egy Sytche Twin Mounter.
Jaja, 10K volt a kuckó itt az apróban, annyit bőven megért.Felesleges házihsználatra. 3 kevés, viszont 6 is még sok picit sztem, nem hogy 12.
-
Qru
MODERÁTOR
Az előző házamban nekem is csak éppen hogy befért a GTX260-am. Link De a mostani CM690-be már kényelmesen elfér. Noha nem csak ezért cseréltem házat, a Corsair tápok nem valók felsőtápos házba. Halk, de azért mert nem pörgeti a ventit, és ha felül van iszonyatosan melegszik. Ami a kondiknak nem tesz túl jót ugye...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Fr3eWar #30439 üzenetére
Azért ha hazaérek melóból, ránézek a csomira. Valószínűleg nem azonos szériából valóak, attól függetlenül, hogy a specifikáció egyezik.
Jaja, én is ezt néztem!
Nekem a 65nm-es GTX260-am van azok még teljesen burkoltak, mert hűtve vannak a hátlappal a memó chippek. 55nm-en ugye kisebb a gpu így elférnek jobban a ram modulok, így nem is került ram chip a kártya fonákjára, azért nincs ott fémlemez.
De nagyon hasonló! A házad baba, az nagyon tetszik.
Kellett egy low-budget i7 konfig, hát nekem ez jött össze. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
outlaw19 #30436 üzenetére
400MHz a valós órajele, mivel DDR (Double Data Rate) ramod van ezért az effektív órajel a valós órajel duplája. Vagyis most pont 800MHz-en kocog a ramod.
Ahhoz, hogy 1066-ot menjen a BIOS-ban kell megemelned a memória szorzóját vagy a processzor FSB-jét kell megemelned. Előbbi esetben csak a mamó utóbbi esetben a procit is tuningolod.
A memória modul szélessége valóban 64bit, de ha kiírja a post screenen bootoláskor, hogy DualCahnel akkor ez is duplázódik. Értelemszerűen a Tri Chanelnél meg triplázódik, tehát ott már 192bit-en hasít. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Giovanny #30372 üzenetére
Felejtős, az OCZ ddr3-as ramok nem jók. Hamar megdöglenek, sokan beszívták velük, többek között én is. Inkább Corsair-t keress, G.Skill-t vagy Mushkin-t, ha prémium memót venél.
kukinyo: Na, látod, nem lettél átverve, csak alapból nem 1066-on indul. Nincs ezzel gond, lény' hogy működik rendesen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kukinyo #30367 üzenetére
Nem vert át a gyártó, mert ők csak azt igérik, hogy stabil lesz 1066MHz-en.
Prémium márkák: Corsair (Dominator, Dominator GT), OCZ (Platinum, Blade), Mushkin (Black/Blue/Redline), G.Skill (Trident, PI), Crucial (Ballistix, Ballistix Tracer), SuperTalent (T800, T1000), Team (Xtreem).
Amúgy szinte minden neves gyártónak is vannak belépőszintű moduljai. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
kukinyo #30363 üzenetére
Az ilyen belőpó kategória felett van 1-el. Középmezőny alja kb.
Hivatalos szabvány szerint 800MHz a max sebesség ddr2 esetén, ezért az 1066MHz-es ram nem szabvány sebességű, ezért indul 800-asként és nem 1066-osként. A drágább ramok esetén van rá külön profil de a tiédnél nincs.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Adiking #30340 üzenetére
Memtest-et futtas, modulonként. Ha a plusz fesz nem segített és fagyogat akkor erősen valószínű, hogy kukás az egyik modulod...
Dexter68: Legfrissebb bios van fent? Ha memtestet ráengedsz akkor az látja az összes memót és hibátlanok? Egyáltalán 64bit-es OS-t használsz?
-
-
Qru
MODERÁTOR
Kingmax, a Giga deszkák azt csipázzák.
jános: Persze bedobhatod melléjük bátran, 1,9V még meeht simán az 1,65V-osoknak is, nem lesz bajuk tőle.
Nem, nem lesz belőle gubanc, mehetnek úgy.donbos12: 1600-on is fagyogat? Mennyi feszt kap a ram amúgy? Megkapja a gyárilag előírt feszt?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
fenergie84 #30321 üzenetére
Nem, olyan 2-2,1V körül kell nekik hozzá feszben.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Ranger^41 #30312 üzenetére
Virtuális memória: "A virtuális memória a számítógép RAM memóriáját a merevlemezenegy ideiglenes használatú területtel kombinálja. Ha nincs elegendő RAM memória, a virtuális memória az adatokat a RAM memóriából a lapozófájlnak nevezett területre mozgatja. Az adatok lapozófájlba mozgatása RAM memória területet szabadít fel, mellyel befejezhetők a feladatok."
Nyilván a winyód jóval lassab mint a ram a gépedben, ezért ha sok a memóriád akkor érdemes kilőni mert gyorsul tőle a rendszer abban az esetben ha tényleg a virtuális memó a szűkkeresztmetszet. Ez hogy lehet ha elég sok ramom van akkor elvileg nem használja a virtuális mem-et?! De, a Win hiába van 12GB ramod bizonyos esetekben/programok esetén akkor is használja a virtuális memót ha arra valójában nincs szükség. Ezért érdemes kikapcsolni.
Ennek mérete kézzel is megadható, amit látsz magadnál feltüntetve az a win által megadott default érték. Ezt tetszés (illetve nyilván a tároló kapcitástól függően) szerint változtathatod és ki is kapcsolhatod.
Elméletileg bozonyos programok esetében okozhat galibát ha nincs virtuális memó bekapcsolva, de ilyen esetek elvétve fordulank elő. Szóval 4GB mellet már nyugodtan kilőhető a vitruális memó.Fizikai memória: Ez a valóságosan a gépben lévó RAM mennyiséget jelöli.
Lapozó file: "A lapozófájl (Pagefile.sys) a számítógép merevlemezén található rejtett fájl, amelyet a Windows RAM memóriaként használ. A virtuális memória a lapozófájl és a fizikai memória együttese. Alapértelmezésben a Windows a lapozófájlt a rendszerindító partíción tárolja (azon a partíción, amely az operációs rendszert és annak segédfájljait tartalmazza). A lapozófájl alapértelmezett mérete a teljes RAM memória másfélszerese."
Lapozó terület: Fizikai mem + lapzó file mérete.
Remélem kielégítő volt a válasz.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
scott_free #30306 üzenetére
2x4GB, kevesebb modul kevesebb fogyasztás, hőtermelés, és a memvezérlő is könnyebben boldogul, meg minnél nagyobb a modul mérete annál könyebb eladni később.
Attól függ mire használod. Játékra akkor elég bőven a 4GB ram is. Ha munkára akkor 8GB elkélhet.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
S*Tom* #30272 üzenetére
Küldd vissza a gyártónak. Így csak le akarnak rázni. Ajánlva, majd ők bevizsgálják és cserélik. Rambazárban meg ezért necces vásárolni, mert ha beszärik a ram akkor nehézkes a gariztatás mint látod.
Calibraman2: Kb ugyanott lennél sebességben.
PH-User Nem érdemes, azok az OCZ semmivel sem jobbak mint a G.Skill-jeid tuningban.
vuk777: Nem, mert a memóriavezérlőd nem támogatja a 4 csatornás módot, szóval Dual-ban menne akkor is ha 4 modult pakolsz bele.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Chosen #30223 üzenetére
Darabonként teszteld ki a modulokat. Memtest-et meg dos alól futtasd. Írd ki cd-re flopy-ra vagy pendrivra és arról bootolj.
Win alól nem érdemes ram tesztet futtatni, mert amit lefoglal maga az OS a ram-ban azt nem teszteli csak a szabad részt. Már pedig ha pont ott hibázik amit éppen lefoglal a win azt nem mutatja ki ez a fejta teszt. Innentől kb anynit ér mint sz@rnak egy pofon.Kispotter: Nem tesztelik ki mionden rammal a gyártók a lapjaikat, sztem menni fog a DC 2GB-os modullala is (95% esély, már elég jó szvsz). Ha mégsem azt a -3-5% lassulást észre sem veszed max mérőprogiban.
mexel: Hogy érted, hogy megbolygattad a gépet? 2,1V még belefér, 2,2V a max 24/7-re ami még ajánlott ddr2 esetén.
Retepes: Igen, menni fog 1600-al is.
mod:
Archer: 1,77V-al most is megy? Mert akkor használd annyin. Dropol a lap (mindegyik amúgy), szóval 1,77V-nál kap kb 1,75V-ot valójában.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
JoolsNOS #30105 üzenetére
4 modul jobban megterheli az NB-t mint 2 modul, adj neki bios-ból +0,1V-ot esetelg +0,2V is elkélhet (attól is függ mennyit dropol a lapod. Ez nem vészes túlfeszelés.), az szokott segíteni ilyenkor. A ramfesz is legyen a gyárilag előrírt, az időzítés meg a lazább CL6-oshoz igazított.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
///Krisz\\\ #30061 üzenetére
2x2GB nem fér bele a keretbe? Az lenne a legjobb megoldás...
Ha csak a kettő közül választhatsz akkor menjen a 3GB, a mai procik már nem nagyon érzékenyek a DC elvesztésére, játékok meg meghálálják a 3GB ramot.veronikapici: Igen,attól, hogy nincs benne a qvl listában még mehet. Nem tesztelnek ki minden deszkát minden rammal. De azért kérdezz be a lapod topikjába is, hogy van-e róla tapasztalat.
-
Qru
MODERÁTOR
Ez ugyan vga-ról szól pl de 10 perc 200 fokon elég lesz a ramnak is sztem.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
dodopek #29976 üzenetére
Gyorsabb, 1GB ram marha kevés mamár, a Dual Chanel bukása miatt meg alig lesz csak lassabb mint ha menne a dual mód. Szóval pakold bele.
mod:
szepsy:
Az első határozza meg a ram órajeled, mivel DDR ramod van azért az itt megadott érték duplázódik. Tehát ha 400-on van akkor megy effektíve 800-on, 533-nál meg 1066MHz-en a ram.
A másodikból nekem nem derül ki semmi.Lapod topikjában majd segítenek ez ügyben (vagy vki más itt).
Eleven82: elivleg nincs összefüggés ezek között. A ram nem befolyásolja az energiatakarékos funkciókat. Leeht kicsit megzavarodott a bios. Nyomj egy cmos cleart és állítsd be újra, az szokott segíteni ilyenkor.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #29965 üzenetére
Hát az ilyen reklám fórum inkább, ne csodálkozz, hogy nem verik nagydobra, hogy sz@rok.
Én hülye meg napokig szvtam az OCZ-vel mert az hittem a subtimings-ek miatt nem jó. De aztán írtam nekik, küldtek egy szerintük tuti beállítást és persze azzal sem ment. Valószínűleg vmi átcímkézett 1333-asat kaptam vagy tudomisén.Igen a korai Kingmaxok is nagyon jók voltak. A mostaniak is, csak azok már tuningban nem villantanak akkorát mint az első szériások.
Amivel eddig csak jó tapasztalatom volt az a G.Skill, Mushkin, Corsair, Kingmax ddr3-ból. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tatejkas #29959 üzenetére
Igen neked kell kézzel beállítanod, mert az AMD hivatalosan max 1333-as ramot támogat. 1,67V-al toljad, elég lesz neki a gyári órajelhez, felesleges több feszt adni, csak jobban melegszik tőle a ram.
mod:
04ahgy: Mert ratyik.
Nekem az 1600 CL7-es Platinum kit se a Giga X58 + 17 920 C0-al se egy Biostar + i7 920 D0-al sem ment. Plusz marhára melegedett is.
Corsairem van most, azt meg pöc-röf, és nem is melegszik. Arról nem is beszélve, hogy a gyárilag specifikált fesz alatt is atomstabil gyári órajelen. Ennyi.
OCZ-t nem szabad venni ddr3-ból. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #29955 üzenetére
De az megy AMD-ben is, Intelnél van csak alacsonyabb feszmegkötés és ott is a proci(ba integrált memvezérlő) miatt.
De abban egyet értek totálisan, hogy az OCZ ddr3-as ramok sz@rok.mod:
Én is beszívtam velük csúnyán. 1600 CL7-es OCZ Platinum kitt 1400 CL9 felett nem ment sehogy, pedig több lapban próbáltuk, magasabb feszen is (1,65V helyett 1,7V-al).
Küldtem is vissza gariba mint a huzat!
-
Qru
MODERÁTOR
Akkor bukod a DC-t, de az Core 2 architektúránál nem sokat ront, P4 esetén viszont igen. Tehát Core 2-nél -5-10%, P4 esetén akár -70% is lehet.
HIM: Itt kérdezősködj.
Új hozzászólás Aktív témák
- Androidos tablet topic
- Megéri lecserélni a Nothing Phone (1) és (2) készülékeket
- Nők, nőügyek (18+)
- iPhone topik
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Harmincadik születésnapja alkalmából megújult az AIDA64
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- HP 15S FHD LED Matt i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 8400F / 32GB DDR5 / RX 7800XT 16Gb / 1TB SSD!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest