Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Öregszem
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lineage OS használat közben
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Most tervezem egy Nikon DSLR megvételét, most, hogy itt a kisbaba, szükség van egy rendes gépre, amivel szépen lehet fotózni szobában is és persze másra is kell majd, de szigorúan hobby szinten (egy Pana FZ20-at cserélnék le erre, gondolom nagy előrelépés lenne).
Bátyámnak D50-e van, szereti nagyon. Ő érthető módon a D3100-at ajánlotta, de az sehogy sem fér bele a keretbe.
Most nézegetem a használt D50-eseket és a D40-et. Ti melyiket ajánlanátok és miért?
D50 mellett szól, hogy olcsóbbak hozzá az objektívek, D40 mellett, hogy kisebb, újabb, talán a képe is jobb, de drágák az obik. Mondjuk én nulláról indulok, így nem szempont, hogy mi van otthonA tele egyáltalán nem érdekel (még), az alap kit 18-55 VR jó lesz az elején, utána pedig egy 50/1.8 D vagy G (annak függvényében, hogy melyik váz lesz) és még egy rendes vaku is kellene, SB400 (ha lenne egy normális áron használtan) vagy ez a Yongnuo YN 465, bár ez utóbbi elég nagy, kérdés fogok-e itthon ezzel a toronnyal manőverezni.
Amiket nézegettem D50 és D40 az kb 8-13e expo körül van, árban 50 körül lenne rá, később venném meg az 50/1.8-at, előtte talán a vakut.
Mit tanácsoltok?
[ Szerkesztve ]
"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
-
gurabli
őstag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Elképzelhető, hogy meg tudom oldani az új D310-est 18-55 VR kit megvételét, de akkor már elég komoly költségekbe verem magam Viszont van egy új, garanciális gépem. Ha ezt megveszem, egy jó darabig nem tudok majd rá költeni, így másik objektívre és vakura csak jóval később lesz keret (50/1.8 az elsődleges cél).
Ken Rockwell oldalán is kizárólag jót olvastam a D3100 kitről, valóban ennyire jó gép (egy amatőrnek, aki szeretne nagyon jó minőségű képeket, és nem fog pl. teléket, egyéb spéci obikat vásárolni, max később egy SB400-as vakut és egy 50/1,8-as (vagy más portrés) obit, ha lesz rá keret). Fényképezni főleg a család, gyerekek.
Esetleg marad még az említett D40 vagy D50 használtan, kb. fele áron, az is kitben, de ugye használtan és 10-15e expoval. Hajlok a D40 kit felé, 10e expoval, mert azt pont fele annyiért meg tudom venni, kérdés, hogy mennyire rizikós. A tudása szerintem számomra elegendő lenne, mert a D50-est használtam és nagyon jó volt képminőségre, így ha azt már tudom, nekem nem kell jobb
Köszönet!
-
gurabli
őstag
válasz Larry303 #14469 üzenetére
Most úgy áll, hogy D40 kit lesz használtan, ha nem jön össze, akkor D3100 kit új, de nem szeretnék annyit kiadni érte, nekem tökéletes lenne a D40. Aztán arra kell még egy 50/1.8 G AF-S, ami nem olcsó mulatság (tudtok valahol jóárúsítva és egy SB400 szintű vaku (ha van elfogadható, de olcsóbb megoldás, megírhatjátok).
-
gurabli
őstag
Köszönöm ismét a válaszokat!
Lehet, hogy sikerül egy d3100-at tiszta újan 75e körül kit obival és táskával megvennem, 3 év garancia, stb, az már viszont nagyon jó vétel, nem? Nem lenne érdemes bármi használtat keresni...
Amit olvastam a neten (pl. Ken Rockwell, de más helyeken is), gyakorlatilag nem létezik ma jobb választás amatőr számára a D3100-nál, alap dolgokra, család, stb.
Mennyire rizikós 50/1.8-at használtan venni? Pl. a fókuszmotor, akármi meghibásodása miatt?
Vakuból, ha nem SB400, akkor mit érdemes, ami azért nem esik szét a kezemben Valóban drága az SB400.
-
gurabli
őstag
Most, hogy hamarosan lesz egy dsrl masinám, jó lenne minél jobban megismerkedni az alapokkal. Melyik könyvet ajánlanátok, ahol a (digitális)fényképezésről a legtöbbet meg lehet tudni, egészen az alapoktól a profi dolgokig? Amolyan Photoshop Bible szerű könyvre gondolok, nem a dummies kiadásokra Lehet angolul is, de jó lenne akár magyarul és angolul is. Köszönet!
-
gurabli
őstag
válasz Balinov #14501 üzenetére
Ha létezik öt csillagos válasz, akkor a Tiéd az Köszönet
Igyekszem mindent részletesen áttanulmányozni és konkrét kérdésekkel visszatérni
Nagyon szeretem én is a könyveket + magazinokat, csak szintén kevés rá az idő.Persze nem valószínű, hogy komoly pénzeket költök majd komoly tükrökre, ezért a meglévőből szeretném majd kihozni a legjobbat. Ez kezdetben a kit ob lesz, majd amint lesz rá keret (vagy jó áron meghirdetve) 50/1.8, akkor azzal is. A tele nem vonz, amire nekem elsődlegesen kell, ahhoz talán az 50/1.8 a legideálisabb. És persze egy használható vaku is kell majd.
Az angol szerencsére mondhatni anyanyelvi szinten megy, így nem gond. A magyar szakirodalom azért jó, hogy tudjam a pontos magyar kifejezéseket is, stb.
Szerintem is ennyiért új D3100 kit a legjobb választás, és nincs semmilyen kockázat a használt vételénél.
Egy fontos kérdés még: mekkora SD-kártyát ajánlatok a D3100-hoz? 8GB elég? Jpg lesz a java. És Class 8 vagy 10?
-
gurabli
őstag
Köszönet ismét!
A SanDisk 8GB Extreme HD C10 lett, majd lesz még egy később.
Érdekes, amit a RAW-ról írtok. Szerintem is nagyon hasznos, de rengeteg utómunkálatot igényel és kizárt, hogy most a kislányom mellett ennyi időm legyen. Persze megpróbálom, okvetlenül! Idővel úgyis kialakul majd.
Autó-módban soha nem fényképeztem, a Lumix FZ20-al sem, ott P-ben használtam. Igyekszem majd mindenbe minél előbb belejönni, jövő hétvégére meglesz a gép, addig olvasok és készülök elméletben
Az SB400 nekem biztos, hogy bőven elég lesz, eleve nem tudok és nem is nagyon szeretnék a szobában egy toronnyal egyensúlyozni, az SB600 már túl nagy. A tesómnak van mindkettő (és volt SB800 is, ha jól tudom), és leggyakrabban az SB400-ast használja, csak ritkán a nagyobbat, persze amikor kell, azt ő is mondta, akkor viszont csak az a megoldás.
Amire nekem kell, ott viszont egy SB400 tudású kicsi és jól működő vaku biztos, hogy elegendő lesz. A gond az, hogy valóban drága. Ezért is kérdeztem, hogy milyen kínai vagy más csodát ajánlanátok, ami olcsóbb, de tudásban megegyezik az SB400-al. Nem emlékszem a nevére, valami Y-os gyártó, amit többen is ajánlottak. Persze nem várom el, hogy Nikon minőség legyen, de remélhetőleg van olyan olcsóbb alternatíva, ami nem esik szét a csomagolással együtt, és tudja azt, amit egy lelkes amatőrnek való vaku (szobában, kevés fénynél) tudnia kell.
-
gurabli
őstag
válasz Freddy76 #14611 üzenetére
Én már boldog d3100-as tulaj vagyok csak még a tesómnál van a gép, elvileg jövő hétvégén kerül hozzám. A tesztek és sok ember véleménye szerint nem igazán választhattam volna jobb gépet az én elvárásaimhoz, illetve a célokra, amire kell. Ráadásul nagyon jó áron hozzájutottam, teljesen újan (3 év gari), 78e volt kit objektívvel, 8GB SDHC Ultra.
Most még egy 50/1.8 AF-S a cél, amire erősen gyűjtök meg egy könnyű kis vaku.
-
gurabli
őstag
Hát, bízom benne Szeretem a nagy, testes vázakat, de sajnos számomra nagyon nem praktikus, különösen a feleségem tiltakozott egy óriás ellen
Ha rá is kattanok és újabb hobbira lelek a fotózásban, akkor sem lesz rá sajnos sem időm, sem pénzem, hogy újabb és újabb tükröket vegyek, így nem is célom ennél komolyabb váz megvétele.A kit ob is nagyon jó kritikákat kapott, 50/1.8-al pedig elvileg az ideális párosítás a gyerkőchöz és más családi fotózáshoz, ami elsősorban kimerül majd az unalomig sablonnak számító gyerek/család/kutya sorozatokban Zoomhoz meg ilyen esetekben ott van a lábam De nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a képek valóban jó képek legyenek, amiket öröm nézegetni (digitális és papír alapon is), és ne egy akármilyen kompakt gép életlen, zajos, facebookos ezer ugyanolyan sorozat kínjait kelljen mindig elővenni. Telefonnal készített képekről ne is beszélve, brrr.
Az persze megint más, hogy az embereknek mennyire nincs érzékük a legalapvetőbb dolgokra is fotózáskor (ez persze nem a használt fényképezőtől függ), értem ez alatt az olyasmit, mint pl. a háttérre való minimális odafigyelés teljes hiányát, Ödönke-sorozat, háttérben pedig a fregoli, meg a gázcső, esetleg egy Sparos szatyor Ödönke mellett...
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz aleister #14625 üzenetére
kmm. elnézést, hogy belevaú, de szakmába vág: nem butábbak (ez esetben) az amerok, egyszerűen az egyik British English a másik pedig American English, egyenértékű a kettő, és nem nyelvromlás (arra sokkal inkább hajlamosak a britek, bármennyire is meglepő és fordítva gondolnánk). Ha pedig a mai angolszász dominanciát vennénk alapul, akkor elsősorban az amerikai angol lenne a "mérvadó" és véletlenül sem a brit (az más dolog, hogy melyik a szimpatikusabb, pl. nekem is a BE).
A kettő között nincs olyan, hogy eredeti írásmód! A lényeg és a hivatalos szabály: egy adott szövegen belül következetesen használd, ne keverd a kettőt!
És lehet humble vagy honest i, de mindenki az előbbire fog gondolni.
Ezt érdemes átnézni: Link
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Pár hónapja nagyon elégedett és boldog D3100 kit tulaj vagyok. Egyszerűen imádom ezt a gépet! Elsősorban család a téma, a kislányom. Másra sajna nincs most időm, de azért kellett főleg a gép, hogy minél jobb minőségben tudjam megörökíteni ezeket a felejthetetlen pillanatokat.
Elég nagy dilemma előtt állok.
A kit objektív alapjába véve elfogadható számomra. De tudom, hogy mire képes egy 50/1.8 fix, na az számomra az élesség és a bokeh páratlan. És az 50mm is számomra úgy néz ki, hogy jó, a 35 kevésbé, az eddigi tapasztalatok alapján.Elég sokat fotóznék szobában, így nagyon jól jönne egy vaku az indirekt fényhez, bouncinghoz. SB-400-ban gondolkodom, semmi képen sem kell egy nagy torony, és pl YN-ről meg majdnem mindenhol azt olvasom, hogy sajna nem túl jó az iTTL. És persze kint is segítene az SB400-as. És végre bent is csinálhatnék rendes képeket a nem éppen mozdulatlan gyerekről
Mivel az objektívből G-kell, ezért elég drága még használtan is, és az SB400 sem olcsó. Legjobb esetben is most csak az egyiket tudnám megvenni. Ti mit javasoltok, mi legyen a sorrend és miért?
SB400: kit obival is rendes képek szobában is. Kint is segít derítésnél (nem túl sokat). 50fixnél is sokat segít.
50 fix: páratlan élesség, páratlan bokeh. Még gyenge fényviszonyok mellett is működik (pl. szobában, ahol a kit obi már nem).Köszönet!
-
gurabli
őstag
Használtam egy ideig SB400-at, és számomra az amatőr felhasználásra jóval kényelmesebb a mérete, megbízhatósága, energiatakarékossága. A csak felfelé döntés ugyan kompromisszum, de szerintem számomra vállalható. Egy kis Meike is megtenné, ha rendesen működne az iTTL és lehetne dönteni felfelé. Az SB600, ugyan kiváló választás lenne, de rettentően nagy nyűg is egyben. Egyszerűen túl nagy. Cipelni, le, fel rakosgatni.
Tudom, hogy nekem kellene dönteni, de nem értek hozzá eléggé, ezért kérem a tanácsaitokat, hogy az én felhasználásomhoz mi a fontosabb.
Főleg közeli portrékat készítek, a kit obin is 40-50mm szokott lenni a gyújtótávolság. Így az 50-es jó lenne. Csak félő, hogy szobában ott is korlátozva leszek vaku nélkül, hiába 1.8. Vagy mégsem?
Amikor Sb400-al felfelé állítva lőttem a képeket, akkor azok sokkal szebb, természetesebbek lettek szobában.A fenébe, hogy nincs pénzem mind a kettőre...
-
gurabli
őstag
válasz Deadzone41 #18416 üzenetére
Ha nem kell az SB400 minősége és a dönthetőség, akkor Meike MK-300. Kb 12e mindenestől eBayről (ha megúszod a vámot). Alap dolgokra szerintem teljesen jó, csak nem dönthető, sajnos. De kicsi és olcsó
A teszt gombot nem tudom, akinek van, majd nyilatkozik. Esetleg a vakus topic."Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
gurabli
őstag
válasz spanyoll #18419 üzenetére
A kérdés valóban az, vaku vagy fix 50-es, illetve milyen sorrendben, mert a cél mind a kettő.
Teljesen amatőr felállásban gondolkodjunk. nincs szó terembérlésről, vagy bármi extráról (derítő, stb). Egy mezei user szeretne nagyon szép (unalmas amatőr képeket készíteni a kislányáról, családjáról. Néha megpróbálom elkapni a pillanatot, ennyi. A D3100 kit eleve szinte minden igényemet kielégíti így ahogy van. A képek más dimenzió, mint a kompakt gépekkel készítettek.
Vakut használtam SB400-ast, bőven elég volt felfelé döntve, hogy a szobában sokkal szebb képeket készítsek, mint a beépített vakuval. Természetes fényekkel nem tudok és nincs is nagyon lehetőségem játszani.
Használtam a fix 50-est egy D50-en, hát az valami kegyetlen mennyire jó volt. Imádtam. Annyira éles, szóval, gyönyörű!Így csak ebben kell gondolkodni, kevéssel kell csak több, mint akinek a kit objektív bőven elegendő.
-
gurabli
őstag
válasz aleister #18420 üzenetére
Már majdnem rászántam magam a YN468II-re, de annyi helyen olvastam, hogy automata iTTL módban megbízhatatlan és rossz, hogy nem mertem megvenni. Túl erősre állítja a vakut, így messze nem jók a képek, ilyen nagyon kocamester nyelven fogalmazva Túlexponált lesz a kép, ha jól tévedek?
-
gurabli
őstag
Szerintem is így lesz! Köszönöm mindenkinek az értékes segítséget!
A fix 50-el könnyebb lesz vaku nélkül fotózni pl. nem túl jó fényviszonyok között a szobában? Sajnos csak rövid ideg használtam és azt is jó, kinti fények mellett.
Akkor melyik lenne az a YN vaku, amit leginkább ajánlanátok nekem és rendesen működik? A YN468II? Mert azt hiszem ettől nincs kisebb és árban is elfogadható. Fontos, hogy automata legyen Nem akarok semmit sem manuálisan állítani, ha nem muszáj)
-
gurabli
őstag
válasz Graphy #18429 üzenetére
Az SB400-ast pontosan azért akarom (akartam), hogy ne kelljen senkit sem szembedurrantanom A bépített vakuval szinte csak ezt teszem és a színek is pocsékak lesznek, árnyékok. Amíg az SB400-at használtam, addig szinte végig majdnem 90 fokban felfelé volt állítva, és így lettek csodaszépek és jók a képek, ahogy visszaverődött a vaku a menyezettől.
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz t_a_m_a_s #18431 üzenetére
Most volt 6 hónapos, így még jó lehet a fix 50. De a kiscsaj, amint meglátja a gépet, rögtön megindul felém, alig lehet elterelni a figyelmét Nagyon bír minden tech kütyüt
Majd agyalok rajta, de hajlok a fix50 felé, majd később egy vaku.
-
gurabli
őstag
válasz Graphy #18447 üzenetére
Pontosan Egyrészt amint meglát engem, megindul kúszni, mászni felém Ha meg megjelenek a fényképezővel vagy pl. tel van a kezemben, na akkor aztán nincs megállás. most még el lehet terelni a figyelmét, de szerintem pár hónap és már nem lesz ennyire egyszerű.
Majd építem én is a lessátrat. Csak akkor kéne egy rendes tele. Így is kinyír az asszony, ha meglát egy új objektívet vagy vakut. A d3100 kit-et elfogadta, miután látta, hogy milyen képeket lehet vele készíteni, csak most fokoznám tovább
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Egyre jobban kezdek ráérezni a dolgokra, nagyon szeretem a D3100-as masinámat Kit obival van, de most nálam van egy 55-200 VR amivel szórakozom. Nagyon szép képeket lehet vele készíteni. Próbálgattam egy 50/1.8 D-t is, persze csak manuális fókusszal. Nagyon bejött az 50-es, elképesztően szép képeket készít. Főleg a kislányomat fotózom (6 hónapos múlt), szobában, szabadban, mindenhol
Az 55-200 VR kegyetlenül jó a szabadban, nagyon jó képeket sikerült vele készítenem. De az 50/1.8 élességét semmi sem veri, így egy jó ideje gyúrok egy 50/1.8 G obira. Az 55-200 VR-t vissza kell majd adnom, de később az is tervben van
Persze szeretnék még egy vakut is, főleg egy SB-400-at (nem kell nagyobb, szintén kölcsönben volt nálam egy SB-400, sokkal több előnye volt annak, hogy kicsi, kompakt, mint hátránya, hogy szerény tudású). Sajnos az obi és a vaku nem megy egyszerre, még az egyiket is csak nehezen fogom összekapargatni...
Használtan mennyire veszélyes dolog egy 50/1.8 G obi megvétele? Azt ugye nem tudom, hogy mennyit lett használva, így ha pl sokat, de vigyáztak rá, akkor nyugodtan meg lehet venni? Főleg, hogy ez fix lencse. Mire érdemes odafigyelni? Ha valami romlik, akkor az mi lehet és mik a jellemző "tünetek"?
Köszönet!
-
gurabli
őstag
válasz aleister #18985 üzenetére
Szia!
Előtte is szerettem fotózni, de csak point and shoot gépeket használtam, meg bridge-t, de amikor először használtam DSLR-t, rájöttem, hogy az mind játékszer Végre visszatért a régi Praktika-feeling, csak film nélkül
Azért vettem, hogy a gyerekekről minél jobb és szebb képeket készítsek, és ezután is ez a cél. A képek örökre megmaradnak, nem mindegy, hogy milyen képek lesznek ezekről a felejthetetlen, de gyorsan múló pillanatokról. Érdekel a természetfotózás is, de alig van időm bármire a munka mellettA D3100-al nagyon meg vagyok elégedve, kicsi, könnyű, és elég jó tudású váz, amit az utolsó pillanatban vettem nagyon jó áron.
50/1.8 G-t olyan 40e körül tudok venni. Az szerintem egész jó ár érte. Kérdés, hogy inkább a kit objektív mellé egy SB400-at és akkor a szobában is sokkal jobb képeket tudok készíteni, vagy előbb az 50-es, mert azzal meg nagyon, de nagyon szép képek készíthetők, de nincs bouncing, marad a beépített vaku egy darabig.
A gombásodás mennyire jellemző és hogy tudom megállapítani, hogy gombás vagy sem az objektív? Az 50/1.8G tudtommal nem egy sérülékeny darab, aránylag tartós, vagy tévedek?
-
gurabli
őstag
válasz aleister #18987 üzenetére
Hát ez nagyon csúnyán néz ki... Majd utána olvasok, hogy ez mitől keletkezik és mit lehet ellene tenni, hogy ne kérdezzek itt túl sokat
Én is az obi felé hajlok, de amikor láttam, hogy mire képes a vaku, mennyivel természetesebb a bőr, és minden más szín, akkor elbizonytalanodtam. Az egy dolog, hogy az 50/1.8 kevesebb fény mellett is jobb, mint a kit obi, de... Valahogy vonzóbb mégis az 50-es. Meglátjuk, hogy mi lesz.
Köszönöm a segítséget!
-
gurabli
őstag
válasz masterful87 #19010 üzenetére
Tőlem sokkal nagyobb guruk majd segítenek, én csak mint kezdő amatőr mondanám: én a D3300-at venném, sőt, ha találsz, akkor a D3100-at (nekem utóbbi van). Ez szerintem olcsóbb, a megmaradt pénzen pedig obi és vaku. Főleg, hogy írod, hogy gyakorlatilag mindenre szeretnéd használni
Sok-sok olvasgatás után kiszűrtem, hogy mi az, ami igazén jó minőség még megfizethető áron (ez persze relatív):
- váznak egy új, pl. D3100, mert még a legprofibb vázzal sem fogsz jobb képeket csinálni, ahhoz igazán profinak kell lenni. Kényelmi funkciókban különbözik leginkább, mit tudsz gombokkal elérni, stb, de a legtöbb dolog hiánya egy kezdőnek vagy amatőr/haladónak épp semmit nem számít. És könnyű és kicsi gép, ami nagyon nagy előny ám
- a kit obi nagyon korrekt, 18-55 VRII
- 35/1.8G vagy 50/1.8G obi szerintem mindenkinél kell, hogy legyen, elérhető áron káprázatos minőség
- 55-200 VR, elérhető áron kitűnő minőség
- vaku kell: nekem messze az SB400 vált be legjobban, könnyű, kicsi, rettentő sokáig tart a két elem, aránylag gyors, kiváló minőség. Számomra egy "torony" nagyon előnytelen, nincs is rá szükségem, de persze vannak elég jó áron YN-vakuk, ha mégis torony kellene, vagy nagyobb erő, + funkciókSzerintem a fenti összeállítás már egy igen korrekt pakk, ami lefed elég sok mindent, és aránylag keveset költöttél, de kiváló dolgokat vettél.
-
gurabli
őstag
válasz masterful87 #19014 üzenetére
Szívesen Hátha kezdő létemre is tudtam valamit segíteni Egy biztos, nagyon jó dolog fotózni, de sajnos sok jó cucc baromi drága, de szerencsére van pár igazán jó és elérhető vétel. Persze ez nagyon relatív, hogy kinek mi a drága. Nekem egy 45e forintos obi is sajnos elég sok. Van akinek 500e sem annyira megterhelő.
A hozzáértők majd kijavítanak, ha tévednék, de kb. ezek az objektívek azok, amiket valóban nagyon kedvező áron meg lehet kapni, viszont mégis kiváló minőségűek! A legjobb fotósok is rengetegszer használnak pl. 50/1.8-as üveget, pedig ott lapul mondjuk a táskában (vagy a kocsiban) egy fél millás is És aki egyszer kipróbál egy 50/1.8 vagy 35/1.8 obit és hozzászokik annak a minőségéhez (márpedig nem sok idő kell hozzá), az nehezen használ mást. Én így jártam, persze nincs lehetőségem százezres üvegeket próbálgatni.
Sajnos kb. ebben az árban más igazán jó vétel nincs, tudtommal, vagy minden leírás alapján határozottan gyenge minőségű (pl. 18-105mm VR) és drága, vagy jó minőség, de (nagyon) drága.
SZVSZ a D3100 profi kezekben is a legtöbb esetben pontosan olyan képet fog készíteni ugyanazzal az üveggel, mint pl. egy jóval drágább gép.
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
Véletlenül sem akartam erről (sőt másról sem) elindítani a vitát, mivel nem vagyok kellően jártas a témában és nincs meg a kellő saját szakértelmem hozzá. Jó pár tesztet elolvastam, és bár tudom, hogy pl. Ken Rockwell neve hallatán sokak számára lecsap a biztosíték, szerintem rettentően hasznos, amit ír és számomra nagyon bejött minden, amit tőle "tanultam". Ha valaki, akkor ő igazán megteheti, hogy ne pl. egy objektív ára alapján határozza meg, hogy jó-e vagy nem, mert gyakorlatilag mindent megengedhet magának A 18-105 VR-ről pedig nagyon nem volt elégedett, és egyáltalán nem ajánlja megvételre, használatra.
Ez olyan, mint az SB400-as vaku: szerinte a legtöbb embernek bőven elegendő és rettentő nagy előnye, hogy nem torony és nem kell vele egyensúlyozni Tudása mégis oly sok esetben elegendő és nem indokolt egy torony. Sokan mégis szinte semmibe veszik az SB400-at és sokkal jobb vételnek tartanak pl. egy YN vakut, pedig akadnak gondok is (több helyen olvastam,hogy nem működik rendesen az iTTL) és nehéz, nagy, kényelmetlen cipelni. Persze minden attól függ, hogy mire kell!
Kérdés (aki igazán ért hozzá), mert őszintén érdekel: értem, hogy mit ír KR a 18-105-ről, de akkor ez a valóságban nem így van, vagy mi az, ami miatt nem tetszik ennyire neki?
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
Lehet hülyeséget kérdezek, de ami 60-ért kapható, abban is van auto fókusz pl. D3100-al is?
És megéri a kit helyett a Tamron? Mondjuk a 2.8 nagyon vonzó, de nem jobb sokkal, de sokkal a 35/1.8 és vagy 50/1.8? Nekem pl. kimondottan nem esett nehezemre az 50/1.8 használata (35-öt kb. 5 percig használtam csak, de a kit obit állítottam 35-re)."Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
gurabli
őstag
válasz Real_Necro #19028 üzenetére
Nem azért írtam, mert tartok a használttól, én is úgy tervezem megvenni a cuccokat
Nem tudom, hogy a Tami, amit 60 körül lehet megvenni, beépített fókuszmotor vagy sem, mint pl. a Nikon 50 D és G? Erre gondoltam.Gyakorlatban nagyon sokat jelent pl. a 2,8 és 1,8 között a különbség? Mert az 50 fixtől én tényleg elájultam, annyira gyönyörű képeket lőttem vele, pedig nem nagyon értek hozzá
-
gurabli
őstag
Nem volt semmi gond az 50mm-vel, sőt, imádom Még csak egy D van nálam, így manuális fókuszra vagyok ítélve, de rettentően bejön így is Gyúrok a G-re.
A 35mm-től valahogy jobban tetszett az 50mm, de elég tanácstalan vagyok. Mind a kettőt nem tudom megvenni, sajnos. A 35mm-vel nem kell nagyon "belemásznom" mindenki arcába szobában?"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
gurabli
őstag
USA-t szidni az egyik legnagyobb divat már egy jó ideje, aminek sok-sok oka van, ízlések és pofonok. Jellemzően azok teszik, akik nem éltek kint (turistaként ott lenni egy-két hónapra nem éri), vagy éltek kint, de nyomornegyed közelében vagy épp abban. Mert ott totál szívás. Ellenben "normális" részeken olyan szinten jó és profi az élet, hogy szinte álom. Nincsenek tele minden féle kisebbségi érzéssel, állandó gyűlölettel, gondtalanul és örömmel, valóban boldogon élnek. Nem az a céljuk, hogy pl. az európaiak vajon mit gondolnak róluk, stb, baromira nem számít. Ellenben mi európaiak állandóan azzal vagyunk elkeveredve, hogy USA így USA úgy. Beleszólnak mindenbe? Persze, mert megtehetik. Ez így van, amióta világ a világ. A franciák is szeretnének beleszólni mindenbe, de már nem tehetik meg (jobb is, tudjuk mihez vezet, ha ők beleszólnak valamibe), ex-szovjet térségekről ne is beszéljünk, most is a fél világ az éppen soron lévő szláv ország(ok) idiótaságai miatt szív, és sorolhatnám. Az jobb, hogy tömeggyilkos a börtönben xbox-on játszik és rendeli a játékokat, pedig imádom a skandináv országokat, de oly sokáig sorolhatnánk, mindig találnánk valamit, amibe a saját értékrendünk alapján bele lehet kötni, nem tetszik, stb.
Valahogy úgy fogalmaznék, hogy az USA az ellentétek országa, nagyon, de nagyon sokan élnek nagyon jól, de sajnos nagyon sokan óriási nyomorban. És rengeteg a nagyon "buta", műveletlen ember, aki megjelenik a morzsányi Európánkban mint bizonyíték, hogy lám a bunkó amcsi nem tudja berajzolni Magyarországot a térképen, de még Németországgal is gond van Egyrészt az vesse rá az első követ, aki berajzolja az összes államot az USA-ban, főleg, hogy a legtöbb amcsi sem tudja, pedig némi túlzással Texas akkora, mint EU.
Én sehol nem tapasztaltam annyira igazán jólétet, mint ott. És sehol nem csapott meg annyira a nyomor, mint ott, pont az éles ellentétek miatt, hiszen jártam valóban nyomorban lévő országokban is."Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
gurabli
őstag
válasz Freddy76 #19037 üzenetére
DX-en ugye a 35mm felelne meg az FX 50mm-nek, vagyis a kit obit 35-re állítva látom azt, amit az FX-n látnék 50-el. DX-en az 50 pedig kb. 80-nak felelne meg FX-en, ami valóban már elég soknak tűnik...
Ellenben 35-ön annyira közel kell mennem a kislányomhoz, hogy már szinte kiüthetné a gépet a kezemből Vagyis: ilyen közelről fényképezve, hogy ha azt akarom, hogy a 6 hónapos kislányom legyen csak rajta, netán csak a pofikája, akkor túl közel kell mennem a 35-el és már torzít, nem természetes a kép. Vagy csak én érzem, gondolom így?
Persze tudom, hogy ott a crop, de akkor meg bukom a bokeht, vagy nem?
Egy 35-50/1.8 obi kellene 100e alatti áron
-
gurabli
őstag
válasz Freddy76 #19073 üzenetére
Igen, ezért érezem most jobbnak az 50-est, mert még kicsi a gyerek. Nem túl nagyok a szobák, panel
Ha 35-el croppolok, akkor sokat bukok az elmosott háttéren, vagyis nem az van, hogy akkor igazán éles ebben az esetben a gyerek és szép, szabályos a bokeh, ha szinte portréként fotózom? Ezt ugye nem tudom kipróbálni a kit obival, hiába állítom 35-re.
-
gurabli
őstag
válasz Freddy76 #19075 üzenetére
Erre gondoltam én is. Az 50-es és a 35-ös is nagyon jó tartja az árát és pár nap alatt el lehet adni (már ha el akarja valaki adni).
Ha nem látok sérülésnyomot, gombát, és szépen, egyből fókuszál, akkor nyugodtan megvehetem, ugye? Mit nézzek még meg rajta? Ha pl. lövök pár próbaképet, akkor mire kell figyelni?
Köszönöm a sok-sok segítséget!
-
gurabli
őstag
válasz Larry303 #19079 üzenetére
Igen, sajnos ez így megy. Csak azzal sikerült meggyőznöm a feleségem, hogy mennyire jó dolog egy DSLR masina, amikor kölcsöngéppel csináltam pár képet a piciről. És sikerült eladnom nagyon jó áron a mi Pana bridge gépünket, akción pedig venni egy D3100 kit-et.
Most a vaku és az 50/1,8 miatt külön buli lesz, de hát így megy ez Igyekeznem kell még sokkal jobb képeket készíteni, akkor hátha visszaáll a nyugalom Bár nem hiszem, hogy értékelni fogja az 50-est annyira, mint énKöszönöm mindenkinek a sok-sok segítséget! Majd beszámolok, hogy mire jutottam és mik a tapasztalatok!
-
gurabli
őstag
válasz LimaBravo69 #19081 üzenetére
Sajnos mi naaagyon messze vagyunk A német support is határozottan jó, rugalmas, segítőkész. Nálunk meg mindent bevetnek, hogy eladjanak valamit, aztán ha gond van, neked kell verni az asztalt, heteket, hónapokat vársz a javításra, új készülékre, cserére... Tisztelet a kivételnek.
Emígy aránylag egyszerű a képlet: minden országban azt tesznek meg a szolgáltatók, mutlik, bankok, amit az adott országban megengednek (lakosság, politika, stb). Nálunk sajnos sok mindent lehet
-
gurabli
őstag
Ha minden összejön, akkor nem kell választanom, sikerül az 50/1,8 G és az SB-400-at is megvennem! A kettő együtt szerintem tökéletes lesz, nagyon bízom ebben a kombinációban.
Ti milyen szűrőt ajánlanátok, ami védi a lencsét, jó minőségű és nem zavar, de nem is kerül egy vagyonba, mint az 58mm Hoya MMC UV.
D3100-ra kellene még az LCD-re egy védő, hogy ne karcolódjon. Abból mit érdemes? Az eBay-es kínaiak nagyon gagyik? Pl. ezek: Link1 Link2 Link3
Köszönet!
-
gurabli
őstag
Egy kérdés, bar off: miért vesz valaki Pentax gépet Nikon vagy Canon helyett? Nekem erosen az az érzésem, hogy nagyon rossz döntés, nem?
-
gurabli
őstag
válasz _csocso_ #19111 üzenetére
Először is: csak kérdeztem, nem állítottam. Miért kérdeztem? Mert érdekelt a dolog. Nem azt mondtam, hogy de hülye, hogy valaki Pentaxot választ, hanem azt, hogy rossz döntésnek tűnik. Miért gondoltam így? Mert feltételeztem, hogy többet kell fizetni pl. az objektívekért, vakuért, stb., és igazán nem jönne ki a minőségbeli különbség. Vagy pl. jóval kevesebb lencse közül lehet választani, mit tudom én.
Ezzel nem mondom, hogy a Canikonok jobbak vagy rosszabbak, már csak azért sem, mert nem tudom. Ezért kérdeztem.Arra nem emlékszem, hogy D50 vagy a szomszéd Pentax DSLR (sajnos a pontos modellt most nem tudom) volt az első DSLR, ami a kezemben fogtam, akkor, amikor megjelent. Azt tudom, hogy egy vagyonért vette, és vett rá egy toronyvakut is, ami szintén egy vagyon volt. Jó képeket csinál vele, szerintem kit obival.
A D3100 kitűnő kis masina, ár/érték arányban pedig végképp az. Vagyis, nem azért lennének jobb képeim, mert a D3100 helyett most egy D810 lenne nálam. Sokat, de nagyon sokat kell tanulnom, amire ki tudom használni a D3100 képességeit, esetleg elérném a "korlátait", ha egyáltalán valaha is eljutok odáig, mint hobbifotós, aki azért vette, hogy megörökítse ahogy a kislánya felnő Tudom pl. mire képes egy 50/1,8-as üveg, ezért vettem egyet, és egy vaku is kell.
Mondok valamit: a bátyám évek óta egy D50-el fotózik, nagyon szereti. Ma már de réginek számít, kis LCD, stb. A képei viszont elképesztően jók, olyan szinten alázza a százötvenszer drágább és modernebb gépek tulajainak unalmas és ötlettelen lapos képeit, hogy jajj.@matyi012345: teljesen egyezek veled!
@forceberg: Ezt én is alátámasztom! A szomszéd azóta a második Pentaxot vette, és hallani sem akar Nikon vagy Canon masináról, sőt, kikéri magának, pedig nem is volt a kezében egyik sem Az első Pentaxot is úgy vette, hogy bement egy szaküzletbe, ez megtetszett neki és megvette Bátor ember, de így vásárol. Majd letudom, hogy pontosan milyen modell, ami most van neki. De fanatikusan ragaszkodik a Pentaxhoz
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz matyi012345 #19132 üzenetére
Hú, ha tudom, hogy ez az "ártatlan" kérdés milyen lavinát indít el... Kérlek Titeket, ne folytassuk, nem ér ennyit az egész!
RESPECT!"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
gurabli
őstag
Sziasztok! Megvan az 50/1.8G üveg. Készítettem pár képet, megnéznétek, hogy szerintetek rendben van-e az objektív, megfelelőek-e a képek? Élesség, fókusz, stb.?
Nem volt sajnos túl sok időm foglalkozni vele, de remélem ebből meg lehet állapítani.
Köszönöm!"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
gurabli
őstag
válasz aleister #19159 üzenetére
Köszönöm!
Valahogy én is gy érzem, hogy jó, jó, de nem tökéletes, ennél élesebbnek kellene lenni. De most már teljesen elbizonytalanodtam, nem tudom megállapítani. Ez van velem az 55-200 vr-el is. Ott sem vagyok maximálisan megelégedve az élességgel. De lehet, hogy szintén csak én nem tudom jól megállapítani. Sajnos nem értek hozzá eléggé, nincs elég gyakorlatom, tapasztalatom.
1) Az első képen spot fókusz pont középen van, vagyis orrtól jobbra, szem alatt. Spot fókuszon lőttem, ennél a gyors mozgásnál nincs még esélyem sem változtatni a fókuszpontot, de szerettem volna a szemét elkapni Szerintem user error, nekem nem sikerült, de ezt meg nem mondom így utólag. Auto ISO választotta az ISO-értéket, vaku nélkül pedig nem nagyon ment volna, mert igen csak sötét volt a szobában.
De a kép minősége, ahol éles és a fókusz van, az megfelelő, ha ránagyítasz? Vagyis megfelelő a részletesség, élesség?
2) Itt elégedett vagyok az élességgel. A kit obin van a fókusz, spot, szintén auto ISO, sötét szobában, de ha jól emlékszem, letettem a gépet az asztalra. Kb. ilyesmit szeretnék kézből is Élesség, kép itt rendben van?
3) Fókusz az EXIT gomb közepén, spot, ha jól emlékszem A-1.8, iso auto=100. Ez mondjuk megfelelőnek tűnik, nem? Élesség, minden más megfelelő?
4) Fókusz szintén EXIT gombon, spot. Nekem ez is megfelelőnek tűnik.
Amire azt írom, hogy megfelelő, az valóban elég éles vagy ennek jobbnak kellene lenni?
Megpróbálom ma délután úgy, ahogy mondtad a tesztet. Igaz, állványom nincs, de majd lerakom a gépet. Milyen módban készítsem a képet, P, A, S?
És mi lenne a jó téma? Mondjuk az asztalon a szobában elhelyezek tárgyakat egymás mögé srégen, leteszem az asztalra a gépet és spot focus középen. Min legyen a fókusz? Először a legközelebbi tárgyon, majd a következőn, így tovább? Aztán mondjuk erről lövök pár képet f3.5-f4 környékén is, ugyanerről a témáról? A szobában elég kevés a fény, nem tudom hogy megy majd vaku nélkülKöszönet!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Bittorrent topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szövetségi felügyelet alá helyeznék a Google-t
- Asszociációs játék. :)
- E-book olvasók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- OLED TV topic
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
Állásajánlatok