- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #45221 üzenetére
Tényleg mázli. Bár nekem nem volt olyan nagyon hangos, a BIOS-ban silent van megadva. Pedig erős 140-es ventijeim vannak - max rpm. 2200, egy a radiátoron - CM NEPTON 140 XL, a másik a lapot hűti telibe - eredetileg ez a venti is a CM NEPTON 140 XL-é, de nem kellett a toló-húzó mód, így is elég a játékvíz egy ventivel.
Igy viszont extrém halk lett, még egyszer
The Nuke-nak.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
csubuka #45214 üzenetére
Azért nem megy a speedfan neked, mert előtte elég komolyan be kell állítani.
nem úgy van, hogy telepíted, csak beállítod a fordulatot és jó....
Ismétlem magam, elég komolyan bele kell nyúlni a beállításokban, az alaplapi érzékelők, satöbbi.
Bár annyira nem nagy mutatvány, meg lehet oldani, hozzá nem értő ként is, erre itt vagyok én, mint példa.
Egy youtube videó segített, nézd meg.
Én ez alapján meg tudtam csinálni. Nézd végig szerintemKedves csako:
Lehet hogy valami nem az igazi. Tudom, hogy lassan indul a program.
És miután betöltött, akkor felugranak a ventik 100%-ra. Utána kell levennem 35%-ra.
Lehet, hogy ez is csak valami beállítás, de annak idején nem volt kedvem foglalkozni vele, lehet majd most megnézem, hogy miért is lehet ez.Köszi az infót, hogy megtudtam, nem így a normális!
-
Nuada herceg
őstag
válasz
csubuka #45210 üzenetére
Vagy pedig a speedfan nevű program használata.
Igaz, akkor minden gép indításnál be kell állítani, hány százalékon menjenek, de ennyi csak amit tenni kell vele.
Én is így oldottam meg a saját gépemnél..
Hiába a bios állítás, vagy más programok. Sehogy nem sikerült csökkenteni a fordulatot a ház vetiknél.
Ezzel a progival viszont nagyon csendes lett a gépem... -
csubuka
addikt
válasz
csubuka #44897 üzenetére
Sziasztok!
P6T Deluxe V2 esetén van valamilyen megoldás, hogy magam adjak meg egy cél fordulatszámot a ház befúvó ventinek? Bios okosság vagy ilyesmi?
A Noctua NF-P12-im sajnos BIOS Silent-opcióval is túl sokat pörögnek még. Lehetne persze előtét ellenállással gányolni, de ez nem tetszik, minek vesztegetni az energiát. Oké, nem nagy teljesítmény disszipálódna ott, csak minek.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44855 üzenetére
Mázli, hogy leszámitva a RAM sebességére érzékeny alkalmazásokat, semmi másnál nem előny ha pl. 1333,1600 helyett 1866,2133 vagy 2400-on mennek a ramok.
Amúgy azt figyeltem meg, hogy a freki emelésével (legalábbis nálam) picikét javult a késleltetés, bár ezt én nem veszem észre, max. az AIDA-ban.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44849 üzenetére
Igen.
Nyomtam egy újabb tesztet, visszavettem a 1419 MHZ-re a RAM frekit (igazából nincs szükségem gyorsabb RAM értékekre, nem használom ki), ehhez a MHZ-hez már elég lett neki az 1,25V QPI/Dram core feszültség (1770 MHZ-hez 1,32 Volt kellett a LinX stabil állapothoz).
Tehát, csúnyán összefügg a 2 dolog, ahogy nemrég feltételezted.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44843 üzenetére
Üdv !
Biztosan, ilyen szintű undervolt-nál kb. sosem megy tönkre (amúgy se jellemző, ha ésszerű keretek között van feszelve, és rendesen hűtve) a CPU.
Csak nehogy éhen haljon.
De igazából, mint minden régebbi cuccnál, a jó alaplap a ritka (és drága) kincs.
Nemcsak hogy nincs értelme, hanem kifejezetten ajánlott lehetőleg pontosan a DRAM freki dupláján tartani, a miértjét nem tudom, annyira nem bonyolódtam, bele inkább elhittem és úgy lőttem be.
Rápróbáltam lejjebb venni a QPI/DRAM feszültséget, nálam ez 1,325 Volt-ra van belőve régóta, de igy is marad mert:
1,26-ra visszavéve LinX indit 1024MB-al, instant kékhalál, 1,30-ra téve LinX 1024 MB-al lefut, 2048 MB-nál 2. kör közben kékhalál.
Azt hiszem, torkos a kicsike.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44836 üzenetére
A jövő a multi-core felé halad, döcögösen, de már ott vagyunk az elején (ezért lesznek egyre "jobbak" az öreg FX-ek is, anno ugyanez volt C2D korszakban, az akkori Quad-ok a Duo-hoz képest gyengék voltak, mert nem volt olyan játék ami a 4C/4T-t tudta volna használni, amint lett, az öreg Quad-ok erőre kaptak azonnal
).
Kedvencem, taáltam olyan elemzéseket (YT-n), ahol X58-as platform X5650 CPU-val VS. Z370-es platform i7 8600k-val, mert hát ugye a lényeg hogy hogyan megy az "öreg" cucc vs a "fiatal" cucc ellen játékok alatt, azt elárulhatom, hogy érdemi lemaradás nem nagyon volt, volt ahol még jobb FPS-ek adódtak, min és avr. tekintetében. 6C/12T vs 6C/12T, volt ahol HT ON, volt ahol HT OFF.
A ramokat hagyd nyugodtan alacsonyan, játéknál nem rúg labdába nagyon a MHZ.
C6 jótékony hatással lehet a fogyasztásra, ellenben keményebb tuningnál annak gátja lehet (tehát nálam ki lett lőve).
A stabilitás a legfontosabb, eddig úgy tapasztaltam, ha IBT/LinX lefutott, akkor mással sem hasalt el a gép.
Az undervolt alsó határa változó, megtalálhatod hamar, az lesz az amikor be se boot-ol, és marad neki rosszabb a BIOS reset.Többiek is irták, ezt is ki kell kisérletezni, mint az OC-t. 0,85-0,9V alatt nem hiszem hogy elindul már normálisan, próba-cseresznye.
Nálam, mivel erős OC van, a QPI/DRAM 1,32Volt-ra lett belőve, lehet elég volna kicsivel kevesebb, de nem kisérleteztem annyit vele, nemcsak az NB-t hűtőm külön, hanem gyakorlatilag az egész alaplapot telibe (VRM-NB-SB 1 db 140-es ventilátor, a CPU-n meg játékviz van).
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44829 üzenetére
Én mondjuk erősen megkináltam az enyémet. Nekem kell az LLC, hogy terhelésnél ne dobja el nagyon a beállitott Vcore-t.
Mondjuk, nálad ha nem lesz nagy OC, akkor nem annyira fontos.
Csinálhatod úgy is, hogy mész visszafelé a BCLK-val, mondjuk 10-es lépcsővel, vagy megindulsz pl. 150-ről.
Ha hibázik, jó eséllyel kevés a Vcore.
Vagy csinálhatod úgy is, hogy marad a BCLK 180-on (mivelhogy csak az IBT bukott ki), és ehhez kezded el emelni a Vcore-t, mondjuk 0,05 V-os lépcsőkkel.
Nekem nagyon bejött az X58-as rendszer, minden állitható rajta.
A Ram-nál nem nagy difi, hogy 1333 vagy 1066.... triple-channelnél meg főleg nem.
Fog úgyis mindig olyan érték lenni, ami 1333 és 1066 körüli.QPI értékről nem tudok nyilatkozni, volt hogy 6400 közelin hagytam, de többnyire AUTO-n van, és nem okoz gondot se igy, se úgy.
Azt több helyen is irják, a BIOS is hozza példaként a beállitásnál, hogy az UCLK (Uncore Clock) értéke lehetőség szerint a ram frekvenciájának a 2-szerese legyen, vagy nagyon közeli érték.
DDR2 800,1066,1200, DDR3 1066,1333,1600,1866,2133,2400, DDR4 2133,2400,2667,3000,3200 stb. rammal szerelt konfigok között játékoknál az FPS-re gyakorolt hatása (dual, triple és quad channel-re is igaz) erősen közelit a NULLÁ-hoz.
Több fórumtárstól is azt a tanácsot kaptam, hogy a feszültség beállitásoknál elegendő az első 3 beállitást - CPU VOLTAGE, CPU PLL VOLTAGE és QPI/DRAM CORE VOLTAGE-t kézzel beállitani, a többi maradhat AUTO-n.
Illetve - bár ez Téged jelenleg nem érint, én még a DRAM üzemi feszültségét belőttem 1,65Volt-ra, mert nekem 2133-as ramjaim vannak, amik nem egészen 1800-on futnak, oda meg már kevésnek tűnt a szabvány 1,5 Volt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44827 üzenetére
Üdv !
Sanszos, hogy 3,6-3,8 hoz elég az alap Vcore vagy ahhoz közeli érték is.
BCLK mértéke kb. satu mindegy, nekem pl. 177*26-on megy az X5677, persze itt már csúnyán emelt Vcore-al.
A megfelelő mértékben emeld a BCLK-t, pl. első lépcsőben 150-re, a lényeg hogy egyszerre csak egy dolgot állits mindig, aztán teszt.
150*20=3,0 GHZ kell legyen.
Volt 20-as fixes szorzós Xeon E5540-em, auto Vcore-al ment 3,8-at, olyan 1,27Voltot adott neki durván, 4 GHZ volt a vége, azaz 20*200, ehhez már kézzel kellett belőnöm a Vcore-t 1,3xx-re, már nem emlékszem pontosan.
Minden állitás után tolj le rajta egy LinX-et, vagy IBT-t, high (2048 MB) beállitással, ha az hibátlanul lefut, akkor sanszos hogy stabil marad bármivel.
Utolsó előtti képen, az LLC-t szerintem engedélyezd majd (Load-Line Calibration).
Milyen CPU hűtőd van ?
Már látom, Brocken 2, elég erős hűtő, annak birni kell.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44635 üzenetére
Nekem sosem volt gondom legacy W7/10 telepitéssel, mindegyik konfigra simán felment (a linkelt MS progival készitve), S775, S462 (32bit), S939, AM2/3/+, S1366 és S1151.
Az UEFI-s gépeimen is legacy módban felrakott W10 fut.
Engem nem győztek meg az UEFI-GPT csoda előnyeiről, ki sem használnám, várni meg tudok, nem vagyok türelmetlen, a fast-boot meg tömény öngól adott esetben.
Csak hogy a topiknál maradjunk, az s1366-os P6T Deluxe-on nem kellett semmit varázsolgatni, gyors boot menü megfog, listából pendrive kiválaszt azt GO (elsődleges boot-eszköz a telepitendő háttértár, nálam ez egy Kingston Hyper Fury X 120 GB SSD).
USB 2.0 természetesen visszafelé kompatibilis (de még a 3.x is), hogy a régi eszközök is menjenek.
Az MS Tool progija nem vacakol, csak a WIN telepitő tükörfájl-ja kell hozzá, elinditod, kiválasztott pendrive-ot mindenképpen leformázza NTFS-re, létrehozza rajta az MBR-t és felpakolja az adatokat a tükörfájból, USB 2.0-ás pendrive-om van, kb. meg szokott lenni vele 10 percen belül.
Telepitésnél meg kell legyen az USB 2.0 sebessége durván, mert ODD-ről telepitve sokkal tovább tart, arról kell vagy 25-30 perc, pendrive-ról meg fenn van 10-15 perc alatt (SSD/HDD).
(#44637) csubuka:
pl. BIOS-ban, OS alatt meg everest és társai, CPU-Z is mutatja.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44632 üzenetére
Nincs ebben semmi érdekes.
Mivel ezek a lapok nem UEFI BIOS-al rendelkeznek, hanem kizárólagosan Legacy BIOS-al, igy olyan W7/8/10 telepitő kell hozzá, ami legacy módban van elkészitve.
Emiatt is én a W7/10 telepitőimet mindig a Windows USB/DVD Tool progival készitem, ez a legegyszerűbb és szerintem gyors módja a tiszta legacy telepitő készitésének pendrive-ra/ODD-re.
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44619 üzenetére
Jaaah, hogy neked mind a 6 slot tele van... akkor türelem, nekem csak 3 slot van megpakolva, elég a 12 GB, egyelőre.
A Marvel vezérlőt én is letiltottam, nyertem vele kb. 10 másodpercet, nekem van belőle 2 is (SAS + S-ATA).
Végignyálaztam a manualt, de arról a kék ledről én se találtam semmit.
(#44621) Laraxior:
Én nem vagyok türelmetlen, meg birom várni, napi szinten egyszer van hideginditva.
-
-
mpierre
veterán
válasz
csubuka #44614 üzenetére
Eddig 2 féle x-es rendszerem volt / van (x58 - x99) mindegyik ilyen komótosan indul / indult. Az x99 meg még rátesz egy lapáttal. (Bekapcs megnyom, majd gondolkodás, hogy akkor most mi vaaaaaan... 8×4GB ram megszámol, hogy megvan-e mindenki, nem ment-e el esetleg valaki nyaralni vagy, ilyesmi...aztán jöhet a post képernyő felvillantása.
)
-
jokeph
nagyúr
válasz
csubuka #44358 üzenetére
Megszülettek a képek, átellenben 2 rögzitőt láttam (nem bontottam meg, jól szuperál a hűtésem), egyik sem ér le a nyákra, van kb. 2mm hézag.
Igy néz ki nálam, lőttem pár fotót (széjjel kellet szednem a kicsikét, mondjuk még a teszt tálcán van, nem volt nagy szerelés
):
Elvileg (az eladó állitása szerint nem bontotta meg) ez gyári állapot.
Mindenesetre az északi hidon a hűtés rendesen felfekszik, nem laza, és teszi a dolgát.
-
DigitXT
félisten
válasz
csubuka #43836 üzenetére
Én most pattintottam be a 920-am helyére a W3670-et. Ugyanazokkal a BIOS
beállításokkal (kivéve, hogy adtam neki +0.05V-ot, ahogy a hirdetésben láttam)
8-10 fokkal hűvösebbek a magok, IBT közben, miközben 59 helyett 85 GFlops!Abszolút meg vagyok vele elégedve.
És lehet, hogy nem is a vége a 4200,
hiszen csak a 920-at limitálta a 21-es szorzó, ezen van még pár gang.. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Futás, futópályák
- Házimozi haladó szinten
- Parkside szerszám kibeszélő
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest