- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- moonlight115: Privát, oh!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
válasz
bringasisti #20433 üzenetére
Lehet, h március eleje van még.
-
ncc1701
veterán
Na. Anya nagyon szemfüles, van egy magas fenyőnk a kertben, és kb olyan a toboza, mint a rózsának. Eddig nem is láttuk, h termett volna rajta. Utána nézett, libanoni cédrus, 40 méter magas is lehet, több ezer évig élhet.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #20368 üzenetére
Nekem sem a mennyiség fontos, hanem a minőség.
Alig eszem gyümölcsöt, ilyen napi 50 grammot maximum, és azt is csak bogyósból. Úgyhogy nem fogy sok.
Ezt nekem anno egy öreg bácsi mondta, gyönyörű volt a portékája, és elképesztő finom. Nála félárnyékban volt.
Egrest kéne ültetnem.
Hétvégén elkezdtem az 1 éves komposztot rostálni, ennyi rózsabogár lárvát még életemben nem láttam, az ment a frissebb komposzt halomra vissza.Úgy néz ki, 3 talicska komposzt kell minden 5 méter ágyásba. Még jó, h csak valami 40 méterem van.
Veszünk csirkehálót, ráterítjük az ágyásokra, mert a saját macsek már öreg, nem tudja védeni a területet, és valami 10 macsekot már összeszámoltam a kertünkben, budinak használják az ágyásokat, mikor nincs bevetve, és szabadon van. -
ncc1701
veterán
Bazaltlisztet próbált már valaki?
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19964 üzenetére
Haver kb ennyit ivott, évekig járt szakemberhez, mint alkoholista.
Azt is írtad, h nem lesz bajod alkoholtól, pedig de, mivel idegméreg. Hivatalos, h nincs minimális biztonságos mennyisége. Ha ma találnák fel, kapásból tiltólistás lenne, csak azért engedik, mert kiváló a jövedéki adó rajta. Gondolom ha a faterod alkesz lett volna, nem lennél ennyire liberális a témában.
-
ncc1701
veterán
válasz
its_grandpa #19833 üzenetére
Mekkora a tetőtök? Mienk csak kb 100nm. Mondjuk sztem én anno úgy számoltam, h október elején még van, h kell locsolni, és áprilisban meg már megint kell.
Számoláshoz nem ezt a linket használtam, hanem valahol megtaláltam a havi lehullott átlag csapadék mennyiséget, és onnan jött, valami 29m3 rémlik. -
ncc1701
veterán
válasz
its_grandpa #19829 üzenetére
Köszi szépen a számokat, valami hasonló méretet álmodok én is. A matekba még nem mertem belemenni, mert tudom, h soha nem térül meg (mint oly sok minden).
Mikor csináltad? Nyár elejére mennyi víz szokott lenni? Esővíz Szűrést hogyan oldod meg? -
ncc1701
veterán
válasz
totron #19804 üzenetére
Klasszik, tetőről jön le a víz, most egy kis kerti tóban gyűlik. Tárolás pedig, betonban, sötétben, nem látom be, h nagy gond lenne, pláne, h locsolni szeretnék belőle. Nyilván elötte pár szűrőn át kell engedni, h a nagyobb növényi darabok (falevél, madárszar) ne kerüljenek a ciszternába.
Bár mondjuk kiváncsi lennék, h ha ezt utána átengedném egy fordított ozmózisos víztisztítón, akkor mi történne. Tippem szerint ha nem tömődik el tőle, akkor ivővíz lenne belőle simán, mert az bacit, vírust is kiszűr. Esetleg megtámogatva egy UV lámpás megoldással. -
ncc1701
veterán
válasz
f4lcon #19799 üzenetére
Horror a kút ára. Én is terveztem, aztán a lábszomszéd felvilágosított, h valamelyik szomszédja próbálkozott vele (akkor volt 5e/m), de 47 méternél leállította a projectet.
Ami nekem realitás, h egyszer csinálok egy akkora ciszternát, amiben fel lehet fogni a teljes őszi-téli-tavaszi eső mennyiséget, ami a tetőre esik. Na, mondjuk egy fél évit. Az valami 20m3 lehet, mondjuk.
-
ncc1701
veterán
válasz
f4lcon #19796 üzenetére
Őt ismered? Van neki tanfolyama, kerttervezésről. Lehet érdemes lenne befizetned rá (asszony januárban megy), ha szereted a látványos kertet. Mindenre van megoldás, de nyilván minél kissebb a gyepfelület, annál kevesebb meló van vele, és annál könnyebben megoldod, h szép legyen.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19782 üzenetére
De azt azért teoretikusan el tudod fogadni, h a télnek van haszna? Vagy ezt is tagadod?
Részemről szeretem, amikor télen kemény minuszok vannak. A -10 fok már alakul. Anno voltunk télen erdélyben, ahol befagyott a -19 fokos téli szélvédőmosó a kocsiban. Gyúrós haverral van is képünk, ahol felmentünk valami hegyre, és gatyára vetkőzve pózoltunk párat. Fasza volt.Asse most volt, vagy 20 éve.
-
ncc1701
veterán
Ezért tartom kint a fészerben, katasztrófa büdös a cucc, de működik. Elötte úgy csináltam, h konzerv dobozba öntöttem deci ecetet, és abba söpörtem be őket ecsettel, de pepecsebb volt a történet, mint a morzsaporszívó.
Nézegettem ezt a szert, azt írja, h napnyugtakor kell permetezni, akkor már a hasznos rovarok nem mászkálnak. Valamit csinálni kell velük, tavaly katasztrófa, mennyi volt.
-
ncc1701
veterán
Tett fel videót anno.
Első körben én is maradok az akkus morzsaporszívónál, de hátha. Tavaly sokan voltak. -
ncc1701
veterán
Ezt a Kisvakond féle poloska elleni szert probálta már valaki? Jó lenne tudni, h 1 zacsi kb mire is elég.
-
-
ncc1701
veterán
válasz
repvez #19677 üzenetére
Az ablak még a paradicsom palántának is kevés, tapasztalat. Én inkább kiviszem őket a fóliába, és talpmelegítővel tartok meleget nekik, úgy fényt kapnak. Meg be vannak téve egy kissebb helyre (2 raklapm raklap magasítóval, tetejére fólia, alatta 5cm eps), h ne menjen ki a meleg.
Majd képet tegyél fel, kiváncsi leszek. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19668 üzenetére
Mikroműanyag már tény, állatkisérleteken bebizonyították, h miket okoz. Semmi okunk úgy gondolni, h ilyen szempontból más a szervezetünk, mint az egereknek. Hallgass olyan kutatókat, akik haladnak a korral, és elemzik, olvassák a legújabb tanulmányokat.
Nem az a baj, ha valamit rosszul tudsz, hanem nem vagy hajlandó a tépves tudásodon változtatni. Mondjuk ez nem az én dolgom, leszarom. Az a fa, ami nem hajlik, az majd törik.
Részemről ennyi volt ez a téma, kb azt csinálsz, amit akarsz. Szerencsére van szabad akarat, ebben a mai liberális világban mindenki olyan hülye lehet, amilyen csak tud lenni, és senkinek semmi köze nem lesz hozzá. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19665 üzenetére
Harmadjára, de már fárasztó. Az, h mit érzel, miről mit gondolsz, és h mik a tények, és azok mit okoznak, az két full külön dolog. Amiről nem tudsz, az nem zavar, és nem baj, amíg nem tudsz róla, vagy nem szembesülsz a hatásaival.
Ez olyan, mint a cukorbetegség. Mikorra kiderül, már évtizedek óta rombolja a szervezetet. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19663 üzenetére
Most még röhögsz, majd figyelj. Egyrészt mikroműanyag, mindenféle szépséget okoz, gyulladások, neurodegeneratív betegségeket, daganatokat, másrészt pet palackból olyan anyag oldódik ki, amit a szervezeted ösztrogénnek ismerr fel, és úgy reagál rá. Gyúrósként erre figyelned kellene.
-
ncc1701
veterán
válasz
soldi3r #19658 üzenetére
Itt jön be, h tisztességes szigetelés, nyílászárók cseréje, majd mikor kis túlzással már egy villanyrezsóval kifűtöd a kecót, olyan kicsi az energi igénye, akkor mehet a szellőztető gép, mert nem fog számítani.
Szomszédban is zajong a hőszipka, mert nulla szigetelés, huszon éves ablakok. De támogatás meg hőszipkára, meg napelemre volt. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19655 üzenetére
Már írtam, de írom még1x. Friss levegőn jobban alszol. Az ilyesmi nagyon hosszú távon derül ki. Az alvás minősége rohadtul fontos, de ezzel sokan nem törődnek, mint ahogy az egészségükkel sem.
Ez olyan, h ma már köztudott, h nem iszunk pet palackból vizet, de mégis isszák az emberek. -
ncc1701
veterán
válasz
repvez #19647 üzenetére
Pontosan így van. Jobb a levegő, jobban alszik az ember. És ha betartja a gyakori szellőztetést, akkor egy hőcserélős szellőztető gép energiát is spórol. A beépített szűrők miatt pedig kevesebb bent a por, plusz ha valaki virágporra allergiás, akkor használhat olyan filtert, ami azt megfogja.
A napi kettő szellőztetésnél meg nyilván nem spórol semmit, hiszen van egy 90%-os hatásfoka, ergo valamennyire hűti a házat. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19645 üzenetére
Nagyon gyakran hülyézel le másokat, pedig butaságot beszélsz most (is).
Bérelj ki egy co2 szint mérőt. Légtechnikával foglalkozó barátom megtette, 120nm-es kecónál az derült ki, h 2 főnél szellőztetés után 2 órával már jöhet is a következő szellőztetés a hiteles műszer szerint.
Megint az van, h egy dolog, h a szervezeted mit bír ki, és egy másik dolog, h mi lenne az egészséges. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19627 üzenetére
Az, h ebben az országban mi irreális, vagy reális, én már nem tudom. Szerintem érdemes úgy gondolkodni, h megnézni a piaci árakat, és magyarosan még rászámolni a világbajnok áfánkat, meg még esetleg egy kis büntit is, és akkor már nem lőssz mellé. Plusz számold hozzá, h mikor ez beüt, akkor mindenkinek beüt, és mindenki elkezd kapkodni, meg pénztárcát nyitogatni. És aki akkor kapcsol, az tátott szájjal fog szaladgálni a f@szerdőben.
Jobb az ilyesmit előre letudni. Szigetelés nem avul el, nem kér enni, nem megy tönkre, apránként dolgozik. És ha most úgy számolod is, h 20 év alatt térül meg, egy piaci árazás szerint lehet akár ez 5 év is, vagy ha eladod a kecót, akkor azt egy az egyben kifizetteted a vevővel.
Szóval, lehet, h a matekod nem adja ki, de ez csak azt jelenti, h sok tényezőt egyszerűen nem veszel figyelembe, és a jelen állapotot tekinted úgy, h 20+ évre megmarad, ami nyilvánvalóan képtelenség. Én úgy tekintek a jelen állapotra, h kapok egy kis haladékot felkészülni. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #19620 üzenetére
Mert támogatva van az energia. Számold ki 5-10x-es áron. Más lesz a matek.
Addig ilyen "olcsó" az építőanyag, míg tart a háború. Amint annak vége, egy komplett országot kell majd újjáépíteni. Onnan megdrágul minden, és ember sem lesz. Gondold át, és csináld meg most olcsón.
Plusz a ház értékét is növeli, ha később el akarnád adni. -
ncc1701
veterán
SIma nyílt égésterű gázkazánom van, nem tervezem lecserélni, sőt, vettem egy komplett, hibátlan donort.
Szigetelést muszáj megcsinálnom, előző tulaj itthagyta félig megcsinálva a kecót 5 centivel, szürkén. Eddig is csak azért lett húzva, mert a zasszony mostanra fogadta el, h olyan szar, h újra kellene hálózni, ragasztózni (sok ragaccsal), h egy nemes vakolható felületet kapjak, és ha ennyit opok vele, akkor teszek rá 10 centit. Úgyhogy tavaly ősszel meglett a negyede, tavasztól folytatódik.
Szellőzés csövezése tetőtérben megvan, alul csak furkálni kell már csak, szerencsés a ház elrendezése ebből a szempontból. Haver ezzel foglalkozik, bolti ár fele alatt meghozza a cuccot, ergo 4-500eft-ból megvagyok. Ennyit nekem megér az, h tisztább legyen bent a levegő.De ja. Orrba-szájba kellene támogatni a szigetelést, nyílászáró cseréket, de ezek a töketlenek még az áfát sem hajlandóak elengedni ilyenkor erről. Csináltatni q drága, lévén a szakik drágán dolgoznak, de legalább pocsékul. Szerencsére nem szorulok rájuk kb semmilyen téren.
-
ncc1701
veterán
válasz
totron #19595 üzenetére
Hőhíd megszűntetése a megoldás. Azaz jó vastag szigetelés. Téveszme, h a falon át párának kell távoznia, egy jó falon sem a pára, sem a levegő, és így a hő sem távozik.
Attól még, h az ember hagyományos házban él, érdemes felujításnál megnézni a passzív házaknál használt megoldásokat, és alkalmazni azokat. -
ncc1701
veterán
válasz
totron #19589 üzenetére
Harmadik. Behúzza a friss levegőt, és egy hőcserélőn keresztül kidobja a használt bentit. Nyilván nem lehet azt elvárni tőle, mint amit egy nagy központitól, de nem is kell hozzá szétbarmolni a kész házat. Haver ilyesmivel foglalkozik, nála is a nappaliban 1 helységes van.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19566 üzenetére
Konyhából minden növényi maradék mehet, ami nem főtt már meg, és nincs feldolgozva. Tojáshéj nagyon praktikus.
-
ncc1701
veterán
Ok, csak ötlet volt, kisvakond nyomatja nagyon.
Nálunk sincs, csak saját komposzt.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19550 üzenetére
Kisvakond tavaly reklámozott tavaly vmi olasz bio poliska irtót, ami működik is. Mire rendeltem volna, már nem volt.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19544 üzenetére
Poloskára idén veszek egy kis kézi akkus porszívót, ami a fólia sátorban fog lakni.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19543 üzenetére
Ebbe max 2 fér.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19539 üzenetére
Bármi, mi komposzta tesszük őket. Annyi, h mikorra felnő a növény, addigra elfogy a tápanyag, úgyhogy adni kell neki újat. Pelletált marha-csirketrágya plö. De ha van helyed, érdemes már most elkezdeni komposztot csinálni, termelődik a konyhában/kertben elég növényi hulladék, h elég legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Samsung LCD és LED TV-k
- Gitáros topic
- iPhone topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- OTP Bank topic
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron