Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vikthor

nagyúr

Sziasztok!

Remélem jó helyre jöttem egy kis élménybeszámolóval.

Kipróbáltam végre, milyen miniPC-vel játszani, főleg olyannal, amit Oculinkkel össze lehet kötni egy rendes asztali videókártyával. Soha nem volt még ilyenem, úgyhogy kíváncsi voltam, tudja‑e azt a szintet, mint egy klasszikus gamer gép. Meglepően jól sikerült a dolog, ráadásul egy csomó pénzt is megspóroltam, mert nem kellett külön házat, CPU-hűtőt meg mindenféle hűtést venni. A miniPC-ben benne van minden: alaplap, CPU, RAM és SSD slotok, WiFi 7, két LAN, rengeteg USB és ami a lényeg, az Oculink port.

Ez az Oculink teszi lehetővé, hogy ne a beépített GPU-val kelljen játszani (ami amúgy egy 890M, 1080p-re tök jó), hanem egy eGPU dokkolóba rakott asztali VGA-val. Én egy Minisforum DEG01-et használok, mellé pedig egy Seasonic FOCUS Gold 850W-os ATX 3.1-es tápot, mert a 5080-as RTX ki tud hágni az 5-600 W-os tartományba.
    A miniPC maga egy ACEMAGIC F5A, Ryzen 9 AI HX370, 64 GB DDR5 és egy 2 TB Samsung 990 Pro SSD konfigból áll. Ezt kötöttem össze az eGPU dokkolóval Oculinken keresztül, 64 Gbps sávszélességet ad, ami bőven elég a 4K-s, maximális grafikához akadás nélkül. Indiana Jones, Until Dawn, World of Warships, R6S simán mennek 150-200 átlag FPS körül.

Árban sokkal jobban jövök ki így, mintha egy teljes értékű gamer PC-t építettem volna, nagyjából 150-200e forintot sikerült megspórolnom. Egyetlen macera volt: a Windows 11 telepítőben még nem volt benne a miniPC WiFi/LAN drivere, úgyhogy azt külön le kellett vadászni egy másik gépen, pendrive-ra másolni, és úgy folytatni a telepítést. Utána még felraktam a hivatalos oldalról az AMD chipset drivert, az Adrenalint és az Nvidia drivert is, és onnantól minden stabilan fut.

Most ott tartok, hogy a rendszer naprakész, és a 4K max grafika teljesen gond nélkül megy a játékoknál. Nem hangos, nem süvít, kvázi nem hallható a rendszer terhelés alatt.

Na de most jöjjenek a fotók! :D

Új hozzászólás Aktív témák