- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- tildy: Új élet kezdődik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #35602 üzenetére
Küldheted neki, bírják ezek.
@Duracellm...
Lelőttem az Intel gyári hűtőn a ventit. Így 50 fok körül elvan. Prime alatt 65-ig kúszott, ott bekapcsolgatott a venti 2 percenként kb. 10-15mp-re. Elég jól bírja ez a nem igazán passzív hűtésre kitalált kis borda.
Persze még nem is végső állapot, nyitott a ház, sztem zárva még javulna mert a házventi most kb semmit nem mozgat meg a cpu körül. De a legjobb a tervek szerint a HDD venti visszarakása lesz, úgy némi szellőt kapna a borda is. Szerintem kb. minden, nem teljesen elcseszett felállásban jól ellenne így a proci. -
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #35579 üzenetére
Ha alapfesz akkor elég a szorzót feltolni. Ezen és a feszen kívül az LLC van még amit érdemes állítgatni, ez a beállított feszültség tartására van hatással, terhelés alatt. Mélyebben majd Duracellm... elmeséli ha érdekes. Ha nem kicentizős tuning lesz akkor kevésbé érdekes. Bár az alulfeszelős tuning már lehet ilyen...
szerk: Alulfeszelésnél általában kétféle mód van: fix fesz (és akkor terhelés nélkül is tartja azt - ennek fogyasztásban nem sok hatása van, de ITX topicban szerintem minden Watt számít
), a másik az offset. Amikor pl. belövöd, hogy minden fesz értékből vonjon le 0.100V-ot. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy lehet, hogy nem max órajelen lesz instabil a proci, mert mondjuk elég neki az 1.2V helyett 1.1V is. Idle körül viszont a csökkentett mondjuk 0.8V-ból már 0.7V körüli lesz ami lehet, hogy kevés. Ki kell tesztelni, csak ezt nehéz, mert nem állandó freki/fesz amin előáll. De ezt is meglepően jól bírják a procik, Nekem most a G3900/i5-6500 idle kb. 0.6-0.7V körül kap. De az előző Llano is ment idleben 0.7V körül a gyári 1-1.3V tartománytól elég távol.
-
sb
veterán
válasz
jim bcs #35482 üzenetére
Közben még beugrott, hogy miért szedtem le a memóriaszerelésen kívül. Annyira magasra került a cpu foglalat, hogy a ház tetejében lévő 12-es venti sem fért el a Shurikentől. Talán még a fiókban porosodó 12mm magas Scythe ventit valahogy be tudtam volna tuszkolni, de ahhoz is darabokra kellett volna szedni a házat, lapot. Amúgy sem egy acélos darab, bár kéményventinek talán még jó lenne.
@Frogged:
Már világos, elsőre nem is értettem a kezdő hsz-ed. Munkába vs magángép vs játékra. Kicsit furcsa együttállás. -
sb
veterán
válasz
zsoltee10 #35519 üzenetére
1-2mm nem segít, hogy beférjen a perem mellé a csati? Esetleg kisebb fejű kábellel.
Nálam a desktop CM házamnál áll így a HDMI aljzat a slot szélére kicsúszva. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #35483 üzenetére
Értem, vettem.
Szemét és szemét között is van különbség. Ilyen nem lesz.
@AxBattler: "Én meg dolgozok itt neked..."
Nem volt ez rossz ajánlat, ventit applikálni is egyszerűbb erre, mint a kerek bordára. És legalább egy normális, tisztességes borda.@jim bcs
Megoldani meg lehet, csak nem nagyon akarom. Már írtam miért... itt most a több kevesebb.
Esetleg akkor lehet opció, ha barkácsolok egy magasabb hdd állványt és megint a cpu mellé kerül a 3db hdd. Ez volt a régi felállás is, így kb. 0.5-1cm-ről szívta a hdd-k közül a venti a levegőt a procira. Minden jól érezte magát. -
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #35467 üzenetére
Kettő inkább az az 1 év. Már 2 éves a gyerek.
A HTPC-t már kezelné... ha érintős lenne a TV is. Próbálkozott, de még le vagyok maradva technológiailag.
@AxBattler
Köszi, nem rossz, de a passzívat nem komálom. Csak lustaságomban jutott szembe.@Duracellm,
Ez nem a teljesítményről szól, ahogy írtam, hanem a legkisebb közös osztóról.Tudom, hogy ezek szarok, az is világos, hogy a fentebbi hőcsövesek nem egy kategória egy ilyen kis vacakkal. De mondom: optimumot keresek egy olyan procira, ahova a szemét 80%-a is megtenné, szóval inkább a többi paraméter a döntő ami normál esetben ép embernek eszébe sem jut. Pl. ki akarna direkt pöckös hűtőt rajtam kívül?
A szar rpm kiírás nem jutott eszembe, ez jó infó, köszi. Bár hang alapján sajna nem halkabb lentebb tolva a vezérlést, szóval vagy mégis 1000rpm vagy csak simán szar a venti. A lényeg ugyanaz: kéne rá saját ventit applikálnom. Múltkor vmiért nem indult el a venti, 1 órát ment a gép, 55 fokos volt a proci. Azért azt hozzáteszem, hogy van egy felső kémény ventivel ami kicsit szellőztet.
@jim bcs
Ezekkel nem sokkal lennék előrébb mint a Big Shurikennel, akkor visszatenném azt inkább. A másik - ez meg elv nálam - hogy k drága hűtőt nem akarok venni. Ekkora procira főleg, de nagyobbra se igazán. Desktopban is realtíve "olcsó" 212 EVO megy i5-6500 alatt, 500rpm-mel keményen belekarcol a 60 fokba IBT alatt. Szóval felesleges az is, még az extra halksági igényeim mellett is. Előtte fix 1000-et pörgött a húzott i5 alatt és az sem hallatszott ki. Ez a proci meg load alatt 15W lehet kb. Totálisan értelmetlen bármi okverkillt rátenni. Ezért ment rá Shuriken helyett is a gyári. Egyedül a szutyok gyári ventit dobnám ki róla, de az meg ugye nem szabványos. Most meg az egyszerűség, olcsóság, barkács- és egyéb időminimalizálás a cél. Erre lenne megoldás egy hasonlóban "bika" cucc, 5Ft-ért, csak rendes ventivel. Erről szól a sztori.Vagy kicsit nagyobb max, de még az is egy harmatos cucc lenne... és akkor lehet 10Ft is.
Jól mondta Mercutio_, azzal tisztában vagyok mi-mire elég csak az 1000 féle hűtőt nem ismerem. Főleg nem ezeket a nem túl népszerű, mondhatni gagyi darabokat. A hűtős topicban sem hiszem, hogy ezeknek nagy forgalma lenne. -
sb
veterán
válasz
jim bcs #35452 üzenetére
Itt vannak olyan szakik, akik fejből nyomják az mITX-be való, különböző méretű hűtőket.
Írtam egyébként, hogy mekkora hűtő kellene: 70-80mm magas befér, tehát nem nagyon lapos HTPC hűtő kéne, hanem épp vmi "egyszerű közepes" ami olcsóbb és kényelmesen túlméretezett is.Köszi neked és HookR-nek is. A 15k-s hűtők kiesnek, bár a Big Shurikent nem bántam meg és tartotta az értékét de mégse vennék 2x cpu árból hűtőt rá. A Praeton amennyire látom aszimmetrikus, vmi ilyen még jó lehetne, mert lelógna a HDD-kre, újra lenne értelme így a nagyobb hűtésnek.
Egyébként amiket néztem még - de ezekből gyér a választék itthon - Deepcoolnak van sok olcsó gyárira hajazó hűtője. Az Akasa pedig konkrétan gyári Intel hűtőket gyárt amennyire látom. Mindenféle méretben és vmi felpattintható ventivel. Ha már végignéztem bemásolom, hátha másnak is jól jön. Van még ötven féle kb. de ezek a gyári-szerű, egyre erősebb megoldások:
Van még Xilence:
De a legjobban ez jön be, igazából vmi ilyen oldschool hűtőt kerestem, semmi extra, borda és rá a normál venti:
@Duracellm:
Nem cél a pénzköltés, a legjobb 1-2k-ért lenne valami vagy csak egy fenti, Akasa féle műanyag keret és akkor mehetne a gyári bordára rendes venti. Drágább hűtő sem a világ vége, ha tartja az árát, lásd a Big Shurikent, de csak akkor vennék ha nagyon optimális. Szükség nincs rá.
Ami még szempont az idő-tényező. Kicsit fordított a gondolatmenetem mint amit írtál: A Shurikent is azért szedtem le mert egy ramot se bírtam bepattintani mellette. Most meg a fél ház üres. Csavaros, backplate-es hűtőt is kerülném, beszerelni is 1 óra volt, a gyárit meg 30mp bepattintani. Ezért nem akarok barkácsolni sem a gyárira ventit. Most a maximalista énem elnyomja a mérnök.A legátlagosabb, -olcsóbb és időben is legegyszerűbbre downgrade zajlik.
-
sb
veterán
Sziasztok!
Valami "közepes, félig lapos" hűtőből mit tudtok ajánlani? Olyan kellene amire tudok normál 80-92-es ventit tenni/cserélni.
A szituáció a következő:
Most gyári Intel hűtő pörög a G3900-on de ennek 1000rpm a minimuma ami nem szimpi, jó lenne lentebb tolni.
Van még egy Big Shuriken 2 rev B-m, eddig az volt rajta de az meg overkill már erre a procira ami szinte termeli az áramot.Eddig kaptak a HDD-k is a Shurikenről, ez volt a koncepció, de most a proci foglalat is fentebb került így már erre sem jó. Utóbbitól nehéz szívvel, de megválnék így.
Magasságban nem kell extra alacsony, 75mm volt eddig (A Shuriken is rendes 25mm-es ventivel ment). Jó lenne 80 helyett inkább 92-es méretű ventivel és bár alig kell hűtés, de ha az 1-2cm magas borda helyett vmi normális 3-4cm-es lenne azért nem lenne rossz. De nagyrészt csak nagyokat vagy extrém kicsiket/alacsonyakat találtam.
Amiket néztem: ID-Cooling IS-20i vagy vmi hasonló, mert ez is elég kicsi. Találtam még Jonsbo coolereket ilyen kialakításban, ill. Akasa-ból láttam még Intel gyári-szerűt de normál ventivel ha jól néztem. Ha létezik ilyen cucc, akkor akár az is elég lenne, hogy a mostani gyári Intel borda kapna egy ilyen keretet, amire rámegy a normál venti. De a nagy barkácsolást most időhiányban kerülnél.
Árban is vmi occsóféle lenne jó, lévén, hogy nincs mit agyonhűteni. De nem alapfeltétel. -
sb
veterán
válasz
kisza25 #34099 üzenetére
Félrenéztem, felül vannak. És talán nem is annyira kicsi ott a légtér a szíváshoz. Mondjuk biztos nem hideg ott se a levegő.
@imibogyo
Túlbeszéltük szerintem.
1. Árban mást láttunk. +3k-ért nem kérdés. Főleg ha kell/kihasználod. Én 250-eseket néztem mint említettem, kb. 25 vs 40k árkülönbséggel.
2. Másra használod, sokan nem mozgatnak semmi nagy cuccot rajta, nem éreznék meg.
3. Bónusz: én pl. HTPC-be néztem volna helytakarékosság miatt, de oda végleg felesleges pl. az extra sebesség extra áron és a többletfogyi/melegedés meg kifejezetten elriasztott. Direkt SATA-s M.2 lapokat nézegettem, de olcsóbb H110 közül csak MSI-n van M.2 és csak PCIe. De már ez is egy egyéni preferencia. -
sb
veterán
válasz
kisza25 #34097 üzenetére
Nekem desktopban is bentről fúj.
De alsó tápos így nem kap extra hőt.
Én sem erőltetném, de 1-2 halk táp kisebb procival azért simán elbírja még halkan a plussz hőt. Meg ITX-ben gyakran van más probléma is. Lásd itt is: ha megfordítod akkor meg 2cm-ről, a ház fala mellett kábeleken keresztül kell szívnia... és ott se biztos, hogy hűvös van a zárt előlap mögött. -
sb
veterán
válasz
kisza25 #34089 üzenetére
Úgy kell, hogy induljon is további belerúgásra.
A belső fordítás amúgy annyin segít, hogy a vga nem melegszik. A ház belső/zárt része ettől még nem szellőzik jobban. Bár az igaz, hogy ha nem (annyira) melegít semmit közvetlenül akkor felesleges foglalkozni az ott rekedt melegebb levegővel.
Szerintem amúgy tök egyszerűen be lehetne oda applikálni egy ventit a táp fölé ami kicsit kimozdítja a levegőt. Az se egy nagy "mod".
-
sb
veterán
válasz
kisza25 #34082 üzenetére
Aha. Az egy rész zárt így ott mindenképpen megreked a levegő. Épp erről írtam fentebb a kockaházakkal kapcsolatban, nálam ezért van felső venti.
Ezt csak házon belüli áramlással tudod szellőztetni, mivel kifújni ott helyileg nem lehet sehol, a többi venti pedig távol van (halk működéshez) és amúgy is van passzívan szellőző oldallap pl. ahonnan könnyebben tudnak levegőt szívni vagy ott kifújni. Így az a rész érintetlen marad kb. áramlás szempontjából. Egy belső venti applikálásával lehetne max így megoldani.
Ez a ház fejjel lefelé egyébként egy tökéletes lenne.
A meleg felfelé szállna, felül pedig kivinné a házból a hátsó venti és a táp (befelé fordított ventivel). Sőt, ha a hátsó venti befelé fújna, a táp kifelé, a kettő között meg lenne egy torony hűtő irányba állítva akkor nagyon hatékonyan át lenne szellőztetve... és felül, szóval megrekedt meleg levegő abszolút nem lenne benne.szerk: Nagyon csúnya a ház talpa?
Goose-T: Egyre gondoltunk. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #34046 üzenetére
Ezt a szekvenciális tempót szvsz felejtsétek el ha nem tisztán nagy fileok mozgatásáról van szó.
Még telepítésnél is vegyes terhelést kap. Az oprendszer és általános működési sebesség szempontjából meg tényleg a párhuzamos random sebesség a lényeg.Itt egy érdekesebb teszt az olcsóbb SSD-kről.
Amit érdemes megnézni:
1. A szekvenciális, dobozra írt 450-550MB/s tempókhoz képest mennyivel gyengébb a random 4k és párhuzamos random 4k.
2. Mekkora különbség van SSD és SSD között ebben, míg a max tempó hasonló.
3. Mennyire nem számít a real-world tesztekben, boot, telepítés, stb...Pl. én most vettem HTPC-be 650-et. Pár értékben gyalázatos a normál tesztekben meg nem kullog a sor végén, sőt.
De meg lehet nézni akármilyen tesztet, akár PCIe-s darabokkal is. Egy-két spec tesztben lesz kiemelkedő eredményük, azt kell megnézni használ-e olyat az ember. Ha nem csak a szokásos átlag akkor könnyű eldönteni, hogy mennyi felárat ér meg a minimális gyorsulás.
-
sb
veterán
válasz
imibogyo #34030 üzenetére
Az árak kicsit összevissza vannak, de úgy látom én is tévedtem.
120GB-ból 20-21-ért látok 850-est, 951-est meg 23-ért. Ez már nem különbség, én nagyobb árrésre emlékeztem, gondolom azóta összement.
250GB-ban viszont jelentős a gap: 27e egy 850 EVO, 40e egy 951-es.A 2.5" vs M.2-vel nem értem mit akarsz mondani, tök mindegy a tokozás,a lényeg, hogy SATA vagy PCIe az interfész.
Amivel még nem értek egyet az a (két) kategórián belüli különbség. Én használok lófütty 650-es meg Adata SP550-es legaljától kezdve egészen 850 Pro-ig SATA-n belül. Nincs érezhető különbség. Munkában (nem cad, fotosopp) se. Bootra is gyorsabb a Pentium+650 mint a desktop OC-s i5+850. Ezek már nüanszok pedig specben jelentős eltérés van.
Ami még feltűnt: szekvenciális értékeket írsz de a legkevésbé az számít. Már ha átlaguser vagy és gigás projekteket nyitsz meg/videót vágsz/adattárolásra használod - ez mind nem átlag szvsz. Ebben nyilván érezhető lenne, hogy GB-okat mennyi idő alatt másol át. De a lényeg átlagos programokban a access time és random (többszálú) 4k elérés. Abban pedig ott van nagy ugrás ahol írtam.HDD vs akármilyen legszarabb SATA SSD: Kb. 0.5MB/s vs 100-300MB/s. Elérési idő is 10-20ms vs 1ms alatti.
Innen SATA-n belül találhatsz 150-400MB/s között modelleket de alig fogsz különbséget érezni.
PCIe-n megint van ugrás éppen 4k átvitelben is, de nem ilyen, 2-3 nagyságrendnyi, hanem jóval kisebb.
És ami még lényeg, hogy átlag programnál már nem annyira érződik, mert nincs olyan nagyságú terhelés.Ezek már relatív dolgok: nyilván 2mp helyett is meg lehet érezni simán az 1mp-t de kérdés, hogy megéri-e, akkora-e a hozzáadott értéke. HDD-ről SSD-re váltva viszont ennél jóval nagyobb ugrások voltak és kritikusabb értékekkel. Mondjuk 5-10mp-ről felgyorsulva ami már nem kényelmes.
És akkor marad még ezen kívül 2 terület ahol látványos és hasznos is a gyorsulás. A brutál progik (nagy adatmennyiséggel) és önmagában a nagy adatmennyiség szekvenciális mozgatása. De ez meg nem átlagfeladat napi 1000x.
szerk: Egyébként a nagy adatmennyiséggel ha őszinte akarok lenni akkor "hétköznap" is találkozol. Pl. egy AMD driver kicsomagol 1GB-ot a C-re... na ott érezni a különbséget írásban a 300 meg 500MB/s között. De az meg kb. havi 1x van és +3-4mp (tömörítés miatt nem a nyers írási sebességtől függ).
Fogyasztásról nem írtál, nem tudom hol tartanak most. Lehet, hogy ott is lemaradtam, de amikor régebben néztem akkor ilyen 10-20W-okat be tudtak szippantani a PCIe-s SSD-k. Bár melegedés alapján gyanítom most sem sokkal jobb a helyzet.
-
sb
veterán
válasz
patomi #34012 üzenetére
Valóban van előlapi USB. A fenti képet néztem és az alaplap oldalán "tiszta" volt a ház ellentétben az U2-vel pl, ezért gondoltam, hogy nincs előlapi. De a lényegen nem változtat, befér a 17x17-nél jóval nagyobb lap.
A H81M-HDS 20.6 x 21.6 egyébként. Ránézésre a linkelt FM2 lap még kisebb. Amit pl. én most néztem bele, H110M-HDS-t pedig csak 19x19 kb. Átlósan is beférne.
Megvan a Realan, meg nem válnék tőle.
Csak a szekrény tetején nehéz méregetni.
@imibogyo:
Biztos érezhető, de egy archicad azért nem átlagfelhasználás. Persze van tök hétköznapi program is ami lassan tölt, egy kiegészítőzött, 3 éves history-s firefox is több mp alatt indul SATA SSD-n de ilyen kis "hülyeségekre" meg még elég borsos árú brute force megoldás a PCIe SSD átlagembernek.Hőfok: Lehet, hogy nem döglik meg de azért nem teljesen erre van tervezve, lásd gyk. minden SSD belassul kisebb tartós (értsd 10perces nagyságrend) terhelésre. A másik, hogy nem véletlenül fűt: van amelyik kegyetlenül fogyaszt. Ez meg nem kellemes rendszerhűtés szempontjából, főleg mITX-ben. (Engem meg valahol elvben is zavar amikor HDD fogyi fölé ugrunk SSD-vel... persze ez inkább mobil szegmensben érdekes, de ITX-et is 10-ből 9-en azért nem izomgépnek építenek. Szvsz ott is sokakat zavarhat.)
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #33987 üzenetére
Kb. a 17x17-es mITX lap sarkában vannak a rögzítő csavarok. Ezekhez tudsz viszonyítani és itt ha megnézed, akkor a csavarhelyekhez képest van még hely ránézésre bőven a lapnak. (Elő-/oldallapi USB panel lóghat be esetleg, de itt ugye a ház tetején van minden.)
szerk:
@patomi
U2-nél épp az előlapi panel lóg be jobban a lap elé ha jól látom. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #33990 üzenetére
Én is tettem anno ventit az ATX táp helyére de nem szívta ki a meleget a ház legfelső-belső részéből. A hangtalanság miatt én nem nagyon szeretek felcsavarni 6-700rpm fölé egy ventit sem, úgy meg nem sokat szívnak. Amúgy is könnyebb az oldallapi szellőzőről beszívnia a levegőt.
Mondjuk most már más a hűtés kicsit, felül kifújó venti van plussz mögötte a cpu-n egy Big Shuriken 2 ül, nagyobb 12-es ventivel. A cpu-ra fúj és a HDD-kről szív közvetlenül.
Már nincs szükség rá, de még volt az oldallapon is egy befújó 12-es régebben. Így a HDD torony két oldalán volt 1-1 szívó-fújó 12-es.Igen, ezekre a házakra gondoltam mATX-nél.
Ahogy nézem a linkelt lapod a furatok alapján kisebb mint a H81M-HDS. Az meg nekem volt már benne. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #33987 üzenetére
Megkerestem a régi képeket, hogy mire gondolok.
A tápban igazad van. Én is belőttem paneltáppal ezt a konfigot, de 90-100W már egy árkategóriával fentebb van. Egy mezei 250-300W-os TFX meg gyakorlatilag kisujjból kirázza. (Bár felépítés alapján nem érzem a nagy különbséget, az aktív szellőzés nyilván sokat számít, de nem hiszem, hogy külső tápnál ne tudnák értelmesen megoldani, hogy ne haljon be.)
Mindenesetre így hiába volt szellős a gép (TX3 vitte alapon az 50-60W cpu-t plussz jutott némi levegő a paneltápra is), én is váltottam mATX-re + ATX BeQuiet tápra. Konfig ugyanaz: Pentium+7750. Nincs küzdelem, occsó, hangtalan kb.Most a HTPC+NAS van benne vga nélkül. Ott viszont a paneltáp nekem már bőven jó a kb. max 60W-ig és így egy rakás hely marad a HDD-knek, most 3x3.5"+SSD van már bent. A gyári felfogatások hiánya nem nagyon hatott meg. Egész tornyot építettem már belőle.
Amúgy nekem az volt a legnagyobb gondom, hogy értelmes légárammal, halkan képtelenség volt lehűteni a gépet, előbb-utóbb bent ragadt a meleg a ház felső részén. Ezért preferáltam a felső ventis házat. Bónusz, hogy kis mATX lapok is beférnek. Volt bent H81M-HDS ami nem is annyira kicsi. Most H110M-HDS kerül majd bele talán. És a dual slot vga megkötés nélkül.
Az a szívás, hogy kevés az értelmes ház+táp kombó.
Havernak most nézek költséghatékony, de azért minél halkabb HTPC-t. TFX táp van olcsón az aprón és ahogy írtam halk is, de alig van TFX-es ház. SFX 15k-tól indul és rosszak a tapasztalataim hangban. ATX 10-12k, halk, jó az meg a méretet veri oda. Főleg ha 3.5" hely is kéne. Mondjuk 60W alá ahogy nézem kb. 6+6k-ból kijön a panel/pico + külső kocka az aprón. Régen ilyen méretben is jóval drágább volt. Így már egyértelműen ez a jobb megoldás 10-15k-s normál tápokhoz képest ebben a tartományban. És a házból így szabad a választék. De így is marad a barkács a táppal, HDD-vel... nagyobb fogyasztásnál meg úgy látszik főleg ez a célravezető. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #33985 üzenetére
Inkább így küldöm akkor, talán ez a legolcsóbb variáns.
LC-Power 1500bmi
Nekem Realan néven van, ahogy nézem a Cooltek már nem gyártja pont ezt a típust a felső szellőzővel.A tápot úgy érted, hogy külső adaptert nem akarsz? Pedig sokkal kisebb/csendesebb mint a belsők.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #33830 üzenetére
Táppal kapcsolatban mindenképp konkrét tapasztalat kell. SFX-ből volt már 2-3 traktorhangú példányom, a ránézésre fizikailag sokkal hátrányosabb TFX-ből pedig volt már egészen halk is. Ráadásul Seasonic beles innen a HA-ról és került vagy 3k-ba. Szóval nagyon modellfüggő szvsz.
Nálam vga-val még mindig a Cooltek/Jonsbo 2 slotos kockája az etalon a tetőn lévő hűtéssel. Szvsz a bemelegedés máshogy, halkan nehezen oldható meg terhelés alatt. Tápból 100W-hoz szellőztetett paneltáp is okés lenne (persze túltervezve, 150W-ra kb.) Úgy hangtalan az egész.
De szvsz 35W proci főle egy BeQuiet ATX táp se lenne hangos, annyira nem tudja felmelegíteni a cpu.
Paneltáppal viszont óriási lesz a hely és lazán hűthető az egész cucc. Bár erre a fogyasztásra már kicsit macerás... aztán ha kellene még +30-40W megint lehet problémázni. Talán a TFX/ATX itt jobb irányvonal.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #33804 üzenetére
A DDR4 már kb egy árban van a DDR3-al, nem? Vagy mi a gond vele?
A régi foglalatok meg kezdenek igen ritkák lenni. Én is azt néztem, hogy desktop gépben a (használtan) 18k-ért vett Z77 lap most aprón 24 körül bukkan fel néha... A 3.8-ra húzott i5-2500-öt meg hozná egy alap i5-6500 kb. 65W-ból, tehát egy vacak 15k-s deszka elég lenne alá. (Ráadásul pl. egy H110-HDS 1-2cm-rel nagyobb az ITX-nél, így még nem csak desktopba, de az ITX HTPC/NAS-ba is beférne.)
@Duracellm:
SSD-nél szerintem az a gáz, hogy sokszor hátlapon vannak. Vagyis hiába melegszik lassan, nem tud szellőzni. ITX-ben még kevésbé (ill. a környezete lehet még melegebb a többi komponens miatt eleve.)
A b. verzióban, hűtővel meg nem tudom hogy fognak elférni a hátlapon.A kis méret miatt amúgy én is néztem M.2-es lapot ITX-ben, Olcsó lapokból H110 MSI-ken láttam, de csak PCIe-vel, SATA támogatás nélkül, ami nekem HTPC/NAS-ba meg overkill.
-
sb
veterán
válasz
cinemazealot #33739 üzenetére
Köszi, a 2 év valóban bíztató.
Mondjuk ennél nagyobb kéne. Pentiumhoz elég az 50-60W, de i3 csúcsban elérheti alulfeszelve is az 50-60W-ot HDD-vel és kellene némi tartalék.Hangtalan, nem túl drága SFX tápra nincs valakinek tippje?
-
sb
veterán
válasz
cinemazealot #33701 üzenetére
Saját konfig nálam is paneltáppal fut.
Az lenne az ideális ehhez is, de most a költségminimalizálás jegyében csak házhoz adott paneltápban gondolkodtam.Viszont amit írtál az elég jó áron van. Ez a Whitenergy kocka mennyire megbízható? Régebben 8-9k között láttam csak külső kockát is, így a panel+kockára 20k körül számoltam... ez meg így majdnem a fele.
-
sb
veterán
Köszi.
Néztem ezt is, meg a manualokat, de nem tudtam melyiket higgyem el. Képek alapján ott figyel a panel a 03-ban. Plussz az opcionális AC-DC+DC-DC linkjére kattintva is egy AC-DC-t dob ki csak a kép alapján.Kisebb és hangtalan tápra valami javaslat?
ATX-ből van jobb a BeQuiet-nél a 10-15k ársávban? SFX-ből vmi néma? -
sb
veterán
Köszi.
Úgy látom nincs sok új a nap alatt. Főleg ezek a laposabb, 3.5" házak nem az igaziak.Lehet, hogy marad az amúgy is sokkal praktikusabb kocka. Abból meg kb. a Cooltek a legnormálisabb. (Annyival több, hogy már 2xUSB3-al adják, az enyémen még 1db van.) Paneltáppal meg alig van választék.
Találtam egy ilyen variánst:
LC-Power 1500Bmi
Igen jó az ár. A gyártó szerint táp nélküli, de itt 75W-ossal írják. Az tudom, hogy van saját 75W-os AC-DC tápjuk, de nem tudom itt mire gondolhatnak... vagy csak elírták.A Chieftec-ek egyébként nem rosszak, ha nem kéne 3.5" akkor nagyon korrekt a kisebb ház. Ott nem volt világos, hogy az az IX-03/05-höz jár-e a paneltáp. A képek alapján a 03-ban benne van... És csak a külső kocka az opcionális?
Még egy kérdés:
Ha nem paneltáp akkor ATX/SFX-ben van vmi kicsi (minél kisebb) hangtalan modell? ATX-ből 1-2 éve 350W beQuiet volt a legkisebb/-halkabb amit venni tudtam, SFX-ből meg akkoriban nem igazán volt halk típus.
Amúgy kb. load 50-60W-ra kellene (Pentium/i3+SSD+HDD) -
sb
veterán
Sziasztok!
Van vmi 1x3.5" HDD-s olcsó, de nem túl gagyi házikó manapság?
Ha paneltáppal együtt adják az sem hátrány. Vmi Modecom Feel 202-szerűre gondolok... vagy Chieftec IX-01/03-forma (csak értelemszerűen annál nagyobbra a HDD miatt - a rárakott toldás már nem tetszik).Esetleg vmi kisebbfajta nem paneltápos "kocka" is érdekel. Leragadtam ott is az E-D3-nál, vmi hasonló, letisztult.
Köszi!
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #28492 üzenetére
Ennyire magasak nem jók sajnos.
Csak mondjuk a Feel 202 6cm-es magasságához képest gondoltam magasabbra, kb. 10-12cm-ig elfér a dolog.Ezek óriási házak amúgy is. Bár gyári hely nincs benne sok, de a Realan ED3-ban nekem pl 3x3.5" HDD+SSD van benyomva.
Igazából a Feel 202 is lehet, hogy jó lesz és marad az 1db HDD. Csak jobb lenne a kettő, ill. a 202 amúgy sem túl jól szellőzik a HDD-t tekintve.
-
sb
veterán
Sziasztok!
Tudtok ajánlani kicsi, kompakt házat 2x3.5" HDD-hez amiben normális házszellőzés kialakítható?
Feel 202 helyére lenne, Bay Trail/Braswell alá, tehát a cpu-val nem lesz gond. A HDD-knek kéne némi szellőzés és hogy elférjenek.Inkább kicsit magasabb ház lenne jó kisebb alapterülettel, de lapos, nagyobb házra is jöhet ötlet. Utóbbinál szerintem nehezebb a szellőzést megoldani.
Paneltáphoz kellene.
Köszi! -
sb
veterán
Nekem van.
Két oldalról közelítve:
Desktop konfigom i5-2500 + 7850. Ráadásul mindkettő lightosan tuningolva (cpu feszcsökkentés mellett, a vga alapfeszen) Ill. a Sandy eleve 95W TDP, nem 77W, mint az Ivy.Így nekem 180W körül elvan játékban terhelve. Persze prime95+Furmark együtt jóval több lenne, de reális terhelésen fölé nem megy. Namost a cpu különbség +20W kb, a feszcsökkentés miatt mondjuk +10W. Tuning 2x15-20W kb. Alapon így 150-160W (egyébként mérve is ennyi alapon hajtva a konfig), egy Ivnak tehát 140W körül kellene lennie.
A 750 Ti -20W a 7850-hez képest, tehát 120W-nál járunk.
Prociból egy 35W-os a 77W helyett: 80-90W.De volt másik konfigom is. mITX G3420+7750+SSD+HDD paneltáppal.
Ez így alulfeszelve max 85-90W volt játékok alatt. A cpu 55W TDP (amitől még ehetne kevesebbet, de ez tényleg nagyrészt ez alapján is fogyasztott), a vga 45-50W körül ehet, tehát kb. a -20W cpu + 10-20W vga-val is ekörül lennél.Összegezve: szerintem 100W-ból megáll ez a konfig amit leírtál. Sima cpu-val és feszcsökkentéssel is el lehet ugyanezt érni.
Ami viszont továbbra is kérdéses:
- Az elméleti max fogyasztás ennél nagyobb lenne egy prime95+furmark terhelésen, vélhetően 110-120W körül. Kérdés, hogy kap-e ilyen terhelést valaha. Normál esetben nem.
- A tápot sem érdemes túl nagy kihasználtságon hajtani. Ha órákat megy a 120W-os ág 100W terheléssel nem biztos, hogy jót tesz neki. Eleve jó lenne a speckójába belenézni mit javasolnak neki hosszabb terhelésre. 80-90W már szerintem sima ügy hosszú távon is. Attól függ mennyire számoltam pontosan.Szerintem összességében elbírná, de kicsit határeset. Csak akkor lenne biztos, ha pontosabb specet látnánk ill. ki lenne mérve a konfig és tényleg beleférne 80-90W-ba a normál huzamosabb terhelése. Jó esély van rá azért.
-
sb
veterán
válasz
Patice #21790 üzenetére
24p miatt akkor ez kell neked, amúgy Ivy jobb lett volna, mert a Haswellnél tényleg jóval nagyobb fogyasztásokat mértem.
Bár az is igaz, hogy ha csak NAS-ként fut az idő nagyobb részében és semmi extrát nem csinál, akkor az idle körüli fogyasztásban nem igazán lesz különbség. Ivy/Haswell is elmegy idle kb. 15-17W körül a HDD-k nélkül.A frissítésre szvsz felesleges várnod: +100MHz. Szerintem a T-s is felesleges, ugyanazt alulfeszeléssel, levett frekivel is el tudod érni. És így nincs gond ha mégis erősebb proci kell.
-
sb
veterán
Érdekes taggal bővül az ASRock Mini-ITX méretű, Bay Trailes alaplapcsaládja
J1900
4db USB 3.0
4db SATA
beépített DC-DC táp. -
sb
veterán
Szerintem sem.
Nálam i5-2500 @3.8GHz, HD 7850 @1050Mhz.
Igaz a cpu kicsit alul van feszelve a vga meg gyárilag igen alacsony feszt kap, de így játékokban 160-180W-ot kér az egész.Alacsony fesz mellett lehet tuningolni is és nem szalad meg a fogyasztás. Így nekem a cpu és vga tuning is +15W-ot jelent kb. Igazából a vga kérdéses, mert ott nem nagyon lehet alulfeszelni és gyárilag általában elég magas feszt kapnak az AMD-k. 1.2V körül. Ellentétben ezzel a 7850-nel ami 1.075V-ot kap és ennyin elbírja az 1050MHz-et.
-
sb
veterán
válasz
Ruszki #21613 üzenetére
Akkor a ruszkik!
A ruszkik már a (gép)házban vannak!On: Én régóta használok ATX tápos mITX házakat paneltáppal, simán ott szoktam hagyni a lyukat.
Max akkor lehet gond, ha bekavar negatívan a szellőzésbe. (Mondjuk anélkül átszellőzne a ház, de így a táp lyukon keresztül kap levegőt). -
sb
veterán
Ha csak lightos netezés lesz és főleg film akkor bőven elég egy 5350 is.
Ha teljesen kompromisszummentes, tizedmásodperces-pattogós netezés/iroda használat a cél akkor Intel. Pentium elég, de ha 3D kell akkor i3.Igazából ezek normál netezős használatra már nagyon túl vannak tervezve, akár i3-4130-ról, akár i3-3225-ről beszélünk, de ha belefér akkor miért ne.
Paneltáp az Ivy-hoz elég, 45-50W körül lehet prime95 alatt egy ilyen konfig. A Haswell az 60, de inkább 70W körül, szóval ahhoz nem árt valami erősebb táp.
-
sb
veterán
válasz
Möre83 #21559 üzenetére
Nekem a sima G2020 SSD-vel 35W-ot fogyasztott Prime95 alatt.
Alulfeszelve 30-31W volt.Szóval:
1. Vehetsz sima Ivy-t is G2020-ig bezárólag. Tesztek alapján a G1610 kicsit még kevesebbet fogyaszt, a G2120 meg kb. 10W-tal többet.
2. De gyakorlatilag bármelyikhez jó lesz a 60W-os táp is ezek alapján. -
sb
veterán
-
sb
veterán
válasz
Polllen #21529 üzenetére
Szerintem kifejezetten hangtalan lett.
Én többféle Pentiumon, i3-on használtam már a gyári hűtést, mindegyiken elég volt minimumon, 1000-1100 rpm-en használni, terhelésre sem kellett fentebb venni.Viszont a régebbi (i3-2100, G2020) hűtőknek ilyen alacsony fordulaton búgó motorzajuk volt. A G3420-hoz adott hűtő viszont már szerintem sokkal csendesebb ilyen szempontból is.
Szélzaja meg nyilván egyiknek se volt ilyen fordulaton. -
sb
veterán
válasz
shteer #21353 üzenetére
Értem, csak arra akartam célozni, hogy nekem a negyed ekkora TX3-on se kell feltekerni a ventit egy húzott i5-ön.
Nekem utoljára 1000rpm feletti ventim a húzott, feszelt, kb. 160-180W-ot zabáló Phenom II X4-en volt. (És az is a kis TX3 volt feltekerve 2000rpm-re, ami még mindig nem a max fordulata.
)
Desktopban jelenleg már Hyper 212 van 700rpm körül a húzott i5-ön. De szerintem még ez a hűtő is fele méret a linkelt monstrumokhoz képest.
-
sb
veterán
válasz
flashpointer #21349 üzenetére
Ez elég overkill.
Lesz így valami értelme az mITX méretnek? -
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #21283 üzenetére
Leszedni sem kell. De le lehet.
Múlt hétvégén én a 7750-ről átdugtam a DVI kábelt az alaplapra, BIOS-ban átállítottam és már ment is IGP-ről.
Utána Intel drivert felraktam azért, mert mérni akartam, de ment a Win8.1 által felrakottal is nyilván.Visszakapcsolás ugyanez volt. Intel drivert azért szedtem le, mert úgyse fogom használni kb. soha. Csak a próba miatt ment fel.
-
sb
veterán
válasz
szabi__memo #21281 üzenetére
Így van.
Intelhez érdemes hozzávenni ezt is.
Haswell is tud 24p-t, Bay Trail is, 3D-is elvben, de a driverek kérdésesek.
Ivy-n nekem is 6-7 hónap kellett mire kijött olyan driver amibne a legalapabb dolgok működtek rendesen.És ez visszatérő gond. Ami problémák voltak azokra rákeresve látni lehetett, hogy ugyanazok voltak SB-n is. És most Bay Trail-en is. (Pl. RGB range állítás)
-
sb
veterán
válasz
kovsol #21242 üzenetére
Érdemes passzív hűtéssel vacakolni, ha úgyis van 1-2 házventi?
Nálam i5-2500 megy a desktop gépben alulfeszelve 3.8GHz-en, de gyakorlatilag eddig bármilyen hűtő elvitte minimumra leszabályozva, 7-800rpm körül. TX3 volt rajta 9-es ventivel, nem melegedett. Most Hyper 212, 12cm-essel, nagyon lazán viszi. A Ninja Mini 8-as ventivel 700rpm-en már eléggé melegedett, de ez szinte passzív volt. -
sb
veterán
válasz
szabi__memo #21238 üzenetére
99%, hogy tudja az MVC-t. És elvileg a frame-packing-et is.
De jó lenne ha valaki letesztelné, mert alig van róla értelmes, nem ellentmondásos infó. -
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #21234 üzenetére
Fogyasztási adatok nem nagyon vannak, 1-2 netes saját tesztben láttam csak ilyeneket ill. tegnap a HTPC topicban linkelt regger ilyet.
A 24p-t szintén megnézték a HTPC topicban, elvileg szépen működik.
3D és az ezekhez tartozó fogyasztási értékek kérdésesek még.Általános sebességre 1-2 szintetikus teszt van szintén, Cinebench eredmény a táblázatban. Kicsit gyengébb, mint az 5350. Aida cpu queen-ben viszont erősebb. IGP erő töredéke az 5350-nek.
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #21181 üzenetére
Paneltápom van ahhoz is. Csak mondjuk 50-51W körül fogyaszt 2x3.5" HDD-vel prime95 alatt. Még egy harmadik HDD-t is beraknék és persze ez nem a felpörgési csúcsfogyasztás, plussz tartalék is kellene.
Szóval jobb lenne valami kisebb fogyasztású konfig. De a Kabini nem lett az.Ja és már a "rossz" példa is előttem volt. Ugyanez (erősebb) G2020-al 40W-on megállt.
Apró szépséghiba még, hogy nincs előlapi USB3 csati a lapon.De inkább a Sempron helyére lenne jó valami kis kompakt, nem zúgó cucc.
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #21177 üzenetére
Hát az ilyen jellegű kompatibilitás szerintem 1:1000000 esélyű. Két otthoni házamnál már megnéztem egyszer, de nem lehetett volna cseréli. A Feel-t még konkrétan nem néztem.
Tudom, hogy el lehet adni... max marad az. Csak gondoltam így 3-4 év után szétnézek hátha van egyszerűbb megoldás: egy nem túl nagy, lapos, 3.5-ös HDD-t fogadó USB3-as ház. Hát olyan nagy kérés ez?!?!?
HookR, igen láttam, de őszintén szólva rá sem kerestem, mert alig kapni itthon őket. Viszont ahogy látom ML05 van és nem is horror áron. Kár, hogy elég magas.
Regger: Távoli terv.
Nálam marad az A6 most mert hozza ugyanazt, mint az 5350. Ha tényleg befért volna 25W-ba kompletten akkor jó lett volna mert úgy több HDD-t elbírna a rendszer kényelmesen, de talán még az is bele fog férni az A6 mellett is.Otthonra, szülőknek keresnék valami mást a 880G+Sempron @X2 helyett. Oda sincs szükség igazából semmilyen többletszolgáltatásra, megfelelne a mostani is, de pár apróság miatt a csere sem lenne rossz. Főleg a ház/körítés/fogyasztás miatt gondoltam: A TFX táp nem hangos, de azért van hangja, USB3 nincs rajta, egy élet átmásolni a filmeket. Fogyasztásban itt is gondoltam, hogy 15-30W-ból meg lehetne úszni Bay Trail-el vagy Kabinivel.
Na ide lenne jó valami hasonló felállás. Bay Trail sincs még elvetve, de végül is a fogyasztáskülönbség nem jelent annyit, hogy emiatt a Kabinit kizárnám. Tetszik ez a beépített tápos lap.szerk: De amúgy időm sincs most rá, majd talán év végén... csak gondoltam azért rákérdezek házakban mi most a felhozatal.
-
sb
veterán
Köszi.
Hát nincs túl nagy választék. A fele ua. mint 3-4 éve amikor kerestem.
Ezek közül még mindig a Feel 202 tetszik a legjobban, lehet maradni fog.
Csak a DC-DC tápos AM1 laphoz gondoltam, hogy paneltáp nélkül most szélesebb palettáról lehet válogatni. Esetleg van USB3-as ház is. -
sb
veterán
HookR, tudsz nekem ajánlani valami lapos házat?
Modecom Feel 202-szerű kellene, hasonló minimál-dizájnos előlappal.3.5"-ös HDD hely kellene, alacsony magasság, felső szellőzés, (lehetőleg cpu felett), esetleg USB3. Paneltáp, egyéb nem kell.
Igazából a Feel 202 majdnem jó. A paneltáp felesleges benne és kár, hogy nem USB3.
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #21147 üzenetére
Ha be is fér valami, szerintem a hátlap miatt nem fog menni a dual slot+single slot.
szerk: Nem használtam a Coolcube-ban, csak méregettem, hogy beférne-e a B75M-DGS. Méretre befért volna, de a Coolcube-nak az oldalán vannak az USB csatijai és azok útban lettek volna. 22.6 x 18.2 elvileg a mérete. Az E-D3-ban nincs gond az USB csatikkal sem mivel a ház tetején vannak, viszont a top venti miatt lentebb van csúsztatva az alaplap így nem hiszem, hogy magasságban beférne. (Ránézésre a 2 slot nagyon a ház alján van).
-
sb
veterán
válasz
Möre83 #21108 üzenetére
Legalább 20W különbség van terhelve a G850 és a G2020 között.
Tesztek alapján.De saját mérést is tudok mondani: G2020-ra nekem SSD-vel a komplett rendszer 35W-ot fogyasztott prime95 alatt. Régebbi i3-2100-as konfigom (aminél kb. 4-5W-tal eszik csak kevesebbet egy G850) pedig 58-60W körül.
Szóval nem feltétlenül mindegy a proci... a G2020-al, ezzel a fogyasztással akármelyik paneltáp elég, ha más nem lesz a gépben. Míg a G850-hez mindenképp egy erősebb paneltáp kell.
Ami miatt még szerintem megérné a csere, hogy az IGP-ben is lényeges a különbség. A G850 nagyon gyenge a G2020-hoz képest, teljesítményben is, de ha a sima DXVA gyorsítást nézem akkor ha jól rémlik az sem százas még teljesen abban a szériában.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #21058 üzenetére
80x80-as. Vastagságot nem tudom, SFX-ben 15mm-es szokott lenni, TFX-ben nem tudom...
De nekem ez a tapasztalatom. Volt Modecom 300W SFX tápom, FSP SFX.A Modecom-ba vettem külön 80x80x15-ös ventit, hogy majd kicserélem és halkabb lesz, de az sem jött be. Valamiért 10 perc üzem után felgyorsult a venti.
Persze házfüggő is, mert az SFX sokszor a cpu felett van és bemelegíti, de kipróbáltam házon kívül is és úgy is begyorsult.
A Seasonic TFX-nél ilyet nem tapasztaltam.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #21055 üzenetére
Már többen is mondták, én is sokszor. Halk SFX táppal még nem találkoztunk.
Nem csak terhelésfüggő, inkább hőmérséklet. Bezárod egy kis mITX házba és halk nem lesz.Nekem a linkelt oldalról egy Seasonic 300W TFX tápom van szintén 3-4k-ért. 80+-os és meglepően halk.
szerk: Pico-val és notiadapterrel is vigyázz. 120W-ot 12V-on nem tud szinte egyik pico sem. Ha játékra huzamosabb ideig, órákig ilyen terhelés mellett hajtod akkor szerintem külső notitápból is minimum 150W-os kéne, de inkább 180W-os, hogy ne 80%-on pörgesse.
Szóval ez a fogyasztási szint szerintem már nem kényelmes panel+külső táppal. De már írtam ezt is párszor: én a G3420+7750 85-90W környékén fogyasztó konfigomat is épp ezért költöztettem mATX-be.
Olcsó ház, olcsó minőségi BeQuiet! táp, ami 300-350W-osként max 30%-ig van terhelve. A ventije el sem mozdul az alap 5-600rpm-ről. -
sb
veterán
Biztos, hogy sok hozzá.
A procit kell eldöntened. Ha nem kell a GPU része akkor felesleges AMD APU-t venned, feleslegesen sokat fogyaszt és az IGP-t nem használnád ki. 100W körüli csúcsfogyasztás körül lehet egy ilyen gép.
Intel erősebb CPU-ban, gyengébb IGP-ben, amire úgysincs szükség és egy i3-ig bezárólag 50-60W-ból kijön az egész gép. A kérdés csak az, hogy ha több szervert futtatsz egyszerre akkor nem lesz-e kevés a 2 magos+HT-s proci és inkább lenne jobb egy gyengébb, de valós 4 magos cpu.
Tápban pedig ehhez kell igazodni. Ha marad a 60W körüli csúcs (ami terhelés közben jó ha 30-40W lesz), akkor paneltáp is jó lehetne. Bár 24/7-re nem ajánlatos annyira. Akkor viszont bármilyen kisebb, de jó hatásfokú ATX táp. Én BeQuiet! L7 350W-ost vettem nemrég a 90W körüli csúcsfogyasztású kis géphez. Hangtalan, szinte nem is pörög. Biztos, hogy halkabb (és majdnem feleannyiba kerül) mint a TFX táp. Csak Bronze, de kb. 5-7W-tal fogyaszt többet, mint a régi paneltápos megoldás. Idle/kis terhelésen még ennyi különbség sincs, 3-5W.
-
sb
veterán
válasz
rover45 #20967 üzenetére
A Haswellek csúcsban sokkal többet fogyasztanak, mint az Ivy. Kicsit még a Sandy-t is űberelik.
4130 és 3220 között a ph teszt szerint is volt 20W különbség Prime95 alatt. (És akkor az IGP még nem is dolgozott).De ugyanezt tapasztaltam Pentiumnál is. G2020 55W TDP, G3420 53W. Utóbbi mégis 20-25W-tal többet fogyaszt legalább Prime95 alatt.
(Többek között ezért tértem át az mITX+paneltáp-ról mATX+ATX tápra a Pentium+7750 konfigomnál.
G2020-as fogyasztásból kiszámoltam, hogy a 7750-el együtt lesz 70W körül csúcsfogyasztás, de a G3420-szal 95W körül lett. Alulfeszelve is, pedig úgy kisebb a különbség.) -
sb
veterán
Ja, én másik mérést láttam, ott fordítva volt, de igazából hajszállal. A gar/ár miatt vettem igazából a System-et.
Nem akarlak meggyőzni. Igazából attól függ ki mire használja és apróságok is okozhatnak eltérést. Szerencsére most rengeteg platformra építhető ilyen kisfogyasztású, közepes erejű ITX konfig, szóval sokféle jó választás lehetséges.
-
sb
veterán
Igen, System Power 350W. Talán olcsóbb volt/több garival adták azért ez lett végül. Meg valami tesztben talán kicsit jobb hatásfokot láttam. De az elenyésző, nem is emlékszem már.
A ventivel én úgy vagyok, hogy
- Egyrészt szerintem úgysem lehet még megúszni. Ha a cpu-ra nem is kell HTPC/NAS-szerű gépekbe mindenképp kell valami a körítés miatt. HDD, vagy HDD-k, a HTPC házak is kicsi, rosszul szellőzőek általában és elhelyezve is úgy vannak, hogy szar a szellőzés: polcban, sarokban, szekrényben, stb...
- Másrészt egy jól irányzott hűtés lehet hangtalan. 1-2 lecsavart venti a megfelelő helyre és ugyanúgy nincs hangja semminek, de legalább nem fő meg.A fogyasztásnál pedig valóban a nagy üzemidő a döntő. 24/7-ben számít csak kb. Olyan gépet még viszont semmiből nem építettem soha, aminek ilyen üzemidő kellett volna ezért ez nálam kiesett. Ha pedig kevesebbet megy (mondjuk elég csak a felét) ott már nincsenek nagy különbségek. Ott is idle lesz a nagy része, kicsi a különbség. Használatban meg ésszerű keretek között mindig az erősebbet választom.
Ha elég X teljesítmény, ami 10W, de van 1.5X is 20W-tal ugyanannyiért akkor az utóbbit kérem.
Épp a fenti idle/load megoszlás miatt.Legalábbis netezős, mindenes gépnél. HTPC-nél ahol csak egy XBMC fut rajta, háttérben uTorrent ill. néha böngésző RDP-vel a torrentek miatt oda azért van egy teljesítményszint ami fölé nem érdemes menni szerintem sem.
-
sb
veterán
Furcsa, mert az a noname táp biztos, hogy nem túl acélos hatásfokú. A 40W azért reálisabb, amit Osibaa utólag írt.
Az is kérdés mivel mérjük, mert a gyorsabb GPU azért némi, 5-10W különbséget eleve jelenthet.Meg azt kell még mérlegelni mire használja az ember. Ha csak HTPC-ként megy heti pár órát akkor majdnem mindegy. NAS-két meg idle/torrent-ben pötyög, ott meg jóval kisebb a különbség, 10W körül. Persze az már 24/7-ben összegyűlhet nagyobb összeggé.
OFF: Én végül kis netes/casual gamer konfigomhoz (a már említett Asrock H81-HDS, G3420, 7750) az mITX -> mATX cserénél vettem BeQuiet System Power 350W-os tápot. 3év garral. Kb. ugyanaz mint az L8. Talán hajszálnyival jobb hatásfok, de a teszt szerint +100rpm. Ettől függetlenül hangtalan.
Arra viszont kíváncsi leszek, hogy az L8-nak milyen az induló hangja, mert ez indulásnál kerreg 1mp-ig aztán viszont csend van. Szóval jó választás a BeQuiet.Hatásfokra sincs teljes terhelésen (90W körül) nagyobb különbség 7-8W-nál a paneltáphoz képest. Ez is számított a cserénél nálam.
-
sb
veterán
válasz
flashpointer #20891 üzenetére
Szerintem nem nyújt többet. Ha nem kell USB3 akkor szvsz teljesen jó ez a lap neked.
- SATA3-at nem tud még, de annak szerintem szintén nincs sok érezhető haszna SSD alatt sem.
- Tuningolni pedig úgysem lehet az i5-től felfelé.Esetleg az 1150-es Pentiumokon lehetne még elgondolkodnod, mert ha játékra is lesz (a GTX 650-ből kiindulva) akkor azok egy kicsit erősebbek és kb. ugyanannyiba kerülnek.
Persze a lap drágább, mITX-ben nincs a H61-hez hasonló olcsó lap 1150-re. Ha viszont valamiért mégis a B75-öt választanád, akkor azzal egy árban már vannak H81 lapok is.
-
sb
veterán
válasz
flashpointer #20797 üzenetére
Ötletként:
Hasonló konfigot raktam össze itt.
1150 2 magos proci, 7750 vga, 1 hdd, 1 ssd, paneltáp.Igazából a 3.5 hdd 2.5-re cserélésével még szellős is lett volna az egész a kis házban. (persze ODD hely ebben nincs). ATX táppal már nem annyira de az is befért volna azért.
-
sb
veterán
válasz
Goose-T #20717 üzenetére
Gyakorlatilag a hő=fogyasztás, tehát ilyen szempontból nincs különbség.
A két gyártó máshogy méri. Elvileg az AMD (volt régen) aki szigorúbban mérte, de most az a gyakorlat, hogy az Intel ad meg jóval tágabb TDP értékeket.
Tehát míg egy 65W AMD proci jó eséllyel el is fogja érni a 65W fogyasztást, addig egy 53/55/65W Intel proci lehet, hogy lazán elvan 20 vagy 30W-ból is. Egy 2.7GHz-es Celeron ugyanazt a TDP osztályt kapja, mint egy 3.3GHz-es i3.Persze ez a kisebb procikra igaz és valószínűleg ebből is ered egy része a fentieknek: az Intel kis procijai nem Turbo-sak, míg az AMD-k igen, tehát turbóznak a TDP limitig.
A nagyobb Intel procik, i5, i7 amik turbóznak azok a megadott TDP limitet elvileg átléphetik. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #20706 üzenetére
Cinebench r11.5-ben 2.00 körül hoz, Celeron/Pentium-ok pedig 2.2-2.8 között órajel és típusfüggően.
Viszont más tesztekben azért ennél nagyobb különbség látszik köztük, integer műveletekben azért jóval gyorsabbak a Core-os procik.Játékban is biztosan masszívan gyorsabbak. Pl. azon belül is van különbség, hogy Ivy vagy Haswell Pentiumokról van-e szó. Ezek között is látni tesztekben néhol 20-30% különbséget is a Haswell javára, pedig azonos az órajel és a Cinebench pontszámban sem látszik a különbség, vagy jóval kevesebb.
(Persze ott a fogyasztás is más, A 2.9GHZ Ivy Pentiumon jó 20-30W-tal kevesebbet fogyaszt legalább, mint a 3.2GHz G3420, pedig azonos TDP osztály és az órajel különbség sem indokolna ennyit.)Egy biztos, ha játék a cél, akkor az AMD-knél sajnos jóval gyorsabbak még 2 maggal is. 90%-ban egy 4 magos Trinity-t is vernek játék alatt ez meg azért egy jóval gyengébb Jaguar mag csak.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #20690 üzenetére
Ha játékra kell én inkább egy Celeron/Pentium-ot vennék.
Fogyasztásban egy Ivy-s proci alulfeszelve alig eszik többet, mint egy ilyen Kabini. Szerintem +5, max +10W-ból ki lehet hozni. De ehhez igazából látni kellene valami normális tesztet, mert valószínűleg a videón látott konfig, de főleg táp nem ehhez a géphez való.25W-os az egész SoC, így nem kellene 25W idle és 50W load fogyasztást látni. Nálam a G2020 + 1db SSD idle 17W volt, load 30W egy paneltáppal. Egy 3.5 HDD-vel +4-5W.
Szóval az is lehet, hogy azonos fogyasztásból kijön a Pentium és azért az jóval erősebb. Ráadásul még olcsóbb is.
-
sb
veterán
válasz
kovsol #20619 üzenetére
Ja, ez gépnél csak hátrányt jelent.
Filmnézéshez jó csak a 24p. Épp ezért inkább csak TV-t szokás PC-ről 24p-ben hajtani.Ott arra jó, hogy ne akadozzon a film.
Egy mp alatt 24 db képkocka (pontosabban 23.976) van a filmben, míg a monitor 60 képet jelenít meg mp-enként 60Hz-en. Mivel nem többszöröse a 60 a 23.976-nak így bizonyos képeket, félképeket többször kell kirakni. Durván leegyszerűsítve van amit 2-szer, van amit 3-szor. És emiatt nem egyenletes a lejátszás. -
sb
veterán
válasz
HeavyToys #20614 üzenetére
Igazából csak annyi, hogy fel kell tenni a madvr-t az mpc-hc-be beállítani.
Ennek a mikéntje le van írva a madvr install csomagjában. 2-3 lépés, nem sok.Utána ha aktív és a madvr-en keresztül játssza le az mpc-hc a filmet akkor egy infót kell csak nyomni rá, ott egyszerűen kiírja a frame ismétlések gyakoriságát.
Viszont azt elfelejtettem mondani, hogy 24p képes megjelenítő kell hozzá. Nem tudom, hogy a monitorod tudja-e vagy 24p-t ismerő TV-re rá van-e kötve.
-
sb
veterán
válasz
Goose-T #20587 üzenetére
Pont beletalász a kérdésekkel. A Ninja Mini-t épp azért adom el, mert helyhiány miatt Big Shuriken 2 revb-re váltottam.
HookR talán jobban tudja majd mennyire van ennél izmosabb, de mielőtt megvettem úgy tűnt, hogy nem nagyon van jobb hűtő. A régi rev is gyengébb nála, Geminii-t néztem még, az is harmatos hozzá képest. A többi hűtő fizikailag is kisebb jórészt ennél. Ha 12x12-es is, általában laposabbak.
szerk: Nekem mondjuk nem a teljesítmény miatt kellett, hanem a méretei és a 12-es rendes venti miatt.
Egy alulfeszelt, visszavett 65W-os A6-on van. Egy Swif2-őt tettem rá és letekertem 600rpm körülre. Így gyakorlatilag meg sem mozdul a hőfok, 40-45 fok körül van a max és 35 körül az idle.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Windows 11
- További aktív témák...
- 2x32GB 6400 MHz DDR5 Corsair Venegeance XMP ready
- Gigabyte B450M S2H + Ryzen 5 1400 kisebb-nagyobb hibával
- Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING / Beszámítás OK!
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Légy a Gépek Mestere! Kamatmentes részletfizetési lehetőség!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest