- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Pant* rant
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Klaus Duran: 2025 dude
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
noorbertt #45369 üzenetére
Grat a konfighoz!
Ezen a lapon valszeg nem lesz gond a ventivel. Egyedül amikor csatlakoztatod, az lesz necces.
Ezt vagy úgy tudod megcsinálni majd, hogy a csatlakoztatás előtt leszeded a procihűtőről a ventit és utána visszarakod. Vagy - ami talán könnyebb - hogy a HDD keret behelyezése előtt csatlakoztatod a kábeleket, aztán ezekkel együtt rakod a helyére és csak eligazgatod, hogy ne érjen a ventibe. -
Patice
nagyúr
válasz
noorbertt #45367 üzenetére
Abba a házba max. 165 mm magas hűtő mehet. A Pure Rock 155 mm. Szóval a magasság pipa, nincs gond.
A másik kérdés, hogy az alaplapon hol helyezkedik el a CPU foglalat. Ha nagyon közel esik a HDD tartókhoz, akkor necces a kábelek miatt, vagy olyan kábelek kellenek, amik lapos csatisak.
-
Patice
nagyúr
válasz
noorbertt #45295 üzenetére
Én a saját megoldásomat fejlesztettem pár hónapja fel Kaby Lake alapokkal (Asrock H270M-ITX/AC lap, Core i5 7500T proci, 2x4 GB DDR4 HyperX RAM).
-
Patice
nagyúr
válasz
Atocha #44717 üzenetére
Ha integrált procis lap kell, akkor egy Asrock J4105 lehet újabb alternatíva, de ezeken nincs se M.2, se mSATA, se x16-os PCI-e port.
Ha ezek mindenképpen kellenek, akkor 1151-es lap + desktop procikból egy T-s variáns.
(#44715) xtevo:
Neked is jó lehet az előbb említett Asrock J4105-ös lap.
-
Patice
nagyúr
válasz
hegegabi80 #44680 üzenetére
Igen, előtte az Alpenföhn volt a(z előző) procin passzívan.
Ahogy most látom a HDD hőmérsékleteket pár fokkal lejjebb mentek. Ez két dolog miatt lehet: 1. kicseréltem a hátsó gyári ventit Noctuára és ez nagyobb légszállítással dolgozik, vagy 2. korábban a nagy passzív borda visszafogta valamennyire a légáramlást. De mindkettő is felelős lehet ezért.Mellesleg igen, jól jött a plusz hely a HDD-k bekábelezéséhez. A nagy borda párszor kracolta a kezem, amikor HDD-t cseréltem és a táp meg SATA kábeleket dugdostam.
Nekem bejön a Noctua színe.
Amúgy nem rossz megoldás szerintem egy csupasz nagy borda ebbe a házba, csak olyan lenne ideális, ami az alaplap hátulja felé asszimetrikus kialakítású, hogy több hely legyen a HDD-k mögött. Csak nem túl sok ilyen toronyhűtő van jó áron.
-
Patice
nagyúr
válasz
PainKiller13 #44674 üzenetére
OK, meglátom majd, hogy mikor tudom megcsinálni. Ez egy 24/7 üzemelő gép. Nem olyan egyszerű olyan időpontot találni, amikor épp senki nem használja (éjszaka tudok kb. csak hozzányúlni).
-
Patice
nagyúr
válasz
PainKiller13 #44672 üzenetére
Fordítva még nem próbáltam, úgyhogy lehet. Az NVMe SSD legalbb kap egy kis közelebbi légáramlatot így. Amúgy egy i5 7500T van alatta. Nem igazán melegszik.
+ a nagy házventi hátul jól átszívja az egész házon a levegőt, elöl meg két kisebb tolja befelé. Eddig sosem volt "panasz" a HDD, meg a rendszer hőmérsékletére. -
Patice
nagyúr
válasz
hegegabi80 #44640 üzenetére
NAS frissül Kaby Lake alappal. Régi Haswell vas megy a Streacom házba audio PC-nek. Gigabyte ház sorsa még nem tudom mi lesz. Lehet megtartom.
A többi megy apróra. -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi.
Tervezem, hogy a NAS-omat frissíteném hardveresen és egy Asrock H370-ITX/ac lapra esett a választásom, amin kihasználnám az NVMe foglalatot egy Samu 970 Evo SSD-vel.
Olvastam az NVMe SSD-k melegedéséről, de gondolom ez csak akkor probléma, ha folyamatos, intenzív írást/olvasást kapna nagy sebességgel.
FD Node 304-ben lakna a konfig és az jutott eszembe, hogy egy nagyobb darab topflow hűtőtől kapna levegőt az SSD is.
Jól gondolom?Ha igen, akkor milyen hűtőt ajánlanátok?
CPU terén egy i5 8500T a cél.
Köszi!
-
Patice
nagyúr
válasz
Rengete #44428 üzenetére
A J1900 / J1800 vonal (Bay Trail) volt az Ivy Bridge "Atom" párja.
Az N3150 Braswell néven futott, ez a Haswell desktop procik generációja
A J3160 szintén Braswell, de ez a magasabb órajelű "Refresh" változat - Broadwell időkben jött ki, de tartotta magát a Skylake időkben is.Ha jól rémlik, akkor a Kaby Lake desktop procik megjelenése után jött a következő generáció az Atom vonalon is, ez lett az Apollo Lake, amiből J3355 (2 mag, Cerka), J3455 (4 mag, Cerka), J4205 (4 mag, Pentium) asztali procik léteznek, asszem még most is forgalomban vannak.
Röviddel ezután kiadták az "Apollo Lake Refresh" vonalat Gemini Lake néven, ahol (csak hogy könnyen követhető legyen a számozás) van J4005 (2 mag, Cerka), J4105 (4 mag, Cerka), meg J5005 (4 mag, Pentium).
Az Apollo- és Gemini Lake-ből tudtommal nem adtak ki olyan desktop lapot, ami DC-s lenne, azaz mindegyikhez kell külön táp. PicoPSU + külső adapter szvsz. jó megoldás. ezek nagyrészt 10W TDP-s procik, a lapokba noti-RAM kell melléjük. Apollo Lake még DDR3, Gemini Lake már DDR4.
Nekem van egy Asrock J5005 lapom, meg egy ugyan ilyen proicis Intel NUC-om, egy gyors SSD-vel napi használatban alig érzem a különbséget egy Haswell Core i5 "T"-s proci után.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
Anonymus23 #44233 üzenetére
-
Patice
nagyúr
válasz
choco01 #42648 üzenetére
Nekem N3150-es (Braswell) lapom volt, ebben volt dual-channel támogatás. Én egy SK Hynx RAM párossal használtam 2x2GB felállásban, összeválogatott verzióban.
A következő generációs Atomokban (Apollo Lake) nincs dual-channel támogatás, ezért szerintem vagy 1 RAM modullal oldod meg, vagy mindenképpen támogatott KIT-et szerzel hozzá. -
Patice
nagyúr
válasz
cinemazealot #42174 üzenetére
Igen.
-
Patice
nagyúr
válasz
Ezekiel Ston #41301 üzenetére
Lehet, hogy elég a TV beépített lejátszója.
Megoldás: első körben csak NAS-t veszel és kipróbálod. A NAS-ra csak egy DLNA szerver kell, amivel a TV eléri a tartalmat. DLNA szerver meg minden NAS-on van, vagyis csomagok közül telepíthető. Vagy ha nincs, akkor parancssorból szerintem felrakható.
Mondjuk 40K-ból használtan is összeguberálható egy értelmes gép, nem túl szép házban. Ha van kedved mókolni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Ezekiel Ston #41290 üzenetére
30K alatt kapsz újonnan gyári NAS-t (Zyxel NSA326 asszem) --> Milyen NAS-t vegyek topik..
10K alatt kapsz Amlogic S905X-es kínai TV-boxot, amiknek nem gond a 4K LibreELEC-kel. Topikja.
Provlem solved.
-
Patice
nagyúr
"Ráadásul most egy HDD-t tettem rá, ami többet fogyaszt mint az SSD..."
Hát, látván egyes teljesítményorientált SSD fogyasztását, a fenti mondatra azt írnám, hogy típusfüggő. Egy 5400-as, 2,5-es HDD szerintem simán beéri annyival, mint egy "max IOPS" SSD, vagy akár még kevesebbel is.
-
Patice
nagyúr
válasz
hegegabi80 #40847 üzenetére
Nem egészen...
(#40848) Vesa:
Nem feltétlenül. Dedikált Audio PC-nek sokszor 35W TDP-s i5-öt vagy i7-et használnak, de kisebb procikat is lehet így passzívan hűteni. Konkrétan HD-Plex házakra, Streacom FC10, amire gondoltam.
-
Patice
nagyúr
Ott akkor még valami nem kerek. Nekem N3150-es lapom van és azon egy Samu 830 SSD-vel teljesen használható a Win10. Win7-et egyszer szenvedtem fel rá (külön patchelni kell, mert nincs a Win7 telepítőben AHCI driver...), szóval tré Win7-en az egész. Ezt az oldalt csekkold, lehet neked is ez a baj.
A lapot újonnan vetted, vagy használtan? UEFI reset volt?
Én még mindig azt mondom, hogy próbáld ki Win10-zel. Felrakhatod aktiválás nélkül is, csak kipróbálni.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
solaris7 #40531 üzenetére
Konkrét összehasonlítást csak netes tesztekben olvastam. Saját tapasztalatom nincs.
N3150-re nem volt egyszerű Win7-et rakni, de lehetséges. (Win7 telepítőben nincsenek natív USB driverek, hogy telepítésnél USB-s egeret és billentyűzetet tudj használni, ezért az Asrock oldaláról letiölthető tool-lal patchelni kell a Win7 telepítőt.
)
Max. csak az az érv szól mellette, hogy 2-3 évvel újabb.
-
Patice
nagyúr
válasz
solaris7 #40529 üzenetére
Az jó kérdés, hogy mi a legjobb, mert ez ugye nagyon szubjektív lesz.
Nálam Win10 is szépen elfutkorászott egy N3150-es lapon 4GB RAM-mal, SSD-vel, persze azért nem ártott, ha kevés gyári app, meg szemét fut rajta, meg valamivel újabb, mnt a Q1900, szóval ha költeni akarsz akkor hajrá.
-
-
Patice
nagyúr
Paneltápokból is léteznek "szteroidos" változatok nagy terhelhetőséggel. Természetesen ezek mögé kell a megfelelő adapter is. Ezek szvsz. jóval drágábbak lesznek, mint egy viszonylag kis terhelhetőségű (300-400W-os) normál ATX szabványú táp.
Ezeket csak akkor javaslom, ha valami különleges indokod van rá, pl. szeretnél kisebb házba költözni és fontos a helykihasználás, vagy pl. zenére kell célgép.
-
Patice
nagyúr
válasz
Patice #40068 üzenetére
Bekapcsolva, hát tényleg nem olyan halk szabadon álló dokkolóban, mint egy 3TB RED, de nem is vészes. Remegni sokkal jobban remeg és nem is csodálom, hogy rázza a házakat. Mindjárt berakom a Node 304-be és meglátom a HDD tartó mennyit tud rajta csillapítani.
HDD Sentinel szerint 16 fej van benne. Létezik, hogy akkor 8 lemez pörög benne, tányéronként 1 TB-tal?
-
Patice
nagyúr
válasz
cinemazealot #40062 üzenetére
Akkor aprón nézz körbe Intel NUC-ok után.
-
Patice
nagyúr
válasz
megema #39987 üzenetére
Nekem a NAS-nak épített gépemnél bevállt a Fractal Design Node 304. Jelenleg 6 lemez pörög benne és max. a lemezek hangját hallom belőle, a ventiket nem. Semmilyen rezgés hangja nem hallható, talán a házon sem érezhető, hogy áttevődne rá rezgés, de ha hazamegyek, akkor lecsekkolom.
WD RED 8TB: épp ma megyek egyet átvenni és másik kettő is tervben. Kíváncsi vagyok mennyire remeg. Este beszámolok róla.
-
Patice
nagyúr
válasz
Mercutio_ #39854 üzenetére
Hát, nekem a SilverStone Fortress mini ugrott be elsőre, csak az egyedül az "aranyár" kritériumnak nem fog megfelelni.
-
Patice
nagyúr
válasz
djsiegfried #39758 üzenetére
HDplex 250W-os paneltáp már csak használtan létezik.
Nemrég 300W-osat csináltak belőle.
Pár hónapja meg 400W lett a max. folyamatos terhelhetősége. -
Patice
nagyúr
válasz
AxBattler #39674 üzenetére
Igen, nappaliba TV előtti asztalkára brutál HTPC-nek jó lenne.
Fura, de ezek a gémer kuckók, gémer hardware-rel ideálisak mindenféle képjavító (GPU zabáló) renderelő algoritmusok számolásához (MadVR). Ezért figyelem ezt a topikot. Ha egyszer összeszedek annyi zsét, hogy legyen egy ilyen konfigra, akkor belevágok.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Most láttam:
HD-Plex 300W HiFi DC-ATX paneltápja megszűnt!
Helyette a 400W-ra turbózott példány érkezett -
Patice
nagyúr
válasz
Pendra37 #38516 üzenetére
Tudom, hogy lehetne "egyszerűbben" is, de egy bizonyos igény szintet már nem tudnak kiszolgálni egymagukban a kártya-, vagy miniPC-k. Próbáltam.
Nekem most nem a méret lesz a lényeg, hanem egy filmnézésre és jó minőségű zenehallgatásra kialakított célgép, multiboot OS-sel, Bladelius USB DAC-kal, megfelelő erősítővel és hangfalakkal, sztereóban.
-
Patice
nagyúr
válasz
#16939776 #38513 üzenetére
Nem tervezek külön VGA-t, mert csak film-, zenelejátszásra használt gépről lenne szó (konkrétan egy Asrock N3150-ITX lapról, amit max. kicserélhetek egy Giga B85 Phoenix + i5 4460T kombóra). A hang miatt egy külön USB kártya kerül még a rendszerbe, aminek viszont fontos a külön 5V-os táp.
A vásárlást még nem most tervezem/terveztem, még gyűjtök rá. Addig informálódás...
Érdekelnének a részletek a kínai high-end táp ügyében, akár jöhet PM-ben is.
-
Patice
nagyúr
válasz
#16939776 #38511 üzenetére
Hát, a lineáris táp része nekem sem tetszik igazán.
Én a 300W-os Hi-Fi paneltápra gyúrok, ez biztos pont lesz nálam.
A 160W-os és a 300W-os belső kocka között nem tudom még melyik lesz a kiválasztott. Teljesítményre mindkettő elég a jövőt nézve is. Tesztekre várok, hogy milyen zajszinteket tudnak egymáshoz képest. Ha nincs jelentős különbség, akkor elég a 160W is, de nem tudom, hogy pakoltak-e a 300W-osba új kapcsolást, vagy jobb alkatrészeket, ami megérné az árkülönbözetet.
Szerk.: Mit sejtesz?
-
Patice
nagyúr
Csak egy kis észrevétel:
Nem tudom volt-e már, de HD-Plex most kb. az összes modelljét frissíti. Pl. a korábbi 250W-os paneltápjuk már megszűnt, helyette az új 300W-os paneltápjuk van.
Külső lineáris tápjuk is frissült: 100W --> 200W, valamint a 300W --> 400W lett. A teljesítményen kívül itt a több, akár változtatható feszültségű kimenet az újdonság.
Belső AC-DC átalakító flottájuk is bővült. A 80W-os és 160W-os mellé most már elérhető a 300W-os belső tápkocka.
-
Patice
nagyúr
Gigabyte GA-J3455n-D3H (rev. 1.0) - Apollo Lake frissítés a Braswell után.
-
Patice
nagyúr
válasz
cinemazealot #37475 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Metal topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Társasjáték topic
- Széles körben elérhető a Seagate HAMR merevlemezcsaládja
- OLED TV topic
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- További aktív témák...
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Beszámítás! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest