Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
"üzleti" kategóriában a vezetékes router + (menedzselhető) switch + AP triót tartom ideális felállásnak
Én otthonra is ezt tartom ideálisnak. Hasonló a felállás nálam, csak buta switchcsel. -
Multibit
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
A routerem rendelkezik az általad leírt jellemzőkkel, mégsem hiszem, hogy alkalmas lenne pl. céges használatra. Persze, olvasom itt a fórumon több topikban, hogy TP-Linkeket meg Asusokat vetnek be ilyen célra.
Arról nem is beszélve, hogy korábban professzionális környezetekbe gyártó cégek is bemerészkedtek a home területre (pl. Cisco). Ennek eredményeként születtek gyenge, de legalább drága termékcsaládok, és ennek köszönhetően elmosódhatnak a kategória határok.
Azt gondolom, hogy enterprise kategóriában még mindig elvárás a széleskörű, rugalmas menedzselhetőség céges méretekben és a funkciók elkülönülése. Így az egybegépeket semmiképpen sem nevezném "üzletinek". -
Multibit
nagyúr
válasz
humilislupus
üzenetére
Nem feltétlenül. Ez függ a sugárzási karakterisztikától. Peches esetben (ha pl. nagy nyereségű az antenna), lehet, hogy a router alatt éppen nincs a nyalábban a telefon.
Sajnos, tényleg csak a gyakorlati teszt mutatja meg a tutit. -
Multibit
nagyúr
válasz
humilislupus
üzenetére
Panel? 2.4 GHz-en problémás. Kérj kölcsön egy AC routert! A telefonok milyen idősek? Tudják az AC-t? A megfelelő helyet is meg kell találnod az AP számára.
-
Multibit
nagyúr
válasz
humilislupus
üzenetére
Otthon eddig az említett TP-Link és Linksys routereket próbáltad? Próbálj beszerezni használtan egy Unifi ufót! Nekem kettő van itthon, semmi gond velük. Esetleg itt tud ajánlani valaki egy korszerűbb routert AP funkcióra. Milyen a környezet? Elég egy wifi eszköz?
-
Multibit
nagyúr
válasz
humilislupus
üzenetére
Az ER-X routerben nem tudsz semmit állítani a wifi-vel kapcsolatban, ez egyértelmű. Az általad alkalmazott routereket a klasszikus LAN-LAN kapcsolattal lehet munkára fogni (hacsak nincs rájuk alternatív FW). Mit jelent az, hogy a "wifi akadozik"? Van rádió kapcsolaton net, de nem stabil? Alapjáraton is szakadozik, vagy nagyobb terhelés hatására? Torrentezel wifi-n?
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
tpeter77
üzenetére
De ha a mennyezetre ajánlatosabb tenni, akkor az is megoldható.
Bármelyiket választod a kettő közül, mindenképpen a plafonra szerelés ajánlott, a szórás karakterisztikája miatt. Egy fekvő fánkot képzelj el. Azt persze az adott környezet határozza meg, hogy elég lesz-e egy AP, vagy több kell. -
Multibit
nagyúr
válasz
zolnagy
üzenetére
Ennyire gáz a repeater?
Nem, csak tisztában kell lenni a használatának feltételeivel.A repeater, ahogy a neve is jelzi jelismétlő (és nem jelerősítő)! Gondolom, a wifi forrása a házban/lakásban van és a kinti külön bejáratú vendégház attól távolabb, a telken található. A repeatert egy olyan helyre kell helyezni, ahol a rádiójel még kellően erős! Tehát, nem a vendégházba. Ki kell tapasztalni, hogy hol van ez a pont. Ez jó eséllyel valahol a wifi forrás és a vendégház között lesz. A távolságról, árnyékoló tényezőkről nem szóltál. Rosszabb esetben több repeaterre is szükség lehet. Arról még nem is esett szó, hogy egy repeater felezi a sávszélességet, azaz a sebességet.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Patice
üzenetére
Rég vettem már az Unifi cuccaimat, de akkor volt hozzájuk csomagolva PoE feladó. Persze, akkoriban is lehetett 5-ös csomagokat kapni, azokhoz valóban nem adtak feladót. De a szóló cuccokhoz igen. Lehet, hogy ma már nem így van, amikor az AC Lite-ot és az AC Pro-t vettem, még ez volt a helyzet.
A vezérlő szoftver csak akkor fut, ha éppen beállítok valamit az AP-kon. Telepíthettem volna Windows-ra is, nem kell, hogy folyamatosan fusson. -
Multibit
nagyúr
válasz
Patice
üzenetére
Ott nincs tápegység az AP-okhoz, ott muszáj POE-s switch hozzá

Két Unifi AP-t használok itthon PoE switch nélkül.+ ha vezérelni is akarjátok, akkor csak a saját eszközük alkalmas erre (pl. Dream Machine)

OPNsense routerem van. Az Unifi AP-im pedig kiválóan vezérelhetők egy Synology NAS-on futó kontroller szoftverrel. Jól érzik magukat és a roaming is tökéletes
-
Multibit
nagyúr
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
misimagaki
üzenetére
Ez mellé még párosul az is, hogy a noti amivel mértem ez is ennyit tud - HP 745G3. Szóval teljesen félrevoltam vezetve az eszközeim által.
Ezt hogy derítetted ki? A korlátos TP-Linkkel? Esetleg a HP-be ment közvetlenül a szolgáltató kábele? Volt egy öreg 2011-es Lenovo-m, ami a vérszegény CPU-jával is hozta a gigabitet LAN-on belül. Persze nem ő intézte a PPPoE-t. -
Multibit
nagyúr
válasz
Vibalazs
üzenetére
Nem biztos, hogy új routerre van szükséged, csak jól be kell lőni a tűzfaladat. Ez itt egyelőre offtopic.
Milyen routered van?
Állítsd be úgy a portforwardokat a routerben, hogy standard portok (21, 22, 23, 80, 443, stb.) ne legyenek nyitva. Ezeket találják meg először a port scannerek. Ha UPnP engedélyezve van, tiltsd le! -
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
Randall1017
üzenetére
Kombó eszköz (printer+scanner)? Ne lepődj meg, ha nem lesz 100%-os funkcionalitású!
-
Multibit
nagyúr
válasz
Randall1017
üzenetére
illetve később egy (USB-s) nyomtatót szeretnék még a hálózatra kötni
Csak nekem nem világos, hogy miért akarsz USB nyomtatót venni, ha hálózatba szánod? -
Multibit
nagyúr
válasz
Fall-N
üzenetére
A kliensek és a klienseken futó alkalmazások is elképesztő mértékben tolják (tolnák) ki az információt a netre. Ez az oszlopdiagram egy 24 órás intervallumon belüli blokkolások számát mutatja. Az első és második oszlop Apple eszköz. Egy Scrabble-szerű játék műve.
-
Multibit
nagyúr
válasz
racskobalazs
üzenetére
800 Mbps sebességet szeretnél OpenVPN-nel?
Az nem fog menni SOHO routerrel. -
Multibit
nagyúr
válasz
Daywalkerke
üzenetére
Mindezt egy mondatban
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
szpigi73
üzenetére
Visszaolvastam a hozzászólásaidat, de nem derülnek ki belőlük fontos részletek. Lakásról van szó, vagy házról? Egy szintet kell "bewifizni", vagy többet?
Ha már ilyen fontos számodra a dizájn, jó megoldás lehetne egy (több) plafonra szerelhető UFO AP. Persze, hogy mennyire van szükséged, az függ a fentebb feltett kérdésemtől. A routernek és a switchnek ne szüklséges lakótérben lenni, azok nem baj, ha nem dizájner termékek
-
Multibit
nagyúr
válasz
Caddigan
üzenetére
ami több porton tudja a min. 2,5Gbit-et
Kérdés, mire vagy hajlandó "az ügy érdekében"? Csak out of box termék felel meg neked, vagy DIY is szóba jöhet? Sajnos a konyhakész megoldások általában drágábbak a szükségesnél. Ezek leginkább router+switch+AP "all in one" eszközök. Pl: [link] , [link]
DIY alternatíva: valamilyen használt x86 PC, routernek konfigolva. -
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
Max1mus
üzenetére
Ezek az AMR-os SBC-k, multimédiához jók inkább. Ha találsz is olyat, ami megfelelő szoftverrel routerként is funkcionál, nem lesz acélos teljesítményű. Persze, kérdés, hogy milyen igényed van a teljesítményt illetően?
Lehetőségeid:
- Veszel egy erős gyári eszközt, amiben célhardver van, pl: [link] [link] , de ezeket nem úszod meg olcsón.
- Veszel egy kevésbé erős gyári eszközt, amiben célhardver van, mondjuk Ubiquiti Edgerouter családból valamit (pl. ER4). A cég elengedi ezt szériát. Ezek olcsóbbak.
- Veszel az új Unifi routerek közül valamit, ha sikerül
(Nézz be ide, érdekes dolgokat olvashatsz). Ezek is drágák.
- Veszel egy szerényebb teljesítményű gyári eszközt, ami belefér a 100e keretbe (ezek már legtöbbször kombó cuccok: router+switch+wifi AP). Választhatsz olyat, ami pl. OpenWRT-vel okosítható, ha igény van a nagyobb tudásra.
- Építesz egy x86 alapú routert. Többféle sw létezik ezekhez. A Linux alapúak ki tudják használni a sok CPU magot, a FreeBSD alapúak nem (ezt a PPPoE kezelésre értem). A telepített alkalmazásokkal más a helyzet, ezeknél nyilván alkalmazástól függ. FreeBSD alapú sw esetén ajánlott inkább kevesebb magszámú, de magasabb órajelű CPU használata.szerk:
Részlet a Banana Pi BPi-W2 ajánlójából:
"it is very good for multimedia network router application like home entertainment,home automation, game center, etc."
-
Multibit
nagyúr
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
vannak 2 LAN portos, passzív hűtéses PC-k is pont ilyen feladatokra, igaz 100k körül procitól függően

Éppen azért hagytam ki ezeket a javaslatból, mert azoknál könnyen túlléphető a 100k-s határ. Tudom, mert nekem is ilyen van. -
Multibit
nagyúr
válasz
Max1mus
üzenetére
A felsorolt kritériumoknak leginkább egy használt PC felelne meg. Mondjuk, egy 3/4. generációs i3/i5 procival
Régebbi CPU-s PC-k kedvező áron kaphatók a HA-n. Persze nagy, csúnya, zajos, sokat fogyaszt. De egy routert nem kell a lakótérben tartani! Rádobsz egy pFsense/Opnsense-t és kész egy nagy tudású, rendkívül rugalmas router. -
Multibit
nagyúr
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Nem mindegy milyen switchet használsz. Ez jó hozzá.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Számomra nem tűnik meggyőzőnek a routerbe integrált usb 3.0
Számodra. Mert még nem használtál olyan routert, aminek a hardvere elegendő teljesítményű a nagy sebességű USB3 írás/olvasáshoz. Már évekkel ezelőtt is léteztek ilyenek, persze nem a belépő kategóriában
-
Multibit
nagyúr
válasz
Perillustris
üzenetére
Ezt értem, de az általad említett routerek között egy sincs, aminek legalább két 2.5 Gbps portja lenne
Ha csak LAN-on kéne ez a sebesség a kliensek között, ahhoz elég egy 2.5 Gbps switch bármilyen router után. -
Multibit
nagyúr
válasz
Perillustris
üzenetére
Az alaplapodon lévő 2.5Gbps LAN port mennyiben befolyásolja a döntést? Ahogy nézem, a szóba hozott típusok esetén nem oszt nem szoroz.
-
Multibit
nagyúr
válasz
sto1911
üzenetére
Gondolkodtam a Xiaomin, nem telefonal haza?
Jó, hogy már ez is érdekli a vásárlókat
Ugyanakkor nem igazán veszem észre, hogy ez a tény pl. mobiltelefonok esetén zavarná az embereket. A telefonos tesztek sem térnek ki erre. Pedig nagyon is létező dologról van szó. A Xiaomi különösen igyekvő e téren
-
Multibit
nagyúr
válasz
BB9000
üzenetére
60 000 Ft max

A konzumer routerek és LAN illesztők gyártói még nem igazán készültek fel a "szép új világra". Egyrészt látszik, hogy a korábbi sebesség emelésektől eltérően most nem nagyságrendi lépés történik. Másrészt sok olyan router van a piacon, ami csak egy darab 2.5 Gbps porttal rendelkezik. Ezzel nem sokra megy az, aki LAN irányba is tovább akarja tolni a nagy sebességet. Arról nem is beszélve, hogy a manapság szokásos 1 WAN + 4 LAN gigabit felállás nem terjedt még el 2.5 Gbps/10 Gbps változatban. Azaz, aki a korábban megszokott kombót szeretné hasonló gépezettel leváltani, csalódni fog. Első nekifutásra be kell szerezni/építeni kell egy legalább két multigigabites porttal bíró routert, aztán venni kell hozzá egy multigigabites switchet. Az árakat nézve csökkenni fog a jelenlegi lelkesedés
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Multibit
nagyúr
válasz
tha_answer
üzenetére
nem kell bele 16gb
Általában nem, de ha Sensei-t használ az ember, bármi előfordulhat...
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
tha_answer
üzenetére
Előbb utóbb kiegészítőket fog telepíteni a pfSense/OPNsense alá, vagy méretes blokklistákat fog aliasként használni, így fontos lesz a memória méret is.
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
A kolléga több darab 10Gpbs LAN port-tal szerelt routert szeretne. Ilyet Mikrotikben sem talál. Ebben a kategóriában ez nem jellemző. Legalább 2 SFP+ portos routerre lesz szüksége meg egy 10 Gbps képességű switchre. Ez utóbbiból vehet igény szerinti portszámmal/port típussal bíró típust, de az biztos, hogy nem lesz olcsó. Az építést is azért javasoltam, mert úgy olcsóbban kijön, mint ha konyhakész (fél)profi routert vásárolna.
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
tha_answer
üzenetére
A router. Ahogy a kollégáknál is.
-
Multibit
nagyúr
válasz
AttilaMvh
üzenetére
CoreI3 laptopommal nem tudok, hiába gigás az Ethernet kártyája)
Akkor nálad valami gond lehet a géppel/szoftverrel/hálózattal. Az öreg Lenovo X200s laposomban SL9400 CPU van. Ugye nem akarod azt mondani, hogy erősebb, mint egy i3?
Ez a teszkó gazdaságos CPU simán hozza a papírformát Digi 1000-es FTTH-n. -
Multibit
nagyúr
válasz
Anonymus23
üzenetére
Van. Korábban meg is írta az egyik ilyenbe a problémáját.
-
Multibit
nagyúr
válasz
skippper
üzenetére
Hidd el, nem azért nem kaptál választ, mert a fórumtagok ki akarnak b...ni veled
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Jó eséllyel alig van itt olyan, aki D-Link AP-t és Nuclias Connectet használ.
Szóval, hiába írsz ide (is), ahol ez off topic.
Amúgy, arra tippelek, hogy a Nuclias Connect beállításhoz, hálózat menedzseléshez kell, a mindennapi működéshez nem. A legtöbb kontrolleres AP így működik (az én Unifi AP-m biztosan). -
Multibit
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Az OPNsense routerem egyetlen ovpn fájlt generál, semmi mást, amit az OpenVPN kliens szoftver (OpenVPN Connect), simán fogad akár Win, akár Droid, akár Almás rendszer alatt. A crypto beállításaim ilyenek.
Az ovpn fájl elején a szokásos beállítások vannak (kb. mint nálad), aztán így néz ki a tartalom:
<ca>
-----BEGIN CERTIFICATE-----
...
-----END CERTIFICATE-----
...
</ca>
<cert>
...
</cert>
<key>
-----BEGIN PRIVATE KEY-----
...
-----END PRIVATE KEY-----
</key>
<tls-auth>
#
# 2048 bit OpenVPN static key
#
-----BEGIN OpenVPN Static key V1-----
...
-----END OpenVPN Static key V1-----
</tls-auth>
key-direction 1Ezen kívül szerver oldalon ezeket a beállításokat alkalmaztam (a szerver oldali config fájl addicionális paraméterei):
push "route 192.168.10.0 255.255.255.0"
sndbuf 524288
rcvbuf 524288
push "sndbuf 524288"
push "rcvbuf 524288"
fast-ioA fenti kiegészítő beállításokkal kb. 30-40 Mbps javulást értem el, az ezek nélküli állapothoz képest. Nem szakértem a dolgot, csak empirikus módon használom ezeket. A Gugli segítségével szedtem össze ezen információkat innen-onnan, időnként egymásnak ellentmondó tartalmú javaslatokból.
-
Multibit
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Akkor az Asustor Celeronja tűnik inkább jó választásnak, már ami a teljesítményt illeti. Kár, hogy a mai modern CPU-k multi core/multi thread kialakítása OpenVPN esetén nem jelent semmit.
Ha a felület nem ad lehetősêget finomabb paramézerezésre, akkar marad a szerver és kliens oldali konfig fájlok szerkesztése. -
Multibit
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Az Asus AX92 router mint VPN-szerver pontosan azt hozza, mint az Asustor 3202 NAS
Az AX92 központi egységét látom az új wikidevi-n., az Asus NAS CPU-ját nem ismerem, de hasonló kategória lehet teljesítmény tekintetében. Mindkettő valami ARM-os chip.
Próbálj OpenVPN szervert egy Intel CPU-n
A routeren és a NAS-on is van lehetőség az OpenVPN szerver finomabb paraméterezésére? -
Multibit
nagyúr
Amúgy a 6100-as árazásával sem vagyok kibékülve, de ez az én "szocproblémám". Egy nem túl izmos CPU van benne, ahhoz képest drágállom. Szerintem, nem a nagy sebességű portokra kéne gyúrni, hanem az erősebb vasra. Nem érzem égetőnek a WAN-LAN irányú 10 Gigabit meglétét. Ha valakinek nagyon hiányzik (mert már vannak gyors kliensei), inkább LAN-on belül érdemes ezt kialakítani.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3340M I 8GB I 500GB HDD I DisplayPort I 15,6" HD I Garancia!
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- Kezdő Gamer PC-Számítógép!Csere-Beszámítás! I5 6500 / RX580 8GB / 16GB DDR4 / 512 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Z790 i9 14900KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070TI 16GB NZXT H6 Flow RGB 1200W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Ha nem, mi az ami vonz benne? A valódi előrelépéshez inkább routert vennék/építenék